Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cucka
    addikt

Az a baj, hogy ennek nem vita lett volna a vége. Az vita, hogy pl. Maven vs. Gradle de a kolléga teljesen ignorálta a dolgot.

Az egyetlen érdekes kérdés szerintem is az, hogy miért pont java? Ilyen hozzáállással a java a legnagyobb önsz*patás, szinte bármelyik más platform jobb választás lenne

• cucka
    addikt

De azért, büszke vagyok rá, hogy lightweight, kompakt cuccokat tudok összehozni, amit egy másolás után lehet is indítani anélkül hogy egy 6 terabyte-os vinyót megtöltenénk keretrendszerrel, meg a keretrendszer keretrendszerével, és a keretrendszer keretrendszerének a keretrendszerének a függőségkezelő keretrendszerével, amivel lehet a végső keretrendszert keretrendszerelni :D De sajnos a divat nem erre visz :( hanem hogy "vegyééé új gépet azon menni fog így is"

Amire itt vered a melled, az pusztán annyi, hogy eddig csak sufniprojekteket láttál, ahol 1-2 ember összekalapál valamit és a deployment annyiból áll hogy felmásolod a gépre a pendriveról.
    Egy normális méretű projekten fel sem merül ilyen kérdés, hogy mennyi diszket foglal a keretrendszer.
    Ha ez egy létező probléma lenne, akkor mondjuk össze kéne trombitáljak két senior arcot, hogy megbeszéljük a problémát és kitaláljunk egy megoldást. Egy ilyen egy órás meeting költsége órabérben kiszámolva drágább lenne, mint egyszerűen csak venni egy nagyobb diszket.

De na, majd ha egyszer olyan cuccokon dolgozol, ahol egy tucat fejelsztő dolgozik ugyanazon a kódbázison és az alkalmazást 10-15 évig karban kell majd tartani és továbbfejleszteni, akkor majd olvasd ezt visssza és röhögj magadon hogy mekkora amatőr voltál..

• cucka
    addikt

Igen, mavent is kéne használni, de én már elfelejtettem/nem is ismerem az ilyen sallangrendszereket, bug gyűjteményeket mint a spring, maven, és a többi, multiknál épp aktuálisan "kötelező" bloatware.

Szóval a feladat egy jsf, jpa-mysql alkalmazás ami wildfly-on fut, és maven van használva benne. Eclipse-ben fejleszteném, és erre a feladatra a legminimálabb környezetet szeretném összehozni... mert nekem a sima eclipse-java SE+ innen onnan öszedett libek eddig elegendőek voltak...
    Erre mik a javaslatok?

Letöltöttem egy mavent, az úgy van kicsomagolva. Eclipse-ben van olyan hogy új maven project, és valami group meg artifact id-ket írtam bele, de aztán mi van? Hogy lehet válogatni a libek között amiket elvileg meg kéne találnia?

Erre mik a javaslatok?
    Én azt, hogy hozzánk majd ne gyere interjúra :D

• cucka
    addikt

azt gondolom hogy konyvbol nem lehet megtanulni programozni. programozás oktatassal (is) foglalkozom es azt vallom hogy programozni ugy lehet megtanulni ha programozunk. programozas nem egyenlo valamilyen nyelv ismeretevel. az architekturalis alapok, az operacios rendszerek ismerete, a matematikai alapok, a programozasi elvek es paradigmak ismeret, az algoritmikus gondolkodas, az alapveto tervezesi technikak, az adatszerkezetek, meddig soroljam......
    szoval nem eleg leulni es kodolni, kellenek az alapok, mert kulonben nem lesz a kodnak minosege es ez igen koltseges tud lenni.
    mint irtam izlesek es pofonok. en nem tartom az angster konyveket folosleges temak halmazanak es azt sem mondom hogy hianytalan. jo konyv es kezdo szinten kelloen alapos.
    a thinking meg pörgős es jóval gyakorlatiasabb.

szerintem az angster melyebb elmeleti alapozast ad, a thinking pedig a sok gyakorlat miatt azonnal hasznalhato gyakorlati tudast.

Ennek az elméleti alapozásnak az értéke nulla. Szerinted mi értelme mondjuk a szoftver életciklusának a tankönyvi definícióit felsorolni egy olyan embernek, aki életében egy hello world-öt nem írt? Milyen tudást ad egy ilyen embernek, ha megtanítod neki a szoftver karbantarthatóságának a definícióját? Az átlag olvasó ezt a tudást meg tudja ugyan tanulni, de garantáltan nem fogja megérteni.

Szerintem ez egy teljesen ineffektív tanítási módszer. Hasonló szemlélettel oktattak annak idején az ELTE progmaton is, ott azzal verték a mellüket, hogy felvesznek 400 embert és ebből 30-40 fog diplomát szerezni. Erre remek ez a könyv, bárhol felnyitom, találok 3-4 definíciót amit kikérdezhetek.
    Szóval a lényeg, hogy programozni úgy lehet megtanulni, ha az ember sokat programozik. Az elméleti alapozás és a mélyebb összefüggések feltárása is programozáson, kódon keresztül történik. A tankönyvi, elméleti definíciók megértéséhez előbb erre a szintre el kell jutni.

(Az Angster könyv olyan, mint ha a szakácstanulóknak előbb megtanítanád a fehérjeláncok denaturálódásának kémiáját, mint elméleti alapozást a rántotta készítéséhez.)

• cucka
    addikt

kinek a pap kinek a papné. szerintem jó a thinking is és az angster könyv is. nem gondolom hogy az angster folosleges elmelettel lenne tele. szerintem az oo elvek stabil ismerete szukseges.

Én nem ismertem eddig ezt az Angster féle könyvet, most olvastam bele. Elég szomorú, hogy emberek ebből kénytelenek programozni tanulni.
    Az "első java programom" rész a 134. oldalon kezdődik. Előtte definiál mindent, az assemblertől az oop paradigma részleteiig, anélkül, hogy egy deka java kódot írna az ember. A terminológia sokszor teljesen érthetetlen, szükségtelen részletekkel foglalkozik (szoftverkrízis, CASE eszközök, wtf), ugyanakkor alapvető, mély megértést igénylő fogalmakat elintéz egy bikkfanyelvű definícióval, sok helyen elavult, stb. Ezért írtam, hogy ez elsősorban arra jó, hogy legyen elég anyag benne, hogy legyen mit kérdezni vizsgán, de hogy ebből senki nem fog rendesen megtanulni programozni, az tuti.

(Azért az nem lehet véletlen, hogy egy tetszőleges multicég helyből 3 hónapos java képzésre küldi a juniorokat, mert az egyetemen oktatott anyag arra sem elég, hogy alap feladatokat rábízzanak az emberre.)

• cucka
    addikt

Hát ez nagyon furcsa, mert ilyen jellegű instabilitási problémákat soha nem tapasztaltam NetBeans-szel. Eclipse-szel annál inkább (mint írtam, tehát a "VALAMELYIK plugin 'eltört' VALAHOL VALAMI miatt"-szintű exceptionök, rossz függőség-feloldás (ezt konkrétan Xtexttel kapcsolatos plugineknél tapasztaltam), aztán logban, backtrace-ekben túrkálás, feladás, új Eclipse-példány letöltése), tehát számomra az instabilitás az előbb említett dogok miatt inkább igaznak tűnt Eclipse-re, de egyébként ismerősök sztorijaiból kiindulva is megerősítést nyert ez az elképzelésem - nyilván ezzel totálisan ellenkező tapasztalatok is vannak, lásd a Te esetedet. Igaz, a NetBeans-es instabilitási problémák okait tényleg nem értem nálad, fogalmam sincs, mi lehetett az oka. Félreértés ne essék, használom az Eclipse-et, bizonyos szempontokból jobban szeretem a NetBeans-nél, más szempontból meg épp a NetBeans-t szeretem. Egyébként ezek a stabilitásbeli kérdések természetesen felhasználásfüggők is, hogy egyáltalán milyen esetekben van esély rá, hogy előjöjjenek (pl. engem pluginfejlesztésnél halálba idegesít az Eclipse, egy más jellegű projektnél meg simán előfordul, hogy csak úgy megy, ahogy a NetBeans is).
    Amúgy még sokan az IntelliJ IDEA-t dicsérik, na ezzel nekem még nincs tapasztalatom, majd adok neki egy esélyt, már kíváncsi vagyok, mitől olyan népszerű.

IDEA nagyon jó, főleg macen, ahol az Eclipse nem igazán nyújt csúcskategóriás user experience-t. Annyi a baj vele, hogy 450 dollár belőle egy céges licensz. Amúgy kézreáll és tud mindent kb.

(#7025) M_AND_Ms
    Nemár, tényleg ezt az Angster könyvet ajánljátok kezdőknek? Nekem elavultnak tűnik, kitalált bikkfanyelvű szakkifejezésekkel, irreleváns "elméleti" tudás hegyek, szóval ez nem egy modern szakkönyv, hanem inkább egyetemi jegyzet, arra kihegyezve, hogy legyen benne elég tanulnivaló, hogy lehessen mit kérdezni a vizsgán.
    Bruce Eckel - Thinking in Java esetleg?

• cucka
    addikt

Sziasztok!
    Tudnátok javasolni valamilyen Java könyvet, ami gyorsan és alaposan elmagyarázza az alapokat? Valami olyan könyv érdekelne, ami SE vagy EE-vel foglalkozik és olyan embereknek készült, akik már programoztak más nyelvekben, de a Java-t most kezdik. Angolul kéne, szóval mindegy, hogy van-e belőle magyar kiadás.

(Úgy néz ki, hamarosan Java programozót kell faragnom magamból, lehetőleg nagyon gyorsan :) )

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés