- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Egy óra, két rendszer
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez 2600 nap feletti, nem kevés. Bad sectoros nekem is van ami nem növekszik már vagy 4 éve. Kicsit lutri de érdemes hdsentinelel írás tesztel végiggyaulni egyszer kétszer.
Úgy vagyok vele hogy szervervincsiknél a 3000 napot nem várom meg az már cserés, asztaliaknál 2000 nap felettit már óvatosan kezelem.
Szemetesnek meg filmeknek akár milyen dzsunka jó, bad sectoros is.#6337
Igen, pont ez miatt jobb állapotúak a szerver vincsik de amúgy is azokba jobb szokott kerülni. WD RED (régebbi cmr-eset) sokat futott selejtezettet használok az otthoni NAS-omba (DS214se)
Másik gépembe meg 6Tb-os HGST fut SAS ami szintén 0ft-ba volt. -
Kinullázottat nem adtam el, de sokat eladtam 2000 nap feletti üzemidővel de 100/100 hdsentinel értékkel. Átlag vevőt nem érdekli. 2000ft-ért mentek az 500-asok bontot gépekből, abból vittek sokat. Egy időben chiacoin bányát építettem a kukázott cuccokból és vicces de az alkatrészek adásvételéből többet kerestem mint magán a chián.
SAS vincsiből volt elég sok 1-2 napos üzemidővel de arra meg nincs kereslet hiába olcsóbbak. Pedig 10eft egy H310/200 vezérlő ami tényleg minden modern sas vincsit kezel. Volt hogy komplett sokvincsis szerver csomagot vettem 20eft-ért aminek a többszöröse jött vissza csak sok idő kellett hozzá.
btw használt autónál sem nézem a km-ert, semmi értelme nincs. Most az enyém 320ekm-ert ír (bár ez Toyota annál most ért véget a bejáratás), de nem volt 250ekm alatti autóm sosem. Ha belegondolsz egy pályázós 200ekm futott jobb állapotú lehet mint egy városozós 100ekm alatti futású.
-
Volt olyan hogy hoztak 500gb-os toshiba vincsit ami sok sok éven keresztül ment 10-12 órában (pénztárgép) és azt is nullázta. [link]
Illetve volt régi kamerarendszerben WD Black (istentudja miért azt raktak bele) ami 24/7 írt sok sok éven keresztül az is 0-ás lett benne.
Viszont csinált olyat is hogy csak részlegesen 0-zta a smartot. SSD-vel nem csinálja csak régebbi HDD-kel. Beszéltem a HDSentinelesekkel is és nekik is furcsa de valóban létezik ilyen, lehet bugos a klónozó firmware-je és belenyúl valahogy olyan helyre ahova nem kellene.
Ez miatt én nem igazán bízok meg a smart értékekbe ha ilyen könnyen kinullázhatók bár lehet csak a régebbi vincsik voltak ilyenek. -
Többet is vettem, ha egy munka közben hullik el akkor bekötöm a másikat. Korábban is voltak ilyenjeim de azok még ennél is gagyibbak voltak. Illetve volt hogy usb2-est küldtek de visszakaptam a pénzt.
Illetve van még több m.2 sata- usb és m2. nvme adapterem is kínaiak, nincs velük gond. Arra figyelek hogy milyen a chip ami rajta van meg hogy usb3 legyen, a forrasztás végülis javítható.
Meg egy eléggé érdekes docking station ami néha ki tudja nullázni a smart értékeket ha klónozok vele hardveresen (ws-st334u típus).Na az vicces volt amikor a sokéves wd green vicsim (300kk fejpakolással) 0 napos lett minden 0-ás értékkel.
-
A történet margójára, úgy tűnik, hogy a külső háznak semmi baja, mert sikerült a hibát reprodukálni Windows 10 alatt is. 4 oprendszeren próbáltam ki, Fedorán, AlmaLinuxon, Debian 12-n és Windows 10-en. Biztos vagyok benne, hogy nem oprendszerfüggő a hiba. Az alaplapom, mint írtam egy MSI MAG B550 Tomahawk. Az alaplap hátsó, I/O interfészén lévő USB 3.0-s portokkal van a probléma, vagy pedig a processzorral, esetleg mindkettővel, vagy pedig valamilyen BIOS beállítás okozza a problémát, nem sikerült még rájönnöm. Kis keresgélés után sajnos sok ilyen bejegyzést találok különböző külföldi oldalakon, amik ezzel a problémával foglalkoznak: [link] A legfrissebb BIOS van fent, azonban ezt a hibát nem tudta orvosolni. Ami biztosan kijelenthető:
- Az I/O-n lévő USB 2.0-s portokkal hibátlanul működik.
- A gépház előlapi USB 3.0-s portjával szintén hibátlanul működik mindkét típusú oprendszer alatt.
- Másik számítógépen kipróbálva az ottani alaplap USB 3.0-s portján is zavartalanul működik.Maga a külső ház egyébként szuper, tetszetős kis darab.
-
Tegnap sikeresen átmásoltam a szükséges adatokat Fedora alól a vinyóra. Próbálkozom újabb dolgokkal és már van több tippem is rá, hogy mi lehet a gond. Leginkább hardveres hibának tűnik. Az alaplapom egy MSI MAG B550 Tomahawk, amivel kapcsolatban sajnos több külföldi fórumos bejegyzés is van, hogy az USB portok nem működnek megfelelően. Több megoldást is javasoltak, pl. C-states kikapcsolás a BIOS-ban, legújabb BIOS-ra frissítés, stb. Korábban volt már problémám az USB 3-as portokkal, pl. egymás mellett lévő két ilyen portba nem lehet egyszerre az egeret és a billentyűzetet csatlakoztatni, különben valamelyiket nem fogja tudni kezelni... Ez operációs rendszertől függetlenül is előforduló hiba. Tegnap a másolás az USB 2-es porton hibátlanul végigment, így gyanítom a hardveres hibát is. Még akár processzor hiba is lehet, bár azt szerintem így nem lehet megállapítani, csak procicserével, ami most nem jöhet szóba.
Fedorán frissítettem a rendszert, majd újraindítottam és Grub-ból kiválasztottam egy régebbi kernelt, hátha ez a jelenleginek a bugja csupán. Most másolom újra az 500 gigányi adatot az egyik USB 3-as porton és kíváncsian várom, hogy megszakad-e a kapcsolat a lemezzel az átvitel közben, mint tegnap megannyiszor. Ha gond lesz, akkor kipróbálom az előlapi USB 3-at is, hátha az végigviszi. Tervezem másik gépen is kipróbálni a másolást, amin egy Debian 12 fut. Annál stabilabb Linux rendszer valószínűleg nem igazán van, így, ha annál is gond van, akkor próbálkozni fogok Windows alól is. Ha semmi sem segít, akkor kizárásos alapon szerintem a külső ház lesz a ludas.
-
King Unique
titán
• A téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében le vannak írva az adatkapcsolat megszakadásának lehetséges okai és azokra a megoldások, azokat kellene ellenőrizni és kipróbálni.
• Ahol maga az operációs rendszer is lehet hibaforrás, Linuxoknál ezekkel a Fedora, Manjaro és társaik ilyen-olyan "rolling" változatokkal korábban már szívtak többen is (példa: [link], [link]), ezért célszerű lenne kipróbálni a külső házat pl. Ubuntu 24.04 vagy Linux Mint 22 alatt is, ha nincsen telepítve akkor egy pendrive-ról bootolt live változattal, stb. + Ha van kéznél másik asztali PC vagy laptop, akkor ahhoz csatlakoztatva is javasolt kipróbálni a külső házat, meg lehetőség szerint Windowson is.
• A linuxos topikban is (legközelebb elég lesz egy topikban) pedzegetettek alapján az UASP módot, drivert normál esetben nem kell tiltani ahhoz, hogy egy ilyen külső ház megfelelően működjön, sőt az UASP támogatása elég alap manapság az USB 3.X külső meghajtóknál és az operációs rendszereknél egyaránt. Ahol igen, mert csak BOT módban képes kezelni rendesen az operációs rendszer az USB-s meghajtót, az elég érdekes lenne manapság.
• A 12 V | 2 A tápegységnek normál esetben elégnek kell lenni egy 3,5" 5400 és 7200 RPM HDD-hez egyaránt, tehát hacsak maga a tápadapter nem hibás, akkor annak elvileg nem kellene gondot okozni, nem a tápellátás elégtelen.
• A leírtakból nem derült ki, hogy maga a külső házba tett HDD állapota rendben van-e, mert nemrég másnál a HDD hibája okozta a problémát.
-
arcitec
addikt
Jómagam a Sharkoon Swift Case választanám de sajna már nem elérhető, azonban
az összefoglalóban ◆ Beszámolók Külső házak
részben a felsoroltak közül bátran választhatsz, persze a beszámolókat célszerű elolvasni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Napelem
- Linux kezdőknek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest