Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
headhunter86 #11280 üzenetére
A pides verzió, ami sajnos kicsit drágább, opció lehet. Előnye a rézkazán, réz kar, hátránya az 57mm kosár és a Lelit márka viszonylagos megbízhatatlansága
Illetve ezért a pénzért megintcsak ott a fulltuning pre2015 GC (a baromi ronda), ami a kazán korróziót leszámítva, hát, jobb, na.
De nincs érdemi tapasztalatom Lelit gépekkel, nem kell rám hallgatni. -
válasz
fecke78 #11278 üzenetére
A GC ipari dizájn. Nem kell tessék, a maga nemében tökéletes megjelenése van. Ízlésekről nem vitatkozunk.
190k-t viszont egyáltalán nem ér, mert alaposan modolni érdemes a tudàsàhoz. Plusz a bevonatos kazán jó nagy bukta lett egyelőre a gyártónak.
200k táján egy full tuning pre 2015 GC az ajánlott, még ma is.
Mármint annak, aki szerint nem ronda.
Többieknek eszelősen túlárazott, csini Bambino plus (a simában nincs mágnesszelep sajnos), vagy tetszőleges óccó kínai. -
válasz
headhunter86 #11257 üzenetére
A tb1 plus van ennek árában, azzal versenyeztesd.
Magam módján próbálok segíteni, de nem nézek meg 3db videót egy n+1. alapgépről, bocs. Ha te megnézted, válaszolhatsz a feltett kérdéseimre, amelyeket nem kekeckedésből, hanem komolyan írtam.Funkciókban jobb, mint a tb1 plus. A tb1-nél pedig valszeg mindenképpen, bár újra felmerül mennyi benne a műanyag és mennyi a fémöntvény. A hőpatronos fejkialakításnál külön fontos ez.
Delonghit bőven lehet aljazni, mint céget. A Dedica pont egy véletlenül eltalált belépő modell, régóta jelen lévő, stabil pont. Amit tud, azt adja, rendben van az áráért.
Azt kell látni, hogy egy diszkont rémmel is jó italt lehet készíteni némi strapa árán, ha jó az alapanyag, őrlő és az előkészítés.
Itt 100k körül (vagy szemtelenebb gyártónál jóval felette) hatalmas a tülekedés, de lényegileg ugyanazt kapod, csak ki mekkorát mer hazudni, miért az ő kínai vacka a legjobb. Egy flair classic nyomásmérővel meg megeszi mindet uzsira, plusz rá kell dobni még egy huszast nanofoamerre, avagy kis pénzen 4k-t egy tesco frenchpressre és megvagy a tejhabbal is. Ja persze az nem egygombos és nem is 3mp alatt "üzemkész".🤷 -
válasz
headhunter86 #11251 üzenetére
Ez egy szokásosan funkciókban fuldokló kínai cucc. Egyáltalán nem fényezem az avx-et, de melyik főzőjével hasonlítod?
Biztos nem nézem meg a rivjúkat, de foglald össze nekem lécci mi van fémből a gépen, a portafilter milyen anyagból van, a gőz és a főzés megy-e függetlenül, vagy ha nem, akkor milyen feltételekkel, a PID mennyire tartja magát a leírtakhoz, a nyomás állítható-e, vagy csak nézed a szép kijelzőt? Így elsőre. Nyilván baromi olcsó ennyiért, de látatlanban azt gondolom annyit is ér, amennyiért adják, különben drágább volna. A számtalan feature-rel együtt. Túl sok kínai eszközhöz volt szerencsém életemben.
-
-
válasz
Alabástrom #11190 üzenetére
Magasföldi afrikaiakban kevés.
-
Koxxnak mindenben is igaza van. Emellett kis hangon javaslok egy hario switchet, amely príma átmenet a hardkór filter felé, csak nem lehet elrontani és nem kell hozzá drága hattyúnyakú kancsó. Cserébe mondjuk 10% bent marad a minőségből. Így is nagyon jó, HA őrlő és alapanyag megvan. Tudok adni kölcsön (switchet).
-
válasz
RetepNyaraB #11176 üzenetére
Vízkőre egy-két teáskanál citromsav feloldva a tartályba (tartály és bojlerméret függő) és 10mp csurog 10mp szünet stílben átengedni. Majd egy teljes tartály hideg tiszta víz. Felesleges költeni bármire. Alutartályra nem szerencsés, oda tejsavas jobb. Rézbojlerre nem tudom miért nem ajánlja a lelit, én nem foglalkoznék vele. Icm épp most pucolt gyönyörűre egy öreg dallacortét, a hardcore totyikban ott a kép.
Kv zsírra tersonet, vagy pulycaff.
-
válasz
donat_sz #11175 üzenetére
Vízkőre egy-két teáskanál citromsav feloldva a tartályba (tartály és bojlerméret függő) és 10mp csurog 10mp szünet stílben átengedni. Majd egy teljes tartály hideg tiszta víz. Felesleges költeni bármire.
Alutartályra nem szerencsés, oda tejsavas jobb. Rézbojlerre nem tudom miért nem ajánlja a lelit, én nem foglalkoznék vele. Icm épp most pucolt gyönyörűre egy öreg dallacortét, a hardcore totyikban ott a kép. -
válasz
adamssss #11160 üzenetére
Sztem minden tanulás\szokás kérdése.
Én már a sima tej ízét bírom rosszul, pedig talán másfél éve iszom növényi löttyöt. Persze ahogy tejből, növényi italból is van, ami elrontja\elviszi a kv ízét. Oatly, Alpro gluténfrí zab (és pár spéci boltos barista verzió) nem árt. Más lesz az íze, mint tejjel, ennyi. -
válasz
Alabástrom #11136 üzenetére
Hoffmann: Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon c. könyve remek. Könyvesbolt.
De amúgy is James Hoffman túb csatornája. Lance Hedrick is jó és rengeteg témához készít anyagot, de kibírhatatlanul sokat beszél.Ha pedig eléggé érdekel a téma, akkor barista tanfolyam. Ára lesz, igen, de haszna is.
Ja a gépet átöblíteném használat előtt, ha egy hétig áll benne a víz. A tartályban semmiképp ne hagyj, az legyen friss.
-
válasz
adamssss #11129 üzenetére
A karon nem kell vizet átengedni, az maradjon száraz. A fejen se, csak ha megégetné első próbálkozásra (random kávézókban gyakori hiba az ihatatlanul forró presszó a túlmelegedett gépből, pedig csak hűteni kellett vón a fejet csapolás előtt kicsit). Előkészíted a szajrét csapoláshoz, 2mp víz, kart fel, nyomás.
A kosarak szabványosak. Ha biztos vagy a méretben, akkor passzolni fog a karba. A peremezése lehet kismértékben eltérő (domború, vagy lapos), ha ez extrém, akkor lehet gond. Elég ritka, de előfordul. Az pech. -
válasz
adamssss #11118 üzenetére
Ha a géped nem automata kikapcsolós (sztem nem, mert régi) akkor hagyd 20-30 percet melegedni bekapcs után, húzás előtt; méghozzá a kart+kosarat (finomabban) felhúzva a fejre. Közvetlenül csapolás előtt átereszthetsz a fejen 1-2mp vizet, de nem feltétlenül, csak ha megégetné a kv-t (ízlelés).
A malabar egyrészt elég ütős (jeleztem is), másrészt valóban nem kéne savanyúnak lennie. Hőhiányos lehet leginkább.
A kosarad fene se tudja milyen névleges töltetű, főleg ahogy mondtad nem is 53mm, hanem 57(?). Én asszem beruháznék avx-en egy IMS kosárra; pár ezer Ft, nem egy bankrobbantás és egyrészt tuti jobb a gyárinál, másrészt tudod a névleges töltetét. -
Írtam is, hogy sajnos nem találtam amit szívesen ajánlok. Ez 500g-ig mér, részemről csecsemő tápszeres pohárba mérem a babot, ami mondjuk 14g. Miért raknék rá vastag csészét? Nem kifolyás mérőnek ajánlottam (nem vízálló), hanem adagolásra. Olcsó, egyszerű. Pont.
Ha kell shot mérleg, majd jelentkezik. Tényleg nem értem hol a gondAmúgy avx-nél tényleg lement a kc200 ára (12k?) és az nagyon best buy annyiért, mindenre.
-
-
válasz
adamssss #11086 üzenetére
A konyhai grammossal csak rakétával lősz verébre, sajnos az teljesen alkalmatlan erre. Legalább a kiméréshez kell egy drogmérleg
Sajna sehol nem látom ami nálam van, a demandy.hu-n sem elérhető, pedig olcsó és jó.
A szimpla kosár amúgy sem egy megbocsátó fajta, nehezebb vele tanuni. A töltet legyen lehetőleg konstans 0.2 tized grammon belül. Fél gramm már simán látszik a lefolyáson.
A kézinél pedig nagyon fontos az egyenletes és egyforma tekerés. Lehetőleg lassan (60ford\perc). Hatalmas lefolyás difit tud gyártani, ha nem figyelsz erre!
Ja és az a kézi ami nálad van, motorosban olyan 120k Ft kategória (df64 II, pl.). Amit 30-50-ért utánad dobnak, az nagyon belépő; zajos, lassú, pontatlan. -
Gondolom be van programozva mondjuk 25 másodpercre a gép és ott leáll; állítsd át hosszabbra, vagy ahogy mondod, nyomd a gombot. Nem lesz baja semmitől.
adamss@írok privit. A pörkölés az akkor jó lesz (egyébként az annyát a pacificaffénak, pont ezért bojkottálom őket: nem lehet tudni mikori pörköt küldenek. Illetve gyakran nem frisset és nincs feltüntetve, ami disznóság).
-
válasz
adamssss #11078 üzenetére
Tömörítést nem kell túlgondolni. Lenyomod, ahol visszarúg a pogácsa, készen vagy. Ami igazán fontos, hogy függőleges legyen, ne ferde és az őrlemény jó minőségű, lehetőleg relatív egyenletesen eloszlatott (ne legyen a kosár egyik oldalán kétszer annyi, mint a másikon). Ehhez a számos közkeletű vuduval szemben erős érv Hedrick méréses, két részes videója, amelyból simán kiderül, hogy a WDT, disztribútor meg aztán főleg kell a fenének és egy mezei blind shaker megoldja a tutit tapsosra.
Látom vettél Pacificaffét. Nézd meg mikori pörit küldtek, mert nagyon nem mindegy. Ha pár napos friss, azzal erősen lukra lehet futni a felszabaduló CO2 miatt. Nem lesz két egyforma shotod. Tehát legalább 7-10 napot érdemes pihentetni, de én sajnos a három hét-egy hónapra szavazok - sötét presszó blend esetén meg főleg. -
-
válasz
adamssss #11069 üzenetére
Nagyon rég vettem pacificaffét, de a monsooned malabar mindig jó, ha savszegény, nagyon testes és vastag krém a cél. Esetleg a de Tommaso blend, ami kicsit szofisztikáltabb íz, de ütni nem fog kevésbé az se.
Kattintsd odébb az őrlőt néhány fokozattal durvábbra. Nem baj, ha utána kifújod, vagy kiütögeted a kések között maradt finomabb szemcséket, mert bekavar. Vagy áttekersz rajta 5grammot és az kuka.
Ja és a 10g-ból inkább 20ml legyen a cél, ha sötét a bab. Különben keserű lehet a vége. 1:3 arány az világosaknak áll jól.
-
válasz
adamssss #11050 üzenetére
Szimplára is kosárfüggő. Én valszeg nem nagyon mennék 9g alá (lásd ízek, elkészítés egyszerűsége stb). A végeredmény kezdetnek legyen a klasszikus 1:2 arány, tehát 8g->16g(ml), 25-28mp alatt.
Az egyes kosár gazdaságosabb, persze, de a kv meg élvezeti cikk. Fuck tha economy
A géped régi verziói asszem eléggé belógó felsőszűrő rögzítő csavarral rendelkeztek, nem tudom a tied milyen. Ha kiáll egy nagy bunkó csavar a vízterítőből, az eléggé szét tudja nyomni a szépen tamperelt pogácsát. Asszem a szimpla kosár ilyen szempontból rosszabb, mert feljebb ér - de ez nem biztos, mert te látod. Csekkold.
A duplát kétfelé osztod és kész. Egy pogiból ne nagyon főzz kétszer, nem zöld tea ez -
válasz
adamssss #11046 üzenetére
8g az szimpla kosár, a 18g meg dupla. Előbbibe nem fér sokkal több, utóbbi rettenetesen rossz lesz, ha megpróbálod a névértéke felével tölteni.
Általánosan a dupla hálásabb, kevésbé érzékeny az elkészítési hibákra, egyszerűbb kihozni jóra, gazdagabbak lehetnek az ízek. Modern stílusú kávézáshoz jól illik, mert a minőségi, magasan termesztett arabica koffein tartalma csekély. Vietnámi robusztából, vagy szicíliai presszóblendből egy rendes dupla viszont fejbe üt, hát még napi 3-5.
A kapszula 5g töltete viccesen kevés (rohadt jól keresnek rajta a gyártók), de a gyártási technológia miatt "rendes" italt kapsz belőle. Én abból napi tizet úgy megiszom, hogy észre se veszem. Mármint, ha nagyon nincs más fekete színű ital a közelben. -
-
-
-
-
válasz
kchris78 #11025 üzenetére
Én modolt gc-t írtam, nem a mezítlábast. Másrészt a kéziknél felforralod a vizet és kész; semmi egyéb hülyeség nem kell. A fém részeket kell melegíteni sajna, bár ez se nagy ügy. A flair szerkó előmelegítése kicsit több lépcsős, szerintem a robot ebben ügyesebb konstrukció.
Összességében ha valaki bejön és kvzna, akkor 5-7 perc. Bármilyen motoros gép (ha nem patronos, hanem bojler) meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva. A nagy e61-eseket nem is érdemes napközben kikapcsolni, annyira lassan melegednek be. -
válasz
Viiktor1989 #11023 üzenetére
Flair és robot reggelire megeszi a gaggiát és minden mást is a milliós kategória alatt. Olaszpresszóban is.
Másrészt a (modolt) gaggia két hibájával kell együtt élni: az alubojler és az ebből fakadó tejhab készítés problémássága.
Nem tesz jót az alumíniumnak a gőzölés hőfoka, növeli a galván korróziót jelentős mértékben. Ha ezt lenyeled, akkor szokott lenni 200k körül pre 2015 full tuning gc aprókon. -
válasz
Viiktor1989 #11021 üzenetére
GC után? Mondjuk Lelit Bianca, vagy hasonló db-e61 alatt minden oldalra lépegetés. Lehet kényelmesebb, vagy jobb a tejhabja, de egy modolt gc csészeminőségének àtlépéséhez vagy sokkal több pénz, vagy koncepcióváltás kell - kézi dugattyús formájában+esetleges tejhabosító megoldás.
-
válasz
kchris78 #10996 üzenetére
Bocs rosszul fogalmaztam. Ez alkalommal nem arány, hanem idő. 50s vagy felette, 30s előáztatással. 1:2 arány. Csak kicsit nehéz itt már belőni, ne legyen kesernye rajta a végében.
Vízkő: végy egy BWT kancsót és szevasz. KB 22-25k Ft egy évre a patron. Én ahogy öregszik, desztvízzel szoktam 90-120pps körül tartani. Tehát végére fele bwt, fele desztvíz.
-
Átmenetre vettem pár hete etióp yrgát. Megvártam vele az egy hónapot, bontottam, elfogyott. Filter-szerű pörkölés (meglehetősen világos), kifejezetten kellemes, virágos aromák. Elég hosszú shotban megjelenik egy élénk, áfonya-szerű lecsengés is. Ajánlott tétel, de kell alá talán egy jobb gép.
-
válasz
Sodrás Géza1 #10983 üzenetére
Jó minőségű, friss bab és finomabbra őrlés, igen.
-
-
-
-
Kézin is segít, főleg sötét pörkölés esetén. Az rohadtul sztatikus tud lenni.
A mérleg jó lesz, ha befér a géped tálcájára (vastag).Tailor@ Az egyadagos fagyasztás szerintem macerás bullshit. Részemről rég abbahagytam. 250g zacsiból kiveszem azt a 14-16-18grammot és vissza. Nincs egy percet fagyón kívül, semmi kárát nem érzem. Ettől persze ha szeretnéd, a mézesüvegezés jó trükk. De víz kell arra is, iattinak sztem nincs igaza. A fagyasztott bab töltődik fel csak igazán. Próbáld ki. Víz nélkül nekem gigantikus bundabugyi képződik a Mazzer torkolatában. Afrofrizura
-
válasz
tailor #10941 üzenetére
A 702 nem túl barátságos fajta egyadagos őrlésre. Feltétlenül vizezd a babot őrlés előtt (gyógyszertári kis spricnis üvegből egy-két nyomás - kb. 0.2g - és összeráz), ez segít jobban kijönni, ami belement. De nincs mese, ütlegelni kell, rendesen, sokat. Én főleg ezért adtam el anno.
Vagy ugye nincs egyadagos, de akkor valóban hamar döglik a bab az oxidáció miatt.
Váltásnál vagy átküldesz egy duplányit és kidobod (nem valami gaudaságos sajna), vagy ecsettel kisepred, aztán kiporszívózod a kések közül, amit tudsz.
Ha megismételhető italokat szeretnél, igazából mérni érdemes az őrleményed. 0.2g difi oké, fél gramm már észrevehető lefolyásban.
Ja és üdv a lejtőn -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
looser #10859 üzenetére
Ismertek, majd hozzáraktok a véleményemhez -60%-ot a köz kedvéért. Elég öreg vagyok hozzá, hogy már ne akarjak bárki másnak megfelelni és ezt egyáltalán nem támadó éllel írom, csak tényként.
Azt le szeretném szögezni mindazonáltal alapvetésként, hogy ez a fórum is a fekete leves kedvelők táborába tartozik, ha nem is az elvetemült kategóriába. A kv élvezeti cikk és így bizony nem az a cél, hogy olcsó legyen és sok, hanem, hogy finom. Ez pedig sajnos feltételez egy minimális minőséget, ami alá nem megy az ember gyermeke. Kinek hol van ez a pont; teljességgel elfogadom, egyéni pref. Az enyém úgy fest, feljebb. Pont.
Tavaly ősszel volt az avx blend teszt, amiben én is részt vettem, volt ott Pellini, Danetti, meg egyéb, számomra eleve gyanús konzum márka cucca és többnyire nem is ízlettek, mert nem ilyen jellegű kávékat iszom önszántamból. De pl. döglött egy sem volt és ihatóra ki lehetett hozni, mint legkisebb közös többszörös.
Mostanság próbálok valóban értelmezhetőbb áron babhoz jutni. Szívesen lennék top fogyasztó, az 5k+Ft/200g kategóriában, de havi 2,5kg mellett ez nekem nagyon sok pénz. Igazából ha simán lenne rá, akkor is kisül az agyam a gondolattól. Tehát keresek néha alább és elfogadom, hogy az elvárások mások lesznek. De a single originből nem adok lejjebb, sőt, lehetőleg (olcsó) brazil se kell. Innen már nagyot nem lehet nyerni, csodák nincsenek, ahogy koxx mondaná. Sajnálom, ha borzolom a kedélyeket. Az utóbbi két, általam megosztott pörkölő közül ez egyik már a szódával elmegy kategória, de akár feljebb is. Akit érdekel, rápróbál, megosztja saját tapasztalatait, jó az.
Az Aldiba kétségbeesésemben mentem le, hogy a vendégeknek adjak valamit és rápróbáltam a Nicaraguára. Nekem nagy csalódás volt, bár persze nem tudom mit is vártam. Szigorúan véve nem annyira fekete, mint a karácsonyi (azt nem én fotóztam, brrr...), a nagy baja a döglöttség. Vagy horribile dictu annyira friss, hogy a sok CO2 miatt esik át rajta a víz. Nem fog kiderülni.
Íme, napsütésben. Auto HDR sajnos kihozta tapsosra, élőben esküszöm, nagyjából fekete. Az is látszik, hogy enyhén csillog a felszín, mert elkezdődött az olaj kiválás. Van ennél biztos sokkal rosszabb is, ja. De a lényeg a csészében van, ott meg nekem ez semmilyen szintet nem ütött meg. -
válasz
looser #10856 üzenetére
Ha a két gyerek mellett és a húsvéti nyúl mellett időm jut, lefotózom, #csakneked. Az enyém nem ilyen, fekete. Ezenkívül döglött, átesik rajta a víz bármilyen őrlőállásban. Nyomásfokozóval biztos lehet belőle valami kihozni, csak minek.
Természetesen mindenki leírhatja a saját vérmérséklete és igényeinek megfelelő véleményét - mégpedig lehetőleg anélkül, hogy a másikat minősítené közben, mert véleménye eltér az övétől, nemigaz? Buék.Szerk.: a 2wheels másik zacskója, a burundi eggyel ihatóbb az etiópnál. Ez nem olajos legalább, bár érdekes, egyéni ízjegyek ebben sem fedezhetők fel. SCA 84 pont, mi
-
jaj azt nem láttam (a fész csoportban). Csodák persze nincsenek, de ha nem pörkölné szarrá a portékáját, akkor lehetőség volna rá, hogy bármi kiderüljön egyáltalán. Korábban írtam a szintén olcsójános Rex kávéról, ahol azért jóval szofisztikáltabb a végeredmény, hasonló áron - csak a minőségbiztosítással voltak gondjaim. Nem Casmot várok el 8-10 rugóért, hanem élhető alternatívát. Ez nem igazán az.
-
Na srácok. Elfogyott a normális bab itthon, csapra vertem a two wheels roasteryt. Rögvest az etiópot, az a legjobb elvileg, a burundi mellett. Kicsit világosabbra pörkölve, meg mégiscsak afrikai.
Hát...
Minden második szem olajos. Szénné égetve, etióp ízvilágnak halvány nyoma se. Legalább nem döglött, hogy a jó oldalát nézzük. Lehet, hogy a másik két zacskót féláron felajánlom olyannak, aki bukik a "klasszikus" ízvilágra. Sűrű, krémes, kis gépekből is jónak tűnik, de nekem ez messze szint alatt van.Lementem az aldiba, hogy megnézzem az akciós nikaraguait. Nagy hiba volt. Ez konkrétan virágföld. Lehet, hogy lenne íze normális pörkölés esetén, de így, feketére égetve és síkdöglötten (!!) ezt én szabotázsnak hívom es legszívesebben közéjük lövetnék. Ha eljössz érte Pasarétre, viheted. 30g hiányzik a zacskóból.
Jó nyulat mindenkinek!
-
válasz
looser #10840 üzenetére
Már a duma is nagyon rossz 🤦 Mint a müzliken. Megy a vetítés ezerrel, én viszont elolvasom szépen a cetlit, miből mennyi - ha már a cég magától nem vallja be, de sajnos muszáj neki feltüntetni apró betűvel  Namost kávén nem kötelező, hogy akkor mennyi is a robi-arábika arány, mint alapvető infó. Innentől nem hiszek el semmit. Lassú pörkölés, mi? My ass. Ha pedig még be is vallják az "enyhén kesernyés ízt a bécsi pörkölés miatt", na köszike, mást nézzetek madárnak lécci. De én már rég sznob kötschög vagyok ez is biztos 🙃
looser@ én hagynám az aldis csodát még egy hónapig ülni, ha márciusi pörk... Nagyon sárkányos lehet a CO²-től.
-
válasz
Polarstar #10843 üzenetére
Már a duma is nagyon rossz 🤦
Mint a müzliken. Megy a vetítés ezerrel, én viszont elolvasom szépen a cetlit, miből mennyi - ha már a cég magától nem vallja be, de sajnos muszáj neki feltüntetni apró betűvel
Namost kávén nem kötelező, hogy akkor mennyi is a robi-arábika arány, mint alapvető infó. Innentől nem hiszek el semmit. Lassú pörkölés, mi? My ass. Ha pedig még be is vallják az "enyhén kesernyés ízt a bécsi pörkölés miatt", na köszike, mást nézzetek madárnak lécci. De én már rég sznob kötschög vagyok ez is biztos 🙃 -
Ez egy tök komplikált téma. A jó minőségű kv magában nem vagyok biztos benne, hogy árt a refluxnak. Főleg éhgyomorra és feketén nem feltétlenül rossz - persze lehet az is. Itt a komplikáció egy komplett életmóddal van, illetve annak váltásával. Amíg az ember nem fogadja el és veti alá magát, addig csak bűnbakok lesznek és visszaesések.
Szóval felföldi arabica, de inkább nem afrikai és pláne nem Kenya, Ruanda területéről. Nem kolumbiai. Talán Honduras, Guatemala. Olyan fajták, amelyek elég világosak mondjuk 1:3 arányú elkészítéshez, de még nem filter. Omniroast pörkölés talán. A malabar klasszikus értelemben ugyan savszegény, viszont erős és hosszú távon szerintem uncsi is.
Este nem kávézunk sajnos, durva kaja után sem segít (durva kaja amúgy is off).
Alkohol felejtős, főleg a sör és a rövid. Kicsi vörösbor néha. Sok (minél több) nyers zöldség. Reggel inkább nem enni ebédig. Időszakos böjt (intermittent fasting) és hetente egy teljes koplalós nap. De nem akarok okoskodni; karban lehet tartani ezt az átkozottat, főleg, míg nem válik igazán súlyossá. -
-
-
válasz
tailor #10783 üzenetére
Expolygon, LM klón szimpla. A keménykalap alakú. Ezres alatt van az ára. Az remek kosár. Persze fabrikálni kell hozzá betöltő tölcsért és 41mm-es tampert, de nem megoldhatatlan feladat :)
Vagy rendelsz Tadammtól, ám az rondán megrágíccsa (évekkel ezelőtt is majd egy huszas volt a szett) -
C2 vs M47 az azért Swift vs Panamera. Nem kérdés.
De a C2 is működik. Nem gáz a belső állítás, úgysem kell folyton piszkálni. Picit macerásabb, ja.
A műanyag tengelytartókkal nem árt vigyázni, nem örökkévalók. Nekem egy kinu phoenixnél eltört a műanyag csapágyfészek. Mondjuk a gyár szó nélkül cserélte, pedig már én is használtan vettem. -
válasz
nyunyu #10771 üzenetére
Valszeg az őrölt már kellően döglött hozzá, hogy kipusztuljanak a stílusjegyek belőle. A szemes még nem az és egy átlagos automata (ami nem eversys) nagyjából alkalmatlan afrikai babok elkészítésére, még a jól megégetettekhez is kevés a hő, a stabilitás, stb.
A crema vagy valami alföldi, vagy még pluszban robi is van benne. Arra pont jó tud lenni az automatád.
Koffeinmentes előállítás is többfajta van és az lehet olcsó megúszós ipari, meg jó minőségű. Utóbbi nem lesz olcsó, de mellékíze sem lesz. Közhiedelemmel ellentétben lehet pl. alkoholmentes sört jót készíteni, csak nem a 400Ft-os Borsodit kell keresni, hanem a 3dl/1000+ kategóriát. -
-
-
válasz
TheProb #10763 üzenetére
Kicsit gázul kotyog, bár ez inkább csak hosszútávon lehet érdekes az élettartam miatt.
A pogi nekem jó - most a pár szösz teljesen mindegy, legyen vízszintes. Attól is lehet, hogy nem elég széles a tamper feje és mellé csúszik pár szem. Nem perdöntő. A kialakítás olyan garázstuning. Kérd vissza a pénzt, ha már felajánlották.
Egyébként kisebb mértékben a normcore is képes lötyögni, ha nagyon akarod. Ez ilyen, a rugós tengely kialakítás miatt. Biztos meg lehet csinálni tökéletesre, csak az akkor nem 40-50 dolcsi lesz. -
-
válasz
flash- #10753 üzenetére
Szarvasi úgyis szétcseszi a pogácsát, bármit csinálsz vele. Én ha nagyon muszáj ilyet használni, az első cseppek után lekapcsolom, majd pár mp-re vissza és így tovább a shot végéig. Ekkor kevésbé fúr krátert a pogiba. Borzasztó egy konstrukció mindenféle szempontból.
Talán nem tamperelném, de fene emlékszik. 🤮 -
válasz
tuzpenge #10750 üzenetére
Ott nincs klasszikus hőtér, tehát ami a csövön kifér. Nagyon ajánlott két kosár szűrőstül, így mig az egyikkel készítesz, az alany elmosogatja szépen a sajátját. A kosár tisztítás veszi el a legtöbb időt (meg a vízmelegítés, akinek nincs pides forralója. Mint nekem se).
Most a slow feed grindingba bele se menjünk
-
-
válasz
RetepNyaraB #10617 üzenetére
Vége felé a mathias rex pörkölő rendelés.
4 zacsi
1 mexikói
1 valami afrikai (uganda..?)
1 Guatemala
1 koluAz afrikai sajnos kuka volt, majd írok nekik. Full döglött. Kínos.
A mexikóiból sehogy nem tudtam különösebben érdekeset kihozni a zacsi végéig, de nem volt rossz.
A gauatemala és Kolumbia viszont zeljesen rendben vannak. Előbbi sima, szép; második hozza az elég tipik kolumbián savakat, vörösboros utánérzéssel.Elég sötétre pörkölt szemek (klasszik, semmi fancy világos filter), hibás, törött nincs. Rendes zacsi.
Azt kell mondanom az árért több, mint oké. Ja, a négyből kettő egy hónapos pörk, legközelebb erre figyelek rendelésnél. De aki rögvest bontaná, annak még jó is. Sajna a döglött ugandai is a hónapos vót.Na most következik a two wheels vagy mi a neve.
-
válasz
flash- #10731 üzenetére
Talán inkább finom. Egy joghurtos pohárból tudsz betöltő tölcsért gyártani akkor nem így fog kinézni őrlés után és könnyebb elrendezni is, ha lekoppintod a pultra (amit nem igazán szeretek, de ennél jobb lesz).
Azt a gyári alu(?) kart én esetleg kicserélném, zéró hőtartása van.
-
-
-
válasz
pythonubung #10715 üzenetére
Dryket most ittam a kávébazáron; az jónak tűnt, de meg se kérdeztem az árát. Oatly Rossmann onlány shopban 999Ft, az verhetetlen szerintem a méregdrága növényi italok között.
frank04@ tele az avx tamperrel, van vagy kétszáz féle 58.5-ös. Én amúgy 58.6-ost használtam a vst mellé és jó volt, bár valóban passzos.
Itt meg van szűrőlap. Vegyél hozzá rögvest papírt is, akkor nem megy tele zaccal -
válasz
body007 #10705 üzenetére
Valamit elbasztak a leírás fordításban. A VST az egyik legjobb kosár, ezen nincs mit vitatkozni. Az más kérdés, kell-e. Klasszikus blendek esetén aligha ad hozzá egy IMS-hez képest, viszont háromszor annyi.
frank04@ expolyn az M10 menetes utángyártott fej+tetszőleges fanyél valszeg olcsóbb a gyárinál és sokkal jobb megfogni, ránézni. Az is krómozott réz.
A kosarakba nem lehet tetszőleges mennyiségű kávét rakni, mert ha alultöltöd nem működik rendesen. Ha túl sokat, akkor se. Ld. 100Ft teszt.
Tamper nem megy tönkre sose. Legyen nehéz, vastag talpú és kész.
Szűrőlap tényleg nincs épp avx-en; de valszeg feltöltik majd. Mindig szokott lenni, sőt, ilyen fancy kinézetű is, mint a fos IMS felsőszűrő - csak ez állítólag működik.flash-@ nem túl friss a babod? Mikori pörkölés? A velenceiről nagyon nehezen képzelem el a savanyát 30% robival, az arab rész meg feltehetőleg valami brazil
Illetve ahhoz nem kell hő, sőt.
Nem emlékszem már mindenkire; ez milyen gép és kar, kosár? Dedica gyári? Nyomifoki?
Ha annyira finomra őrlöd, hogy átmegy a por a kosáron, az török kv kb. Biztos, hogy retek módon csatornásodik, de azt pucér kar nélkül nem látod, csak tapasztalod. -
válasz
frank04 #10700 üzenetére
Kart inkább az expolygonról vegyél, eredetit, vagy utángyártottatt - nem tudom az AVX kínai kar minőségét (pl milyen öntvény). Persze az drágább lesz valamivel/vagy nem fanyelű.
Kosárból ne R, hanem RL legyen (perem nélküli). Ebből asszem nincs 15-ös, de a szűrőlap miatt 18-asba is 16g körül fog férni.
Tamperből 58,5mm a méret, az 58-as lötyögni fog.
A pukkszkrínből 58-as. (vagy amit sz.zs. ír, 58.5)
A felsőszűrőt le ne cseréld a szutyok IMS-re, az hibás koncepció a GC-hez, valami tévedés miatt mégis fél Európa használja. Ha mindenképp cserélnéd, akkor szintén expolygon, iparira. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
tuzpenge #10659 üzenetére
pető bá' leírta a lényeget igazából.
Kis tejkiöntőben melegítem a kb két deci vizet két húzáshoz. Ott van a portafilter is az indukcijón, meg rövidebb ideig a kosár.
Én nem sietek, legyen 10-12 perc két tejes ital. De nagyban gyorsíthatja a processzt két kosár használata, akkor nem kell mosogatni. Csak megdrágíccsa.
A dupla kifolyó is jó akár, csak legyen előmelegítve, mert nagy darab fém, jelentős hőelvonással. Persze a robot lába közé kicsit macerás két csészét bevarázsolni, mérlegen pláne. Én inkább egy kiöntőből mérném szét kétfele.
Ja és ez két elég rövid szimpla lesz. Egyrészt kb 60ml az elméleti maximum kifolyó, másrészt a 20g töltetből 40-50ml lesz, közepes pörkölés esetén. Mármint lehet több, ízlés dolga. Csak minél több az őrlemény, annál jobban csökken a max kifolyó is. -
-
válasz
tuzpenge #10654 üzenetére
Nincs pariban; a drágább classic 118k, a neo flex nyomásmérővel együtt is bolttól függően 80-95k. A manométeres robot 170k.
Nekem nem volt annyira szempont a hurcolás (sokan utazós szettnek veszik a flairt), a robot pedig egyszerűen jobban tetszik és kevesebb benne a viszonylagos tervezési hiba. Mindkét eszköz remek italt készít. Robottal nem nagyon megy a klasszikus szimpla, 15g alatt nem olyan jó vele, esetleg valami durván robis presszó blend tud lemenni 13-14g környékére.
A flair kifolyója meg limitáltabb és macerásabb az előmelegítése (robotot közepes pörihez lehet melegítgetés nélkül is használni, bár úgy nem az igazi). Viszont a flair tud szimplát, a magas kosár miatt remek extrakcióval. -
válasz
tailor #10645 üzenetére
Van 100 rugód és nem fontos a tej, akkor szívből ajánlok egy flair neo flexet, vagy classicot nyomásmérővel. Ez megáll pont alatta (a classic valamivel felette) és nagyon sok pénzig bezárólag gyakorlatilag kimaxoltad a kávézást - és bele is merültél nyakig
-
válasz
sz.zs. #10632 üzenetére
Majd' egy hónapig úgyis állni fog - még kb.5-600g cucc van soron, meg egy teljes kiló Kalmár.
Gondolom nem specialtyból dolgoznak, ez a babok leírásából gyanús. Mikor nem ízjegyeket emlegetnek, hanem a mexikói lankák porán megcsillanó nap hevét, akkor már röhögök. De hát próba.
-
-
-
válasz
flash- #10609 üzenetére
Kérjél presszót minden nélkül. Azt nem lehet félreérteni
Amúgy ahol visszakérdeznek a "feketén" elhangzása után, ott inkább nem kell rendelni mégse.Dedica: itt csak kibicként, de ne legyen savanyú azt' ennyi. Én klasszik blendeket, pláne robis vonalon minél alacsonyabb hővel etetnék.
-
válasz
TheProb #10604 üzenetére
GC teljesen önthető habot készít; de nyilván ki kell tanulni az ő rigolyáit is. Ezenkívül nem használ az alu bojlernek a magas gőz hőfok sajnos, de ettől függetlenül rengetegen haboznak vele.
Az automata hab funkció szerintem mindig kamu, ha artot önteni szeretnél. Paplanhabra jó viszont.
Az őrlőkre majd hozzáértőbb válaszol.habosítás: zsírosabb tejet könnyebb, de nem alapfeltétel. A magas fehérjetartalom a fontos kritérium; a bolti tejek ritkán mennek 3% alá, de ritkán 3,2% föké. A kifli szlovák teje asszem 4%, ami kiemelkedő. A kistermelői tejek tudnak ennél komolyabbat, akár jóval. Meg biztos az ilyen bűn drága barista tejek is. Jobb infóm nincs, leszoktam a (z állati) tejről és ezt tudom tanácsolni mindenkinek.
-
-
válasz
Sodrás Géza #10594 üzenetére
A duplafalú kosár (aka nyomásfokozós, a bolti teveszarra van kitalálva). Extrém durvára őröld hozzá, mintha filtert csinálnál. Ám ha nem volt krém a nyomifoki+k4 kombóval, akkor talán döglött babod van 🤷
Legjobb egy normális kosarat venni bele, illetve az egész kart cserélni tisztességes öntvényre ÉS kosárra. Itthonról AVX, vagy kintről aliexpress .
-
válasz
tuzpenge #10587 üzenetére
Érdemes szétlorciózni, igen. A hónap végére már rendesen gyengül különben. Négy 250-es zacsi fagyóban és levan a gond.
Szerk.: ha friss a pöri, azzal fagyasztás és fogyasztás előtt is illik várni 10 napot, de én rákaptam az egy hónapra. Egy kiló mindig pihen, vetésforgóban. Mikor felbontom, akkor teszem hűtőbe.
-
válasz
Peterhappy #10554 üzenetére
Bialetti, Pascucci. Brikka nekem kamu - a moka sokoldalúbb személyiség, hamár úgyse presszó. Állítólag sok a minőségi probléma az elsővel, mióta a románok gyártják. Sztem az olaszok pont olyan linkek minőségbiztosítási szempontból; csak annyit tudok, hogy az én Moka Indukciósom oké. Mokából 3 személyesig szokták ajánlani régebben, mint jól működő konstrukciót.
Figyelj, hogy lehetőleg acélból legyen a kosár. Bialetti ilyen. -
-
válasz
Osynho #10539 üzenetére
Apámnak adtam egy krups nespresso mini gépet karira, hátha nem tudja tönkretenni (tldr: sikerült neki, egy hónap kellett csak).
Vettem bele vagy 5 különféle cég termékét, alditól nespressoig. Mindben ott van az a jellegzetes virágföld háttéríz. Értékelhetlen sajnos. Egyébként az összes általam megrontott ismerős\barát arra panaszkdik, hogy fél év otthoni minőségi kvzás elég hozzá, hogy utána ne tudjon random étteremben\cukiban elégedetten inni egy feketét. Merthogy szar 🤷 -
-
válasz
kmarci25 #10509 üzenetére
Az újak rendben vannak, évek óta.
Más kérdés az áruk és mit tudnak felmutatni gyári állapotban; nem túl sokat, az ipari méretezés előnyein túl.
Viszont kiváló modding alap volt és van. Ha valaki nem akar hozzányúlni, akkor én előbb vennék egy használt sage bambino plust pl. -
válasz
tailor #10477 üzenetére
Yep, a Graef belépőre jó lesz - ha mindenképpen elektromos kell. Egy kingrinder k4 is már megeszi reggelire a graefet, miközben csendben van. Csak hát tekerni kell.
Graef 702 alá nem szabad adni motoros vonalon.Karhoz: ha avx Béla aszonta nincs kar, akkor könnyen lehet, hogy úgy van. Nála jobban kevesen vannak benne a Csájna bizniszben. Méretre ez valóban 53-asnak tűnik és az nagyon idióta szabvány.
-
válasz
kmarci25 #10469 üzenetére
Ne vezesd félre. Amit mutat az egy nyomifoki kar. Ha ki lehet bányászni belőle a tömítéses műanyag szart, akkor oké, bár az alján lévő lukon össze-vissza fog folyni a lé, nem szépen. Ha nem lehet kiszedni, akkor mindegy milyen kosarat vesz bele.
Tailor@ fényképezd be a kart lécci. Hány füles és merre àllnak?
Ha 58-as méretezésű, akkor talán nem lehet annyira kretén formàjú, hogy ne kapnál hozzá alin kart.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI RC2 drón távirányító
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest