Hirdetés
- CES 2026: Aláírjuk a Motorola Signature mutatós külsejét
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Google Pixel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Apple iPhone 17 - alap
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kidus, degu
Valóban tesznek különbséget, fene tudja mi alapján döntik ezt el, de azt hogy valaki fél tőlük, egy pillanat alatt kiszűrik.
Én nem félek az idegen kutyáktól, de fenntartással kezelem őket és rövid idő alatt el tudom dönteni, hogy ő hogy közeledik hozzám. Ez mindig bejött és sosem harapott meg egy sem, eddig, de szvsz nem is fog. Valahogy érezni azt, hogy támadni akar-e, esetleg barátságosan közelít vagy levegőnek néz, de ezt ők is érzik az emberről és úgy viszonyulnak hozzánk. 
Én kutyim is kétféleképp viselkedik. Ha a saját területén van, akkor minden kívülállót ellenségnek tekint, viszont kint az utcán mikor sétálunk már más a helyzet. Nem is foglalkozik a többi járókelővel, inkább szaglászik meg jelölget. A gyanús alakokat, részegeket viszont egy pillanat alatt felismeri és addig figyeli/szemmel tartja őket, amíg jó messze el nem távolodunk tőle, fene tudja ezt is mi alapján dönti el, nagyon érdekes.

-
degu
senior tag
Lehet,hogy ez valoban hozzaallas kerdese! /Es egyben Laudanak is valaszolnek!/
En sohasem feltem kutyatol,meg nagyon szeretem oket.
A szobanforgo nemet juhasz nem az a jambor,keznyalogatos fajta volt,mert fogott mar betorot,ugy hogy a foga koze kapta a kezet,es a faszi meg sem mert mozdulni,amig le nem fuleltek!
Olvastam valahol,hogy ha valaki megijed a kutyatol,automatikusan izzadni kezd,es ezt a kutya a finom szaglasaval rogton megerzi,es tamad,mivel ugy gondolja,hogy ha fel,akkor gyengebb,mint o.Ez allitolag reflex!
Meg van egy masik trukkom /szinten nem en talaltam ki,hanem valami okostojas kinologus/ ha nekem akar tamadni egy kutya,akkor leguggolok,es ravicsorgok,mikozben eszeveszetten morgok...ha mar egyertelmu a tamado szandeka.
Ez eddig mindig bejott...
A parom nagyon fel a kutyaktol,de a kutyak Vele kiemelten szorakoznak...
Azert nem ertettem a kispatkanyt /ami megharapott/ szerintem az egy vegtelenul frusztralt,elkenyeztetett,a lakasban egesz nap egyedul szorongo,idegbeteg kutya volt.
/Ezert is nem tartottam kutyat,amig berhazban laktam!
/
De a mostani kutyammal nagyon egymasra talaltunk! Majdnem mindig tudom,hogy mit szeretne,es o is nagyjabol megert engem.
/Persze ez nem jelenti azt,hogy soha sem ellenkezik.De en tudom,hogy mi az,amit nem szivesen tesz meg,es ha lehetseges,
akkor nem eroltetetem.Egyebkent borzaszto bogaras...Neha olyan,mint egy rigolyas venember!
A regi taljara ramentem kocsival,amikor kialltam,es az uj taljabol nem volt hajlando enni 3 napig.Vagy amikor esett az eso,es beraktam a taljat a vacsorajaval a feszerbe,hogy ne azzon,es addig nem nyult hozza,amig vissza nem raktam a megszokott helyere,es ott flammozott a szakado esoben...
Szoval mindegyik...egyeniseg!
-
Kidus
őstag
Tesznek a kutyak is kivetelt, ki tudja mi alapjan.
Velem ketto tett, az egyik egy nemet juhasz volt, a masik meg egy kaukazusi.
Mindketto a csalad kozeli es gyakran latott baratait is szetszedte volna elso adando alkalommal. Ertem ezt ugy, hogy amig mozognak addig....
Engem meg sem morogtak soha, imadtak. A gazdaik nem hittek el.
Szoval ilyen is van, lehet hogy neki is makja volt azzal a kutyaval
Vagy hozzaallas kerdese, vagy valami mas, en mondjuk elobbit vallom, sosem tudtam kutyatol felni, a szandekot is nagyon tudjak erezni, mulhat ez sok mindenen.
Persze talalkoztam parszaz kutyaval az eletben, de ez a ketto mindig meg fog maradni bennem, ajandekkent fogtam fel toluk a bizalmat.
Hozzateszem, az egyiket szanaszet kinoztam ( beteg volt, szurkodni kellett ), konkretan tartotta a labat nekem, es ult mint a szobor. Ha arrebb mentem, jott utanam.
Hihetetlen elmeny volt....
-
Nem, ezt kutyája válogatja. Ez kb olyan kutyi lehetett, amilyet Winner_hun is szeretne, hogy barátságos legyen az idegenekkel is. Az nem házörző és nem fog megharapni senkit, aki bemászik a kapun/kerítésen és vakargathatod a fülét is. Aztán vannak a házőrők, olyan az enyém is, a legdurvább fajtából.
Ezek a saját terülteükön nem tűrnek meg semmit és senkit, csak a gazdit és családját, baráti körét, akiket jól ismer régóta és megszokott. Én kutyimnak nem vakargatnád a füle tövét az tuti, lehet nem is lenne mivel.

Már hogyne tudná megkülönböztetni a barátot a betörőtől?
Persze ha a betörő nem éppen az egyik barátod.
A szagáról, hangjáról, mozdulatairól azonnal felismeri az embereket. 
Winner_hun: Nekünk az egyik szomszéd felé egy 2 méteres betonkerítés van, a másik felé meg 220-as drót, az alja meg van duplán erősítve és leásva 30 centire.

-
Winner_hun
félisten
A héten volt itt a vízóraleolvasó, épp labdáztam a kutyával, megszagolta azl embert, aztán inkább rohant a labda után

Lassan viszont a szomszéd felé valami kerítésmegerősítést kell csinálnom mert ha a szomszéd megjön... felugrál. De még mekkorákat
1-2 éve csinálták meg a kerítést, nem hiszem hogy örülne neki ha a kutya leamortizálná. -
Bibby
addikt
válasz
Winner_hun
üzenetére
Nevelés kérdése. Ha gyakran veszi körbe sok ember, nem fog átalakulni hirtelen. Hívj sok vendéget.

-
degu
senior tag
Ezt irtad:
Nemet Juhász-nál kevés veszélyesebb van. Elszántak, gyorsak és brutális erejük van. Megnézném aki ide bemászik, szvsz 1 másodperc múlva már könyörögne az életéért...
Hat embere valogatja!
Engem a lentebb emlitett kis patkanyon kivul soha kutya meg nem harapott!
A baratomnak egy hatalmas,jol apportirozott nemet-juhasza volt,es en nem tudvan rola /mert meg soha nem jartam Nala/...bemasztam a keritesen,mivel azt mondottam,ha mar meghivott,es elutaztam Hozza videkre,akkor nem megyek siman haza.../Mivel nem nyitott kaput.Kesobb kiderult,hogy elromlott a csengo!/
Mar sotet volt,es viszonylag keso,es modhatom,hogy meglepodtem,amikor leugorvan a kerites tetejerol,egy hatalmas kutya ugrott elo...
De nem ijedtem meg,hanem leguggoltam hozza,es elkezdtem a fule tovet vakargatni...Ezt a haverom nem hitte el,amikor vegre beengedett./Megrendult a hite a kutyajaban
Kesobb azzal vagta
ki magat,hogy...de ki nem engedett volna!
/
Ezt en sem ertettem egeszen,mert igaz ugyan,hogy a kutya okos,de nem annyira,hogy meg tudja kulonboztetni a bemaszo baratot,meg a betorot...
-
válasz
kircipeti
üzenetére
Na ezt kétlem, eddig három embert harapott meg. Egyik buli alkalmával volt, pedig szóltam is csávóknak, hogy ne menjenek ki a lakásból, mert az idegeneket szétszedi. Persze egyik hülyegyerek ki akart menni hugyozni éjjel, le is szedte róla a gatyát.
Másik eset hasonló volt, ott bokán csípte a gyereket, aztán egyik haver faterjának a combjába mart bele kicsit, el is felejtettem, hogy őt nem ismeri.
És ez még mind kb 1-1.5 éves korában volt, azóta sokat morcosodott, el se tudom képzelni mit művelne egy idegennel a saját területén.

Jaja, engem se piszkáltak eddig, mégcsak nem is szóltak. Mondjuk nemhogy kosár, de pl. személyi sincs nálam soha.

Nem becsülöm le őket, de azért egy kifejlett Német Juhász vagy Dobermann, esetleg Rottweiler (hogy csak néhányat említsek), szvsz sokkal veszélyesebb. Itt már egy támadáskor azonnal életveszély van.
Winner_hun: Csak várd ki a végét, én kutyim is kb 1 éves kora után kezdett bekattanni, akkor ébredt fel bent a területvédő ösztön és ezt elég keményen be is "jelentette".

Miért nem akarod, hogy házőrző legyen belőle? Az a legjobb szerintem, mikor a családot és a területét védi mindentől és mindenkitől. Persze ha kerti partikat akarsz tartani hétvégente, akkor tényleg nem a legjobb, bár ha kölyökkorában gyakran találkozik a barátaiddal, akkor természetesen azokat sem fogja bántani később.

-
kircipeti
senior tag
Vagy labdazna egy jot Ronival

Itt faluhelyen minket sem piszkalnak a kosarral, de ki tudja, hogy mi adodik es esetleg hipp-hopp menni kell olyan helyre, ahova viszont kell.
A kis testu kutyakat meg nem lebecsulni, hidd el, hogy tudnak meglepetest okozni. Es most nem a kis pitbullokra gondolok.
-
Oksi, utánanéztem milyenek ezek.
Nekem a szájkosárról mindig azok a "régi" fém szájkosarak jutnak eszembe.
Jók ezek a kimagyarázások, mondjuk csak akkor működnek, ha van nálad kosár. Szerencsére engem még nem piszkáltak érte, addig asszem nem is veszek, buszozni nem szoktam.
Ezt a kis kutya veszélyesebb dolgot én nem igazán értem. Nem azt mondom, hogy minél nagyobb egy kutya, annál veszélyesebb, de pl. egy ilyen kifejlett Német Juhász-nál kevés veszélyesebb van.
Elszántak, gyorsak és brutális erejük van.
Megnézném aki ide bemászik, szvsz 1 másodperc múlva már könyörögne az életéért... 
-
Kidus
őstag
Sima fekete szovet szajkosar, de akar egy zsinor-szajkosar is eleg, nem veszik igazan komolyan. Az enyemen sosem volt, de ha megallitanak akar mondhatod azt is, hogy egeszsegugyi okokbol nem lehet rajta hosszan, neha le kell venni, oszt csokolom.
Ha buszozol akkor kell lennie nalad, ha nincs is rajta, en csak rabiggyesztettem a nyakorvere, ott logott oldalt....mar amikor
Viszont nagy kutyanal mar komolyabban veszik ( ami erthetetlen, kiskutya sokkal veszelyesebb, de komolyan
), egy felnott nemet juhaszon azert legyen a varosban kozlekedesi eszkozon, vagy tomottebb utcakon. Poraz meg le sem kerulhet. -
kircipeti
senior tag
válasz
peterszky
üzenetére
Jaja, szajkosarral es porazzal szabad csak kozteruleten kutyat setaltatni. Akarmilyen kis foldszintes zsebcirkalo is az eb (egyik ismerosnek egy ilyen lyukasztotta ki a kezet es mar eleg regota jar vele dokihoz, plasztikazni is kell allitolag).
A poraz az telleg alap dolog, szajkosar meg legyen a zsebben (nekem sincs meg, de tervben van). Kutyasuliban mondtak, hogy a szajkosarat ki lehet ugy magyarazni, hogy most fujtad ki a kutya orrat, azzert vetted le

-
válasz
peterszky
üzenetére
Ezt nem is fogod megemészteni, csak a pénzre ment, értelme semmi.
Sajnos itt tartunk, ennyi böszme rendőrt és szürkekabátost sosem láttam. 
Azt mondjuk megjegyezném, hogy én már többször találkoztam estefelé, éjjel gk-is rendőrökkel és sosem baxtattak a szájkosár miatt, inkább mindegyik a kutyát csodálta és vigyorgott mint a tejbetök.

-
peterszky
őstag
Jó, hát ez is egy nagyobb parkrészen volt, meg egy kezemen meg tudom számolni, hányan sétáltatják errefelé pórázon a kutyát (baleseteket, kutyaharapásokat szintén, nem is emlékszem mikor volt ilyen a környéken). Elhiszem, hogy tilos, de azért lehetne mondjuk szóbeli figyelmeztetés, aztán legközelebb bírság. Én még mindig nem tudok napirendre térni a dolog felett.
-
válasz
Winner_hun
üzenetére
Ezt nem tudom, elvileg szabadon nem mászkálhat háziállat. Nem csak Ti vagytok az erdőben és ha pont valaki jön szembe a kutya meg nekitámad, már ott is a baj, valszeg ezért van ez így kitalálva. Enyém is mindig szabadon van, ha kiviszem a határba, hisz pont azért viszem ki, mert ott ki tudja magát rohangálni/szaglászni, de ugye most nem erről beszélünk.

degu: Örüjjé', hogy egy lájtos szökkenéssel nem egyből a golyókra ment....

-
degu
senior tag
Igazatok van!
Itt volt az allatorvos,es kiherelte a macsekot./Hat borzalmas volt,ahogy altatas utan logott a feje,laba,farka...es amikor felebredt,mint ha reszeg lenne,ugy dulongelt! Nagyon megsajnaltam...
/
A kutyi kapott *vedooltast*,meg egy Kiltix nyakorvet!
/a kek csodaszer...torolve!/
Es megnyugtatott,hogy a kullancsokkal egyutt kell elni,mert nem csak hogy az egesz kertben barhol lehetnek /fan,fuben,bokrokon/ hanem meg mas betevedo allatok is behurcolhatjak.Tehat felesleges a permetezes...
A poraz nelkul setaltatasrol meg annyit,hogy volt a hazunkban /a regi lakhelyemen,egy tarsashazban/ egy ronda kis dog...egy felkilos kis mocsadek! Vettem ki a leveleket a levelladabol,ez a kis nyavalyas meg nekemugrott,hatulrol,es beleharapott a labikramba,
minden elozetes esemeny nelkul,kilyukasztva az elozo nap vasarolt kord farmeromat,es felsebezte a labamat!
A folspecizett,beszolizott,vastagon kivakolt madam meg csak annyit fuzott hozza,hogy...ejnye Alfonz ! /besz*ras/
Kopni,nyelni nem tudtam! Harom-negy nap mulva megint osszefutottunk a kapualjban,es a kis dog megint megprobalt letamadni.Fordulatbol belerugtam /nem szokasom,mert szeretem az allatokat/ es raorditottam.A madam fol volt haborodva,de ot is leugattam,
hogy ha tudja milyen neveletlen,agressziv a kutyaja,akkor miert poraz nelkul viszi setalni a kutyat...
Es meg neki allt feljebb! Miutan kilatasba helyeztem,hogy legkozelebb lelovom a kutyajat /soha nem tennek ilyet,mert nem a kutya tehet rola/ es beperelem a szetmarcangolt
gatyamert,akkor behuzta a feket,es morogva elkotrodot,hogy...milyen emberek vannak!
De utanna tobbszor is lattam,es mondanom sem kell,a kutyan soha nem volt poraz!
Most gondoljatok bele egy 50kg.-os rotweilerbe!
Nem mindenki olyan lelkiismeretesen,es okosan tart kutyat,mint Ti!
A tanacsaitokat pedig koszonom!
-
válasz
Winner_hun
üzenetére
Nem lehet, bármilyen kicsi is a kutya, mert kifuthat autó/biciklis elé és bajt okozhat, meg lehet pereskedni. A szájkosár azt hiszem kilogrammra van megadva és az önkormányzatok saját hatáskörben szabályozzák ezt. Nem biztos, hogy minden pont így van, javítson ki, aki pontosabb infókat tud.

-
peterszky
őstag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Azt mondták, hogy örüljön, hogy a szájkosár miatt nem büntettek...
-
peterszky
őstag
Ma reggel 6-kor megvágták anyukámat 5k-val, mert póráz nélkül sétáltatta az uszkárunkat. Eszem megáll...
Két közterületes és egy rendőr. Megfogták, hogy nehogy elszaladjon (anyukámat!!!) és kb 15 percig tartott, amíg leellenőrizték az adatait (hátha kamut mond, nem volt nála személyi, lakcímkártya).
Mellette még elkaptak pár 80 éves nyugdíjast is, akik vitték a hizlalt dakszlijaikat... (tacskót így hívom).
-
Bibby
addikt
Nézd, ha ez igaz lenne hogy minden hatástalan, akkor elég nagy bajban lennénk...
Amiket használhatsz, biztosan működnek (90+%) és nem is igazán méregdrágák, Frontline termékek, Kiltix, Exspot meg még van azért több márkás bevált dolog.
Ha ezeket az állatorvos nem ajánlotta, vagy esetleg nem is ismeri, akkor keress másikat mert ő valóban csak haszonállatokhoz ért. -
degu
senior tag
Nane kavarjatok ma!

Az,hogy ramegy a kullancs,de nem kezdi el a veret szivni,ez olyan,mint a vegetarianus oroszlan!...Vagy vicceltek? Itt nem csak az allatorvos velemenyerol van szo!
Bekentem azzal a sotetkek riaszto-folyadekkal a kutyit,ugy ahogy a hasznalati utasitasban volt,es ket nap mulva HIZOTT kullancsokat szedtem ki a fejebol,amiknek a nyomaba verfolt maradt!
Ennyit arrol,hogy...kizart a szer hatastalansaga...
Amerikaban,a hoskorban,teljes sikerrel arultak egy szert,ami MINDEN betegseget gyogyitott,es minden betegseg ellen hatasos volt. Ma mar ezt nem lehet eladni,mert okosabbak lettek az emberek,de a veszelyes eloskodoket riaszto csodaszereket,meg potencianoveloket,meg ranctalanitokat,mellfelallitokat,narancsborellenieket,
vakondriasztokat...stb. kivaloan!
/A vakondriasztot kidobtam,miutan KITURTA a foldbol a vakond
/
Hat a diplojat nem kertem el az allatorvosnak /de Te elkered az orvosodtol,amikot elmesz hozza,hogy beteg vagy?/
Na ne izejje ma!
De hogy husz eve praktizal a kornyeken,az azert eleg referencia! /Mert itt nem olebeket tartanak,hanem foleg haszonallatokat!/
Nem vitainditonak szantam a hsz-emet,hanem valami komoly szakirodalmat keresek a kullancsokrol...
-
Kidus
őstag
Najovan, azert ezt az ultimate 'az allatorvos azt mondta' dolgot nem kene mindig elovenni, nem hiszem, hogy van olyan allatorvos, aki azt mondana, hogy minden kullancs/bolha/egyeb eloskodo elleni szer a piacon teljesen hatastalan.....
Kizart. Ennyi.
Vagy akivel te beszeltel, csak hazudta, hogy allatorvos. -
degu
senior tag
Hat gondoltam a kullancs egy rovar,tehat rovarirto szerekkel le lehet vadaszni oket.
Allatorvossal is beszeltem,es azt mondta,hogy a kullancsriaszto szerek,amiket az allataimra kell kenni...teljesen hatastalanok!
/Egyebkent tavaly egy meregdraga szerrel lekentem a macsekot,es masnap talaltam rajta 3 kullancsot!
/ -
degu
senior tag
Teljesen ledobbentem kullancs ugyben!
A minusz 10-15 fokos,tartos hidegek utan,marcius elejen ket babszem nagysagura hizott kullancsot talaltam a kutyamon is,meg a macskamon is!
Hogy a francba van ez? Ezek fagyalloval mukodnek?
Most nem tudom,hogy mit csinaljak.../tavaly volt egy nagyon komoly babesias fertozese a kutyinak! No meg a Laim-kort is terjeszthetik/
Az egy dolog,hogy a macsekot lefegyverzem.../kitaraztatom a golyoit,hogy ne csavarogjon
/ De nagy a kert,es lehet a kertben levo fakon is kullancs.A 100 eves diofakat nem tudom lepermetezni...Talan az orokzoldeken /tuja,diszcserje/tanyazhatnak?
A kullancsriaszto szerekkel csak annyit ertem,hogy vekonyabb lett a penztarcam!
Kene valami megbizhato informacio ezekrol a dogokrol...
Tud valaki valamilyen komolyabb irodalmat,esetleg szakkonyvet ajanlani?
-
Érdekes, én kutyim is hasonlóan viselkedik. Ha kettesben vagyunk sokkal szófogadóbb és állandóan elvárná, hogy vele foglalkozz meg babusgasd, mikor itt van a szomszéd vizsla, akkor meg csak azzal van elfoglalva és sokkal büszkébb is magára
, olyan lexarós stílust vesz fel. Mondjuk miután kijátszották magukat már más a helyzet, de ez a büszkesége nem múlik, amíg haza nincs vidve a vizsla.A séta nálunk még mindig nehezen megy, sajna kiskorában nem lett erre megtanítva, most meg nehezen akar tanulni, erős is lett, félválról is ránt akkorát, hogy majd kiszakadt az ember keze.
Mióta a szeges fojtó van rajt azért sokat változott + irányban, de ha talál valami érdekes szagot/oszlop/fa felé közeledünk, már húzna is, ha engedném. 
Majd írok pü-t is.

-
Kidus
őstag
Nekem az az utolso kutyival az volt a problema, hogy egyedul tokeletesen megcsinalt mindent, nagyon figyelt, meg a dicseret is eleg volt, viszont ahogy jott par masik kutya, egybol szart ra, mit beszelek, jatszott, futkosott, minimum 2-3 perc konyorges volt odahivni magamhoz.
Bar gondolom az is belejatszott, hogy fiatalka volt. Ahhoz kepest viszont, hogy csak 6-7 honapos volt, mar nagyon sok mindent es nagyon szepen tudott. Setalni is gyonyoruen, nem huzott, baloldalt ment, leult az ut szelen, buszozas is nagyon ment neki
Ment a kereses, visszahozas, a marad, kajat is csak akkor ette, ha engedelyt kapott ra.
Szoval ugyes volt, az is lehet, hogy en vagyok/voltam kicsit turelmetlen, valoszinuleg varni kell azert amig kelloen komoly a kutya, ez meg fajta es egyedfuggo is.USA-val kapcsolatban nem tudom, mire vagy kivancsi pontosan, nagyon sok mindenrol lehet meselni, dobj egy privit ha gondolod, es valaszolok amire tudok

-
válasz
kircipeti
üzenetére
És olyankor meg is eszi a falatot?
Én is próbálgattam régebben, még itthon pár dolgot és mikor végrehajtotta hiába nyújtottam neki a cuccot, nem kellett neki, csak várta a következő "feladatot". Érdekes dolog ez. Persze más a környezet is, máshogyan viselkedik a kutyuli. Pl ha itt van a szomszéd vizsla, akkor bármit meg tudnék etetni a kutyimmal, mert ugye ha a másik is eszik, akkor ő is, tök mindegy mi az, ha meg "egyedül" van, akkor csak a megszokott kajákat eszi meg a fránya. 
-
válasz
kircipeti
üzenetére
Nehéz lehet neki, az tutko.
Sok a zavaró körülmény, ülni kell,míg a gazdi elmegy, többi kutya reakciói stb. Én kutyim tuti szét akarna tépni minden idegen kutyát ott, nem nagyon lett hozzászoktatva idegen közösséghez. 
Gondolom ha teljesíti a feladatot kap egy kis jutalomfalatot, vagy "csak" (hülye ez a csak, pedig ez a legfontosabb talán egy kutyának) dicsérő szavak és simogatás?

-
kircipeti
senior tag
Az engedelmes reszben ez a legnehezebb gyakorlat szerintem, hogy ott kell ulnie, fekudnie, amig a gazdi elmegy tole. Meg itt az is hibalehetoseg, hogy a korulette levo kutyak elmennek, aztan nehogy ugy gondolja, hogy akkor O is. Latszik is a Gonzo mogott a bullmasztif, ahogy felall, aki egyebkent egy babezias tulelo.
-
kircipeti
senior tag
Par kep a sulibol:
Korbefogtuk a kikepzot
Ulok itt szepen, amig visszaer a gazdi hozzam. Nemelyik a gazdit furkeszi, nemelyik pedig kameraerzekeny.
Jatek a csajokkal -
Kidus!
Te kint vagy USA-ban? Miért? Írhatnál pár sort, hogy milyen ott.
Mindig is kedvencem volt az USA, egyszer/többször ki fogok menni, majd ahogy az élet adja. Végülis pénzem lenne rá, csak várok a megfelelő alkalomra.Ha gondolod mehet pü-ben.

-
Most tettem frontline-t a kutyira, hát nem könnyű vele, mindig beszökik az házába és addig nem jön ki, míg a pipetta a kezemben van.
Át kell verni a bogyóját ha eljön a csepegtetés ideje. -
Dillon
tag
Hali! Tudnátok középtermetű (illetve picit kisebb) kutyának egy praktikus, nem fém szájkosarat ajánlani? A lényeg, hogy ne tudjon harapni benne, és - ha "fejcsapkodós" kedvében van - ne okozzon sérülést a másik kutyámnak, vagy épp nekem. Ja és persze tudjon benne vizet inni (gondolom ez evidens, de még nem voltam szájkosár tulaj).
-
Kidus
őstag
-
Kidus
őstag
Irtam fentebb philo-nak, hogy nem biztos, hogy eszreveszed a kullancsot.
Jo dolog az atbogaraszas, de nem 100%-os.
Lehet, hogy mar nem is talalod meg masnap, mert leesett az allatrol.
De ezen nem veszunk ossze.Nincs 100%-os vedelem sem, ezert hasznaltam mindig ketfelet, egyik sem tuti modszer, bar kulon-kulon is igen jol mukodnek. Egyutt noveli a biztonsagot, meg foleg a biztonsagerzetet.
Amig mindketto volt a kutyakon, nem talaltam sosem kullancsot. Reten futkosas, folyopart, uszkalas es egyeb tenyezok mellett sem. A masik, en sokat usztattam a kutyat, bar inkabb magat usztatta, es volt hogy nem tudtam idoben elkapni es levenni rola a nyakorvet. Marpedig ha nem veszed le, kevesebb ideig szolgal jol.
Tehat elvileg kulon is megfeleloek, gyakorlatban viszont nem igazan. Ezert a ketto egyutt. -
Én meg pont azt kérdezem, hogy minek használsz kettőt együtt? Van erre valami értelmes magyarázat?
Engem nem zavar, tőlem 10 féle is lehet a kutyádon, csak érdekelne az oka.Az ellen valóban nincs, de az elején nem is fertőzi vele az állatot, ezért kell naponta akár többször is átgyúrni a kutyeszt, hogy időben észrevedd. Csak ha már evett a kullancs akkor képes babesiával fertőzni.
Ja és szuper az avatarod.

-
Persze, nem csak az évek számítanak, nem egy olyan embert ismerek sajnos, akinek 30 éve van kutyája és az etetésen kívül vele töltött ideje kb 2 órára tehető a 30 év alatt. Mondjuk az ilyen a francnak tart kutyát, csak szenved az a szerencsétlen.
Aki viszont foglalkozik az ebbel, sétáltatja, az találkozni fog a jelenséggel. 
Értem a 6 év alatt látott dolgokat, viszont a legtöbbet a gazdik balfaszsága/felelőtlensége okozza. Ha rajt van a megfelelő védelem (pl. ha van rajt frontline, teljesen felesleges más melléje), akkor eleve nem is mehetne bele kullancs, vagy ami belemegy, az is vérszívás előtt lehullik (pl. kiltix esetén). Ha nincs védelem, esetleg beoltva sincs ellene (sajnos sokan nem áldoznak erre
), akkor persze hogy baj van, de ezt az esetet zárjuk ki szvsz, remélem mindenkinek van itt annyi esze, hogy a megfelelő oltásokat beadatja a kutyesznak.Ez a frontline vs kiltix szerintem meddő vita. Mondom, próbáld ki egyszer, addig úgy sem hiszed el. Én sosem használtam kettőt egyszerre (miért is kellene?) és nem is volt sosem kullancs, de az is lehet, hogy olyan kedvesek erre a kullancsok, hogy amikor látják hogy mi jövünk, inkább félrehúzódnak a bokorba.
Kizárólag akkor volt a kutyáimban, mikor nem tettem rá időben vagy későn pótoltam a frontline-t (ugye kullancs ellen elvileg 1 hónap, de kb 2 hónapig nincs gond).Így már értem, nem is szabad úgy állatot tartani, ha nincs rá idő. Milyen kutyát szeretnétek?

-
Kidus
őstag
Rendben, sajat kutyas tapasztalat evekben merve 20 kornyekere teheto, de szerintem ez nem oszt es nem szoroz.
Van olyan, aki egesz eleteben tartott kutyat, most 70 eves, es ha azt mondom neki, toklasz, fogalma nem lesz, mirol van szo.
Es lesz olyan, akinek 4 eve van kutyaja, de jobban keni-vagja a dolgokat, mint sok mas ember, mert tajekozodott/tapasztalta/tanulta.
Elmelet es gyakorlat kozott mindig is lesz kulonbseg, viszont ez a kullancsos tema pont olyan, amiben lehet a hely miatt makod, ahol vagy, esetleg mas korulmenyek miatt.
Ebben az en gyakorlatom a 6 evvel gyozott, mert en suritve talalkoztam a problemaval, es tudom, hogy tenyleg nem jatek.
Olvasd el, milyen aranyban fertozoek a kullancsok, hol talalhato a legtobb, es nezd at a babesiosis lefolyasat, magadtol is ra fogsz jonni, miert aggodok az ilyen postok miatt, hogy "nem lesz semmi baja".
A nyakorv/spot-on egyuttes hasznalatarol minimum 8-10 dokit kerdeztem meg, mar csak azert is, mert a kerdes elott is evek ota hasznaltam egyutt oket, es felmerult bennem, hogy rendben van-e ez igy, bar gond sosem volt belole. Senki, ismetlem senki nem mondta, hogy ne hasznaljam egyutt. Nekem ez annyit jelent, hogy ezek az allatorvosok nem tartjak karosnak. Pont eleg.Kutya most azert nincs, mert nem lenne ra ido, sok a melo es kedvesemmel egyutt dolgozunk, egesz nap nem hagynek itt egyedul egy allatot. Majd ha lesz kert, vagy megoldhato, hogy egyikunk itthon van, aztan csere. Addig csak a macska boldogit

-
Nekem a 25 év kutyás tapasztalat többet mond.
Sajnálom, miért nincs azóta?

Nem tévedés, olvass utána és próbáld ki, de már ezt is írtam, nem hallgatsz a jó szóra.
Sosem állítottam, hogy én tapasztaltabb vagyok, de néha írsz olyanokat, hogy elmélet ok gyakorlat meg nulla, arra azért kíváncsi lennék, hogy hány éve van saját kutyád otthon.

A stílus ügyben pedig javasolnám a saját hsz-eid olvasását. Nem kioktatok, csak iránymutatást adok, szánj rá időt, megéri.

-
Kidus
őstag
Ha mar igy kerded, 6 ev allatorvosi rendelo, es korhaz.
Kutyam mindig is volt, most epp nincs ( masfel eve ).
Az, hogy nyakorv es spot-on nem hasznalhato egyutt, tevedes.
Az, hogy onmagaban eleg barmelyik, az is tevedes, mint ahogy az is, hogy nem. Ezt majd kitalalod, hogy ertem.... vagy nem
Abban meg, hogy vannak nalam tapasztaltabb kutyasok, biztos vagyok, abban pedig annal inkabb, hogy te nem tartozol kozejuk.
A stilusrol es az odavagasrol meg inkabb csak akkor, ha majd te csiszolsz a magaden, koszonom
-
Pedig úgy adod elő. Nem én vagyok az első, akinek odavágod ezt a biztos te jobban tudod stílust, szvsz nem kéne. Nemtom mennyit foglalkoztál kutyákkal, hány éve van saját kutyád, de nekem nagyon régóta folyamatosan van és a tapasztalataim mellett leírtam az állatorvos által ajánlott eljárást is. Szerintem azt Te sem hiszed el, hogy ennyi idő alatt csak ártalmatlan kullancsokkal találkoztak a kutyáim, mert ez egyszerűen képtelenség.

Aztán le van írva sok helyen, hogy a védőszerek csak önmagukban használhatók (pl. frontline, kiltix stb), Te meg váltig állítod, hogy a kettőt egyszerre nagyon jó használni, mert az plusz védelmet ad.
Elhiheted, teljesen felesleges, csak magaddal és az állattal cseszel ki, mert önmagában mindegyik képes távol tartani a betolakodókat. Ha esetleg hinnél a szakembereknek/vegyészeknek és egyszer ki is próbálnád, akkor rájönnél, hogy igazuk van.Elgondolkodhatnál azon is, amit a másik lekörmöl ide és arra is rájönnél, hogy vannak nálad sokkal tapasztaltabb kutyatartók is. Én azt mindig szem előtt tartom, hogy holtig tanul az ember, ezért is olvasom el a többiek mondandóját, ha úgy adódik utána is olvasok, esetleg kérdezek, ha nem értem, ajánlom neked is.

Peace

-
Boxiné
aktív tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Hát erre most nem is tudom mit írjak. Tudnék nagyon cifra káromkodást is, és sok-sok jó szót is.
Túl hosszú lennne. -
Boxiné
aktív tag
Szegény kutyus.
De szerencsére nem csak kegyetlen emberek vannak a földön, hanem olyanok is, akik bármire képesek, hogy megmentség kedvencüket.
Pár éve történ, hogy anyummal mentünk vásárolni kocsival. Útközben egy emberre lettünk figyelmesek, aki a kutyáját cipelte az ölében. A kutyában már nem sok élet lehetett, csupa vér volt Ő is meg a gazdája is. Hozzáteszem, nem ölebről van szó, hanem egy farkaskutyáról. Szegény embernek már nagyon fogytán volt az ereje. Megálltunk. Kérdeztem tőle, hova viszi a kutyus. (illetve, hogy melyik állatorvoshoz) Mondtam, pattanjon be a kocsiba, elvisszük. Szegény ember már nem tudta volna odáig elvinni kedvencét. Útközben beszélgettünk, nagyon kétségbe volt esve. Elmondta, hogy a kutyája összeverekedett egy másikkal, és nem tudta őket szétszedni.
Hogy mi lett a kutyus sorsa, azt nem tudom. Nem vártuk meg, talán mert rossz lett volna rossz hírt hallani. Nem sok jóra lehetett számítani.
Szóval vannak nagyon rendes gazdik is.
Miattuk tényleg érdemes csinálni, és persze az állatokért is. -
Boxiné
aktív tag
Gondolom szegény puli menthetetlen volt. Én nem tudnám ezt csinálni. Vagyis nem tudnék sem állatorvos, sem asszisztens lenni. Tuti nem bírnám ki, hogy az ilyen "gazdákat" ne küldjem el melegebb éghajlatra. Arról nem is beszélve, mekkora lelkierő kellhet egy ártatlan állat elaltatásához.
Áh, inkább nem is gondolok bele. -
Kidus
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Behoztak egyszer egy kutyat, a lanc olyan szinten bele volt nove a nyakaba, hogy csak altatassal lehetett szetszedni, ugy is sokaig tartott, mindket oldalon ( marmint a seb 2 oldalan korben ) vagni kellett a boret mert nem lehetett mar varrni, szerencsetlen honapokig gyogyult, mire kinezett valahogy.
Utana meg egyszer lattam, jobb borben. Valami istentudjahol talaltak joszivu emberek, es mentettek ki.
Masik, ami errol eszembe jut, egy 16 eves halalan levo puli volt, 2 hete szenvedett, ejjel kozepen hoztak be, hogy 2 napja bement egy godorbe, nem eszik, nem iszik, most untak meg. Szerencsetlen allat csontsovany volt, a szore alatt mindenhol nyuvek, tovabb nem is mondom. Probaltam a kutyara koncentralni, hogy ne kuldjem el a "gazdikat" a jo f***ba.
Szoval vannak hihetetlenul durva dolgok sajnos.... -
Kidus
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Van olyan hely, ahol nincs. De ez alapjan nem szabad rizikozni.
Azert kotom itt az ebet a karohoz, mert nagyon sokan nezik a topicot, sok kulonbozo helyrol.
Mindenhol mas a kullancsok elterjedtsege, van ahol rizikosabb, van ahol kevesbe.
Az elso kutyamban egyszer volt kullancs, es babesias lett. Tobbet sosem, pedig rendszeresen jartunk ki, de volt rajta nyakorv/spot-on nonstop.
En ezt nagyon komolyan veszem, szar latni egy allatot tobb napi massziv kinszenvedes utan kimulni. En pedig lattam tul sokat is.
Ezert inkabb azt mondom, jobb a mindenfele megelozes, sot az extra elovigyazatossag is.
Inkabb otszor feleslegesen allatorvos, mint egyszer keson.
De ettol meg mindenki azt csinal, amit akar, csak nem ertem, miert felem kell tamadast intezni, mikor valaki nincs tisztaban a veszelyekkel, vagy csak ennyire nem veszi oket komolyan.szerk: az idoben eltavolitas max emberre mukodhet, kutyara nehez, mert iszonyat szormennyiseget kell atvakaraszni, es nem 100%, hogy megtalalod a kullancsot. Amit te egy seta utan megtalalsz, lehet hogy mar tegnap reggel ota ott van. Ha csak maszik a szoren es nem szivta meg magat, nyilvan egyertelmu a helyzet, de van amikor nem.
-
philoxenia
MODERÁTOR
A melóhelyen van egy öreg német juhász, abban szezonban /áprilistól-októberig kb./ napi szinten szokott három-négy kullancs lenni. Mivel ott él már több mint tíz éve, ez a szám már erre a kutyára vetítve elérhette akár az ezer kullancsot is akár. A füle van megtörve kicsit, más baja nincs. /Azt szerintem valamilyen élősködő okozta/ Gondolom vagy a környéki kullancsok /Alföld közepe/ nem fertőzöttek /nem hordozók/, vagy neki van már védettsége.

