- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
válasz
BRIKLY #97293 üzenetére
Bocs, nem olvastam végig a teljes szálat. A legegyszerűbb ha kicseréled a ventilátort és várod a csodát... Ha szerencséd van akkor beindul és kész. Ebay-ről pici pénzért hozzá lehet jutni...
A szívás akkor van ha úgy jársz mint én a T61-el évekkel ezelőtt. Kicseréltem a ventit és semmi... Egy harmadikat is szereztem a bizonyosság kedvéért. Az is FAN ERROR volt... Aztán valami fórum mélyén találtam meg, hogy egy félmaroknyi peches embernek a ventilátor vezérlő SMD biztosíték letérdel örökre... Komolyan szerintem ezt soha nem fogom elfelejteni, hogy a vizsgaidőszak közepén kellett terveket, meg kapcsolási rajzokat bográszni, meg nagy felbontású alaplapi fényképeket fűrkészni, hogy megtaláljam a biztosítékot ami persze pont rossz helyen volt, ezért alaplapig le kellett bontani a gépet. Majd ezután kapott egy vékony rézvezeték patkolást és lőn csoda... meg pár beadandó feladat is. Nem szép, nem ideális megoldás, de működött még évekig mielőtt továbbadtam.
-
azbest
félisten
válasz
BRIKLY #97287 üzenetére
egyébként takarításkor kiemelted a műanyag ventit a tengelyről? Az simán kieemelhető, csak a mágnesesség tartja ott. Ha a motor is olyan zsuvás, akkor lehet zárlatos valami. Nameg, ha ott nincs kitakarítva, miután pont a fújkálással toljuk bele a legtöbb port, akkor hamar gondot okoz. Nem tört le valamelyik vezeték a motorról?
Én mondjuk nem a különböző olajokban és zsírokban hiszek, mert később csak beleragad a por, hanem szilikonsprével szoktam befújni a már kitakarított ventiház belsejét és a tengelyt. Az megszárad és csúszós marad. Tescoban például láttam alu ragasztószalagot is, meg ott vettem a szilikon sprét is.
-
Tim82
félisten
válasz
BRIKLY #97287 üzenetére
Emeld ki a ventit és nagyon kevés zsírral (pl. lítium bázisú csapágyzsír vagy szilikonzsír, elég egy fél késhegynyi belőle) kendd meg a venti tengelyét. A megkenés után fújj rá a ventire, hogy lásd, hogy pörög - pár másodpercig forognia kell, akkor jó, akadnia nem szabad (akkor akad, ha túl sok zsírt kentél oda). Remélhetőleg ennyi megoldja a problémát.
-
Tikakukac
titán
válasz
BRIKLY #97284 üzenetére
Uncsim sem hallotta a gépét sose, totál néma volt, csak melegedett. Nem is hallhatta a ventit, mert a venti be volt állva a frászba vagy 1 éve és a kijelzőre rakva használta, nem vicc, komolyan.
Olyan dolgok esnek be néha, hogy magad sem hiszed. Az emberek elképesztően nem tudják minek hogyan kéne működnie vagy minek kéne történnie. Durvább eset az igénytelenség. Utóbbi elég népszerű szintén.
-
darvinya
titán
válasz
BRIKLY #97284 üzenetére
Ha ezt vetted ki a gépből, akkor ennek a ventinek annyi. (1-es pontra írt írásom
Kiegészíteném annyival, tesztelném hőátadót, hogy nem lyukas, mert valószínűséggel ez is túl melegedhetett.
Én egyszerűen csavarhúzót felmelegíteném(max. 80°C) hegyét öngyújtóval, s ezt érinteném CPU helyére, ennek a hője kb. 1-2mp belül hőleadón megjelenik, s érintéssel(röviden) ellenőrizném (persze van hőmérőm műszerem precíz méréshez). -
darvinya
titán
válasz
BRIKLY #97272 üzenetére
Fan error-ra ezt írja szak leírás T61/T61p-nél
1. Fan.
2. Thermal grease.
3. System boardAmikor tisztítottam, akkor ventilátor teste körül volt szivacsos izé, azt óvatosan letakarítottam, nehogy bejusson csapágyazásához, mert ezeknél elég egy kis izé, ami megakasztja és ezt már ventilátor hibának érzékeli.
A hőpaszta elöregedése, stb. miatt nem tudja átadni a hő, és ezzel a hőmegfutást akadályozza meg.
-
azbest
félisten
válasz
BRIKLY #97268 üzenetére
mindegyik típus a saját ventijéhez van bekalibrálva. A 15 colos ventijével sem megy jól a 14 colos. Anno 14" wide t61-eshez egyszer tévedésből a 15öshoz való ventit vettem. Amikor visszább akarta venni a sebességet, akkor folyton leállt, majd újra indult majd leállt... ha hideg a gép, akkor nem biztos, hogy rögtön pörgeti. Csak az elején megpöccinti, hogy ellenőrizze.
van error többféle okból is lehet:
- a venti fordulatszám visszejelzése kipurcant. Ilyenkor felpörög a venti, csak nincs visszajelzés róla. Ez esetben ideiglenesen, odafigyelme működik az, hogy a boot elején amikor fan errort ír, akkor esc gombot nyomva tovább enged. Egy hétvégén pont így jártam a t61essel vidékre menve.
- a venti kipurcan és fel sem pörög.. esetleg csak olyan kopott már, hogy nem mindig pörög fel. Ekkor picit belefújva talán elindul, de persze csere a megoldás.
- a vezérlés purcant ki. Péládul ha takarításkor belefújtál úgy, hogy durván felpörgött. Ilyenkor a motor átamot termel és kiütvet valamit az alaplapon. Lehet valami biztosítés, vagy más, de hozzáértés és felszerelés kell a javításhoz. -
Tikakukac
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged