Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kukipapa_rr

    tag

    válasz azbest #8149 üzenetére

    A problémát és a következményeket tökéletesen megfogalmaztad, azonban én nem tekintenék ilyen könnyen ennyi embert a körülmények áldozatának.

    Nagyon sokan képesek lennének kitörni ebből a körből, ha a tartalék képzése legalább átmenetileg nagyobb prioritást élvezne egyéb, nem létfontosságú költenivalóknál. Sokszor tapasztaltam már, hogy akik panaszkodnak, hogy nem vagy nehezen tudnak megélni, azt úgy értik, hogy több tízezer forint elmegy cigire, piára, telefonra, egyéb, nem kritikusan fontos fogyasztási cikkre, amiből belátható időn belül kialakulhatna az a tartalék, amiről te is beszélsz (és ez lenne a valódi út az általános fizetésemelkedéséhez, mert amíg valaki elvállalja olcsóbban is, senki nem fog többet adni).

    Ráadásul a takarékos életmód bevételfüggetlen, statisztikák igazolják, hogy nálunk szegényebb országokban nagyobb is lehet a megtakarítási hajlandóság. Aki ma - létminimum feletti bevétellel - nem tud megtakarítani, az akkor sem fog tudni, ha 2-3-10x annyit keresne.

    Szóval nagyon könnyű ezt a helyzetet gazdaságra, adórendszerre vagy akármire fogni, a valóságban nem lehet megkerülni az egyéni felelősséget.

Új hozzászólás Aktív témák