Itt korai stádiumot írnak.
Itt meg azt, hogy az időben eltávolított kullancs nem fertőz. -
Jah, 25 év kutyázás alatt végig csak mákom volt, biztos. Meg az állatorvos se tudja jó, valószínű azt akarja, hogy bekampecoljanak a kezelt kutyái.
De, ha foglalkozol vele, észre fogod venni időben. Ha véres a vizelet még bőven van idő rá elvinni a dokihoz hogy az elleninjekciót megkapja.Pont ezért nem lehet veled normálisan beszélgetni, mert azt hiszed, Te mindenkénél jobban tudsz mindent és eszedbe sincs elfogadni, hogy az máshogy is lehet, pláne nem utánaolvasni.
-
Jó én ezen nem vitázok, mindig is volt kutyám, kb 1000 kullancsot szedtem ki belőlük és sosem vittem utána dokihoz és sosem volt gond. Egyszer a farkasölőt kellett dokihoz vinni, mert basztam rá és alig voltam itthon, valszeg pár kullancs dolgozhatott benne és besárgult, de egy hét alatt rendbejött szerencsére. Teljesen felesleges dokihoz futkozni vele, ha kullancsot találsz bent,csak utána figyelni kell rá és ha kedvetlen/nem eszik/véreset vizel, akkor irány a doki és injekció.
Ezt mondjuk pont a dokim mondta, biztos nem akar rosszat nekem és a kutyusnak. -
Kidus
őstag
Nem vagy kepben sajnos.
A feje nem jo, ha bent szakad, szep gyulladast tud csinalni. De nem ez a veszelyes.A kullancs maga Babesia-t terjeszt, babesiosis-ban pedig par nap utan elpusztul a kutya.
Ezert kell a vedelem igen erosen, es ha konkretan kullancsot talal az ember az allatban, vinni dokihoz, van egy Imizol nevu szer, amit ha beadnak neki, egy honapig vedett lesz a babesiaval szemben. Ebben az a trukkos, hogy ha idoben elkapod, es beadod neki az injekciot, akkor minden rendben, viszont ha kicsit elkestel, mar b*szhatod. Ha mar a babesiosis eljut abba a stadiumba, hogy tul sok a szovodmeny, elpusztul a kutya, Imizol ide vagy oda.
Babesiosis mellett meg a Lyme-kor, ami igen kellemetlen.
En azert eleg sok ilyet lattam, nem hiszem, hogy ne tudnam, mirol beszelek
Ugyhogy a kerdesre a valasz, igen, minden kullancs utan dokihoz hordom, viszont nagyon ritka, hogy talalni benne ha van rajta kullancs nyakorv es spot-on is. Talan ketszer ha volt ra pelda.
-
Szvsz nézz utána Te is. A feje nem baj, ha beleszakad, mert abban semmi fertőző nincs és egy idő után kilökődik.

Nem, a kutyára írtam. Ha naponta átnézed és a talált kullancsot kiszeded, 99%, hogy nem lesz baja a kutyusnak, nemár minden kullancs után te dokihoz hordod a kutyát, teljesen felesleges.

-
válasz
Winner_hun
üzenetére
Pedig szedd ki, nagyon fontos!
Az egyik kezeddel vakarászd valahol a kutyust, ahol szereti, hogy eltereld a figyelmét, a másikkal keresd meg a kullancsot és a "tövénél" szorítsd meg kicsit a hüvelyk és a hozzá közelebbi két mutató újaddal, majd húzd ki szépen. Ez kicsit fájni fog neki, ezért nem fogja szeretni a műveleteket, de az ő érdeke, ezért ne engedj neki. Arra figyelj, hogy tényleg a tövénél szorítsd, ne a potrohát, mert szétdurranhat és akkor egy csomó fertőző szart belenyom a kutyusba.
Ha nagyon nem szeretné már a kutyi, akkor hagyd egy fél órát, had nyugodjon meg és fuss neki újra. Ekkora szőrzetben nem jó a csipesz, mert a kuty nem fogja tűrni a piszkálást, legalábbis ritka amelyik nyugodtan tűri. Én volt, hogy éjjel kettőkor a kutyaólban fekve szedegettem ki a kullancsokat belőle. Bemenekült oda és csak így férhettem hozzá, engem meg nem bánt, így szép lassan kiszedegettem belőle, amihez hozzáfértem.Sok sikert és mielőbb szedd ki belőle!

szerk: ja miután kiszedted, taposd szét a rohadékot, mert képes újra belemenni, ha csak ledobod a földre.

kircipeti: csavarni nem szabad, mert félelmében erőlködik a kullancs és tolja bele a váladékot a kutyba.
Szép a Gonzo!

-
kircipeti
senior tag
-
Kidus
őstag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Csipesszel megfogod a borhoz leheto legkozelebb, es kihuzod.
Ne csavard.
Utana meg allatorvos, imizol.... -
válasz
kircipeti
üzenetére
Remélem már rendbejött a kutyuli.

Roni is mindent magával cipel, amin megérzi a szagomat, ha véletlen betéved a lakásba, akkor is elcsencsel zoknit, sapkát, ami épp kéznél van.

Winner_hun: Én tavaly január végén 17 kullancsot szedtem ki a kutyusból
, mert nem számítottam rá, hogy ilyen hamar "ébrednek" és nem volt rajta védelem. Most már február elején tettem rá frontline-t de nincs is gond.A kullancs sokszor napokig is vándorol az állaton, míg meg nem találja a megfelelő helyet a vérszívásra, aztán befurakszik és elkezdi a kajálást a rohadék.
Ne aggódj, nem lesz baja, csak mikor észreveszed minél előbb szedd ki belőle.

-
Winner_hun
félisten
Ül a kutyám az udvaron fát rág, aztán vakarózik. Furcsálltam de mindegy. Aztán amikor odajött megsimogattam, a füle tövében éreztem valami csomót. Na mondom valami gaz lehet ott. Megnézem, hát egy kullancs kezdett el belemenni
Március elején már van kullancs? Nem voltam a kutyával házon kívül csak hétvégén. Ez meg láthatóan most kezdett belemenni. A sebhelynél a bőr kicsit keményebb, mióta lehetett benne? -
-
RedWing
aktív tag
Ő az én "kis" Apollo-m!
[link]Szerk.: Sajnos most nincs kéznél jobb kép.
-
Nemsokára 3 hónapos lesz az ebem és szeretném már rászoktatni, hogy ha mondom, akkor menjen a helyére vagy legalább ha bent van, akkor az ajtó zárására nem rohanjon ki
Elég nehézkes becsukni a kicsit 
-
kircipeti
senior tag
Egynel azert tobbszor kell elhoznia. Gondolom amikor ez mar biztosan megy, akkor johetnek a komolyabb dolgok. Sajnalom, hogy kimaradt az a ket het a kis letszam miatt.
Szegeny Gonzo ma nem evett, hanem hanyt, meg ment a hasa. Most koplaltatjuk, remelem holnapra rendbejon. Egyebkent ugyanugy orzi a hazat, jatszik, szaladgal.
rétisün meg sunit is fogott a kutyad, szep. Jo az a kutas kep, ahol iszik, vagy legalabbis probal.
-
-
válasz
kircipeti
üzenetére
Alszik, közben csinál ilyeneket, van mikor fut is álmában, legalábbis mocorog a lába, biztos kerget valakit.

Az a rongyos idegelés tulajdonképpen milyen gyakorlat, mit akar elérni vele az oktató?
Ari lehetett, én is nézegetem néha a kölyökkori képeit, hát elég nagyot nőtt mitnemondjak.

Szép ez a farkasölő, nekünk kaukázusi kanunk volt. Hasonló kis szőrgombócka volt, mikor kaptuk, mindig elbújt a garázsban
, aztán mikor elkezdett nőni meg sokszor alig lehetett vele bírni. Elég kemény kutya volt, még játék alatt is feltudta magát úgy spanolni, hogy abba kellett hagyni, mert totál kikattant. -
kircipeti
senior tag
Itt alszik vagy szegyelli a pofajat?

Gonzot tegnap sikerult kihozni a sodrabol az oktatonak. Mondott is neki valami olyasmit, hogy "latom mostmar nem szeretsz". Igaz nem hozta el a borrongyot, amit lobalt elotte, de nagyon szepen ment volna ra, alig birtam visszatartani. Remelem mostmar tobben leszunk szombatonkent es lesz mindig orzo-vedo.
Volt egy kis 2.5 honapos nemetkolbasz
is, nagyon vagany volt. Nagyon szepen turte a nagyokat, pedig volt olyan, hogy 4-5-en alltuk korbe gyonyorkodni es nehez volt elhinni, hogy a mienk is volt ilyen pici. Porazon volt, azt is jol viselte. Ja es a legjobb, hogy mar most allt mind a ket fule.Multkoriban pedig volt ilyen sarhegyi farkasolo kolyok. Szep nagyra fog majd noni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Autós topik
- CES 2026: Aláírjuk a Motorola Signature mutatós külsejét
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 256GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4003
- Dobozos! Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bialetti kézi kávéőrlő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Én nem félek az idegen kutyáktól, de fenntartással kezelem őket és rövid idő alatt el tudom dönteni, hogy ő hogy közeledik hozzám. Ez mindig bejött és sosem harapott meg egy sem, eddig, de szvsz nem is fog. Valahogy érezni azt, hogy támadni akar-e, esetleg barátságosan közelít vagy levegőnek néz, de ezt ők is érzik az emberről és úgy viszonyulnak hozzánk. 

/
A regi taljara ramentem kocsival,amikor kialltam,es az uj taljabol nem volt hajlando enni 3 napig.Vagy amikor esett az eso,es beraktam a taljat a vacsorajaval a feszerbe,hogy ne azzon,es addig nem nyult hozza,amig vissza nem raktam a megszokott helyere,es ott flammozott a szakado esoben... 
Persze ha a betörő nem éppen az egyik barátod.
A szagáról, hangjáról, mozdulatairól azonnal felismeri az embereket.