Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100431 üzenetére

Ha van most kevéske pénzecske, akkor csak átkéne szerelni ezt az elosztót, legalább 2x12 modulos elosztóba.
    Sok villanyász "jófejkedni" próbál, mert nem érti meg hogy ha 1 db 3fázisú 4p Fi relét rak be az egész lakásra, akkor a rengeteg alu kötési pont miatt valszeg sok lesz a téves leoldás.

Én beraknék 1 db 1 fázisú 40A fi relét az 5 db 1 fázis kismegszakítóra, 1 db 1 fázisú 25A-est a konyhai közös 1p kmsz-re, 1 db 3 fázisú 4p Fi relét és 3 fázisú kmsz-t a főzőlaphoz.
    Ez így 17 modul a 24-ből, így még marad tartalék a klímához.
    Elvileg nem lenne kötelező a fix bekötésű főzőlapra az ÁVK, de jobb a békesség lakossági környezetben. Drága, de ez van.

A klímára teljesen okés az új, falon kívüli kábelcsatornában a 3x2,5mm2 kiskábel, mehet valamelyik 1 fázisú ÁVK alá még 1 új kmsz, akár a konyhaival közös ÁVK alá, mert összesen nem fogjátok átlépni azon az 1 fázison az 5 kW-ot.
    De sokszor nincs különbség árban ugyanazon széria 25A és 40A-es Fi reléi között, szal lehet ide is 40A-es.

Minden ÁVK 30mA és "A" osztályú kell legyen.

Azért necces mégjobban szeparálni, mert így is szívás lesz ha a nulla vezetékek másik Fi relébe kerülnek mint az adott kör fázisai. :D

A szolgáltatót meg nem fogja érdekelni hogy a bejövő 3 közül 2 fázisra van elosztva a teljes lakás, valójában senkit sem érdekel a szimmetrikus terhelés elosztás.
    Ha jól látom 6-os alu van, így fázisonként 5kW simán elbír.

• tordaitibi

veterán

válasz .-..-. #100431 üzenetére

Képről amúgy is borzasztó nehezen tudok azonosulni egy adott kapcsolással, hogyan van kötve azt nem tudom azt te tudod, látod a helyszínen.

Persze mind a 3 fázist fel kell használni, és a fogyasztási és a világítási köröket szét kell osztani a 3f között, lehetőleg egyformán.
    Én ha lakást, cs.házat csinálok, próbálom a konnektoroket és a világításokat is elosztani, így ha 1f kiesik, nem az egész lakás borul vaksötétbe, a mennyezetvilágítás csak 1-2 helyiségbe szűnik meg és több konnektor még él, éjjelilámpa stb.
    pl. egy helyiségbe külön fázison a dugaljak és a mennyezetvilágítás.
    Ha vezetékelés nem eszerint lett kialakítva akkor ezt utólag vagy nagyon macerás, vegy lehetelen így kialakítani. Illetve lehetséges de irreálisan sok munka, vésés, csatornázás kábelhuzigálás, már ha egyáltalán csövezve van minden és nem mbcu vagy mmfal van bevakolva.

1 darab 3F kell, nem tudom ha ennyire tapasztalatlan vagy, biztos hogy belevágsz ebbe?

Nullát nem szokás megszakítani, nekem ez így szokatlan kivitelezés, a 4p kismegszakító.
    Azt vagy itt, vagy az óránál a bejövőnél nullbontóval szokták kivitelezni.

Új hozzászólás Aktív témák