Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Egon

nagyúr

válasz kraftxld #34535 üzenetére

Fogalmam sincs, hogy honnan veszitek sokan, hogy nulla nyugdíjra lehet majd számítani 20-30-40 év múlva. A "kvázi 0" fogalom sem nagyon van meg, de ha arra gondolsz, hogy kapsz majd 100-200K-t akkor egyrészt azt gondolom hogy túl pesszimista vagy, másrészt a környezetemben azt látom, hogy jelen értéken 250-300-350K-ból (ami sokak szerint "kvázi nulla" nyugdíjként) egész jól elvannak nyugdíjasok, meg nem mondanád hogy "csak" annyi a nyugdíjuk.
    Btw azt sem igazán látom, hogy miképp jött le neked ebből a cikksorozatból, hogy nem lesz nyugdíjad: sehol sem tudtam kiolvasni belőle (ahogy látható, igen sok megoldás van a probléma enyhítésére; más kérdés, hogy a politika mennyire fogja felvállalni a népszerűtlenebb intézkedéseket). Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezen cikkek zöme anyagi érdekből íródik (próbálnak rádumálni magánnyugdíjra vagy más hasonló előtakarékosságra, ami persze nem hülyeség, de nem riogatással kellene ezt elérni).
    A demográfia alakulása, a munkanélküliségi ráta, a produktivitás és még számos tényező fogja befolyásolni a nyugdíj alakulását. Jelenleg ökölszabályként elmondható, hogy egy átlagos munkavállaló, átlagos szolgálati idővel, átlagos jövedelem alakulással (értem ez alatt azt, hogy folyamatosan és fokozatosan nőtt a bére, nem az utolsó évében keresett kétszer annyit, mint az utolsó előttiben stb.) kb. a nettó fizetése 70%-át kapja nyugdíjként. Én arra számítok, hogy ez az érték le fog menni 50% körülire, és vélhetőleg pár évet nő majd a nyugdíjkorhatár (és/vagy mondjuk bevezetik azt, hogy aki 30 évesen kezd el dolgozni, mert két egyetemet is végzett, az nem fog tudni nyugdíjba menni akkor, amikor a 18 éves korukban melózni kezdők - ez nem is lenne hülyeség, igazságosabb lenne ha ezt is figyelembe vennék).

Új hozzászólás Aktív témák