- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Milyen táp adja alá a kakaót?
Én is hasonló órajelen szeretném majd járatni, csak egy 430-as Seasonic S12 II-t néztem ki, annak pedig két 12V-os ága van - emiatt lehet, kevésnek bizonyul. Akkor viszont repül a francba a Kentsfield, s egy Wolfdale jön a helyére.
szerk.: Innye, ilyet nem teszek a gépbe.
Azért köszi.
-
törölt tag
válasz
Larry303 #15516 üzenetére
Jaj, igen. 9x450 sem lenne mondjuk rossz, de maradjunk csak a realitás talaján.
P5K Premiumról az hírlik, hogy Quad alá az egyik legjobb lap a DDR2-esek közül. A 8 fázis itt is megvan, ráadásul (újonnan) olcsóbb a QuadGT-nél... a pénzt viszont el fogja vinni a rávaló 4 db vizesblokk. (Az IX-38-ra egy kivételével mindet át tudtam volna menteni az AB9 QuadGT-mről.)
Hát, ez van.
-
törölt tag
válasz
Larry303 #15513 üzenetére
Akkor megcélzom az olcsóbbik CPU-val a 9x450-et egy P5K Premiumban.
Utánaolvastam a témának, a QuadGT nem a legjobb választás.Igazad van, valóban nem érdemes szétnyírni a CPU-t, a 4x3.6 GHz mire nem elég...?
A tesztet nem tudom, ennyi infó alapján hol, merre keressem - be tudnád linkelni?
-
törölt tag
válasz
Larry303 #15510 üzenetére
Én is hajlok efelé, csak nehogy megbánjam, ha az olcsóbbat választom. Bár egyre inkább úgy érzem, hogy az lesz a tuti.
Nem tudom, mi a reális cél ezekkel a Kentsfieldekkel. OK, elég a 3.6 GHz, bár én jobban szeretném a 8x450-es felállást, ha már a RAM-okon is ott figyel a D9GMH, ill a full vizesblokk.
Viszont ha mehet akár még többet is, akkor miért ne? Hmmm... nehéz ügy.A VID számomra eddig ismeretlen fogalom volt. Ez mit is jelent? Ennyi az alapfesz gyárilag, jól sejtem?
-
törölt tag
Sziasztok!
Q6600 vétel előtt állok, két kiszemelt van:
1.) L731A483, VID 1.2375 V, 3356 MHz@1.296 V
2.) L737B349, VID 1.225 V, 3474 MHz@1.296 V, (T: 66-71-68-73 fok)A MHz értékek Prime stabil tuningok. Az első processzor 7K-val olcsóbb, s átlagban 7 fokkal hűvösebb terhelés alatt. Félek, hogy a második 1.3 V-on többet megy bár, de nagyon nekiállna melegedni a feszemeléssel, s az első ezért később még utol is érné... Tartok tőle, hogy a CPU mag és a kupak között rossz a pasztázás, s mindkét CPU polírozása esetén is megmaradna a 7 fok. Vagy a második a 100 MHz-cel magasabb órajel miatt melegszik jobban? Vagy a kupak felülete lehet egyenetlenebb?
Utóbbin polírral talán lehetne segíteni, csak félek, akkor meg úgy összegyógyul a hűtővel, hogy egy későbbi leszedéskor kárt teszek a CPU-ban...Passzív víz menne a procira, illetve az alaplapra is, ami valamivel talán egy bika léghűtés teljesítménye fölött lesz. Egy IX-38 QuadGT-t tervezek alá, a RAM 4x1 GB Team Xtreem 800 MHz CL4. A tápom Seasonic S12 430W.
Szerintetek melyikkel járnék jobban, melyikből lehet többet kihozni? 24/7-ben számolna Rosettát, erre kell, ha ez még jelent valamit. Ilyen feltételek mellett kb. hol lehet a vége ezeknek a CPU-knak...?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
törölt tag
Hmmm, ez igen, végre igazán új, izgalmas fejlemények!
-
törölt tag
A háttérben fut egy rutin, amely eldönti, mikor melyik mag számolja az ablak mozgatásához kapcsolódó műveleteket.
Igazából ezen rutin általi terhelés eredménye a cca. 6% különbség - négy mag esetére nehéz optimalizálni, de a Microsoft már dolgozik egy letölthető frissítésen, amely orvosolja a problémát. -
törölt tag
Igen, a dobozosban (BOX) van hűtő is. Ugyanaz a sztutyok jár hozzá, mint az Intel többi processzorához: [link]
Ez elég hangos és hatékonysága is elmarad a jobb hűtőktől, bár ha nem húzza valaki a CPU-t, s nem kényes a hangra, akkor a célnak tökéletesen megfelel.
Hűtőtesztek: [link] és [link]
[Szerkesztve] -
törölt tag
Én - fő a nyugalom alapon - lehet, még a Penryn-t is megvárom.
Bár a Rosetta meghajtaná a négymagost, mégsem vagyok igazán motivált az esetleges cserét illetően: mindig lenne mit fejleszteni, viszont megfogadtam, hogy ha igazán elégedett leszek a géppel, s megy rajta minden, ahogy kell, nem nyúlok hozzá.
A vízhűtés elkészülte után pedig nagyon úgy tűnik, ez a helyzet be is fog állni.
Az 1,4V lehet, még akkor is kevés lenne a 3,5 Ghz-hez, ha azt full terhelésen, stabilan megkapná a CPU. P5B-ben, drop mellett biztos vagyok benne, hogy nem elég.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
zolee0307 #1677 üzenetére
Igen, nagy az iram, bár valahogy mostanában érzem azt, hogy OK, jönnek az újdonságok, de még ráérek a cserével, hiszen a mostani gépem is megfelelően bika, s immáron fél éve lényegében minden megy rajt, ami nekem kell. (Az aknakeresőnél izmosabb dolgok is szerepelnek a listában.
)
jugeen: Számszerűsítve kb. mi várható ettől a G0-tól? Úgy veszem észre, nagyon várjátok, szóval csak tud valamit, amit a mostani Quad-ok nem. -
törölt tag
válasz
zolee0307 #1671 üzenetére
Ha csak annyi a gond, hogy nem terheled le az összes magot, akkor ajánlom figyelmedbe: [link]
Az első hozzászólásban leírják pontosan, mi is ez. Bátran lépj be a klubba!
Nem azért, de ha nem tuningolod szét, teszteredmények sem motiválnak, nem végzel rajt olyan munkát, ill. nem olyan a hobbid, ami alávág a négy magnak, hogyhogy Quad-ot vettél? -
törölt tag
A kétmagos verziót alapul véve (amilyen nekem is van) semmi anomália nincs, problémamentes a Xeon.
Most már érdekel, hogy egy AB9 QuadGT-ben mekkora eséllyel lenne meg egy ilyen CPU-val a stabil 3.2 GHz? (stabil = 24/7-ben 100%-ra terhelve)
(Tudom, nem a legújabb lap, de nekem nagyon bejött, így az IX38 QuadGT megjelenéséig nem is tervezek cserét.)
Vízzel hűteném, jófajtával. Még ha alapvetően nem is szimpatikusak ezek a mostani négymagosok, azért Rosetta alatt csak odaverne egy ilyen...kacérkodom a gondolattal...bár nem...bár de. Na majd meglátjuk.
Ez a 4x2MB remélem csak elírás, s 2x4MB lesz az a cache. -
törölt tag
FehérHolló kérdezte, miben nyilvánul meg, hogy több a Q6600, mint az E6600 - nem arról volt szó, ki mit vesz.
Mondjuk a hőtermelési példa helytálló, de szerencsére nem csak ez a különbség köztük...az viszont tényleg igaz, hogy az emberek nagy része valószínű csak ezt venné észre. -
törölt tag
válasz
FehérHolló #878 üzenetére
Szerintem ezeket említettük már, mindenesetre a [link] cikk tesztek szekciójában megtalálod a választ.
-
törölt tag
Épp a #702-ben figyel egy link a 8 (2x4) magos rendszerről.
Nyakunkon a gyors DDR3-ak, ezek mellett a sávszélesség is bíztatóan növekszik. A négy csatornás memóriavezérlés már a PIII érában megjelent, igaz, csak munkaállomás / szerver fronton, így ezt sem tartom kivitelezhetetlen problémának, már amennyiben az új memóriák mellett valóban szükség lesz rá. Másfél év van 2008 végéig, az rengeteg idő. Én úgy látom, leginkább azon múlik az egész, hogy magát a processzort sorozatéretté tudják-e, akarják-e tenni addigra.
Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy Neked lesz igazad. Amúgy sincs igazán értelme azon vitatkozni, mi lesz másfél év múlva számtech fronton...majd meglátjuk.
jugeen: Még ha láttunk is már hasonlót (?) anno a 8800 GTX-nél, ez akkor is kemény... Linket akarok!
[Szerkesztve] -
törölt tag
Ez alapján csak abba vetett bizodalmamnak adtam hangot, hogy a következő generáció energiatakarékosabb lesz.
Mintha már most léteznének Penryn-re épített 8 magos ES példányok, s szerintem kapható lesz a 8 magos CPU 2008-ban, de ha nem, abba sem rokkanunk bele.
Shodan: #822, #840...itt a Ph!-s topicja, ebből gyakorlatilag mindent megtudhatsz róla: [link] Most látom, hogy már ezt is linkelték az előbb.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
ZooLee19.. #758 üzenetére
De, éppen azt írom, hogy elég. (Legalábbis jelenleg, ilyen csapott áron, aki nem hobby végett hajszolja a gépet, az igazán elégedett lehet.)
jugeen #765: Penrynből ha jól tudom, lesz 8 magos is, amelyet szintén el kell vinnie a gyári léghűtőnek. Ehhez pedig kezdeni kell valamit a fogyasztással. Bízom benne, hogy takarékosabb lesz.
geree@bl #791: Csak azért, mert lement az ára, hülyeség beszerezni egy számítástechnikai alkatrészt, ha nincs és a közeljövőben nem is lesz szüksége rá valakinek. Amikor tényleg kell az illetőnek, akkor vegyen, valószínű olcsóbban fog jobbat kapni. Ez egy ilyen iparág.
feka007 @793: Egymagos gépen nem futhat játék alatt a WMP, ráadásul a BOINC-ot is illene lekapcsolni. Már csak emiatt is megéri a két mag.
Nem tudom, minek azon vitázni, hogy kinek mire kell a négymagos processzor. Aki benchmarkot akar dönteni, hát hadd döntsön, aki dolgozik vele, hadd dolgozzon, aki nyakláncot akar csinálni belőle, hadd vegyen 10-et, s csináljon belőle nyakláncot. So(k)aknakez csak hobby, abban meg felesleges racionalitást keresni.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Nyugdíjas #752 üzenetére
Hát ez nem igaz! Féláron lehet kapni ezt a durva CPU-t, s most meg az a baj, hogy nem lehet annyira tuningolni? Legyen már elég a jóból!
Rosetta alatt mondjuk brutálisat teljesíthet a cucc, 3ds alatt...nyamm..., de én akkor is megvárom a Penryn-t. Ekkora hőtermelésű egységet nem szeretnék a gépemben tudni.
Re #755: De megárt belőle a sok! Csak jót akarok Nektek.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Mi olyat írtam, ami nem igaz a P35-re? Komolyan kérdezem, nem igazán ismerem a chipsetet.
Szerk.-re: Akkor még egy érv, hogy Quad CPU mellé miért nem létfontosságú a bika RAM.
Úgy vettem ki, hogy ngabor2-nek tuning terén nem az a célja, hogy a maximumot hozza ki a vasból, hanem hogy érezhetően gyorsabban menjen a render, a kódolás, a BOINC, vagy akármi, ami használja a négy magot. A fentieket ennek figyelembevételével írtam. -
törölt tag
Attól függ mit értesz az alatt, hogy visszafogja.
Intelnél quad-pumped FSB-vel kell számolni, vagyis ha az 1066-ot elosztod néggyel, megkapod a tényleges FSB-t, 266 MHz-et. Ez a processzor szorzójával megszorozva (de bután hangzott) kiadja a CPU órajelét. Ha kettővel szorzod, akkor lesz a memória effektív működési frekvenciája az eredmény.
Egyszerűsítve: a megadott FSB fele lesz a memória frekvenciája, így alapon az 533-as memória teljesen jó az 1066-os FSB-jű CPU-hoz. A tuning persze ebben az esetben felejtős.
1066-os memóriáknál 533-as FSB-n menne a CPU, ami a Q6600 9-es szorzójával 4,8 GHz-et ad...
Fontos megemlíteni, hogy szorzó akár 6x-ig visszavehető, ill. a memória nem csak 1:1-ben járatható, hanem az FSB-hez képest pl. 5:4 arányban. A lapok többfajta arányú ''felszorzást'' is ismernek, de az 1:1 mellett talán az 5:4 a legelterjedtebb. Ennek hatékonyságát lapja válogatja, mindazonáltal ki merem jelenteni, hogy nincs a dolognak érezhető hatása, leszámítva a teszteket.
Summa summarum: egy jófajta 800-as kit felől legalább 3600 MHz-re tudod tuningolni a CPU-t, ami szerintem bőven jó. (Sőt...itt már igencsak oda kell figyelni a hűtésre, már ha a processzor bírja ezt az órajelet.)
Az időzítésnek túl nagy jelentősége nincs: egyrészt 800 MHz@CL4 RAM-ot is olcsón lehet venni, másrészt a CL5-öt sem igazán éreznéd, hogy lassabb lenne.
Igyekeztem korrekten leírni ami az eszembe jutott, mindazonáltal ha maradt benn hiba, nyugodtan be lehet szólni.
Bocs az OFF-ért.
Új hozzászólás Aktív témák
- iKing.Hu - Vivo X200 FE Blue Használt, újszerű állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Xiaomi Redmi 13 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Creative Sound BlasterX G6 7.1 USB külső hangkártya
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest