- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #2261 üzenetére
Nem az az alja a lényeg amire öntöd, hanem a teteje. Azt kell szépen glettvassal elsímogatni, ha van kéznél rúdvibrátor (nem olyan amit a csajok használnak
) akkor azzal még tömörebb anyagot tudsz csinálni. Amúgy van valami "massza" is amivel csiszolás előtt át glettelik a műkövet.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2228 üzenetére
egyértelműen szekrény >>> UDS, nem kérdés
csak a kérdés tudod, hogy tényleg kell-e nekem, vagy csak a nyálcsorgatásom a túl érős, és valójában kiszolgál a kamado is. ezt nyilván senki se tudja - a baj, hogy én se
UDS bekerülési költsége: a közelében nincs a 100k-nak. Múlt héten bementem a közeli gazdaboltba, ahol minden is van, összeírtam a fittingeket/csavarokat/minden vackot, 60k-ból kijön az egész hordóval együtt (220 literes hordó 8ezer, zsákos anyaggal egyszer használt). 3 csapos lenti szellőző hollanderekkel, 4 könyök fenn hollanderekkel, tűztérnek expandált lemez csavarokkal összefogva, grillrács, hőmérő, 3 kerék és kész. A Rockhilles srácok egyszerűen drágák lettek, keresni akarnak a dolgon, amit teljesen meg is értek. De hogy fair legyek, vszeg a minőség is jobb, mint a házi barkácsé.
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2220 üzenetére
ja, a tűzkosárral vagyok én is kicsit bajban, de azt a tippet kaptam, hogy veszek egy 60 literes hordót, félbe vágom, levágom a tetejét/alját (vagy csak simán kivágom és kihajtogatom lábnak),, metrikus csavarral tartva belerakok egy grillrácsot, és kifurkálom az oldalát, és kész. de tűzteret még acél vödörből is lehet csinálni
heggeszteni meg nem tudok, akarni se nagyon akarok megtanulni, de az a szekrény a tervekkel tényleg elég baba. lehet kérek egy lakatostól rá árajánlatot, csak a kíváncsiság kedvéért
-
Ezekiell
veterán
válasz
fogtunder #2218 üzenetére
köszi! én is így gondoltam, csak megerősítés kellett
kéményt is szoktam szabályozni, nem csak lent - de hát ~5 sütés után nyilván nem kell komolyan venni semmi tapasztalatomat
low and slow sütésnél kb negyedig van csak nyitva a top vent pl
a hétvégén voltam Makai Jani (Partizán BBQ) egyik workshopján, és annyira megtetszett az UDS-e, hogy szerintem én is építek egyet magamnak. a másik, ami baromira tetszett, az a Szendo BBQ lilchef, de hát alsó hangon 400k-t nincs kedvem kiadni érte, meg nem is használnám ki vszeg a Kamado mellett (viszont baromi sexy)
-
eldoble
aktív tag
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
fogtunder #2128 üzenetére
Köszi!!!
Egyébként vannak tipikusan használt fütölőfa fajták? Ezek szerint a barack megteszi, de gondolom van más is.
pitiless: most így fejből a snake az ugye az, hogy csinálok körbe egy sort és csak az elsőt (vagy első párat) gyújtom be és szép lassan sorba begyújtják egymást? Ezt nem brikettel csinálják csak? Csak mert a leírásban szerepelt h brikettett ne használjakés egyébként is halottam már olyat h azokban van vmi adalék, ami miatt káros. De simán tévedhetek vagy akár az is lehet h egy minőségibb, mondjuk Weber brikett nem káros.
Esetleg egy egyszerű, kipróbált BBQ csirkecomb és pulled pork recepttel megdobhatnátok -
válasz
fogtunder #2013 üzenetére
Ma megnéztem az OBI-ban ezt a csoda gömbgrillt. Hát… nem csodálom hogy lebeszéltetek.
Ellenségemnek sem adnám, teljesen gagyi cucc..Ebből is látszik hogy mit ad egy kép meg a valóság.
Egyelőre megvettük ezt, célnak megfelel. Erős a rács, nagyobb méretű is és könnyen eltehető. [link]
Később meg lehet venni majd frankót saját célra.
Köszi azért a segítséget. -
válasz
fogtunder #2016 üzenetére
Hát próbálom megtalálni a legjobb megoldást, érthető részedről a kérdés.
Ha saját részre lenne kertes házba, nem szarakodnék, megvenném ami a célnak legjobban megfelel - ha többe kerül is, és levan tudva, élmény használni.
Csak így, hogy évente pár alkalomra vesszük elő ha lent vagyunk a nyaralóban, így nem feltétlen akarok 100k-t kiadni érte, gondolom ez érthető.Lehet felejtősek ezek a grillek amiket linkeltem, de akkor akár egy LIDL-s, Grillmeister gömbgrillel is előbbre lennék - ami 15k kb - mint a linkelt alacsony 3 lábú játékok?!
-
válasz
fogtunder #2013 üzenetére
Értem köszi a véleményt a Kamadóhoz. Gondolom van súlya rendesen, cipelni nem túl egyszerű
Grill teljesítményt tekintve teljesen más mint egy gömbgrill? Csak jelentős a különbség árban pl, meg kisebb is a rács. Megéri-e így is a felárat, főleg hogy pl pizzára alkalmatlan.
Közben véletlen rossz gömbgrill-t linkeltem - az nincs is raktáron. Ezt nézem ma meg: [link]
Vélemények alapján nem rossz, mire érdemes esetleg figyelni? Azért is jobb a kis mobil eszköz, mert többen használják a nyaralót és nem feltétlen vigyáz mindenki mások cuccára, így nem rossz ha eltehető / elvihető. -
Gabesz87
veterán
válasz
fogtunder #1977 üzenetére
VÉgül is ja, jó ötlet ez is. Csak nem tudom, van-e ehhez elég térkő, majd megnézem. De láttam most ilyet. Ez sem tűnik rossz megoldásnak, csak nem tudom, befér-e a 120cm-es bográcsállvány alá ill. nem-e lenne túl alacsonyan, közel a tűzhöz a bogrács (még ha lánccal feljebb is teszem)!? Beálló nekünk ebből a szempontból nem túl szerencsés, mert bár minden oldalon nyitott (csak felül nem), de egyik oldalon közvetlenül ott a ház, másik oldalom meg a szomszéd kerítés (kőfal). SZóval gyakorlatilag egy autóbeállónyi szélességű helyen van, talán nem épp ideális tűzrakáshoz:
De hátul a kertben, füvön megoldható (remélhetőleg a hátsó szomszédunkat nem zavarja).
Meglátjuk, szétnézek tüzifa kapcsán, de ha valóban fatüzelés marad, és nem találok fát, lehet, hogy élek a lehetőséggel, köszönöm! Én a XVI. kerületben vagyok. -
Gabesz87
veterán
válasz
fogtunder #1975 üzenetére
Tehát akkor egy 3 de még inkább 4kg hús már biztosan elég lesz. És ezek a mennyiségek, amiket írtál, 1kg húshoz vannak, vagy ez a ~10 főre számolva?
Én is inkább a fát preferálnám, de feleségem erősködik, hogy ne. Apósom is gázzal szokta csinálni, feleségem azt látta/szoktam eg nyilván. Meg aztán perpill nincs fánk, sem semmilyen tűztál, amiben tüzet lehetne csinálni. Fűre nem akarjuk tenni (kivéve ha valami zárt, kicsit emelt tűztál lenne (mondjuk pár db térkőre épp rá tudom tenni), csak afölé meg nem tudom odafér-e a bográcsállvány a bográccsal). Van egy (felül) zárt autóbeállónk, gázzal ott lehetne főzni, fával nyilván nem, mert beszorulna esetleg a füst. De őszintén szólva nem szeretnék én sem gázt használni, félek tőle, nyilván nem annyira biztonságos. Tárolni is nehezen tudnám, mert az alsó tároló/garázs szintünk szuterén jellegű, és olvastam, hogy tilos föld felszínénél lejjebb tárolni gázpalackot.
-
-
BrandonXXV
aktív tag
válasz
fogtunder #1928 üzenetére
Köszönöm a jó tanácsokat. Egyelőre BBQ-ba nem vágnék bele, majd talán pár év múlva, ha annyi szabad időm lesz.
Igen, el vagyunk azzal az egyszerű grillezővel, csak egy gondom van vele, kezd szétesni és a hozzá kapott rács is elég viseletes.
Ezért gondoltam csak egy újabbat beszerezni és akkor már kicsit erősebb anyagból, tartósabbat. -
BrandonXXV
aktív tag
válasz
fogtunder #1920 üzenetére
Nagyon kezdő és koca grillezős vagyok/vagyunk.
Próbaképp hirtelen felindulásból vettünk egy nagyon olcsó, nagyon gagyi OBI-s gömbgrillt. 2 szezont lenyomtunk vele és be kell valljam, amire nekünk kell, arra jó is volt eddig. Max 4-6, esetleg 8 főre sütögettem vele brikettel, vagy épp faszénnel, ami épp volt.
Egy nyár alatt 5-6 alkalommal van élővéve csak, sajnos.
Gondolkodom valami komolyabb grillező alkalmatosságon, ezen igények kielégítésére.
Lidlisről lecsúsztam, már nem kapok olyat.
Van valami ajánlott eszköz, akár komolyabb cucc, de nem horror áron. Mondjuk 50-60e Ft körül. -
hegegabi80
addikt
válasz
fogtunder #1911 üzenetére
Persze, hogy user error, már többször is mondtam neki, de elég makacs.
Valóban melegszendvicsre is sokkal jobb, mert kényelmesebben elfér benne a kenyér, meg több is egyszerre.
Van nekünk fedett terasz is, meg a garázs ajtó is elég nagy. Tervben is van valami kezdő sütögető beszerzése, vagy a kemence készítése. Bár nem nagy udvar van, kevés a hely, így a kemencéből is csak valami kisebb jöhetne szóba.
Én még ezt néztem ki, igaz nem a legjobb, de kezdésnek talán elég is lenne.
-
Essejó
Topikgazda
-
-
hegegabi80
addikt
válasz
fogtunder #1847 üzenetére
Nálunk az EUR raklap 2000-2500 Ft körül mozgott, igaz ez még egy évvel korábban volt, de most is kb ennyi, ráadásul nem is a legszebbek.
Aztán helyben az egyik tűzépen láttam szép raklapokat. Kiderült, hogy nem is EUR raklap, de méretileg azonos, hanem a Ceresit-es dolgokat hozzák rajta, nem olyan sűrű rajta a deszka meg kicsit keskenyebb is. Na ennek darabja 600 Ft volt, rögtön vettem is belőle 20 db-ot. Hamarosan én is nekiállok összedobni az étkező alkalmatosságot. Régi kanapéból meg matracból van szivacsom, az tökéletes lesz rá.A kemencére is visszatérve a bontott téglából van itt hiány. Ha valahol akad is rögtön el is viszik. Nekem van egy kis kerítés szakaszom abból, amit úgy is el akarok bontani. Na meg ha a szobát is átalakítjuk onnan is lesz pár darab, így már nem kellene hozzá sok.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1840 üzenetére
Nekem is "L" alak volt az első elképzelésem, vaslapos bográcstartóval kemence és grill
De a grill annyira nem fontos, abból van itthon négy
2300X3500 -as, vízszigetelt betonplaccot csináltam, úgy hogy lehet rá építeni bőven bármit. Nekem a zsalukő annyira nem jön be, inkább bontott tégla abból van itthon bőven, kicsi, nagy pecsétes és közepes pecsétes. Kaptam egy raklap cirka 600 darab gyári fél téglát, olyan 60 éves lehet és még sosem használták, halvány lila ibolyám sincs hogy annak idején mire gyártottak ilyetKis gömböcöt rakni az olyanból a legideálisabb. Én a búbját a közepes 100 éves téglából akarom rakni, az a legjobb minőség.
Ha már természetes anyagból akarod a búbját, akkor kiért nem készítés vesszőből vázat és azt törekkel és agyaggal kevert sárral tapasztod. Az olyan lesz mint a vertfal, rettentő kemény és tömör, ami nagyon jól tartja a hőt.
Van még itthon egy nagy rakás bazalt 10X10, 25X25 macskakövem és vagy 3 - 4 m² andezit kockám, nem tudom hogy mivel lehetne ezeket szépen összeragasztani. Esetleg ebből megraknám az alapot. -
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1740 üzenetére
Még a héten is láttam több méretet, és teli aljút is, azt ne kérdezd hol, mert háromban is jártam. Soroksár: Ciklámen utca és Haraszti út, Pestimre Dózsa György út.
A lyukakat belülről ugye leragasztottad festés előtt?
Ez a rács nyeles szétnyitható? Akkor csinálhatsz benne belógatva terített csirkét is. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1732 üzenetére
"Az agyag alátétet több helyen is ajánlják..." Igen az egy jó dolog, de gondolom hogy az eredeti agyagcserepekre és alátétekre gondolnak. Sajnos amit most veszel annak csak a neve azonos az agyag cseréppel, minden vackot belekevernek manapság. Már ha csak a súlyát nézed egy régi békebeli virágcserépnek és egy mostaninak, akkor máris kibukik a különbség.
Az akkor lenne jó ha egy megbízható fazekassal vagy keramikussal készíttetnéd el. Az egyik cimborám hasonlóan járt, a kemencében sorra megroppantak a levesfőző "köcsögök". Utána készítettet egy közeli iparművésszel egy cirka 15 literes köcsögöt és abban főzik a fácán levest és töltött káposztát
Tavaly volt szó ezekről a mai cserepekről, az egyik kolléga is panaszkodott hogy folyamatosan elrepedtek a cserepei, "kamadóként" akarta használni. Amúgy anno ez nagyon praktikus és elterjedt főző edénynek számított, volt is bőven munkájuk a házaló drótostótoknak -
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1730 üzenetére
Azért a belsejéből is takarítsd ki az égetés nyomát, és az első használat előtt ki kell kenni növényolajos ronggyal vékonyan. Aztán mehet az első begyújtás, ami akár a festés ráégetését szolgálja. Az agyag virágalátét nem tudom jó ötlet-e, illetve mennyire lesz tartós. Tescoban lehet kapni rozsdamentes pincértálca szerűt, az alkalmasabb lenne.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1728 üzenetére
Jó lesz
Egyetlen egy dolgot nem értek, vagy is igenAki megcsinálta az első ilyen "olajos hordó" smokert, igencsak lusta ember lehetett vagy csak nem hajlott a dereka
A két függőleges 1" vagy 5/4 csőről beszélek amin kapja a levegőt, felül egy golyóscsappal vagy egy záró kopoltyúval. Na ugye az a fizika egyik hasba vágása, mivel a "meleg" levegő felfele cirkulál így azzal a magas csővel a "huzat" hatásfoka igen csak romlik.Ennek pl. jobb lehet a hatásfoka mint a csöves rendszernek, oké le kell hajolni a szabályzáskor
de egy függőleges "pálcás" karral és egy egy faudi csuklóval könnyedén megoldható lenne a használata
Legalább is nekem ez kulturáltabb és funkcionálisan is jobb megoldásnak tűnik, mint az a kis millió golyóscsap és csövek. Vagy esetleg még, opcionális megoldásnak valami ehhez hasonló súbert használnék.
Oké nem azt mondom ezzel hogy a csöves módszer rossz, biztos azzal is jó dolgokat lehet füstölni. De huzat szempontjából jobb ami alulról kapja a levegőt -
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1726 üzenetére
Persze én sem vagyok egy elveszett gyerek, ilyen téren
Anno a seregben még az övcsattal is bontottunk sört ha nem volt kéznél a kanálgép
Bár már én is dobozos vagy letekerhetős eldobós üveges sört iszok. Az életem egy parányi szakaszán pincér is voltam, azóta a mái napig ott fityeg egy sörnyitó a kulcstartómon
-
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1713 üzenetére
Obiban van kész kétvégén menetes horganyzott 1" cső tán 40 cm is.
Bp XVIII Béke tér, Liget szerelvény áruház talán. Szembe vele az Üllői út túloldalán a Varga Peti 1000Mesterek boltja talán tart. De ez utóbbiban vettem a grillrácsot igaz 200 literes hordóhoz. Ahol az én csöveim készültek az a bolt már megszünt. 70+-os bácsi nyugdíjba vonult.
De az 1000Mesterben kapsz M6-os menetes szárat polctartónak, szemes csavart a deflektorhoz, zárt anyát kívülre, hogy ki is nézzen valahogy. -
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1706 üzenetére
Inkább több legyen mint hogy kevés. Füstölő fával óvatosan, elég durvák az árak. Itt érdemes megkérdezni hogy van-e vágott csonkja link
Legutóbb amikor vettem 1000 Ft volt 1 zsákkal (kb 60 kg) bükk, tölgy, gyertyán, akác vegyesen, de válogathatsz mit raksz a zsákba. Ja, és a legendákkal ellentétben nem kell lekérgezni.
Nekem mondjuk pont útba esik amikor megyek vásárolni. -
Madoc
veterán
válasz
fogtunder #1703 üzenetére
Itt nézz szét! Hőmérők, szilikon átvezetők, kesztyűk.... jó áron.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
fogtunder #1703 üzenetére
Az eredetileg élelmiszeres vagy kozmetikai hordók belülről műgyanta bevonatosak. A kiégetés nem vészes de utána fémtisztára ki is kell csiszolni, flex és fazék drót korong jól viszi a dzsuvát. Levegő bevezetésnek 3x 1" javasolnék, néha kell mindhárom, és inkább csappal a harmadikat is mert a menetes dugó hajlamos rágyógyulni, és ha nincs kéznél 2 fogó akkor szopás. Vizes tálnak egy rozsdamentes felül karimás 🐕 itatótál tökéletes. Nekem egy 28cm belső átmérőjű csőből készült a parázstartó az alján van kivágva 3 félkör az a lába és ott kap alulról levegőt. Ha olyan hordót veszel aminek a levehető tetején vannak kiöntő nyílások, akkor a nagyobbik lyuk általában 2"-os, abba mehet egy hegeszthető menetes csővég, vizes vagy épületgépész boltban beszerezhető, és kész a kémény. A tüzkosárnál azzal is számolni kell, hogy befelé állnak a vizestál tartó és a rácstartó csavarok, tehát köztük kell mozgatni a 🔥 kosarat.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
fogtunder #1701 üzenetére
Üdv itt.
Ha kicsit visszaolvasol akkor találsz egy két leírást és alkatrész ajánlást Essejó fórumtárstól, köztük a vezeték bevezető silicon dugót is. Az alin pár centért kapsz ilyen zárható dugókat, amik 300C hőállóak.
Hőmérőből én azért legalább egy prémium kategóriást vennék, ami 10 -12 ezer körül van, azért ezt ajánlom mert ha te hozni vinni szeretnéd a smokert, akkor egy olcsó gagyi hamar be fog állni a sok mozgatástól.
Szavaidból ítélve szeretsz barkácsolni, mivel egy kishordóban gondolkozol akkor abba egy kiszuperált nagy méretű saválló fazékból is megcsinálhatod a tűzkosarat. Vagy opció lehet egy bontott mosógép dob is, az is saválló és még perforált is.
Még egy tanács, galvanizált hordót ne vegyél, olyat keress aminek lakkozott a belseje.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gránit mosogató
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest