Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
quailstorm
üzenetére
Egyrészt de, másrészt ne a 0 napos MSc-shez hasonlítsd a tanársegédet! Ő évekig ott van az egyetemen ebben a poziban, és oktat. Közben a piacon az ugyanolyan, vagy rosszabb képességű ember lépked felfele a ranglétrán, és meredeken nő a fizetése. Ha te jó oktatást akarsz, akkor azt kell elérned, hogy a jó képességű embereid ne a piacra menjenek ki. Ehhez piaci bért, vagy annál is jobbat kell kínálnod neki hosszú távon.
Amúgy rengetegen már melóznak MSc mellett. A legjobb fejlesztők, akiket ismerek mind ilyenek.
-
válasz
quailstorm
üzenetére
Tudsz jó devopsost nettó 300-ért? Küldj egy kontaktot, légyszi! Nem vicc.
-
quailstorm
félisten
válasz
Vision
üzenetére
"Vagy szerinted mennyit keres egy fejlesztő/devops/cloud engineer MSc után? "
260-300k nettót. Nem Pesten.
Persze én se mennék egyetemre tanítani, egyrészt a légkör miatt, másrészt mert nem tűnik túl jó életpályának.
Ennek oka az irtózatos tanárhiány, és hogy aki előző évben végezte a kurzust, már demonstrátor. Meg hogy vannak, akiknek az a karrier, hogy BSc, MSc, PhD, aztán oktat, és életében nem dolgozott, azt se tudja mit csinál, progalapot alig tudja megtartani. -
válasz
bilimbalam
üzenetére
Az nem fél milla bérigény volt.
És azóta évek teltek el. Most ott tartunk, hogy elraboltatják egymástól a fejlesztőket a cégek, és húszezresekkel tömik tele a szájukat. Kapásból tudnék melót vagy 10 senior java devnek jópénzért ismerősökhöz.Vagy szerinted mennyit keres egy fejlesztő/devops/cloud engineer MSc után? Mert ez van pariban a tanársegéd pozival. Amúgy ezt már egyszer lepörgettük itt, nézd meg a Hays guide-ot, ami ugye a 2020-as fizukat tartalmazza!
-
CyberPunk666
senior tag
Sokrétű a probléma.
- Az, hogy az oktató nem tud leírni 5 sor kódot úgy, hogy azt ne dobják vissza code review-n bárhol egy fejlesztésen az nem pénz kérdés és eszenciális eleme lenne a minőségnek. (ugyanez bootcampen és egyetemen is)
- Az, hogy aki erre képes az nem fog visszamenni az akadémiai pályára, ahol a szakma csúcsa nem keres annyit, mint a pályakezdő az iparban.
- Nem értem, hogy egy csomó tanár, aki nem akar oktatni (látszik) miért oktat mégis és miért nem megy el pénzt keresni inkább (fiatalok is)
- Ipari tapasztalat nélkül ipari munkára nevelni szerintem elég egyértelmű hülyeség, nekem ez triviálisnak tűnik.Én nagyon szívesen lennék egyetemi tanár a szakmában. Br 1M-ért már holnap jelentkeznék is. Ez kevesebb, mint a mostani fizetésem, nem lenne olyan rugalmas és egy csomó hátránya van, de én imádnám(!).
De hogy ezt a pénzt évtizedes tapasztalattal sem kapnám meg jelenleg a rendszerben?
Hát így az oktatás csak egy drága hobbi lenne, és így inkább köszönöm nem.
Pedig lenne tapasztalatom hozzá, szeretném csinálni és eredmények alapján még jó is vagyok benne.
De a hatoda lenne a fizetésem. A lakbérem és egy bérlet elvinné az egész havit. -
axioma
veterán
válasz
Vision
üzenetére
A fiatalok pont tobbet keresnek, jar nekik jelentos kompenzacio x evig... utana viszont mennek tovabb legtobbszor.
Mas kerdes az eletkor-lista ellenkezo vege, akik me'g szoci alatt kezdtek, ott azert ne kerdd szamon azt hogy miert nem dolgoztak iparban mielott tanitani kezdtek. Egyreszt mert nem volt igazan lehetoseg, nem volt itthon merheto sw-fejlesztes, masreszt az akkori ipari tapasztalattal most konkretan - es jogosan - korberohognek. Az meg nem annyira megy hogy 5 evente 1 ev szunet es dolgozik. Marad az onszorgalombol onkepzes. -
-
skoda12
aktív tag
Nem csak a pénz lesz itt a probléma. Jelenleg olyan az egyetemi közeg, hogy az a szint, hogy a kockás füzetbe írod az implicitfüggvény-tétel bizonyítását meg a kvantummechanikát. Közben felvett egyetemi videókban odaszúrnak, hogy akit ez nem érdekel az csak "kódóló" lesz és a cpp-t a hülye is megtanulja két nap alatt. Ezeknek nem érdeke, hogy a szakmából bejöjjenek oktatók a saját tárgyaikkal az egyetemre, mert a szemükben ez visszalépés.
-
JoinR
őstag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Szerintem van köze, havi 2 kilóért nem lesz vonzó az oktatás azoknak, akiknek megfelelő a hozzáállása. Persze van egy pár hobbista oktató itthon is, de ők nem fognak világot váltani. Külföldi egyetemeknél jelentős a közreműködés ipari szereplőkkel, így teljesen mások a lehetőségek...persze lehet itthon is már a 4IG adja az összes laborfeladatot a BME-n, nem tudom

-
-
bilimbalam
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Ebben egyetértek, ma magyarországon nem igazán lehet használható tudásra szert tenni egyetemen. Nem annak kéne az alapnak lenni, hogy seggelje végig valaki az egyetemet feleslegesen szénnészopatva, és ezen felül magától pluszban tanulja meg a lényeget.
Irigylem azokat a barátaim, akiknek volt lehetőségük külföldre menni, és ott 1-2 éves egyetemi képzéseken valóban használható tudást szerezni nem szétszopatva(!!), ami itthon 4-5 év mert nettó bullshithalmaz az egész mintatanterv kb mindenhol.
Én amúgy tanulnék még, de évek óta nem látom, hogy bárhová beiratkozva kapnék érdemi, pénzzé tehető tudásmagot.
-
JoinR
őstag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Erre mondják, kis pénz, kis foci.. Találhatsz piaci alapon, versenyképes IT tudást nyugati vagy amerikai egyetemeken, csak arra kevés lesz a diákhitel...
-
CyberPunk666
senior tag
Amúgy nekem az egyetemről és a bootcampről is az a véleményem, hogy amúgy az alapelv és a struktúra nem lenne teljesen rossz. Teljesen másra való a kettő és én a saját rendszeremet a kettő közé lőném be, de ettől még egyik sem haszontalan, főleg nem eredendően rosszak.
Én mind a kettő rendszerben azt látom óriási problémának, hogy az oktatók minősége baromi alacsony. Ez megöli az egészet, enélkül nem lehet jól csinálni semmiféle rendszert sem.Az oktató nem lesz jó attól, hogy olyan kutatási eredményeket ért el, amikre fel kell nézni. Mert ezeknek semmi közük a hasznos értelmes oktatói tevékenységhez. Legalábbis azon a szinten, ahol oktatnak.
-
CyberPunk666
senior tag
A magyar felsőoktatás úgy működik, hogy az állam ad pénzt nekik, amit mindenképpen elvesz az emberektől adó formájában, és aztán minőségkontroll nélkül csinál, amit akar és egyfajta kegyként tekint saját magára. Miközben egy kőkeményen fizetős szolgáltatásról van szó valójában.
Én akreditációs/adminisztrációs okokból járok most egy magyar egyetemre (kell pár kredit egy kinézett továbbképzéshez), ezen kívül több éves oktatói tapasztalatom van kiemelkedő oktatási eredményekkel és hát senior sw fejlesztő is vagyok.
Látom, hogy a dr prof habil emberek se oktatni nem tudnak, se nem írtak ipari kódot SOHA életükben és hogy honnan veszik a kezdők azt a sok baromságot, amit művelnek.
Konkrétan a tanártól látom azokat, amire nézek, hogy miért csinálja ezt minden pályakezdő és miért ilyen alapokkal kell kezdeni több év egyetem után...Az egyetem dolga alapozni és szemléletet adni. Ezzel egyetértek teljesen.
DE ezzel takaróznak, ha bármi kritika éri őket, ez egy ostoba pajzs, amit bármikor elő lehet húzni. Pont egyenértékű az "azért mert cigány vagyok" szöveggel, csak ez rájuk van igazítva.A probléma az, hogy az akadémiai karrier nem találkozik eleget az iparival és úgy alakul ki a szokás, hogy a tanár nem tanulta egyetemen, iparban soha nem dolgozott és ő oktatja tovább a következő nemzedéket és sose keveredik bele a valóság a rendszerbe.
Ha akár csak 3-4 év ipari tapasztalata lenne, már egy klasszisokkal másabb tantárgy lehetne, amit oktat.A baj nem az, hogy az egyetem nem tanítja meg a legújabb frameworkot, mert nyilván semmi értelme ebben a formában. Az nyilván normális, hogy az egyetem alapozást is ad, hiszen kell.
A baj, hogy ugyanennyi idő és energia befektetésével sokkal több tudást át lehetne adni. Sokkal több időtálló tudást. Ez a legújabb framework is csak egy takarózó szöveg, a hozzá nem értés miatt. Ezt minden kritikára lehet mondani, be van tanulva, elég mantrázni. -
vzozo
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Szerintem azért szakirányon már eléggé rendben volt minden, state of the art IT security-t oktattak, laboron mindenféle exploitokat vizsgáltunk és írtunk (értsd: rendesen kódolni, illetve network capture elemzése), jól volt vegyítve az elmélet és a gyakorlat.
Kétezres évek közepe, azóta nem tudom mi történt.
Illetve biztos sokat számított, hogy ez engem eleve érdekelt, és beletettem magamat amennyire lehetett a "hivatalos" képzésen felül. De hát ez mindenhez kell, ki mondta, hogy amit az iskolában tanítanak, azzal, és csak azzal és csak annyival boldogulni is lehet?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
Nekem még semelyik egyetemről kikerült kollégával sem volt az a tapasztalatom, hogy milyen jó alapokat adott neki az egyetem.
Sokkal jellemzőbb az az érzés, hogy inkább tanulta volna a valóságot :/
Ha megkérdeznek az egyetemről, hogy mit ajánlok és miért, én azt szoktam mondani, hogy oda kell menni, ami mellett van idő projektezni és tanulni iparági dolgokat. Hogy ez kinek melyik egyetemet jelenti az persze képességektől függően változó lehet, de ha erre nincsen időd mellette, akkor óriási időpazarlás és a végére nem fogsz sehol sem tartani.
A BME pedig szerintem sok tekintetben félreértett dolog, amire ők meg direkt rá is játszanak, de ez egy másik téma, amiről megint nagyon hosszan lehetne írni. -
vzozo
senior tag
válasz
bilimbalam
üzenetére
Én annak idején a BME-n hálózatbiztonság szakirányon végeztem, és ahogy elnézem még most is él és virul a Crysys Lab. Szóval az egy jó kiindulási alap lehet még ma is.
Egyetem mellett IT sec cégnél dolgoztam részmunkaidőben, jól jött a valós iparági tapasztalat.
Aztán teljesen más irányba ment a karrierem, de továbbra is sarokkőnek tartom a stabil IT sec alapokat, amiket akkoriban szedtem fel.
-
Egon
nagyúr
válasz
bilimbalam
üzenetére
Csillió képzés van, de némi előéletet általában mindegyik feltételez.
Először is, el kell dönteni, hogy hard security vagy soft security témakör iránt érdeklődsz-e inkább. Előbbi az etikus hacker irány, utóbbi az auditori vonal. Előbbire leginkább a CEH (Certified Etichal Hacker) képzéseket ajánlom (az EC- Council certeket, nem a hazai bohóckodást), illetve az OSCP-t. Utóbbira az ISACA-s képzések jók (CISA, CISM, CRISK), még jobb és egy picit technikaibb a CISSP, illetve van még az ISO27001 Lead Auditor képzés is.
Ha programozni nem is kell feltétlen tudni, minimum szkriptelni igen, mert anélkül csak eléggé alapszinten lehet sérülékenységvizsgálatokat lefolytatni (mindenképpen hasznos ha van némi programozási gyakorlat, a legjobb penteszterek szvsz a kiugrott programozókból lesznek). -
bilimbalam
tag
válasz
kexksz
üzenetére
Megnéztem az NKE mintatantervét, ez kb ilyen politológus asszisztens képzés.
Valaki írja már le, hogy hol lehet érdemben olyan tudást felszedni ami egy ITSEC / pen tester pozihoz kell. Vagy elég ha kiedukálom magam itthon és már jelentkezhetek junior poziba?
Illetve SEC vonalon szükséges programozni, vagy anélkül is el lehet lenni? -
-
törölt tag
Bocsbocs, bruttoban szamolok mindig.
Egon: Itthon tortent meg par eve, de a sorozesek alapjan most sem sokkal jobb a helyzet. Amikor a senior pentester ismeros benyogte, hogy o mar boldog lenne 600 bruttoval, akkor azert lefordultam a szekrol.
-
Egon
nagyúr
FYI: a srác bruttó 1.5M-t kért, de nem akceptálták, még csak alkudozni sem próbáltak vele, szóval vélhetőleg tényleg szignifikánsan kisebb bért akarnak csak adni erre a pozícióra.
Egyébként a srácot találták meg, nem ő keresett állást; jelenleg is 1.2M körül van a fizetése, azt mondta hogy ugyanannyiért nem váltana. -
törölt tag
Sajnos nagyon szezon a fazonnal. Mikor IT security consultant pozirol valtottam egy software devhez kozelebbi security pozira akkor azonos senioritas mellett duplazodott a fizetesem. A 2+ millio amugy abszolut realis lenne, de a piac nem fizeti meg. Szerintem kb 1.2 milliot fog tudni elkerni.
-
BlueAthlon
senior tag
Igen, tudom jól, és én lényegében úgy megyek hozzájuk, mint olyan ERP konzulens, akinek van releváns tapasztalata az Ő általuk használt megoldással.
Mint korábban írtam is, nagyot nevettem a közvetítő cégnél betöltendő munkaköröm megnevezésén, de kb. nem érdekel, hogy Ők minek hívják éppen. A melót tudom, az a lényeg nekem.
-
kexksz
addikt
válasz
bilimbalam
üzenetére
Vannak ilyen egyetemi szakok, pl. NKE-nek van cybersecurity MSc-je. Par eve big4-nal is volt olyan, hogy juniorokat felvettek kb barmi egyetemi diplomaval aztan ott is betanitgattak, talan CEH-et fizettek. De amugy (tudom, nem ezt kerdezted) brutal jo tananyagok vannak hozza a neten
-
bilimbalam
tag
Amúgy hol lehet IT sec-et tanulni szervezett keretek között?
Hogy válik ilyen szakemberré valaki a pálya elején? -
denko
senior tag
Sztem 1.5M a reális egyébként.

Ha nagyon bőkezű a cég és nagyon kell a jelölt, akkor 1.7MDe ha külföldi contractor munka lenne 2M teljesen reális lenne, csak hirdetésbol nem ez jön le.
De ahogy mondtam, nem ismerjük a jelölt előéletét, lehet már szabadulna előző helyről mert a cég haldoklik és hajlandó X összegért is elmenni, csak legyen stabil helye, vagy itt adnak zsir új mustangot amire vagyik céges autónak és 3 szüzlányt csomagban, és elvalaja a munkát 3e euróért is
vagy bármi más lehet amire nem látunk rá. -
Kobe
veterán
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Na ilyet sem baxtam meg
Nem neked szol, hanem a munkaltatonak, de normalis helyeken ez sima ERP/SAP Consultant / ERP/ SAP BA szerep.
Iparagilag nekem legalabbis nagyon vicces, hogy a SAP rolloutot "emerging technologies" nak cimkezik, semmi ujdonsagnak szamito emerging nincs benne mar joideje -
BlueAthlon
senior tag
Jól látod , ennek semmi köze sincs ahhoz

Amit zexxonéknál kell majd csinálnom...
...az főként a néhány leányuknál még használt némileg legacy, kivezetés előtt álló ERP-jük gondozása minden mennyiségben.
Ez a...
- technikai támogatástól ( logturka minden mennyiségben ha betojt valami és annak orvoslása lehetőség szerint, szállítóval hibajavítás)
- az üzleti konfiguráción ( főkönyv , jogcímkódok, naplótípusok, terméktörzs, stb...stb..)
- a felhasználó kezének vezetésén át (jajmévanmégegyenlegeennekaszállítónak,mertvalakiszarulpontoztaösszeabejövőbankivisszaigazolásokatanyitotttételekkel,nemmegmondtammúltkorishogyrosszallokációsmarkerthasználtok)
-és még lehetne folytatni a sort rengeteg mással......valamint később ennek a komplett kivezetése és az adott leányok vonatkozó ügymenetének átültetése SAP-ba. Legalább azt is megismerem ilyen mélységben.
-
denko
senior tag
Engem nem zavar, nem vagyok CISO
, de IT Sec-ben dolgozom, több céget láttam már belülről, kicsit és nagyot, és 2M -t nem igen fizetnek. Csak egyenesen meglepődtem, ez a szakma azért nem fizet ennyire jól, mint SW dev piac mondjuk. Természetesen van kivétel, de 2M-t inkább itsec architekt vonalon láttam. Azokból tényleg kevés van. -
En nem azt szoltam le, aki kevesebbert is elmegy, bocs, ha igy jott ki. Azt gondolom, hogy a minosegi CISO _nagyon_ ritka es _nagyon_ keresett jelenleg, es ha a sokkal gyakoribb 'jo Java programozo' 1.5 M kategoriaba esik most, akkor a CISO siman lehet 2+.
A munkaber pedig a munkaeropiactol fugg, nem attol, hogy a ceg mennyi profitot termel. Ez visszafele is igaz, attol nem lesz nagyobb a munkaber, ha a cegnek jobban ment a mult ev.
-
denko
senior tag
Azért ne legyenek ennyire nagyképűek, itt nem KATA-s pozirol van szó, pláne valszeg magyar ügyfelek vannak ha már MNB szabványok. Ez meg egyenesen vicces kijelentés hogy "kik mennek el dolgozni 3e euróért", mivel nem látsz bele az adott ember helyzetébe, épp mi nyugje van, vagy mi okból vált, és mik az igényei.
-
Egon
nagyúr
Itt azért egy magyar cégről van szó, és amennyire én tudom, döntő részt magyar ügyfeleknek dolgoznak.
Ha a napidíjat veszem alapul, amit a hasonló területen dolgozó cégek kiszámláznak tanácsadói munkakörben, az ITSEC területen kb. napi nettó cca. 130K és 200K között szóródik (mi pl. a középmezőnyben vagyunk a 150-165K között szóródó napidíjjal). Namost ha egy alkalmazottnak bruttó 2M fölött adsz, az kerül közel 3M-ba havonta. 20 munkanap esetén, 150K-s napidíjjal csak a fizuját hozza vissza, a rá eső rezsit, egyebeket nem (ha pedig nem tudod folyamatosan kihelyezni, mert 2 projekt között van pár nap gap, akkor akár veszteséget is termelhet - vagy iszonyat magas napidíjat kell felszámolnod).
A fentiek alapján nekem kicsit soknak tűnik a 2 milla. -
Egon
nagyúr
Adott ez a pozíció: [link] (Senior IT security Consultant).
Szerintetek mi a reális bérigény? Egyik ismerősöm pályázna, a felsorolt feltételeknek megfelel, CISA-ja és kb. 9-10 év gyakorlata van ezen a területen. -
Sempronius89
tag
válasz
lumpy95
üzenetére
Azért az esetek többségében ha felvesznek akkor a megadott határidő előtt megcsörren a telefon.
Persze van olyan is, hogy tiéd az állás, de az ígért 2 hétből 1,5 hónap lesz. Ilyenkor 99% hogy nem te voltál az első opció csak a többiek visszamondták vagy pár hét után megköszönték nekik.
-
bbdzyx
senior tag
válasz
bilimbalam
üzenetére
A jelenlegi helyemen is előfordul olyan eset, hogy kb. 2-2,5 hónap a teljes procedúrája egyetlen ember felvételének, mert a process érint vagy 3-4 különböző HR szervezetet a vállalaton belül, akiken előbb/közben/utána átmegy az információ, amíg eljut hozzánk vezetőkhöz a szükséges infó, mert hát mindenhol van egy kis delay.
Jócskán ráférne egy karcsúsítás a szervezetre. Vicc, hogy megenged magának ilyet egy ekkora vállalat, hogy azért veszítsünk el egy jó jelöltet, mert megunja a várakozást és elígérkezik máshova.Engem anno 4 hónapba tartott felvenniük, bár ebben volt egy jelentősebb hercehurca is a belsős policy-k miatt. Mivel nem siettem és éppen akkor 2 éve nem volt más jó lehetőség, így ráértem megvárni.
-
HoTDoG
tag
válasz
Gumikacsa94
üzenetére
privi ment
-
Kobe
veterán
válasz
bilimbalam
üzenetére
Welcome to the real world
Az ilyen helyeken eloremenekulnek es adott projektre keresnek joelore embert, a tobbszintu adminisztrativ bacodas miatt meg csak honapokkal kesobb derul ki hogy megnyertek e a tendert / tenyleg elindul a projekt stb -
bilimbalam
tag
válasz
bbdzyx
üzenetére
Én nem tudom komolyan venni azokat a helyeket ahol 1-2-3 stb honap mulva jeleztek. Mit hisznek, hogy addig malmozok otthon meg hokizgatok egesz nap?
Vagy esetleg azt, hogy majd kibaxok egy olyan munkaltatoval, ami megbecsult annyira, hogy idoben lefolytatta a folyamatokat és már nála vagyok? -
bbdzyx
senior tag
válasz
lumpy95
üzenetére
Nekem volt, hogy egyszer 2 hetet ígértek, majd másfél hónap után hívtak - mikor már javában kezdtem egy másik helyen - hogy akkor felvettek, mehetek aláírni a szándéknyilatkozatot. Valamint olyan eset is, hogy egy héten belül fognak jelentkezni, de aztán még aznap visszahívtak, hogy fel vagyok véve az általam megadott feltételekkel.
Szerintem a kutya nem tudja megmondani ezt neked.
-
válasz
lumpy95
üzenetére
amik jó illetve rossz irányba vihetik egy adott interjú kimenetelét?
Bárcsak lenne ilyen szabály! De nincs. Múltkor dumáltunk itt róla, hogy ami egyik interjúztatónak bejön, attól a másik falra mászik. Ha 1 hetet mondtak, akkor praktikusan 1 héten belül fognak értesíteni. Vagy nem. Bármi megtörténhet.
-
lumpy95
tag
Nézzétek el, bennem van a bugi...
Tapasztaltabb munkavállalók felé fordulnék elsősorban, mert gyakorlati példák / tapasztalatok érdekelnének.
1-2 hete említettem, hogy adott munkára megyek állásinterjúra.
Lement a kötelező kör, egészen jól sikerült, szerintem (szóba került, hogy mennyi a bérigény, és hozzátették az egyéb juttatásokat, leendő főnök hölgy tekintete felcsillant adott szakmai dolgoknál stb stb). Egyrészt mondták, hogy egy héten belül szólnak, de érdeklődnék hogy kvázi milyen értesítési intervallum a jellemző, illetve a fentieken túl mik azok a pontok - általánosságban véve - amik jó illetve rossz irányba vihetik egy adott interjú kimenetelét? -
Sztenly
tag
válasz
bbdzyx
üzenetére
Jah rendben, akkor ti rendre másik dimenzió vagytok az átlagcsaládhoz viszonyítva ahol ezek nem egyértelmű dolgok a pénzügyi tudatosság mezején.
Am sejtettem h ti jobban álltok mint az átlag csak neked címeztem a dolgot de olyan "az anyósomnak mondom de a lánya is értsen belőle" tipusu hsz. volt. Szóval a topik audienciájának szólt, mert felteszem nem csak 50-60an olvassuk (annak ellenére h alacsony a számossága a válaszadóknak. )
A második bekezdéseddel teljesen egyetértek. -
bbdzyx
senior tag
válasz
Sztenly
üzenetére
Mea culpa, nem teljesen voltam egyértelmű, félinfók alapján kaptatok össze.

Az összeg, amit említettem csupán az autóra és/vagy egyéb költésekre félretett pénzünk, ezen felül ofc van még pár hónapra elég megtakarításunk. De mivel a kertet is fel akarjuk újítani/újíttatni jövő tavasszal, ezért örülök, hogy nem kell kiadnom azonnal semennyit, legyen az 500-600k vagy akár egy 3-as Prius ára.Mi észak-pesti aggloban lakunk, a tömegköz elsődleges volt a házvásárlás során, így a váci vasút 6-7 perc sétára van a házunktól, de ennek ellenére én is alapfeltételnek tartom egy autó beszerzését már a gyerekprojekt elkezdésekor. Ugyan közel BP-hez, de mégsem a belvárosban vagyunk, nincsenek helyi kommunális járatok 5 percenként minden utcasarkon. Csak kényelmesebb bedöcögni 5 perc alatt a védőnőhöz, mint 20-25 percig tolni a babakocsit a sokszor járda nélküli utcákon. Ugyanez a helyzet a nőgyógyásszal, kíméletesebb a kismamát egy légkondis kocsiban bevinni a kontroll vizsgálatokra, mint bebumlizni mávval+bkvval a 30 fokban.
-
Kobe
veterán
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Nem kukacoskodas, de csak nekem tunik ugy hogy ennek kb 0 koze van egy olajipari emerging technologies sde rolehoz?
es inkabb sima PM / cutover / migration manager szerep? En egy ilyen rolenal megnevezes alapjan 1000x inkabb szamitanek valami downstream oldalon uj ipari technikahoz vagy programozasi nyelvhez kotodo proof of conceptek orrverzesig torteno gyartasara, folyamat automatizalasra, big datara vagy ahhoz hasznalt nyelvek expert tudasara, industrial standard data exchange interfacek bevezetesere, SCM / Production folyamatoptimalizalasra... Nagyon kreativ szemmel pl meg a telepeken hasznalhato ipari dronok folyamatautomatizalasban betoltheto szerepe is szoba johet, stb
-
BlueAthlon
senior tag
válasz
bilimbalam
üzenetére
Mondok 1-2 példát az utóbbi bankos életemből....
Cutover ( átállási terv készítése ) ahol leülök az érintett IT és üzleti területekkel, hogy felvegyük az átállási forgatókönyv elemeit.
Egyik ilyen korai IT jellegű szakasz :
Milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy előálljon a célként használt informatikai környezet ( VM provisiontól kezdve adatbázis kialakításon át, az applikáció telepítések és a végén az integrációs sanity checkekig, stb..stb.. ).
Üzleti szakasz :
Mik azok a kritériumok, amik alapján leválogatjuk azokat az ügyfeleket, akik a központi ügyféltörzsből terítésre kerülnek a számlavezető rendszerbe. Pl mert terméke van ( folyószámla, megtakarítási termékek, lekötések, hiteltermékek stb...stb.. ), avagy valamely kontrakton kapcsolt személy ( kezes, társtulajdonos, stb... )
Ha ez megvan, mikorra időzítjük be a szinkronizációt a "jelenleg üres" célrendszer felé ?
Mi a migráció dátuma, hogy állítjuk be a mi "üres" rendszerünket, hogy azon a napon álljon ?
Milyen manuális paraméterezés szükséges esetleg ahhoz, hogy élő devizás ügyleteket migráljunk, ha a központi árfolyamterítővel még nem készült el az integráció azaz nem kapok friss árfolyamokat. Kitől kapom ezt meg hivatalosan az ügyféltől, stb..stb..
-
Gumikacsa94
csendes tag
válasz
HoTDoG
üzenetére
Én is pont ebben a helyzetben vagyok. Én úgy hallottam, hogy eléggé menedzser függő és az US/EU nagyon más az Indiai szektortól, sőt ha jó klienshez kerülsz akkor kifejezetten érdekes is lehet. Azóta esetleg van valami plusz info, ami no-go irányba elvitte ezt (ha van info akár privátban is szívesen meghallgatom)?
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
Ez egy pár éves vidéki multi példa, az arány akkor bruttó 0.6m vs 1.8m volt, mondjuk azóta ezen már javítottak - ez az általam ismert legkirívóbb példa.
-
bilimbalam
tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Amúgy mi a munkád pontosan, mivel telik egy napod?
Milyen tudás kell hozzá? -
Sztenly
tag
Teljesen egyetértek veled. Enyém se került 1M-ba és 2 gyerekkel is elennénk benne.
Egy külön téma lenne h persze az világos h a drogos BMW terpejáróval szemben mivel lenne nagyobb a túlélési esélyünk.
Most akkor vegyen mindenki terepjárót és akkor súly a súly ellen küzdjön vagy inkább lehet más megoldás is?
Van más megoldás..
-
válasz
tboy93
üzenetére
Egy 3 millás autó havi lízingdíja valami 50-60 ezer forint. Ezt simán ki lehet gazdálkodni átlagos család esetén. A gond az, hogy itthon vadnyugat van, és olyan autókat is kiengednek a forgalomba, amiket régesrég be kellett volna már zúzni. Szarrá rohadt, füstölő kotvány BMW-kkel, Audikkal van tele az ország.
-
PuMbA
titán
válasz
tboy93
üzenetére
Ez a 3M tényleg elég túlzás. Kicsivel 1M alatt vettem pár hónapja kiváló állapotú, 105LE-s 2005-ös Opel Astra H-t 125.000 km-rel, ami 5 csillagos Euro NCAP töréstesztes autó.
Átírás, teljes átnézés és szokásos cserék, futómű beállítás, új gumik, biztosítással együtt 1,5M-nál megáll a dolog és ez egy olyan autó, amire ezután már alig kell költeni, mert ugye: Opel, sose kop el

-
Sztenly
tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Inkább te olvasd el h én mire utalok.
Pontosan értem a szitut náluk, de pl feleslegesen nem megyek bele h akkor tört áron vegyék meg az anyósék autóját...stb.
Mondandóm lényege h nem költjük el a félretett pénzünk nagy részét autóra akkor sem ha 5perccel előtte volt egy nagy kiadásunk.
A másik és talán ebben nem értünk egyet h 3M alatt nem lehet gyereket meg feleséget autóba ültetni. (Tudom most az a divat h megfogan a gyerkőc és kell azonnal a SUV, mert másban nem lehet őt szállítmányozni)
A további kockázatokat meg csak finoman jeleztem, de ezt ők is tudják.
Te tudod h hány gyereket akarnak vállalni és h tutira összejön-e első körben? Tudod h hol laknak és mennyi segítségük lenne pluszba?
"Ilyenkor nem opció, hogy X évig gyűjtesz, " Sztem meg egy gyerkőchöz (vagyis annak tervezése előtt/közben) netto hülyeség családi autót venni.
Vagy mi van ilyenkor a fejedben?? H a kissrác/lány feltöri apu megtakiját és elégeti a pénzt így apunak nem lesz már lóvéja akkor venni egyet amikor 3an már épp tesók és a legkisebbet hozzuk haza a kórházból?
-
válasz
Sztenly
üzenetére
"az meg mégjobban h a félretett pénzetek nagy részét költenétek el autóra.. (2.5-3M) és ezután tartanátok tőle h lerobban és sok rákölteni való van még."
Ha elolvasod a kommentjét újra, most vettek házat, egy nagyobb kocsi meg muszáj a gyerek miatt (is), szóval ezek alapján kellett mérlegelni. Ilyenkor nem opció, hogy X évig gyűjtesz, illetve sokkal olcsóbban meg nem tudsz olyan családi autót venni, amibe be mernéd ültetni a feleséged és a gyereked.
-
SztárDoki
újonc
Inkább túlkompenzálnak, nehogy véletlen egyszer egy anyuka betámadja őket, hogy hátrányba került azokkal szemben, akik nem mentek el szülni. Több cégre is jellemző, hogy valamilyen formában pozitív diszkriminációt alkalmaz bizonyos csoportokkal szemben. Eléggé be vannak fosva a cancel culturetől. .
-
Kobe
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
En talalkoztam nem is egyszer olyannal - pl pont az emlitett'zexxonnal, hogy az egesz evben szulesi szabadsagat tolto anyuka uszkve 2-3x akkora emelest kapott felzarkoztato berfejlesztes cimszo alatt, mint az egesz evben aktivan dolgozo, betegszabi nelkuli irodista az eves ertekelese alapjan.
Volt aki ezt zsinorban egymas utan 3 gyerekkel eljatszotta, letelt az elso szulesi szabi, bejott kb 1 honapra, es utana ment vissza a kovetkezovel.
A vegen kb 40%kal kapott tobbet 5-6 ev nemdolgozos felallasban mint az 5-6 evet ledolgozo kollega.Szerintem eleg undorito huzas, de hat cege valogatja. Az en olvasatomban meg az is aki nem top range melos, de dolgozik, komparative millioszor tobbet tesz a melo erdekeben mint egy szulesi szabin levo, de hat ok tudjak.
-
Párral ezelőtti cégemnél az anyukák amikor visszajöttek akkor nem az eredeti beosztás és fizetés környékén vagy ahhoz közel kaptak helyet, hanem 1-2 szinttel lejjebb. Volt aki vezetőként ment el, vezetőnek kinevezték az általa leminősített kollégát majd most ennek az embernek jelent harmadpénzért. Mondjuk az állás megmaradt legalább.
-
Sztenly
tag
válasz
bbdzyx
üzenetére
Köszi h megosztottad a sztorit. Picit diverzebbé teszi a gondolkodást.
Habár teljesen meglep h van olyan h egy kocsit 3-om család között logisztikázzátok ki, az meg mégjobban h a félretett pénzetek nagy részét költenétek el autóra.. (2.5-3M) és ezután tartanátok tőle h lerobban és sok rákölteni való van még.
Azt már csak röviden említeném meg ha maternity-n nem jár az autó feleségednek akkor a jó tömegközlekedés felteszem garantált. -
bbdzyx
senior tag
válasz
bandus
üzenetére
Csatlakozva a lízingelt céges autó témához: nekünk saját kocsink nincs, anyósomét használtuk a sógorékkal felváltva, szóval 3 felé kellett szervezni mindig a dolgokat.
Házat is nem rég vásároltunk, így a félretett pénzünk autóra 2,5-max. 3millió lett volna. Szerencsére páromat is előléptették, neki pedig nyílt lehetősége igényelni lízingelt autót. A lízingdíj, amit engedélyez a cége havi br.100e HUF-ban van limitálva, valamint üzemanyag kártyára kikérheti a cafeteria keretét.
Nagy dilemma volt, hogy vegyünk egy saját használt kocsit vagy maradjunk a céges konstrukciónál, mert az alapbérét ezzel a br100k-val csökkentve rögzítik a munkaszerződésébe, így ha elmegy szülni, akkor a GYES/GYED is ez alapján fog kalkulálódni és még a kocsi sorsa is kérdésessé válik ezen időszak alatt.
De végül is meg hánytuk-vetettük és úgy számoltuk, hogy jobban megéri ez a konstrukció még 1-1,5 éves távon is, mint beleugrani most egy használtba, amire rámegy a félretett pénzünk nagy része, plusz az átírás költsége, teljes átnézetés, egy gumiszett ára, a kötelező biztosítás meg még az isten tudja milyen váratlan költségei adódhatnak a közeljövőben.Mondjuk a miénk is egy egyedi eset, de ez is egy olyan élethelyzet, amikor megéri a havi bevételkiesést az, hogy legalább a kocsi meghibásodása miatt nem kell aggódni.
-
HoTDoG
tag
válasz
Marky18
üzenetére
Az még hagyján, interjúk során volt pár angolul nagyon szépen beszélő, ami ritka.
Ami viszont már problémás, hogy az angol (vagy legalábbis papíron oda bejegyzett) közvetítő cég teljesen unprofessional. Aki megkeresett alig tudott angolul kb, aki pedig a szerződést küldte, azzal beszéd közben annyira rossz volt a vonal, hogy magamat hallottam vissza és kértem, hogy némítsa le amíg beszélek, és hasonlók... Emellett miután jelezték, hogy zöld a lámpa, nem tudták megmondani milyen hosszú a szerződés. Én mondtam, hogy a TCS visszajelzése alapján mennyi is lenne. Na most ezekkel bármilyen szerződésbeli módosítást, menet közben problémát orvosolni, nem egy életbiztosítás. A napidíj vonzó, de itt ki is fújt. -
CyberPunk666
senior tag
-
CyberPunk666
senior tag
Szerintem annyira nem bonyolult, hogy ne fussunk rá minden alkalommal ugyanarra az ezerszer lejátszott vitára.
Mindenkinek mások az igényei és a használat módja, más mennyiségű pénzt ér neki egy adott dolog. Nem csak anyagi szempontok vannak.
Mindenki számolja ki magának, hogy neki mi éri meg anyagilag és nem anyagi értelemben.Nincsen egy darab végső következtetés, ami minden másnál jobb.
-
BlueAthlon
senior tag
@Kobe :
Nem közvetlenül a zexxon, hanem közvetítőn keresztül. Hozzájuk vetettem fel magamat payrollra ( szánt szándékkal egyelőre, hogy lássam mennyire válik be a meló ), ezért is a számodra furcsának tűnő csomagajánlat.
A későbbiekben nyitott vagyok contractorkodásra rajtuk keresztül mivel első blikkre ott sem elveszett órabérrel nyitottak tárgyalási alapként ( 15-17k+fa ). És nyilván arról is van sejtésem ők mennyiért adnak tovább, nem számítok kevesebbre mint a nagy átlag ebben a szektorban.
@Kickass
Igen, róluk van szó. A munkakör megnevezésen ( SME & advanced meg minden is ) én is nevettem, de egészségükre, ha ilyenekkel jelölik a szakembereket. Jó ideje már nem a titulusokra izgulok.
@Bandus
Erre én ezt szoktam mondani : "Most sem rossz, de lesz az még jobb is
".Ahol most felmondtam, tudta ezt a payroll szintet, ha volt 21-22 konzulensi napom egy hónapban.... de az idénre allokált meló nem volt az én világom és nem látszott hogy át tudnának helyezni egy számomra is vonzóra az elkövetkező pár hónapban , ezért is váltottam.
********Cíges ótó :
Egyelőre nem indokolja az élethelyzetem, hogy kelljen avagy lecseréljem a max 1,5M-t érő, de pöpec állapotban lévő kis boldogsághormon Fiat Panda 100HP-met. Van két motorom is mellette, inkább azokat használom, az autó akkor jön elő, ha az időjárás indokolja. Egyelőre inkább a menyasszonyom céges 2020-as kombi fókáját használjuk hosszabb utakra avagy szállításra.
Viszont a családalapítás 1-2 éven belül várható, amikor a maternity leave idejére a fóka visszakerül a munkáltatóhoz, na akkor a Panda lesz a gyerekhordó városi autó és veszünk mellé valami nagyobb kombi / szállító harcjárművet az adott időszakra a hosszabb távokra.
-
HoTDoG
tag
TCS (Tata Cons. Serv.) -el van valakinek tapasztalata? Illetve náluk külsősként angol cégen keresztül számlázva? Akár privi is jöhet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hisense LCD és LED TV-k
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Hardcore café
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mini PC
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- YouTube
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- IBM TS3200 48-Slot Tape Library (45E1330), 2x LTO-4 FC Tape Drive (35P2510)
- IBM TS3100 Tape Library (3573-L2U), 1x IBM LTO Ultrium 4 FC 4Gb/s Tape Drive (95P5817)-without Tapes
- Nintendo Switch 2 Mario Kart edition Gyári tok Gyárli fólia
- Apple watch Ultra 2 aktiválatlan új 1 év Apple jótállás
- HP Omen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 Fe
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen,MS4120
- Dell Latitude 5330 - 13,3" touch, i5-1245U, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
És azóta évek teltek el. Most ott tartunk, hogy elraboltatják egymástól a fejlesztőket a cégek, és húszezresekkel tömik tele a szájukat. Kapásból tudnék melót vagy 10 senior java devnek jópénzért ismerősökhöz.

Én munka mellett nekifutottam ott egy mester diplomának, de teljes, amúgy jó és érdekes munka mellett nekem nem fért bele az ott elvárt szint, ezért csendben abbahagytam. Gólya tábor meg bál volt így a legjobb benne 
vagy bármi más lehet amire nem látunk rá.