Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz Hombár Jenő #1948 üzenetére

Hoppá, ez nem az utolsó oldal volt, én meg válaszoltam, mint a jó gyerek. :-)

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz sazabi #1049 üzenetére

Rendszeresen használom, igaz, bele van nyomva egy jobb hangkártya, ill. USB DAC-kal is szoktam lejátszani. Egy darab streamnél, WinAmp-pal nem igazán sikerül megmérni, mennyivel emelkedik a proci terhelése. :-)

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz szaszlaci #598 üzenetére

Igazából az elvnek kell utánanézni, mit is mérjen az ember vagy minek higgyen - az erősáram kicsit más terület ennyi év után is -, pedig akad itthon drágább váltóáramú ampermérő, szkóp meg minden, úgyhogy mérést akármilyet össze tudok állítani, csak hát ez kielégítőnek tűnik.

Azért hitetlenkedtem magam is, mert a 48-at ugyanolyan módszerrel mértem, mint most a 33-at, és más nem változott. Ha rá tudnám venni magam, hogy visszategyem a régi tápot, mint ahogy nem fogom, akkor le lehetne ellenőrizni.

Még a hő kivezetését a házból meg szeretném oldani, a teljes csendhez képest még az a kis ventillátorhang is sok. Gondoltam, kipróbálom a heat pipe-okat, de a Conradban természetesen fogalmuk sincs, eszik vagy isszák, hiába van az itthoni katalógusban: "meg lehet rendelni." Magyarország még mindig ilyen kicsi. Marad az alulemez, erre az is elég kell, hogy legyen.

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz Hombár Jenő #582 üzenetére

Hát akárhogyan mérem, ez ugyanannyi: most éppen 31W-ot mutat a műszer. Conrad-os, a gyönyörű BaseTech névre hallgat, és amúgy jónak látszik, amit mutat, ellenőriztem ismert fogyasztókkal, mint pl. izzók. Ez, örömömre, ennyinek tűnik. Most meg 32W.

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz kingabo #576 üzenetére

"pontosan! Nálam a kikapcsnál, újraindításnál nincs semmi gond... Csak látható a fenti képen, hogy van 4 progi ami 1-1 magot kapna és azon számolna, de az egyik magot a system megeszi."

Na akkor ezt majd üldözöm még egy kicsit, csak nem akarok otthon is állandóan szoftveres hibakereséssel foglalkozni. :-)

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz szaszlaci #577 üzenetére

"Vigyázz ezekkel a mérésekkel, egyszerre csak egy eszközt mérj"

Nekem elég, ha csak a hatásos teljesítményt mérem - végülis az után fizetek. :-) De meg fogom nézni, látok-e különbséget. Szerintem ilyen kis fogyasztásoknál minimális lesz, ha egyáltalán észlelhető valami. Való igaz, a 48W-ot még külön mértem, a tegnapi 33-at pedig csak kivontam a többiből kikapcsolásnál, de szerintem a 48W is ugyanúgy kijött ezzel a módszerrel korábban, csak arra már nem emlékszem biztosan.

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz kingabo #571 üzenetére

"Na Process explorer segítségével sikerült kideríteni, hogy az acpi.sys eszi a procit.(1szálat 100%on hajt) :Y Mostmár csak azt kéne megtudni, hogy miért. :W (régebben írtam, hogy megoldodót a probléma, de kb 1 napra)"

Ez úgy néz ki, hogy a System process 25%-on áll a Task Manager-ben?? Mert egyszer megint tapasztaltam a hibát, amit azt hittem, hogy a BIOS-upgrade megoldott, akkor ez történik, és az a következmény - nálam -, hogy shutdow vagy restart esetén a végén nem áll le, ill. indul újra a PC. És valószínűleg olyankor nem akar hibernálni sem (ott még a folyamat elején megakad, nemcsak a kikapcsolódáskor). Jó lenne a végére járni.

• Hombár Jenő

csendes tag

No, fogyasztások: nem hittem a szememnek, még mindig arra gyanakszom, hogy elmértem valamit, de nem valószínű, kíváncsi vagyok a véleményekre, ha érdekel valakit.

Setup:
    - UPC kábelmodem,
    - WRT54GL router,
    - 19"-os monitor (közepes, állandó fényerőn, de mérések alatt kikapcsolva),
    - kockaház Active PFC-s tápja, ill. tegnaptól a PicoPSU 12-25V/120W az alaplap tápcsatlakozójába dugva (plusz egy négypólusú kábel a második tápcsatlakozóhoz, mert anélkül nem megy) és egy régi 20V/3A-es (max. 60W) külső notebook táp (az volt otthon),
    - 9cm-es ventillátor a ház hátulján, függőlegesen, kb. 800-as fordulaton (erről még lesz szó ),
    - D945GCLF2 (Atom 330),
    - 2GB RAM,
    - Samsung HM160HC notebook HD,
    - alacsony profilú (2cm-es) borda ventillátor nélkül, plusz új paszta a bordák alatt.

DVD is van, de kihúzva tárolom a dobozban, csak telepítéskor kellett, úgyis PATÁ-s. :-)

Monitor nélkül (pontosabban kikapcsolt, nyugalmi állapotban, de bedugva) a fentiek a korábbi tápegységgel 72W-ot ettek nyugalomban, élő internet-kapcsolattal, ICQ-val, Skype-pal stb., amiből a kis PC 48W-ot fogyasztott, annyival csökkent a teljes fogyasztás, ha kikapcsoltam. Terhelés hatására, ahogy már tudjuk, 1-2W pluszt lehet elérni, többet nem a kis PC részéről, a többi eszközben (router) a változás mérhetetlen.

Az új táppal a kis PC 33W-ot (!!!) eszik, legalább ötször megmértem, amiből a külső táp, vagyis a 230V-os 3W-ot mindenképpen felvesz, ha rajta van a kikapcsolt kis PC, ha teljesen kihúzom.

Elvileg a teljesítménymérő eszközöm egyébként 10W alatt nem pontos, de kiderült, hogy ott is teljesen használható.

Hűtés: az északi hídon levő alacsony borda ventillátor nélkül kevés, 60 fok felé megy a hőmérséklet (a HD viszont még sosem tudott 35 foknál feljebb kúszni...). Ha kicsit is megy a ventillátor a házban, akkor már 55-57 között van az északi híd. A notebook táp langyos, alig meleg.

Ez így nem rossz, de annyira nem is tetszik, két utat látok: az egyik, hogy kivezetem a hőt a dobozból (hőcső vagy sima alulemez), a másik, hogy nagyobb bordát (bordákat) teszek a hídra és a procira, és felül kifúrom a dobozt, hogy tudjon távozni a meleg. Mivel a doboz teteje úgysem látszik, olyan az asztalom, és helye is van, akár jó is lehet. Persze így sem hangos a ventillátor, de akkor lehetne teljesen néma is (a notebook HD-t végképp nem lehet hallani).

Hát ennyi.

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz kingabo #550 üzenetére

"Kijött az új bios, de szerintem semmi új/érdemleges nincs benne"

Ránézésre. De sosem tudhatod, mit javítottak még, ami végül nem került bele a changelistbe... Nálunk sincs minden adminisztrálva...

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz kingabo #558 üzenetére

"A sima atomos topicban többen is írták, hogy 2GB-vel használják és jól működik."

Én is úgy használom. És egy Terratec Aureon Sky 5.1 (vagy hogy is hívják - régóta megvan) is van a gépben.

Ja, és 2,5-es HD-vel. :-)

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz WhiteWalker #552 üzenetére

"érdemes új biost feltenni egyáltalán? történik vmi lényeges változás?"

Nekem a 99-essel nem ment rendesen a szoftveres reset pl. egy Windows-restart során, már mindent próbáltam, és csak utána a BIOS-frissítést - úgy tűnik, az hozta rendbe, vagy valami BIOS-beállítás, amiről nem tudok (most szintén 137-es van). Mindenesetre azóta hibernálás stb. tökéletes. Leszámítva, hogy alaplapon beállított időre nem akar felébredni, de annak az okát még kutatom...

Más: ígértem fogyasztási adatokat még korábban - már sokat méricskéltem, de ma hozták meg a PixoPSU tápot (és van egy 20V/60W-os notebook tápom hozzá), úgyhogy nemsokára leírok minden eddigi infót.

Kérdésem, hátha tudja valaki: más alaplapokon állítható, hogy ha alszik a gép (S5), kapjon-e tápot a PS2 billentyűzet és egér (jumper vagy BIOS-beállítás), mert olyankor azokkal is ébreszthető, de ezen az alaplapon nem találok ilyet - mindig működnek, de ébreszteni nem lehet velük. Igazából az kellene, hogy ne legyenek bekapcsolva, annak a módját keresem. Elvileg nincs akadálya. Egyébként az USB portok is állandóan mennek, de az az eszköztől függ, hogy mennyit vesznek fel róla (részletesen ismerem a busz működését), az nem baj, hogy olyan.

• Hombár Jenő

csendes tag

válasz Hombár Jenő #360 üzenetére

Még annyit, hogy én beleraktam egy 9 centis ventillátort, hogy befelé fújja a levegőt, amit lefelé irányítottam egy műanyaglappal, a chipset hűtőt kihúztam, és minden hűvös (persze a gyári táp is besegít a fekete kockadobozban) - a bordákhoz még nem nyúltam.

• Hombár Jenő

csendes tag

Először annyit, ha érdekes, hogy valaki panaszkodott, hogy fordítva vezérli a ventillátort a SpeedFan a többiek hardverhez képest. A megoldás egyszerű: Configure / Advanced / LPC41M192 at $680 on ISA / Reverse PWM01 Logic és Reverse PWM02 Logic --> ON.

Amúgy kissé csalódott voltam. Működött az alaplap, de érdekes helyen akadt meg egy-egy processz végleg, pl. a Device Managerben ha device-okat kerestettem (Scan for hardware changes), másfelől hol a boot akadt el a Windows bejelentkező képernyőjénél, hol a shutdown nem futott végig, hol a Hibernate állt meg végleg, mielőtt kikapcsolódott volna a gép. Mivel már korábban telepített XP-t másoltam át a notebook HD-re, amit belepakoltam, mert tele volt propgramokkal, próbáltam minden felesleges driver-t, service-t leirtani, de a probléma mégis megmaradt. Nem volt cérnám az összes lehetséges változatot végignézni - gondoltam, ha így nem, akkor úgy: upgrade-elni akartam a BIOS-t (99-es volt benne). A 122-es sehogysem ment fel, valami cheksum error-t írt ki égetés előtt az égető (csak az egyik módszerrel próbáltam), és nem futott le. Megjegyzem, volt olyan Intel driver is a hivatalos site-on, ami belső hibát jelzett telepítéskor, ti. hogy sérült a fájl, pedig kínomban többször is letöltöttem, agyamra ment. Szóval jó ideig nem bírtam frissíteni a BIOS-t, de szerencsére pár napja kijött egy újabb változat, a 137-es, ami végre felment a gépre, és azóta, láss csodát, se az újraindítással, se a hibernálással, se a processzekkel nincs gondom. Aztán a végén kizárásos alapon megtaláltam azt a két legacy (nem-PnP) driver-t, ami feltehetőleg a problémát okozta, de már nem érdekelt. Kettőkor megy a hűvösre a gép és hétkor ébred. Jövő héten veszek PICO-ITX tápot is. A CD-t lehúztam, úgyis csak szökőévenként kell bootolni róla, ha mégis kellene, ott a külső doboz USB-n keresztül - fogyasztás pár nap múlva kiderül. Állat.

• Hombár Jenő

csendes tag

Én is azt a fényes fekete házat vettem. A táp hangja kib... felháborító, bele fogok nézni, mit lehet vele tenni; kifúrni, kifúrni+nagyobb ventillátort rakni rá oldalról (a külső végét betapasztva), hogy a hátlapon levő pedig onnan szívja tovább, vagy bármi, és később itt elmesélem. Ha másként nem megy, külső passzív tápot kap, de ezt nem fogom hallgatni, az biztos. Én noteboook HD-t használok (remélem, egyszer az SSD is olyan árú lesz, hogy megérje), így megmarad a 3,5"-os hely is, ha nagyon kell. Fogyasztást Szilveszter környékén tudok majd mérni. A DVD nem biztos, hogy folyamatosan rá lesz dugva, mert én is éjjel-nappali kommunikációs és böngésző gépnek akarom használni.

"nem fér el tőle a DVD meghajtó a beszerelésekor, azt ugyanis előlről nem lehet becsúsztatni, csak hátulról"

Nekem nem volt rá szükség, sőt, a meghajtó előlapja miatt nem is lehetett volna végigtolni: ha úgy teszed be, hogy a meghajtó eleje pár centivel van hátrább a ház előlapjának (műanyag, mögötte a fémváz) vonalánál, vagyis éppen az előlap mögé kerül, akkor felülről simán bepottyan a helyére. Másrészt az egész meghajtókat tartó szerkezet kiemelhető (csavarok felül), bár ezt nem próbáltam.

Kösz a speedfan-os infókat mindenkinek, a chipsethűtősöket is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés