- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Mobil flották
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- LTE frekvenciák
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- iGO Primo
Aktív témák
-
aurum
senior tag
ha valtozzo a feladat, akkor jobb az fpga. a mai fpga-k nem nagyon maradnak el az asic-oktol. foleg azok nem akikben analog reszeket is lehet (majd) definialni.
az en otletemnek eppen az a lenyege, hogy nem kell hw mernok egy gyors gep keszitesehez. megirja a kodot egy c++...vhdl hibrid nyelven, a fordito pedig csinal olyan objektumokat, fuggvenyeket, amik az fpga-ban vannak megvalositva, de ugynaugy kezelehtok mint normal c++-ban lennenek irva.
ha az fpga a memoria buszon van, akkor pointerekkel is haszanlhato. ehez persze a nem cache-elheto teruletre kell map-elni, vagy a cpu micro-kodjat kell megvaltoztani egy kicsit.
vannak olyan fpga-k amik reszlegesen is atprogramozhatoak.
en egy olyan gepre gondolok, ahol van egy viszonylag kis meretu cpu, es van jopar fpga, gyors dac, adc a panelon. ezutan igeny szerunt olyan gep alakul ki a letoltott kod-tol amilyet a feladat igenyel. az hw elemek letrehozasat az oprendszer vegezne, hasonloan a memoria kezelesehez. pl ha nem kell ethernet akkor nem csinal, ha behuzzak a modult, akkor valamelyik fpga-ban letrehoz egyet. ha frame grabber kell akkor a gyors adc-t hozzakapcsolja valamelyik fpga.hoz. ha vga, hangkartya kell akkor valamelyik dac-et.
a gond ott van, hogy az ehez szukseges sok makrocellas fpga-k millios aron futnak. de elobb utobb csokken az aruk es akkor vege cpu+memoria+draga periferia felallasnak.
[Szerkesztve] -
jJo. Egy szigoruan kotott feladatnal hardverbol gyorsabb az FPGA, mint egy olyan altalanos celu proci, ami a RAMbol veszi az utasitasokat. Vagy kodtores, vagy hibajavitas, vagy 3D, vagy mas, de nem egyszerre ill. felvaltva ez, kozben at kell programozni az FPGA-t.
Es ugye amit FPGA-val megcsinalsz, azt tenylegesen szilikonra vitt tervvel meg gyorsabban megcsinalhatsz. -
aurum
senior tag
hat hogyne lehetne kivaltani. en egy 500Mhz-n jaro fpga-val barmilyen 3..4GHz-s p4-et vagy akarmi lenyomok. ezert mert az utasitasok/muveletek nem sorosan hanem parhuzamosan vannak vegrehajtva. van olyan feladat ahol ez sebessegnovekedes hoz, tipikusan ilyen a kodtores, tomorites, hibajavatas, 3d,stb ahol meglevo nagy tomegu adaton lehet dolgozni.
-
válasz
Maverick14 #125 üzenetére
Megint a kérdés: mit számolsz vele.
Egy FPGA-ban realizált X86-os proci pl. elég lassú lesz, az biztos. Egy, pl. mátrixszorzásra optimalizált proci lehet jó, de az már megint célhardver... -
beeboy
addikt
Amúgy most kb. hol tartanak a ''japán tuningőrűltek''? ;]
milyen oldalon lehet látni valami jó kis táblázatot? -
Dolgoztam mar FPGA-val, szoval tudom mi az. A videokarikatt egyebkent tenyleg FPGA-kkal csinaljak, a procikat viszont csak reszben, mert a prociknal a layout optimalizalas sokkal kritikusabb, mint a GPU-knal.
Ki lehet valtani vele hw-elemeket, de SEBESSEGBEN nem. Bizonyos szimulaciokra jo, ennyi. Meg ha tenyleg csak par darab kell egy nem tul gyors aramkorbol, akkor is jo lehet. -
aurum
senior tag
válasz
Maverick14 #116 üzenetére
www.opencores.org
-
aurum
senior tag
az elso sw-ben 4 olomszulfid erzekelo volt 4 erositovel. az erzekelok egy or negy oldalan voltak igy ha mind anegy kapott jelet akkor a cel iranyab ment, ha valamelyik nem akkor a hozza tartozo erositon keresztul a hatso 4 kormanylapot mozgattak, hogy forduljul a raketa a cel fele. az oroban volt egy co2 patron, kiloves elott, elesiteskor gyorsan kiengedtek a gazt emiatt -50..70C-ra hult le. az lehutotte az erzekeloket es ily a kevesbe meleg reszeket is erzekelte.
a masotani veziokban nem negy pontosan hanem 16, 32, az ujabakban 128 pontos infra erzekelo van. ezt egy mezei uC akar egy PIC is le tuda kezeni.
ettol fuggetlenul lehet benne 486, mert a napba repules, elfogopalya meg ehez hasonlo finomsagokat azert nem setagalopp lereagalni.
de az alapban 48'-os verzioban nem volt semmi csak par elektroncso meg rele. -
aurum
senior tag
hat nem tudom mi a lassu, mert van olyan ami 500Mhz-el megy. hogy kicsi -e vagy nem. egy 15..20khuf-osba belefer es arm, spartan, i386 proci a cache-el egyutt, vga vezerlo, stb. pl a radeon sorozat fejleszteset xilinx fpga-val csinaljak. vagyis amkor kesz a kutyu akkor csinalnak belol egy asic-ot.
amire te gondosz az a cpld, az tenyleg kisebb/lassu (100Mhz alatti) dolgokra hasznaljak. az fpga az mas, azzal teljes hw elemeket ki lehet valltani. -
Maverick14
tag
Ha már pontosítunk ezeknek a chipeknek az analóg részei menenek több GHz-es frekvenciával a belső digitális részek nem!
Példának a ismét Xilinx chipet tudok felhozni amit alakalmaznak az általad említethez hasonló switchekben és routerekben. Ezeken a chipeken a soros transcieverek 3.125 v. 10Gbit/s sebességre képesek de belső rész ami a tényleges routolást végzi max. 200-300Mhz-es lehet. -
marcee
addikt
(jesszus, ez a téma még megvan??! :(( )
Lacza #114: Oké, de mekkorát fogtál/birtokoltál? ;]
[Szerkesztve] -
Lacza
senior tag
Nem tudom,hogy miért hitetlenkedtek,amikor én akkora mellű nőt láttam,mint még senki más:C
-
tocsa
senior tag
LOL. Mindenki jon itt a gyemant processzorral, meg minden fenevel.
Emberek! Nem specifikaltatok, hogy milyen processzor! Marpedig nagyobb sebessegu kommunikacios eszkozokben mar jo ideje talalhatok ilyen frekvencian kornyeken mukodo lapkak.
Ugyhogy ha lattal mar teszem azt nagyobb sebssegu (STM-16, STM-64) ATM switch-et, esetleg bele is neztel, akkor abban van nagy sebessegu lapka.
Csumi. -
Maverick14
tag
válasz
Maverick14 #109 üzenetére
Itt van a bejelentés a jelenlegi legnagyobbról:
[L]http://www.xilinx.com/prs_rls/silicon_vir/03132_v2pro.htm[/L]
Ebben 430 millió tranyó van.
A következő generációban lesz egymilliárd (kb. 2004 végére):
[L]http://www.xilinx.com/prs_rls/silicon_vir/03131_nextgen.htm[/L]
:C -
L3zl13
nagyúr
Épp erről van szó.
A soha fel nem szaladó harisnya nem összehasonlítható a processzorokkal.
Egy olcsó tökéletes harisnya tényleg megöli a piacot, és nem lehet annyira drágán eladni, hogy megérje ilyet gyártani.
Viszont akármilyen gyors processzort ki lehet használni. Mert rövid időn belül megjelennek azok a szoftverek amelyek ki is használják, tehát egy atomgyors processzor nem fogja tönkretenni a piacot. Ezért nem lehet azt mondani, hogy nem éri meg kiadni.
Sőt! Processzorpiacra még az sem illik, hogy ha csak nagy gyártási költség árán lehet nagy teljesítményt eléri akkor nem éri meg a gyártás, mert még erre is lehet vevő bizonyos keretek között. -
Yaye
őstag
OFF
''Soha fel nem szaladó szemű harisnya. Még ha lehetne is ilyet gyártani az ára nyilvánvalóan hatalmas lenne, és csak nagyon hosszú idő után térülne meg. Senki nem venné!''
Az első nylonharisnyák sokkal strapabíróbbak voltak, mint a maiak, olyannyira, hogy egy párat igen hosszú ideig lehetett hordani. Ez nyilvánvalóan nem érte meg a gyártóknak, hogy egy olcsó holmi sokáig tartson, és nem is lehetett egy 3 dolláros harisnyát 30 dollárért adni, ezért kicsit módosítottak a gyártáson és azóta minden harisnyán szalad a szem. Ezt apám mesélte, aki a textiliparban dolgozott pár évtizedet.
ON
[Szerkesztve] -
fofi
csendes tag
Ja, meg igyényelj még néhány ampert az áramszolgáltatódtól a 20kW-os táphoz.
-
szesa
senior tag
Marmint, hogy nem jott ra?:)
A legutobbi prescott is jo pelda erre, atdolgozott arhitektura de azert, hogy magasaabb frekvenciakat erjenek el.
Pl a 64 bitre meg az intel mondta, hogy majd ha a felhasznalok igyenlik, meg majd ha az infrastruktura, oprencerek, alkalmazasok, kiegeszitok rendelkezesre allank alkalmazni fogjak :) - addig meg marad a brutal mega-giga hz-ek. -
L3zl13
nagyúr
válasz
-=Sawtooth=- #51 üzenetére
LOL :C
Persze tudnak mindenből tökéleteset is gyártani ugyanannyiért, de inkább gagyit gyártanak, hogy cserélni kelljen. :U
Miért mit gondolsz, ha létezik, és gazdaságosan gyártható 20GHz-s proci és mindenki megvenné most hirtelen, akkor örökké az lenne az etalon, és soha többet nem lenne kevés a számítókapacitás. Szerintem kb 1-2 év lenne míg kijönnének a progik, amelyeknek ez épp elegendő.
Persze mivel a fejlesztés tovább folyik időközben úgyis mindig lesz gyorsabb processzor és ugyanott vagyunk ahol most is.
És a konkures cégek? Ne mond, hogy nem érné meg az AMD-nek kijönni egy 10GHz-s Athlonnal vagy a VIA-nak egy 10GHz-s Edennel, inkább hagyják elvegetálni a procigyártásukat. Mert ha az egyik cégnek van 3-4 kész, bevethető architektúrája raktáron akkor logikus, hogy a többinek is legyen.
Ha igaz lenne amit mondasz, akkor léteznie kéne valami globális szintű egyességnek a gyártók között. És évekre előre le lenne fektetve, hogy melyik gyártó helyzete hogyan fog alakulni a piacon.
A procipiactól elvonatkoztatva:
Soha fel nem szaladó szemű harisnya. Még ha lehetne is ilyet gyártani az ára nyilvánvalóan hatalmas lenne, és csak nagyon hosszú idő után térülne meg. Senki nem venné! Senki nem adna ki 100K-t egy harisnyáért, még ha tudná, hogy 100 év múlva is jó lesz, mert azt sem tudja, hogy 2 év múlva fel tudja/akarja-e venni!
Soha el nem kopó penge:
Ilyen nem létezik. Gondolom a kér űrrepülő is azért robbant fel mert tudnak tökéletesen sérthetetlen fémeket gyártani, de meg kellet várni a termékciklus végét. :U
Egyébbként mindkét terméket garantáltan legyártaná valaki ha lehetne. Valami szuperexkluzív változatban egetverő összegekért. És akkora összegért, amennyit az illető 1000 év alatt sem költ borotvára vagy harisnyára már lazán megérné eladni.
Persze, hogy létezik ilyesmi a gazdaságban, de nem olyan mértékben ahogy te mondod! -
Raymond
titán
Ez (a 6.5) eleg messze van a 8.1Ghz-tol. :)
[L]http://www.vr-zone.com/Home/news130/news130.htm[/L]
''Intel describe a method to reduce the power consumption in chips by utilizing ''forward and reverse body bias'' technologies to enable development of high-speed processors, 0.13-micron, 5-GHz chip. Intel repsented a 5-GHz integer execution core and an integrated 6.5-GHz arithmetic-logic unit (ALU) and scheduler. The ALU is a 1.1-volt device that has a power consumption of 120mW with 15mW leakage and is scalable up to 9GHz at 1.5V at 25ºC. During the teleconference last week, Intel has revealed that they have successfully reach 10Ghz at 1.66V. Currently the ALU is based on 0.13 micron process and Intel is expected to implement this new power efficient technologies into the their next generation processors which is based on 0.09 micron in 2003 and 0.065 micron in 2005. Therefore Intel may first implement the power saving technologies on the NorthwoodS coming next year based on 0.09 micron and we can expect the VCore voltage to be really low then.'' -
Na, azert az FPGA-k nem jok arra, amit te mondasz.
Nagyon lassuak, raadasul egy FPGA-ban jellemzoen sokkal kevesebb tranzisztor van, mint egy prociban - a megvalosithato ''virtualis'' tranzisztorokrol mar ne is beszeljunk.
Raadasul ha lassu reszeket parhuzamositasz, az sajnos nem lesz eleg gyors; kb. olyan, mintha 486-osokat furtoznel, lenne belole mondjuk 100 db-od: lehet, hogy kodtoresben lepest tudna tartani egy 2 GHz-s procival, de egyeb (szokasos) felhasznalas soran messze elmaradna az utobbitol. Az FPGA-kat inkabb egyedi, de viszonylag egyszeru dolgok megvalositasara es szimulaciojara szokas hasznalni. -
Qorthral
őstag
6.5 Ghz - 400000ért ? Egész olcsó :DDD
-
zsiga667
addikt
Egy Sidewinder rakéta irányítása kb annyiból áll, hogy a vezérlőegység kapja az infót az infrafejtől, hogy a célpont éppen milyen irányba tért el, a vezérlő pedig ehhez állítja be a 4 (gyakorlatilag 2) vezérsík dőlésszögét. Kemény meló... Szerintem elég LOL hogy ehhez egy átalakított 486os proci kellett (azért egy, mert a másik valószínűleg a tartalék)...
-
Crion
aktív tag
folyadék kristályos memoria technologia :))
MEGALOL:D -
Power
senior tag
''6.5 ghz p4''
Aha :)
És mennyibe kerül hozzá a hűtő? 5 milla?
A 8.1 pedig tényleg kizárt.
Az egy másik dolog, hogy vannak magasfrekvenciás chipek, de ezek nem általanos célú processzorok.
Most már az intel is kezd más irányban elmozdulni(2-3 év múlva merőben más asztali processzorokkal fog jelentkezni), rájött hogy nem a frekvencia extrém növelése a járható út. Az összes architechtúra útiterv más irányban halad, de te tudod, hogy 8.1 GHz-es procik vannak. -
Lortech
addikt
Na most jól odaba**tál a sok ''gyökérnek'' :( - Te milyen hangnemben irsz? :((( 6.5GHZ==8.1GHZ? Engem érdekelne a dolog, csak nem olyan szinten, hogy vegyek is (mégha lenne is annyi pénzem). Szóval akkor van képed róla...Vagy ha holnapra összeszedem a kesst, akkor mehetek is érte?
-
westlake
félisten
na akkor minden gyokernek, aki olyan hangnemeben tud csak irni amilyenben....
1 gb 620 mhz-s ibm memory 150.000
6.5 ghz p4 400.000
ha valakinek kell az mailt dobjon.
( ja es nem mutogatok kepeket, akit tenyleg erdekel az ugyis megkeres) -
aurum
senior tag
valoban egyszerubb de nem ez volt a kerdes, hanem az hogy lehetseges-e. es igen lehetseges.
a masodik reszhez. a GaAs felvezetok 80..150Ghz--ig mukodnek. itt mar a hullamhossz is majdcsak osszemerheto a chip mereteivel igy nem biztos, hogy a szinkron mukodes pont olyan mint amire te gondolsz.
szerintem nem ez a szamitastechnika fejlodesenek utja.
vannak ugynevezett fpga, cpld aramkorok. ezek logikai kapukbol allo halozatok, amiket kivulrol betoltott konfiguracios allomannyal lehet osszekapcsolni. a letoltott tartalomtol fuggoen belul sokminden letrehozhato. cpu, 3d gyorsito, divx encoder, stb.
hogy ez miert jo? azert meg bar 80..200Mhz-n fut csak, de a muveletek parhuzamosan vannak vegrahajtva. olyan ez, mint a 3d gyorsito, meg az mpeg encoder kartya. valamit sokkal jobban tud, mint a csupasz cpu, de csak egy dolgot.
ezek viszont atprogramozhatoak, es barmi toltheto bele. igy ha szamolni kell akkor egy adott feladatra kihegyezett mpu, ha video-t kodolni akkor encoder, stb.
a tartalom kialakitasahoz, a vhdl vagy a verilog nyelvet kell ismerni. kisse a c-hez hasonlo dolog mindketto.
par eve volt egy olyan otletem, hogy a g++, meg valamilyen vhdl fordito segitsegevel hozzunk letre egy uj nyelvet, ami nem tesz kulonbseget a hw es az sw elem kozott. forditas kozben es a programot ugy optimalizalna, hogy a hw gyorsitast igenylo reszek ne sw-ben legyenek megvalositva, hanem keruljenek az fpga-ba. a nyelv objektum orientalt lenne, es a hw/sw elemkre, mint objektumra lehetne hivatkozni. vagyis a olyan is tudna ''programot'' irni aki nem ert a hw-hez.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
Mert ha 2 tranzisztorból, és pölö 1 rétegből áll a chip, akkor sokkal egyszerűbb legyártani? Lsd: válogatással most is lehet 3.6-4Ghz körül léghűtéssel futó P4 eket találni, de nem mind megy annyi, ha az lenne a legalacsonyabb freki, akkor Intel nem lenne annyira nyereséges.
mert szinkronizálni kell az egészet? Csak akkor működhet annyin, ha az órajel végére az összes tranzisztorhoz eljut az órajel, és be is fejezi a működést?. Mert 8.1Ghz esetén kb 3.7 centit tesz meg a fény 1 órajel alatt. -
Fawkes
őstag
Én csak 5,1Ghz-t láttam.Úgylátszik gagyi vagyok:D
-
aurum
senior tag
/*
Szerintem meg nagyon sok. Hany tranzisztorbol all egy PLL? Es hanybol egy proci?
Meg ugye a szinkron mukodes...
*/
csak az elooszto volt GaAs. es tok mindegy hany tranziszorbol all, mert ha 2-t fel tudnak rakni akkor akkor 2M-et is. a szinkron mukodesnek meg mi koze az egeszhez. -
A Sidewinder raketa iranyitasat 2 db 486 DX-40 vegzi, nemileg atalakitva.
-
Raymond
titán
válasz
-=Sawtooth=- #69 üzenetére
OFF
''gondolom,hogy az elmult 10 evben fellott kemmuholdakban nem pentium proci van''
Nem. Z80, Motorola 68000, i386 meg ilyesmik vannak benne, mert azok kevesbe hajlamosak a meghibasodasra ott fent. Azok csak lekuldik az anyagot, nem kell nekik semmin dolgozni igy nem kell a gigateljesitmeny.
ON
[Szerkesztve] -
Sot, ahogy Old Man mondta anno, az 500 MHz-s procik idejeben:
''A mobiltelefonok sokkal elorebb jarnak a fejlodesben, mert azok 1800 MHz-esek!'' :D
'' ketto kozot meg nem sok kulonbseg van''
Szerintem meg nagyon sok. Hany tranzisztorbol all egy PLL? Es hanybol egy proci? :)
Meg ugye a szinkron mukodes... -
aurum
senior tag
miert ne lehetne. en 4..5 eve is hasznaltam 19Ghz-ig mukodo pll-eket, amiben az eloosztot ingyen minatakent kaptam a harris-tol. egyebketn valam 5$-os tetel. a chip GaAs, vagyis gallium arzenid alapu. hatranya, hogy negativ feszultseggel vezerelheto, de vannak ilyen alapra epilo processzorok is, ha szamlalot kereskedelni forgalomba hoztak 5 eve. a ketto kozot meg nem sok kulonbseg van, ugyanaz a technologia. de az orajel novelese onmagaban semmi. ettol az x86-os architecturatol kellen mar megszabadulni. es akkor egy 500Mhz proci lenyomna a mostani 2..3Ghz okadekokat.
-
Domike
tag
Senki sem idiótázott le, de ha topic inditás előtt leülsz és elgondolkodsz a lehetséges reakciókon, magad is rájössz:
1. Csak flamelni akarsz, magad találtad ki
2. Magad is elhitted -> min. naivnak fognak titulálni
3. Mások is elhiszik -> ''szerezz nekem is, nekem is!''
4. Kiderül, h. 10 PH-s gépből 8-ban már biztosan ott ketyeg. -
Agyasima
őstag
most megkérdezném: mikor is dolgozták ki a DVD szabvány részleteit? 4-5 éve? kábé...
az akkori alapelve: 16 gb tárolókapacitás, asszem eleve DVD-ram formátumban. most meg vesszük a 4 gigás DVD-r-t, mert ez kapható. Majd aztán vesszük a 8 gigásat, meg a 16-osat is, esetleg...
Szépen lassan kifuttatják egytől egyig a termékeket, hogy mindegyikből meglegyen a megfelelő lóvé. Ez az én véleményem. -
westlake
félisten
csodalatos....
szeretnem megkoszonni mindazoknak az ''uriembereknek'' a hozzaszolasat, akik siman leidiotaztak. nem tudom, azok az emberek olvastak-e valahol, hogy nekem van ilyem procim, vagy lattam egyaltalan...
en egy temat inditottam (szerettem volna), de ugylatszik egyesek teljesen felreertelmezik az egeszet.
a kezdeti jopofa forumozasbol, eljutottunk oda, hogy orulhetek, ha nem lincselnek meg.
legalabb sokan leirhattak, mennyire biztosak is benne, hogy ilyen proci nincs...
es erre van bizonyitek????
mar sajnalom, hogy egyaltalan beirtam az egeszet! -
-=Sawtooth=-
tag
peeeersze.meg lignit helyet ukran urannal futunk :D
ha lehetne ilyen procival boltolni en mar boltolnek vele :D kell? :D hazadert cserebe? kocsitokat meg egy memoriara :D aztan joetvagyat :)
teny hogy van/lehet ilyen technologia...de az is teny,hogy vagy marketing strategiai vagy politikai (esetleg fizikai :D) korlatja van annak, hogy elerheto legyen a nagy kozonseg szamara. gondolom,hogy az elmult 10 evben fellott kemmuholdakban nem pentium proci van :D -
fix-gen
tag
válasz
-=Sawtooth=- #54 üzenetére
Az oroszok sokáig csúcson voltak a nyugatról behozott IC-k lemásolásában. Annyira, hogy közép iskolában a tanár ajánlotta, hogy használjunk orosz gyártmány ugyanabból az IC-ből, mertugyan a lábai törnek de nem 10 hanem 100MHz-vel hajthatók, ha kell. No ezek ugyan csak néhány 10-100 kaput tartalmaztak. Az volta módszerük, hogy egy mikro köszörüvel apró réetgeket kaptak le és utána mikro filmen rögzítették. Akkor még az ővéké volt a legjobb szerszámgép. A dolog hátránya pl. a BHG-nál az volt, hogy valamiért csak sokkal drágábban tudták a külföldi technikákat legyártani nálunk.
-
TitiRii
senior tag
ti komolyan elhiszitek hogy létezik manapság 5ghz nél nagyobb proci?:D
sőt ha létezik is akkor az x86 os,és nem valami egyedi?
én szkeptikus vagyok..
hiszem ha látom
mondani bárki bármit mondat.. -
fix-gen
tag
Már a 90-es évek elején is tudtak a mainál 10x kisebb csik széleséget produkálni chip-eken, de egy proc legyártása majdnem 100x annyi időbe telt, mert nem a mostani optikai eljárások segítségével érték el. Ettől függetlenül, ha akadna is ilyen x86-os proci akkor azt a felhasználók otthonra adnák oda a gyereküknek, vagy szerverként üzemeltetnék otthon, de semmi esetre sem adnák ki magán ember kezébe amíg el nem érhető a piacon hivatalosan.
-
TitiRii
senior tag
LOL! :D
igy este ettől a topictól jot fogok aludni:DDD
(mellesleg feltünt nektek hogy már mindenki beszél mindenről,csak a topicinditó nem a csodaprociról és a cracker haveról?:DDD) -
Raymond
titán
válasz
-=Sawtooth=- #52 üzenetére
''nem komoly hat.''
Akkor jo mert mar megijedtem :D A tobbi nekem is vilagos, csak baratunk valamilyen mas vilagban el es ''kulfoldrol becsempeszett csucstechnologiaval valo uzleteles''-rol almodozik :)) -
LordX
veterán
válasz
-=Sawtooth=- #55 üzenetére
Ez nem matek, számításelmélet :P
-
-=Sawtooth=-
tag
ha mar felrakta akkor mar felesleges...es mind1.
mar biztos van jobb,ami varja, hogy vki feltorje vegre ezt...es az ilyen varatlan eset,egybol veget vet szegeny eletciklusanak,es a pejacat atveszi a masik :D
en ehhez ertek :D ez az NPteljes meg polinomidos izebol szot sem ertek :D pedig anno szigorlatoztam matekbol :) -
-=Sawtooth=-
tag
vicces vagy :D
meg szep hogy nem vezeti be az uj termeket amig szepen termeli a hasznot a regi. gondoldd csak el,mennyibe kerult kifejleszteni a procit, a gyartashoz szukseges technologiat. ez mind idoaranyosan terul meg. prociknal nagyon szepen kovetheto az amit marketingbol tanitottak anno :D
bevezeteskor lefolozeses arat hasznal az intel. azert olyan dragak,mert meg kell terulnie a befektetesnek(fejlesztesek stb),emelett a gyartasi koltsegeket + strategiatol fuggoen hasznot is. aztan x ido utan, ha a fejlesztesek megterultek,csak a gyartasi(rezsi) koltsegek maradnak...dol a le magyarul. (nem is beszelve ugye az idokozbeni tovabbi fejlesztesekrol amig csakugy tovabb csokkentik a koltsegeket,mint ahogy a dolgozok is egyre jobban csinaljak a dolgukat..es gyorsabban)
Most hiaba talal ki az egyik fejlesztoi reszleg vmi ujat...ha eleve mar varolistan van 2 ...rakjuk el szepen. nem fogjuk kidobni ezt vagy azt azert mert van jobb is. hiaba lennenek a fejlesztesek,nem lenne ido amegterulesre...es szep hamar csodbe is menne meg az INTEL is vagy akarki aki igy gondolkozna. arra pont jo, hogy ha a piacon vki veszelyeztetne...elo tudna rantani a kalapbol,megakadalyozvan a piacvesztest. egy ilyen helyzet atmeneti...es az ekkora cegek vagy rendelkeznek akkora tokevel, hogy ezt megtehessek es akkor buli van, vagy nincs es elbukjak a piacukat..esetleg ezzel csodbe is mennek. biztos tudna az intel 8.1gigas procit gyartani...de olyan gyartasi koltsegek mellett (fejlesztes+selejtarany+stbstb) hogy kutya nem venne meg. de meg ha meg is vennek. tudna-e belole annyit gyartani vagy eladni...
masreszt ne legyel eltevedve. az amerikai kormany szigoruan felugyel minden ilyen fejlesztest...es vetojuk van abban, m ikerulhet ki a szabadpejacra es mi nem. nem is kell messzire nezni...COCOM lista. volt rokonom akiket azert kuldott ki a videoton meg a kfki tanulni meg stb cimszoval, hogy lemasoljanak nyugati technologiakat, vagy a tapasztalatokat felhasznalva kifejlesszenek itthoniakat, mert nem lehetett egyszeruen hozzajutni. hanyan csempesztek anno az XT-t darabokban.alaplap,haz,stb :D
egy amerikai hadsereg vagy egy nagy tvtarsasag vagy egy kormany megteheti hogy fizet x millio dollart egy kis szerias,kulonleges chipert. a gyarto megteheti hogy kifejlessze es magas gyartasi koltsegek mellett is legyartsa,mert olyan aron adja el, hogy megterul tuti. de ezek nem tomegcikkek.
:DD szep monolog :) -
LordX
veterán
Na bumm.
Egy szám prímtényezős felbontása valóban nem NP-teljes, hanem ''csak'' NP probléma. És aki megtalálja a P (polinomidős) algoritmust rá, az már gyakorlatilag bebionyította, hogy P = NP, és bár az ellentétje nincs még bizonyítva, nagyon nem így áll a helyzet..
Szóval semmit nem nyertünk azzal, hogy nem NP-teljes.. -
-=Sawtooth=-
tag
nem komoly hat.
megint mas a tomeggyartas meg az egyedi. szenved az intel a 0.9cel igen..persze...de nem azert mert megoldhtatlan...hanem hogy koltseghatekony modon legyen megoldhato. olyan aron hogy eladhato legyen..legyen ra fizetokepes kereslet,es nyereseget is termeljen. na most hany ilyen 81ghzes prcit tudna az intel gyartani 1 honapban? es mennyiert? stb stb nem is beszelve arrol,hogy mire hasznalnank...bar windows 2010nek biztos kell majd annyi 512 terra ram min...de azt mondani,hogy ez nem letezik,mert intel szenved a 0.9cel. :) -
-=Sawtooth=-
tag
ahogy masik topicban is mondtam...
laccik nem tanultal kozgazt :DD
termek-eletciklus :D
szerinted miert nem lehet kapni soha el nem kopo penget? hanyat lehetne eladni? osszes ferfi - indianok (nekik nem no).aztan kesz.
soha fel nem szalado szemu harisnyat? hany parat venne egy no? egesz eleteben annyit amennyit 1 honapban... -
Terminus_
aktív tag
Kódtöréshez matematika kell :P
Meg tudni kell kerülni a NP algoritmusokat :D
[Szerkesztve] -
Viktor77
titán
''Tehát kiderül a Nagy Átverés, dühött PH fórumosok megrohamozzák az Intel székházat, porba döntve azt.''
Ez hatalmas! :)) :D:D:D -
azzio
aktív tag
jó, többet nem linkelek onnan :)
egyébként máshol is olvastam, hogy 20 MHz-es (de az volt kéznél, esetleg rákeresek + fenntartom a Te igazadat is, egyébként nem válasz semmire, én is pont azért dobtam be, hogy látszódjék, oda az elég) izé, elvesztettem a fonalat (az előbb ébredtem föl :) )...
egyébként mi a baj az sg-vel? :) -
Domike
tag
No, vegyük át kicsit az összeesküvés elméletet.
1. Westlake barátunk fel akarta dobni a szakmaiasan unalmas fórumot, egy általa kitalált fikcióval.
Nem rossz.
2. Tegyük fel, h. valóban létezik ilyen proci. Marketingstratégiai okokból azzal etet minket az Intel, h. a 3,x Mhz-nél tart a tudomány, igy szépen fokozatosan veszegetjük az adott modeljeit, evidens, h. jobban jár, mintha 1ből 8,1-re lépnénk.
De a ''kivételezettek'' persze hozzájutnak.
Ezek között mindig van szószátyár, alkoholista, korrupt, stb.
Tehát kiderül a Nagy Átverés, dühött PH fórumosok megrohamozzák az Intel székházat, porba döntve azt.
Konklúzió: Az Intel mérnökei értenek a sziliciumhoz, de annyira ostobák, h. azonos kiépitésben, P4 feliratozásban adták ki a dugiárut, ahelyett, h. kicsit változtattak volna a tokozáson, és adtak volna neki valami CFHK34232 szerű nevet.
Elképzelhetőek a fentiek?
[Szerkesztve] -
Neked és Emvynek, csak hogy tudjátok
Neked, csak hogy tudd. :)
A Spiritben 20 MIPS-es es nem 20 MHz-s proci dolgozik.
Vegulis tokmindegy, a kerdes az, hogy ez mire valasz? Pont ezt allitottam en is: attol, hogy valami csucstechnologia, meg nem kell vernie minden adatban a kozhasznalatu cuccokat.
(ja, az SGrol meg nekem ne linkelj. Barhonnan, csak onnan ne. :) ) -
Digital
addikt
WAZZZZ ezek biztosan TESCO gazdaságos procik,és ram-ok
-
azzio
aktív tag
Neked és Emvynek, csak hogy tudjátok :)
A Spiritben és az Opportunityben 1 db 20 (azaz húsz) MHz-es Rad 6000 processzor dolgozik, ami hasonlít a Mac-ekben használatos PowerPC procikhoz. 32 bites, RISC, 128 MB RAM tartozik hozzá és 256 MB flash alapú háttértár, a többi hardverrel (motorok, műszerek) VME (Versa Module Europa) buszon keresztül tartja a kapcsolatot.
Ajánlott olvasmány: [L]http://www.sg.hu/cikk.php?cid=30784[/L] -
Domike
tag
Lámát mondtam, nem hüjét, valószinüleg CS szervert csináltak belőle.
Ezt bizonyitja, h. napokon keresztül nem küldött képeket, mivel lagzott nekik nagyon, 1szerűen kilőtték azt a processzt. De mivel féltek, h. virtuális kommandósok helyett személyesen teszi tiszteletét az US Air Force, inkább kemény overclockba kezdtek. :DD -
Cardinella
aktív tag
Szerintem a barátoddal legközelebb a Hűvösvölgyi úton fogsz találkozni; van ilyen, hogy az ember elfárad...
Bocs, de ez a véleményem.
Az pedig egyértelmű, hogy nem tegnap találták ki pld. a Rad.9600XT-t, a marketing és a fejlesztés szépen együttműködik.
Ezért nem veszek soha up to date cuccokat, mert az árának nagy része marketingköltség...:) -
PEPE85
senior tag
Hellosztok! Ha tudsz ilyen procit szerezni, akkor szerintem hozass vele egy ''pár db-ot''. Én kezdetnek egy 10db-ra vevő vagyok. Természetesen hiszem, ha látom akicó keretében.
-
Raymond
titán
Nem hiszem el hogy egy komoly diskura alakult ki errol a marhasagrol. Es akkor mi van ha letezik is olyan proci? (Pl. az Intel maga is publikusan demonstralta a P4-et 5Ghz-n meg tavaly), az nem annyira erdekes mert hasznalhatatlan a ''normalis'' vilagban. Gondolkozzal mar egy kicsit. Peldaul:
1. akarki is az embered, nem fogja neked elmondani ha azzal foglalkozik amit irtal
2. ha hasznal is olyat, miert volna egy ''hiperszupercsucstechnologiaize'' egy nagykovetsegen ? akarmilyen dekodolando adatot masodpercek (percek) alatt ''hazakuldhetnek'' muholdon keresztul
3. ha el akar ilyet adni, neked azert szolt volna mert ismer. Viszont ha ismer, nem szol, mert tudta volna hogy azonnal beirsz a PH!-ba.
Nem akartam hogy a szoveg durvan hangzon (aki olvassa a hozzaszolasaimat tudja hogy nem vagyok emocionalis tipus), csak ez akkora marhasag hogy mar fajt. Higgadjunk le egy kicsit a lelkesedessel jo ? :U
[Szerkesztve] -
Hulyeseg.
Milyen proci, milyen utasitaskeszlettel, milyen alkalmazas alatt milyen teljesitmennyel?
Most Den jo oreg oszcillatoros peldaja jut eszembe. 8.1 GHz-s procit, ami osszead ket bitet carryvel, biztos lehet csinalni. Ami mondjuk haromszor tobbet nyom 3DMarkban, mint a 3000+os A64, olyan meg tuti nincs meg. Ha lenne, akkor nem kuzdene a .09 mikronos gyartassal az Intel meg a tobbi.
Higyjetek el, a gepetekben levo cucc csucstechnologia. A katonai kutatasok stb. olyanokban jarnak elol, ahol egyedi, specialis feladatokat megoldo dolgokat kell letrehozni. A Spirit peldaul csucstechnologia, de tuti lassabb a procija, mint egy-ket embere itt a forumon. Azert csucstechnologia, mert rengeteg ember dolgozott azon, hogy ezt az egyedi iranyitasi feladatot meg tudja oldani az optimalizalt hw/sw egyuttes. -
westlake
félisten
de azert remelem a 620-as memcsit megkapom:DD
-
_Gudella
senior tag
Amég nem jön meg a proci, kezdjétek el építeni hozzá a kompresszoros hűtőrendszert, mert gondolom az már túl nagy, hogy a muki kicsempéssze :)
-
azzio
aktív tag
Te mennyire/mióta ismered azt az embert? Láttas már személyesen?
Na, a magam részéről, a saját ismereteimre támaszkodva ennyir tudnék hozzátenni a dologhoz:
Biztosan léteznek már próbapadon a maiakánl 2-szer, 3-szor magasabb órajelű processzorok, és abban is biztos vagyok, hogy rengeteg olyan technológia létezik már ma is, amikkel a maiaknál soxor gyorsabb és megbízhatóbb számítógépeket lehet varázsolni (na nem x86 architektúra ugyebár...).
Viszont ezeket nem hiszem, hogy akár kormánycégek is használnák (még), mert akkor ugyanúgy használná egy rakás miller cég is... Ezt azért feltételezem, mert manapság már olyan iszonyatos pénzekkel rendelkező multicégek léteznek, hogy jónéhány országot zsebből meg tudnának venni. Na, ők (már amennyiben tevékenységük úgy kívánja, pl. autógyárak) igen komoly számítógépeket használnak, de garantálom nektek, hogy nem 8.1 GHz-es procik vannak azokban a gépekben, hanem 1-2-(max.)3 GHz-es(ek!), de mégis a PH! egész látogatótáborának gépparkját lenyomják számítási teljesítményben.
Jól sejtek? -
westlake
félisten
válasz
Overlocker #23 üzenetére
hat meg en:D
tudom mar mit fog mondani: jajj hat en nem ertek a szamitastecnikahoz, a haverom rakta ossze a gepet 1 millaert, rakott bele egy dual lapot meg 2 db 4 ghz-es p4-et.
huu de jot fogok rohogni:DD
(de rajottem, hogy ha tudna is ilyen procit hozni nekem, biztos nem jarnek jol, ha bebizonyitanam nektek:) ) -
fuxi91
csendes tag
Nekem is nekem is nekem is kell .Légyszi légyszi légysz nekem lenne a suliba a legjobb gépem .Hümm nem is lenne rossz............
UI:HA TUDSZ EGYBŐL ALAPLAPOT ÉS VALAMI NAGYON JÓ VGA-T IS (KIFIZETEM) -
ffodi
veterán
Lehet hogy belemegy a p4-es lapba mert egyezik a lábak száma (bár kétlem) akor sem ismerné fel. Amúgy ne hiszem hogy ilyet be tudnál szerezni. :)
-
westlake
félisten
jajj de varom mar, milyen kamuszoveggel fogja magat a faszi kimosni ebbol....
kulon orom lesz hallgatni:D -
westlake
félisten
azert valljuk be, szerintem mindenki kozulonk latott mar olyat, amit azelott el nem tudot hinni, vagy kepzelni.
ha tenyleg nem publikusak ezek a dolgok, akkor elkepzelheto, hogy meg a nagy ''hardverguruk'' sem tudnak rola. (akkor viszont en miert tudam meg az ilyen infokat?? :D)
szerintem ha kuldenek is ilyen procirol kepet, nem hiszem, hogy barkit is meggyozne:) -
westlake
félisten
szal. en sem tegnap szulettem, ugyhogy nem szopok be mindent:)
ket dolog lehetseges..
az egyik: kurvara at akarnak vagni, es valami szutykot eladni jopenzert
(akkor ertem miert adott mobilszamot)
a masik: olyan boduleteseket tud kamuzni, hogy csak na....
(akkor viszont nem tudom miert adta meg a mobilszamat) -
westlake
félisten
ja, es ha tudnek ilyen cuccokat szerezni, biztos hogy nem adnam tovabb:(
-
westlake
félisten
bebizonyosodott, hogy nem vagyok eleg tajekozott....
mar nincsenek ketsegeim, hogy letezik ilyen proci:)
a faszi valamelyik nagykovetsegen dolgozik, mestersege cimere pedik kodtoro. (szep szakma lehet)
ok ilyen cuccokkal dolgoznak, es allitas szerint hozni is tud.
en is hihetetlennek tartom, de almodozni mindig lehet....
jovoheten fel fog hivni, hogy milyen cuccok vannak, es mennyiert.
jajj de pofara fogok esni:DD -
ffodi
veterán
válasz
Overlocker #6 üzenetére
:) :DD :) :DD :) :DD :) :DD :)
-
ffodi
veterán
Ha tud szerezni akkor kérd meg hogy szerezzen neked egyet. És rakjál fel róla képeket :) :) :) :) :) :) :)
Amúgy már én is hallottam erről. Amit kifejelesztenek most azt nekünk csak 3-4 év múlva kínálják fel eladásra. :)
Szerintem 9800XT teljesítményű VGA már volt 3 éve is, csak nem tudtunk róla, mert nem mutogatták. :) -
westlake
félisten
eleg erdekes dolgot hallottam valakitol...
allitasa szerint van 8.1 gigahertzes processzor, es meg sok finomsag, csak nem az atlagfelhasznaloknak. most konkretan nem is a katonai kutatasokra gondolok, de eleg zart korrol van szo. ha belegondolunk, hogy nekunk mar az ''elavult''
techologiat adjak, es pl a 3.5 gigahertzes proci mar evek ota letezik, akkor tenyleg lehet 8.1 ghz-es is.
allitolag van ibm 620 mhz-es memoria, sot, ez mar annyira elavult, hogy most kerul bevezetesre valamifele folyadekkristajos technologia.
mi a velemenyetek errol? (a legszebb az egeszben, hogy a faszi allitasa szerint tud is ilyen dolgokat szerezni!)
Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Autós topik
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest