Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frenk
aktív tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne az OBI-s számlákkal kapcsolatosan.
Ha jól értelmeztem akkor nem kell az adószám a számlákra. Az OBI-nál elmondás szerint nem tudják úgy kiállítani a pénztárban a számlát, hogy az adószám üresen marad - ezért ilyen esetben egy "8"-ast szerepeltetnek. Megfelel ez így? -
chungey9
tag
48 nap után jött a hiánypótlás felszólítás, azt egy hét múlva beadva 2 nap után a támogatói.
-
LanyUs
őstag
Mindent előre kitöltöttem teljes körűen...
1. A kérelem elektronikus benyújtás esetén online felületen kitöltendő! ( Nem lehet csatolni az aláírt kérelmet! )
Lehetett újra kitölteni...
2. A csatolmányok benyújtásakor a feltöltendő max. file méret 5 MB
Lehetett újra szkennelni... Majd darabolni a pdf file-t ...
És figyelni, hogy ne járjon le a 10 perces korlát...
3. Külön kéri a szerződést, okmányokat stb. feltölteni, de szkenneltem logikusan egybe is, hogy az ügyintéző mindent helyén találjon pl. váll. szerződés, majd az ahhoz tartozó számla stb. Átneveztem a file-t és durrantottam fel újra... Egybe szkenneltem az összes anyagot ahogy kérték, próbáltam megkönnyíteni az ügyintézést.
4. Az excelben perfekt módon összerakott számlaösszesítőt is be kell vinni online felületen! Nem az excel táblázatot kell feltölteni
DE nem támogatott a csoportos cella kijelölés
Szívjál userke csak cellánként. Ez 42 db számlánál x 8 oszlop x 2 katt. minimum! OMG
5. Hitelesítés is elszórakozik kb. 1 percet / file, de nem vészes.A szemem kifolyt mire végeztem, de végre túl vagyok rajta...
-
Gtaati
őstag
Helló!
Véleményetek szerint, sorházi hőszigetelt motoros garázs ajtó/kapu elszámolható-e a támogatásban? köszönöm!
-
Robaj
addikt
Tetőfelújítás lesz nálunk, szeretnénk vállalkozási szerződést megírni, le is töltöttem a mintát, de az 1. melléklet nekem nem egyértelmű, sajna MÁK számok foglaltak, de hátha tudnátok segíteni:
- az anyagot a saját nevemre veszem a különféle tüzépekről. De hogy írjuk ezt bele a vállalkozási szerződés első mellékletébe? anyag 0, munkadíj meg amit adni fog számlát az ács? Vagy ide be kell írni azon a számlák összegeit amik a tetőre szólnak?Össze tudják párosítani a MÁK-nál az ács munkadíjat az általam vásárolt tetőanyagokkal?
-
bb71
őstag
Ez mi ez:
"Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenység folytatásáról a foglalkoztató által teljes bizonyító erejű magánokiratként kiállított igazolás vagy egyéni vállalkozó esetén a Tbj. 4. § 2. pontja szerinti hatósági nyilvántartásból kiállított hatósági bizonyítvány, illetve igazolvány, engedély vagy kamara, kar által kiállított igazolás másolata"ezt kinek kell feltöltéssel igazolni?
bobace: miért nem lehetne elszámolni "l festőhenger, vágótárcsa, lépőfólia meg ilyen segedanyagok." ilyeneket, a munkához kell nem???? -
bobace
addikt
Sziasztok, egy kérdés, hátha tudja valaki.
Több számlámon szerepelnek tételek, amiket nem tudom el tudok-e számolni. Pl festőhenger, vágótárcsa, lépőfólia meg ilyen segedanyagok. Ezek elszámolhatók vagy ki kell venni őket?
Köszi -
bb71
őstag
A számlaösszesítő kitöltésekor munka fajtánként kell/lehet csoportosítani a számlákat,
gondolok elsősorban az anyagszámlákra?
Úgy értem, hogy pl. kémény építéséhez 5 féle számla van, ezeket kell valahogy jelölni, hogy a kémény projekthez tartoznak...? -
AMATŐR
őstag
Sziasztok!
Hiánypótlásra kaptam felszólítást, pótoltam....
De nem engedi elküldeni, mert a felújítás költségénél 0 ft szerepel. Anno az összes számlát feltöltöttem és mivel ez hiánypótlás címen szerepel fura , hogy megint be kellene írogatni a számlák adatait.... hiába írom be az eddigi összeget, nem fogadja el, mert hiánypótlásnál számlát nem töltöttem fel / mert azzal minden rendben volt / , mindig visszaugrik 0 Ft ra.
sok számlám van, ezért nem mindegy, hogy van e esetleg valami módszer?
Előre is köszönöm a segítséget. -
bb71
őstag
Teljesítés igazolást kell feltölteni napelemes rendszer telepítésekor a MÁK-hoz?
-
gringo69
újonc
Sziasztok ! Az lenne a kérdésem , hogy ha a feleségemmel ketten igényeljük a támogatást , akkor a számlákat és a szerződéseket is mind kettőnk nevére kell kiállítani ? Bár számlát csak egy adóazonosítóra lehet kiállítani....
Köszi -
nosedive
csendes tag
Sziasztok!
Rossz tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.
Június végén szereltettünk klímát a lakásunkba. A választás az I&T Klíma Kft-re ( weboldal: https://gyorsanklimat.hu/ ) esett, egyrészt mert ők vállalták legrövidebb határidővel a telepítést, másrészt pedig azért mert igénybe szerettük volna venni az otthonfelújítási támogatást, és tőlük ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy ebben partnerek, nincs akadálya a maximális támogatás igénybevételének. Fontos megjegyezni, hogy ha az olcsóság lett volna az elsődleges szempont, egész biztosan nem ők lettek volna megbízva.
Maga a szerelés flottul ment, a megbeszélt időben érkeztek, rutinosan dolgoztak. A problémát az jelentette, hogy az ígéretükkel ellentétben vállalkozói szerződést a szerelők nem hozták magukkal, ez csak a szerelést követően, a számla kitöltése közben derült ki. Megígérték, hogy a szerződést postai úton eljuttatják, sajnos ebből nem lett semmi.
A központi telefonszámon kétszer egyeztettünk ezzel kapcsolatban, azóta nem veszik fel a telefont. Egyszer visszahívott a cégvezető, ő is megígérte, hogy postázni fogja a dokumentumot, de továbbra sem kaptuk meg. Ezek után őt is naponta kétszer próbáltam elérni, sikertelenül. Megfordult a fejemben, hogy megcsörgetem egy másik számról, és láss csodát, néhány kicsengés után felvette a telefont. Sajnos nem jutottunk előrébb, üres magyarázkodások, elnézést kérések, egy újabb ígéret, de a papír azóta sincs nálunk.
Ha esetleg bármelyikőtöknek dolga akad velük, már az elején tisztázzátok, hogy náluk van-e minden szükséges papír a támogatás igénybevételéhez, nehogy így járjatok, mint mi.
Illetve, ha valakinek van ötlete, hogyan lehetne nyomást gyakorolni rájuk, hogy nekik is érdekük legyen az ügy megnyugtató lezárása, azt szívesen veszem.
-
chungey9
tag
Sziasztok!
Hiánypótlásra kaptam:
Vállalkozói szerződésről lemaradt a munka teljesítés határideje, kérdés hogy új szerződést kell iratnom vagy odabiggyeszthetem utólag?(feleségem a tanú ebbe nem kötöttek bele)
Átutalás kifizetési igazolást a bank nem ad 3 hónapnál regebbről, a hiteles szamlakivonat megfelelő?(nem tudok mást szerezni)
Köszönöm a segítséget! -
Gtaati
őstag
Helló Mindenki!!
A vállalkozói szerződés dátuma és a számla kiállítási dátuma között hány nap telhet el, erre bármilyen kitétel van-e? Köszönöm!

-
Geo19870322
tag
Sziasztok,
online csinálom a dolgot és lenne pár kérdésem.
Lehet-e az probléma, hogy a vállalkozói szerződésnél a Felújítási munka vége 2021.07.23.
a lap alján a dátumozás 2021.08.16. Kitöltettem a vállalkozóval a szerződést és ma dátumoztam a dolgot...
Probléma az hogy a vállalkozói szerződéseknél CSAK az első oldalon van a vállalkozó pecsétje és aláírása? Olvastam, hogy minden oldalt kell kell írnom, neki is??
Hozzácsaphatok webszámlát a dolgokhoz(amin van szállítási cím), ha a munkadíj miatt lehetséges? Fel kell tüntetnem ennek a számlának az összegét valamelyik vállalkozói szerződésen vagy csak csatoljam és kész?
Első blikkre ennyi...
-
gahor72
aktív tag
Sziasztok!
Mi hamarosan beadjuk az igénylést elektronikusan.
Poénból elkezdtem a folyamatot(a nejem adja majd be), hogy lássam hogyan működik. Eljutottam egy darabig, és az oldal tetején található ellenőrzés funkció nagyon hasznos. Feldobta az összes hibát amit vétettem/kihagytam, és oda is ugrik a javításra. Ha javítom kizöldül.
Töltögetve sokkal egyértelműbb mint a tájékoztatót olvasva.
Üdv -
Vérboci
addikt
nem kell köztartozásról igazolás.
igen, a 2. számú nyilatkozatot ki kell tölteni.
igen, mindhárom gyerek lakcímkártyája kell.
ha online adod be, akkor is kellenek papír alapú nyilatkozatok, aláírva. ezeket szkennelni, fotózni kell. magát a kérelmet lehet online kitölteni.
számlaösszesítő nem kell külön, online kitöltőben benne van.
a számlát úgy kell ahogy írtad, egy számla két sorban, bontva a munka és az anyagköltség
-
bb71
őstag
Jól látom az oktató videóból, hogy a számlaösszesítőt is lehet elektronikusan kitölteni, akkor a papírral ne is foglalkozzak?
Ha egy számlán van munkadíj és anyag is, akkor két sorban veszem fel ugyanazon sorszámú számlát és egyiket az egyik sorban. másik tételt a másik sorban szerepeltetetem?
-
bb71
őstag
- 3 gyermek esetén mindnek kell a lakcímkártyája is?
- ha elektronikusan nyújtom be az igényt, akkor kell kitölteni a doksikból előre papíron bármit, majd aláírni szkennelni, vagy ezeket ott kell majd mind kitölteni?
-
bb71
őstag
Ezt most olvasom:
"
17. Arról, hogy van-e köztartozásom, ki tud nekem információt adni?
Az állami adóhatóság által nyilvántartott tartozásokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tud érdeklődni. Ezt elektronikusan megteheti a NAV IGAZOL nyomtatványának kitöltésével és ügyfélkapus benyújtásával vagy akár a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (a továbbiakban: ÜCC-n) keresztül. Ha Ön nem regisztrálta magát a NAV-nál az ÜCC-n, akkor személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, illetve postai úton is kérhet igazolást.
A NAV oldalán a köztartozás-mentesség igazolásának lekérdezéséről az alábbi linken tájékozódhat:
https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/kerelmek/igazol.html?query=IGAZOL"kell igazolást is csatolni az igényhez???
Ha feleséggel együtt igénylünk, ki kell tölteni a 2. számú nyilatkozatot, miszerint ő hozzájárul az igényléshez? -
Anti2
újonc
Sziasztok! Június Huszonkilencedikén került be az államkincstárhoz a kérelmem, és még semmi.
Ki mennyit várt a lóvéra? -
tothbe
addikt
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
az a szerződés template része, tehát minden szerződéshez külön van. Amúgy nem kötelező az a melléklet, bele is lehet tenni magába a szerződésbe, sőt saját szerződést is lehet írni, amiben részletezitek a munkát.
@ptr: igen, összesen kell lenni mindkettőnek, nem egyenként, tehát "hozzácsaphatod".
-
Vérboci
addikt
válasz
Geo19870322
üzenetére
nincs akadálya. duplán nincs.

-
p.t.r
aktív tag
Sziasztok! Ha tetőfelújításról lesz kb. 1, 5mFt-ról munkadíj számlám, meg persze valamennyi faanyagról, viszont fűtéskorszerűsítésről is lenne de csak anyagszámla. A munkát magam végzem. Hozzácsaphatom ezeket a számlákat is?
-
Tamas1982.1
tag
Sziasztok. Az 1. Számú mellékletet minden vállalkozói szerzödéssel együtt ki kell tölteni vagy azt összesítésként kell beadni a végén?
Be akarjuk írni a vállalkozókkal, hogy pontosan mit csináltak, mire szerzödtek, pl. 180 m2 ház kifestése. De nem tudjuk hova kéne ezt írni. Számlára írva van. -
HunChris
senior tag
válasz
Geo19870322
üzenetére
Azt írta, hogy "2020. 05. 01.-én vettem egy házat", letelt az 1 év, tehát várnia kell a másik esetre a lakcímbejelentéstől 1 évnek kell eltelnie.
-
Geo19870322
tag
válasz
Vérboci
üzenetére
"A (2) bekezdés b) pontjában előírt egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni
a) magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek esetén, vagy
b) ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző
egy éven belül került sor."Te azt mondod, hogy egy lakás vásárlása után meg kell várni az 1 évet, ahhoz, hogy sikeresen igényelhesse a támogatást?
A Magyar közlönyben értelmezésem szerint az szerepel, hogy a lakásvárlásnál nem kell alkalmazni az 1 éves dolgot...
Most akkor hogy van ez?
-
Pheonix
tag
Sziasztok!
Kezdésként ablakcserével indítanánk a felújítást. Ez lesz az első számla (aztán majd később jön a fűtés), de mivel kettőnk nevén van a lakás, így az igénylők is ketten kell, hogy legyünk, vagy csak az egyik fél? Illetve ez alapján a vállakozói szerződést is egy, vagy két személy nevére kell írni?
Előre is köszi a válaszokat.
-
Vérboci
addikt
-
Vérboci
addikt
a támogatási kérelem beadásával meg kell várnod az egy évet.
ettől még tehetsz, vehetsz, a számlákat gyűjtheted. a lényeg, hogy a beadáskor meg legyen az egy éves "ottlakás".
esetedben tehát legkorábban 2021 decemberében adható be a támogatási kérelem. de ismétlem, ettől te már most is csinálhatod amit szeretnél. -
ati888
senior tag
Sziasztok!
2020. 05. 01.-én vettem egy házat, 2020. 11. hó végén lettünk bejelentve oda (a párom és a gyerek is). Napelemre, szellőztető rendszerre és fűtés korszerűsítésre venném igénybe a 6M Ft utáni támogatást.
Kérdésem, hogy mivel még papíron nem lakunk ott egy éve, mivel az évben vettem a házat, lehet belőle probléma? Vagy ki kellene várni az egy évet?
köszi
Ati
-
Busi02
csendes tag
válasz
Dan-szan
üzenetére
Szia!
Nálam is hasonló volt a probléma, 2 utcára néz a telek, az egyik cím a tulajdoni lap/lakcímkártya címe, a másik a térképvázlat(!) szerinti cím, és az Elmü is ezt használja a villanybekötés helyéhez kapcsolódóan, így a napelem rendszerem is ez utóbbihoz lett engedélyeztetve, míg az egyéb számlák a lakcímkártya szerintire.
Én bátrabb voltam és 06.23-án beadtam, így "30 napra" MA meg is jött a válasz, idézem:
"Kérem szíveskedjen az ELMÜ hálózat Kft.-től egy igazolást bekérni, melyben lenyilatkozzák, hogy az megadott 1db helyrajzi számon átfutó 2 utcát érintő vezeték miatt van a lakcímben az eltérés"
Tehát valamilyen igazolás kell a beadáshoz miszerint egy hrsz = több cím.
Kértem ma egyből időpontot az ELMÜnél, így majd csütörtökön megtudom, hagy adnak-e igazolást vagy elhajtanak, hogy nem az Ő dolguk.
Remélem kapok, mert ha nem, akkor gondolom a Földhivatalnál kell majd próbálkoznom, végül is náluk nem egységes a nyilvántartás... még maradt 29 napom a hiánypótlásra.
De nézzük a jó oldalát, az Államkincstár nem dobta vissza egyből, így elméletileg megoldható a beadás igazolással
-
Vérboci
addikt
válasz
Fetyoka0
üzenetére
ha a gyerekeknek nincs személyije, akkor jelentős mulasztásban vagy, azt ugyanis már rég igényelned kellett volna. hacsak nincs útlevelük, vagy jogosítványuk

ez ugyanis kötelező.ugyanakkor a pályázathoz a gyerekeknek csak a lakcímkártyája kell.
személyi az igénylőnek és a házastársnak kell. -
Fetyoka0
tag
Gyerekeknek és a felségemnek is föl kell tölteni a személyi igazolványát? Gyerekeknek akkor is ha még csak 0,3; 3; 5 évesek(mert nincs nekik igényelve)?
-
Jovanny2
őstag
válasz
marcusa
üzenetére
Gratulálok a gyemekhez, sok örömet és kitartást a felneveléséhez. Igen, gyűjthetitek a számlákat. Persze, mehet csak munkadíjban, nem kell anyagszámla. Reális legyen, ne legyen rokon, és készüljön szerződés. Más anyagszámlákból simán összejön a teljes költség 25%-a. Inkább a munkadíj szokott necces lenni.
-
marcusa
addikt
Sziasztok!
Feleségemmel úgy néz ki összejött az első gyermekünk, elmúltunk 12 hetesek
Még júniusban jelentkeztünk be állandó lakcímileg a házunkba. Jól értelmeztem, hogy most már elkezdhetjük gyűjteni a számlákat a felújításhoz?
Valamint olyan kérdésem is lenne, hogy ha csináltatok néhány munkát egy ismerős vállalkozóval, aki így a munkájáról adna számlát, használhat olyan anyagokat, amiket én vettem, de még tavasszal, és mivel akkor még nem tudtam hogy lesz lehetőség kihasználni a támogatást, nincs is róluk számlám...? Tehát az adott munkához csak munkaköltségem lesz, pl. radiátor csere, még tavasz kezdetén a kiárusításkor megvettem tesco-ban a lemez radiátorokat, így lesz számlám a cseréről, de radiátorról nem, ez így mehet?
Köszi! -
Dan-szan
senior tag
Üdv.
Komoly zavar támadt a térben. Összegyűjtöttünk már pár számlát a lakcímkártyán és szinte minden máshol is szereplő címre.
És azért írtam azt, hogy szinte mert egy véletlen során most kiderült, hogy a földhivatalnál nem az a lakóingatlan címe amit eddig (cirka 20 év) hittünk és használtunk.
Na most mi lehet a legjobb megoldás ebben az esetben?
Kérjek / kérhetek e egyáltalán az összes helyről új számlát a földhivatalnál szereplő címre? A jegyzőtől kérjünk igazolást, hogy helyrajzi szám alapján ugyan arról az ingatlanról van szó? Hol ellenőrzik eme cím létezését? Ez utóbbit azért kérdezem mert már hívtam a 1818-t is és ott is azt látta az ügyintéző, hogy bizonyos helyeken látja és használható a lakcímkártyán bejelentett cím is, de a másik cím is.
Egyértelmű nem szeretnénk elbukni emiatt a támogatást , de fogalmam nincs mit tegyek ebben a helyzetben.
Minden ötletet, tuti tippet, ajánlást örömmel fogadok
-
Vérboci
addikt
válasz
Fetyoka0
üzenetére
azt mondja a MÁK, hogy:
Házhoz szállítás igénybevétele esetén a a szállítási díj “anyagköltségként” elszámolható, ha az anyagköltség beszerzésére vonatkozó számlában ez külön tételként szerepel. Külön számlán szereplő szállítási költséget / fuvardíjat nem lehet elszámolni. -
emre
veterán
Mit gondoltok családi házban levő konyhabútor munkalap és a mosogatótálcájának cseréje elszámolható tétel lehet? Illetve elképzelhető hogy még egy sarok elemet gyártatni fogunk hozzá.
-
claire78
senior tag
Mi van olyankor ha egy projektet a kókler vállakozó és bandája miatt újra kell csinálni? 🤬
Ilyenkor ez hogyan számolható el? 🤔 -
LanyUs
őstag
Alanyi mentes villanyszerelő szerintem nem fog az Ő általa beépített anyagról számlát adni. Onnan csak munkadíj várható, ha mégis, akkor az a szerződés része kell legyen és pontosan kifejtve az anyagköltségek sor összetételét.
Ha csak munkadíjat számláz, akkor a szerződés is csak arról szóljon. De nem ennek az 1 számlának kell kiadni az 50%-50%-ot, hanem a számlákat összesítetten kell vizsgálni.
A led paneleket Te vetted, tehát arról máris van anyagszámla. A kérdésre pontosabb választ nem tudok adni, mert nem ismert a tényleges költség és a pontos körülmények. -
ifjszj
újonc
köszönet a válaszért, nem vagyok ennyire jól tájékozott...
Esetleg még egyet kérdezhetek?
Ha a villanyszerelő az általam megvásárolt led paneleket építette be, de vezetékelt, kapcsolót cserélt, akkor Ő csak minimális anyagot ( kábel+kapcsoló+vago) használt fel... Reális a számla 50-50 százalékos megosztása anyag és munkadíjban? -
senki68
senior tag
Az a baj, hogy 24 alatt nem nagyon van, ha van is 24-es árban van.
Egy lakóházban meg bőven sok egy 24-es is.
Sajnos a fűtésszerelők még régi módon számolnak, jó nagy kell baj nem lehet.
Egy átlagos szigetelésű házban ritkán kell 10Kw felett. /hmv nélkül/.
Egy 10 Kw-os kazán még a hmv-t is ellátja gond nélkül indirekt tárolóval. -
LanyUs
őstag
-
tothbe
addikt
válasz
Brave_86
üzenetére
nos, én a helyedben legalább három szakitól kérnék akkor ajánlatot és nem csak ettől az egytől, mert ez így nagyon bekorlátoz a lehetőségekben. Persze olyan kell, aki később, ha bármi gond adódna, jön szerelni is a cuccost.
De ahogy már írták, valóban a hőigényhez kell alakítani a kazánt és emiatt lehet, hogy a projekten kéne egyet csavarni és előbb a szigetelés meg a nyílászárók felé menni, hogy csökkenjen a hőigény jelentősen. Utána a már csökkent igényre jóval kedvezőbb áron lehet majd kazánt is találni, mert sokkal kisebb is elég lesz.
A vegyest megtartani lehetséges, de a másik kényelemfaktora mellett, ha az ára is olyan lesz (egy kondenzációssal), akkor senki sem akarja majd a vegyest használni, csak ha valamiért muszáj lesz (elromlik a másik, nincs gáz, stb). -
axioma
veterán
válasz
Brave_86
üzenetére
Hat szerintem szanjatok ra a dijat es kerjetek energetikus szakvelemenyt. Majdnem biztos hogy ugyanebbol a penzbol nem kazant kene cserelni, me'g ha tobbet is hasznalnak (esetleg ha nyilt egesteru akkor fix falatfurassal levegot biztositani neki, az fontos, a hatasfok az nem, ha mar turbos eleve es nem kehes akkor hasznaljak es kozben hoszigetelni legalabb a teto fele, ablakot meg ha a keret jo akkor tospur.hu uvegcsere de altalaban nem az szokott a gond lenni hanem a keret sajna... igaz ott is lehet kicsit ugyeskedni, szeleles, hohidak megszuntetese hogy ne huzzon annyira). Van epuletgepeszet itt a forumon is, de valoban indexen is sok info.
-
Brave_86
aktív tag
Én nem értek hozzá, csak nem akarom, hogy a helyi "szaki" (aki már eljött megnézni a lehetőségeket) esetleges szűk látástere befolyásolja az ajánlatot és a végső döntést (mert ő már a Westen mellett tette le a voksát). Nem tudom mennyire ért hozzá lehet mást kellene keresniük.(?)
Ez szüleim háza egyébként (kb 25 éve épült), egy nem szigetelt, eredeti fa nyílászárókkal (2 rétegű üveggel) kb.10mx12m alapterületű, alul végig garázs, fent tetőtér beépítve, lakva. Jelenleg egy régi gázkazán (15%) és egy vegyes tüzelésűvel (85%) fűtenek a szezonban (padlófűtés nincs). Viszont ennek aránya változna a jövőben. Így tervezték, hogy a régi több mint 20 éves gázkazánt lecserélnék egy újabbra (+kémény). A meleg vízről jelenleg egy gázbojler gondoskodik.
Ez utóbbi még maradna, de úgy lenne kialakítva, hogy át lehessen állni a másik megoldásra.
(ez is lehet hülyeség?) -
axioma
veterán
válasz
Brave_86
üzenetére
Kombi kazan standardja a 24kW (tudtommal a ket csaprol egyidejuleg kozepes intenzitassal melegviz-vetelhez ez a teljesitmeny kell hogy a halozati hidegvizbol atfolyosban szabvany meleget tudjon csinalni).
A haz hoigenyenek HMV eloallitasa nelkul nagyon nem szabad 10kW felett lenni (tervezesi kulso homerseklet mellett a belso homerseklet megtartasahoz szukseges futesi teljesitmeny), ha me'gis ugy lenne, akkor (azon felul hogy megnezni, hogyan jott ki, remelhetoleg nem legkobmeter szorozva okolszabaly 30+ ev tavlatabol) minden mas helyett azonnal felmeretni es hoszigetelni. -
senki68
senior tag
válasz
Brave_86
üzenetére
Kb tudni kellene a ház hőigényét.
26Kw az egy hodálynak kell.Inkább arra kellene rámenni, mibol legyen a hőcserélő? Alumínium vagy inox? Mennyire tud lemodulálni, mennyi a minimum teljesítmény?
Kombi vagy fűtő? HMV mivel lesz? Átfolyós vagy indirekt tároló?
Hajdú, Vaillant, Ariston, Westen
Az biztos, hogy a Hajdú Westent kilőném. Én Ariston párti vagyok, de sokan a Bosch Immergas vonalat részesítik előnyben.Van ennek egy nagyon jó topicja.
[link] -
senki68
senior tag
válasz
Vérboci
üzenetére
Persze bele lehet állni, de kérdés mi fontosabb?
Beleállni és vitázni esetleg pereskedni úgy, hogy akár az egészet bukhatod, vagy minél előbb pénzhez jutni?
Nekem az egész nem ért ennyit, inkább újracsináltattam a papírokat, és pár napon belül megkaptam a lóvét.
A kivitelező cég is nagyon korrektül állt hozzá, azonnal küldte a kért papírokat, valóban másnap hozta a postás.
-
Vérboci
addikt
még egyszer: jogilag bármelyikük lehet tanú.
az, hogy pár buzgómócsing ipari tanuló ügyintéző mégis beleköt, már más kérdés.
egy szerződésen (teljes bizonyító erejű magánokirat) a tanú annyit igazol, hogy a szerződést az aláírók saját kezükkel írták alá.
mivel a szerződésnek a feleség \ gyerek nem aláírója, nem alanya (esetünkben a férj az), így minden jogi kizárás nélkül tanúsíthatja az aláírás eredetiségét.szóval nyugodtan bele lehet állni a dologba, nem kell hagyni, mert hülyeség.
és hogy én sem fogok ezért új szerződéseket íratni minden vállalkozóval, az fix.noch dazu: a tanúnak csak a neve, lakcíme kell, amit aztán soha senki nem ellenőriz, amíg a dokumentum hitelességét nem kérdőjelezik meg. így bármikor beírható, hogy Szabó István, Kiskunborzasztó, Fő u. 1. aztán valami macskakaparás aláírásnak.
Namost innentől a feleség pont többet ér.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- VR topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Sorozatok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Július 9-én jön az Assassin’s Creed: Black Flag Resynced
- További aktív témák...
- ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) RTX 4090 (!!) / Ultra 9 / GAR 2027 brutál erős, csúcs modell
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus billentyűzet (Gateron Brown, HU)
- Elgato Stream Deck 15 gombos (MK.1) + állvány
- Gamer PC Ryzen 7 5800X + RTX 3060 12GB / 32GB RAM / vízhűtés / RGB
- Apple Watch Series 8 Cellular (45mm, szürke)
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 6th Gen. i7 11th, 32GB RAM 27% ÁFÁS (0326)
- iPhone 14 Pro 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Akció! Csere-Beszámítás! Asus ROG G614J! I7 13650HX / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB Nvme SSD
- Mini Pc HP ProDesk 600 G4 / EliteDesk 800 G5 // 6-9. gen // i3 / i5
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Lehetett újra kitölteni...
DE nem támogatott a csoportos cella kijelölés
Ki mennyit várt a lóvéra?