Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #29827 üzenetére
Nem látok erre utalást, mindenesetre a túl nagy töltőáram értelemszerűen túlmelegedéssel is járhat, amitől egy ponton a BMS lekapcsol, majd kihűlés után vissza. A LED ilyenkor zöldre vált (ha ez is a szokásos szisztémát követi), mert megszűnt az áram, de még nincs befejezve a töltés.
A BMS amellett túláramot is figyel töltés és terhelés irányban, de ha emiatt tilt le töltés közben, akkor már nem kapcsol vissza elvileg, hanem le kell venni a töltést és ismét csatlakoztatni.
Meg az is valószínű, hogy építettek be védelmet arra az esetre, ha a gyártó nem akarja, hogy kettős töltést alkalmazz, így próbálkozni lehet éppen.
Más téma, ahogy látom: "Inflate tires to 32–37 psi" azaz 2,2-2,55 bar, ezt én is így figyeltem meg a tapasztalatok alapján 8,5 collon is, sőt kevéssel alá is szoktam menni, mert úgy jó kellemes a járása. Eddig még bírja a gyűrődést (hintőpor is van benne), ha pórul járok, majd kijavítom.
De tömlő nélküli guminál ajánlatos betartani az alsó határt, nehogy véletlenül leforduljon egy kanyarban a felniről, ha túl puha.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29821 üzenetére
Mert a hidegtől is kicsit nő az akku belső ellenállása, meg az elhasználódásnak is leggyakoribb következménye. De előbbi melegre visszajavul, utóbbi maradandó.
Viszont, ahogy nő belső ellenállás, egyre kevesebb töltés vehető ki, mert terhelésre túl hamar leesik a feszültség, így hiába benne van az akkuban az energia, a gép nem tud hozzáférni. Ráadásul nem is tud emiatt teljesen feltöltődni. Az ember azt hiszi, de az csak a kijelzés, ami az áramfelvétel csökkenésén alapul (a bizonyos zöld LED jelzése), valójában nem lett telített az akku, ilyen esetben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
sh4d0w #29786 üzenetére
Lehetnek rollerek, ami egyformán 120 kg terhelésre tervezett és 20 vagy 25 km/h sebességre képes, illetve arra korlátozták szoftveresen.
De nem mellékes a teljesítmény sem, amitől jobban gyorsul vagy könnyebben felvisz az emelkedőn 120 kilót is. Nagyobb teljesítményt kisebb áramterhelés mellett lehet elérni, ha nagyobb a feszültség, ami általában előnyös, ezért kezdik emelni inkább a feszültséget a tervezők, amikor már erősebb jármű a cél.
Hasonló megfigyelhető a kéziszerszámok világában is, ami laikusoknál néha keveredik, mivel a nagyobb feszültségű eszköz általában erősebb is, ezért a "voltnak" tulajdonítják, holott az nem a teljesítmény egysége. Néhány gyártó vissza is él ezzel, nem a névleges feszültséget adja meg, hanem marketing okból többet, közben ugyanannyi cella, csak kicsit "jobban hangzik".
-
Dr. Szilikát
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29719 üzenetére
a mágnesek/fémlapok egy része meghibásodott (nem a motor, a kerék!)
Érdekesen fogalmaz, mágnes a motor lényegi alkatrésze, ami itt a forgórészt képviseli, míg a tekercs az állórész. Az még hagyján, ha külön kapni lehetne, de komplett motort kell bizonyára venni, hacsak valaki nem fér hozzá olyan ponthegesztőhöz, amivel vissza lehetne rögzíteni és akkor olcsón jól jár. (Erősebb ponthegesztő kell hozzá, mint amit akkuépítéshez használnak.)
Vagy lenne valahol bontott motor, aminek leégett a tekercselése.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29661 üzenetére
Mellesleg ez egy bowdenes fék nélküli játékszer, ha jól látom, mivel a bowden nem szakad egykönnyen, azaz egyben tartaná és felbukunk benne, hasonló esetben. Hacsak nem sikerül kikerülni.
Az a típus, amin csak motorfék és hátsó taposófék szokott lenni, a kategória (pálcika) legalja.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
alphamooncam #29650 üzenetére
Én csak megrendeltem eMagról, nem érzek vele ilyen problémát. A gombot beállítottam optimálisan, hogy szoros se legyen, túl laza sem. Ezt a lefordítást nem tudom most ellenőrizni.
Kényelmes, könnyű, semmit nem gátol a látómezőben, meg is lehet róla feledkezni, hogy bármi van a fejemen. Nyilván vannak ennél komolyabb eszközök, de az adott célra elmegy. Kitapasztalt úton járok, ismerem az úthibákat, szoktam figyelni azt is, hogy megadják-e nekem az elsőbbséget, mert anélkül ugyebár mit sem ér, ahogy régen is tanították. Váratlan vészhelyzetektől persze én is tartok, próbálok odafigyelni.
Igaz, hogy kedvelem a bűnös 30-as beállítást a rolleren, holott ebben a kategóriában 25 km/h lenne a max. Pedig ez a kis tartalék jól jön sokszor.
Itt van egy videón a kinézete, ha érdekel valakit:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29622 üzenetére
Itt van a felvétel hosszabb változata:
https://www.youtube.com/watch?v=_lYS1YNM-28
Ez meg egy short felvétel, amikor részben vagy egészben már törött volt, mutatja a szétesést:
https://www.youtube.com/watch?v=5Dh5sYEtwl0
Ordas hibát vétett a gyártó, két lyukkal kigyengítve a csövet egy kritikus helyen. Holott, ha hegesztéssel rápakol egy kis anyagot, majd visszacsiszolja, a szükséges elfordulásgátlás megoldható. Vagy még néhány más megoldással.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29612 üzenetére
Nem nagyon kell a tulajdonosnak hivatkozni, ez hasonló lehet, mint amikor villámkáros / árvizes TV vagy egyéb készülékekről megírom a szakvéleményt, hogy nem javítható, ilyen vagy olyan okból. Nyilván az igazat kell írni, mert utánam ellenőrizhetik is, másik szervizben, meg amúgy sem szórakozom ilyesmivel.
Utána jön az, hogy a tulajdonosnak felajánl a biztosító egy összeget, amit kikalkulálnak, hogy mennyit érhetett a hajdani használt tárgy. Némelyik kárszakértő mondjuk mintha fogalomzavarban élne, azt hiszik, hogy értékbecslő is vagyok, írjam rá azt is, de az ilyet hárítom, ez az ő szakmája, oldja meg.
Legtöbb esetben a tulajdonos választhat szervizt, noha lehetséges olyan eset, ahol a kárszakértő irányít valahová.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29598 üzenetére
Igazság szerint nem nagyon csökkenti, mert eltérő a karakterisztika. A kemény rázást, kis ütéseket ez a teleszkóp nem csillapítja, pl. a kockakövet, érdes utat sem és szerintem még az akkut sem védi. Abból sejtem, ahogy a talpam is verte, egyszerűen már utáltam ilyen helyeken használni. Sima út, az persze jó volt.
Tehát ilyen szempontból többet ér egy kellemes CST gumi, mint a teleszkóp. De jobb szerintem a kettő együtt.
A teleszkóp szerepe ott jön be, amikor nagyobb huppanókat kell kiegyenlíteni, áthidalni és én ezért is kedveltem meg. Nagyobb gépet nem akarok, C-futómű, ilyesmi, ránézésre sem szimpatikus, ezt egyszerűbb felkapni, mozgatni, amikor kell.
Motor és hátsó kerék is Xiaomi-kompatibilis, elektronika is pótolható mással, konkrétan teleszkóp is rendelhető, nem látom olyan vészesnek. 1000 km gond nélkül lement, de majd jelzem a tapasztalatokat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Laca1212 #29593 üzenetére
Lenne éppen pálcika és teleszkóp, de inkább csak az elmélet kedvéért említem, mivel 90-100 kg-ra nem feltétlenül tudnám ajánlani ezt a "könnyűszerkezetes" gépet (15 kg), vagy nem tudni, meddig bírná.
https://www.rcb-scooter.com/products/rcb-r17-electric-scooter
Eleve ott a rövidutas teleszkóp, ami erősebb ütésre felkoppan, majd visszakoppan lefelé. Noha én ezzel együtt elfogadom, szerintem jobb a semminél. Hátul valamivel jobb a helyzet és az is jó, hogy van.
Meg egyéb gondok, kemény gumit átszerelni pneumatikusra, lyukat fúrni a szelepnek, nem mindenki szórakozik ilyennel.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29561 üzenetére
Ennek egy része a brit szabvány szerinti villásdugóról szól, ami nálunk érdektelen. Ilyen tápokban / töltőkben szokott lenni egy biztosíték, vagy biztosíték-ellenállás, ami nagyon jól ellátja a védelmet, a szerviztapasztalatok szerint. Ez a hagyományos brit dugó annyira nem indokolt a mai valóságban, mi is jól elvagyunk nélküle.
Hogy a töltő belsejében, a galvanikus elválasztási szigetelés nem felel meg a brit szabványoknak, az már valami, bár a gyakorlatban akkora félelemre nem ad okot szerintem, vagy lehet vásárolni valami drágább töltőt, ha tényleg fél valaki. Esetleg kicsit óvatosabban használni az eredetit. Nem markolászni a csatlakozót, illetve járművet a nedves garázsban, nedves lábbeliben. (Markolni azért tilos, mert ha az áramtól az izom ráránt, többet nem engedi el az ember.) Száraz cipő pedig gyakorlatilag nem vezet a föld felé, az adott feszültséget tekintve, így arra nem tud záródni az áramkör.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dwatti #29543 üzenetére
...vasárnap este történt, István edzésből ért haza, vitte fel a rollert, amikor elesett...
...A balesetről azt mondta, vitte fel a rollert, de elesett, és pont rázuhant. Súlyos sérülései voltak, több bordája is eltört és a válla is komolyan roncsolódott.
Lépcsőn vitte fel?
...Azt nem tudom, hogy mi okozta a halálát, mert még nem volt boncolás. Mondják, hogy esetleg tüdőembólia, vagy a szervezete nem bírta el a sokkot, de én nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29535 üzenetére
Az rendben van, de például egy sör miatt (vagy nem tudom mennyi) miért kell eltiltani valakit az összes gépjármű vezetésétől (elkobozva a jogosítványt), miközben a másik rolleres, akinek nincs jogosítványa, de elkapták, megússza büntetéssel. (Őt is eltiltják a gépjárművektől, csak őt ez nem nagyon idegesíti, mert úgysem vezetett autót / motort). Roller helyett pedig kerékpározni is lehet /pedelec.
Tehát itt a társadalmi igazságosság sérül szerintem. Az egyenlő elbírálás elve.
Korábban ki lett mondva, hogy aki kerékpárral követ el bármit, jogosítványát nem kockáztatja, egyszerűen semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Most itt a "gépi hajtás" görcsös jogi értelmezése behoz egy olyat, hogy az egyik rollerest jobban sújtják, mint a másikat, ugyanazért a cselekményért (alkoholszintért). Nyilvánvaló, hogy nem kell mattrészegen rollerezni, nem is azt mondom, csak itt valami sántít szerintem.
Ha valaki például vendégségben volt, barátnőnél vagy bárhol, meg mondjuk nagyrészt már fel is szívódott az anyag, de mégis kimutatható. Adott képességei birtokában, csökkentett sebességgel, óvatosan hazahúz, egy amúgy is kitapasztalt, biztonságos úton, azt miért kell terrorban tartani, hogy bukhatja a jogosítványt, míg a másik rolleres mondjuk közel sem kockáztat annyit.
-
Dr. Szilikát
őstag
Visszakanyarodva:
Egy 60V 2000W roller ugyanolyan “erős”, mint egy 72V 2000W roller?
Ha tényleg 2000 W mindkettő, akkor egyformán erős és elvileg csak a gyártó gazdaságossági döntése szerintem, ezt hogyan éri el:
- Nagyobb feszültségű akku, ami lehet kevésbé terhelhető, cserébe kisebb áramterhelésre lehet méretezni minden mást is: félvezetők (BMS / motorvezérlés), motortekercs vékonyabb réz / több menet.
- Kisebb feszültségű akku, de bírja jobban az áramot, jobban terhelhető alkatrészek, vezetékek, kicsit jobb hűtés, minden. Elvileg kicsit rosszabb hatásfok, annak is ára van, annyival tudjon többet tárolni az akku vagy kisebb lesz a hatótáv.Ebből kijön egy költségvetés és majd eldönti a főnök, melyik éri meg jobban. Technikailag megoldható, viszont választani célszerűbb a nagyobb feszültséget, mivel a nagyobb áramok általában több hibalehetőséget is generálnak. Ez szerviztapasztalat is, ha nem is roller, de általános dolog szerintem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee #29485 üzenetére
Tanulságos a "fékezési technika" is, tegnap lemaradt. Időrendben:
Ez így nem az igazi.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee #29473 üzenetére
Lehet, hogy észlelte az autós, csak nem számított ekkora sebességre, illetve szemből nem is tudta rendesen megbecsülni, ezért nem adta meg az elsőbbséget a rolleresnek. Azt hihette, még áthúz a roller előtt.
Ez persze nem sokat segít rolleresen, ha nem tartotta be a helyi szabályokat SMKP, biztosítás, ilyesmi, plusz nem tudni, hogy ő mit veszített az állagából.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29458 üzenetére
De azzal nem dicsekszik senki, hogy megvette az olcsó rollert 100-120 kg saját tömege alá, rábiggyeszti magát precízen páros lábbal egymás mellett és mereven kapaszkodik a kormányba, erőből feszegetve azt, előre-hátra.
Vagy éppen mennyire igyekszik kerülni a bukkanókat, rossz utakat, vagy csak úgy mindent bele, hadd pusztuljon a mechanika, azért van. Ezt nem nagyon tudjuk meg az esetekből.
Meg olyanok, hogy elterjedt nézet szerint nyomjuk jó keményre a gumit, ami már szinte tömör gumival vetekedően rázza a gépet. Magam inkább levettem 2 bar alá, ami lehet túlzás, de így nagyon kellemes a járása és inkább kivárom, lesz-e ebből defekt, akkor majd elhárítom. Mindenesetre a belsőt jól megraktam hintőporral, hogy ne nyíródjon lehetőleg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
adamos0606 #29420 üzenetére
Pedig ezt a fajta mechanizmust használják ebben a kategóriában, ami nekem bevált 1000 km alapján és napi szinten 1-2 nyitás-zárás, mivel az útvonal egyik végén általában össze kell csukni, másik a garázs, ott nem kell.
Van egy bordó színre eloxált biztosító retesz, ezt könnyen fel lehet húzni, utána lehajtható a kar. Az egész művelet nagyon gyors, praktikus oda-vissza.
A kiálló részt lehet állítani, ami meghatározza a feszítőerőt, illetve még le van biztosítva egy másik imbuszcsavarral is, hogy ne mozduljon el. De nekem már gyárilag tökéletesen állították be, azóta sem kellett variálni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29400 üzenetére
Túltöltés ellen kettős biztonság véd. Első maga a töltő, ha például 42 V-os, akkor annyi, ezt akkor is viselni kell az akkunak, ha nem húzzuk ki. Az áram a töltés végén egyre csökkenő, lassan kihűl minden. Ha meghibásodás miatt a töltő nagyobb feszültséget adna le, akkor a BMS 42,5 V-nál közbelép.
Töltés közbeni hőmegfutásos esetek nem emiatt vannak szerintem és jó állapotú akkunál nem is kell ettől tartani. Problémák ott kezdődnek, amikor egy cella elhasználódik, annak is csak bizonyos, ritkább esetei.
Legtöbb esetben ugyanis még ekkor sincs gond, mert ha megnő a belső ellenállás, bármelyik tagon 4,25 V fölé húz a feszültség, a BMS lekapcsol. Egy kellemetlen jelenséget tapasztaltam sajnos a Li-ion celláknál, amikor elkezdi önmagán határolni a feszültséget, méghozzá 4,2 V alatt, amivel a BMS nem tud mit kezdeni, hiszen normál szint. Ezt egyfajta Zener-hatásként lehetne elképzelni, ami egyébként a cellák önkiegyenlítő hatásában hasznos, de egy jó cellánál feljebb van ez a szint, tehát amit normál esetben soha nem érünk el.
Ugyanakkor a bevitt energiát elkezdni elfűteni, tehát ami normális esetben letárolódna az elektrokémiai reakcióban, inkább hővé alakul. Itt jönnek a gondok, a rettegett hőmegfutás formájában, amit "véletlenül" a BMS hőérzékelője sem detektál, mert kicsit távolabb van a kritikus cellától, így mire reagálna, már késő.
Mindezek ellen hasznos lehet szerintem a cellafeszültségek figyelése, így ha együttfutási hiba jelét látjuk, akkor még időben lehet intézkedni az elhárításra.
Az sem hátrány, ha a töltés relatív lassú, azaz nem túl nagy árammal történik, ami alacsonyabb hőfokot generálhat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29396 üzenetére
Tudomásom szerint töltés közben szoktak előfordulni hőmegfutásos esetek, noha rémlik egy New York-i hír, utcai random esetről. De elvileg azt is valami kiváltotta (egy már korábban is betegeskedő cella túlmelegedése, esetleg belső zárlat, a rázkódás hatására), ezzel szemben a nyugalmi helyzetben pihenő gépnél erre kisebb az esély.
Kérdés, hogy az intézkedéseket milyen szakértői vélemények támasztják alá, vagy csak úgy "elefánt a porcelánboltban" elv alapján csaptak oda, erőből.
Személyesen annyira nem érint (ha nálunk lenne ilyen), de innen egy lépés, hogy nem vihetjük be még a Tesco előterébe sem, vagy hasonló helyekre, ha odáig fajul a helyzet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tau_ba #29382 üzenetére
Xiaomi 4 Pro (2nd Gen)
400 W / 1000 W csúcs
468 Wh
9,75 Ah
48 V névleges, feltöltve 53,6 V (13S konfiguráció).F2 és F2 Plus: 400 W / 800 W csúcs
367 és 360 Wh
10,2 Ah és 10 Ah
36 V névleges, feltöltve 42 V (10S konfig).Mivel kb. 10 Ah kapacitás mindkét esetben, így hasonló az árammal való terhelhetőség is (A). Pl. 1C terhelést tartósan viselni illik, vagyis legyen mondjuk 10 A terhelés, névleges feszültségen:
36 V x 10 A = 360 W
48 V x 10 A = 480 WEnnek persze vannak gyakorlati árnyalatai / hangolhatósága, de nagy vonalakban már kiütközik az elméleti különbség.
Energiatároló képesség mindenesetre a Wh, ami lényeges paraméter, olyasmi mint autónál a benzin mennyisége (ilyen szempontból nem az Ah töltésmennyiség számít, ami legfeljebb azonos feszültség esetén vethető össze).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
andrys83 #29372 üzenetére
Lehet éppen látni, csak nem nagyon lesz rá szükség. Ezek már ilyen kvázi szabvány kerekek:
Electric Scooter Front Wheel With Drum Brake 10 Inch
Fékpofákat is láttam Aliexpressen, bár pontosan nem emlékszem, de valószínűleg lenne belevaló.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29338 üzenetére
De ez csak ilyen köznyelvi szleng. Az aktuális szabály sem úgy szól, hogy akinek pálcika rollere van, annak nem kötelező a kötelező.
Ha lesz jogszabály, az sem pálcika alapú lesz. Ezt csak a hétköznapokban mondjuk a relatív pehelysúlyú darabokra, ami bizonyos hasonlóságot mutat a mára klasszikussá vált és sokat utánzott Xiaomi m365 szériával. (Főleg amelyeket gyanúsan hasonló alkatrészekből akár ugyanott is gyárthatnak, különböző nevekre márkázva).
Ninebot KickScooter Air T15E pehelysúly, mégis kilóg a sorból, pálcika design feltételt nem teljesíti.
Ninebot F a pálcikák fajának csak kicsit módosult változata, ezért a rokonságból nem tagadható ki.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29334 üzenetére
Nem arra gondoltam, a 100 éves benzinest csak érdekességből linkeltem.
Nemrég volt valamelyik fórumon kérdés, miszerint valaki még mindig használ olyan előző generációs rollert, amibe 12 V-os AGM SLA "téglák" valók (nem valami brutál tömegű akkut kell elképzelni), hogy ő ezt lítiumosítaná, mivel a végét járja. Viszont a rollert mai napig kedveli, nagyon bevált neki. Nem tudom pontosan idézni, de:
- Ezt még mindig többre tartom, mint a mostani pálcikákat, mert erős szerkezet stb...
De itt is a srác szerintem elég jól elmondja, nem kell ebbe túl sokat belegondolni:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29327 üzenetére
Ez úgy kezdődött tudomásom szerint, hogy voltak a korábbi, robusztusabb rollerek, amiben még ólom-savas akku volt, típusát nem találom most.
Utána bejött ez a Xiaomi desing, amit a régi rolleresek csak pálcikának csúfoltak, hiszen a régihez képest úgy is néz ki.
Közben rátaláltam viszont ilyen 100 éve népszerű gyártmányra:
https://evmagazin.hu/az-elso-e-rollerek-egyike/ (Nem e-roller.)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee #29283 üzenetére
Vannak készülékek, ami az Amazon mobilos alkalmazását igényli (ebben a marketinges érdekek is benne vannak vastagon), például annak rendes működéséhez kell a régió, netes kapcsolat, IP-címet néz, ilyesmi. Ez is valami hasonló lehet, gondolom.
Vagy mobil nélkül is az Amazon-fiókhoz való csatlakozás, pontosan nem emlékszem már.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Mr.Wiking #29277 üzenetére
Mivel nekem bevált egyik 8,5 collos rokona, így elfogult vagyok, megvenném akár tartaléknak is.
Ha jól látom az általad linkelt is ugyanolyan 6,1 collos felni, illetve motorra épül, csak a gumi átmérője növeli 10 collra. Hasonlót csináltam én is, amikor a 8,5 collos kamrás gumit levágtam (nem bírtam a keménységét) és ilyen 10 collos fújhatót raktam fel.
Csak nekem a teleszkópos első villa nem ehhez van méretezve, így a sárvédőt le kellett venni, mert akadályt képezett. Hátsót meg tudtam oldani, ha nem is tökéletesen, úgyhogy hátra inkább 8,5 collos jófajta CST-gumit raktam, elől ment a 10 collos, de sárvédő nélkül, egy ideig.
Van hátsó rugózása is, én kedvelem, így néz ki (nem saját képek, Youtube):
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29256 üzenetére
Hogyan oldották meg az erős működést.
Bizonyos határig megoldható, áramra jobban terhelhető félvezetőkkel, a tápkörben mindenhol kicsit vastagabb vezetékek, a motorban is vastagabb réz, kevesebb menetszám mellett. Az akku 6S konfiguráció, de kérdés, mennyi cella van párhuzamosan, azt is illene valamennyire megnövelni, hogy jobban bírja az áramot. BMS modul is nagyobb áramra legyen felkészítve, a kritikus szűrőkapacitások is valamivel nagyobbak.
Csak eljön egy pont, amikor már gazdaságosabb feszültséget emelni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee #29226 üzenetére
Csak egy példa, az alábbi rendelhető EU és UK változatban:
Sebesség 25 km/h alapból, de engedélyezhető rá 30 km/h is. Plusz egy megjegyzés:
This model is not applicable to German road laws, please purchase EV85F & EV10Z for German users, contact customer service to get 20-30$ discount
Motor és a hátsó kerék is 1:1 Xiaomi kompatibilis, a fék / fékbetét újabb fajta megoldásúnak tűnik, azaz nem rosszabb. Motorvezérlő ki van öntve átlátszó műgyantával, nem látok vele problémát.
Akku 7,8 Ah / 42V ami nekem bevált, mert egyszerre nem megyek annyit, sőt általában 50 % felett tudom tartani a szintet és még nem is töltöm 42 V-ra, csak 40-ig (de nem ott megszakítva, hanem azon tartva egy ideig, nem mindegy), hátha ez kímél valamit. 1,5 A-es töltő az akkut nem melegíti észrevehetően.
BMS-t meg kellene nézni egyszer közelebbről, a zsugorfóliát levágva, illetve előbb új fóliát rendelve hozzá.
Szerintem elég masszívnak tűnik, plusz a rugalmas felfüggesztés elől-hátul kíméli a szerkezetet és a talpamnak is kényelmes most már, a levegős CST gumik felrakása után.
Váztörésekkel van némi fenntartásom, azzal soha nem dicsekednek, hogy mekkora tömegű ember, hogyan tépkedte a kormányt előre-hátra, mert azt hitte, hogy kerékpár és a kormányba kapaszkodik kényszeresen, lehetőleg páros lábbal egymás mellett állva, ezt nem tudjuk meg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
wanted5 #29230 üzenetére
10S konfiguráció (sorosan 10 tag) töltési végfeszültség 42 V és kb. 32 V-ig lehet értelmesen meríteni, mivel ha bármelyik cella 3 V alá esik, ott már rohamosan letörik a feszültség, nem bírja a terhelést, összeesik, ami nem is tesz valami jót, hiába 2,5 V szinten a védelemnek le kell tiltani az egész csomagot.
Mindezekből ki van számítva 36 V névleges feszültség.
Autóakkunál is, 12 V névleges, de 14,4 V standard végfeszültség, illetve 14,7 V AGM akkunál vagy hideg időben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29211 üzenetére
Nem lehet tudni, hol gyártják ezeket a Xiaomi m365 klónokat, sőt a Xiaomi maga sem gyártó, ők is valahol gyártatták ezt a gépet.
Az a gyártó azóta is ontja ezeket, ahol szinte azonos alkatrészek láthatók, azonos váz stb. vagy többé-kevésbé módosított változatok, igény szerint címkézve Aovo, Bogist, RCB, vagy nem is tudom hány hasonlót láttam már.
Ezekhez tartozó alkalmazások is nagy rokonságot mutatnak, de csak a menüpontokban, míg a felület egyedileg testre szabott, hátterezett, formázott, ugyanakkor kódoltan rögzített az adott típushoz. Így hiába hasonló alkalmazás, de nem működik egyik a másikkal, nem hajlandó detektálni a bluetooth kapcsolaton keresztül.
Amire ki akarnék lyukadni, a Bogist is valószínűleg csak egy kereskedő, nem ők gyártják, ha jól sejtem.
Lehet, hogy van valahol egy baromi nagy gyár, mint a török Vestel is például, ahol a megrendelőknek olyan néven gyártanak, ahogy kéri. Ami a vicc, ez a cég csinálhatta a Xiaomi rollereket is, legalábbis ezt az m365 és hasonló szériát, ilyen alapon azt is lehetne köpködni.
-
Dr. Szilikát
őstag
https://rendeljkinait.hu/hirek/gazdasag_kultura/bogist-m1-elite-tulajdonosok-figyelem-tuzveszely/
Frissítés: Megkerestük a Banggoodot az ügyben, akik felvették a kapcsolatot a Bogisttal. A gyártó elmondása szerint 2-3 tűzesetről van tudomásuk, amelyek során a gond visszavezethető volt felhasználói hiába, ugyanis a korábban elázott és beázott rollereket próbálták meg feltölteni, ami soha nem ajánlott. A gyártó kivizsgálta a problémát és arra jutott, hogy a Bogist M1 Elite akkumulátorai biztonságok. Ha valaki töltési hibát tapasztal, a Banggood ügyfélszolgálatával vegye fel a kapcsolatot, akik küldenek alkatrészt a rollerhez.
Nem az én véleményem, csak ezt találtam.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
wanted5 #29195 üzenetére
Hány amperes töltőt adnak ezekhez és mennyi akkukapacitás?
Valószínűleg töltés közbeni hőmegfutásos esetek álltak elő. Vízzel egyrészt lehűtöd, másrészt lassan lemerül, úgy már nem árt. Ámbár lehet, hogy a zsugorfóliát sem ártana eltávolítani. A víz nem képez olyan rövidzárlatot, hogy attól kigyulladna. Elektrolitikus jelenségek lehetnek elvileg, a vízben lévő ásványi sók miatt, ami ellenállást képez és szépen lemeríti.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29163 üzenetére
A gyalogosok álltak a zebránál, ő nem figyelte a távolból közeledő autót. Emberi hiba.
Ez az, hogy balra néz, meglátta az autót, ekkor rálép a rollerre és elkezd pödörni ész nélkül, mert ő átér előtte, azt hitte. Holott csak meg kellett volna állni.
Hasonló eset volt ittas gyalogossal is, én már csak a helyszínelést láttam. Az autóvezetővel többször eljátszatták a rendőrök, hogy utánozza le a gyalogos mozgását! Lelép az úttestre (nem zebra, azaz tilosban), meglátja az autót, ott volt egy kis tétovázás, majd részeg fejjel meglódul előre, csak elszámítja a távolságot és pont elütik.
Tanulságos volt, hogy mennyire kiszámíthatatlan a részeg ember mozgása, ezek után autóval is óvatosabb lettem, gyanús helyzetekben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29153 üzenetére
Az első linken lehetett részeg a rolleres, azért képzelhette, hogy megállás helyett még gyorsan átpödör, így szinte direkt az autó alá szalad. Ittas állapotra jellemző lehet ilyesmi, hogy ennyire elszámítja magát.
Második teljesen abszurd, piros lámpába hajt bele alacsony sebességgel, utassal, felelőtlenül. Neki talán jogosítványa, vezetési rutinja sem volt, hogy tudta volna, ekkora biztonsági késleltetés biztosan nincs a lámpák programjában, plusz részeg is lehetett.
Mellesleg ez a sisak elég kényelmes, könnyű, nem zavarja a látómezőt sem:
eMag Xiaomi Mi QHV4008GL roller sisak, M-es méret, fekete
Nyilván vannak hatékonyabbak, de kerékpárra és kisteljesítményű rollerre elmegy. Noha itt írják (MediaMarkt):
Közúti forgalomban használható: Nem
Ha egyszer kötelező lesz, nem hinném, hogy egy ilyen nem felelne meg, kerékpárt is beleértve.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Kikike #29119 üzenetére
Szoftveres kérdés elvileg, nekem a 350 W-os az emelkedőn is bekapcsol, de nem a pillanatnyi sebességet figyeli, csak a jeladó szögelfordulását.
Tehát elindulok az emelkedőn és ütközésig húzom, pár másodperc múlva tempomat aktív és ezt az adott fokozat végsebességre értelmezi. Azaz utána még addig gyorsít, míg (erejéből telhetően) azt eléri, ha tudja. Ha például 50 %-ra be tudom feszíteni, hogy ne mozduljon el, akkor az lesz a célsebesség és így tovább.
Egyébként itt mutatja az ember, hogy a kis vacak még szigorúbb parton sem adja fel, de én ennyire azért nem szoktam kínozni, forrósodik a motor, nem biztos, hogy megéri:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
front3r #29100 üzenetére
Nekem a 350 W-os rolleren nincs is ilyen különbség, tiéd erősebb, ott ez extra, ezek szerint.
Nekem meg balkézre kellene egy váltó, amivel a módok között le-fel tudnék kapcsolni. Ahogy most van, a középső power gombbal váltani vicckategória. Nem azt mondom, hogy sokat befolyásol, de van egy kerékpárút, ahol egyszerűbb lenne 20-as korláttal nyomni, míg máshol hadd szóljon a 30-as szédítő(?) tempó.
Hogy az indexről ne is beszéljek, egy képpel szemléltetve (hasonló és fekete):
A gombot egyszer megnyomom, villog az index. Ha ismét megnyomom, akkor nem. Ez még semmi, a gombok csak a "gáz" alapállásában nyomhatók meg, hiszen amikor elfordul, a mikrokapcsoló marad állva, így persze nincs átfedés.
Ebben a formában az indexet használni nem tudom, mert sok esetben tempós haladás közben kellene rányomni, de pont akkor nem lehet. Sőt, megnyomása még a tempomatot is kilövi, ami szintén nem kívánt hatásokkal jár, adott forgalmi helyzetben.
Megoldáson gondolkodtam persze, de egyelőre ez van. Pedig nem lenne rossz:
A lámpa érdekes megoldása, a hátsó tengelycsavar körül van egy hajlékony LED-szalag beszerkesztve.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DroiDMester #29095 üzenetére
Eleinte nekem is volt gondom a tempomattal, pont forgalomba mentem vele és volt egy zavaró húzás, de azóta jobban begyakoroltam, mostanában be van kapcsolva.
Olyankor jó, amikor bekapcsol, utána a kezem a kormány stabilabb tartására tudom áthelyezni, tehát kicsit jobbra pozicionálva. Ez persze nem gátol az inaktiválásban, mutatóujjal elérem és azonnal meg tudom pöccinteni, ha kell. Ekkor elkezd finoman lassítani a passzív motorfék. Ha nagyobb lassulásra van szükség akkor meg nyilván ott a fékkar.
Ha azt érzem, hogy besípolt / bekapcsolt, de nem jó pillanatban, akkor vissza alapra és rögtön pöccintek rá, hogy inaktiválódjon, ennyi csak. Sípolás mellesleg erősebb forgalmi zajban nem is mindig hallatszik, olyankor "gondolni" kell rá, de ez is szokható.
Tényleg ez is olyan dolog, hogy használni kell és rászokik az ember, ha van értelme, ami meg nem megy valakinek, azt kár erőltetni.
Mostanában inkább az szokott feltűnni, hogy mennyi páros lábbal álló figurát látok, bérrollerest főleg, vagy nem csak azt (mereven középre beáll, lábak egymás mellett). Lehet, hogy a megfelelő használatot kellene szélesebb körben terjeszteni, mint már szerepelt is:
https://prohardver.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_28536-28536.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #29071 üzenetére
"Csak a normál tempomat", elfogyott az idő, miközben korrigáltam, bejött egy másik hiba.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #29063 üzenetére
Védősiak nélküli, amatőr mozgású ember, aki a fékezés / vészfékezés technikáját sem ismeri, nem húzódik hátra stb. Pedig lett volna ideje, amikor már látta, hogy ki lesz egyenesítve a kanyar.
Mint akinek beakadt a "gáz", akár szoftveres hibától. Vagy csak a normál a tempomat, de az ember fagyott le. A végén talán behúzza a féket, de még mintha azt se nagyon találná. Szándékosan ilyet nem csinál senki szerintem, sisak nélkül. De még azzal is nagy kaszkadőrnek kellene lenni, további védelmekkel.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
CobraKai #28968 üzenetére
eMagon szokott lenni (most nincs) ilyen 8,5" RCB:
De pneumatikus gumit kellett rá tenni, mert az eredeti tömör / kamrás nem volt tűrhető. Szelep részére lyukat is fúrni. Ezt fél kézzel mozgatni könnyű, alig több, mint 15 kg.
Most nagyon kellemes, hogy 2 bar körüli nyomáson milyen puha járása van, CST valódi gumival (nem nylon). Igaz, hogy az első teleszkóp elég rövidutas, de a semminél jobb szerintem. Hátsó rugózás is megfelelő szerintem. De ezek sem védték ki sajnos a kemény gumi ütéseit és rezgéseit, a felfüggesztés nem arra van hangolva.
Fenti "autós nyomás", rollerre ennél többet ajánlanak a meghibásodások elkerülésére, de majd megoldom, ha baja lesz, egyelőre így tesztelem. Hintőporral megpakoltam, hogy ne nyíródjon a belső és kb. 100 km után nem is láttam problémát, amikor legutóbb szétszedtem. Vagy valami gumiszerelő faggyú / zsír talán még jobb lenne, de a hintőport is nagyon régen alkalmazzák ilyen célra, ez volt kéznél.
Ez egy másik történet, előbb 10 collos külsőt raktam, de attól nem ment fel a sárvédő, viszont 30 helyett 34 km/h sebességet értem el. Most feltettem a 8,5-es CST-t, meg a sárvédőt is, ha lesznek nedvesebb idők, nem árt (nem esőre gondoltam, csak amikor kicsit nedves lesz az út és mégis menni kell.)
De jó volt egyébként a 10 collos (nylon) külsővel is szaladgálni, az is visszamehet még. Az viszont nagyon laza köpeny, szerszám nélkül, csak kézzel akasztottam le, csak be kellett igazítani a vájatba, ahogy a "nagykönyvben" elő van írva.
Amit én kaptam eMagról, a jelzett kábel és bowden a kormányoszlop belsejében halad:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #28947 üzenetére
Mert arcátlanul nem terveznek bele, egyszerű tömítést. Piros nyíllal jelöltem a kritikus felületet, ahol a víz beszivároghat. Próbálgattam is Terostat-gyurmával tömíteni, ami egy nagyon stabil anyag, nekem már sok célra bevált.
Működőnek látszik a dolog, csak legutóbb siettem a gumicserével, de majd jó lenne megcsinálni rendesen.
Egyébként több videóban is láttam, gumicserénél a kábelen lógó komplett motorral kínlódnak, pedig nem érdemes, mert könnyű kivenni a forgórészt (az marad a kábelen lógva), a kerék többi részén tudunk dolgozni, akár a gyorskötözős módszerrel stb.
Annyi, hogy kiemeléskor a gumira taposunk, két kézzel emeljük ki a tárcsát, a mágneses erő ellenében. A csavaranyát visszatekerjük, hogy ne essen le a tárcsa (burkolat) a csapágyról.
Összerakásnál óvatosan, hogy a mágnes ne rántsa be, nehogy sérüljön a tekercs, szintén a gumira taposunk és az ujjakra is vigyázni, nehogy becsípődjön. Nem nagy kaland. A kerék csillagcsavarjait gyárilag jó erősen betépik, de pontosan illeszkedő T-eszközzel kitekerhető, a csillagos rész sérülése nélkül. Pár kilométer után ezeken a csavarokon lehet még húzni, ha lazulás jelentkezne, utána már beáll.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem tudom, szerepelt-e a topikban Szlovákiában is volt eset:
Persze, nem akarok én sem Kukurin bűnbakot kiáltani (nekem is megvan a saram, amikor néha 230 V-ot kötök magamra) nem árt észnél lenni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amit én tapasztaltam más típusnál, hogy elég érdekesen oldják meg a "gázadást". Noha ez csak 350 W-os, mégis tud rángatni.
Tapasztalatlanul azt várná az ember, hogy majd elfordítás függvényében egyre nő az áram (akku vagy motoráram, most mellékes), analóg módon az üzemanyag áramlásával. (Fogalmilag is nagyon hasonló: az elektromos töltéshordozók áramlásának sebességét nevezzük elektromos áramnak).
Ezzel szemben kiderül, hogy a szoftver a Hall-szenzoros jeladó szögelfordulásához társítja a célsebességet. Végálláson a beállított határsebesség. 50 %-on a fele és így tovább.
Ha például én 50 %-ra állítom a kart, akkor is maximális áramot nyom a motorra és megindul mint állat. A célsebesség elérésekor vesz csak vissza és ott valószínűleg ki-be kapcsolva igyekszik tartani a sebességet, amit már nem, vagy nem mindig lehet érzékelni.
De ha például egy hepehupás / hullámos úton, ha rögzítem is a tempomattal mondjuk 14 km/h sebességen, ahogy kicsit lassul egy kis dombocskán, idegesen rákapcsol a motor, hogy visszakapja a 14-et, majd lekapcsol. Viszont a motor mágneseinek természetes fékező hatása is adott, ami további szabályzási anomáliát generálhat (passzív motorfék, amit bárki érzékelhet, a kikapcsolt jármű kerekeit kézzel tekergetve is). Az aktív elektronikus motorfék ennél erősebb, amit a fékkar mozdítása aktivál.
Igaz, idővel ki lehet tapasztalni, hogy a bütykös vezérlőt használhatjuk digitális módban is, ha olyan a körülmény és bizonyára nem ok nélkül fejlesztették ki ezt ilyen érdekes formában, azaz mégis van létjogosultsága, ha kezdetben furcsa is volt. Vagy épp marokra szorítva tudom pozicionálni is, ha akarom.
Hosszú lére eresztett válaszom azért is jött így létre, mert korábban láttam a topikban, nem mindenkinek egyértelmű, hogy mit akar voltaképpen a rollerünk és akkor még én is a tapasztalási fázisban voltam.
Azt nem tudom, a tiédnek hogyan kellene működni alapból, de mivel 800 W, ha jól látom, talán nem véletlen, ha még idegesebben reagál.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
guifater54 #28788 üzenetére
Nekem 30-at ment a 8,5 collos roller, ami 34 km/h sebességre emelkedett egy 10 collos köpeny felrakása után.
Autóvezetésben több évtizednyi rutinom van, de ezen a rolleren már kicsit félelmetes sebesség. Ki tudom használni persze, megfelelő úton és moderált forgalomban, de folyamatosan ott van az emberben, ha eltaknyolok, abból nagy bajok lehetnek. Nem ajánlott, szerintem.
Egy érdekesség, hátul már visszacseréltem 8,5 collos CST gumira, ami tényleg rendes gumi (autós minőség szerintem), aszfalton komoly gumivisítást lehet kihozni belőle, ha ráfékezek. Javult a fékhatás is, most már erősebben kell húzni a kart a blokkoláshoz.
Ezzel szemben a fent linkelt nylon valószínűleg csak gumiporral kevert (újrahasznosított őrölt gumi gondolom, ami alacsonyabb minőséget képvisel), de azért jól pödör 34-gyel. Viszont most a sárvédőt nem tudom feltenni, nem fér el, de majd valószínűleg elől is felteszem a 8,5 collos CST gumit és akkor visszamegy a sárvédő is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
guifater54 #28788 üzenetére
Véletlenül nem csak a kerék centírozatlan?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Peaceliker #28782 üzenetére
Kétoldalas ragasztók különféle fajtáit lehet rendelni Kínából is, vagy itthon is kaphatók, az nem jó?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t.zolka #28776 üzenetére
Azért írtam WD40-et, mert az gyakrabban fellelhető az embereknél és gyakorlatilag ugyanúgy hatékony ebben az esetben, avagy mindegy, nem ezen fog múlni.
Át kell nézni alaposan mindent (nem csak ezt a részt), van-e bárhol korróziós nyom. A beázásoknak azért mindig szokott lenni valami nyoma. Sok esetben még korábbi beázásnak is, amit a felhasználó észre sem vett, mert kiszáradt és működött tovább, szerencsés esetben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t.zolka #28772 üzenetére
Le kell szedni valószínűleg a ragasztott tetőt, panelt kiépíteni, WD 40-nel lemosni, ecsetelni, befújni a kis kapcsolót, közben nyomogatni, hogy behatoljon a belsejébe a lé.
TV-szervizben persze cserélünk is ilyen kapcsolókat (mármint a TV-kben), illetve van az a fajta, amit óvatosan egy injekciós tűvel szét is lehet szedni, lepattintható a felső fémrésze, tökéletesen tisztítható a belseje, még forrasztani sem kell semmit.
Egyébként nem feltétlenül folyt be felülről, alulról is bepárásodhatott, felfelé hatolva.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28765 üzenetére
Igen, erre vonatkozik a másik eset, amit előbb írtam (42 V --> 35 V).
Csak én a diódás védelemben gondolkodtam, de nem mindegyik olyan, illetve nagyobb töltőáramnál nem is lenne jó, mert a dióda is fűt. Meg akkor a töltési végfeszültség pontosítása is némi csorbát szenved. Például nekem a diódán esik 0,7 V, de a töltő kicsit 42 V fölé húz, így áll össze. Meg én már nem is akarom ennyire feltölteni, hátha jobban kímélődik, ha csak 40 V-ig használom ki.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DigitXT #28761 üzenetére
Mert amelyiknél kimegy a csatlakozóra az akkufeszültség és az akku mondjuk 35 V-ra merült, a töltő bedugva, zöld LED világít, 42 V-ra áll be, ott az akku ezt a 42 V-ra töltött kondit rántja le 35 V-ra.
Ez kisebb impulzussal jár, mintha a 0 V-ra merült puffert húzzuk fel hirtelen 35 V-ra.
Ez meg egy belső védődiódás roller, ahol ez az ajánlat:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28757 üzenetére
Szikra konkrétan nem megy sehová, hanem a szikra csak létrejön, mint egy áramimpulzus mellékhatása. Intenzitása áram és feszültség függvénye.
Nekem a rollerből biztosan nem folyik visszafelé semmi áram, ugyanis gyárilag van beépítve egy dióda, ami ezt megakadályozza. Így a töltőcsatlakozót rövidre is zárhatnám, nincs rajta feszültség, nem is mérhető semmi.
Ha előre feltöltöd a puffert 42 V-ra, az problémásabb lehet (a magasabb potenciálról folyik áram az akkuba), de ezt már kifejtettem.
Találkoztam régebben olyan hoverboarddal, ahol ilyen védődióda nem volt. Tulajdonos valahogy zárlatot csinált a töltőcsatlakozónál, amitől annak tűje kiolvadt (az akku ereje olvasztotta ki a fémet).
#28756 PociAti
Mindegy, milyen gyorsan dugod, egy adott pillanatot fogsz elkapni, aminek következménye lesz. Ha bizonytalankodik valaki, az érintkezés is bizonytalan lehet, akkor másképp szikrázik vagy nem, mellékes.
230 V kisfeszültség azért lett ennyiben meghatározva, mert a konnektorban stb. még nem képez spontán áthúzást, csúcsértéken sem (ennyi feszültség még épp nem képes átütni a levegőt). Ne tévesszük össze az induktív ívhúzás jelenségével, az is egy másik téma.
Jelen szikrázás nem is erről szól. Itt amikor összeér, keletkezik egy áramimpulzus, amitől bár kicsiben, de "fröccsen a fém", a szemléltetés kedvéért, ha hihetetlen is. Felületi jelenségek csak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pescara #28745 üzenetére
Nekem spcialisan a szervizben mondtak, hogy a xiaomit elobb a konektorba es utana a rollerbe. A G30-ra meg azt mondtak, hogy elobb a rollerbe , utana a falba es igy tenyleg nem szikrazik, forditott esetben nagyon.
Nem találtam erre forrást a Xiaomi PDF utasításokban, csak rollerbe való dugást írják, hálózatot meg sem említi. Nyilván nem böngésztem át végtelen mennyiséget, ennyit láttam.
Ezt a hálózati szikrázást félreértik sokan, előző eszmefuttatásban sem tértem ki rá jobban, mivel szakmailag magától értetődő, így én sem gondolok rá automatikusan, hogy ezt külön ki kellene fejteni.
Egyszerűen a szikrát képező impulzus nem a rollerbe megy bele, hanem csak a hálózatot terheli egy kis vicces pillanatra, ami a hálózatnak meg sem kottyan. A jelenség egyebek mellett az apple.com oldalán is szerepel, hogy ne aggódjanak miatta az emberek (ha valaki nekem nem hinne).
De ez visszatérő kérdés a különböző fórumokon, a laptopjuk, telefonjuk miatt aggódnak az emberek, vagy bármi miatt, hogy szikrázik a konnektor, közben semmi különös. Ha ez baj lenne, nyilván ki lenne küszöbölve, hiszen van rá lehetőség, teljesen hárítható lenne, ha akarom.
Nem is csak a minden ilyen kapcsolóüzemű tápegységben megtalálható primer (DC) puffertöltés okozza elsősorban, hanem a fázis-nulla közé iktatott zavarszűrő kondenzátorok, amire a 230 V AC megy rá direktben, illetve pár ohm korlátozó ellenálláson keresztül.
Egy ilyen kondenzátorra rányomod a 230 V-ot, ami hirtelen fel akarna töltődni. A kondenzátor fizikai tulajdonsága, hogy minél gyorsabban akarják feltölteni, annál jobban "ellenkezik", avagy pillanatnyi zárlatot is képez.
Ha a dugás pillanatában a konnektorban lévő 50 Hz szinuszhullám pont a csúcsértéken van (325 V), akkor nagyot szikrázik.
Ha véletlenül pont elkapod a nullátmenetet, akkor nem szikrázik. De ilyen véletlenekből nem lehet levonni a fenti következtetést, ahhoz pont semmi köze.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28731 üzenetére
Ez nem arról szól szerintem, nekem is írták a jó sorrendet (RCB Scooter).
Konnektorba való dugásnál természetes a szikrázás, akár laptop, USB-dugasztáp stb., ami ártalmatlan, a tápegységek ilyenek. Attól függően, hogy bedugáskor a szinuszhullámot mely időpillanatban kapjuk el (csúcsértéken gyök2 x 230 = 325 V), nagyobbat szikrázik, vagy épp semmit, nullátmenetnél. Ez be van tervezve, korlátozóellenállás, ilyesmi.
Rollernél a töltő működése, hogy amikor nincs rajta terhelés, világít a zöld LED, kimeneti feszültség beáll 42 V-ra (vagy amilyen fajta). De a kimeneten van egy pufferkondi is, ami energiát tárol.
Tegyük fel, az akku 35 V-ra van merülve és hirtelen rányomjuk ezt a 42 V-ot, pufferrel megtámogatva. Az akku abban a pillanatban lerántja a kondenzátorban tárolt töltést, illetve a potenciált a saját szintjére. Ott a töltőcsatlakozónál nem feltétlenül látunk szikrázást, de létrejön egy nagyobb áramimpulzus, amire a BMS figyel.
Feltételezem, ebből előfordultak olyan garanciális meghibásodások, amikor a BMS úgy letiltott, hogy többet nem is engedélyezte a töltést, javítást igényelt a gép. Vagy csak lehetőség (mert azért akkora impulzus nincs), ha netán zárlatossá válna a védelmi kapcsoló MOSFET, akkor viszont nem tud lekapcsolni soha, megszűnik a védelem, az akku ki lehet téve bármi káros hatásnak.
Ezért lehet valószínűleg, hogy óvatosságból inkább figyelmeztet a gyártó, ha nem is feltétlenül van ebből baj, de azért jobb vigyázni:
- A kisült töltőt dugjuk a rollere, amikor a zöld LED (már) nem világít.
- Utána mehet a hálózatba.
- Javaslat szerint végül előbb húzzuk ki a hálózatból, bár szerintem ennek már nincs olyan jelentősége, túlzott óvatosság lehet.
- Magam részéről egy konnektorba dugható időzítővel kapcsolom, amin van egy külön programozható gomb (CD / clock delay). Csak megnyomom a gombot, erre bekapcsol és 3 óra múlva ki. (Csak példa, mivel 6-8 km-t megyek egyszerre, nekem 3 óra elég a visszatöltéshez.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#95712068 #28719 üzenetére
Annál nem tudom pontosan, de általánosságban lehet kettő is. Egyik a biztosítócsavar, amit előbb lazítani kell:
Utána válik mozdíthatóvá a nagy csavar, amivel beállítható a minimális légrés:
Utána a biztosítócsavart ismét rögzíteni. De még mindezek előtt lehet olyan trükköt is, hogy amennyiben a féknyereg állításra szorul (mert például le volt véve) a két csavart kicsit lazára venni, hogy engedjen is, de azért ráfeküdjön pontosan a nyereg a síkra:
Utána a féket érzéssel meghúzni. Ekkor a féknyereg beállítja magát a féktárcsára, illetve kézzel is úgy igazgatni, hogy minél pontosabban feküdjön a helyére. Utána (fogott fék mellett) a nyeregcsavarokat rendesen meghúzni. Igaz, hogy meghúzás közben előfordulhat egy kis elmászás, de ideális esetben a légrést már nem is kell állítani. Ha mégis, akkor korrigálni azt is finoman.
Képek innen vannak: https://www.youtube.com/watch?v=1N2AS-Eth5o
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pajorgergo #28687 üzenetére
Annak a rollernek az össztömege is csak 15 kg, noha lehetnek egyéb szempontok is, de egy ekkora gép összecsukva jól mozgatható.
Szerintem a magasabb súlypont nem olyan jó, ezt lehet érzékelni, ha a hátunkon van egy táska, mondjuk csak derékmagasságban, de mégis pár kiló plusz, már attól is kicsit változik a stabilitás érzése. Pláne, ha ehhez jön még az akku is. Megoldható persze a szállítás, ez ne aggasszon senkit, de amikor viszont nem kell vinni semmit, kellemesebb, sportosabb érzés, hogy legyen csak lent, aminek lent kell lenni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #28671 üzenetére
Töltőn a zöldre váltás az akku által felvett áram megszűnését vagy minimális értékét jelzi. Egyszerű áramfigyelő van a töltőben, ami nagyobb áramon még pirosat mutat, majd csökkenés közben átvált zöldre.
Emellett korlátozza a kimeneti feszültséget 42 V-on és a maximális leadható áramot 2 A-en (példaértékek csak).
Töltöd az akkut, eléri a 42 V-ot, utána még egy ideig folyik az áram, egyre csökkenő, ahogy telítődnek a cellák mondjuk 100 %-ig.
Amikor eléred a 42 V-ot, az még csak kb. 80 %, utána a tartószakaszban történik a telítés, ami képez bizonyos kiegyenlítődést is, azáltal, hogy maximalizál. Legtöbb esetben külön balanszírozó áramkör nincs is beépítve.
Kalibráció, amikor a laptopnál is például teletöltjük az akkut, utána addig merítjük, míg a BMS letilt. Az akkuba épített processzor ennek során leméri a kivehető Ah-kapacitást, amiből a Windows legközelebb már fogja tudni, hogy mikor kell előre jelezni, hogy legyen időnk adatot menteni. (A BMS-tiltás nem viccel, csak megszakít azonnal.)
Csak egy példa, hibás valamelyik cellacsoport (megnőtt belső ellenállás) és a töltés végén nem képes korlátozni önmagát 4,2 V szinten. Ahogy a hibás tag felcsúszik 4,25 V-ra, a BMS azonnal megszakítja a töltést.
A LED ekkor zöldre vált, mivel megszűnt a felvett áram.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
snpetit #28675 üzenetére
Itt vannak a méretek:
https://store.segway.com/tubeless-tire-e2-pro
60/70-6.5
Egy példa, de ez belső kamrás, aminek 8,5" változatát én fűrésszel vágtam le, annyira meggyűlöltem, a talpamra mért ütések miatt (meg egyszerűbb is, a felni kímélése lényegesebb volt). Valami puhábbat érdemes nézni szerintem, hacsak nem garantált a sima út.
Emag gumik, de a találatokat most nem tudom részletesebben átnézni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #28663 üzenetére
Az egyszerűbb, barkácscélú BMS-modulokból is kétféle létezik:
- Védelmi tiltás után automatikusan visszakapcsol, ha a kiváltó körülmény (túlterhelés, túlmelegedés, feszültségeltolódás) megszűnik. Szerszámgéphez jól jöhet.
- Tiltás után csak a töltővel / külső feszültségel aktiválható ismét. Ilyen van laptopoknál, telefonakkunál is.Ez vonatkozik arra is, ha bármelyik cella 2,5 V alá merül, ami a leggyakoribb, de lehet például 3 V-os változat is. Az általad említett esetben a roller készenléti árama ellen védi az akkut a BMS, míg maga a védelem mikroamperekkel elvan magának általában.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Peaceliker #28582 üzenetére
Kétvezetékes töltő van hozzá, mint például 42 V-os a 10S csomaghoz. Mellesleg laptopnál sem tagonként megy a töltés, hanem például 16,8 V vagy 12,6 V-os töltésszabályzó van a laptopban (ami a külső tápegységből táplálkozik).
A rollerhez viszont töltőt (töltésszabályzót) kapunk, ami tudja azt, hogy pl. 42 V-on határol, ugyanakkor figyeli a töltőáramot és a LED zöldre vált, amikor az akku már nem sok áramot vesz fel.
Ez a Li-on cellák szerencsés tulajdonsága, hogy amíg jó kondícióban van, képesek egymás között egyformán eloszlatni a feszültséget, ezért nem feltétel a balanszer, ha nem is árt.
Amikor már nem jó az eloszlás, akkor jön az, hogy egy hibás tag miatt letilt a BMS, töltés vagy terhelés közben. Nem balanszírozgat semmit, letilt.
De sokan összekeverik, BMS-re azt hiszik, hogy balanszer is, utóbbi alkatrészeit fel sem ismerik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Thunderzolee #28580 üzenetére
Itt van példának egy Xiaomi BMS-modul:
https://aliexpress.com/i/4000146721395.html
Láthatod, hogy nincs rajta balanszírozó áramkör.
-
Dr. Szilikát
őstag
Laptopnál van a kalibráció (teljes feltöltés után BMS-tiltásig meríteni), hogy be tudja mérni az Ah-kapacitást az akkuban lévő processzor és le is tárolja memóriába. A géppel I2C buszon kommunikál.
Egyszerűbb BMS Ah-kapacitást nem mér, bár nem tudom, jobb rollereknél mennyire mennek erre is. Ha bármelyik cella 4,25 V fölé szaladna, letilt. Ez főleg öregedés hatására fordul elő, amikor megnő a belső ellenállás. Vagy valamelyik soros tag elkezd lejjebb határolni, ezért több jut a másikra.
Egyébként 4,2 V-ig megy a töltés, ideális esetben, így a BMS még nem tilt. Ha bármelyik cella 2,5 V alá esik, letilt. Itt nincs mit kalibrálni, nem is lehet.
Nekem a roller voltaképpen a 100 %-ot sem jól mutatja, mert csak feszültségszintet figyel. Holott a 42 V (cellánkénti 4,2 V) elérése még nem egyenlő a 100 % töltöttséggel, de ez már 41 V-ra is 100 %-ot ír.
Az ideális CC / CV töltési karakterisztikához a szint elérése után is még töltőn kell tartani, míg az akku által felvett áram visszaesik a kapacitás tizedének megfelelő értékre (vagy a piros LED zöldre vált).
Néha a végfeszültségen való további tartásnak lehet olyan jelentősége, hogy a cellák egyformán maximalizálódjanak, a Li-ion cellák önbalanszírozó tulajdonságát kihasználva (LiFePo ilyet nem tud, ezért ott lényegesebb a balanszírozó áramkör is).
Ezért szokták mondani, hogy időnként nyomjuk tele alaposan, noha én inkább arra álltam be, hogy 39,6 V-on tartom, akár órákig is. (Nem mondom, lehet vitatható a kiegyenlítő hatás, a határoló karakterisztikát tekintve, de hátha beáll így is, majd idővel ellenőrzöm a kiegyenlítettséget.)
Nem megyek olyan hosszú utakat, hogy nekem a 39,6 V ne lenne elég, de az akkunak valamennyire kíméletesebb és még nem is csak az állagról van szó, de tűzeset kockázata is csökkenthető valószínűleg, ami sokkal lényegesebb.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az eredeti Xiaomi köpeny tényleg csak nylon? Több helyen is így szerepel:
Mert a CST rendes gumiból van, ezt könnyen fel lehet ismerni. Nylon gumit úgy kapod, hogy fényes, fekete, sőt lakkfekete, tapintása is másabb, műanyagos érzetű. Később persze poros lesz, akkor már nem fényes.
A rendes gumi viszont matt fekete és az autós gumi anyagát kapod gyakorlatilag, még a szaga is másabb. Csak egy példa:
Tökéletes tapadás Ez az eredeti CST 8.5”-os külső roller gumiabroncs kompatibilis a fenti Xiaomi rollerekkel és ellenálló gumi anyagból készült. A rázkódásokat hatékonyabban elnyeli, mint a hagyományos rollerek gumijai. Köszönhetően az erős gumi alapanyagnak, a kerékkel nem könnyű defektet kapni és nyugodtabban rollerezhetsz. Ez a külső gumi alkalmas aszfaltra és offroad használatra is, a gumiabroncs jól tapad, könnyű és rugalmas. A gumi hosszú élettartamú és időjárásálló.
Lehet, hogy az eredeti nylon Xiaomi tömege valamivel nagyobb és főleg hidegben jobban merevedik, így jobban megszenved vele, aki felkínlódja.
De én emiatt nem szólnám le a rendes (CST) gumit, amiről több helyen is olvastam, hogy jobb az eredetinél. Meg ezt a kerékpárosok is tudhatják, hogy a nylon az olcsóbb vacak kategória, hamarabb tönkremegy, a normális gumi drágább, jobb.
-
Dr. Szilikát
őstag
Kátyú végzetes lehet, de a videók tanulsága az is, hogy a fékezést is tanulni kell, mondjuk egy kerékpárosnak is, aki rollerre áll. Vagy aki bérel, tapasztalatlanul.
Rá kell szokni, hogy a kormányt nem feszegetjük előre-hátra, ami nem tesz jót a jármű állagának sem. Nem kapaszkodunk a kormányba lehetőleg.
Gyorsításkor kicsit előre dőlni, fékezéskor hátra, erősebb fékezésnél guggolásba is lemenni. Mint már szerepelt a topikban is:
https://www.youtube.com/watch?v=A-tJUQwwKDE
-
Dr. Szilikát
őstag
Mindenesetre a linken két videó is tanulságos azoknak, akiknek jó erős első fékje van. Nem kátyú, csak önmagát állítja fejre, amikor ijedtében befékez:
https://www.youtube.com/watch?v=DrDomO7WrVY
https://www.youtube.com/watch?v=F_MkooUaCBMNekem elől csak motorfék van, aktív és passzív. Utóbbit kezdetben félreértettem, amikor a rángatásra panaszkodtam.
Azt hittem, "gázelvételre" direkt fékezget, de az csak a motor mágneseinek természetes / passzív mellékhatása (nem kiiktatható) és nem is olyan erős, illetve azóta már jobban begyakoroltam a használatot. Az aktív motorfék csak a fékkarral működik.
-
Dr. Szilikát
őstag
De mi a különbség? 6,1 coll a belső átmérő, eredeti vagy utángyártott. Hogy egyik jobban tágul a feszítővassal, másik nem, azt kötve hinném, főleg a CST gumi esetében, amiből nem sajnálták az anyagot. De nem is kell tágulni különösebben, ha jól csináljuk.
Nem gyorsszorítóról beszéltem, hanem gyorskötőzőről és az sem mindegy, hogyan alkalmazzuk.
https://www.google.com/search?q=gyorsszorító
Ez mértani kérdés, megfelelő vájatok vannak előkészítve. Ha oda bekényszerítjük a peremet, akkor kénytelen felmenni a maradék, egy fogkefével is, nem még vassal, nekem ez hihetetlen. Nem tudom, milyen szakmai területen mozogsz, de kicsit furcsa.
Múltkor volt egy kis önszívatás a 10 collossal, egy kis levegőt nyomtam bele, hogy szépen eloszlassa magát a belső. Utána ki akartam tekerni a szelepet, de mintha beragasztották volna, nem engedett, inkább nem kínoztam. Levegőt kiengedtem, de egy kis maradéka lett, én meg csodálkoztam, hogy képtelen vagyok felrakni a külsőt, pedig az egyik már sikerült. Akkor kapcsoltam, hogy eresztek még rajta, jobban kinyomogatom. Pár perc és felcsúszott.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahhoz a CSt vagy mihez biztos jó de az eredeti Xiaomit (ami a rollerel jön) nem lehet ezzel felrakni.
Megraktad hintőporral? Ezt mondjuk nem nagyon láttam a videókban, hogy hintőporoznának, ami egy klasszikusan bevált eljárás, védi a gumit a belső nyíródások ellen is. Valaki folyékony szappant használ, de attól korrodálhat is, vagy létezik állítólag gumiszerelő faggyú is.
Ezt fel tudtam tenni három gyorskötözővel és egy fogkefével. Ha azt mondod, hogy a másikat nem lehet, akkor hogyan lehet házilag? Fogkefe helyett rendes szerelővas és fel kell mennie elvileg, Youtube-on is felraknak mindenféle gumikat.
Több helyen említik, videókban is, hogy a CST (elismert gyártó állítólag) erősebb, jobb a gyári Xiaomi köpenynél is, ezért bátran ajánlható az eredeti helyett is, vagy még inkább.
Ismertetőjele a fehér csík. Amit én érzékeltem, hogy tényleg jó masszív, van rendes falvastagság, a gumi anyaga is "rendes gumi", nem nylon vacak. Érzetre mondhatni autós minőség.
Tömege 388 g
-
Dr. Szilikát
őstag
Nagyon jó a gyorskötözős módszer gumicseréhez, enélkül ma bajban lettem volna:
https://www.youtube.com/watch?v=rGgldr95Ll8
A 8,5 collos CST köpeny jó erős és szélesebb, mint a felni (a felni húzza össze), ami külön nehezíti a felrakást, állandóan visszamászik. De ez a kis trükk megmentette a napot. Egyetlen fogkefenyél kellett csak rásegítésnek, semmi nem karcolódott, nem sérült.
Ez a kép egy másik videóból van és azt szemlélteti, hogy a levágott tömör gumi hasznos segédeszközzé válik. Például nem kell leszerelni a féktárcsát, csak belefektetjük, így nem sérül / hajlik az erőlködés közben:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
donbig #28434 üzenetére
A Telex cikket máshogy értelmeztem.
Mert a Telex úgy fogalmaz, hogy vagy. De nem biztos, hogy ők adták át jól.
Rácz Tamás blogját több portál is forrásként idézi:
(Kicsi: max 25 km/h, max 1000W, max 35 kg. Nagy: minden értéke nagyobb.)
Rácz Tamás, autós-motoros és zöldtechnológiai szakújságíró, az értelmetlen táblák és buta kereszteződések ellen küzdő Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület alapító elnöke. Lelkes híve az elektromos járművek forradalmának a közutakon – már csak azért is, mert ha ezek elterjednek, több olajpárlat marad azoknak a kocsiknak, amelyekben valóban érdemes elégetni ezt a drága kincset; öreg BMW-knek, hörgő V8-asoknak, különleges motorkerékpároknak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Lami66 #28426 üzenetére
Múltkor nekem is elkezdett pampogni egy értelmiségi, az autó ablakán kikiabálva, mert a rollerrel nem akartam egy szakadékos esőelvezető csatornafedélre, meg még pár hibára ráhajtani, ezért egy rövid szakaszon akadályoztam őt, így kénytelen volt sávot váltani (volt neki másik sáv, ahol megelőzött!).
Pampogó ilyenbe nem gondol bele, hogy mi van az út szélén és több évtizednyi aktív autóvezetés után (TV-szerelőként naponta nyomattam, mindenfelé jártam), ilyen megalázó helyzetek adódnak. Holott:
Hol szabad kerékpározni?
Az úttest jobb szélén, többsávos úton a külső sávbanA jobbra tartási kötelezettséget a körülményekhez alkalmazkodva kell kezelni. 2010. január 1. óta nem kell szigorúan jobbra tartani, hanem csak a szokásos módon. Mindig tartsunk legalább 1 méter oldaltávolságot a járdaszegélytől, hogy legyen helyünk az úthibák, csatornafedelek kikerülésére!
Parkoló autók mellett mindig tartsunk ajtónyitásnyi (1,2–1,5 m) oldaltávolságot, hogy a figyelmetlenül kinyitott ajtókat ki tudjuk kerülni!
Többsávos úton, ha keskeny a sáv, tartsunk középre, és foglaljuk el a sávot! Ezzel elkerülhetjük, hogy a sávon belül próbáljanak megelőzni a mögöttünk jövő autók. Majd sávot váltanak, ha előzni akarnak. Piros lámpánál a szélső sáv közepére álljunk be, ha egyenesen akarunk haladni. Így elkerülhetjük, hogy a jobbra kanyarodó autók megelőzzenek és bevágjanak elénk.
Ha a sáv közepén haladunk valamilyen fenti okból, akkor amint alkalom adódik, engedjük el a mögöttünk jövő gyorsabb járműveket!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
GoodSpeed #28402 üzenetére
Ez elég érdekes, hiszen kerékpárral is szabad közlekedni olyan főútvonalon, ahol nem tiltja ilyen tábla:
Viszont az is igaz, hogy rollerrel rámentem olyan főútra, ahol elég kegyetlen úthibákra futottam rá, még a kemény kamrás gumival, ami fájt a rollernek és nekem is. Noha ez egy forgalmas 2x2 sávos út, de én csak csendes időszakban próbáltam.
Félsötétben, lámpa és közvilágítás dacára sem tudtam hatékonyan kikerülni ezeket a hibákat. Láttam olyan kerek fúrt lyukakat, ahol mintát vesznek az útból, ha jól tudom, az sem volt betömve.
Amire gondolok, kerékpárral jobban vehetők ezek az akadályok, amiben egy roller viszont felbukhat, azért tekinthetik "alacsonyabb rendű játékszernek" a rollert.
Csak ez azért lenne kiszúrás, mert vannak jó minőségű főútvonalak, ahol még nem vészes a forgalom, azt jól ki tudom használni egy kis suhanásra, a göröngyös alternatíva helyett.
Már arra is rájöttem, mikor megfelelő a lámpaváltás, vagy épp elengedem az autókat és utána magányosan törtetek egy kiszámított szakaszon.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem bírtam kivárni a 8,5 collos CST gumit, amit felesleges volt Kínából rendelni, itthon is megkaphattam volna. De majd hátha jó lesz valamire, ha megjön egyszer.
Rendeltem inkább próbára olyan 10 collos külsőt, ami szintén 6,1 collos felnire való, tehát ilyen szempontból kompatibilis a 8,5 collossal, már amelyik járművön elfér. Nekem végül elfért, az első sárvédő leugrott, így most az nincs.
Hátul a piros nyíllal jelöl helyen várható volt a szorulás, azt majd megoldom (ma délelőtt kaptam a köpenyt, még csak felrakni volt idő elől-hátul). A zöld nyíllal jelölt helyen hozzáért a vashoz, de csak míg fel nem pumpáltam. Ekkor összébb húzódott a gumi kerülete, mivel kövérebb lett, így pont elfér. Ha esetleg tágul a gumi, ebből még lehetnek gondok, de ez ilyen, bevállaltam, nem volt drága.
Maga köpeny nem ilyen matt gumi, mint a linken, csak a szokásos fényes nylon, ami kerékpárnál sem a minőség záloga, de egyelőre jó lesz.
A kamrás tömör gumit tényleg jól vágja a fémfűrész, ahogy számítottam, így a felni sérülése nélkül, hamar leszedtem. Hátul fúrni kellett egy lyukat a szelepnek, elől a motorfelniben volt lyuk gyárilag, csak a takarófedélen kellett fúrni.
Szerencsére felkészültem a szelephosszabbítóval, ez hamarabb érkezett.
Hintőporral jól megraktam belül, hogy kivédjem a súrlódási problémákat. Hogy a nagyobb kerület miatt mennyit emelkedett a sebesség, ezt még nem volt idő bemérni, múltkor ezt az alkalmazást használtam, ami pontosan kimutatta a 30-as végebességet.
Erőcsökkenést nem érzem vészesnek, de legalább már nem érzem a talpamban azokat az ütéseket és rezgéseket, mint a tömör gumival, ami szerintem nem is egészséges, még utána is éreztem a hatását.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #28313 üzenetére
Illetve nem kormányt akartam írni, csak nem figyeltem erre a részére.
-
Dr. Szilikát
őstag
Irreleváns ajánlat, nincs rajta mechanikus fék, csak motorfék. Ha lesznek majd jogszabályok, ezeket le is kellene tiltani a nem magánutakról, talán meg is teszik. Kormányra szerelt akku nem javítja a stabilitást, gondolom.
Gumi ilyen kamrásnak néz ki, ami azért jó, mert a légkamrát szeretném eltalálni a fűrésszel, amikor levágom. Utána még lyukat is kell fúrni a szelepnek.
Ami a lényeg, rázós utakra ez nem jó és azért is fogom levágni, mert ha valaha próbálkoznék tömörrel, pár ezerért kaphatnék méhsejteset, tehát erre már biztosan nem lesz szükség.
Akinek sima útjai vannak (túl érdes sem lehet!), azon nagyon jól szalad.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28226 üzenetére
Van nekem is egy trafó nélküli változata (XH-M608), biztonsági védelemként bekötöttem, de mint töltőként nem egészen ugyanaz a karakterisztika, mint amikor az akku elér egy kívánt feszültséget és azon tartjuk, míg az akku által felvett áram megfelelően visszaesik, azaz optimálisan "felszívja magát" (a CC / CV karakterisztikájú töltés erről szól).
#28228 xekta
Gyanítom, hogy porfújás / lefújás vagy valami hasonló intenzitású tevékenységre gondoltál, de ezek nem olyanok szerintem. Esetleg előbb felfújni vele valami spray palackot, amire egy szelepet forrasztottunk, utána lehet nyomni vele a légáramot.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #28213 üzenetére
Van egy olyan szempont is, ami hírek lejöttek (londoni kerékpártűz egy lakásban stb.), több esetben láttam hozzáfűzve, hogy "töltés közben", amit igazolt esetleg a biztonsági kamera is. Egy lemerült vagy ahhoz közelítő akku kevésbé veszélyes, például lehet olyan, hogy egy belső zárlat miatt csak felfőzi magát és kifúj a biztonsági szelep is, de nem gyullad ki. Ha tele van, az a legrosszabb ilyen szempontból.
Bizonyos esetekben, legyen az elhasználódott vagy gyárilag sem tökéletes cella, a 4 V feletti tartomány már "necces" lehet. Szerintem többet ér a biztonság, mint egy kis kapacitáshiány, ha ennyit megtehet az ember az ügy érdekében.
Természetesen, ezek nehezen kiszámítható dolgok.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #28200 üzenetére
Igazság szerint kódoltam az írásomba, a szokásos útvonallal 36 V-ig (se) merítem, ami kb. 40 %-nak felel meg, azaz marad tartalék. 37 V a névleges feszültség (kb. 50 %). Erre játszom egyébként:
https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries
Most Li-ions charge to 4.20V/cell, and every reduction in peak charge voltage of 0.10V/cell is said to double the cycle life. For example, a lithium-ion cell charged to 4.20V/cell typically delivers 300–500 cycles. If charged to only 4.10V/cell, the life can be prolonged to 600–1,000 cycles; 4.0V/cell should deliver 1,200–2,000 and 3.90V/cell should provide 2,400–4,000 cycles.
On the negative side, a lower peak charge voltage reduces the capacity the battery stores. As a simple guideline, every 70mV reduction in charge voltage lowers the overall capacity by 10 percent. Applying the peak charge voltage on a subsequent charge will restore the full capacity.
In terms of longevity, the optimal charge voltage is 3.92V/cell. Battery experts believe that this threshold eliminates all voltage-related stresses; going lower may not gain further benefits but induce other symptoms
Hogy miért a tűzesetre reagáltam, az sem véletlen. Kínai ember jól telenyomta az akkut, utána beszáll a liftbe, ment lefelé a járművéhez.
Meg olyan dolgok vannak, rendeltem egy másik töltőt Aliexpressről, hogy ne a gyárit kelljen magammal vinni, ha egy másik helyen akarom tölteni. Ezt szét is szedtem, hogy megvizsgáljam. Egy olyan spórolós konstrukciót kaptam, amiből még az optocsatolót és TL431 referenciát is kispórolták, helyette primeroldalon a segédtáptekercs feszültségét figyeli a PWM IC.
Ennek azután meg is lett a következménye, hiába áll be terhelés nélkül 42 V-ra, de terhelés alatt már nem akar megállni 42 V szinten, hanem menne feljebb. Megfelelő módosítással lehúztam 39 V-ra az üresjárási értéket, de terhelés alatt még 41 V-nál sem állt meg. Meg amúgy sem lehet használni ventilátoros hűtés nélkül, mert kis trafó, kis dióda stb., mindent alulméreteztek.
BMS mellesleg cellánként 4,25 V felett szakít meg általában, ezáltal a töltő meghibásodása ellen véd, aminek csak cellánként 4,2 V-ig szabad menni. Nyilván ezt a 4,25 V-ot úgy találták ki, hogy ettől még nem szabadna kigyulladni az akkunak, de nem biztos, hogy jó a határokat feszegetni.
A tűzesetre visszakanyarodva nem tudhatjuk, szerencsétlen esetben volt ott 1 db cella, ami nem bírta a kínai túltöltőt, például. 1 db cella már be tudja gyújtani a többit is. Láttam ilyet én is (egy cellát égettem ki egy balfogás miatt, de az tényleg abszurd hülyeség volt, én intéztem el, nem ő volt a hibás).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #28181 üzenetére
Mindenesetre én nem töltöm 42 V-ig az akkut, hátha ezzel kímélem valamennyire. Töltésmennyiség így is elegendő, mert egyszerre nem megyek olyan sokat, 36 V-ig se merítem általában.
Ideiglenes megoldásként 3 darabnak megfelelő* diódát kötöttem sorosan, illetve a rollerben gyárilag is van 1 db, a visszirányú áram kizárására. Így 39,7 V körül szokott megállni és egy konnektorba dugható timer a becsült / kitapasztalt idő után le is kapcsolja teljesen.
*Konkrétabban "másfél" Graetz-hidat használtam megfelelő kötésben, mivel az volt kéznél, egyszerűen hűtőbordára csavarozható típus. Vezetéket vágni nem kellett, dugaszolhatóan iktatom a töltő és roller közé.
Későbbiekben a töltő feszültségkorlátját veszem lejjebb valószínűleg, de azt nem akartam még szétszedni (garanciális elvileg, nem mintha sok reményt fűznék a garanciához / eMAG).
-
Dr. Szilikát
őstag
Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni azt az utat, nekem például a tömör / kamrás gumi nagyon átvisz minden rezgést, még egy érdesebb útfelületről is, hogy a kellemetlen keresztbordákról, rücskökről ne is beszéljek. Vagy a sok javítástól foltozott utak, ami szemre nem tűnne vészesnek, de mégis. Pedig ezen még rugalmas felfüggesztés is van (ezért is választottam), de ilyenek ellen nem véd.
Normális sima úton nagyon jól szalad, viszont ebből is lehet gond, ha könnyebben megcsúszik egyszer, a kisebb tapadás miatt. Úgy látszik, ezt is ki kellett próbálni, kerékpáros bosszúságok miatt bíztam a tömör gumiban, hogy defekt miatt nem lesz több gond, de ilyen utakon ez nem jó irány.
Már meg is rendeltem a gumikat, csak a CST-köpenyre még várni kell, mert ez lassú szállításra váltott. Továbbá így utólag átalakítva még fúrni is kell a szelepnek lyukat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #28058 üzenetére
Ilyen motorvezérlő + dashboard panel, főleg a legelterjedtebb Xiaomi klónok, készletben rendelhetők Aliexpressről, nem vészes áron. Alkalmazást linkelik hozzá, Tuya, MiniRobot, ilyesmi, amit a vásárlók véleményeiből lehet leszűrni, hogy (ha) elégedettek vele.
Nem kell emiatt kidobni egy rollert. Úgy kell keresni, hogy 350W 36V scooter controller stb., vagy amit akar az ember.
-
Dr. Szilikát
őstag
Csak egy kósza ötlet, mai utam közben: egy kis hangsugárzó a rolleren olyan kattogó hangot adna ki, mint a kerékpárok racsnija. A legtöbb gyalogos (akinek füle van) érzékeny szokott lenni erre, hátsó hallással is. Ez lehetne kapcsolható is, ha úgy jobb a sofőrnek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
bigdady #27979 üzenetére
Ilyet szoktak használni gyakorlatilag mindenhol, hogy a kerékpáros Presta és a klasszikus csőröst ne is említsük:
https://en.wikipedia.org/wiki/Schrader_valve
Kapható ilyen szelepsapka, amivel kezelhető, vagy célszerszámmal is, vagy egyik videóban műszerészcsipesszel kínozta valaki, de megoldotta.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
meszarosrob #27925 üzenetére
Tehát lényegében pirosra vált a LED, ennek ellenére nem melegszik?
Erről azt érdemes tudni, hogy terhelés nélkül zöldet jelez és esetedben 54,6 V-ra áll be a töltő kimenete, mivel az akkud 13 x 4,2 V végfeszültségű.
Amikor leterheljük a töltőt, pirosra vált, voltaképpen ez jelzi a töltőáram folyását. Ahogy az akku telítődik, egyre kevesebb áramot vesz fel, míg végül lassan zöldre vált.
ha halozati csatlakoztatas nelkul csak a rollerhez dugom hozza, es bekapcsolom a rollert, akkor is zoldnek kellene lennie
Attól függ, nekem a rollerben van egy dióda, ami visszafelé nem engedi folyni az áramot, így nem lesz semmi. Ennek előnye, hogy egy csatlakozó vagy vezeték stb. zárlat nem az akkut zárja rövidre.
De láttam olyan hoverboard-ot, ahol a csatlakozón mérhető volt direktben az akkufeszültség, a tulajdonos ügyesen meg is olvasztotta valami zárlattal a tűjét, így már nem ment rá a töltő hüvelye. Cserélni kellett az aljzatot, más baja nem lett.
Pirosra vált a töltő akkor is, ha zárlat áll elő a kimenetén.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor közúton haladva piros lámpát kapunk egy zebránál, ezután járművünket gyalogosként eltoljuk a forgalomból (a zöldben haladó gyalogosok között elvegyülve), az piros lámpás büntetendő cselekménynek számít?
Kerékpár, e-roller, vagy ilyen alapon bármilyen kétkerekű motorosra is gondolhatunk, lényeg, hogy gyalogosként haladunk tovább. (A piros lámpát nem jobbra kerülöm ki, nincs rá lehetőség sem, tegyük fel.)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
front3r #27817 üzenetére
Most nem találom a videót (másik gépemen van az előzmények között), de annyi a lényege, a srác gyorskötözőkkel rögzíti, bekényszeríti az abroncsot egyik felén a felni vájatába, így másik felén különösebb erőszak nélkül ki tudja pattintani (ez persze más járműveknél is hasonlóan működik, csak sokan elfelejtik). Kipeckelés után a kötözőket levágja, halad tovább.
-
Dr. Szilikát
őstag
Legutóbb is szóba került, nem mindenkinek tetszik a magyar rendszer, pedig ez nem ilyen egyszerű. Kicsit hosszú sajnos, de próbáltam nagyjából összefoglalni a körképet:
Jókai-regénnyel vetekedne a szabályozás
--------------------------------------------------------------
2024. február 24– A probléma abból ered, hogy az új mikromobilitási eszközökre nem dolgoztak ki szabályozást. A minisztérium már többször nekifutott, de hamar rájöttek, olyan mennyiségű joganyagot kellene hozzá kidolgozni, hogy a végeredmény – vastagságát tekintve legalábbis – egy Jókai-regénnyel vetekedne – mondta Herpy Miklós.
Amennyiben jóváhagyják a tervezett KRESZ-módosítást, és így az e-rollerek 25 km/h végsebességig kerékpárnak, az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak minősülnek majd, akkor a meglevő rendeleteket ki kell egészíteni a segédmotorként meghatározott eszközök forgalomba helyezésének és forgalomban tartási feltételeinek a szabályaival. És mivel jogosítvány is szükséges lenne hozzá, a jogosítványra vonatkozó jogszabályokat is módosítani kellene.
– Ez azért sem egyszerű, mert létezik egy uniós harmonizált jogosítványrendszer, amelybe úgy kellene beilleszteni a segédmotornak minősített elektromos roller kategóriáját, hogy azt egyébként az unió más országaiban „explicit” nem ismerik – mutatott rá a szakjogász.
Ráadásul a jogosítvány megszerzésére vonatkozó vizsgáztatás, és az ehhez kapcsolódó oktatás szabályait is ki kellene egészíteni.
– És van egy rossz hírem: az Európai Unió majd valamikor meg fogja alkotni a mikromobilitási eszközökre vonatkozó harmonizált szabályokat, és akkor a tagországi jogszabályokat ki lehet dobni a kukába, és újakat kell megteremteni – fogalmazott Herpy.
Az uniós országokban is pontosan ezért ódzkodnak megalkotni az újfajta mikromobilitási eszközökre vonatkozó részletes jogszabályokat; ez az oka, hogy jellemzően csak átmeneti szabályokat hoznak.
Magyarországon is ez lehetne a megoldás. Meg kellene várni az uniós harmonizált szabályokat, addig pedig átmeneti szabályokat bevezetni.
-----------------------------------
xiaomiszerviz.huHazánkban még nem, de a legtöbb EU-s tagállamban ezért szigorú előírás, hogy csak 16-18 éves kortól szabad használni elektromos rollert, és akkor is csak bukósisakban. A szomszédos Ausztriában külön engedély mellett ugyan 9 éves kortól lehet már elektromos rollerrel közlekedni, de kizárólag bukósisakkal, 16 éven felüli kísérővel és maximum 25 km/h-s sebességre képes járművel.
Még Romániában is 14 éves kor az elektromos roller használhatóságának alsó határa és tilos járdán vagy parkokban használni őket, sőt Szlovákiában csak 15 éves kor felett engedélyezett az elektromos roller, méghozzá kizárólag kerékpárúton, illetve magán- és erdei utakon.
Szlovéniában is kötelező a bukósisak 18 éves korig az elektromos rolleren, Horvátországban pedig sötétben vagy rossz látási viszonyok között még láthatósági mellény is kell, sőt ott sem szabad 14 éves kor alatt elektromos rollerrel közlekedni.
Természetesen voltak drasztikusabb rendelkezések is Európában, így a hollandok vagy a britek például szinte teljes tiltás alá helyezték az elektromos rollereket, még kölcsönzésükre sincs lehetőség, ami felénk nyilván nem várható, azonban a fenti szabályozások közül néhány biztosan Magyarországon is életbe lép hamarosan.
--------------------------------
https://www.google.com/search?q=szerbia+rollerSzerbiában az új törvény értelmében a könnyű elektromos járműveket április 5. óta lehet bejegyeztetni. Június 15. után ezek a járművek kizárólag érvényes regisztrációval használhatók a forgalomban. Aki elmulaszt eleget tenni a szabályozásnak, akár 120 ezer dináros (mintegy 400 ezer forintos) bírságot is kaphat...
A szerb közlekedésbiztonsági törvény kimondja, hogy a regisztrálandó járműnek kétkerekű, mechanikus kormányzású és ülés nélküli eszköznek kell lennie. A sikeres regisztrációt egy matrica jelzi, melyért 1560 dinárt (kicsit több, mint 5 ezer forintot) kell fizetni, a kitöltendő űrlapért pedig további 500 dinárt (csaknem 1600 forintot).
... a törvény a sisak és a láthatósági mellény viselését is előírja az elektromos roller használata közben, és megtiltja a járdán való közlekedést. A szabálysértők akár 10 ezer dináros (körülbelül 33 ezer forintos) büntetést is kaphatnak.
--------------------------------------------- -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
alphamooncam #27745 üzenetére
Nekem eddig úgy jött le, egyedi azonosító nem szükséges, gyártmány és típusszám elegendő.
A tulajdonosa és használója közül legalább egyiknek legyen biztosítása. Ha mindkettőnek van, károkozás esetén választhatnak, hogy kinek a terhére / nevére megy az ügyintézés.
Ha van biztosítás, a rendőr nyilván nem von felelősségre, hogy ez egy kisebb, gyengébb roller tehát felesleges volt ügyködni. Ha viszont nincs biztosítás, előállhat egy vitás helyzet, amennyiben a rendőr gyanúsnak talál valamit. Mert mondjuk kiképezték nagyjából, vagy ő sem hülye, megnézte a neten stb.
Ha a rendőr úgy gondolja, hogy nagy eséllyel neki van igaza, de a polgár köti az ebet (rollert) a karóhoz, elvileg elrendelheti a jármű lefoglalását és műszaki vizsgálatát és akkor a vitatkozó polgár húzhatja a rövidebbet, ami igen sokba fog kerülni.
Ha bűnbánóan elismeri a helyszínen az igazságot, megúszhatja egy méltányosabb büntetéssel. Főleg eleinte lehetséges türelmi időszak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#95712068 #27709 üzenetére
Szerencsétlen esetben, főleg túl alacsony nyomás mellett, elvileg lefordulhatna a gumiabroncs a felniről, erről régebben is lehetett olvasni, amikor ilyen rollerek sem voltak. Valószínűleg általános figyelmeztetés, a felelősség kizárására.
Magam részéről a tömör (kamrás?) gumit kénytelen leszek ledobálni és átépíteni pneumatikusra, valahogy így:
https://www.youtube.com/watch?v=kQVEmwfijv0
Pedig nagyon jó a rugalmas felfüggesztés elöl-hátul, a bukkanók áthidalására, ezzel meg vagyok elégedve. De az érdes, rücskös utak rezgéseit nem csillapítja, ami nem csak kellemetlen, de a szerkezetet is gyilkolja és az akkut is károsíthatja.
Itt konkrétan említi is egy szervizes, hogy előfordultak ilyen panaszok:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
enginev3.0 #27701 üzenetére
Autóval volt ilyen gondom régebben, a gumiszervizben szétszedték és újra kellett ragasztani, ahol a felnivel találkozik a gumiabroncs. Megkenik valami ragasztóval, ha jól tudom és úgy pattintják össze nyomással.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #19809 üzenetére
Nem nagyon lehet érteni, így szerepelt a dokumentumban, én is megnéztem, mielőtt írtam:
Recommendation: set a minimum wheel size of 30.5 cm (12 inches) for private and shared e-scooters.
Erre írod:
Eleve miért nem hüvelykben adják meg? A könnyebb érthetőség miatt 12 inch-ről van szó.
Erre írom:
Gondolom, az angol szöveg miatt inch, mivel angolban főleg így használják...
Te viszont:
Nem az jelentette a problémát, hogy nekünk magyaroknak külön szavunk van a német zoll (col), angol inch, stb. mértékegységre.
Hanem hogy miért cm-ben adták meg a kerék átmérőt, míg gyakorlatban a rollerek kerekeit hüvelykben szokás megadni. Kerékpároknál is ez a számozás terjedt el.??? Van ennek valami értelme? Mindenki tudja, én is tudom, a dokumentumban is szerepelt mindkettő.
Meg ilyenekkel jössz:
---------------
A másik tipikus hibára adtál most példát:
"12" alatti e-rollereket letiltanák az utakról."
Nem tiltásról volt szó! Biztonsági javaslatról.
----------------------------Mindenki tudja, hogy csak javaslat lehet, azért is fogalmaztam feltételes módban: "letiltanák". Felesleges volt hosszasan magyarázni, nyilvánvaló dolgokat.
Csak ilyen javaslatokból könnyen lehetne tényleges tiltás, ámbár magam is bízom benne, hogy mivel nem túl életszerű, talán csak nem viszik véghez.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #19809 üzenetére
Eleve miért nem hüvelykben adják meg? A könnyebb érthetőség miatt 12 inch-ről van szó.
Gondolom, az angol szöveg miatt inch, mivel angolban főleg így használják ("thumb" nem nagyon megy). Hüvelyk és annak megfelelő nemzeti fordítások vannak több EU országon belül, ez már egyedi és amúgy sem szabványos nálunk, ámbár használatos a gyakorlatban. Nekem mondjuk szimpatikusabb a coll / zoll egyszerűsége ("), de ez úgysem mérvadó.
Mindamellett elég botrányos lenne, ha a 12" alatti e-rollereket letiltanák az utakról.
-
Dr. Szilikát
őstag
Eleinte használtam, most nemrég ismét aktiváltam, de egyelőre elég is volt a tempomatból.
Bekapcsol olyankor, amikor még nem is akarnám, de már stabil volt a sebesség, egy alacsonyabb szinten. Ekkor sípol egy hangosat és a környezetben (kerékpárút vagy bárhol) az emberek felfigyelnek vagy azt hiszik talán, hogy én direkt sípoltam rájuk, pedig nem. Az persze nem lenne nagy gond, ha észlelnek és ezáltal elkerülhető egy baleset, de mégis van benne valami zavaró.
Mivel többször is jött ilyen érzés, hogy nem akarom még bekapcsolni, ezért a gázkart (triggert) mozgattam, nehogy már fixálja magát. De akkor meg minek az egész, ha ilyen zavaró hatással jár.
Meg egyszer például a közlekedésben, ahol egy rövidebb szakaszon autók közé mentem (vagy voltam kénytelen, az útviszonyok miatt), kifejezetten zavaró lett. Addig jó volt, míg húzott 30-cal, de amikor ebből ki akartam zökkenteni, akkor meg túl hirtelen lassult, erre visszahúzom, akkor meg valami bug miatt hirtelen gyorsulni sem akart. Itt telt be a pohár.
Igaz, hogy egyik útvonalamon van egy 1,5 kilométeres, jobbára nyugalmas szakasz, ott jól jönne a tempomat, viszont nélküle is lenyomom azt a távot maxon, nem olyan vészes.
A tapasztalatok alapján a kerekeket pneumatikusra kellene cserélni / valahogy átépíteni és akkor a rugalmas első-hátsó felfüggesztéssel együtt remélhetően megfelelne az igényeknek. Kép.
A motor áramkorlátjába lehetne még belenyúlni, például balkézre lenne egy nyomatékváltó, amivel a motort gyengítve, a zavaró előre-hátra rángatás megfogható lenne a "hepehupásabb" szakaszokon.
Itt nem az a gond, hogy nem tudom marokra fogni a "gázkart" a stabilabb tartás érdekében, de még így is előfordul, hogy megránt előre, de egyúttal a kezem is rámozdul, így még jobban ránt. Lehet, némileg túlzok, nem szeretném azt a látszatot kelteni, mintha botkezem lenne, mert épphogy finomabb témákhoz vagyok szokva, de ez így valahogy nem jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest