- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kmarci25 #7887 üzenetére
én is Areopress-re gondoltam egy KinGrinder K4/K6 társaságában, csak valahogy a presszó jobban mozgat.
Arra jutottam, hogy egy Wacaco PicoPresso lenne az ideális nekem - pici, könnyű, és nem filter. Csak arra, hogy évi 30-40-et húzzak rajta, picit drága (főleg az őrlővel együtt már 100k környéke)
-
válasz
kmarci25 #7885 üzenetére
én rendszeresen pusztítom az agyamat Philips automatás segafredo, kapszulás nespresso, tchibo, irodai random kávés cuccokkal, hogy legyen mihez képest élvezni az itthonit
bár most egy utazó szetten nagyon gondolkodom, kézi őrlő és akár vmi filter cucc vagy csak egy frenchPress, néha nagyon fájnak ezek a kávék..De egyébként egy PY GetUp-pal a rengeteg világos cucc után kellett 5-6 húzás, mire sikerült úgy beállítanom, hogy konkrétan élvezetes és finom volt; egy ideig reggel inkább ilyen olaszosra vágytam, és azért van élmény a klasszikus olaszos ízvilágban is
-
válasz
RetepNyaraB #7192 üzenetére
Az ízlelés további sok hónap. Nekem legalábbis az volt a legnehezebb része a teljes folyamatnak, és továbbra sem tudok magabiztos lenni pusztán íz alapján (ha abból kell visszafejteni egy hibát).
Ellenben az illat az irgalmatlan pontosan kiadja nekem - amikor egy etiópnak megjön az a (szerintem) jellegzetes virágos / gyümölcsös illata, na akkor összeállt.
-
válasz
body007 #6866 üzenetére
ha egyszerre csak egy kávéra való kávébabot öntesz a babtartályba (tehát single dose-ként akarod használni), akkor bőven marad pangó a garatban, és ahhoz hogy ez szinte teljesen maradék nélkül kijöjjön elég sokat kell győzködni és nem érvekkel
Ha feltöltöd 1-200gr kávéval, és nem foglalkozol a pangóval (leőrölt, de megrekedt kávé, ami a következő főzésig ott pihen, 1-1,5gr is lehet), akkor felesleges bántani
-
válasz
capafog23 #6764 üzenetére
én is blendekkel kezdtem, mert ez felelt meg az ízlésemnek, és egy 20k-s Delonghi géppel + cm81-gyel meg egy naked karral gyönyörű lefolyásokat lehetett összehozni vele.
Velencei gondolásokból nagyon sok elfogyott nálamszerk.: ah meg is jött hozzá a kedvem
-
Valahogy úgy mondanám, hogy van a rossz savanyúság és van a kellemes savasság.Ha nálad a kávé = sötét, keserű, olaszos, vastag crema-s, akkor tényleg menj el robusztásabb irányba, boldogabb leszel
A kávé maga sem annyira kényes az elkészítésre, és kb 0 savat fogsz benne találni
Főleg a crema miatt pontosabban lehet grammban mérni a kávét mint mérőpohárral
-
ha savanyú, akkor lehet, hogy a kávénál kellene elindulni - az Alzás kávé egy kellemes arabica volt, elő lehetett belőle hozni kis savat is emlékeim szerint. Ha valami SO avx-et vettél, annál még nagyobb erre az esély.
A Dedica-t nem ismerem, de ha lehet hőfokot állítani lehet érdemes a magasabbal kezdeni.Elsőre annyit tudsz csinálni szerintem, hogy kicsit még finomabbra veszed az őrlőt, és a friss kávéval 15g -> 35s -> 35g irányba indulsz.
De az alapvető kérdés: a kesernyés kávét szereted?
Mert akkor lehet valamilyen robusta-s blenddel kellene próbálkoznod
-
félreértesz szerintem valamit..
Amit linkeltél, az egy rossz példa. Ez nem zuhanyfej, hogy sugárban nyomja a vizet
A csepegő víz egy felépülő nyomást szolgál.
Van egy folydogáló slagod, amin épp csorog a víz. Fogsz egy kavicsot, ami szinte tökéletesen eltömíti - sokkal kisebb helyen sugárzik át a víz, a slagon belül keletkezik egy nyomás.A kávéfőzőnél hasonló a helyzet: a csepegő víz átáztatja a pogácsát, keletkezik egy vékony vízoszlop a pogácsa felett, majd ekkor épül fel az a 7-9 bar nyomás, az őrlemény ellánállásából adódóan. (Vagy a nyomásszabályozós kosárnál annak a segítségével)
Ha alapból lenne 4-5-6-8 bar nyomásod, amit az őrlemény megkap, akkor a további ellenállás amit az őrlemény kifejt ezt tovább növelné. Vagy fenntartaná, de a legnagyobb probléma, hogy a szépen letamperelt, elsimogatott pogácsa felszínét a hatalmas nyomás szétverné pillanatok alatt.
Szóval amit elvárunk egy jó espresso géptől, az egy csepegős, egyenletes vízterítés, lassú nyomás felépítés
(a videó persze az előáztatásról szól, de most ez volt az első ami szembejött és látszik a csepegés
)
-
válasz
urbi107 #6557 üzenetére
lehetséges, hogy nem azonos a két tamperelés, de ekkora különbség nem kellene hogy legyen közte.
Ha a két őrlőállás között lenne az optimális lefolyás, akkor próbálhatsz játszani a mennyiséggel - finomabb őrlésen -0.3-0.5g talán segíthet, vagy a durvább őrlésnél +0.5g ha még belefér a kosárba. (Milyen kosarat használsz, hány gramm kávéval?
)
Ha savas akkor vagy megpróbálhatod hosszabbra engedni (1:2 arány helyett 1:2,5-1:3), vagy lehet hogy magasabb hő kellene (93-95 fok), ha van PID akkor ezzel is próbálkozhatsz
-
válasz
hyperspace #6527 üzenetére
odáig el sem olvastam
de jogos, ha 18g-vel rendben, akkor nem kell az alátétezés
-
szerintem az alap kérdés, hogy ittál-e automata főzővel készült kávét és ízlett-e.. + tejre van-e igény?
lehet itt megszakérteni, hogy az automatás szar, hogyha neked egy 2 gombnyomásos espresso/cappuccino egy szemes Tchibo kávéval megüti az ingerküszöböd, akkor felesleges belemenni, hogy karos géppel milyen speciality kávézást lehet csinálni otthon, ha az egy hobbi, Te meg egy pohár/csésze kávét szeretnél
aki itt van ezekben a topikokban inkább szeret foglalkozni vele és a lehető legjobbra törekedni, és erre a legkevésbé alkalmas egy automata gép. ez tény.szüleimnél van egy legolcsóbb automata Philips (valami 85k volt akciósan), "manuális" tejhabosítóval. Közepesen hosszúra állítva espresso módban (kb 40gr folyadék, talán 8g a max kávé ami belemegy 1:5 arány kb 15-20s) Alza kávéval nincs kellemetlen íze, nem mondanám, hogy rosszabb mint egy kapszulás, inkább nagyon más. Nekem a kapszulások még kevésbé jönnek be
Tejhabot elő tud állítani - nyilván nem azt a selymes mikrobuborékmentes dolgot amit gőzzel készítene az ember, de használható, megmelegíti, habos lesz, nem kell "érteni" hozzáTartós? Valószínűleg nem, a gari időt azért esélyes hogy kibírja.
Olcsó? bekerülési áron igen, de vagy szűrt víz, vagy valamilyen vízszűrő (AquaClean talán a philips-nél) nem árt hozzá, ami azért növeli a költséget. Heti-havi karbantartás könyv szerint nem vészes de 1-1 órát néha rá kell szánni.
Kényelmes? Igen.Van egy automata kávés topik, látom oda is bekérdeztél - talán a Tchibo gépet ajánlották amikor legutóbb néztem, nekem az is szimpatikus volt, elég kompaktnak tűnt.
-
válasz
pető bá' #6426 üzenetére
közös VST kosár rendelés info:
holnap este 9-kor szeretném lezárni a jelentkezést, utána küldöm a végleges infókat; addig aki még gondolkodik, vagy esetleg meggondolta magát jelezzen privátban.
Jelen állás szerint 22db kosár lesz, így 34,813 EUR/db (~12.960HUF) + belföldi posta. -
Akiknek van ilyen olcsó kínai mérlegük (én aliról rendeltem, de szerintem ez ugyanaz, az enyém csak 0.1g pontos) - elkezdett elmászni a pontossága, tárálás után folyamatosan csökken, 1 perc alatt már 1-1.5 grammal is megszivatott..
Tudom, merül az elem. Korábban onnan vettem észre, hogy elhalványult a háttérvilágítása. Eddig ilyen olcsó eldobálós elemeket vettem bele, de most valami ultralonglife Varta-t vettem direkt, nagyjából 30 napja, mert zabálta őket. De ha ez tényleg ennyit bír minőségi elemekkel is, beruházok valami komolyabb akksis mérlegbe, tölthető AAA-t nem akarok venni mellé..
Nektek milyen tapasztalataitok vannak?
-
válasz
hyperspace #5714 üzenetére
igen, full, nyomásszabályozós, pid-es, rézcsöves.
eddig a kóstolgatás miatt tartottam fontosnak a változatosabb készletet, hogy kb be tudjam határolni mi ízlik. De arra már rájöttem, hogy 500g-nál kevesebbet nem érdemes venni, kell legalább 150-250g hogy beállítsam (nyilván iható mindegyik, max az első 1-2 nem), de utána jönnek a finomságok -
A Graef már a postán van, vagy még nem rendelted meg? Lehet megvárnám amíg odaér, a propelleres darálóval nehéz lesz..
tegnap megvettem a jófogásos Mazzer SJ-t, ezzel szerintem kiiratkoztam a kezdő topikból - nem azért, mert annyira értek hozzá, de ezekkel a gépekkel már csak én lehetek amatőr
de érdemes volt végigjárni az utat (belépő DeLonghi, Graef, Gaggia Classic, Mazzer ebben a sorrendben); ha elsőre megveszem a full szettet valószínűleg kevésbé értettem volna meg a témát.
plusz úgy döntöttem, hogy jövőre egyszerre max 1-2 féle speciality és 1 féle klasszik kávé lesz, lehet megtartom a graef-et a classicramost mindig 3-4-5 féle speciality kávét tartok, a folyamatos váltogatás-kóstolgatás csomó pazarlással jár, amit szeretnék elkerülni (és igen, ebben már a SJ singleDose jellege is segíteni fog, de a sok állítgatást is szeretném elkerülni).
-
Más téma, ha már kezdő topik
cuppingoltatok már, vagy szoktatok valamilyen rendszerességgel? vagy ez nagyon HC topik?Van egy ismerősöm, aki nem nagyon kávézik, és nem akartam espressoval sokkolni
Így a Hoffmann-os házi cupping útmutatás alapján csináltunk egy session-t. (15gr, 250ml)
P&Y Sidamo, P&Y Brazil Cerrado, P&Y Grandi Arabica, Roastopus Seahorse volt a felhozatal. French press-nek a Seahorse-t és a Sidamo-t már próbáltam, espressonak mindegyiket ismertem már.Számomra nagyon érdekes volt így szálazni az ízeket, sokkal 'részletesebb' képet kaptam a kávékról, főleg ahogy folyamatosan hűltek, és újra visszakóstoltam őket. Talán a "versenyzők" is jól lettek megválasztva, könnyú volt sorrendet felállítani savasság-keserűség arányt tekintve.
Az ismerősöm annyira nem élvezte a dolgotnála az egyetlen vállalható a Grandi Arabica volt, a Brazil még elment, ha a másik háromból kellett választani.
Nagyjából megegyeztünk, hogy egy éve ugyanazt mondtam volna amit ő, én már hozzászoktam a savasabb ízvilághoz.Ami még érdekes volt, ezután újrakóstolni espressoként - a Roastopus kiegyensúlyozottsága ugyanolyan egyértelmű volt, számomra kellemesen kiegyensúlyozott, az ismerősömnek bántóan savas majd bántóan kesernyés - túl "tömény".
Szerintem érdemes ilyen tesztet csinálni, akár 1-2 kávéval is, kicsit másképp is megismerkedni az ízvilágával
(still better than benzinkutaskávé
)
-
válasz
inf3rno #5613 üzenetére
"Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök."
A kávézót leszámítva a többi helyen "kávé kapható", de a kávé nem prioritás, nem szakma és főleg nem szenvedély.
Én azt feltételezem, hogy az esetek nagy részében a gép használatát ismeri a személyzet, de nagyjából kizártnak tartom, hogy akár csak napi szinten kóstolgatná (feketén) a presszót, amit készít, mérne bármit - van egy (jó) gép, fix beállítás, valamilyen szemes kávé az őrlőben és ennyi. Milyen vízzel készülhetnek ezek?Kifejezetten kávézó esetén ez már szomorúbb - de tegyük hozzá hogy a közönség nagyobb részének fontosabb a latte art, vagy az ízesített kávékülönlegességek mint akár egy klasszik sötét espresso. Ha jó kávét szeretnél, meg kell válogatni hova mész be
-
válasz
Taltos0711 #5544 üzenetére
gondolkodom rajta, hogy fél év Gaggia Classic után előveszem a DeLonghi-t és megnézem újra, hogy egy kevés tapasztalat után, valami sötétebb pörköléssel mit lehet vele kezdeni
-
-
válasz
hyperspace #5477 üzenetére
az mondjuk tény, hogy nem mértem le amikor szétszedtem, lehet, hogy előtte nem is ütögettem ki rendesen - a következő tisztításnál ha eszembe jut rendesen megcsapkodom és megmérem
-
válasz
inf3rno #5471 üzenetére
szia,
én személy szerint nem aggódom túl - igen, fixen van benne olyan 5-7g pangó, ami a tisztítás után egyszerűen nem jön ki. ezzel szerintem nem nagyon lehet mit kezdeni.
A napi használat nálam is egy adagos őrlés, kimérek 17-18g-t, leőrlöm, és addig ütögetem amíg a betöltött mennyiség ki nem jön. Abban lehet reménykedni, hogy a pangó nagyjából fixen bent marad - ahogy megtapad ez szerintem reális is lehet.
Ha egyfajta kávét készítesz, akkor még kisebb a gond - ha 18g-ban lesz 1g ami 1 napos, azt nem hiszem hogy meg lehet érezniA lényeg, hogy rendesen ütögesd ki - horizontálisan-vertikálisan, megbillentve minden irányban..
Ha 1-esen nem folyik át, és 5-ösön savas, akkor én max 8-ig mennék követköező lépcsőben - nálam 6-8 között készül minden.
Amikor állítasz az őrlőn (főleg ha nem csak 1-et) akkor kell pár gramm mire az újonnan beállított finomságot kapod! -
mennyiben más ez, mintha mondjuk 10másodperccel tovább készülne elsőre?
mérj meg mindent, kóstold meg - próbáld ki koxx által írt módszert is, aztán meglátod hogy ízlik jobban.
ha jól látom bármikor megállítható a gép ha megnyomod mégegyszer a gombot, szóval nem csak az a két program van. legalább gramm pontos mérleg kell még mint abszolút minimum (a Lidl-s használhatatlan), később egy 0.1g pontosságú kötelező.
-
el tudom fogadni, sosem készítettem lungo-t, de így volt meg a fejemben.
visszatérve a kapucziner vonalra:
"..de nekem azért kicsit túltolt a kapucinus, mert nem adja ki teljesen az ízeket, hanem a sötét jelleg dominál."
hasonló benyomásaim vannak nekem is - Nicaragua pl még ezzel a picit sötétebb pörköléssel is nagyon gyümölcsös-savas, de szívesen megkóstolnám egy árnyalattal világosabban is. -
alapvetően az őrlemény mennyiségének és a végeredmény mennyiségének aránya határozza meg, hogy milyen kávét készítettünk
ezek nyilván nem kőbe vésett számok, de egy espresso az nagyjából 1:2-1:2.5 aránnyal készül (10g őrlemény -> 20-25g kávé).
A hosszú kávé ilyen 1:3-1:4-es arány lehet (nem googleztam ki sry), de a lényeg, hogy nem csak forróvízzel felöntött espresso (az talán az americano), hanem egy hosszabban főzött espresso.
Így nem felvizezve van a kávé, hanem tovább kivonatolva, magasabb koffein tartalommal.Válaszolva a kérdésedre: megmérném mennyi fér a kosárba (kb 15-17g), megmérném mennyi folyik ki az 1-es és 2-es programmal, majd ha még mindig nem jött le a kívánt arány, akkor fent hagyva a kart megnyomnám mégegyszer a megfelelő gombot
de van egy olyan érzésem, hogy alapból hosszúkávét fogsz kapni
-
bele lehet tenni gond nélkül, csak akkor nem látod a lefolyást és az esetleges előkészítési-tamperelési hibákat - ellenben nem fog szanaszét fröcskölni ha mondjuk nem elég friss a kávé, nem megfelelő az őrlési finomság, a tamperelés stb.
szóval kezdésnek elég a kosár, friss kávé és őrlő (általában Graef a belépő szint).
-
-
félreértettem, sry
az őrlemény könnyebb betöltéséhez érdemes egy tölcsért beszerezni ha tényleg nehézkes - én rendeltem korábban kínából 51mm-es fémet (van mágneses is alin, de mióta áfa-vám ügyintézés van kerülöm). De akár egy 3d nyomtatott is megteszi ha költséghatékonyan akarod kivitelezni - 58mm Gaggiához nekem ilyen van -
nem hagyott nyugodni a gondolat, és a tejhabosítás miatt vásárolt french press-ben készítettem egy kávét. Szerintem soha nem ittam filter kávét sem, így nem tudtam mire számítsak.
Találomra feltekertem az őrlőt egy közepes állásra (presszó tartomány: 5-9 -> 17) 16gr etióp sidamo -> 250ml víz forrás után picit pihentetve, "Hoffmann technika". Meglepően élvezhető lett, bár csapvizet használtam és az őrlés finomság sem volt egyenletes, de a presszóból ismert ízek visszaköszöntek.. reggeli tea helyett lehet, hogy néha rápróbálok még világosabb kávékkal -
válasz
RetepNyaraB #5179 üzenetére
szerintem nyomásfokozóval inkább ízre érdemes menni, mert a csapolási idő.. hát mondjuk úgy hogy meg van hack-elve
-
válasz
Taltos0711 #5175 üzenetére
nyomásfokozós kosárral nem lehet az őrlésfinomsággal jelentősen szabályozni a lefolyást.. vagy ez csak az én fejemben van meg így?
mindig ~15 baron fog nyitni, nem lesz soha ilyen csepegős csapolás, teljesen valid az, hogy 10-20sec alatt átfolyik vagy befullad vagy ihatatlan. legalábbis nyomásfokozós szűrőkkel nekem nem sikerült mást elérni. Később sima kosárral és ugyanazzal a géppel már lehetett nézegetni a lefolyást..
-
válasz
RetepNyaraB #5088 üzenetére
"(Kapucziner hajlamos mindent kissé sötétre gyártani)."
nekem is volt egy ilyen érzésem, csak ennyire direkt módon nem mertem megítélni, mivel szinte csak onnan rendeltemPallyotz-ot már láttam többször, a getUp-ra emlékszem is
lehet, hogy akkor ez lesz a következő kör, köszi.
A 10k/kg csak irány, ha épp 12 az sem gond - főleg ha egy jó blend-del az átlag árat lejjebb lehet vinni
-
kis iránymutatást kérnék, merre érdemes tovább kóstolgatnom:
a kapucziner kínálatából vásároltam az elmúlt fél évben, blendeket (velencei, riói varázs, palermo, italian) és single origin-t (kenya, etióp Sidamo, kiamania, Honduras El Izote, Myanmar) és most leadtam az utolsó rendelésemet náluk: Nicaragua Los Pedernales + Sidamo és egy riói varázs.Különösebb koncepcióm nem volt, próbáltam nagyjából mindenfélét kipróbálni ilyen 10k/kg alatt, és közben ismerkedni a GC-vel, kávé készítéssel. Nem azért rendelnék máshonnan mert bármi bajom lenne velük, csak kipróbálnék más pörkölőt is
Umami Coffee-tól sikerült még etióp és honduras-t próbálni, ezeket kóstoltam kávézóban is, nagyjából sikerült reprodukálni itthon.
Amit szeretnék - világosabb pörköléssel próbálkozni, gyümölcsösebb ízvilágot kóstolni és hasonló árszinten maradni; de mindig rendelnék valami klasszikusabb csokis ízvilágú kávét is rendelni lehetőleg egy helyről
Graef CM81 marad továbbra is.
Pacificaffe?
-
ahol még mindig leginkább az elkészítéskor fog eldőlni, hogy van-e érzékelhető különbség.. hadd járja be mindenki az útját - adjunk javaslatot, nem azzal van a baj, csak ezek az instant kukázások meg szarozások nem hiszem hogy kellenek.
Most rákerestem, ebből az Ikeás cuccból is vannak különböző pörkölések - egyiket sem kóstoltam, lehet h valamelyik még jó is. -
válasz
viktorhu #4951 üzenetére
igen, olvastam, értem is - viszont a crema térfogata csökken, ha 25ml-nél állítom le a gépet, akkor abból másodpercek alatt csökken a kávé ml-ben mért mennyisége. A crema mennyisége pedig nagyban függ a kávétól. Nem ezért használunk mérleget mérőpohár helyett?
De értem, ez az official italian espresso doksi
Dorian: duplát én is 17g-ből készítek, közepes vagy sötét pörköléssel 34-37g a kávé amit várok. Térfogatra hatalmas a szórás (szemre is) pl egy Velencei gondolás (blend) és egy honduras vagy etióp sidamo között (arabica)..
-
-
ma délben megnyugodtam, hogy kezdek elérni egy vállalható szintet, mivel ebből a Honduras El Izote farm SHG kapucziner kávéból sikerült kihozni a leírt fahéjas, csokis ízvilágot, kb 5-6 próbálkozás után. Már az utóbbi 1-2 is jó volt, de a fahéj valahogy nem került elő.
TuningGC, IMS kosár, 17.0 g, 97 fokos pid, 8-as Graef (CM81) őrlő állás, 9bar -> 25sec => 35g
(DM desztvíz, 0.3 - 0.9)
kép nincs, eskü szép is voltennyi pihentetés kellett neki, most járt le a két hét kb, köszi a tippet
-
válasz
RetepNyaraB #4759 üzenetére
és ki bírja ezt kivárni?
megöl a kíváncsiság..
-
Friss pörkölésű kávét (3-4 napos kapucziner) meddig és hogyan érdemes "pihentetni"? Van aromazárós és "sima" csomagolású is most, valószínűleg fagyasztani is fogok belőle, kérdés mikor? Legutóbb az 1kg gondolást kb 1,5-2 hét után bontottam fel és azonnal fagyasztottam le nagyrészét, de most ilyen 250g-s csomagok vannak.
-
-
-
Graef CM 81-> Graef CM 502 váltásnak lenne értelme? 20 vs 140 fokozat elgondolkodtatott..
-
mondjuk annak most nem szívesen állnék neki
amúgy nagyon elégedett vagyok a géppel, 2-3 hónap alatt kb meg is tanultam használni annyira, hogy szinte mindig iható a végeredmény
akartam kérdezni egyszer, hogy a PID-del mik a tapasztalatok; aztán HC-ben rákerestem, és láttam, hogy akár ilyen 7-8 fokos eltérést is lehet mérni (akinek van hozzá türelme és eszköze
) ..
volt egy etióp aztán egy hondurasi kávé, amit kósoltam kávézóban, aztán vettem belőle ott helyben, és sehogy sem akart olyan lenni.. megkérdeztem minden paramétert, elhangzott hogy hőigényes, és 95 fokon készült. Minden stimmelt, a lefolyás, az arány, az adag, csak az íze nem
így nem maradt más mint a hő, és 103-ig kellett elmennem, hogy kb ugyanolyan legyen.
de az olvasottak alapján ez normális
-
a kommentet előbb megtaláltam, és végigolvastam a beszélgetést, szóval tudtam, hogy az egész "cső" mozog
kicsit nehezen hozzáférhető, de sikerült, és megszűnt a jelenség is
ha jól értem, akkor alapvetően amikor kiürül a víztartály érdemes hagyni pár másodpercig járni víz nélkül, és akkor nem kell szétszedni soha
-
Gaggia Classic kérdésem lenne, de inkább a kezdőbe írom
a nyomás visszajelző mutatója kb 2 bar tartományban (7-9) leng csapolás közben (inkább rezeg..). Egy enyhe citromsavas átmosást megejtettem, a csillagcsavart kiszedtem és ott áttakarítottam mindent, de ennél jobban nem akartam szétszedni elsőre.
Van ötlet, hogy mit kellene megnézni-próbálni?
szerk.: egy jól irányzott kereséssel megtaláltam a HC topikban, hogy a tágulásit kell letekerni
-
Hoffmannak van egy videója, amiben némi kávé pazarlás árán megmutatja, hogy az ilyen propelleres darálóval hogy lehet picit javítani az egységességen. Az ötlet nem rossz, sosem próbáltam, mert mire megtaláltam ezt a videót, már megvolt a Graef
-
-
szeretnék egy kis összefoglalót írni az állapotomról
először is köszönöm a korábbi tanácsokat és útmutatást, mostanra teljesen biztos vagyok benne, hogy ez volt a legjobb módja - egy jó őrlő, minőségi friss kávé, és a már meglévő belépő presszó főző egy naked filterrel-karral-tamperrel.
Graef CM81
DeLonghi EC 153.B
Alis filter-kar-tamper szettÚton van még egy tized gramm pontos mérleg Kínából, egyelőre egy gramm pontossal mérek; tapasztalataim szerint a filter és a főző a 15-17g tartományban használható.
Ami szerintem a legfontosabb, hogy kialakult az ízlésem. Mármint nem feltétlen olyan értelemben, hogy tudom mit szeretek, hanem érzek ízeket a kávéban
.
Mostanra jutottam el odáig, hogy 10/9 iható-élvezhető a végeredmény, és már a kávé frissességét is észreveszem az ízen. Arra kellett rájönnöm, hogy hiába veszek 250g-os kiszerelést, szellőztetnem kell legalább 7 napig (Velencei gondolások), mivel a pörkölés után kb 3-4 napon belül már nálam van. Így hiába tanácsoltátok a fagyasztást, nem tudom mikor kellene lefagyasztani.. szellőztetés után? vagy ahogy érkezik? akkor nem a túl friss állapotban tartósítom, és a fagyasztott adag sosem lesz igazán jó? Most 3x 250g jött, és az utolsót bontottam ma, nem fagyasztottam semmit. Az első zacsit 7 napig szellőztettem, 1-2 naponta belekóstoltam, de kb 10 nap után volt jó. A többinél max 1-2 napig vártam, de ott nem éreztem elsőre sem, hogy túl friss.
Amikkel eddig próbálkoztam (mindegyik a kapuczinertől a csibót kivéve
):
- etióp sidamo
- Velencei gondolások
- Espresso Italiano
- Palermo aranya
- Tchibo Milano Style (szemes, 1kg - 1 hónapos csomagolás - frissen egész jókat lehet belőle készíteni)Ezek közül ami legközelebb volt ahhoz, amit korábban kávéként fogyasztottam (
) az az Espresso italino, de a gondolás is nagyon közel van hozzá. A Sidamo-val rengeteget küzdöttem, hogy iható legyen, és néhányszor sikerült, de nem elég konstans a gép ahhoz, hogy reprodukálható legyen - ha jól olvastam akkor a hőmérsékletre érzékeny, az meg elég képlékeny egy ilyen kis gép esetén. A másik probléma, hogy az nagyon távol állt az ízvilágomtól ez a gyümölcsös vonal, nehéz volt megtalálni a benne rejlő ízeket.
A másik kaland, hogy hűsvétra hazavittem a szettet szüleimhez, és egy másik főzővel is próbálkoztam - kb ugyanaz a(z ár)kategória, mint ami nekem van DeLonghi, egy Electrolux EEA111 aminek a karjába pont belepasszolt a naked filterem, így a gyári karral lehetett mókázni (fix 15g az egyszerűség kedvéért). Nagyjából hasonló sikereket értem el, bár az a gép sokkal furábban működik (a tálcába kitol egy rakás gőzt a főzés után, akárhogy tampereltem "fellazította" a pogácsát), a harmadik-negyedik főzés után ízre konstans jó eredmények jöttek le. Ami az igazi siker volt, hogy anyám - aki 3 cukorral issza az őrölt szegafrédót nyomásfokozós géppel lefőzve - miután megállapította a két cukros duplapresszóról, hogy savanyú és megkóstoltatta velem, meggyőzhető volt arról, hogy ez így azért szar mert a cukor miatt nem érez semmi mást. Így a következő kávéját cukor nélkül itta és ugyan elsőre nem különösebben tetszett neki, de az utóízeket kifejezetten dicsérte, és kétség sem fért hozzá, hogy élvezhetőbb mint szétcukrozva
Apám mindent cukor nélkül fogyaszt, neki nagyon bejött mindegyik (gondolás-italiano).
nem tudom merre tovább.. nem érzek késztetést, hogy szintet lépjek (presszógép tekintetében), ennél drágább/minőségibb kávékat nem nagyon vennék, és ezzel a szettel is egész jól elkészíthető egy gondolás.. inkább azon gondolkodom, hogy honnan-milyen 5k körüli-alatti kávékat kellene még kipróbálni? bár lehet jobb lenne hagyni, és stabilan gondolást inni pár hónapig
ja, és valami fancy duplafalú presszó pohár ajánlatot szívesen vennék
(az sem baj ha olcsó, és offline kapható
) otthon vannak olyan kis porcelán kávés poharak, amikbe pont 30-35g kávé fért bele kényelmesen, így nem kellett a mérleggel szórakozni
50ml-esek voltak, kb ekkora kellene nekem is gondolom..
-
Minden nélkül iszom én is, és a napokban jöttem rá, hogy az utolsó néhány korty mindig nagyon más ízű mint az azt megelőzőek, és ennek valószínűleg az az oka, hogy nem keverem meg kanállal, csak pörgetem a poharat mintha bor lenne.. tegnap megkevertem kanállal, és egységes volt az egész.. aztán este bedobott egy youtube videót az algoritmus ebben a témában, ami megerősítette az érzéseimet
-
válasz
Audison #3801 üzenetére
jó a kérdés - én a rendes kávé készítéssel csak néhány hete foglalkozom, de a rendszeres kávézás az egyetemen kezdődött. Leginkább megszokásból, vagy csak az idő elütése miatt - kollégiumban mondjuk a reggelt megindító rituálénak sem volt rossz egy kotyogós, aztán egyetemen szünetben napi 1-1 kávé néha becsúszott.. munkában szintén napi 1-2, de gyakran a társaság illetve a kis beszélgetés-szünet miatt, mivel nem dohányzom..
Most homeoffice alatt jött az ihlet, hogy komolyabban foglalkoznék vele, így pedig egy jó hobbi is szórakozni az őrléssel-mennyiségekkel-idővel, aztán kósolgatni.
Néhány hónapja felvetette egy ismerősöm, hogy ez mennyire megszokás vagy mennyire függőség - tudok-e nélküle létezni, vagy van-e valamilyen pozitv-negatív hatása ha nem fogyasztom.. 7 napig nem ittam kávét -> a legnehezebb az volt, hogy ne felejtsem el, hogy nem "szabad"
egyébként az ebéd utáni kajakóma volt egy kicsit durvább kávé nélkül, de semmi komolyabb hátrányát nem éreztem -> ebből következik, hogy különösebb előnyét sem. Szeretem az ízét, mostanában pedig szeretem kósolgatni és kísérletezni a paraméterekkel. A napokban etióp sidamo-val próbálkozom, megdöbbentően semmi köze az ízvilágnak ahhoz, amit kávé alatt ismertem év(tized)ekig.. kellene egyet innom egy jó kávézóban, hogy legyen viszonyítási alapom, mennyire sikerül az itthoni..
más téma: Ti megkeveritek az espresso-t?
mármint ha cukor meg minden nélkül isszátok?
-
válasz
pető bá' #3570 üzenetére
na, jönnék egy kis update-tel
(DeLonghi EC 153, aliról naked filter+kar, Graef CM81, jelenleg leginkább Velencei gondolás kávé)a hőmérséklettel van a legnagyobb bajom jelenleg.. korábban írtam, hogy akár 10-20 perccel a főzés előtt be szoktam kapcsolni a gépet, viszont idő közben rá kellett jönnöm, hogy ez problémát is okoz.
3-4 kávé lefőzése után már kb egy órája ment folyamatosan a gép (elbeszélgettünk), és nem nagyon találtam olyan fázist, amikor ne gőzt nyomott volna ki..és minél tovább melegszik, annál fokozottabb ez a hatás, és egyre égettebb a végeredmény is..
Aztán elkezdtem vizsgálni a jelenséget: az első (!) zöld lámpa után egyből bekapcsolva gőzt nyom. Kb 2p15s várakozás kell a zöld jelzés után, hogy csak víz jöjjön, de innen már nagyon kevés kell, hogy visszakapcsoljon és fűtsön..
nyilván nem várok nagy csodát, azért próbáltam kimérni, hogy hol lehet viszonylag stabil paraméterekkel próbálkozni, mert nagyon nagy szórás volt ízben. Viszont ez a 2.15 eddig jónak tűnik - ízre legalábbis..
A másik kérdés:
korábban linkeltetek egy videót egy ilyen gépről, ahol kb 45s volt amíg lejött a kívánt mennyiség. persze attól függ, honnan számolunk - ha az első csepp pohárba érkezésétől, akkor kb 25-30 sec.. érdemes így számolni?aztán nemsokára jövök egy videóval is, nagyon csendes a topik
A harmadik kérdés:
érdemes a vízzel foglalkozni? nem tudok/akarok víztisztítót meg kancsót, milyen opcióim vannak? -
válasz
Mr.Csizmás #3576 üzenetére
iigen, ugyanez, csak nem tudtam hogy fogalmazzam meg hogy értelmes legyen
amúgy már én is vettem volna valamilyen időzíthető aljzatot
viszont így HO mellett most nagyon ráérek kivárni amíg felmelegszik -
-
válasz
Mr.Csizmás #3569 üzenetére
ilyen 10-20p előmelegítés nem jó taktika? én úgy szoktam, hogy legalább 1x magától kikapcsoljon (talán 15p), és utána az első zöld után engedek vizet, aztán fel a kosár és következő zöldre megy. érdemes "felvizezni" a kosarat lefőzés előtt?
a korábbi témá(m)hoz:
fagyasztott bab -> nagyságrendekkel jobb mint a két hetes poshadt -
válasz
pető bá' #3499 üzenetére
visszatérve kicsit a tárolásra - igazatok lett természetesen..
kb 0,5kg-t hagytam meg frissen (kicsit kevesebb mint felét szobahőmérsékleten, a maradékot csak hűtőbe tettem, légmentesen zárva), ugyanennyit fagyasztottam le.. így ~2 hét után nem tudom másra fogni, semmi nem változott (őrlőállás, mennyiség, víz, előmelegítés stb.), de a végeredmény.. hát szar
próbáltam finomítani a paramétereken, de nem lett jobb..
szerencsére nem sok maradt, mert elég sokat lefőztem (átlag napi 3-4), kíváncsi leszek, hogy a fagyasztóban levő milyen eredményt produkál..szoktátok hagyni "kiengedni", vagy mehet akár egyből fagyasztva az őrlőbe? ebből már nyilván csak 1-2 adagnyit vennék ki minden nap, tanulva a korábbiakból
egyébként viszonylag hamar találtam egy optimálisnak tűnő kombinációt, amivel időre-arányra-állagra szerintem egész jó eredményt sikerült elérni.. jól nézett ki, szépen folyott le. de lehet, hogy ez a Pellini N82 Vivace nem az az ízvilág amit kerestem..
szerintem volt pár alkalom, amikor érezhetően jól sikerült, viszont akkor is kicsit savasnak éreztem.. de lehet, hogy még az ízlésemnek kell picit (sokat) adaptálódni a kávékhoz
ami maradt azt meg lefőzöm propelleres darálóval szétcsapva nyomásszabályozós szűrőn -
először is köszi mindenkinek az eddigi tanácsokat és segítséget
Tegnap elhoztam a Graef CM81-et, reggel megpróbálkoztam Pellini N82-vel.
A szűrő alól kivettem a nyomásfokozót (az egész műanyag "alkatrészt"). Két kávé készültNagyjából 14-15g ment a szűrőbe (csak 1g pontos mérlegem van), 7-es és 9-es álláson őröltem, az eredmény meglepően fogyasztható lett.
Viszont 30-35 sec alatt 20g jött csak le, még játszanom kell a paraméterekkel
Bele kellene tudnom pakolni 17-18-at valahogy, kevésbé finomra őrölni és gyengébben tamperelni? vagy mi lenne a jó irány? -
Köszi mindenkinek a tippeket
A Metro nagyon kézenfekvő lenne, van a közelben, szoktam is arra járni és kártyám is van. Szerintem a haverommal tudunk majd felezni kilós vagy fél kilós adagokat, és akkor azért fogyni is fog
5k körül/alatt jó lenne kilónként, amíg a ~fele ihatatlan lesz a rossz technika miatt szerintem kár jobbat pazarolni..Fagyasztani hogy-mennyit érdemes? Ami elfogy 1-2 héten belül az maradjon frissen, a többi ilyen 1-2 hetes adagokban mehet a fagyasztóba?
szerk.: van még egy kávézó a közelben, szerintem onnan is tudok venni ha valami különlegesebb kell.. ittunk 1-2 kávét ott, kb onnan indult az egész
-
válasz
Ketchup2020 #3443 üzenetére
Csak a pontosság kedvéért - ugye az enyém az 153.B, de gondolom kb ugyanaz
De hasonló végeredménnyel elégedett lennék
akkor már csak azt kellene kitalálni, hogy ehhez a szetthez milyen kávéval kellene elkezdeni kísérletezni. Gondolom most érdemes lenne egy nagyobb kiszerelést venni, hogy legalább egy tényező nagyjából fix legyen.. -
válasz
Ketchup2020 #3420 üzenetére
mióta írtad, azon gondolkodom, hogy vajon elég-e eltávolítani a nyomásfokozót, vagy mindenképp vennem kell másik szűrőt.. de ahogy látom első lépésnek elég lesz ennyi módosítás is: [link]
-
válasz
Ketchup2020 #3404 üzenetére
Köszi, akkor ez lesz az első szint
Gyárilag egy ilyen szűrő volt mellé: [link] kellene néznem másikat, ilyen krémesítő feature nélkül (talán van is a webshopban ha jól láttam), vagy maradjon ami most van? -
válasz
Ketchup2020 #3398 üzenetére
Kikerestem, ilyen a gép: DeLonghi EC153
-
válasz
soldier2 #3396 üzenetére
Köszi mindenkinek
első körben a Brikkát hagyom (ahogy nézem amúgy most nem is nagyon van raktáron..), megnézem mire megyek a jelenlegi géppel.. de előbb-utóbb lesz egy
a Graef árban belefér (használtan), írtam is a fenti kollégának (köszönöm a tippet)
A 80/800/702 között vannak szignifikáns különbségek?
-
-
sziasztok,
kis tanácsra lenne szükségem, próbálom vázolni a helyzetem és az igényeimet
Úgy érzem, hogy van egy egész jó rálátásom arra, hogy meddig lehet elmenni itt kávézás fronton, és nem véletlen vagyok a kezdő topikban. Jelenleg egy 20k körüli, 2-3 éves DeLonghi gépet használok, bolti őrölt kávéval (~Tchibo MilanoStyle kategória, bár most pont szemes kivitelben van + "mákdaráló".. ne ítéljetek el
).
Nem szeretnék nagyon high level irányba elmenni, így jutottam el addig, hogy talán egy 2 személyes Brikka-t vennék, + mellé egy őrlőt. A lényeg, hogy reggel belátható időn belül össze tudjak dobni egy stabil minőségű kávét - maradna nyilván a DeLonghi is, de szerintem azt a Brikka veri
Egy Krups GVX242 és Brikka kombó ahogy olvasgattam jó párosnak tűnik - Brikkával nem presszó készül, a Krups nem igazán alkalmas rendes presszóhoz, ezért úgy érzem a Brikkához elég ez a Krups
és a kettő együtt kb 30-ból megállna (egy ismerősnél van egy ilyen őrlő, pár hónapig használta, feljebb lépett, eladná).
Nagyon kávékkal sem szállnék el (ezzel a szettel nem is feltétlen érdemes szvsz), de szívesen kóstolgatnék ezt-azt.Mit gondoltok, van valami irreális a fentiekben, vagy esetleg jobb lehetőség hasonló árban?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- DJI Mini 3 Fly More Combo drón szett
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest