Hirdetés
- Magisk
- iPhone topik
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Google Pixel topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
moma
őstag
Jó sokat tudsz erről! Nagyon köszi, hogy meg is osztod!!
Akkor a tanulság az, hogyha amúgy bejön majd a pixel 8 és ez tűnik, akkor a legjobb ajánlatnak akkor ezek a problémák nem fognak visszatartani, hogy ez legyen a vétel!
Hála még egyszer a tudás más fejekbe vésésért -
K82
őstag
Az (optimális) alapesetet: Telekomnál már a P7 megjelenése óta problémamentes a telefonálás, a Vodafone és Yettel hálózaton a márciusi update óta szintén; a Digi kérdéses.
Jól érted, ha nem helyi kártyával használod külföldön lehetnek hívásproblémák de többnyire akkor ha nincs 3G - és sok helyen már külfödön sem nagyon van.
Ezen még bonyolíthat a VoLTE roaming meg- illetve meg nem léte. Attól függ a szolgáltatók hogyan egyeztek meg egymással, mit engednek roaming közben; cégcsoporton belül sem feltétlen alapértelmezés a VoLTE roaming.
Aztán lehet olyan h pl. Yettel hu - A1 megy, Vodafone hu - Orange megy, Vodafone hu - Vodafone DE megy, de az ellenkezője is előfordulhat, ennyire nem követem a roaming témát.
Ami biztos: az adatkapcsolattal nincs gond egyik hálózaton sem, mindegy h roamingolsz vagy sem.A Pixel is le tud váltani 2G-re de (trehány módon van megírva a driver? rosszul programozott firmware?) h mire végigzongorázná a hálózatokat időtúllépés miatt leszakad a hálózatról.
A Telekom 2022. októberére az egész 3G hálózatát lekapcsolta, a 7-es széria már tartalmazta a szükséges profilt így nem is nagyon volt panasz.
A Vodafone akkor kezdte a lekapcsolást, de nem országosan, hanem megyénként haladtak. Itt utalnék vissza a #19-re: nálam Veszprémben október végén megvolt a lekapcs, akkor vettem a saját P7-emet. Meló után h elmentem a telefonért, elkezdtem próbálgatni: nem nagyon ment a telefonálás, csak az sms-ek jöttek a nem fogadott hívásokról. Másnap mentem Bp-re, gond nélkül tudtam hívni - persze, ott még megvolt a 3G hálózat. Ahogy visszaértem a megyébe, kezdődött elölről minden; este már rootoltam h legyen VoLTE és lehessen telefonálni is. A Vodafone ütemterve szerint ahogy jött a következő megye, úgy szaporodtak a posztok h "eddig jó volt, tegnap óta viszont használhatatlan". Márciussal ennek vége lett, feltéve ha az illető frissítette a telefonját és bekapcsoltatta a VoLTE-t a szolgáltatónál is. Ezért mondom ha valakinél nem jó a Vodafone, egy jó nagy adag user error is van a történetben - nem tudok olyanról ahol a VoLTE aktiváltatása után is megmaradtak volna a hívásproblémák. Ettől függetlenül persze lehet szidni a Vodafone-t is, lehetett pillanatnyi megakadás, lehet olyan helyszín de még a Digisek migrálása is megakaszthatta a rendszert.
A Yettel esete kicsit más: ők nem megyénként hanem településenként haladtak, és nagyrészt ott sem a teljes 3G hálózat került lekapcsolásra. A térképükön volt egy %-os lista: adott egy város ahol pl. 50%-os volt a lekapcsolás, akkor mondjuk a város nyugati felén tudtál telefonálni, a keletin nem. De volt olyan nagyváros ahol csak 10% volt a lekapcsolás, így adott esetben ha nem volt azon a környéken/nem volt hívása észre sem vette h változott volna valami. A Yettelesek másik nagy mákja h a VoLTE (ha jól emlékszem) már a januári betában benne volt és mire eljött a március "összeért" a lekapcsolás a hivatalos támogatás megjelenésével.
Ezért láthatod a nagyságrenddel több panaszt a Vodafone-re és ezért sokkal kevesebbet a másik kettőre. -
moma
őstag
Ah, tényleg!
nem tudom miért értettem azt, hogy külföldön a telefon volt a gond és nem az itthoni kártya. Mindenesetre, akkor ha sokat van külföldön az ember nem helyi kártyával, akkor lehetnek gondok, ha jól értem. Amúgy ha jól értem ezek a problémák azért specifikusak ennél a telónál, mert nem tud leváltani 2G-be, a többi meg igen. Viszont, ha pl külföldön van 3G, akkor gondolom nincs gond, bár lehet ott még inkább nincs.
Amúgy én egy yetteles kártyát használok főleg, az mennyire számít problémásnak?
-
K82
őstag
Mindegy hol veszed a telefont. Amit az EU-ban kapsz, mindegy h Németországban, Angliában vagy itthon veszed meg, ugyanazt kapod (pl. az Alza is EU modellt árul) fizikálisan. Ha az USA-ban veszed, ott frekvenciasáv támogatásban van minimális elérés (azokban van pl. mmWave antenna ami által tudja használni a nagyon magas frekvenciájú sávokat) ettől függetlenül az EU-ban ugyanúgy tudod használni. Nekem is felváltva voltak USA és EU piacos Pixeleim, amit kint vettem idehaza ugyanúgy tudtam/tudom használni mint fordított esetben.
A probléma forrását leírtam a #22-es hsz-ben: nagyrészt nincs már 3G és ha a VoLTE roamingban nincs engedélyezve akkor problémás a hívás. Pont ezt igazolja nagyjából a #27-es hsz: "...általában mindig a roamingos kártyával volt a gond. (Attól függően hogy épp melyik országban voltam)". Ugyanaz amit én is leírtam: hiába vagyok Vodafone-os és megy német Vodafone kártyával a VoLTE, magyar vodás kártyával német Vodafone hálózaton roamingban már nem él. Egyre több szolgáltatónál érhető el egyébként a VoLTE roaming, szóval van esély a normális telefonálásra. -
csefi007
csendes újonc
Nekem az egyik kártyám fizikai volt a másik eSim. De az egyik külföldi volt. És általában mindig a roamingos kártyával volt a gond. (Attól függően hogy épp melyik országban voltam)
Mindig 6 és 7 perc között elkezdett szakadozni a vonal, alig lehetett érteni. Valamikor hívtak és ki se csörgött. A legjobb az volt a vége felé amikor a telefon hívás közben elkezdte visszajátszani a beszélgetést ami 1 percel azelőtt elhangzott. -
K82
őstag
Mondom azt h a márciusi update óta (amikor bekerült a Vodafone és Yettel VoLTE profilja is) a telefonálás problémamentes, nálunk a két P7-tel addig is az volt. Ha beleolvasol a FB-csoportba vagy a P7 topikjába, panaszok azért előfordulnak és a legtöbb a Vodafone-ra érkezik. Aztán van egy-két ember aki a Telekomot küldené el melegebb éghajlatra, szóval teljesen vegyes a kép, de szerintem a csendes többség elégedett a telefonálással. Nyilván vannak olyan helyzetek amikor valami gebasz van, de ezt én személy szerint nem csak a telefon számlájára írnám. Gyakorlatilag kiesett egy pillér a rendszerből, maradt az őskövület meg a papíron szabványos 4G.
Akik most szívnak, azok a Digisek: Vodafone hálózaton roamingolnak, de pont pár napja volt egy poszt ami szerint elkezdett ott is működni. -
K82
őstag
Papíron nincs gond a kétkártyás működéssel, mégis előfordulhat olyan kombináció (helyszín, szolgáltató) ahol nem lesz tökéletes a működés.
A VoLTE részt jól érted. Ha van 4G az nem azt jelenti hogy ezt a hálózatot fogja használni telefonálásra, ahhoz kell a VoLTE a telefon és a szolgáltató részéről is (itthon is az esetek 99%-ában az volt a megoldás h az ember felhívta az üfsz-t és aktiváltatta mert sok esetben alapból nem volt az). Röviden ha van VoLTE van telefonálás is, ha nincs se VoLTE se 3G akkor meg nem nagyon - Pixeleknél. Más telefon le tudja zongorázni a 4G->2G váltást, de kell jó pár másodperc mire felépül a hívás.
Most a külföldi telefonhasználat az érdekes mert roamingban a VoLTE sokszor nem érhető el. Én pl. hiába vagyok Vodafone-os aktív VoLTE-val, a német Vodafone hálózaton nincs itthoni kártyával (legalábbis májusban még nem volt) és bizony előfordult h nem tudtam telefonálni. Viszont van Viber, Messenger és csomó egyéb amivel meg lehet oldani a kommunikációt, bár nyilván van akinek ez nem opció.edward2: pont a Telekom az amivel a legkevesebb a gond, ott már a P7 megjelenésekor sem voltak hívásproblémák. A másik kettőnél meg sorba jöttek a gondok ahogy kapcsolták le a 3G hálózatot, egészen a márciusi frissítésig. Nálunk két P7 van, gond nélkül.
-
moma
őstag
Hú nem egyszerű
Ha kezel két eSIM-et, akkor az miért kevés? van olyan szolgáltató, akinek a fizikai SIM-jét nem lehet eSIM-esíteni és ha két ilyen van, akkor gond van? Ez konkrétan milyen szolgáltatóknál gond?
VoLTE: a nagy részét értem, csak asszem a legfontosabbat nem. Ha mondjuk utazik az ember az országban és olyan helyre ér, ahol levan kapcsolva a 3G, akkor ez miért lesz gond? Azt írod mindenhol van 4G. Jah vagy lehet értem: a gond az, hogy a VoLTE nem fog működni, mert a szolgáltató nem engedélyezte erre a modelre, és hiába van 4G és a telefon oldalán VoLTE, de mivel a szoláltatónak nincs a modellre ezért, a teló megpróbál 3G-re váltani, de az meg nincs és így egyáltalán nem lehet beszélni? Jól értem?
És nagyon nagyon köszi ezt a részletes magyarázatot!!
-
K82
őstag
Arra képtelen mert csak egy kártyának van hely, az eSIM-ből viszont lehet kettő is. Tehát vagy 2 db eSIM vagy 1 db fizikai és 1 db eSIM az alap felállás.
A VoLTE annyit tesz h a hanghívást átírányítja a mobilnetre, innen is a neve: Voice over LTE. Régen volt a 2G/Edge, jött a 3G/HSDPA és utána a 4G/LTE (az 5G-nek itt még nem nagyon van szerepe). Régebbi telefonoknál csak 2G hívás volt, aztán ahogy megjelent a 3G hálózat lett jobb hangminőség, ám mivel a 3G is vonalkapcsolt hívás közben nem volt internet. Ha van 4G és VoLTE akkor szinte azonnal felépül a hívás, szinte kifogástalan hangminőséggel és a netkapcsolat is megmarad. Ha nincs VoLTE és 4G, a telefon elkezd visszaváltani az eggyel régebbi hálózatra (4G->3G, CS fallback a becsületes neve): autóban ha ment a navi, már előre lehetett tudni ha hívás fog érkezni mert elment a net és váltott a hálózati ikon is, majd rá pár mp-re futott be a hívás. A probléma ott kezdődik h alig van már 3G-s torony, az újabb Tensor SoC-os Pixelek pedig a hálózatgenerációk közötti váltást képtelenek normálisan megoldani 3G hiányában. Tavaly ősszel ahogy a Vodafone is belehúzott a 3G hálózat lekapcsolásába, úgy szaporodtak a posztok h nem lehet telefonálni a készülékkel és innen lehetett tudni hogy az illető melyik megyében lakik.
A VoLTE erre megoldás, 4G szinte mindenhol van, de ehhez kell a a támogatás a telefon részéről is - ami csak március óta van meg a Yettelnél és a Vodafone-nál. A hívásproblémák nagyon nagy része erre vezethető vissza mert hiába tudja a telefon a VoLTE-t ha a szolgáltató részéről nincs bekapcsolva - vagy épp fordítva, a szolgáltatónál aktív de a telefon nem tudja.
Ha jól láttam a P8-nál sem nagyon változtatnak a modemen, így maradhatnak bizonyos esetekben a hívásproblémák.
Nekem pl. a sokat szidott Vodafone-nal nincs problémám, de elég belelesni a P7 topikjába vagy a FB-os Pixel csoportba és fogsz találni bőven akinek akad... -
moma
őstag
-
K82
őstag
A Pixel tud kettő eSIM-et kezelni viszont ilyen esetben a fizikai már nem játszik. Magyarán lehet akár három kártya is a telefonban, aktív viszont csak kettő lehet.
Nálam a P7-nél a dual SIM funkció is jól működött, a VoLTE hiányára viszont fokozottan érzékeny és ebben az esetben mindegy h egy vagy két kártya van bent. Ha nincs VoLTE, telefonálás se nagyon van. -
m00lash
csendes tag
-
pusszycat
nagyúr
Hmmm, én meg már nem veszek eSIM nélkül új telefont, amúgy is jön az iSIM, a kártyáknak meg reszeltek.
-
ghiottone
nagyúr
Örülnék, ha a sima max 50-el, a Pro pedig max. 100 eurós drágulással megúszná. + jó lenne, ha előrendelésben megint lenne hozzá füles és óra.
-
tomboy0013
veterán
válasz
viragdani01 #7 üzenetére
Szívesen, sok infó fut keresztül rajtatok, én biztos sokkal többet hibáznék ha a helyetekben lennék.
-
viragdani01
HÁZIGAZDA
válasz
tomboy0013 #4 üzenetére
Igen, kicsit belezavarodtam, javítottam az árakat, köszi.
A 7-es 650-en indult, a 8-as alapmodell elv. 700 lesz, a 7 Pro 900-on kezdett, a 8 Pro állítólag 1000 lesz.
-
csefi007
csendes újonc
Nekem Pixel 7 pro-m volt. Nagyon szép képeket csinál, viszont 2 sim-et bortányosan kezel, használhatatlan (Pl. az e-sim csak akkor ment ha a 2G be volt kapcsolva). Le is cseréltem S23+ -ra. Az biztos, hogy nem lesz google telefonom a közeljövőben.
-
Antosz
tag
Vagy én vagyok hülye, vagy valami van a levegőben. De ezt a mondatot nem értem. ’Az egyik szerint 50 euróval lesz drágább a Pixel 7-nél a friss modell 128 GB-os kiszerelésben és 700 eurót kell majd érte fizetni megjelenéskor, míg a Pixel 8 Pro már 100 euróval drágábban, 900 eurón nyit.’ Ha 100-al drágábban akkor az csak 800 juroh.
-
zorzy4
addikt
Még jó, hogy megmarad sim tálca! Vagy menjünk vissza az NMT korszakba?
-
Wesiz
tag
egész biztos nem fogja apple-samsung szintig drágítani a telóit a google, a másik pletyka lesz a valós, bár az 50-100 eurós áremelésért is kár
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- Samsung LCD és LED TV-k
- Autós topik
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- Politika
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- iPhone topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Fehér
- ELADÓ - Xiaomi 14T Pro 5G 512GB 12GB RAM Dual Mobiltelefon (2,5 év garanciával)
- Apple iPhone 16 Pro 128GB,Makulátlan Karcmentes Állapotban,2025.11.18-ig Apple Garancia
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A54 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest