Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Egyre inkább azt látom, hogy a Hays guide elszakadt a valóságtól. Friss infó: konkrétan az ott szereplő érték duplájával kínáltak meg egy ismerőst mid level szinten.
-
cech19960320
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
jogos, de ugye arról van szó, hogy neki be kéne mondani valamit, ami meggyőzné arról a kövi 3-4 évre, hogy maradjon.
Az meg egyrészt a jelenleginél jobb csomag, másrészt meg ugye mivel a főnök úgyis lefele fog alkudni, muszáj fölé lőni :D
-
cech19960320
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
szakmától függ... takarítóként pl nem, sőt kifejezetten jó, de IT vonalaon még én laikus gépészmérnökként is kevésnek érzem :D
-
M.Úr
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Egyetértek, szerintem kevés cég van ahol tényleg van idő code reviewkra és hasonlókra. Kis cégeknél ahol 4-5 dev a teljes csapat és folyamatosan sürgős minden, ott a saját dolgaimra sincs időm, nem hogy máséra.
A "Ne telexezzé" dolgot meg nem is kommentálom inkább... Kifolyna az agyam a fülemen ha napi 8 órát a szakmával kéne foglalkoznom. 10 év tapasztalattal, külföldi lead dev pozícióból mondom ezt. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Amúgy Hays Guide a világ legtöbb fejlett országára elérhető: [link]
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy te is érted, hogy a "hays guide" az itt mint egy absztrakt kifejezés értelmezhető az adott ország, adott iparágának jellemző fizetéseire.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
De értsd meg, hogy azért nem váltanak 3 évente munkahelyet, mert az kockázat, és a nők általában a biztonságra törekszenek, kockázatkerülők. Ezért van az, hogy az elnőiesedett szakmákban alacsony a fizetés, és vica versa. Ahol alacsony a fizetés, azok a szakmák elnőiesednek: tanár, ápoló, szocmunkás, óvónő, stb. Ezért ragadnak benne egy szar melóban is. A leginkább kizsákmányolható munkaerő a kisgyerekes anyuka, ezt sokan ki is használják.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Szakterületen belül gondoltam. Mármint honnan tudod, hogy nem kerestek kevesebbet mondjuk a Hays guide-nál? Illetve ha igen, akkor bementek a főnökhöz ráborítani az asztalt? Felmondtak, mert máshol jobb ajánlatot kaptak?
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Attól, hogy te IT-s vagy, még dolgozhattál együtt marketinges, kontroller, HR-es lányokkal is. Márpedig ez más-más szakterület.
De személyesen ismerek programozó csajokat is, akik 10-15 éve ugyanott dolgoznak. Szerinted a bérük hogy viszonyul ahhoz, mint aki mondjuk 3-évente váltott munkahelyet?
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ez nem wage gap, mert az egész szektor bérszínvonalát lehúzzák. A férfi tervezők is szarul keresnek.
#22922GeeForGolf
Ez melyik szakterület? Én elég sok közgázos csajt ismerek, de egyikük sem hajtja különösebben a karriert, meg a magas fizetést. Férfiakra ez sokkal inkább jellemző. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Szarkazmus volt természetesen. A nők sokkal kevésbé agresszívek a bértárgyalásban, belenyugszanak a kevesebb pénzbe, illúziókat kergetnek, stb.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A nők jellemzően kevésbé mernek alkudozni, kevésbé mernek sokat kérni és kevésbé magabiztosak, és közben szeretnek nekik kevesebbet fizetni, ezért ez mindenképpen húzza le a béreket.
Tudom, hogy nem minden nő ilyen, de a statisztika szerinti átlagnő igen.Egy szakma elnőiesedése az csökkenti az fizetéseket, ha komoly az arány változása.
A művészlélekség alatt nem tudom mire gondolt, de sok pénzt azzal lehet keresni, ha futószallagon tervez ipari dolgokat.
Ismerős, műemlékekre (is) szakosodott építész, alamizsnáért műemlékeskedik, meg fizetésért ipari léptékű dolgokat tervez. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nem merem leírni, mert a feministák kimondják rám a fatvát.
#22916David89
Asszony barátnője most tervezett egy rohadt nagy luxushotelt a Belvárosba. Ő vitte végig az engedélyeztetését, mindent. Messze nem keres annyit, amennyit írsz. Most szült, annyit tudott elérni, hogy a főnöke bejelentse valami bruttó 400-ra, hogy legalább GYED-et kapjon. Katázva ilyen 400-körülre jött ki a jövedelme korábban. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
-
Drizzt
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Biztos vannak akik ennyit keresnek idehaza programozokent, de a szamossagukra kivancsi lennek. Ezer fele nem nagyon tippelnek. Az allitas meg az volt, hogy az emlitett szinten levo indiaiak kb. az itt eppen ennyit keresok szintjen vannak tudasilag. Tehat kiemelkednek latvanyosan.
En az indiai-magyar egyuttmukodeseknel komoly problemanak latom, hogy ha valamit nem ugy csinalnak az indiaiak, mint gondolnanak, akkor nem foglalkozunk eleget azzal, hogy elmagyarazzuk nekik, hogy mi a problemank azzal, ami keszult. Hanem rogton elkonyveljuk, hogy az azert olyan, mert ennyit tudnak. Kozben meg ha elmagyarazod nekik mi a gond, akkor azert szokott ra fogadokeszseg lenni. Ha meg nem magyarazod el, akkor nem kell csodalkozni, hogy legkozelebb is hasonlot kapsz. Persze vannak remenytelen esetek is, de hat az se foldresz-specifikus. :D
-
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Az "csak" bruttó 2,5 mio HuF/hó. Emvy nem a mezei medior szintről beszél hanem a krémről, így semmi hihetetlen nincs benne..
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mármint az a szint, ahol ezek vannak, Magyarországon is 100k USD.
-
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mondom, nem ismerjük a szerződés(ek) részleteit. Nekem pl. egy fizum egy szemmel jól látható részét teszi ki a cégautó (amit cashben kértem kifizetni), Ugyanakkor a car policy szerint az autó (illetve az allowance) bármikor elvehető juttatás, még csak munkaszerződést sem kéne hozzá módositani.
Fájna? Már hogyne fájna.
Ez csak egy példa, nyilván millió más juttatási lehetőség van még, amivel sakkozhatnak a cégek.
-
axioma
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
megeloztek
-
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Azt látni kell, hogy tényleg arra lövik be a munkaadók a bérezést, hogy még pont megérje odaköltözni / ott dolgozni, főleg ha HCOL területről van szó. Nálunk is többet keresnek a müncheni részlegen dolgozók, mint akik valahol vidéken dolgoznak.
Egyébként szerintem túl sokat feltételezel. "a munkavállalón kívülálló okokból megváltoztak a munkavégzés feltételei"
Ez biztos? Láttad a szerződésüket? A Google céges policy-ját?Az USA-ban hirhedten könnyedén vették a járványt, és kb. sehol sem volt olyan szintű lockdown, mint itt Európában. Továbbra is bárki bejárhatott és bejárhat dolgozni. Basszus, itt tényleg komoly lezárások voltak Bayernben, éjszaka ellenőrizték a rendőrök az autósokat, meg még nappal is csak 15km-en belül szabadott csak mozogni, erre felül még a cégek is rálicitáltak a német szabályozásra, és letiltották a dolgozókat a bemenetelről. De ha NAGYON be akartál menni az irodába, bemehettél. Sehol sem voltak lehegesztve a bejáratok.

Szóval aki ennek ellenére home office-ban akarja nyomni, főleg egy másik államból, az akkor viselje annak a következményeit is.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Haha, pedig ez így működik mindenhol. Egy BA NY-ban keres 130K $-t, itthon meg a harmadát. Szerinted azért, mert ő okosabb?

-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A cégek az alapján fizetnek, hogy mennyiért lehet megkapni a munkaerőt.
-
JoinR
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Hát akkor itthon nem sok melóhelyet találnál

-
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
De ez már elég nagy problémákat okozott a helyi államoknak pl, iszonyat exodus indult meg, nem lepne meg ha politikai behatás is lett volna. S miért ne lenne exodus, ha ugyanazért a pénzért párszáz km arrébb feleannyi a lakhatás, adó stb... Plusz ha mindenki tök más államokból remote-ol s végképp még a minimális esélye sincs kb irl ott lenni, akkor miért ne indiaiakat alkalmazzanak helyettük?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A nemzetközi fórumok alapján a FAANG annyival többet fizet, hogy még ezzel együtt is jobb ott, mint máshol.
Majd az lesz, mint itthon az ukrán szavazókkal, 256 fejlesztő lesz bejelentve egy 32 négyzetméteres lakásba. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Az IT-s oktatóanyagok sose voltak olcsók, de havi 10k semmi ahhoz képest, hogy milyen karrierúthoz/fizetéshez vezet. Reálértéken ezek nagyságrendekkel többet érnek. A Udemy-n is 10 euróért kapsz egy 30 órás tananyagot, ne vicceljünk már..
-
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
És? Még mindig kevesebb, mint a millió forintok, amikről itt beszéltetek. Meg aztán van havi előfizetés is. Akinek havi 39 dollárja nincs önképzésre, az hogyan akar pl. tankönyveket, szakkönyveket vásárolni? Internetelőfizetésre azért van még pénze? Áramszámlára?
Ne menjünk már le kutyába...
@Kobe: erre nem tudok mit mondani, én továbbra sem DEV vonalon mozgok.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Bocsi, kicsit félreérthetően írtam. A belépőszint a cégeknek ultra-magas.
Mert a beágyazott rendszerekkel hw is jár, műszerek, gyártás/gyártatás.
Óriási költségei vannak.
Kevés kicsi cég van. Főleg mammutok.A nagy cégek miatt meg ilyen közepes langyosvíz van sok helyen, és a fizetések is langyosak.
-
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
"h nekünk, fejlesztőknek kell olyanokkal szarakodni, ami nem a mi felelősségünk kéne, h legyen sztem - ahogy írtam fentebb is, relesae/deployment/szerverek rugdosása, ha vmi nem működik"
ahol ilyen alapvető instabilitási gondok vannak, ott szar az architektúra, az infra, minden, elég súlyos az ilyen gond, normál esetben ennek nem kéne jelen lennie...
"nyilván ha szar a kódom, így is, úgy is nekem kell megcsinálnom, nem az üzemeltetésért felelős embernek."
a gond ezzel az, ha elválasztod silokra a devet s opsot, mire oda eljutsz h ok, az én kódom szar s nekem kell kijavítanom azt rengeteg pingponggal tudtad le az opsossal, mind a te midn az ő idejét rabolva, miközben lényegi előrelépés nem történt. Nem mindig van ez így, de iszonyat gyakori ott, ahol falak vannak, megy a mutogatás, várás, deves váltig állítja h szar az infra nem nyúl hozzá, opsos meg váltig állítja h szar a kód, minden más jól működik, napok telnek el s effektív nyomozást senki nem csinál.
Ezzel szemben ha lenne egy devopsos devetek, aki pontosan tudná mi az infrátok, tudná mi a kódotok, tudná mi a business logic sokkal hatékonyabban s gyorsabban emgoldaná... egy sima dev teamnek silokban fogalma se lesz az infráról, egy sima opsosnak fogalma se lesz az általa támogatott kismillió team kódjáról... -
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nem üzemeltetek hanem fejlesztek, tervezek, poc-olok.
Nem a költségcsökkentés az elsődleges ok arra, amiért a devops mentalitás létrejött (persze lehet ilyen szemmel is nézni s a csúnya cégek csúnya költségcsökkentési terveit látni csak ebbe, szegény alkalmazottak káráa)
Arról szól hogy megszűnnek a silok - a falak a különböző egységek között, nem falakon dobálod át a dolgokat s vársz, egyeztetsz, meetingelsz naphosszat, hanem önálló önjáró egység egy team, ami e2e minden el tud látni (nem egy ember hanem egy csapat személyében) ami sokkal hatékonyabb, sokkal kevesebb egyeztetés, prioritizálás, pingpongozás van, gyorsabb gördülékenyebb lesz az egész. Mellesleg a devek is megtanulják h az h stabil kódot írjanak az ő érdekük, mert ha folyamat törik az infra miattuk, folyamat csippan a pager akkor az nekik fog fájni...ajánlom ezeket az ingyenes könyveket jobbról balra haladva elolvasni...
-
Lortech
addikt
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nem kell mindenhez is érteni mindenkinek.
Cross-functional fejlesztő csapatról írtam. Ez nem azt jelenti, hogy egy-egy csapattag külön-külön is rendelkezik minden tudással. Egy fejlesztő csapatban elférnek ops, network, cloud stb fókusszal rendelkező fejlesztők, ugyanúgy mint mondjuk egy test automation engineer is. És attól lesz ez hatékony, hogy mindenkinek van egy közös értése arról, hogy mit kell megcsinálni és mindenki a saját feladatát meg tudja csinálni, míg ha kiszervezed a képességek nagy részét másik csapatokba, akkor nekik át kelladni, hogy mit kell csinálni, aminek egy része fog csak átmenni, mivel nincs ugyanaz az értésük, aztán erre commitmentet kérni, ütemezni, koordinálni, bevasalni rajtuk, aztán ha félremegy, kezdődik elölről és megy az egymásra mutogatás és seggvédés.
Azt értem, hogy nálatok szarul mennek a dolgok, de az egy komoly félreértése a fejlesztői szakmának, hogy devnek csak a kódot kell valahogy összekrampácsolni, utána meg próbálja meg életre kelteni az üzemeltetés, ahogy tudja. -
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ez a devops alapvetése, igen, e2e felelősség, nem csak a működik a gépemen mentalitás. Az hogy ez neked nem tetszik, sajnálatos, az irány attól még ez. Te ragaszkodnál a régi silokhoz, üzemeltesse az üzemeltető, ha meg vmi törik mondjuk prodon, menjen a pingpong h most az infra e a szar, a skálázás vagy a kód... miközben az issue ha egy deployyal jött az esetek 99.99999% kódból vagy max skálázásból ered, te okoztad, de téged nem érdekel.
-
Marky18
aktív tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nem vagyok nullkilometeres, tobb ev fejlesztesi tapasztalat van mar mogottem, 2 eleg jo nevu multiban.
A gond az, hogy mindket orszag eleg erosen korlatozza a kulfoldi munkavallalok alkalmazasat, az USA tavaly talan le is allitotta a vizumkiadast. Egy Msc. nelkul nagyon nehez lenne atesni a fejvadaszok szurojen, hogy egyaltalan interjura eljussak.
A nemet vonal nagyon nem jott be, de most angolszasz cegnek dolgozok es ugy erzem, hogy ez az irany a nekem valo, igy maradt az UK es az USA, mint lehetseges celallomasok dobbantas eseten. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Itt félreértés van. Kettő képzésről van szó. Volt egy informatikai alapképzés pár hetes, majd utána volt lehetett jelentkezni a bootcampek képzéseire.
Az alapozó korábban 8 hét volt, ami után el kellett dönteni, hogy megy-e a jelentkező bootcampbe, és ott már szerződés és elvárások vannak.
Az alapozót rövidítették le 4 hétre.
Az alapozó itt olyanokat jelent, hogy miből áll a számítógép, mi az internet, hálózati alapfogalmak. De Gundel Takács Gábor tartott előadást arról, hogyan kell otthonról dolgozni, hogyan kell ülni a gép előtt stb.
Ez lett 4 hetes. -
@tco@
aktív tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ezért írtam hogy akkor, ha nincs különösebb oka
Ha nem élete munkahelyén van, pár hét alatt talál új pozit és amúgy is (remélhetőleg) van némi tartaléka, akkor talán ez az a löket, ami átlendíti a holtponton 
-
axioma
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Itt is heti 3 nap lesz kotelezo, nem 5. Bar ugy hivjak, hogy Future of Work pilot, es egy szot se szoltak arrol hogy meddig tart (ha nem valtozik a pandemias helyzet, osszel kezdodik).
-
kovsol
titán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nálunk már az irodában lefelezték az asztalok számát, hogy sokkal szellősebben legyenek a helyek. Előtte csináltak egy felmérést, hogy az emberek heti hány napot szeretnének otthonról dolgozni.
-
axioma
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nalunk mar ketten fel is mondtak emiatt, egyik nem is a Mo-on levo office-ban. Persze elotte kerdezesre azt mondtak nem lehet, a fonok is be fog jarni, mikor mar beadtak akkor probaltak oket gyozkodni hogy de hat atirjak a szerzodesuket full remote-ra... csak addigra talaltak jobbat es talan ala is irtak.
-
vans?
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Szerintem poziciofuggo is. Nalunk pl. marketing / beszerzes es egyeb teruleteken siman elvannak kulfoldiek az angollal, de en bajban lennek nemet nelkul mernoki teruleten (nem IT, Nemeto.). Az osztrak ugyis egy masik nyelv, elore nehez megtanulni

-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
panaszkodtam valaha is?
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
"az érvelési készségemmel nincs semmi baj" - az önbizalmaddal sincs

-
Sztenly
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A nagy külföldi journey-d közepette elfelejtettél magyarul beszélni de még érvelni is.
Resike az osztálytársairól beszélt..
Ki mondta neked h B2 után 10 évvel nem fog meglepetés érni Londonban?
bandus-al értek egyet valamibe bele kellett kötni.
Te tipikus archetípusa vagy az 'átlépte a határt és nagyon penge lett mindenből'-nek. Rajtad kívül természetesen más magyar ember nem lehet h anyanyelvi szinten beszél folyékonyan angolul. Pláne az országban.
Sőt felteszem amikor elhagytad a hegyeshalom táblát vagy a Liszt terminál valamelyikét hirtelen megvilágosodtál mindenből is (legyen az nyelvtudás, közpolitika, vagy életvezetés) és értetlenül nézed az odahaza maradt ostobákat.
-
Resike
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Akkor simán beszélhet anyanyelven is angolul. Amikor én középiskolás voltam volt vagy 4 tucatnyi kéttannyelvű szaktársam akik tökéletesen beszéltek angolul. 18 év alatti felsőfokú C nyelvvizsgákról beszélünk és szinte az egész osztályban alap volt, ahogy az éves angliai osztálykirándulás, nyári tábor/csereprogram is.
-
Resike
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Szóval az egész hülyeséged azon a sztereotípián alapszik, hogy az átlagmagyar nem beszél jól angolul (ami szerintem teljesen valós) akkor a fizetésékbe miért nem kötsz bele hisz az átlagmagyar ugyanúgy nem is keres ennyit.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
"eltöltesz 10 évet (and counting) külföldön" - különösen szép ahogy kevered az angol kifejezéseket zárójelben a magyar mondatban
-
Nehaiu
csendes tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ha azt írja az angol nyelvtudásáról, hogy "jó" vagy "kiváló" akkor most azon pörögnél naphosszat, hogy vajon az mit takar, nem gondolod? Költői a kérdés, tényleg feleslegesen turbózod magad ezen.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mivel nincsen definicioja az anyanyelvi nyelvtudas szintjenek, ezert teljesen felesleges ugy tenni, mintha ez nem egy egyszeru buzzword lenne, egzakt definicio nelkul. Akcentust vegkepp nem ertem hogyan lehet belekeverni egy olyan nyelvnel, mint az angol, amit jopar orszagban beszel a lakossag tobbsege elso nyelvkent, teljesen eltero akcentussal. Raadasul a szokeszlete is igen nagy valtozatossagot mutat helyben es idoben is. Talan meg a nyelvtan az, amiben a legjobban meg lehet fogni a kozos pontokat, de meg erre se tennek sok penzt. Szoval en ha azt latom, hogy anyanyelvi szintrol van szo, akkor annyira gondolok, hogy nagyon jol, de legalabbis tobbnyire jol beszel valaki az adott nyelven. Vagy ha ilyet keresnek, akkor ilyet varnak el.
-
bilimbalam
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mert nevetséges amim itt limbózol...
Nyőgd be bárhol in real life és a képedbe röhögnek.
Szerinted csak az lehet anyanyelvi szinten aki egy londoni lord fiaként született gyakorlatilag.
Tényleg ne erőlködj ennyire, inkább fejleszt magad ahelyett, hogy másokat próbálsz lehúzni. -
bilimbalam
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Túlságosan erőlködsz......
-
Resike
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ahhoz hogy jobban beszélj és írj angolul mint egy átlag amerikai/brit/ausztrál nem igazán kell megerőltetned magad.
-
bobsys
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
jah tenyleg, beneztem
-
bobsys
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
miert kene anyanyelvi szinten beszelnie?
-
dakari
friss újonc
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Én általában szoktam magamról állítani az anyanyelvi szintet, de el tudom képzelni, hogy nehéz saját magamat értékelnem és persze elfogult is leszek. Meg talán 26 év még az a kor, ahol túlbecsüli az ember a saját képességeit.De valóban csak annyit tudok biztosra mondani, hogy naponta használom munkában és szabadidőben is és nagyon rég esett nehezemre megértetni magam vagy megérteni valakit angolul.
-----
Elég basic, főleg Python, Javascript és SQL. Egy kevés Ruby, de csak ad hoc scripteknek.
Van még pár domain specific nyelv pl. HCL, de jóval kisebb mértékben.
-
Strezi
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mindhárom gyerekem beszél angolul (17, 12, 7), mivel mi szülök is beszélünk angolul, és csak angol tartalmakat fogyasztunk médiában, interneten is. Simán egymás között, a szomszédok meg csak pislognak

Gyakorlatilag angol - magyar nyelvi közegben nöttek fel itthon is. Én és feleségem jópár évet éltünk angol nyelvterületen. Az alapokat sem iskolábnan tanultunk, hanem azért mert érdekelt. Még a hype előtt eredetiben olvastam már pl. a Gyürük urát középsuli alatt valamikor... Szóval ilyen is van
Nekem meg az hihehtetlen, hogy még most is sokan küzdenek nyelvizsgával diplomához
Ok, ok lehet belekötni az anyanyelvi szintbe, de tipikus magyar ugaron könnyű messze-messze átlag felett lehet lenni egy valós társalgási tuydással is. -
dakari
friss újonc
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Pár évet éltem angol nyelvterületen középsuli alatt (de azért nem 15-öt
) -
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Annyira rossz minőségű a cikk, hogy nem tudom van-e értelme megbeszélni
. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
kapcsolatrendszer =/= korrupcióval. Számtalan startup indult úgy, hogy egyetemi szaktársak összeálltak, és csináltak valami tutit. Személyesen ismerek ilyet, milliárdos üzlet lett belőle.
-
kexksz
addikt
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ez is egyszerubb, ha jarsz egyetemre par evet, ugyanarrol a kapcsolatrendszerrol beszelunk.
ez nem csak itthon van igy, a vilag igy mukodik -
Strezi
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Gondolatébresztő!
Én már egy ideje eldöntöttem, hogy a saját és a mostanában családban látott tapasztalatok alapján nem fogom fizetni / támogatni a gyerekem felsőfokú továbbtanulását, hacsak nem látom a "lángoló elhivatottságot" valamilyen irányba.
Most másodikos gimnazista a lányom, igen jó matekból(sakkozik is) egy erősebb gimiben... -
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Fuhh, a cikket nem véleményezném most de az alján a komment-szekció kiéget rendesen

-
kexksz
addikt
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nem ertem, en diplomaval is kekgalleros asszisztens vagyok
edit: bocsanat, most latom mar CyberPunk666 ellotte

-
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A diplomagyár vezetője szerint a diploma kell, a bootcamp vezetője szerint bootcamp hasznosabb tudást ad, az önképző szerint mindkettő pénzkidobás.
Ezek a legmegjósolhatóbb válaszok, ami ezzel egybevág, annak nincsen hírértéke.Képzeljük el, hogy egy intézményi vezető azt mondja, hogy az én intézményem nem jó, alacsonyabb rendű vagy feleselges, ne ide gyertek.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
nyilvánvaló hülyeség, nem is emlékszem mikor kértek tőlem diplomát utoljára vagy én mikor kértem felvételiztetés közben
maga a cikk mondjuk kritikán aluli, se írni se fogalmazni nem tud a cikkíró -
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
OK

-
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Akkor értsen tőlem egyet Bandus veled. Örülj neki.
-
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Bandus a 21820-ban mindent is megválaszolt.
-
bilimbalam
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Dehogy számít, inkább röhejes szerintem.
Én sem villogtatom a végtelen számú belsős “certjeimet” amiket időnként végigcsinálok…
Számimra megmosolyogtato mikor valaki linkedinen nagy büszkén kicsapja, hogy megnézett valami videósorozatot az xy legalapokról (kb history) a harvard university szervezeseben
Kb olyan mintha kinyomtatnék valami papirt, mert unalmamban elolvastam egy wikipedia cikket valamirol ami erdekelt.. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Egyszer megmondtam a főnöknek, hogy a beígért emelést azt +7% felett kérem. Elsőre kikerekedett a szeme, de aztán átszámoltam neki euróba, hogy az első 7% az nem emelés, hanem ennyit kerestem eddig.
Végül kaptam 7+23% emelést.
Ha egy cég 453k-t adott tavaly január elsején, akkor csak az euro árfolyam miatt 495k lesz belőle most. Ugyanannyit ajánlanak, mint eddig, csak euróban. -
Sztenly
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Vannak
jóújságírók/orgánumok meg vannak jobbak. -
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nnna, túlvagyok néhány céges és privát deadline-on, kevesebb a stressz.
Nekiállok újra összeszedni a gondolataimat USA ügyben. Nem csak a tiedre reagálok, hanem úgy általában.Healthcare: itt most csak a német példát tudom felhozni, nem tudom hova romlott / javult a magyar helyzet (főleg, hogy kb. 20 éve láttam utoljára állami ellátást, alkalmazottként már magán EÜ-t használtam céges juttatásként.) Szóval elvileg Németország az kb. a nyugati szociális hálós kánaán, nemde?
Havi 1000 euróért állami biztositottként (nem privát!) ezt kapjuk, München és környéke (tehát nem vidék, de ha arról van szó, akkor persze autóba ülünk messzebbre is menni, csak legyen végre ellátás)
- Alapvetően telefonos lerázás, időpont a gyerek- vagy háziorvoshoz is alsó hangon egy hétre előre. Igen, megtanultuk, hogy hazudni kell ha ellátást akarunk. Minden esetben 40 fokos lázunk van és a halálunkon vagyunk. Igy talán másnap, szerencsés esetben aznap várólistán (menj oda, és talán sorra kerülsz) tudnak fogadni. Mindezt úgy, hogy alapvetően nem vagyunk betegek. Én 9 éve élek itt, 1x voltam beteg, de akkor nagyon (tüdőgyulladás).
- Szakorvosi rendelésen több hónapos várólista, extrém esetben fél év (hadd ne ragozzam, hogy egy kisgyereknél, ahol bármi probléma van, mennyit számit az időban elkezdett terápia)
- Rengeteg "ingyenes" tétel igazából fizetős, ilyen-olyan regisztrációs meg önköltségi dijak, 5-50 euróig / alkalom
- Aztán azok a tételek, amiket a biztositó egyszerűen visszadob. Most küzdünk egy kb. 400 eurós gyógytornász tételen a gyerek számára, nem fogják kifizetni. Hiába volt rá orvosi pecsétes beutaló, hiába mentünk szakemberhez, hiába ajánlotta a védőnő (Hebamme), állitólag valami certifikációja hiányzott az emberünknek. És azt nekünk kellett volna tudni, mi?
Hát akkor ez benyeljük
- Terhesgondozás egy vicc, mélyen zsebbe nyúlós, és mindkét gyereknél (ha éppen úgy jött ki a lépés) mentünk magyar privát rendelésekre is. Igazából a német rendszer kb. a természetre bizza ezt a témát. Ez legalább "ingyenes", cserébe még a XXI. században is rengeteg sérült gyerek látja meg a napvilágot, pedig ezekre mind van már szűrővizsgálat...
- Fogorvos természetesen full saját zsebből, privátban lehet kötni kiegészitő biztositásokat
- Azt hinnéd prevenció az van? 35 éves kor felett 3 évente adott egy nagy dirrel-dúrral beharangozott "screening". Na ez kb. kimerül a vérnyomás meg testzsirszázalék mérésben.
Ha nagyon erőlködsz, akkor levesz a doki egy vérképet, esetleg csinál ultrahangot. Ismétlem három évente. Ha olyan a helyzet, akkor a rák pár hónap alatt elvisz... Szóval ezt inkább hagyjuk.Igazából az állitólag ingyenes német rendszer nekünk éves szinten sokezer euróba kerül, pedig egészséges emberek vagyunk (!), szóval akkor lehet annyira nem félek az amcsitól. Nyilván lesz ott is biztositásunk. Meg majd átjárunk Kanadába / Mexikóba gyógyszerért, ha úgy olcsóbb.
Fegyvertartás: ez komoly para. Tényleg. Én sem akarok elpatkolni, de a gyerekeket még jobban féltem.
Erre nincs jó válasz. Talán az, hogy lassan bárhol vagy a Földön, ha éppen nincs szerencséd, akkor ráfaragsz. Pár éve Münchenben is volt egy több áldozattal járó plázai lövöldözés. Mi akkor arrafelé laktunk, oda jártunk vásárolni, csak éppen aznap nem. Ennyit a szerencséről.
Illetve itt is vannak bőven késelések, erőszakolások, stb. Nyilván a gettósabb városrészekre korlátozódnak, mint általában bárhol máshol. Ezek a mindennapi dolgok, nem pedig a random terrorista megindul a kamionnal téma.Daycare / babysitter: na ez gyilkos az USA-ban, tényleg megéri az egykeresős modell, mert akkor apuka vagy anyuka otthonléte igazából behozza a bölcsi / ovi árát. Csakhogy, különösen bevándorlóként roppant fontos, hogy a gyerek anyanyelvi közegben legyen, szóval ezt ki kell köhögni, egyébként a büdös életben nem lesz integráció meg nyelvtanulás.
Hogy ontopikra térjek, beszéljünk a foglalkoztatásról. Ami rémisztő, az az "employment / termination at will". Azaz ha nem tetszel, akkor holnap már be se gyere. Persze helyiként, megfelelő skillekkel nyilván találsz új melót, de bevándorlóként, főleg céghez kötött vizummal az első pár év bizonytalanság nyilván egy rémálom. Meg igazából utána is, hacsak nincs megfelelő méretű emergency fundod. Itt németben ha kirúgnának, akkor sokévi fizetésem lenne a vigaszdij, néha el is merengek rajta, hogy de jó lenne egy leépites.
Konkrét fizetéseknek számszerűen mostanában nem néztem utána. Gondolom versenyképes lenne, és nem látom hátrányát az L-vizumnak sem. Hiába cégen belüli a mozgás, attól még nem fognak sokkal kevesebbet adni a többiekhez képest. Ha pedig mégis, akkor nem kell elfogadni, de legalább megpróbálni meg kell. És inkább maradnék cégen belül! Nem elég a költözés sokkja (családdal, gyerekekkel), még álljak neki új céges kultúrát, processzeket, toolokat tanulni, na mit nem. Kb. ha holnap átülnék az USA-ba, ugyanúgy tudnék dolgozni nulla betanulással. Cserébe számithatnék az ismerős kollégákra a beilleszkedés terén, családdal lehetne összejárni, stb. Szerintem egyáltalán nem elvetendő a cégcsoporton belüli mozgás L-visaval. Főleg, hogy automatikusan ad munkavállalásit a házastársnak is.
További céges juttatásként érdekesek lehetnek a különféle adótámogatott, adóoptimalizált befektetési konstrukciók, amelyekre Európában kb. semmi példa nincs.
Ami ellene szól, az a kb. nem létező szabadság (német: évi 30 nap fizetett szabi), 8 óránál jóval hosszabb munkanapok és ehhez még csak hozzájön a teljesen alap sokórányi ingázás. Covid / home office ezen segíthet, amúgy sem volt fenntartható az IT cégek dolgozói által felvert ingatlanárak növekedése.
Ha pedig nagyon hosszútávra tervezel, főleg családdal, akkor azért már mindenféle geopolitikai megfontolást is figyelembe kell venni, a klímaváltozástól a bevándorlásig minél többet. Ebben szerintem az EU nem áll túl jól, és nyilván lesznek az USA-nak is olyan részei, amelyek megszívják, de hát egy kontinensnyi országról beszélünk...
Ami még úgy megfogott, hogy ha benézel egy random amcsi fórumba, akkor az jön le, hogy valahogy megvannak az emberek a mindennapokban a rengeteg munka, kevés szabadság, ijesztő EÜ, magas iskolai költségei mellett is. Errefelé azért nem ezt látom, de lehet csak a "keep smiling" amcsi optimizmus hatja át azokat a posztokat. És igen, vannak problémás, egész életet tönkretevő dolgokról való beszámolók is. Sehol sincs kolbászból...
Tanulságos lenne egy USA pro / kontra beszélgetést folytatni, de félek túl kevesen vannak a topikban, akik konkrétan dolgozva lehúztak legalább pár évet, hogy rálássanak mindenre.
-
axioma
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Akkor nem eleg szelektiv az adatlapod
En ugy kezdem, hogy nincs (szandekosan) summary, es nem jeloltem be agyba-fobe skill-eket (igazabol csak amit ismeros ramakasztott azt nem volt szivem visszautasitani, es utana mellejuk tettem a szerintem fobb pontokat). Parkolopalyan van, hogy ha igazan keresni akarok, akkor minden ujdonsagkent menjen bele, bekapcsolva a friss infokat is. De csak az ismerosoknek, recruiter csak nagyon ritkan kerul bele a szorasba nekem (bar tegnap epp jeloltem egyet, januar ota megyegetunk egy uton).
Vagy en tevedek nagyot, hogy ez a beallitasaimtol van, es eleve egy csomoan szurnek arra hogy 40 vagy plane 30 ev alatti, es/vagy csak himnemu egyed legyen a celkeresztben. -
Bóbitatáncol
újonc
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Meglepődnél
Nem megsértődni jöttem hanem pofonos ládát nyitogatni -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
igen, lehet én várok el sokat az átlag recruitertől, de roppant bosszantó és időt rabló amikor pl. a NigelFrank ERP csoportvezetője sincs képben
-
Drizzt
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
"amíg mo-n az a szemlélet, h felveszed azt, aki 5 forinttal kevesebbet kér, addig rengeteg lyukra futás lesz a cégek részéről."
IT-ban azért a komolyan vehető cégeknél egyáltalán nem ilyet tapasztalok. Mi amikor interjúztatunk embereket, mindig ki szokott alakulni konkrét vélemény, hogy a több jelölt esetén melyiket szeretnénk, de ennek a véleménynek a kialakulásában a fizetési igény nem szokott szerepet játszani. Oké, mire technikai interjúig jut a dolog, gyakran már valamilyen előzetes szűrés van fizetés alapján. De azt sose nézzük ha marad 3 jelölt, hogy melyik kért többet, vagy kevesebbet közülük. Azt nézzük, hogy melyik milyen potenciállal(, vagy jelen tudással) rendelkezik, milyen motivációval, meg mennyire illene bele a csapatba. -
Strezi
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Problémád van az őszinteséggel?
Konkrétan segítő szándékkal írtam, releváns szaktudással, akinek számít értékelni fogja, te csak kibic vagy gondolom? -
the dealer
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Java Spring fejlesztőként Hayses medior sávhoz való belépéshez milyen tudás szükségeltetik?
Itt elsődlegesen, specifikusan a technikai tudásra vagyok kíváncsi, mert szerintem ilyen téren jóval erősebb vagyok mint az emberek ~99%-a, ugyan annyi tapasztalattal mint amennyi nekem van. Ettől függetlenül, ha tudtok mondani egy évszámban mért tapasztalati elvárást az is segíthet valamit. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
az oop nem nyelv kérdése
-
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Az álláshirdetések java fejvadászoktól jön, akik azért hogy ne kerüljék ki őlet nem árulják el a konkrét megbízót. Ettől csak akkor térnek el ha kizárólagosan ők a megbízottak s nem lehet őket megkerülni.
Az álláshirdetések kis % csak az amit konkrét cég hr-ese tesz ki...
A legjobb megoldás ha valaki keres (s nem őt keresik meg, mert az a legjobb) ha körülnéz az általa jónak tartott cégek karrier aloldalán.a fizetési bérsáv meg valóban ritkán derül ki itthon sajnos, így marad a hays guide és társaik, de sok álláskörre az nem ad sok kiindulási pontot...
-
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Na basszameg írtam egy kisregényt, de nem tettem a vágólapra, ellenben félrekattintottamam a böngészőben.
Kuka.
Ezt most nem kezdem elölről, talán majd egyszer később.
-
Revolit
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Én most nem Londont akartam leszólni, csak eszembe jutott a beszámoló
hozzá tartozik az igazsághoz, hogy mondta, a leggázabb részeken dolgozik, oda kapott könnyen munkát. Nem ismerem Londont, nem jegyeztem meg melyik rész is. Annyi rémlik, hogy a metró vonal széle. -
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Londonban lopják el kb a legtöbbet a világon, s a lánc se sokat segít a helyzeten... [link]
-
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Szeretem a motorom, de ha londonban élnék nem merném az utcán hagyni, hogy mégegy szempontot említsek
-
Kickass
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mert egy kontinensnyi teruleten ez semmit nem jelent, van egy tippem hogy a 'fertozotebb' teruletek eleg rendesen huzzak fel ezt a statot (Chicago, Detroit, New Orleans, Baltimore stb.), ellenben ebbol egy idahoi Boiseban vagy egy oregoni Portlandben nem biztos, hogy barmit is erzekelsz.
De hogy az eredetire is reflektaljak (mert nem gyilkossagrol volt szo) - Knife crime in England: 79 offences per 100,000 population (es ez nem is az egesz UK). De be is fejeztem mert ez mar nagyon off itt.
-
Kickass
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ahogy irtak is ez a szam onamagaban semmit nem jelent.
-
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Turistaként is, de üzleti úton még többször: összesítve több, mint 6 hónapot többet töltöttem az USA-ban. Volt alkalmam bőven többet látni és tapasztalni mint az átlag turista.
-
PazsitZ
addikt
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Mondjuk konkrétan Chicago elég érdekes területi szinten. Van egy déli, meg talán egy nyugati rész, ahol ezek 95%a történik. Ha oda nem mész, minden happy.
Meg se néztem, de nyílván azokon a környékeken olcsó, amíg a belváros, normális kertvárosi rész drágább. -
vzozo
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Hagyjuk már ezt, nyilván Chicago egy hírhedten durva hely, és van még pár ilyen. Ha nem tetszik, nem kell odaköltözni.

NY-ban éjszaka simán nem féltem Manhattanben kb. sehol, de még Queens és Brooklyn is rendbenlévőnek tűnt (legalábbis a szigethez közelebbi részeik, ahol a szállodákban voltam.) Ugyanúgy DC is normálisnak tűnt.
Na ehhez képest pl. egy San Francisco, Miami vagy Seattle downtown éjszaka az felér egy horror trippel, de egyik helyen se lőttek le, raboltak ki vagy hasonló.
A többire majd később, most meló.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nyilván Londonnak is van olyan kerülete, ahol a tehetősek élnek (Chelsea?), Budapesten is van jó hely (Pasarét), és putri (Kőbánya). Persze London egy nagyságrenddel nagyobb, mint Budapest, de a lényeg ugyanaz.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ezért írtam a klasszikus amcsi kertvárost, mint a középosztály lakhelyét. Budapesten sem a Belvárosban lakik a tipikus budapesti család, hanem a külsőbb, élhetőbb részeken.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Az a baj ezzel a stattal, hogy vajmi keveset árul el a valós közbiztonságról. Nyilvánvaló, hogy Budapest például sokkal biztonságosabb, mint London, vidéken meg kb. esélytelen, hogy bármilyen komolyabb atrocitás érjen. Simán igaz lehet ez az USA 99%-ára is akár, a maradék 1% pedig felhúzza az átlagot. Szóval ja, nem szabad ennyire holisztikusan megközelíteni a kérdést!
-
Kickass
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Minden szentnek maga fele huz a keze. Kezdjuk el keresni az angliai keses tamadasok statisztikait? Akkor onnan is elkotozol?

Egyebkent a fegyverrel elkovetett buncselekmenyeket elegge huzza felfele a gang violence (a linkelt chicagoi pelda tokeletesen illusztralja), arra meg, hogy egy mass shooting aldozata legyel kb ugyanannyi az esely mint egy terrortamadasra Londonban.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Helyettesítsd be bármely nagyvárossal, kivéve a most extrém drága helyeket (NY, Silicon Valley). Azt ne mondd, hogy random kertvárosban nem kapsz 300 ezer dollárért kertes házat! Budán már ez a helyzet. A műszaki színvonalban pedig ég és föld a különbség.
-
brumi1024
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ez az abra szep, de tul sokat nem mond a homicidal szamok nelkul. Azok ismerete nelkul melyik a jobb: 10 homicide melybol 7 fegyveres (70%), vagy 1000 homicide melybol 40 fegyveres (4%). Ahol par allam kivetelevel szabadon lehet akar automata fegyvered nyilvanvalo, hogy inkabb azzal kovetik el a tobb gyilkossagot, mint barmilyen mas eszkozzel.
De ezzel nem azt akarom mondani, hogy az USA biztonsagosabb, mint Anglia, de vannak kozelebb meglepo modon kevesbe biztonsagos helyek szabad fegyverviseles nelkul is.
-
törölt tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Az en biztositasommal 10k volt az out-of-pocket maximum, efolott mar mindent a biztosito fizetett volna, de ugye en biztonsag kedveert a dragabb biztositast valasztottam, ami *dobperges* meg igy is olcsobb volt ket fore, mint amit itthon kifizettem otvar ellatasert amit igenybe se vettem. A korhazi szamlak meg igazabol "mennyit engedsz a felebol" alapon mukodnek, de ez a "szegenyeket" nyilvan nem vigasztalja. Expat haverom egyetem alatt kapott igy egy 60k USD-s szamlat, amibol vegul 6k USD lett csak befizetve kozos megegyezessel.
Igazabol az van, hogy kint rengeteg lehetoseg van, amit ki lehet hasznalni, ha az ember nyitott szemmel jar. Ez van akinek bejon, van akinek nem. Nekem nagyon bejott, csak sajnos az elet kozbeszolt.
the dealer: L1 vizum. Most a zoldkartya lottora gyurok vagy megpenditem majd az uj helyen is, hogy mennek kulfodre.
-
the dealer
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Igaz. De ha valaki nem egy naplopó juniorként, hanem egy szorgalmas szeniorként megy ki, akkor nem hiszem, hogy ilyen eset fent állna. Azaz mindig lesz munkája és olyan helyen akik fizetik az egészségügyi ellátásod.
Valamint nem kell 300 milló emberrel jóban lenned, elég kiszelektálni azt az pár főt akikkel jól érzed magad és azokat ugyan úgy ott is meg tudod találni. Cserébe a többszöröse a fizud a magyarénak.Más kérdés, hogy kijutni elég nehéz tudtommal (H1B víza + sorsolás...).
Te hogy jutottál ki, ysengrin? Szponzoráltak H1B-vel vagy L1?
Szerk.: kötelező önrészt nem vágtam, Kobe. Viszont ezek nem olyan nagy számok a kinti szoftverfejlesztői fizukhoz képest. -
brumi1024
veterán
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nehez ugy beszelni az USA-rol, mint egy orszar, mert mig Budapest es London kozt 2,5 ora repulout van es koztuk jelentosen kulonbozo helyzetu orszagok, addig USAban konnyen repulod ennek duplajat es boven orszagon belul maradsz. Egyszeruen nagy, es allamonkent eltero korulmenyek, szabalyok es lehetosegek vannak. A gun violence koztudottsagaban kozrejatszik a media is, ha a 100k fore juto szandekos emberolesi statisztikakat nezzuk, akkor az USA Gronland es Litvania szintjen van, Ukrajna es Oroszorszag pl rosszabb. Ez az ottani fegyverviselesi szabalyok mellett szerintem egeszen meglepo.
-
the dealer
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A 10k-s vs 100k-s korházi számlás storyban már benne foglaltatik az, hogy egy jobb munkáltató fizeti ezeket? Tehát akkor is ki kell fizetned pár 10k-t, ha egy nagy technél vagy banknál dolgozol, akik elvileg finanszírozzák az egészségügyi ellátásodat?
-
törölt tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ize, maradjunk annyiban, hogy ha hisztizni kell meg a sajat orszagukat szapulni, akkor az amerikaiak jelentos resze siman hozza a magyar szintet.
En kint eltem egy kis idot, csodalatos hely. Jofej mindenki, oda koltozol orszagon belul ahol tetszik a klima, alacsony adok, szinte minden fogyasztasi cikk megdobbentoen olcso es a healthcare sem para ha az embernek van normalis allasa. A masik hatalmas elony, hogy ez a tech szektor kozpontja, ugyhogy minden valamire valo konferencia, tanfolyam, rendezveny maximum par oras repuloutra van.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Oakley topic
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest