- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
mystes #93462 üzenetére
Abban a két dologban egyetértek veled, hogy a gyári doksiban megadott 8 GB max. memory nem slotonkénti adat, és egyértelmű elírás, ez világos, mint a nap. Abban is igazad van, hogy át kellett volna írniuk a doksikat, mikor világos lett, hogy 16 gigát is kezel. Viszont addigra gondolom lejárt a terméktámogatás az X220-hoz, és nem szenvedtek vele, hogy valamit is átírjanak, hanem tolták helyette az újabb modelleket, hogy azokat is el tudják adni. Nyilván nem vagy a gyári doksihoz kötve, épp azért írtam, hogy a thinkwikit olvassad, mert abban aktuális adatok vannak, olyan X220 tulajok tollából, akik nem a Blikkben meg Tom'slófasz.com-on olvastak róla, hanem használják rendesen az X220-ukat az általuk megadott hardveres bővítéssel. Esetleg a topikban is megkérdezheted, ezt meg is tetted, megkaptad rá a választ, kezeli a 16 gigát, és a moddolt BIOS-oddal a 1600 MHz-et is (hacsak a RAM-modulok nem bírják fizikailag ezt a frekit), csak be kell állítani, és használni kell, nem a hivatalos, marketingbullshit doksin rugózni.
-
Frawly
veterán
válasz
mystes #93447 üzenetére
Ha olyan BIOS-od van (1.28-ig bezárólag, vagy moddoltból akármelyik verzió), akkor az X220 kezeli akár 1600 MHz-ig a memóriákat, egyébként csak 1333 MHz, amit az X220-ba forrasztott 2. gen. procik támogatnak (annak ellenére, hogy nyugodtan mennek többel, de az nem hivatalos, tuningnak minősül) 16 GB-ig bezárólag, ez utóbbi nem a BIOS, hanem a procik limitje. Nem sokat vesztesz állítólag az 1333 MHz-es limittel sem, mert nem lesz érezhetően lassabb semmi. A HDD bay mögötti SATA-csatoló SATA3-as, az mSATA csatoló SATA2-es, de átlag felhasználásnál ez sem limitál. A gépen az összes USB port 2.0-s, kivéve, ha i7-es lapod van, mert akkor a venti melletti USB 3.0-s. A thinkwiki sok kérdésre választ ad.
Neked kell kipróbálnod, hogy mennyivel mennek a memóriáid. Tedd fel őket 1600-ra, ha gyárilag tudják, nézd meg, hogy mennek-e.
-
Frawly
veterán
válasz
mystes #93402 üzenetére
Én is megerősítem, nálam az X220-ban az 1.33-as BIOS kezeli le a 16 giga RAM-ot:
$ dmesg
...
[ 0.000000] DMI: LENOVO 4293AP8/4293AP8, BIOS 8DET63WW (1.33 ) 07/19/2012
...
[ 0.000000] Memory: 16251728K/16657656K available (6539K kernel code, 1124K rwdata, 2048K rodata, 1324K init, 912K bss, 405928K reserved, 0K cma-reserved)Az én szakirodalmam szerint az 1.28 volt az az utolsó BIOS, amivel mentek 1333 MHz felett a RAM-ok, az az utániakkal csak 1333 MHz-en fognak futni akkor is, ha gyárilag nagyobb frekit támogatnak. Sőt, memóriából sem válogatós az X220, elmegy benne a DDR3 és DDR3L RAM is, nekem az utóbbi van.
-
Frawly
veterán
válasz
azbest #93282 üzenetére
Nem értem ezt az a „mint”-es kitételedet. Az i5 3320M 35W TDP-s proci, az i7 3720QM pedig 45W-os. Itt a fórumban beszéltek le engem is, hogy ne váltsak (i5 3340M-ről akartam váltani i7 3740QM-re), mivel átlag felhasználásban meg játékokban nem nyernék vele, csak sokkal jobban fűtene, és nem bírná el a noti hűtése. Igaz én Dell Latitude-ban akartam meglépni a cserét, nem ThinkPadban.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #93182 üzenetére
Ja, igaz, azt nem írtam, hogy az enyém nem magyar kánikulában lett mérve, hanem ősziesen hűvös angol időjárás mellett, nyitott ablakos, nagyon hűs szobában, kb. 20 fokban, lehet van az 19 is. De továbbra is tartom, hogy magasak az általa írt értékek. Nem annyira rosszak, hogy a gép felforrjon, de azért érdemes lenne vele kezdeni valamit.
Sajnos az X200-201, X220-230-nál valóban szét kell szedni az egész gépet, ki kell venni az alaplapot, és csak úgy lehet hűtést tisztítani és újrapasztázni, de vannak a Maintenance Manual mellett vannak egész jó videók a YouTube-on, annyira nem nagy ördöngösség szétszedni. A műanyag fedőelemektől sem kell tartani, csak nem szabad ész nélkül feszegetni, óvatosan kell apránként mindenhol kipattintani, meg ügyelni, hogy ne legyen benthagyva megbúvó csavar, ami még fogja, meg az alkatrészek leemelésénél figyelni kell, hogy alá csatlakoztatott szalagkábeleket ne tépjünk el.
Nemsokára én is szétszedem az enyémet, mert igaz, hogy nem melegszik, meg rendben vannak a hőm. értékek, de az i7-es procin most csak annyi paszta van, amennyi trutymó az előző i5-ös prociról a hűtőre felragadt, és az egyrészt régi, meg nem valami sok. Úgyis megjött a megrendelt Arctic MX-4 pasztám, ami a Dell notiban jól vizsgázott, felkenem erre is. Érdekesség: mivel skót voltam rendes izopropil alkoholt rendelni 5-10 fontokért, ezért a régi pasztát parasztosan Gordon's Special Dry London Ginnel pucolom le, 5 cl-es üvegcsével csak 2 font volt. A helyi közértben azt hitték, hogy zugpiás vagyok, azok vesznek ilyen miniüveges piákat
-
Frawly
veterán
válasz
Multibit #93179 üzenetére
Abnormálisnak nem mondanám, de szerintem kicsit sok alapjáraton. Illene egy jó 10 fokkal alacsonyabbnak lennie mindennek. Próbáld a procit újrapasztázni, meg kiportalanítani a ventilátort és a hűtőbordákat, hőcsöveket.
Nálam X220-nál:
$ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +43.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +43.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +40.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +42.0°C (crit = +99.0°C)thinkpad-isa-0000
Adapter: ISA adapter
fan1: 1985 RPM$ sudo hdparm -I /dev/sda
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: Crucial_CT525MX300SSD1
...$ sudo smartctl -l devstat /dev/sda
...
0x05 ===== = = === == Temperature Statistics (rev 1) ==
0x05 0x008 1 31 --- Current Temperature
0x05 0x010 1 34 --- Average Short Term Temperature
0x05 0x018 1 - --- Average Long Term Temperature
0x05 0x020 1 48 --- Highest Temperature
0x05 0x028 1 18 --- Lowest Temperature
0x05 0x030 1 38 --- Highest Average Short Term Temperature
0x05 0x038 1 31 --- Lowest Average Short Term Temperature
0x05 0x040 1 - --- Highest Average Long Term Temperature
0x05 0x048 1 - --- Lowest Average Long Term Temperature
0x05 0x050 4 0 --- Time in Over-Temperature
0x05 0x058 1 70 --- Specified Maximum Operating Temperature
0x05 0x060 4 0 --- Time in Under-Temperature
0x05 0x068 1 0 --- Specified Minimum Operating Temperature
... -
Frawly
veterán
válasz
fattyu #93026 üzenetére
Nem csak játéknak, akármire jó. Az SSD-k közötti különbségeket csak benchmarkoknál meg nagyon pontos stopperrel lehet kimutatni, de programok/OS betöltődésénél nem érezhető a sebességkülönbség, ilyen 0-1 másodperces különbözetek vannak. SSD-nél sokkal többet számít a méret, hogy az ember kényelmesen elférjen rajta, meg maradjon elég hely a vezérlőnek, hogy wear levelinggel zsonglőrködjön.
-
Frawly
veterán
Így van, átlag felhasználásnál a 4K számít, meg még egy jellemző, amit nem nagyon szokott tesztelni senki, a Crystalmark nem is tudja mérni: az elérési idő (ezt az AS SSD Benchmarkkal vagy HD Tune Proval lehet megmérni). Ezeken a RAID nem segít. A szekvenciális sebesség csak nagy fájloknál jön ki, és csak olyankor, ha a forrás/célmeghajtó hasonlóan gyors SSD vagy RAM drive és az adatbusz vagy SATA busz nem telítődött még, azaz van hová magukat kifutni a meghajtóknak.
-
Frawly
veterán
válasz
fattyu #92994 üzenetére
Már válaszoltak neked, de én is megerősítem. Ha nem hiszed, nézz meg ezt a RAID SSD-s prohardveres tesztet.
Alig nyersz a RAID-del, ugyanott vagy, ha a két x méretű SSD helyett veszel egy darab 2x méretű SSD-t, mivel azon nagyobb a cache, meg a vezérlő párhuzamosít, ezért olyan, mintha két kisebb SSD lenne RAID-be kötve, de nem kell RAID tömbökkel szórakozni, sokkal kényelmesebb is, meg nem bukod a TRIM-et sem. Plusz az X2xx szériában az mSATA csak SATA2-őn megy, amivel elvesztenéd azt a kevés előnyt is, amit a RAID-en nyernél. A programoknak amúgy sem a szekvenciális írás, olvasás számít, hanem az elérési idők meg a kellően erős proci hozzá, és bootnál, programindulásoknál nem érzel meg 0,5-1 másodperces differenciákat, de gyakran még annyi sincs.
-
Frawly
veterán
Mindegy, azért sok veszteni valóm nincs vele, legfeljebb nem nyerek rajta sokat. Eleve kétcsatornásan tolom (2×8 gigás Crucial DDR3L modul, 1866 MHz-es modulok). A fogyasztás nem érdekel, de ne melegedjen jobban. Az ilyen magán modbiosoktól félek, nehogy gányolmány legyen, és hazavágjam vele az alaplapot, szóval maradok a hivatalos 1.28-as BIOS-nál, ami igzaából UEFI, de szerintem mindenki BIOS-nak hívja az idők végezetéig
-
Frawly
veterán
Kösz a választ, felteszem ezt a TLP-t, remélem van Arch Linuxra is. Meglépem akkor a BIOS downgrade-et, mert az tényleg nem árt, ha dob az amúgy sem erős GPU-n. Viszont azt továbbra sem értem, hogy akkor a proci a szorzókkal hogy fog variálni emelt buszsebességnél, hogy tartsa a gyári órajeleket, vagy ilyenkor a proci is tuningolódik arányosan?
-
Frawly
veterán
Illetve majdnem elfelejtettem: írtátok az előző oldalon, hogy az aksinak nem tesz jót, ha állandóan 100%-on töltött állapotban tartjuk. Nekem állandóan telepről megy, így pont ez történik. Van erre valami tool, hogy csak 99%-ig töltse? Súlyosbítja a helyzetet, hogy Linux alá kéne.
-
Frawly
veterán
X220-ban érdemes 1.28-as BIOS-ra downgrade-elni, hogy 1866 MHz-en menjenek a RAM-ok? Mert az a gyári órajelük nálam, de jelenleg értelemszerűen 1333 MHz-en mennek. Valamelyik thinkpades fórumon írták, hogy érdemes, de nem értem mit lehetne vele nyerni, ha a proci frekije az 1333 MHz-es sebességhez × szorzó igazodik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bittorrent topik
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- KONZOL beárazás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged