- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- 8300 mAh, maradhat?
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1971 üzenetére
Pörköltnek és gulyáslevesnek natúr szénacél bográcsot vegyél, halászlének való a zománcozott vagy esetleg a tiszta réz bogrács.
A rozsdamentes sok mindenre jó, csak éppen bográcsozásra nem való
A natúr bogrács tárolását is leírtam már egyszer olvass vissza, nem kell kenegetni meg stb -
fogtunder
nagyúr
válasz
Gabesz87 #1976 üzenetére
ez már 10 főre számolva, a szalonna mondjuk inkább tippre ment, abból lehet több kell, attól is függ, mennyi zsír sül ki belőle. mondjuk ha nem elég, akkor lehet sima sertészsírt hozzáadni.
ha van otthon térkő, megfogsz egy pár darabot, csinálsz belőle egy placcot, még egy sorban peremet, ideiglenes tűzrakónak jó lesz, sokkal magasabb se lesz, mint egy gázzsámoly, ha kész vagy, szét lehet szedni. én simán főztem/grilleztem már tető alatt, ha nincs 100% szélcsend, és legalább 3 oldalon nyitott. nem fog beállni a füst, meg kicsit a széle felé kell orientálódni, nem a mértani közepén. fát is ugyanúgy lehet venni, mint gázpalackot, bár jelenleg valóban lehet kissé kihívás, de ha kell és nincs messze Vecsés, tudok adni egy csomó leeső fenyődarabot, én alig használok belőle és csak gyűlik.
én a feleségemnek azt szoktam mondani, mikor nagyon erősködik valamin, amit én csinálok, hogy nem úgy kellene, hogy akkor most melyikünk csinálja? utólag ha nem működött valami, akkor megmondhatja, hogy én megmondtam, de előre ne már. -
fogtunder
nagyúr
válasz
Gabesz87 #1973 üzenetére
biztos gázon akarsz főzni? én ezt a gázon bográcsozást sosem értettem, ilyen alapon bent a konyhában is fel lehet dobni, legalább nem lesz annyira meleg, mint kint. nincs egy placc, ahová egy tűztálat fel tudsz állítani és fán megfőzni a kaját? nálam a bográcsozásnak ez alapeleme, gázon sose lesz olyan íze a kajának.
pörköltből én általában 1kg/3 főt szoktam számolni. nem a kedvencem az őz/szarvas, de ennyire nagyjából így állnék neki:zsírszalonna, felkockázva, bőr nélkül, kb 30dkg
2kg vöröshagyma (lehet lila is, vagy vegyesen), apróra vágva
hús, felkockázva
pirospaprika, ízlés szerint
két kis üveges belga apátsági sör
1 üveg áfonyalekvár
só, bors kakukkfűszalonnából zsír kisüt, hagyma a zsírban megpárol, mikor már üveges, mehet hozzá a hús, mikor már kezd kérgesedni, só, bors, pirospaprika, ezzel csak kevés ideig szabad sütni, mert ha a paprika megég, keserű lesz az íze. utána felöntöd a sörrel, elkezded főzni, amíg a szaftja össze nem sűrűsödik, ha nagyon kevés a folyadék rajta, apránként vízzel felönteni. kóstolni, ízeket beállítani. mikor már majdnem jó, mehet bele az áfonyalekvár és rendesen kakukkfű, ezzel még 20-30 percig főzni és kész.
a lényeg, amire figyelni kell, hogy jó sok hagyma legyen benne, attól lesz sűrű, krémes a szaftja és hogy ne égesd oda a pirospaprikát.én 9 literes bográcsban főztem már pörköltet 10 főre, a 13 literes elég lesz. zománcos, halászléfőző van nekem is, ezt sokkal jobban szeretem, mint a simát, biztos jobb sokkal a rozsdamentes, de mivel általában sütünk és csak évi pár alkalommal van bogrács, ez is tökéletes. hamar ki kell szedni belőle a kaját és gyorsan kicsapatni slaggal, ha sokáig benne hagyod, akkor nagyobb meló kiganézni, de ez szerintem bármelyikre igaz.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Gabesz87 #1973 üzenetére
Szerintem 13l zománcozott bográcsot fogok venni. Mivel önállóan, házigazdaként még nem bográcsoztam, így azt szeretném kérdezni, hogy esetleg tudtok ajánlani valami jó receptet (pörinek)? Illetve az is érdekelne, hogy mennyi hús kellene ekkora bográcsba, úgy 10 főre+2 kisgyerek (ők nyilván kevesebbet esznek). A húst anyámék hozzák majd, őz vagy szarvas, most nem vagok benne biztos.
-
Precorus
tag
válasz
Gabesz87 #1815 üzenetére
Ez helyenként ilyen. Kicsit játszol vele és helyre kell ugrania. Nekem saccperkábé két év után még egyenes, bár egy egy sütés után helyre kellett ütögetni kicsit. Rendesen zárni meg sosem fog a két gumi bizbasz miatt. Akartam bbq rá előkészítés címszóval körbeszigetelni tavaly, de végül elmaradt.
Ja igen! Oldalról próbáld meg ütögetni, lehet csak a két zsaner közti táv rossz.Most vasserpenyőt vettem a kedvenc német láncban, éppen ráfért a lyukra, gyors teszt jelleggel steak fog készülni
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1815 üzenetére
Hát ez nagyon kajsza
A hőtől ez csak rosszabb lesz, állíts azokon a zsanérokon lehet gyárilag rossz helyre van fúrva. Elképzelhető hogy mókolni kell majd azt a fedelet, magyarán áthelyezni a zsanérokat
Pont tavaly ilyenkor írtam az egyik multi áruházban árult hasonló grill kályháról, az is ilyen volt csak az kétszer annyiba került ráadásul
Ha jól emlékszem volt itt olyan kolléga akinek jól állt a fedél és még akkor is füstölt, hőálló tömítő szalaggal orvosolta a problémát.
Biztos jó lesz az, ne add fel -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1786 üzenetére
Igen 8mm -re gondoltam, minél vastagabb annál jobban tartja a hőt. Persze egy 5mm -s is jó ha az van kéznél. De lehet kapni öntvény platnikat is, kimondottan grillezésre, igaz nem egy olcsó dolog.
-
Madoc
veterán
válasz
Gabesz87 #1786 üzenetére
Faszén begyujtáshoz begyujtókéményt javaslok a gyujtós vegyszerek helyett. Ilyet pl. Tescoban kétezerpárszáz forint. Két kocka papírtörlő legalulra, rá a telitöltött kémény, begyujtod alul és 25 perc mulva izzik az egész.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Gabesz87 #1786 üzenetére
Kíváncsi leszek majd a véleményedre a grill-ezővel kapcsolatban.
Én is akartam valami hasonlót, de egyelőre félretettük a témát. Na meg a család amúgy se nagyon szereti (sógoromnak van hasonló), inkább a tárcsa lapon sütögetés megy jobban.Viszont ami a legnagyobb vágyam, egy jó kis kemence a kertbe.
A Fogtündér által készített szerkezet is elnyerte a tetszésemet, talán annak elkészítéséhez lenne is otthon elég alapanyag. -
Precorus
tag
válasz
Gabesz87 #1684 üzenetére
Yep. De ha nem is ezt veszed,én azt ajánlom hogy emelhető legyen vagy a rács, vagy a széntálca.
itt feldobtam pár képet
El tudnék képzelni olyat is, hogy erre van hekkelve egy bográcsálvány, meg beleállítva egy kisebb lábú tárcsa, de szerintem ilyen öszvérmegoldásokban nem éri meg gondolkodni.
Ekkora területre 5kiló húst tettem egy alkalommal, 8-10 emberre simán elég.Nem tudom mennyi időd van, de egy olyan bográcsozót mint amit a kolléga linkelt, már tényleg nem sok összedobni - vagy ahogy javasolta, 'megfizetsz' egy ismerőst
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1686 üzenetére
Hát most nem találom a pontos képet, de erről lenne szó.
Kell egy mezőgazdasági tárcsa (minél nagyobb) aminek a közepét ki kell vágni cirka 25X25 cm kockát és a helyére másfél két centinként 10 es betonvasat kell hegeszteni, ott kapja majd a levegőt. A kivágott kocka részt, 5 centire a tárcsa aljától fel kell hegeszteni, ide potyog majd a hamu. Három lábat kell a tárcsa aljára amik cirka 20 centik, megdöntve olyan 15 centis hasmagasságot jelent, úgy már nem ég ki a fű. A tárcsa peremére egy 5 - 7 centi széles perforált lemezcsíkot kell hegeszteni ( MÉH telepen renget ilyen lemezt lehet találni). A tárcsa és a perforélt lemez szélére egy darab vascsövet hegesztünk amibe pont elfér egy 1/2" vascső. A 1/2" vascső pont elég egy 15 literes bogrács megtartására, az meg kiszolgál 8 - 10 fős társaságot. A vascső aljára 25 - 30 centi hosszú 10 -es köracél tüskét hegesztünk és átnyomva a tárcsán lévő csövön, leszúrjuk a földbe így már nem borul el.
Na nekem ilyen van, bár én nem használom mert van épített bogácsozóhelyem, de kipróbáltam és tökéletes. Ha szerencséd van akkor 4 - 5 ezer forintból mindent össze tudsz szedni hozzá az ócskavas telepen, 5 ezerért meg összedobja egy lakatos.De érdemes itt is körbe nézni, hátha van a számodra valami ideálisabb ötlet, vagy akár autó felniből is lehet szép és hasznos dolgokat készíteni, talán az a legolcsóbb.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #1684 üzenetére
Ilyesmi van neki is
ha vissza olvasol tett fel pár képet is róla. Annyit még megér ami a mostani akciós ára, én tavaly írtam hasonló grillről, ok "márkásabb név" de pont a duplája ennek, annyit viszont már nem ér. Szerintem grillezésre ez egy 4 fős családnak pont jó.
Bográcsozni ezen nem tudsz az biztos, de ha szerzel egy 550x400 8 -as kazánlemez darabot és azt a rácsra teszed, alatta meg brikettel tüzelsz akkor finom dolgokat tudsz sütni a vaslaponHordozható fatüzeléses bográcsozóra van ötletem ami nem égeti ki alatta a füvet, olcsó és praktikus, ha érdekel akkor majd levázolom a dolgot. Egy lakatos egy két óra alatt összedobja neked.
-
Precorus
tag
válasz
Gabesz87 #1679 üzenetére
Hmm, hát nem tudom. Ennyi feltétellel szerintem minden opció drága és /vagy kompromisszumos lesz, ha nem magad építed.
Amit linkeltél, abból valamennyi hamu potyogni fog, és jó nehéz lesz cipelni.
Mondanám az obis grill kocsit (van sok tapasztalat róla, olvass vissza ha gondolod. Kivehető a közepe, és pont egy bogrács /tárcsa odafér), de szintén kompromisszum.
Én lehet két részre bontanám a dolgot, egy bográcsos /tárcsás valamire, meg külön egy grillezőre.
Bár ha az ár nem (akkora) akadály, akkor lehet tényleg Madoc kolléga javaslatával járnál a legkényelmesebben.
Egyik oldalt egy gázos /szenes tárcsa - bogrács hely, másikon meg sima grill. Rács levételével meg szalonnázó -
Madoc
veterán
válasz
Gabesz87 #1679 üzenetére
Santa maria grill a kulcsszó, egyéni igényekre is gyártanak, bográcsozós is lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- 53 m2-es panel lakás Budapest XVII. kerületében eladó
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Baby design smart sportbabakocsi
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- KAMATMENTES , BANKMENTES részletfizetés ASUS ROG Strix G814JIR-N6012W Notebook
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest