- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
csabyka666 #43600 üzenetére
Terhelve (20-30W) is csak 180V-ot mérsz ?
Nekem is van PC inverterem, az terhelés nélkül adott ennyit, viszont szolid terhelésen felment az érték 222-225V-ra.
Van egy normál (hobbi) inverterem is, az adja a teljes feszültséget üresen is, viszont szépen ejti terhelésre, 150W-on már csak 205V körül ad, holott 300W folyamatosat kellene bírjon, 600W-ot pedig csúcsban.
Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #43625 üzenetére
Ha közép árkategóriás Grundfos szivattyú, akkor az valójában egyenáramú lenne.
Azaz könnyedén átalakítható egyenáramúra. -
sörösló
aktív tag
válasz
csabyka666 #43620 üzenetére
Eddig szerencséd volt. Ha pont akkor kapsz egy szünetet amikor jól begerjedt a kazán, akkor kellemetlen meglepetés érhet. Ha csak 5-6 kg fáról van szó, akkor még némi vízzel megfékezhető óvatosan, de ha szénnel raktad meg akkor a vízzel is pórul jársz. A szünetmentesek nagyrészét úgy tervezik, hogy az esetek 90 százalékában elvégzik a dolgukat. Ha mégsem, akkor na bumm - elveszett a munkád. Na de ha ebben az esetben nem indul a szünetmentes? Akkor esetleg elvész a házad (jobb esetben).
A hideg rázott mindig amikor a kolléga mesélte, hogy éjszakára lengyel koksszal jól megrakja a Totyát, aztán lefekszik csucsukálni. Persze a fűtésrendszere zárt, keringtetőszivattyús volt! -
And
veterán
válasz
csabyka666 #43620 üzenetére
"de most meg akartam próbálni, hogy mennyit bír egy 12V/9Ah-s akksival [..]"
Gyors számolással, melynek alapja a szivattyú teljesítménye és az akku adatai, olyan 20-30 percnél hosszabb üzemidőre nem számítanék. -
sörösló
aktív tag
válasz
csabyka666 #43611 üzenetére
El van ez kicsit misztifikálva. Ha a tápod nem "lépcsős" csak négyszögjeles kimenetű, akkor sincs komoly baj, legfeljebb tényleg zajosan jár a motor. A mai tekercselőhuzalok szigetelését már eleve a frekvenciaváltós motorok megnövekedett tranzienseihez gyártják. Ha egy motor csak önmagában a nem szinuszos táplálástól tönkremegy, akkor az már úgy is olyan gagyi, hogy szinuszról etetve se bírná nagyon sokáig. Én inkább olyat láttam már, hogy az alulméretezett, szintén gagyi kategória segédkondi ütött át. Ettől persze tönkremegy a motor.
A kazán biztonságos üzeméhez meg inkább a túlfűtést megakadályozó bimetálos szelep beépítése kellene. Ehhez persze hálózati vízre meg csatornára van szükség. De ez legalább atombiztos. Mondjuk én személy szerint mindig ellensége voltam vegyestüzelésnél a keringtetőszivattyúnak.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #43607 üzenetére
Viszont a hűtők áramellátása legalább annyira fontos, mint a fűtésé!
-
mezis
félisten
válasz
Üdv.!
Amikor a szünetmentesed akkuról biztosítja az áramot, akkor hamis (átlag)értéket mutatnak a kéz iműszerek.
Egyszer egy próba erejéig rákötöttem a szünetmentesre a FÉG C21-es szivattyúját. Pörgette, de csak rövid ideig próbáltam. Nem hiszem, hogy sokkal jobban melegedne fel az alatt a pár perc alatt, amíg szétkotorod a kazánodban a tüzet.Drága egy szivattyú, mostanában még vasárnap délután is van nyitva valamilyen multi, ahol talán szivattyú is beszerezhető. Meg internetes keresés is lehet sikeres. Ma már nem tartanék tartalék szivattyút. (Mostanában cseréltem a C21-et ugyancsak a FÉG hasonló, mai készülékére. A szivattyú csatlakozási átmérője kisebb egy számmal.....
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #43604 üzenetére
PFC-nélküli tápoknak jó a szögletes jel is, pláne amivel régebben lehetett találkozni, ahol a bemenetnél az induktív szűrőtagokat egyszerűen kispórolták, rövidzárral helyettesítették. (Vagy csak direkt "jót akartak" a régifajta, négyszögjeles UPS használatához?)
Ahol viszont a tekercses szűrőkörök megtalálhatók, az induktív hatások miatt ott már nem jó a négyszögjel, a kváziszinusz sem feltétlenül. Nem csak torzul a jel ilyenkor, de olyan induktív feszültségimpulzusok, túllövések generálódhatnak, ami már káros lehet, vagy jobb esetben csak letilt tőle az inverter.
Passzív PFC-nél, ahol már egy komolyabb értékű, vasmagos induktivitás szerepel a tápkörben, vagy aktív PFC-nél, ami szinuszos betáphoz van tervezve, oda olyan UPS kell, ami ezt tudja biztosítani. (Vagy legalábbis nekem nincs róla tapasztalatom, hogy a kváziszinuszt mennyire tolerálja.)
Motornál is ez okozhat gondot, hogy induktív terhelés, noha én nem zárom ki, hogy ha elindul, működik, akkor működik és annyi. Hacsak a tekercs szigetelését nem viselik meg a feszültségtranziensek, amitől áthúzás keletkezhetne, erről talán oszcilloszkóppal lehetne meggyőződni.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #43605 üzenetére
Nem rég csináltunk egy "szünetmentes" rendszert, folyamatos töltésen tartásra képes akkutőltő, 88Ah gk-akku, egy tartósan 500W -os autós inverter, és átkapcsoló elektronikával. Ez a rendszer több óráig képes ellátni áramszünet esetén a ház teljes ( ledes, külön hálózaton 12V DC -ról működik ) világítását, 1 fagyasztót, 1 hűtőt, és egy kazánt.
Ja, és részét képezi a tavasszal elkészülő napelemes rendszernek is majd. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #43602 üzenetére
Mert az inverter valószínűleg nem tud szabályos szinuszjelet biztosítani, hanem a "lépcsős fajta" megoldást alkalmazza, ami áramkörileg olcsóbban kivitelezhető.
Az viszont megbolondítja a multimétert, ami szinuszra van hitelesítve, így hamisan mér.
Keringetőszivattyúhoz szinuszos UPS-t szoktak ajánlani, mint ahogy PFC-s számítógépekhez is az való. Bár működhet a lépcsőssel is, meg kell figyelni a motor melegedését, illetve nem jut most eszembe, hogy milyen hátránya szokott ennek lenni. Utána kellene nézni, fűtéssel foglalkozó fórumokon szoktak erről írni.
-
darvinya
titán
válasz
Biztos 70W-os szivattyú?
220V azért kellene.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #43454 üzenetére
A jövő héten csinálok kísérletet a lengyel pillanat pákámmal. Karikába hajtok egy betétet.
(Ha kevés idő telt el a másidik kísérletedig, akkor már előmelegített rézzel mérted a sokkal rövidebb időt. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #43442 üzenetére
Üdv.!
A rézhurok elején az egymáshoz közeli vezeték darabok nem hűlnek annyira mint a távol lévők. Plusz hősugárzás révén még melegítik is egymást. És még az sincs kizárva, hogy a görbítgetés javított egy nem tökéletes kontaktuson.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csabyka666 #43442 üzenetére
Amikor összenyomtad a hegyet, az egy menetű tekercs ellenállása lecsökkent, így nagyobb áram tud átfolyni a rézen.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #43341 üzenetére
Pillanatpákáról lévén szó, kb. olyan gyorsan melegedjen fel, mint előtte, és olyan melegre is.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #43336 üzenetére
Lehet, hogy más az anyaga, hajlítsd ugyanolyan alakúra, a felmelegedés gyorsaságából tudsz következtetni a teljesítményére. A rögzítéseknél figyelj az érintkezésre, néhány "okos" lakkozott rézhuzalt ad ilyenkor...
-
mezis
félisten
válasz
Az eredeti is vörösréz volt ? Átmérő kb. ugyanakkora ?
A hosszúsággal való kísérletezésnél mérd a páka áramfelvételét a 100 W belövéséhez. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Azért az elektronok elég kicsik ahhoz, hogy bevegyenek egy hajtűkanyart is.
Meg aztán a szűkebb hajlításnál se csökken le a keresztmetszet.
Egyébként tényleg a szűkebb keresztmetszetnél melegedik jobban. Ezt lehet segíteni akár tűreszelővel kissé laposra reszelve a csúcsnál.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #43333 üzenetére
Akkorát tegyél bele, amilyen hosszú az eredeti volt.
Ha akkor sem melegít eléggé, apránként csökkentsd a hosszát, a kivánt hőmérsékletig.
Arra azért figyelj, túl rövid ne legyen, mert hamarabb elég és még a trafónak sem tesz jót. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #42311 üzenetére
Én sem hiszek egy kukkot sem. Csodát ígérők mindig voltak és lesznek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csabyka666 #42311 üzenetére
Milyen véletlen, egyik kollégám most nemrég beszélt erről és szedi össze a cuccokat a megépítéséhez. Elég szkeptikus vagyok a mágnes témában, bár én meg Tesla kapcsolóval foglalkozom, igaz az nem örökmozgó...
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #42242 üzenetére
Ha az eredeti is stabil táp volt, akkor pótolni is olyannal kell.
(#42244) darvinya
OK, azért nem fogalmaztam biztosra, mert kipróbálni nem tudom, hogy mennyire érzékeny, menyire megbízható, elméletben viszont lehet aggályos.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
csabyka666 #42015 üzenetére
Ha az egered dokumentációjában konkrétan írják, hogy tud USB-n is kapcsolódni, vagy gyárilag volt hozzá átalakító, akkor rakhatsz a vezetékre USB dugót.
Egy "sima" soros vagy PS2 egér nem tud USB-n kapcsolódni. Átalakítóval sem. Az elektronikájának kell olyannak lennie, ami felismeri a csatlakozási módot, és automatikusan átvált a megfelelő protokollra. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #42022 üzenetére
Itt is vannak még infók:
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2213368/keyboard-usb.html
Az előbbi képet máshol találtam, ott nem volt hozzá ilyen kiegészítő ábra. Itt pedig visszajelzések is olvashatók:
-
ViZion
félisten
válasz
csabyka666 #42019 üzenetére
hmm...4vezeték, 2 helye adott. A másik kettőre van 2 variáció... Szerintem vegyél átalakítót.
-
Kernel
nagyúr
válasz
-
ViZion
félisten
válasz
...mert a 300 Ft-os PS 2 to USB csati drága...
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41928 üzenetére
Ez már bele volt kódolva szerintem, a hosszú tárolás miatt károsodhatott.
Ráadásul úgy tűnik, hogy több cella, mert ha például csak egy cella lenne átvezetéses, akkor terhelés nélkül mérve, csak egy cellányi feszültséggel mutatna kevesebbet.
Amikor nekem volt cellazárlatos akkum, azt ki tudtam mutatni, hogy konkrétan melyik. A feltöltőnyílásokon keresztül, hegyes eszközzel benyúlva, cellánként mértem rá. De ilyet csak óvatosan, nehogy összezáródjon valami, védőszemüveget is ajánlatos felvenni.
Katonaságnál a rádióskocsink sofőrje véletlenül ráejtette a villáskulcsot az akkura. Rögtön szétrobbant, kinyílt az akku oldala. Ruháját szétmarta a sav, más baja nem lett.
Persze kicsit más a helyzet, amikor nyitva van a kupak, akartam is múltkor írni, csak elfelejtettem, hogy nyitott dugóval nyugodtan úgy lehet hagyni északára töltésen (jól szellőző helyen), nem tud robbanni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41894 üzenetére
Az még jó eset, hogy a lemezeket ellepi, de fel kell tölteni.
-
Batman2
őstag
válasz
csabyka666 #41889 üzenetére
Ha ólom akkuról van szó, akkor az mind savas (kénsavas), legfeljebb a kötőanyag más bennük, amibe a sav oldatot felszívatják. Nem tudok kifejezetten zselés ilyen anyagról, csak az üvegszövetről, de ki tudja.
A zselésnek nevezett szünetmentes akkukban is tudtommal ez van, arra van az ráírva, hogy: "Sealed lead acid battery", vagyis "kötött ólom savas akku".
Esetleg még szilikagél lehet a hordozó az üvegszöveten kívül.
Bár az nekem sem tiszta, hogy a kötött elektrolitosokon belül kitüntettet jelzésű, un. "VRLA" akkuk valóban más kötőanyagot tartalmaznak, mint a többi (lehet, csak ezek az üvegszövetesek).Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
csabyka666 #41884 üzenetére
A köznyelvben "zselésnek" nevezett akkuk hivatalosan kötött elektrolitos akkuk.
Ezek szintén savas ólom akkuk, mint a hagyományos folyadékosak, csak itt a folyadék fel van itatva egy szövetbe, ami rendszerint üvegszövet (feliratuk szerint: Sealed lead acid battery)
Ezek az akkuk többségében teljesen zártak, ami miatt egyéb adalékokat is tartalmaznak, amik csökkentik, ideális esetben a 0-ig a gázképződést, hogy ne robbanjon fel.
Persze azért biztonsági szelepet szoktak tartalmazni.
Így teljesen gondozás mentesek, a töltésük pedig hasonló a normál ólom akkukéhoz, legfeljebb nem engednek meg akkora töltő áramot, adott kapacitásnál, mint egyébként.
A töltési végfeszültségükre vigyázni kell, mert túltöltés esetén jobban károsodhat a szerkezetük, mint a normál akkuké.Üdv
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41884 üzenetére
Nem véletlenül említettem, hogy a duzzadást okozhatja a lemezek deformálódása is, mert amikor kiszárad az akku, a lemezek elkezdenek "rohadni", megvastagodhat.
A lemezeket el kell lepni a folyadéknak, szokott ott lenni általában szintjelző "pöcök" is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41882 üzenetére
Akkor azt először is meg kellett volna bontani és megnézni a folyadékot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41874 üzenetére
Gondozásmentes (vagy annak nevezett) autóakkun is lehet kivehető dugó, műanyaglappal eltakarva, címkével leragasztva például. Szokványos, folyadékos kivitelben. Azt meg is lehet bontani, sőt ajánlott időnként, folyadékszintet ellenőrizni.
-
And
veterán
válasz
csabyka666 #41878 üzenetére
Ez rögtön azért téves, mert a zselés is savas (ólom-) akku. Összefoglaló néven: VRLA (valve-regulated lead-acid-) akku, avagy gondozásmentes ólomakku.
-
darvinya
titán
válasz
Gondold végig amit írtál.
Ha nem zselés mi lehet benne.
Talán száraz?
Ha folyadék az a szellőzőn elpárolog, de az akkor mitől lenne gondozás mentes?1V esés 10h alatt terhelés nélkül azért sok, mert mi lenne terheléskor pl: motor indításkor lesene 5-6V-ra.
Azt meg nehéz lenne visszatölteni menet közben. -
Kernel
nagyúr
válasz
Egyelőre még fel sem lett töltve. Nyugodtan mehetett volna rá éjszaka az a kis csepptöltőáram az izzón keresztül, ami fizikai képtelenség, hogy bármi problémát okozzon. Viszont tökéletesen megfelel annak az elvárásnak, hogy sokáig tárolt akkut először kímélő töltéssel húzunk fel.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #41872 üzenetére
Zselés akkunál (mivel csak ebben van gondozás mentes aksi) nincs szellőző.
Próbáld ki egy kis index izzóval, hogy milyen gyorsan merül.
Elvileg 10h alatt nem kellene semmilyen feszültség esés lennie. -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #41867 üzenetére
Hagyd nyugalomba és ha holnapra elveszití a fesz. nagyrészét, akkor biztos a cella zárlat.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #41861 üzenetére
Cella zárlat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41863 üzenetére
Ahhoz előbb durván melegedni kellett volna, csak utána következne a tágulás. Amíg egy ólomakku épp csak langyosodik, addig semmi gond, de ilyen kis áram még langyosítani sem képes.
Mehet rá a töltés, 10-11 V már jó jel, 12 V körül lehet nagyjából megnyugodni, hogy egyik cella sem zárlatos. (Ha üresjárásban, töltés nélkül tartósan megáll rajta 12 V).
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41861 üzenetére
Kizárt dolog, hogy ilyen kis áramtól dudorodna, az már olyan volt szerintem, és nem gáznyomás okozza. Inkább a lemezek deformációja, megvastagodása.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41822 üzenetére
Ha 12 V-os akkut állítottál be a töltőn, akkor 13,8 V-ra tölt, vagy 6x 2,46 V, ha ez a valós adat. Nem méri cellánként, miután nem is lehet, de ólomakkunál nem is kell. Balanszírozni sem kell, mert nem olyan érzékeny ilyen szempontból, mint a lítiumos.
A doksiban ezt írják az akkuról:
Sealed and non spillable AGM battery
http://energiapedia.hu/akkumulator-felepitese-es-mukodese
"Oxigénrekombinációs, zárt ólomakkumulátorok
Az 1990-es évek végének legnagyobb konstrukciós változása a savas ólomakkumulátorok területén az üzemelés szempontjából zárt konstrukció megjelenése és tömeges elterjedése. Az oxigén rekombinációs akkumulátorok fordulnak elő Magyarországon is autókban, számítógépek szünetmentes áramforrásaiban, riasztókészülékek áramforrásaiban stb.
Nagyon gyakori, hogy sokan a „zselés” kifejezést használják, amikor egy zárt rendszerű, karbantartásmentes akkumulátorról beszélnek. Sokszor hasonló a tapasztalat akkor is, amikor valaki zselés akkumulátorhoz keres akkumulátor töltőt, sok esetben a végén kiderül, hogy az akku egyáltalán nem zselés rendszerű, ugyanis a két kategória külön technológián alapul.
Az AGM akkumulátorok körül ezen kívül is van egy kis fogalomzavar a köztudatban, mivel az akkumulátorgyártók és forgalmazók különböző nevekkel illetik őket; pl. zárt biztonsági szelepes (sealed regulated valve), száraz vagy szárazcellás (dry cell), kiömlésbiztos (non-spillable) és zárt ólom akkumulátorok.
AGM (Absorbed Glass Matt) felitatott üvegszálas konstrukció az akkumulátorlemezek között egy bór-szilikát párnát jelent, amely egyéb hasznos tulajdonsága mellett megakadályozza a lemezek közötti vagy alatti cellazárlatot is. Az AGM konstrukciók további előnye, hogy akkor sem szivárog ki belőlük eletrolit, ha az akkumulátor háza megsérül, széttörik. A legtöbb AGM akkumulátor rendelkezik az un. gázrekombinációs képességgel, amely röviden azt jelenti, hogy a töltési/kisütési folyamat alatti elektrolízissel járó folyadékveszteség minimalizálódik. A hagyományos akkukhoz képest ugyancsak növekszik kisütés és az újratöltés hatásfoka, a valóságban az AGM akkumulátor a VRLA akkuk (Valve Regulated Lead Acid - zárt biztonsági szelepes ólomakkumulátor) egyik variánsa. Felhasználása a nagyteljesítményű indító akkumulátoroknál, ciklikus alkalmazásoknál (szünetmentes tápellátás) és napelemes rendszereknél jelentős."
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41818 üzenetére
Eszerint úgy néz ki, még 15 V-ot is el tud viselni, 15-18 óráig, csak az indulóáramot kell bekorlátozni 1,8 A-re.
- Vagy a másik lehetőség 600 mA töltőáram, 14,4 V eléréséig, majd utána még 4 óráig.
- Pufferüzemben pedig 13,5-13,8 V-ot tartósan elbír.
Az IMAX B6 töltőről azt is írják, hogy cellánként 2,46 V-ra tölt, míg egy másik doksiban ez szerepel:
Valamint ír egy ilyen kapacitáslimit beállítási lehetőségről, ami gondolom azt takarja, hogy a töltő méri a betöltött amperórákat, majd egy ponton leáll, ezáltal elkerülhető a túltöltés:
Persze, ha az akku mondjuk csak félig volt lemerülve, attól még így is túl lehetne tölteni, mert a töltő azt nem tudja. Csak szerencsére a kapacitás tizedének megfelelő töltőáramot általában bírják az akkuk (Pb, Ni-Cd, Ni-MH) 14-20 óráig is.
Kérdéses lehet az is, hogy egy 6 Ah kapacitású akkuba, hány Ah-t akarjak betölteni, ha annak egy része hő formájában távozik, töltés közben az akkun, de nem kizárt, hogy az IMAX programja ezt eleve bekalkulálja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41801 üzenetére
A kapocsfeszültséget kell mérni töltés közben, ha az nem haladja meg a kritikus értéket, akkor elvileg mehet.
Pontosan már nem emlékszem, hogy zselést meddig szabad tölteni, vannak erről leírások a neten. Itt például cellánként 2,46 V-ot írnak, de meg kellene nézni más leírásokat is.
Autóakkunál a 14,4 V-ot szokták a kritikus gázbontási szintnek nevezni, általában. Van egy orosz töltőm, bekapcsolható védelemmel, az 13,8 V-ig megy, ha jól emlékszem.
-
fero02
nagyúr
válasz
csabyka666 #41701 üzenetére
-
fero02
nagyúr
válasz
csabyka666 #41693 üzenetére
Center pin-es a töltő? Mert akkor lehet nem is jót mértél.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41695 üzenetére
Használt, bizonytalan eredetű tápegységnél ajánlott megnézni a kondenzátorok állapotát, ragasztott burkolat esetén műterheléssel és oszciloszkóppal ellenőrizni a kimeneti zajfeszültség nagyságát.
Legalábbis én úgy vagyok vele, hogy másképp nem érzem magam biztonságban, vagyis a rákapcsolt készülék, alaplap, akármi biztonsága szempontjából, miután munkám során igen sok, tápegység által okozott kárt láttam már.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #41695 üzenetére
Ritkán van 24V-os izzó az átlag háztartásokban, viszont meg lehet a problémát kerülni 2db sorba kötött kisteljesítményű 12V-os izzóval.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #41693 üzenetére
Ennyi simán belefér, ha a névleges áramot tudja szolgáltatni,
gond nélkül használható.
Ha van kéznél egy 24V pár W-os izzó, azzal terhelve érdemes mérni.
Ha nem változik jelentősen az adapter kimeneti feszültsége, minden OK. -
VIPowER
őstag
válasz
csabyka666 #41460 üzenetére
Vagy kontakthiba (elöregedett forrasztás), vagy kondenzátor baja van valszeg. Ez elég régi táp. Én cserélném benne mindet a 400V-os kivételével.
-
válasz
csabyka666 #41126 üzenetére
Nem mondasz hülyeséget, jómagam is építettem erősítőt (jó 15 éve) és bizony szimmetrikus táplálás kell neki. Hogy felejt az ember, de jó, hogy eszembe juttattad. Sőt, több IC-nek, műveleti erősítőnek is kell a +/- táp. Akkor csak marad a trafó szétszedése vagy szerezhetek AC adaptert. Köszi
Kernel: trafót mondjuk még nem mértem, de gondolom a 230V-os rész felől mérek ellenállást (miután kikötöttem nyilván), ha van ellenállás jó, ha nincs rossz?
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #41125 üzenetére
Akkor ezen azért van 50 m kábel, hogy Paksig elérjen ?
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #41107 üzenetére
Szivattyú: A kb 1 bar légnyomással 10 m-es vízoszlop tud döntetlent játszani. Ez a fizika.
Egy búvárszivattyúnak nevezett szerkezetet leengedsz a 40 m-es kútba, ahol ő szív 0.1 m-t és nyom fel neked 50 m-t.
Vagyis igaziból nem is szivattyú, hanem nyomattyú !
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #41106 üzenetére
Valamicske elektronikával lehet érzékelni 2 elektróda között a víz jelenlétét vagy hiányát. De azt még utána kicsit fel is kell dolgoni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #41102 üzenetére
...mert ezek szerint, ha mondjuk 10 métert kellene emelnie, amit ugye a fizika miatt képtelen...
Azért nem olyan kegyetlen az a fizika. Én már láttam annál magasabb szökőkutat, meg a tűzoltók is elvannak vele valahogy.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #41089 üzenetére
Hidd el, Lompos48 javaslata az igazi. Védi a szivattyút. Biztos meg lehet oldani valahogy érintésvédelmi szempontból is megfelelően.
Csak elméleti javaslat: a szivattyú áramvezetéke és nyomócsöve mellett biztos elfér mégy egy kisfeszültségről működő "víz érzékelőt", (nem "nedvesség érzékelő", mert ott lenn mindig nagyon nedves), aminek a jelvezetéke immár kint a kútból, "szárazon" egy relét vezérel.
-
kjani18
őstag
válasz
Olyan, mint a porszívó, amikor felpörög, csökken az árama.
A víz elfogyásakor az áramcsökkenést lehetne érzékelni, leállítani, időzítővel újraindítani... -
PHM
addikt
válasz
A centrifugál szivattyúk áramfelvétele nem a kialakult nyomástól,
hanem a szállított vízmennyiségtől függ.
Ezt én sem hittem el addig, amíg nem tapasztaltam.
Konkrétan búvárszivattyúnál sikerült ezt mérésekkel igazolni.
De próbáld ki, az a biztos.
Ha a fojtás hatására csökken a felvett áram, bátran alkalmazható.
Arra azért ügyelni kell, hogy mindig legyen valamennyi vízszállítás,
különben nem lesz elégséges a motor hűtése. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #41083 üzenetére
Az elzárócsap nyilvánvalóan nem jó megoldás, aszinkron motor fordulatát sem olyan jó szabályozni, én sem ajánlanám, csak az elvi érdekesség kedvéért van itt róla egy jó leírás:
http://tdk.bme.hu/VIK/DownloadPaper/Uj-modszerek-egyfazisu-aszinkron1
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #41083 üzenetére
Vízszint érzékelés a kútban és azzal vezérelt indítás/leállítás?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40507 üzenetére
Annyival biztosan nem, ez nem úgy működik, mint a Li-ion töltés, ami még a csepptöltő áramból származó energiát is képes úgy felhalmozni, hogy idővel elpukkanna tőle.
Ólomakkunál a túltöltést a melegedés és gázképződés alapján is még időben észrevennéd, de ilyen kis áram még csak langyosítani sem képes rajta. Autón az 500 mA-es adapteremet napokig is hagytam már rajta, akkor sem bírta káros szintre emelni. Már csak azért sem, mert 12V felett annak is egyre csökken az árama.
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #40505 üzenetére
Bármilyen táp jó, csak itthon van épp ilyen.
Igen én akksi ellenállását kb 0-nak vettem. De valószínűleg relatíve elhanyagolható. Általában ezek tudnak 100A körül és akkor az kb 0,1ohm. De ez csak hasraütés. Amint mondtad ha kicsit kevesebb folyik át akkor az nem gáz, de nagyságrendileg így ki lehet számolni. Ja meg az égő ellenállását meg is mérheted. És a raja eső feszültségből ki tudod számolni a rajta átfolyó áramot. És annyi megy az akksiba. Persze lehet meleggel kicsit változik az ellenállás, de gondolom nem túl sokat. Gondolom nem halál pontosan kell kiszámolni az áramot.5W izzó esetén pont az izzó bekötése miatt max 0,420mA folyhat. De ez akkor ha 0 a fesz az akksiban. Ami kizárt. Szóval ennél csak kevesebb lesz.
Ja de írtad is hogy 7V van benne. Akkor a különbség 5V, azaz 175mA max.(#40509) Lompos48: Hmm, hát akkor meg kell mérni hidegen és onnan kiszámolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40503 üzenetére
Amint már említettem, ekkora akkunak párszáz mA vagy 500 körül csak csepptöltés, fenntartó töltésnek minősül. 25 Ah esetén például 250 mA csak századrész, azzal biztosan nem lősz túl a célon. De nem ezen fog múlni, szerintem 500 mA sem árt neki.
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #40503 üzenetére
Az izzónak fix ellenállása van, a 12V 5W / 21W-ból ki tudod számolni.
És ha rá van kötve a táp, akkor azon esik valamennyi fesz. Abból meg megint ki tudod számolni, hogy mennyi áram folyik rajta. Így nem kell bekötni a multimétert. Persze számolgani kell, de szerintem kiszámolod, hogy mondjuk 500mA áram esetén mennyi feszt kell mérj az égőn és ha alatta van akkor minden ok, ha felette akkor nem ok.
Ahogy egyenlítődik ki az akksi és táp között a fesz különbség, úgy folyik egyre kevesebb áram az égőn és ezzel egyetembe az akksiba is. Így tulajdonképp bármeddig rajta hagyhatod a végén csak 1-2 mA csordogál majd bele.
Motor/autó akksit én is labortáp + sorbakötött autó égővel szoktam tölteni.
Magyarra fordítva, az 5W izzónak kb 29ohm, a 21Wosnak kb 7ohm az ellenállása.
Ha akksiban van 6 V, a tápban 12V, különbség 6V. Ennyi fog indításnál esni az égőn, vagyis 5W esetén folyó áram kb 200mA, 21W esetén meg 850mA körül. Ahogy egyenlítődik ki a fesz, csökken az áram. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40501 üzenetére
Úgy kell bekötni, az áram normális esetben fokozatosan csökken, ahogy emelkedik az akku feszültsége, de 12 V fölé nem tud, ha a táp sem tud többet.
Ha az áram elfogadható mértékű, utána a multimétert ki lehet venni a körből, és átállítani feszültségmérésre, az akku sarkain. A feszültség eloszlásával nem kell foglalkozni, pontosabban ez maga a feszültség eloszlása, részben ez is a cél.
Ezen a ponton inkább arra kell vigyázni, gyakori figyelmetlenség, hogy a műszerzsinór nem lesz átdugva az A-mérő aljzatból fesz. mérésre, ami durva zárlatot okoz, ha úgy teszed rá az akkura.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40497 üzenetére
De ott az is le volt írva, hogy stabilizálatlan táp esetén a 12 V csak a névleges értéket jelzi, 500 mA terhelés esetére. Terhelés nélkül egy ilyen 18 V-ra is felszökhet, vagy túlterhelve 12 V alá is megy, ez a tápegység saját belső ellenállásának köszönhető. Gyakorlatilag már bele van építve egy soros ellenállás, amit főleg a hálózati trafó impedanciája képez, persze ez nem jelenti, hogy a túlterhelést is túl sokáig elbírja, túlmelegedés nélkül. Ezért 10 V alá merült akkunál már oda kell figyelni, mérni kell közben, vagy nem is ajánlott ez a "direkt" módszer, külön ellenállás nélkül.
A táp fajtájáról egyszerűen feszültségméréssel is meg lehet győződni, valamint a formája, súlya alapján is. Nekem például formára egy ilyen van, LED is van rajta, de DC-kimenetű:
Mivel ezt csak két csavar fogja össze, belsejében is ellenőrizhető, hogy komolyabb elektronikát nem tartalmaz, csak egyenirányítót, puffert (meg LED+ellenállás). Lényeges, hogy bár a 18 V üresjárási feszültség soknak tűnik, azonban rákapcsolva soha nem tud ekkora szintre emelkedni, mert ahhoz kevés az áram, az autóakku (vagy hasonló) hozzá képest "túlméretezett", egyszerűen nem bír vele a kis tápegység. Kivéve, ha az akku valóban nem vesz fel áramot, mert már olyan állapotban van.
Stabilizált tápegységen viszont terhelés nélkül is 12 V-ot lehet mérni, azt soros ellenállás nélkül egyáltalán nem szabad akkura kötni, mert annál a tápegység saját belső ellenállása minimális. (Legalábbis ezeknél a szabályzás elintézi, hogy úgy viselkedjen, mintha, de a végeredmény szempontjából ez közömbös.) Ezek általában elektronikus, könnyű / lapos kivitelű adapterek.
Mindamellett egy stabil 12 V táp is alkalmas lehet soros ellenállással arra, hogy az akkut olyan szintre felhúzza, ami után már az intelligens töltő is folytatni tudja.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #40493 üzenetére
Minimum 13V-os adapter, megfelelően méretezett előtét ellenállás,
multiméter, odafigyelés és némi idő kell a dologhoz.
Van mondjuk egy 15V 1A-es adaptered.
Ezt rákötöd az akkura úgy, hogy sorba kötsz még vele egy
10 ohm 8-10W-os ellenállást.
Ennek hiányában megteszi egy 12V 5-10W-os izzó is.
Töltés közben méred az akku kapocsfeszültségét,
s ha az szinte azonnal felmegy 15V-ra, kezdheted elsiratni az akkut. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #40493 üzenetére
Kernel már mindent leírt neked. Nem olvastad ?
(Fizess be egy zarándok útra oda, ahol csodák -feltámadás- már előfordult. Vidd magaddal az akkudat, hátha megismétlődik a csoda....)
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40473 üzenetére
Lényeges, hogy egyszerű stabilizálatlan, trafós táp legyen, amit a nehezebb súlyáról is fel lehet ismerni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha rákötöm egy pontosan 12 V-os akkura, akkor kb. 500 mA áram folyik.
Ha az akku 10 V, akkor mondjuk 600 mA (csak saccolok). A feszültség persze folyamatosan emelkedni kezd a töltés hatására, az áram pedig egyre csökken. (Ezért sem tudom vele túltölteni.)
Ha az akku ennél is jobban le van merülve, akkor az áram egyre nagyobb, illetve túl is terhelődik a tápegység, leéghet. Mindez persze elkerülhető egy soros ellenállással vagy izzóval. Meg a soros ampermérő, amiről már szó volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40469 üzenetére
Általánosságban mindenhol azt lehet olvasni, hogy mélykisült akkut először csak kíméletesen szabad tölteni.
Kétségtelen, velem is előfordult már, hogy bármi okból leszívódott az akku, de menni kell valahová. Ilyenkor ráakasztom az orosz töltőt, 6-8 amperrel bemelegítem, 10 perc után indul. Súlyosabb esetben valamivel több idő.
Más kérdés, hogy ezzel mennyi kárt okozok az akkunak, ezt nehéz lenne megmondani, közvetlenül nem érzékelhető. De ha nem lenne sürgős, inkább kerülném az ilyet.
Előbb-utóbb úgyis zárlatos lesz valamelyik cella, mert lepereg az elektródák anyaga az aljára, ahol iszapot képezve folyamatosan meríti a cellát. De nekem aránylag sokáig szokott szolgálni egy akku, így nem lehet tudni, hogy egyébként is lejárt volna az ideje, vagy én is "besegítettem" néha.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40465 üzenetére
Előfordulhat, hogy sehogy nem megy áram, amikor a töltő érzékeli a határfeszültséget és lekapcsol. Ezért jobb ilyenkor valami más tápegység, ami addig tolja az áramot, amíg én akarom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40462 üzenetére
Nem tudom, hány Ah kapacitású az akku, de szemre párszáz mA, esetleg 500 körül ekkora akkunak nem gond.
De egy intelligens töltő így is okozhat kellemetlenséget, ezért jobb néha egy buta tápegység.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40454 üzenetére
Áramot leadni nem csak töltővel lehet, most attól függetlenül, hogy léteznek olyan töltők is, amin a különféle védelmek kikapcsolhatók.
Szabályozható tápegység, labortáp ugyan nincs mindenkinek, de akkor valami más megoldást kell találni.
Nekem például van egy dugasztápos trafóm, DC 12V 500mA névleges értékű. Ebben csak egyszerű vasmagos trafó van + Graetz + puffer, ami üresjárásban 17-18V-ra is felszalad. Belső ellenállása miatt ugyanakkor jól tűri, ha rákötöm az autóakkura, akár 10V-ra lemerült állapotában is, amit reggelre úgy felhúz, hogy pöccre indul (benzines). Túltölteni az akkut soha nem tudja, még napok alatt sem, mert ahhoz túl gyenge.
Egyszerűen csak bedugom a szivargyújtóba (nem kapcsolt aljzat, mindig áram alatt van), télen is jól jön néha egy kis rátöltés.
Tehát ezt csak csak az érdekesség kedvéért írtam, hogy ilyen is van. Valahogy áramot kell adni neki, soros korlátozóval stb.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #40454 üzenetére
Korlátozó ellenállással (alkalmas 12 V-os izzóval) kívánt árammal töltögeted.
Egyébként csodát ne várj az ilyen állapotból valahogy életre keltett akkumulátortól. Kapacitása töredéke lesz az eredetinek, önkisülése meg sokkal gyorsabb. Sok esetben azért sokkal kisebb a feszültsége a névlegesnél, mert egy - két cella közel zárlatos. Ha meg semmi feszültség nem mérhető, akkor meg "szakadt". (Korrózió eltüntette a kivezetést.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40450 üzenetére
Mélykisült akkut pont bikázni nem szabad, hanem először kímélő, alacsony árammal kell felhúzni 12V környékére. Utána mehet rá az erősebb töltő.
Nem látom a kapacitását, de 500 mA elvileg mehet rá, 12-24 óra alatt már meg kell emelkednie, ha nem cellazárlatos.
(#40445) johniee
Nem mindegy az áramigény, illetve hatásfok kérdése, bizonyos célokra jobban megfelel egy olcsó DC-konverter, de 1V különbség ennek is kevés. De kisebb áramra megfelel egy analóg szabályzó is.
-
Gyula84
veterán
válasz
csabyka666 #40431 üzenetére
az nagyon öreg akku szvsz
-
And
veterán
válasz
csabyka666 #40422 üzenetére
"Rákötöttem egy 12V 0,3A-es ventilátort, forgatta elég szépen, közben 10,5V körülre esett vissza a feszültség."
Nem tudom, mekkora kapacitású az az akku, de ez elég nagy feszültségesésnek tűnik: 1,15 V-ot csökkent a kapocsfeszültség 300 mA-es terhelésre, vagyis 1 amper áramnál már >3,5 V-os feszültségeséssel számolhatsz (a belső ellenállás >3,5 ohm). Alacsony áramfelvételű terheléshez esetleg még megfelel, de ha a töltő visszautasítja a töltését, az nem jó jel. Meg lehet nézni labortáppal, hogy egyáltalán mekkora áramot hajlandó felvenni töltéskor, de ha az az akku minimum 4..5 éves, csodát nem tudsz tenni vele. -
And
veterán
válasz
csabyka666 #40415 üzenetére
"Az akksin 11,65V-ot mérek üresjárásban, ebből arra mertem következtetni, hogy még lehet bele életet lehelni."
Ebből sajnos semmire nem lehet következtetni. A nagy impedanciás műszer üresjárási feszültséget ugyan mutathat rajta, de ha az akku döglött, a feszültsége egészen kis áramterhelésre is leeshet. Ezt kipróbálhatod egy terheléssel, izzóval, nagyobb teljesítményű / alacsony értékű ellenállással, akármivel. Töltéskor pedig egyszerűen nem lehet áthajtani rajta az áramot, ezért mutathatja a töltő szakadtnak a kört. -
Gyula84
veterán
válasz
csabyka666 #40412 üzenetére
mielőtt elindítanád a töltést akkor kell rákötni
-
And
veterán
válasz
csabyka666 #40408 üzenetére
Írtam, hogy töltheted vele. Ha az áramgenerátoros módban beállított (induló-) áram a tizedrészére csökken, a töltés befejezettnek tekinthető. Ha egy napig rajta hagyod, akkor sem lesz gond. A készenléti módban dolgozó akkuk viszont 7/24-ben 'töltőn vannak', a magasabb végfeszültségű töltőt így azért nem kellene ottfelejteni az akkun.
Mod: már ha magától nincs annyi esze, hogy lekapcsol, érzékelvén a töltőáram csökkenését. Nem ismerjük ennyire azt a töltőt. -
Gyula84
veterán
válasz
csabyka666 #40407 üzenetére
imax b6 van nekem is úgy csináltam ahogy mondod. Rámérhetsz mennyivel tölti amúgy, ha nem tetszik leveszed róla
-
And
veterán
válasz
csabyka666 #40404 üzenetére
"Ugyanúgy ólomakksi az is, viszont a házán az áll, hogy max. 13,6V - 13,8V - gondolom ez jelenti a töltőfeszültséget - ami a 12V-os a motorakksi esetében elmegy 14,5V környékére is"
Nem teljesen pontos, hogy ez az érték 'töltőfeszültség'. Mondjuk inkább úgy, hogy töltési csúcsfeszültség, hiszen a töltés nem csak abból áll, hogy konstans feszültséget kapcsolunk a savas ólomakkura.
A két érték (13,6 vs 14,4V körül) különbözősége pedig nem az akkuk kémiai eltérése miatt alakul így, hanem a használat módja miatt: egy riasztó akkumulátora készenléti módban van, azaz amíg a központ kap tápfeszültséget, az akku állandóan töltésen van. Ilyenkor a feszültséggenerátoros mód feszültségértéke, vagyis a töltés végfeszültsége alacsonyabban van meghatározva, mint ciklikus (töltöm-kisütöm) módban. Ugyanez áll a kettős konverziós UPS-ek akkumulátoraira is. Normálisabb VRLA-akkukra egyébként mindkét értéket ráírják, mint 'cycle use' illetve 'standby use' csúcsfeszültséget. A kisütött akkura adható indulóáram (még áramgenerátoros módban) viszont szintén limitált, ami akku- és kapacitásfüggő, de ezt is rá szokták írni egy minőségi akkumulátor címkéjére. Úgyhogy a 'riasztós akksi' és a 'motorakksi' ilyen formán nem tér el egymástól túlságosan, az más kérdés, hogy utóbbi jó nagy - persze rövid ideig tartó - terhelőáram-lökést is elvisel. Tehát ha az adott töltőkészülék maximális töltőáramát és végfeszültségét be lehet állítani, akkor nem lesz vele gond. Ha fixen 14,4V-os a végfeszültség, akkor is lehet tölteni vele amúgy készenlétben használt akkut, csak nem szabad extrém hosszú ideig rajta hagyni a töltőn (az áram a töltés vége felé amúgy is a kezdőérték töredékére csökken). -
Gyula84
veterán
válasz
csabyka666 #40404 üzenetére
Én már töltöttem vele ilyen akkut fel is töltötte és nem halt meg semmi. Ami nálam volt azt lehetett nagyobb árammal is tölteni rá volt írva, hogy max 1,x Ah
-
Rivaul
addikt
válasz
csabyka666 #40232 üzenetére
Nyilván ha baja lesz akkor amúgy is baja lett volna, csak később. Bár a stab teszt mindig kirívó értékeket produkál, így életszerű helyzetben nem igazán fordul elő olyasfajta terhelés. Ezért is írtam hogy felesleges. Stab tesztet a rendetlenkedő dolgokra szoktak engedni inkább, hiba kiszűrésére. Nekem mind1 de sztem értelmetlen, ez a személyes véleményem, ettől még a te döntésed, én csak kifejtettem
-
válasz
csabyka666 #40232 üzenetére
A hosszabb stabilitásteszt tudtommal egyenlő a nyüstöléssel.
-
Rivaul
addikt
válasz
csabyka666 #40230 üzenetére
Inkább ne nyüstöld. Nincs is értelme. Ha nyúzással füstöl el akkor ott vagy ahol a part szakad csak még siettetted is... Használd rendesen s nem lesz vele baj.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #40225 üzenetére
Új tápegységnél nem hiba, vagy legalábbis nem kártékony. Amennyiben az elhasználódás során jelentkezik, egyre növekvő mértékben, az már problémás is lehet.
-
válasz
A tápegységben található tekercs(ek) ad ki ilyen hangot. Nem tudsz vele mit kezdeni. Szokták javasolni a lakkozást, de szerintem nincs sok értelme. Ha zavar, ki kell cserélned a tápegységet.
Rivaul: minőségi tápoknál azért nem normális jelenség. Az olcsó tápokra jellemző ez, és elég idegesítő tud lenni. Pl. egy TV-nél kimondottan. A Be Quiet! nem tartozik a gagyi tápok közé, szóval kicsit meglepő.
-
Rivaul
addikt
válasz
Én nem aggódnék miatta. Teljesen normális jelenség.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #40165 üzenetére
Kell az a szűrés, hiszen ha jól sejtem, AC tápja van.
Nézd csak meg az adapterét, mi van rá írva. -
tornas
őstag
válasz
csabyka666 #40162 üzenetére
Már eleve az elektrolitkondik tűrése +/- 20 % egy adott kapacitásúnál.
Szerintem max. 1000 mikroFarad, amit én oda betennék, valszeg minden gond nélkül menne is vele. Na, meg a kondi fizikai mérete is megfelelő legyen.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #40162 üzenetére
Attól függ, hogy miként van alkalmazva.
Szűrésnél nagyobb általában jobb, de körbe iktatva már nem. -
tornas
őstag
válasz
csabyka666 #40160 üzenetére
Berakhatod őket csak beforrasztáskor ügyelj a polaritásra is!
"Illetve, hogy pontos legyek, szabályos-e, ha ezt teszem bele a gyári kondik helyett?"
Elvileg nem szabályos, mert újat kellene venned!
Egyébként meg lényegtelen...
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39425 üzenetére
Bocs benéztem, ez az alkatrész ára.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39421 üzenetére
Akkor az kuka.
Vagy WD helyett melegvíz, ha diszperzit festék száradt bele.
De lehet olajfesték volt és túl betekerték, hogy ki tudja fújni a festéket.
Ha nem túl kemény műanyag a 30-as, akkor próbáld kiütni.
Amúgy 1500Ft-os készülék újonnan a 260-as.(#39422) Kernel
Én telefonról netezek és gépet szinte már nem is használom.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39417 üzenetére
A 8-as rúd vége kapcsolódik a 24/12-es egységhez?
Ha igen akkor előtte 10 kell kicsavarni.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39415 üzenetére
Az gond, hogy amit linkeltél 260-as leírás nem találja.
Így nem látom mi nem mozdul. -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39405 üzenetére
Azért tudod, hogy ez nem jó diszperzithez, vagy csak nagyon hígan.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #39400 üzenetére
A fúvóka pici, mint minden festékszórónál.
Itt nem gagyiságról van szó.
Ilyet falfestéshez használták, de csak színezékhez.20bar nyomással házi olajfesték pisztoly elég.
Ez már elég a porlasztáshoz, ami a festékszórás lényege.
60bar-ral porfestékhez kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Medence topik
- Spórolós topik
- BestBuy ruhás topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motoros topic
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged