Hirdetés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Yettel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
justmemory
senior tag
Na most az van, hogy nem használok sem instagramot, sem facebookot sem egyéb "népszerű" alkalmazást. A csevegők közül a Vibert illetve szökőévente a Skype-ot. Lehet ez is számít...
Használtam Samsung A5-öt rootolva, moddolt ROM-al, sőt LOS-t és még a Sailfish is ráment, de ezek közül a moddolt ROM-al volt leginkább élvezhető a telefon; vagy inkább lwgkevésbé problémás app oldalról.
Ha zártság, akkor azért abban az iOS is bajnok... én azt gondolom, hogy alapvetően bizalmi kérdés ez az egész, mert oké, ha nyílt minden, akkor sem biztos, hogy a forráskódot olvasgatva meg tudnék ítélni bármit a működésről... Egyébként most is pl. a Termux F-Droidról lett telepítve Android 10 alatt... A Sailfish, ahogyan írod is, a zártság miatt szintén bizalmi kérdés, és még az Android támogatása sem acélos.
Nem célzottak a reklámok, hanem olyat tudsz, higy releváns vagy nem releváns reklámot szeretnél látni, akár pl. a PH! saját appjában...De pénzért ugye lehet venni reklámmentességet, ha erre ad lehetőséget az app fejlesztője. Hogy honnan veszik ehhez az adatokat, azt nem tudom, de nekem annyira nem relevánsak... Tegyük hozzá, hogy eleve nem használok sok app-ot; olyat végképp keveset, amiben reklám van vagy lehet... A másik, hogy nekem van hangasszisztens, használom is, de eddig soha egyszer sem köszönt vissza sehol semmiféle telefonbeszélgetési vagy akár chat, email téma; sem email-en, sem reklámban. Pedig Bixby figyel, mert ha szólok neki, azonnal reagál... Tehát én az efféle dolgokat hamarabb írnám a Facebook számlájára...
Android alatt létezik az engedélykezelés, tehát elvileg csak annyit tudnak rólad, amennyit te engedsz tudni. Ha nem-okos telefont használsz, akkor is be tudnak mérni. Ha fellépsz a netre bármilyen eszközzel, már nem vagy láthatatlan... Nekem a Samsung saját adatvédelmi appja fut folyamatosan, VPN-t használ, stb... De ezek mind-mind bizalmi dolgok is valahol. -
justmemory
senior tag
Bocsánat, hogy belevau, de... 10 évig használtam Nokia n900-at, aztán egy iPhone 6-ot, végül most Android-ot... Nyilván engem is sokáig a nagytestvér réme riogatott, de... asszony iphoneján, meg ismerősök androidján a telefonbeszélgetésben elhangzott dolgok is visszaköszönnek, durva. - erre mondjatok már példát, mert nekem ilyenek nem jelennek meg és nem is jelentek sosem... vannak appok, amikben van reklám, de akkor sem... emellett pipálgathatsz olyat is, hogy releváns vagy nem releváns reklámokat vagy ajánlatokat szeretnél-e látni...
Mindamellett, hogy ingyen kapod a szoftvert; az adataiddal fizetsz... az sem teljesen világos, hogy ha ennyire rossz az Android, akkor miért kellene, higy a Sailfish fullosan támogassa? -
justmemory
senior tag
válasz
TiceRex #1550 üzenetére
Elindítani a root miatt (pár kivétellel) nem lehet; igen, erre való a Magisk; OTP-vel működik, a többit nem tudom... illetve az Alien Dalvik dolgait sem.
(Az egyik olyan bankban dolgozom, ahol ezt elsőként vezették be, és sajnos látom a hátterét is...) - erről írhatnál bővebben
-
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #1500 üzenetére
Nézd, totál igazad is van, és nem is "beszólásnak" szántam. De. 9 évig használtam egy nokia n900-as készüléket, amire azt hiszem mondhatjuk, hogy nem túl támogatott darab; nincs 1 éve, hogy le kellett tegyem, mert mondjuk a naptár szinkronnal nem tudtam már mit kezdeni... Nem a Google/Android a létkérdés, hanem bizonyos funkciók, sajnos...
Abban is igazad van, hogy "hivatalosan nem támogatott készülék", viszont ahogyan tapasztaltam, a hivatalosan támogatottal is van gond, rádásul a Sailfish egyik lényege (szerintem), hogy portolható... Nem haltam volna bele az Android App Support hiányába, de mint mondtam, funkciókra van szükségem, nem ragaszkodok semmilyen "szolgáltatóhoz". Amit írtam nem hiba felróvása akart lenni, csupán tényközlés. Mindamellett, hogy tényleg nagyon tetszett a gesztusvezérlés, a témák, az irányíthatóság, a terminál (még n900-ra is feltettem ezt anno); hogy van vim, tudok csekkolni mindent; hogy fel tudtam tenni azt a navi programot, amivel n900-on annyit bűvészkedtem, hogy menjen turistautakkal és a fejlesztőjével is váltottunk anno pár levelet (debug, igények)... Szóval morci inkább talán pont ezek miatt vagyok (érte, és nem ellene), de talán én is túl sokat vártam... A készülékem jelenleg az, ami; kitalálható, hogy nem szokásom sűrűn cserélgetni ezeket, hiszen minek tegyem, ha egyszer működik. Örököltem, kidobni nem fogom. Az első dolgom volt root-olni és kísérletezni; ez már csak ilyen. Folyamatosan nyomon követem a Sailfish-t, mióta csak kiadta a Jolla, és ez így is marad. -
justmemory
senior tag
Nagyon köszönöm!
Sajnos asszem megy a levesbe... Alapvető dolgok nem működnek - nem megy a mobilnet (millió és egy megoldási lehetőséget megpróbáltam), nem megy a google fiók szinkron (levelezés, naptár kéne csak), nem megy hivatalosan az android app support (aptoide lehetősége)... Ez így totál nem oké. Pedig amúgy nagyon tetszene, őszintén mondom, de... Hogy még a mobilnettel se bírjak zöld ágra vergődni; a support-ot pedig hagyjuk, totál nonszensz (ja, hát így meg így nem megy, nos, akkor... ööö.... ööö... esetleg a log-odat küldd el nekünk, aztán hátha egyszer történik vele valami...)... Mindennapi készüléknek használná az ember... Na mindegy... Máskor majd még lehet küzdök vele, de most így ez picit (nagyon) csalódás.
-
justmemory
senior tag
válasz
justmemory #1495 üzenetére
Lenne még egy fontos kérdésem: ha nem hivatalos, jolla által támogatott eszközöm van (Samsung Galaxy A5 2015), akkor az android support-ot elfelejthetem...? Aptoide nem található a jolla store-ben; jolla fórumon pedig azt olvastam, hogy ha nem hivatalos a cucc, akkor valószínűleg azért...
Sajnos a google fiók problémát továbbra sem tudom megoldani, esetleg ha arra is lenne ötletetek,, megköszönném (jó lenne, ha legalább a névjegyeket és a naptárat be tudnám szinkronizálni...).
-
justmemory
senior tag
Sziasztok!
Mivel nem tudok aludni, gondoltam teszek egy próbát a Sailfish-el. Remekül fel is megy meg minden, de nem tudok Jolla fiókot létrehozni. Az össz amit közöl velem, hogy "hoppá"... Meg hogy ellenőrizzem nincs-e az email címem másik eszközhöz társítva már (természetesen nincs...). Lenne esetleg ötlete valakinek ennek a problémának a megoldására?
Próbáltam Google fiókot is hozzáadni, de az sem ment; ott egy kódot kellett volna másolgatnom az alkalmazásba (amit persze így telepíteni sem tudok... hehe). Próbáltam jolla fórumos megoldásokat, de nem vezettek sikerre... Nem túl jó kezdés...Köszi előre is...!
Frissítés: a neten keresztül regisztráltam, így engedte a jolla fiókot hozzáaadni...
-
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #1467 üzenetére
Én ezt picit másképpen látom, noha a rendszert magát még nem próbáltam - sajnos nincs olyan telefonom, amit napi használatra befoghatnék, amíg szórakozok a Sailfish-el a jelenlegire.
Én azt látom, hogy noha a Sailfish is dinamikusan próbál fejlődni, valójában sokan éppen az Android (esetleges) kompatibilitása miatt váltanak/váltottak rá. És - javítson ki bárki, ha tévedek, de - sajnos nem az látszik, hogy tömegével készítenék a fejlesztők az appokat Sailfish-re, hanem továbbra is marad az Android/iOS vonal. Más meg ugye - sajnos - csak elképzelés szintjén van.
Ami tör előre, az most az F(x)Tec Pro1, arra is a Sailfish és a Maemo Leste. A Purism nekem inkább kudarcnak érződik.Félreértés ne essék, imádnám, ha jó lenne a Sailfish és fizetnék is érte, ha hozná azt, amire jelenleg nekem napi szinten igényem van (elnézést, de nekem az jön át, hogy olykor az alap dolgok is nyűgösek - lásd #1444), és fejlesztenék is tovább rá az appokat. Mert igen, nagyon hiányzik, hogy - a korábbi n900-amhoz hasonlóan - bele tudjak nyúlni akár a rendszerfájlokba is, saját/más által fejlesztett appokat egy csettintésre tudjak telepíteni/módosítani; lecsupaszítani a rendszert, stb. De erre jelenleg nem látok esélyt. Szóval lehet megtűrt az Android, de látható, hogy aki frissen próbálná ki a Sailfisht, az is keres specifikusan appokat (pl. banki; vagy te is említetted, hogy a Google Maps-et használod). És igen, fejleszthetnék erre is az appot, de nem fogják, mert sajnos maga a rendszer (Sailfish) rétegigény. De én is remélem, hogy ez változni fog...
#nooffense... -
justmemory
senior tag
Szia,
ugyan csak a pálya széléről szólnék hozzá, de nem alapból támogatott az android layer (aliendalvik vagy ilyesmi)...? A jolla oldalán ennyit találtam a témában, ami esetleg releváns lehet: https://together.jolla.com/question/192936/how-to-install-andoid-apps-on-sailfish-os-x/
-
justmemory
senior tag
Hát... A kínaiaktól licencelni...
Nem tom...
Egyébként a Maemo-t kifelejtettedEnnek egyébként jelenleg a Leste lenne az utódja. Érdemes ránézni. Ahogyan elvileg a purism is próbálkozik a librem 5-al...
A HMS-nek meg ugye szintén az a lényege, hogy az egyszeri user észre se vegye a változást, ezért is kellett, hogy rengeteg fejlesztő álljon mögéjük. A Jolla hiába erőltet valami mást, ha arra nem lesz fejlesztő, vagy a népszerű alkalmazásoknak nem lenne alternatívája vagy átjárhatósága. Nem véletlen, hogy kitalálták azokat a "rendszereket", amelyek "univerzálisak" - gondolok itt a kivy-re/buildozerre például... -
justmemory
senior tag
Szoftveres oldalról én abban látnám a lehetőséget, hogy igen, az APK-t kezelhetné mondjuk egy linux alapú platform - akár mondjuk az n900. Jelenleg is küzdök buildozer fronton, tegyük hozzá, nyilván nem PC--n, hanem arm-on...
Tehát ha mondjuk pythonban írt alkalmazásból lehet apk-t készíteni (kivy), legalább azt a lehetőséget jó lenne megtalálni, hogy az apk-ból is valamilyen módon egy source fájlt készíteni, hogy abból lehessen építkezni. Itt persze nyilván a lib-ek, modulok, gui, stb. kérdéskör is érdekes, de mondjuk a qt adott... Nem tudom... Persze ez a fizetős alkalmazások esetében érdekes kérdéseket vetne föl...
A GMS valóban egy másik történet, de ha úgy vesszük, alapvetően a Jolla ült föl annó erre a vonatra és a jelenben ugye döcög ez a vonat. Vagy éppen áll... A jövő egy másik kérdés, de őszintén szólva én... Nos nem akarok borúlátó lenni, de EU döntést nem vizionálnék. Az oroszokat meg hagyjuk is
Az is gond, hogy sok app-nak szüksége van a GMS-re, tehát ha az apk kérdés megoldódna, akkor sem lenne sokkal beljebb senki, mert mondjuk az app nem futna...
És akkor megint ott tartunk, hogy akarunk egy önálló, mondjuk valamilyen (szinten) nyílt szoftvert, ami támaszkodik azért az Androidra/GMS-re, hiszen anélkül nincs is élet... -
justmemory
senior tag
Én ugyan nem vagyok érintett olyan szempontból, hogy nem használom a Sailfisht (noha van telefonom, amire van port, szóval majd egyszer lehet megpróbálom), de korábbi nokia n900 tulajként anno majdnem Jollára váltottam.
A probléma az, hogy... Nos, elvileg ugye pont az Android "layer" jelentené a dolog lényegét. De pont az nem megy. Illetve - ahogyan látom - az sem megy... Így pedig nagyon nehéz felhasználói bázist építeni... Az n900-ról is azért kellett váltsak, mert egészen egyszerűen eljárt felette az idő. És nem csak a vas, hanem igenis app szinten is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, én még az ezer meg egy éves navijával is jól elvoltam, de mondjuk egy google naptárat nem tudtam szinkronizálni rá (sok mindent megpróbáltam... syncevolution és társai; semmi...), ami csak azért baj, mert mondjuk az egész család azt használja, és nyilván nem is fognak mást. Próbálkoztam még közösségi cseverészéshez a matrix-el... az sem jött be, ha már van mondjuk viber és társai... Szóval ezek - ahogyan én látom - nagy bajok; már ha felhasználói bázis növelése a cél. És akkor még aki rászánja magát, és támogatott is a készüléke, az is küzdjön... No offense, de nem túl jó PR. -
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #1227 üzenetére
Sok szomorúság van benne, sajnos. Már eleve az, hogy nem tudom Sailfish-el telepítve venni, hanem nekem kell feltennem. Szóval van baj...
És ami még elképesztőbb, hogy egy cég nem tud érdemben lépni, mikor már ilyen community projektek is vannak... -
justmemory
senior tag
Szia,
csak így a partvonalról, mint inkább a dolgokat követő, sem mint beleugró user az alábbiakat tudom, aztán javítson ki, aki jobban belelát:
de jó is lenne...
Sajnos nem lehet akármilyen telefonra telepíteni.
Van néhány telefon, amire eleve fel van már telepítve, mert mondjuk eredetileg is arra "épült" - pl. Jolla C, Jolla 1, Aquafish. Aztán van a Sony Xperia X, amihez van hivatalos támogatás, erre lehet külön feltelepíteni leírás alapján a megvásárolt Sailfish OS-t. Aztán vannak a community port-ok, pl. szintén Xperia X-re, vagy Oneplus-ra, meg még akár egy másik nagy halom készülékre is, de ezek "megbízhatósága" olyan szempontból kétséges, hogy mivel néhány vagy egy lelkes fejlesztője van, lehet simán eléggé bug-os, és nem biztos, hogy minden update-et megkap, stb.Ha szeretnél ismerkedni vele, szerintem először szerezz be egy Jolla készüléket, vagy akár egy aquafish-t, és ha önmagában tetszik (azért lehetnek vele gondok, pl. erőforrás felhasználás) a rendszer, akkor vegyél Sony-t és a szoftvert
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1218 üzenetére
Én is azért nézegetem a lapot, hogy hátha, de úgy tűnik be kell érjem a külföldi oldalakkal, ahol érdemben van hozzáértés és infó is. Kinek mi az igénye, ugye...
Sebaj. Mondjuk a széles körű tájékoztatás hiánya picit fájó, mert pont így lehet elejét venni annak, hogy az érdekes és izgalmas, akár újdonságnak is nevezhető dolgokról bárki infót kapjon; márpedig egy techlapnak azt gondolom ez is kellene, hogy a célja legyen. De hogy miért pont a sokadik gagyi androidos cuccot kell bemutatni... Mindegy...
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1212 üzenetére
Ja, ja, próbálom követni én is, viszont amit még mindig hiányolok, az egy készülék... Na... Szóval értem én, hogy lesz támogatása, de azért az nem ugyanaz. És igen, olvastam azt is, hogy majd vásárolhatják a gyártók a licenszeket, hogy ők is feltelepíthetik a készülékeikre, de... Nem tudom... Még mindig nem teljes értem, hogy mi a cél és hogyan szeretnének oda eljutni, hiszen így relatíve szűk bázisra alapoznak. Imádok mókolni a telókkal, de őszintén szólva ahhoz már nincsen kedvem, hogy megvegyek egy 200k-s telót, aztán még fizessek a szoftverért, amit megpróbálhatok magam felhekkelni, aztán vagy sikerül, vagy nem. És akkor még mindig előfordulhat, hogy egyes funkciók esetleg hiányoznak.
-
justmemory
senior tag
válasz
PizzaProgram #1176 üzenetére
Szia,
ugyan nem vagyok benne teljesen a Sailfish világában, csak tájékozódni próbálok, viszont szerintem pl. azért, mert a Xiaomi Note4-re a portot nevezzük közösséginek, míg a Sony-ra maga a Jolla készíti a Sonyval - tehát magával a készülék gyártójával - közösen.
Egyébként Sailfish port több készülékre is van már (pl. Oneplus), viszont azok is úgy tudom közösségiek, tehát ilyen formán szerintem nem "hivatalosak"; abszolút az adott fejlesztőn múlik, hogy a bug-okat javítja-e, vagy fejleszti-e a jövőben a rendszert...Legalábbis nekem ezek a dolgok eddig így jöttek le, de javítson ki, aki jobban rálát!
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1174 üzenetére
Igen, a modul az nyilván jobb, főleg ha egy komplett "új" gépet kellene alkatrésznek beáldozni...
Hogy mennyire tartja az árát, azt nem tudom, mert néha elvadult árakat tudnak kérni ilyesmikért, ezért is nem viszi őket senkiAz n900 mondjuk ilyen szempontból is jó (volt), mert pl. a kameramodulja több egyéb géppel is kompatibilis és nagyon egyszerű cserélni...
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1165 üzenetére
Szia!
Itt találtam egy hirdetést, hátha az aquafish még megvan... Illetve hátha van még eladó cucc az oldalon, csak keresni kell...
-
justmemory
senior tag
Mivel sajnos nem is tudom ponotsan, hogy miként mûködk a rendszer, sajnos behatároltak a kérdéseim is... Vennem kellene egyet...
Én a talk.maemo.org-ot szoktam olvasni a témában; ha kérdésed van, szerintem próbálkozz ott is. Van külön topic a community build és a hivatalos Sailfish X-nek is. -
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1130 üzenetére
Sajna bármiféle új kezdeményezésnek erős hiányosságai vannak, hiába szereznek rá pénzt, ugyanis mindenki a már megszokott programokat, képességeket, stb. várja el. Én legalábbis ezt látom: tudja azt, mint a droid/ios, csak ne legyen droid/ios. Így nehéz...
Tehát főleg az elején biztos, hogy több sebből fog vérezni, és emiatt a felhasználók mennyisége - tehát a platform jövője - kétséges. De ha túl tudják ezt élni, lehet jó is. A gond mondom az, hogy mindenki doridot akar, csak droid nélkül...Vagy google nélkül, nem tudom... Különben minek küzdene azon mindenki, hogy egy "droid compatibility layert" hozzon létre a telón... Na mindegy. Engem ez is csak kíváncsiságból érdekel, mert igen, én is nehezen mozdulok ki az általam jól megszokott platformból, kiváltképp ha az új kevesebbet tud...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1128 üzenetére
mostanában inkább a purism librem 5-öt nyomják talán kicsit jobban, illetve van egy olyan, hogy PostamarketOS. De még az utóbbit sem nagyon vágyom kipróbálni, pedig van is n900-ra... csak hát a hiányosságok, ugye... nagyon nehéz ez.
-
justmemory
senior tag
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1117 üzenetére
Számomra egyelőre bukta, sajnos... Miért...? Mert nem arról van szó, hogy "Oké, vannak még hiányosságok, de hamar megoldjuk őket", hanem arról, hogy "Oké, kijöttünk egy eleve hiányos működéssel megáldott drága cuccal, és a felhasználók szépen letesztelik nekünk, mi pedig ebből okulva majd javítjuk a dolgokat; már a sok-sok-sokadik bug-ot...". Szóval szerintem ezt már nem győzik, és hiába a felhasználók, azért ez így nagyon nincsen rendben... Sok mindent hajlandó vagyok a telefonomon állítgatni, de azért jó volna ha működne azért...
-
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #1099 üzenetére
Ja értem, errôl nem hallottam még, köszi a felvilágosítást. Ez nem hangzik túl jól...
Mondjuk a jelen fejlesztésekbe ettôl függetlenül beleadhattak volna többet; az nem veszélyeztetne semmi ilyesmit...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1092 üzenetére
Hát, lehet, hogy a múltja miatt... Meg hogy azért jelenleg a telefonjaival is picit más utakat jár bizonyos szempontból. Ja, és mert önként és dalolva döntött úgy, hogy nyit a Sailfish felé... Ha mást nem, hát utóbbi elég indok lenne arra, hogy akkor csinálja már tisztességesen (mármint normálisan, "spiritusszal").
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1090 üzenetére
Ez igaz, és nyilván 2x-10x-100x több pénz sokat lendítene a helyzeten. Viszont itt a teljes egészet nézem, és nem csak és kizárólag a Jolla/Sailfish OS emberkéket. Azért mégiscsak ott a Sony... Ha ott nincs pénz, akkor hol...? Az a szomorú, hogy a Sony is csak ennyi pénzt hajlandó ebbe beletolni; viszont így totál langyos víz az egész, és ez azért őket is nagyban minősíti. Akkor minek fogtak bele...? Minél kisebb kockázattal kipuhatolni egy másik piaci szegmenst... értem én, de a Sonyt ennél azért innovatívabbnak/bátrabbnak gondoltam korábban...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1088 üzenetére
Hát igen, csak a "hogyan" a nem mindegy. Valószínűleg én sem ok nélkül fanyalgok, és végső soron akár az én pénzemre is pályázhatnak (ezáltal a támogatásomra akár OS/szoftver, akár hardver terén). Minden alkalommal le kell szűrni a tanulságokat, és nyilván nem lehet minden esetben mindent tökéletesen csinálni. Számomra nem is erről van szó, hanem arról, hogy sorozatosan "okoztak csalódást", apróságokkal. Illetve annyira nem is apróság, mert jelen állás szerint azért jó pár dolog nem lesz használható (pl. videózni nem lehet
).
De érdemes végigolvasgatni a korábban linkelt fórumokat, (illetve itt egy harmadik) és mindenki leszűrheti a saját maga következtetését.
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1086 üzenetére
Ha nagyon rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy "mi lenne, további késések majd". De akármennyire is bizalmatlan vagyok, azért valahol drukkolok, noha ugye már elérhető community build image, plusz próbálják az unlock-ot, de sajnos egyik sem zökkenőmentes... A windows-ra hivatkozott késésre mondta valaki az egyik külföldi fórumon, hogy "minél több windows user fér hozzá egy linux-os rendszerhez, annál jobb". Ebben van valami, noha illúzióim nincsenek
Elvileg ugye a Sony is kiad egy új leírást és módszert a flash-elés menetéről, szóval majd meglátjuk. De azért azt továbbra is tartom, hogy szerintem ezt nem így kellene/kellett volna csinálni...
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1070 üzenetére
Én is így értettem
Ettől függetlenül is karcsú a dolog
Persze az is lehet egyfajta üzletpolitika, hogy egy relatíve kis céget működtetnek, mely kis célcsoport igényeit szolgálja ki
Nem kell gigamega árbevételben és célcsoportban gondolkozni folyton...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1068 üzenetére
A biztonságot csak addig lovagolják, amíg van valamilyen ad hoc támadás, de a "kisembert" nem érdekli (amíg nem az ő adatait buherálják). Plusz, azért én mondjuk valamennyi nagyobb szolgáltatót is a "támadók" közé sorolom, mert ők is rendelkeznek azokkal az adatokkal, amiket esetleg a másik oldal ellop. Jah, lopják a lopott árut, hmm...
Na de mindegy is, mint írtam korábban, aranykalitka, mindenki maga dönti el, ez ennyi.
Szomorú az is, hogy nem tudják parancssor és minden egyéb nélkül megoldani. Pontosabban megtudják, csak bénáznak vagy esetleg mégsem kell a dolog. Ezért is szomorú mondjuk az n900/Maemo sorsa, mert ott két rétege volt a dolognak: megvolt a kényelem, a jól kidolgozott alapszoftver, de simán volt lehetőség a linux-os geekeskedésre, szinte teljesen szabadon. És a mai napig működik nálam a dolog. Asztali linux disztrót tudok rajta futtatni basszus, normális sebességgel... És ne azt nézzük, hogy "ja, ez ma kevés", mert az, hanem hogy mivé fejlődhetett volna mára...
Az Android, iOS már szerintem elment egyfajta parasztvakítás irányába, megmagyarázva, hogy ez meg az a funkció miért is olyan kényelmes neked. Hát nem tudom... Akkor inkább szívesebben látnék rá a VALÓDI és TELJES adatforgalmamra, applikáció-hozzáférésekre, mint hogy mondjuk 5-8-féleképpen tudjam felébreszteni a telefont... Szóval amíg hasonló "kényelmi" funkciók nem lesznek akár csak egy Sailfish-ben, de leginkább amíg komoly megkötésekkel, "bűvészkedésekkel", kiszámíthatatlanságokkal kell számolni, addig nem lesz itt semmiféle piacra betörés és egyebek. Megmarad valóban közösségi játékszernek.
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1066 üzenetére
Ha tudnám, már írnám is a lottó számokat
(magamnak, persze)
Én jelenleg csak azt látom/tapasztalom, hogy eszméletlenül nyögvenyelősen megy ez az egész, pedig azért ha mást nem, a Sony, mint húzónév, kellene, hogy vigye a dolgokat... De ez az open platform dolog nem igazán fekszik senkinek...
-
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #1063 üzenetére
Tudom, tudom, hogy én vagyok a negatív, de banyek... anno a nokia n950-et oda tudták adni "out of the box" a meego fejlesztőknek... Mennyiből tartana ugyanezt megtennie a Jolla-Sony párosnak...?
Itt és itt van két fórum, ahol az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat folyamatosan nyomon lehet követni, és azért annyira nem egyszerű a dolog; leírás ide vagy oda.
Tényleg nem értem már, hogy mi a cél... A meetingen elvileg az hangzott el, hogy van ám fejlesztői csapat; erre meg keresik az önkénteseket... Fura nekem ez az egész.
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1061 üzenetére
Nem feltétlenül kell szabad szoftver (noha nyilván én csak támogatni tudom a tudás alapú megosztást...), ezt csak azért mondtam, mert ha kicsi a felhasználói bázis, akkor nincs üzleti alapú fejlesztés már mondjuk a "gyártó" részéről, tehát marad a közösségi megvalósítás, amihez viszont kellenek a forráskódok. Lásd Nokia n900 - a közösség remekül tud rá fejleszteni, mert egy része nyílt forráskóddal rendelkezik vagy legalábbis visszafejthető.
Lehet piaci alapon gondolkozni a Linux kapcsán is - lásd Librem 5. Aztán hogy mennyi a létjogosultsága, az megint más kérdés. A user-ek már elvárnak egy jól megszokott szoftverkörnyezetet és/vagy tudást, amit biztosítani kell, különben nem fog menni az eladás. És igen, az Android, iOS ilyen téren legyőzhetetlen, de talán nem is ez kellene legyen a cél. Viszont kis tömegek részére nem éri meg fejleszteni, erőt, pénzt, mindent beletolni. Vagy legalábbis számomra úgy tűnik, hogy így gondolják. Nem tudom miért akar mindenki milliókra "lőni" rögtön. Pénzkérdés minden, és ha valaki beletolna a linux alapú fejlesztésekbe egy nagy halom pénzt, akkor lehetne eredményt elérni. Csakhogy ez a pénz lehet, hogy soha nem jönne vissza, vagy nem teljes egészében, és innentől halott ügy az egész. Ezért is mondtam, hogy a user base mérete sajnos itt válik csak igazán fontossá. Mondhatom én, vagy bárki más, hogy az Android nem biztonságos és hogy egy nagy halom magánadatot elszipkáz a csúnya-gonosz Google-bácsi felé, de ez senkit nem érdekel. Persze miért is érdekelne, ha 1. nincsen belelátása, fogalma, stb., 2 soha semmiféle kár még nem érte emiatt, sőt, igazából tök jó, hogy az újonnan feltelepített xy app rögtön tud a szokásnak megfelelően ajánlani valamit. Jah... Önként megy mindenki az aranykalitkába.
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1058 üzenetére
Ezzel én is egyet értek, de a user base mérete ott válik fontossá, hogy fejlesztenek-e rá vagy sem... Szóval ha pici a bázis, akkor sajnos bukóban vagy az eszközöddel, és amíg nem nyílt forráskódú minden, addig a közösségi kezdeményezéseket is megette a fene. Sajnos.
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1054 üzenetére
Értem. Mondjuk nem mindegy, hogy 1 vagy 20, de lényegében ha 40000-re nőne a felhasználói bázis, az sem sokat jelentene. Nem tudom mi a Sony vagy a Jolla üzleti terve, stratégiája, de nekem összeszedetlen az egész. Mintha még mindig a "sufnituning" korát élnék. Ennél szerintem picit komolyabban kellene venni a dolgokat, ha valóban potensek szeretnének lenni. De mindegy is, vagy sok startup a piacon, sokan kacsingatnak a linux alapú dolgok felé (mármint tisztán linux, nem androidos linux...), így szerintem csak idő kérdése, hogy kinőjön valamilyen értelmes alternatíva.
Nem fogok Xperiát venni, és SFOS-t sem... Részben elvi kérdés, részben mert tökéletesen megvagyok még mindig az n900-ammal (szinte hihetetlen...).
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1049 üzenetére
Hát tényleg nem. Amit leírtál, az alapján (használható - értsd: mármindjártapiacradobjuk - sailfish) telefonról sok szó nem esett...
Kár... Ez elég vérszegény. 600 fős fejlesztői csapat kell, hogy 2000 főre duzzadjon (muhaha) a felhasználói bázis...? Hmm... furák ezek a számok...
Mindenesetre a beszámolót köszönjük
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1045 üzenetére
Nem... De mondjuk egy működő, piacon lévő készüléknek lehet jobban örülnék, mint a sokadik szócséplésnek...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1037 üzenetére
Bocs
Ezek csak a tények, nem marketinges szemmel
Egyébként ha már egy mobilnál azt kell nézni, hogy mi lesz ha mégsem jó, az azért nálam nem pálya. Főleg, hogy elvileg ezt pont a különlegessége miatt venném. Nagyon cserélném már az n900-amat, ebben bízok/bíztam. A support is kérdéses azért; mégis csak Sony az eszköz, nem a Jolla "menedzseli", szóval majd mehet a móka, hogy hardver vagy szoftver hiba, stb. Nagyon is jó lenne az eszköz, de vannak fenntartásaim, sajnos...
-
justmemory
senior tag
válasz
BornToBePuli #1034 üzenetére
... Megint vészmadár leszek, de nézzétek el...
Tehát 50 euróért kapok egy szoftvert, amihez vennem kell egy jó drága, de legalábbis nem olcsó telefont, mókolnom kell, és ráadásul jó néhány funkciót is nélkülöznöm szükséges (még)... Legalábbis ha jól értem...
Plusz túl sokat nem mutatott a telefonból sem, csak elmondja, hogy jó, meg remek... Hát... én még mindig nem tudok annyira lelkesedni... -
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1031 üzenetére
De, pontosan azért...
És pont emiatt folyik be oda sok pénz. Ez a lobbi. Plusz a globális piacgazdaság vagy mi a szösz... Ami nem érdek, az nem fog megtörténni, vagy kicsi rá az esély.
Szépnek szép lenne, csak ahhoz egységes irányelvek, szabványok (szoftver szinten is!) kellenének. Az viszont egyenes ágon eredményezné, hogy valaki valahol pénzt veszít... Folytassam...?
Mondjuk a "10 évre kell eszköz" dologgal korábban egyetértettem volna, ma már annyira nem, mert annál sokkal gyorsabban fejlődik a technika. Itt mindig inkább az a kérdés, hogy kb. mennyi idő alatt áll elő értelmes mennyiségű innováció. Ma leginkább a biztonság az egyik legfontosabb kérdés, és ott bizony kell valamit gurítani... A 20 éves autónk is elvisz A-ból B-be, de azért szívesen lecserélném akár csak egy feleennyi idősre is -
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1029 üzenetére
Csak örülök neki.
Egyébként több oprendszer is van, csak sajnos ezek nem olyan elterjedtek. Ha megnézed, akkor a legtöbb alkalmazás androidra, iOS-re, plusz esetleg a winmobile-ra érhető el. A tizen sem a mobiltelefon piacon szerzi a részesedését, a sailfish sajnos eléggé korlátozott, hiába a Sony partnerség (csak jó volna már el is jutni használható készülékig... Mondjuk az is kicsit kiábrándító, hogy elvileg majd mindenki telepítgetheti maga, és nem out-of-the-box lesz kapható, na mindegy... Mármint hozzáállást tekintve kiábrándító...). Volt ugye a firefox-nak is próbálkozása, sőt, az ubuntunak is... Tehát majd akkor fogok tapsikolni, ha a Debian olyan os-t tesz le az asztalra, ami legalább egy évet kibír úgy, hogy folyamatosan növekvő piaci részesedést szerez, és fejlődik. Fejleszteni/portolni is csak akkor fognak rá, ha látják, hogy stabilan megmarad 3.-4. platformnak. Addig a kutyát nem fogja érdekelni...Ja, és nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de gondold el, hogy milyen jó is most az andoridnak-google-nek...: amennyire én tudom, tele van reklámokkal, hirdetésekkel. Nem tudom pontosan, hogy mi a helyzet, mert soha nem volt android-os telefonom, páromé pedig 2.2-esen fut, és az még tiszta
Szóval ugyan kinek áll érdekében, hogy nagy tömegeknek legyen szabadon (fel)használható, átparaméterezhető, szolgáltatásokat ki-bekapcsolni hagyó, igazán jól használható, biztonságos telefonja...? Valószínűleg keveseknek, és mindent meg is fognak tenni azért, hogy lehetőleg ne legyen ilyen telefon/OS a piacon. De ez csak egy mélyről jövő gyanú...
-
justmemory
senior tag
válasz
martonmiklos #1025 üzenetére
Más, persze, meg láthatóan picit jobban is van menedzselve. Az újragyártás nyilván picit talán könnyebb is, de attól azért nem félek, hogy pénzügyi számításokat nem végeztek, hogy mennyire is éri ez meg, mekkora lenne a bázis, aki venné, stb. Én csak örülnék, ha sikerülne, de azért jobb félni...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1024 üzenetére
Szerintem nem mindegy, hogy mit tud az OS. Nagyon nem. Nekem az n900-am roppant sok olyan hasznos extrát tud, amit az android, iOS, stb. nem. Nem azt mondom, lehet ez fordítva is, persze. Számomra nem csupán a programok/appok a fontosak, hanem az egész "ökoszisztéma". Hogy pl. semmi perc alatt tudok magamnak akár scriptet, akár nagyon nagy programot írni magán a telón. És akkor ez csak egy a sok dolog közül. A programokat lehet (vagy éppen nem lehet) portolni, tehát ha átülsz, akkor elvben ugyanazokat a programokat tudod használni. Ilyenformán igazából nem is kellene, csak néhány fajta telefon, plusz nem is kellene, csak egyetlen fajta OS
De ez nincsen így, mert ugye mindenki megy a kis pénzecskéje után (mármint a gyártók). Ez érthető is, nyilván.
Ehhez kapcsolódik az is, hogy ha átülsz, az soha de soha nem lesz ugyanolyan. És ezért nem is szoktam sokakat érteni, mikor platformot váltanak. Már csak azért sem, mert éppen pont a programok azok, amik sok esetben különböznek, nincsen az adott platformon adott esetben megfelelőjük, stb. Plusz sokat ad hozzá éppen maga az OS. Mindegy lenne, hogy android vagy iOS? Nem hiszem.Én pont azért szeretném, ha a sailfish sokra vinné, mert jellegében ahhoz áll közel, amit én elvárnék egy OS-től. A gond hosszabb távon szerintem a fejlesztéssel, fejlesztőkkel van. Jelenleg is 2-3 platformra kell fejleszteni, tehát egy újabb színre lépése mindig kérdéses. Ezért is van, hogy adott esetben egyes programok nem érhetők el minden platformra... Sajnos...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #1022 üzenetére
Az a helyzet, hogy akármennyire is optimista próbálok lenni, azért én is inkább vagyok szkeptikus. Sok helyen futhat vakvágányra a dolog, és ezek a közösségi gépek nagyon nehezen akarnak sikeredni, lásd neo900...
Követem a dolgokat a talk.maemo.org-on is, és oké, sokan bizakodóak, meg van kommunikáció is, de annyira nagyon távolinak tűnik ez nekem. És akkor az OS részéről még nem is beszéltünk... -
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #967 üzenetére
Teljesen igazad van, és bízni kell, igen.
Én csak azt találom szomorúnak, hogy ma éljük az eddigi történelmünk talán legnyitottabb világát, minden elérhető pár kattintással is, és ehhez képest "nagy cégek uralják az informatika világát", egyszerű licencelési dolgokon csúsz(hat)nak el alapvetően jó ötletek és kezdeményezések, megkötött kezű fejlesztők (WTF?!) és ha >nem vagy elég nagy<, akkor "esélyed sincs"... Szóval ez számomra szomorú...
-
justmemory
senior tag
válasz
WilliamGhost #964 üzenetére
Nem csak a malmokkal van bajom, hanem eleve kétségesség válik számomra, hogy a jövőbeli terméktámogatás, fejlesztés milyen ütemben fog zajlani. Mert ha ilyenben, és mondjuk egy kamera szoftver javítására majd arányaiban hasonlóan sokat kell majd várni, akkor megette a fene az egészet. Kivéve, ha ilyen szempontból ez is az n900/Maemo sorsára jutna, és a közösség maga is tudna rá írni, fejleszteni, mert akkor már pörgősebb lenne, az biztos...
-
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #962 üzenetére
Sajnos igen...
Ez a hong kong-i kiállítás nincs meg; mindenesetre lehet érdemesebb volna egyvalamire fókuszálniuk, és azt rendesen megvalósítani... A biztonság pedig kimondottan olyan terület, amit esetleg a Sailfish-ben megmutathatnak, hogy mennyire vesznek komolyan... -
justmemory
senior tag
válasz
Polarstar #960 üzenetére
Ez egy nagyon jó kérdés... Mert sajnos úgy látszik, hogy nem arra, hogy gyorsan fejlesszenek egy stabil, tömegek számára is elérhető OS-t, amit esetleg legalább egy, de inkább több készülékre is lehetne telepíteni.
Akár holnap beruháznék egy jól látható összeget, ha olyan formában létezne ez a dolog, mint amilyenben elvben cél. Még többet hajlandó lennék rá áldozni, mint amúgy egy telefonra tenném... Elúszik lassan a beléjük vetett bizalmam is, sajnos, mert egyre inkább csak a kifogásokkal van tele a padlás. Ha valaki amúgy szakértőként ilyen fejlesztésre adja a fejét/cégét, az ne panaszkodjon, hogy "sok a felmerült és megoldásra váró probléma"...
Ha elkészülnek vele egyáltalán, az lesz a gond, hogy idejét múlt lesz a hardver. Ez mondjuk engem pont nem érdekelne, ha amúgy a rendszer pörgős, és nincs akadás és nagyon stabil, folyamatosak a frissítések és fejlesztések, nyílt (mint az n900), sok linux-os dolgot natívan támogat, stb. Viszont ezzel megint csak azt fogják elérni, hogy "új" kuncsaftokat nem tudnak szerezni, mert bárki meglátja a specifikációs táblát, azonnal ott hagyja... Így nagyon nehéz lesz... -
justmemory
senior tag
Én is olvastam ma, mikor kiadták. Őszintén szólva mérhetetlenül csalódott vagyok, pedig sosem használtam még a Sailfish-t, de lassan elérek oda, hogy gondolkoznom kell az n900-am pótlásán, és mivel a meego úgy járt ahogy, az egyetlen lehetséges alternatíva a Sailfish lenne számomra. Ha lenne... A korábbi telóik inkább csak első próbálkozások; ez lehetne talán áttörés, de ebben a nemzetközi közösség sem nagyon bízik, sajnos... Értem én, de... Szomorú látni, hogy a nem kifejezetten "mainstream" dolgok hogyan végzik, mennyire nehezen haladnak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 12 128GB Fekete Független
- Karcmentes Apple iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium 1OO% !! még 2 Hó nemzetközi APPLE GaranciA
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest