Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• drankenhal

csendes tag

mindenkinek:
    eddig számtalan felvevôprogramot próbáltam ki, a legjobbnak a iuvcr és a fly2000tv tûnt. az utóbbi speciel a 9 bites philips-chipes kártyáknak készült, illetve ezek a kártyák tudják teljesen kihasználni.
    a iuvcr kitûnô program, csak ''meg kell találni azt a mennyiségû pénzt, amivel meg lehet vásárolni.'' ha pedig ''meg van vásárolva'' akkor többé nem fogtok abba a problémába ütközni, hogy eltûnik a Video-fül, vagy néha nem indul el a felvétel. ha egyszerûen akartok felvenni egy filmet és nem kívántok órákat áldozni a felvett anyag átdolgozásán, akkor a következôket javasolom:
    1. töltsétetek le a Cyberlink PowerVcr nevû programját és installáljátok fel. Ezzel egyidejûleg nyertek egy DItlYuY2.ax nevezetû filter-t, amit a IuVcr-ben utólag engedélyeztek. Ezzel megoldódik a valós idejû deinterlace. Ez a filter nemcsak jó képminôséget eredményez majd, hanem bizonyos mértékig a felvett anyag fájlmérete is csökkenni fog.
    2. ha bírja a procitok, akkor a 768x576-es felbontás ajánlott, ha pedig nem akkor a 384x576-os, vagy kísérletezzetek magatok - a lényeg az, hogy lehetôleg 576 soros anyagot rögzítsetek. a felvett anyag felbontását a virtualdub programmal utólag át lehet méretezni tetszôleges felbontásba (4:3-as képarányba), de a legtöbb médialejátszó felkínál egy olyan opciót, hogy a videó-fájlokat 4:3-as felbontásban játssza le, így az átméretezéssel sem kell feltétlenül bajlódni.
    3. jó, ha az audió mindig wav formátumban rögzitôdik (ajánlatos a 44100khz 16bit mono/stereo), ezt utólag a virtualdubban át kell alakítani mp3-ba, így a fájlméret is jelentôsen csökken.
    3. ha a videó és az audió nincs szinkronban, akkor a felvett anyagot (legyen, mondjuk v1.avi) nyissuk meg a virtualdub-bal, majd a Video fülben pipázzuk ki a Direct Stream Copy-t, majd újra a Video fülben: Frame Rate - Change so video and audio durations match -t kijelölni, majd mentsük le újra a videót (v2.avi).
    4. Mindezek után nyissátok meg a v2.avi-t a virtualdubban, a hangot tömörítsétek mp3-ba (így lesz egy v3.avi). Ha a v3.avi esetében az audió nincs szinkronban a videóval, akkor a 3. lépést ismételjétek meg. (-> v4.avi)
    5. ha minôséget akartok mindenekelôtt, akkor természetesen a tv-adást valamilyen lossless codec-kel ajánlatos lementeni (ehhez viszont sok szabad hely szükséges a hdd-n, viszont nem kell hozzá bikaerôs proci), majd az anyagot különbözô szûrôkkel feldolgozni, átalakítani, 2 lépésben tömöríteni, stb. - ez viszont nagyon idôigényes feladat.
    6. xvid-del és divx-kszel igenis lehet élôben kódolni (inkább xvid-del, mint divx-kszel), legfeljebb a minôség nem lesz annyira jó, mint az 5. lépésben, de én több mint 100 filmet rögzítettem már így, és a minôség bôven elfogadható volt. a lényeg az, hogy jó jelt kapjon a tv-kártya, ne borsózzon a kép, stb... a nem túl erôs borsókat (zajokat) valós idôben (rözítés közben) kiszedi az alparysoft quality controllerje, próbálja ki mindenki, hogy jobb neki. általában elmondható, hogy minél tisztább a kép, annál kisebb lesz a rögzített anyag mérete.
    7. akinek nincs jó hangkártyája vagy tv-kártyája, annak bizony zajos lesz a rögzített hang-anyaga. aki esetleg gagyibb pci-os és alaplapi hangkártyával is rendelkezik, az próbalja ki, hogyan alakul a hang minôsége, ha nem a pci-os kártyáját használja, hanem az alaplapit. (pl. nekem a via alaplapi megoldása sokkal jobb hangot produkált az 5.1-es pci-os cmedia-nál.) ha pedig 9 bites philips-chipes kártyátok van, akkor a probléma eleve fel se vetôdik, mivel az ilyen kártyák képesek a hangkártya megkerülésével rögzíteni a hangot, mégpedig elég tisztán.
    8. rengeteg cikk született már ebben a témában, nézzetek körül a különb. fórumokon is, aztán kiváncsi vagyok nektek melyik megoldás válik be.

Új hozzászólás Aktív témák