Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- One mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
PH-User
üzenetére
Üdv
Én azért az autón is mérnék egy töltést.Az akkuban a túl alacsony elektrolit szint(el sem lepi a cellalemezeket és még sűrűbb is a kelleténél) túl töltést eredményezhet 15-16V-ig is felmehet a feszültség és ez is okozhat gondot ha nincs védelem a készülékbe(v. a végfok IC-be)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Tényleg az IC tűnik a leggyanúsabbnak. Mindemellett, mint utolsó próbálkozás, bekapcsolva megmérném a Standby, Mute és On Time bemeneteken az egyenszinteket. Hatalmas májzli esetén lehet valamelyik egy tiltott (határozatlan) szinten áll a rájuk kötött valamelyik elkó miatt. Csak spekulálok, mert nem tudom mi történik/történhet ilyen esetben, de gondolom 3 mérést megér egy ilyen kis esély is.
-
zka67
őstag
válasz
PH-User
üzenetére
Ez az ansmann is ugyanolyan töltő mint ami most is van neked. A voltcraft pedig megéri az árát, ha figyelembe veszed azt is, hogy mennyi akkut dobáltál ki eddig.
Egyébként mit ér tíz rugó manapság? Most voltunk bevásárolni asszonnyal és 28 rugót hagytunk ott a boltban és nem vettünk semmit...
-
zka67
őstag
válasz
PH-User
üzenetére
De lehet, pl. a VOLTCRAFT IPC-1L AKKUTÖLTŐ-t. Nekem ilyen van és azóta nem hullanak az aksijaim, mint a legyek. Egyesével is tudod tölteni az aksikat, jó a NiCd és a NiMH aksikhoz is. Charge-Discharge-Refresh és Test módokat tud, kijelzi, hogy mennyi energiát töltött az aksiba, az aksi feszültségét, a töltő- és kisütőáramot. Ennyi. Ennél jobb nem kell, mert nincs. Ja, és beállíthatod a töltőáramot, ha gyorsan kell tölteni 1500mA-ig, két akku esetén pedig 1800mA-ig.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
A Yellostone úgy néz ki, hogy egyértelműen egyenként tölt. Hogy gyors vagy nem, azt nem tudni, mert áramokat nem ír. A kisütő funkció ellenben hasznos, mert ugyanonnan kezdheti a töltést eltérő állapotú akkuk esetén is.
Az Energizer biztos nem tölt egyenként, látszik a belső felépítésén, hogy nem azonosítható 4 külön töltő áramkör.
A Dr. Charge az áramok alapján ugyancsak egyedileg és egész jó áramokon tölt, tehát elég gyors.
Ilyen alapon az utolsót választanám.Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a gyors vagy lassú töltés az akkutól is függ. Valamikor évekkel ezelőtt adatlapokat olvasgatva láttam olyat, hogy típusokként meg van adva ennek a lehetősége, mert (talán) konstrukciófüggő.
Az se butaság, ha egy töltő nem kizárólag az akku feszültsége alapján dönt a töltés állapotáról. Okosabbak figyelik a feszültséget, annak egy - a teljes töltést jelző - inflexiós pontját, ami ugyanakkor (mért) hőmérsékletnövekedéssel is jár. Érdemes beleolvasgatni a Maxim töltőIC-k leírásaiba.
-
-
moha21
veterán
-
válasz
PH-User
üzenetére
"Szétvágom, réz külön, vas külön, -> színesfém-telep"
Ez is egy megoldás lehet de elég munkás lesz mert a nagy feszültség miatt sokszorosan lakkozva van és a vékony huzalt elég gyalázatos lesz kiszedni a szigetelő papírok közül.Leégetni meg "nem szabad".Ha egyben adod le akkor meg vas árba számolják.
Összegezve jobb ha kapsz érte némi pénzt.Külsőre is és paraméterekre is kell az egyezés.
-
válasz
PH-User
üzenetére
"A két mikrosütőből kiszerelt trafómmal kellene még valamit kezdeni."
Semmi esetre ne simogasd ha be van kapcsolva!!! Amúgy különben sok mit nem tudsz vele kezdeni 2000V körüli feszültséggel csak max."nagy" csövek anódjának lenne jó.De még arra sem az igazi mert túl vannak gerjesztve és némely példányra azt is ráírják,hogy max.30 percig üzemeltethető.
-
válasz
PH-User
üzenetére
Üdv
Nos azért mert a gyáriba "normálisabban" van beleépítve a kondenzátor.Az utángyártottaknál sok esetben már a kis csavar meghúzásakor megszakad az érintkezés a kondi és a fém háza közt."De" ha még nem is mozdul meg a közepe a kondinak akkor is rengeteg selejt került a néhány db jó közé.Utángyártott kondiknál ha a 10-ből 1db jó akkor az már jó arány.Persze meghibásodást okozhat a bele szerelés is.kondi mondjuk ez sem a ki mondott Simson kondi de belerakható.A belevaló kondinál Neked kell egy kis 3-as csavart belehajtanod.
Az viszont megint egy másik kérdés,hogy a mai utángyártott megszakítók csak 1-2000km-t bírnak ki.Wolfram is csak egy leheletnyi van az érintkezőkön ami hamar el is tűnik.A gyenge minőségű műanyag bütyökről is jobb nem beszélni.Ha a megszakító érintkezők még meg is élnek pár 1000km-t akkor a bütyök kopik el olyan szintre,hogy maximális hézegra állítás mellett is ki sem tud nyitni(ilyenkor már mehet a kukába) -
mezis
félisten
válasz
PH-User
üzenetére
Üdv.!
Csak tippelni tudok: - mechanikai kialakítása sokkal gyengébb a Remix-é,
- a 400 V = és nem váltó, a megszakítások alkalmával meg igen nagy feszültség impulzusok lehetnek a primér oldalon is, amit az ilyen kondik kevésbé tűrik.
- vannak kondenzátorok, amelyek olyan kialakításúak, hogy soha nem lesznek zárlatosak, az esetleges "kómából" kisebb kapacitással jönnek vissza. Így talán még el pöfög/röfög a motor valamennyire, míg zárlat esetén egy tapodtat sem tovább. -
válasz
PH-User
üzenetére
Egy kis olvasni való ha érdekel a téma.
Néhány erősítő a "mester" palettájáról. -
válasz
PH-User
üzenetére
C-R-C szűrés.Igen ellenállások vannak betéve.Az átkötések ezüstözött lapos vörösréz vezeték.Majd ilyen Nelson Pass F5 erősítő tápja lesz.Csak én 12.000uF+30.000uF-os kondikat építek bele mert ilyeneket tudtam venni(Sprague Lorain,Mallory Lorian)
-
PHM
addikt
-
PHM
addikt
válasz
PH-User
üzenetére
Anno az MZ ETZ-m gyújtását tuningoltam fel egy Fiat 126-oshoz való
elektronikus megszakítóval.
Nem volt nagy munka, a bemenetére kellett kötni a megszakítót,
a kimenetére pedig a gyújtótrafót.
Nekem bevált, egyenletesebb lett a motor járása, valamint a
megszakítót sem kellett többé állítgatni.
Érdemes szétnézni az autós boltokban, talán lehet még ilyesmit kapni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
PH-User
üzenetére
Szia!
Nem sok esély van rá.Én valamikor lelkes fiatal koromba kimostam az aksit de talán ha 20-ból 1x ha bejött de akkor is csak 1-2 hónap amit nyertem vele.
20-30 évvel ez előtt még gyártottak olyan aksikat amikbe cellákat lehetett cserélni és ha 1 behalt akkor kicserélték azt az 1 cellát és mehetett tovább....
Ma napság kukába kerül mert "jól élünk"(helyesebben megy újra hasznosításra) -
Jancsi
aktív tag
válasz
PH-User
üzenetére
Ez aránylag egyszerű kapcsolás [link] az induktivitást célszerű újra számolni 20V-ra és 4A-re. Az anyag költsége kb 1000-1500Ft.
lassiee
A PC tápok transzformátora szimmetrikus, a -12V-os ágban kisebb áramú egyenirányító és fojtótekercs van mint a pozitívban, kisebb kondenzátorokkal. Ha átépíted olyanra a negatív ágat mint a pozitív akkor annyira is terhelhető.
zka67
Kapcsolóüzemű táp nélkül nem nagyon lenne autó hifi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PH-User
üzenetére
Esetleg megoldás lehet egy kisebb teljesítményű DC-AC inverter vásárlása, és akkor sok más is mehet a kocsiban. Persze kérdés h. az inverter mennyire csinál normális szinuszt.
Am. DC 20V / 4.5A az már kapcsi táp kérdésköre, egyszerűbb venni. - Ahogy Lompos48 is mondja.
-
válasz
PH-User
üzenetére
Régen is a trafók és tekercsek szigetelésére különböző lakkokat használtak.Voltak olyanok amik még 30-40 alatt sem kötöttek meg teljesen(még ma is ragadnak) meg voltak olyanok amik rövid időn belül keménnyé kötöttek.Lakkba mártás után kemencébe(általában elektromos sütőbe)rakták a tekercseket és ott a hő hatására a lakk folyékonyabb lett így minden hová be bírt folyni.
Sajnos az igazán jól lakozott trafót már nem lehet még 1x felhasználni/újra tekercselni(mert ha pl. lemezelt a trafó és befolyik a lemezek közé a lakk akkor azt már csak vandál módon lehet szétszedni.
Szigetelésre még használtak epoxigyantát ez olyan keményre kötött,hogy csak szét verni lehetett(ilyen gyantával voltak kiöntve pl. a Wartburg,Trabant,IFA beépített feszültségszabályzós generátorok feszültségszabályzója és persze sok más motor bizonyos elektromos egysége
A "bontható" kategóriába sorolhatnám a silikon alapú vegyületekkel(siloplast,FBS) kiöntött elektronikai egységeket babra munka de szét lehet csipkedni -
14adam
addikt
-
Batman2
addikt
válasz
PH-User
üzenetére
Én egy Fahrenheitet vettem vagy 3 éve, van neki egy doboza, abban van atrafó és a hőfokszabályozó és extra puha kábellel csatlakozik hozzá a páka rész.
Ez is 50W körül van.
A tűheggyel minden tmeg lehet csinálni, és mivel nagyobb teljesítményű, még nagyobb forrasztásokhoz is alkalmas.
Egyetlen hiába, hogy csakran leválik a hegyéről a cinfilm és akkor kínlódni kell vele.
Kis gyanta és noszogtatás (pucolás, majd dörzsölés egy cines felületen) és újra cines.
Mondjuk én mezei hangszerészeti kemény gyantát használok forrasztáthoz, ami SMD-hez nem igazán jó, legalábbis a forrasztó hegyére nem.
Korlátozottan alkalmas a CMOS eszközökhöz is, földelés az nincsen rajta, de kis feszültségű a hegy, nem 220.Amúgy merem ajánlani a készüléket.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Egyértelmű nincs. Vannak gyártók (lásd Philips), akik saját termékeiket promoválandó közölnek (közöltek valamikor) olyan táblázatokat, hogy xyz termékük kivátja/helyettesíti a következő típusokat. Nem mondom, hogy nem igaz, de céljuk van. Egyébként akár számítástechnikával is egy hatalmas meló lenne.
Esetenként ki lehet guglizni egy-egy típust ha beírod, hogy XYZ... equivalent, és van esély pontos találatra is. -
zka67
őstag
válasz
PH-User
üzenetére
Trafót és pákatartót, szivacsot külön tudsz hozzá venni. A hőfokszabályzó pedig a hegybe van beépítve, 7-es hegyet használj.
Köszi, de ez csak páka... te nem tudod mit beszélsz. Ugyan ez csak a 60e ft-os weller utángyártott kivitele, de mindenben egyenértékű vele. A weller-ről hallottál már egyáltalán?
Ez a páka! (Ha nem futja eredeti weller-re)
-
zka67
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Nagyon egyszerű, de jó hangszín/balansz megoldás létezik egyetlen IC-vel.
Táplálása megoldható egyetlen ellenállás-Zener-szűrőkondi kombinációval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PH-User
üzenetére
Megnéztem a kapcsolást, nagyjából a TDA gyári kapcsolása, egy-két érték módosítással. Így kapásból a bemenetre nem elkót tennék, hanem egy "tömb" kondit, MKP, MKS 2.2-4.7uF értékben, eléggé komolyan javulna vele a mély hang átvitel.

A te rajzodnál nem világos, miért viszi be a tápfeszt az 1-es lábra is. Am. a fenti kapcsolás szerint akár el is lehet hagyni a bemeneti csatolót.
szerk: a 22k - 680 ohm párossal tudod beállítani az erősítést, hogy pl. PC-t max hangerőre állítva szóljon a leghangosabb, még tisztán szóló hangerőn.
totya694: a 2000 ohmost nem csodálom, az nem jelent kihívást az erősítőnek. Amit én építek, abban az a pláne, hogy 32 ohmos füles is megy róla, nekem meg csak olyan van, Sony CD250.
-
válasz
PH-User
üzenetére
Ha van 2db egyforma akkor "talán" még használhatók is lehetnek akár komolyabb anód fesz előállítására.Sorba kell kötni a 2db egyforma 230V-os tekercset és mindjárt nem lesz túlhajtva egyik sem és a normál esetben 2000V körüli feszültség is felére csökken.Ha egyszer gondolnák egy olyat,hogy a a 4db GK-71 csövemből erősítőt építenék akkor ilyesmi megoldásba kellene gondolkodnom.
De ez szerintem még nem most lesz
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Ha eddig még nem csináltad, akkor igen. Kérdés, hogy nincs-e lakkba öntve. Tudtommal a szekunder ott nagyfeszültségű, azt le kell szedni. Valahogy "illene" megtudni a menetszámot, hogy tudd mit tekersz újra a szekunderbe. Jó lenne ugyancsak egy - bár - kézi tekecslógép (olyan kurblis). Illik a csévébe egy famagot csinálni, azzal tenni a tekercselőre. A fűtőtekercset azt mérd meg (feszültség, keresztmetszet), hátha hasznosítható.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Ha jól számolgatok, akkor 16V-os szekunder kell, az egyenirányítva 22V, 100W-os gondolom elég.
Ha 8 ohmosak a hangszórók, akkor a csúcsáram 2.5A körül van, szimmetrikus tápnál ott vagy a 100W környékén.
Nekem veszőparipám a stabilizált táp, de nem kötelező. Egyszerűbb megoldásnak megfelel a 4700-6800uF szűrés is. Stabilizálthoz nem elég a 16V~, ott még esik a híd 2 diódáján kívül (1.4V) a soros szabályzón is néhány volt. 22V stabilizálthoz a 22~ az alsó határ körüli érték.Ha van egy nagyobb trafóm akkor is a stabilizálást ajánlod?
A túlméretezett trafó előnye a kisebb tekercsellenállás lehet, ami a csúcsfogyasztásnál kisebb feszültségesést jelent. Nem árt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User
üzenetére
Mivel az adatlap ezeket írja:
TDA2050 is able to provide up to 35W true rms power into 4 ohm load @ THD =10%, VS = ±18V, f = 1KHz and up to 32W into 8ohm load @ THD = 10%, VS = ±22V, f = 1KHz.
Moreover, the TDA 2050 delivers typically 50W music power into 4 ohm load over 1 sec at VS=22.5V, f = 1KHz.akkor 8ohm-os terheléshez kell egy 2.5A-t simán leadni képes dupla ±22V-os táp. 4ohm-os terheléshez ennek az áramnak a duplája kell. Sokan esküsznek egy kemény konditelepes szűrésre, mint elégségesre. Én csinálnék egy stabilizált tápot uA723-mal vagy hasonló IC-vel, soros szabályzóval (akár 2N3055-tel is), a negatív ágat pedig egy LM301-gyel kialakítani, soros tranzisztornak pedig a 2N3055 pnp párját (mintha 2N2955-nek hívják) tenném. Persze a jó szűrés ugyancsak szükséges.
Hangszínnek, balansznak azt hiszem megtartanám a klasszikus passzív elemekből kialakított megoldást.
A zka67 digitális megoldása szenzációs
, nem kellenek hozzá dupla potméterek, meg látványos is. Mérlegeld az idő/pénz befektetést. -
zka67
őstag
válasz
PH-User
üzenetére
Hangerő- és hangszínszabályzóban tudok segíteni, a gondolod. Nemrég csináltam egyet magamnak és meglepően jól szól és a barátodnak is szerezhetnél egy kis meglepetést.
Bármilyen távirányítót képes megtanulni, első indításkor csak le kell nyomnod 4 gombot a távirányítón (fel, le, ok, mode) és már működik is.
Ha érdekel, szívesen elküldöm a programját ha van letöltőd vagy küldök programozott procit is, ha gondolod.
Ha nem kell hozzá távirányító, akkor csak az LM1036 körüli részt kell megépítened a TLC7226-ig (az már nem kell). A TLC REF lába és a föld közé beteszel 47K-s potikat és a potik kimeneteit a VOLUME, BASS, TREBLE-re kötöd, valamint az LM 9-es lábáról jövö 47K-s ellenállásra, az a BALANCE, csak én nem használom, ezért van középre állítva két db. 47K-s ellenállással. A LODNESS-hez pedig beteszel egy kapcsolót, OFF állásban a REF-hez kötöd, ON-ban pedig a VOLUME potira.
LM1036-ot és TLC7226-ott a lomexben vettem, a procit pedig pl. a ret-nél kapsz. A TSOP1738-at (megszűnt típus) a TSOP 31238-al helyettesítheted, ezt is kapsz a ret-nél. Kijelzőnek gyakorlatilag bármilyen 2x16-os LCD megteszi, aminek van háttérvilágítása, csak a világítás tápfeszére kell figyelned, ha nem 5V-os, akkor be kell tenned a tranyó kollektora és a világítás anódja közé egy áramkorlátozó ellenállást.
2x16 karakteres LCD kijelzők háttérvilágítással.
Ha kérdésed van, szívesen segítek.
Szerk: Nyákot ne kérj hozzá, én is próbanyákon raktam össze. Egy dologra kell csak figyelni, hogy az LM1036-nál ne csinálj földhurkokat, ha úgy drótozod, ahogy a rajzon van, akkor nem lesz vele gondod.
-
válasz
PH-User
üzenetére
Még az is lehet egyéb DNS mintákat is találnál.
Mint fentebb is írtam én lehúznám a bill-zetet és ha akkor nem riszt a BIOS akkor kicserélni egy használtra.Amúgy meg ha "csak" ennyire becsülik a notit akkor úgy sem fog sokáig élni mert a szenvics mellé inni is kell és egyszer majd a kávé vagy tea is bele fog borulni.Sok noti belsejét láttam amivel cukros folyadék végzett de valami förtelem gyorsan ki tud végezni egy alaplapot a cukros folyadék.Volt,hogy gyerekek szilveszteri buliba beleöntötték a vörösboros kólát a notiba reggel 6-kor és 9-kor amikor ideértek vele(persze azonnal kikapták az aksit) és még is már zöld szulfátos volt az alaplap...
A BIOS elem 3V-ja viszont megtette a hatást...soha nem lett jó -
válasz
PH-User
üzenetére
Lehet már nem is akarja használni

Nekem is most hoztak egy notit,hogy adjam el alkatrésznek.Először amikor nálam volt a noti "csak" annyi baja volt,hogy elszállt benne a vezetékes LAN kártya.Elvitte ide-oda javíttatni a srác mondtak Neki 40-50.000-es javítási költségeket de érdekes,hogy már a noti el sem indul az aksit sem tölti és fele cucc hiányzik belőle (Hp 6720s)
Ja meg még egy rossz töltőt adtak neki vissza...
Az elébb szóltam Neki,hogy vigye vissza és balhézzon velük. -
válasz
PH-User
üzenetére
Sok bontásra hirdetett noti jött be a németektől és azok a bill-zetek olcsóbbak és "csak" rá kell rakni pár betű matricát 1-200Ft-ból.
Én egyszer egy elég egyedi távirányítót akartam kitakarítani és a mosószeres víz kivégezte.Direkt nem alkalmaztam komolyabb vegyszert és még is.No az óta kerülöm az ilyeneket. -
válasz
PH-User
üzenetére
Addig ne darabolj szét semmit amíg nincs pótanyag.
a gumi alatti lap takarítása megint csak egy érzékeny része lehet a dolognak.Soha nem mélyedtem olyan javításokba amivel esetleg árthatok is így ezért én ezt a megoldást(a kidarabolós átpakolósat) soha nem alkalmaztam.Inkább vettem olcsón német billzetet és felmatricáztam a szükséges betűkkel. -
-
válasz
PH-User
üzenetére
Pont erre gondoltam mert néha nagyon vékony gumi "hártya" közepén helyezkedik el a gumi érintkező és ezt a hártyát egy fogkefe sörtéje is felsértheti.Magyarán a bill marad a helyén és még rugózik is ahogy kel csak ép a belseje van beragadva.Ez olyankor fordulhat elő amikor már öreg ez a gumi vagy olyan anyag érte ami valamikor megmarta stb.
Húzd le egyszerűen a billentyűt a notiról és indítsd el.(max rádugsz addig egy USB asztali bill-t.) -
válasz
PH-User
üzenetére
Nos lehet egy olyan gond is ha ki volt takarítva a bill és rosszul lett visszadugva(srégen) a szalagkábel akkor okozhat ilyen problémát.Azt kellene megnézni első körden.
A billentyűzetbe a takarítás általi fizikai behatások is okozhatnak gondot.Kölcsön bill-el meg kell nézni mit csinál.stb-stb
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- Apple iPhone 11 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku:84%
- Dell Latitude E7470. Olcsó üzleti kategóriás laptop! Új akkumulátor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

egyik ismerősömé az autó. De nem ám egy átlagos autó ez,úgy megvan fúrva,hogy 1.3-as Dacia gyűrűk vannak benne meg könnyített lendkerék meg egyéb ilyen okosságok 

ekkold