- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
erikke17
őstag
válasz
moha21 #35615 üzenetére
Nos ma leirtak szerint csináltam és működött, csak kicsi táppal csináltam 1A tud leadni max ami édeskevés..
Van egy használaton kivüli tápegységem ami a 12V ágon 34A ad le.. Gondolom azzal jobban működne..
Nincs semmi más értelmes 12V-os erőforrásom.. Se egy használaton kivüli autóakku, max egy 12V váltóáramú 26VA leadó tápegység medenceszűrőhöz.. Ezt megint egyenirányítani kéne...Egyébként 26VA hány wattnak felel meg?
-
erikke17
őstag
válasz
moha21 #35612 üzenetére
Az a baj hogy ahol melegednie kéne nem melegszik, ahol hidegnek meg nem hűl
Ezért gondoltam azt, hogy közvetlen 12V-ra kötöm csak a peltier elemet, hogy úgy mit fog csinálni nem e valami az elektronikával van..stmiklosi - Igen mindkét ventilátor forog, holnap lekontrollálom ahogy feljebb irtam mit produkál.
Renden köszi az infót! -
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #35568 üzenetére
Régebben olvastam ezekről, itt látható a bele:
http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_110502/article.html
http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_109592/article.html
Kapacitív meddőt nem nagyon lehet kihasználni, például konnektorba dugható kapcsolóórában láttam ilyen áramkört, vagy vezetéknélküli kapucsengő vevőjében. Ezek alacsony energiaigényű, Zener-diódás tápmegoldások, ahol egy soros kondenzátoron keresztül kapja a 230 V-ot. Így megspórolják a külön tápegységet, vagy hőtermelő soros ellenállást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #35565 üzenetére
Egészben az a baromság, hogy a mechanikus villanyórák eleve csak a hatásos fogyasztást mérik (nem mintha nem lennének mechanikus meddőmérők is, de az iparban, nem a háztartásban), így a háztartásban a cosφ-javítás lényegében csak az áramszolgáltatónak kedvez.
Viszont állítólag az újfajta, digitális fogyasztásmérők már a meddőt is bekalkulálják, ezért is célja a jövőben az áramszolgáltatóknak az erre való áttérés.
-
VIPowER
őstag
-
jozsi252
veterán
válasz
moha21 #34988 üzenetére
Köszi
Annyit kérdeznék még, hogyha veszek D átalakítót az AA eneloop akkuimhoz, akkor gondolom azzal is ugyanúgy fogom tudni használni ezt a lámpát, csak annyi hogy az akksik nem 3000mAh-esek lesznek pl, hanem csak 1900mAh. Így max annyi lesz hogy nem 72 órát fog világítani hanem 50 órát csak?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #34672 üzenetére
A legtöbb trafó hamarabb megy tönkre terhelve mint üresjáratban
A zománc ha lassan is de 50-70 fokon sokkal jobban bomlik mint szobahőn. (Egy trafóban meg belül simán lehet 80 fok is.)
Nem tudom mivel magyarázni nekem még úgy tanították, hogy feszültség alatt lévő kondi gyorsabban romlik mint ami tárolva van erre még amikor tanították mi az a weibull eloszlás meg exponenciális eloszlás szerinti alkatrész élettartam akkor jobban tudtam volna válaszolni.
-
MasterMark
titán
válasz
moha21 #34615 üzenetére
Na ugye van ez a berregés, megpróbáltam egy vinyót rádugni, hogy legyen terhelve az 5V is, de ugyanúgy berreg, viszon magasabb frekvenciával, és ahogy töltöget a vinyó, úgy változik a berregés.
Szóval akkor most ezzel mit tudok csinálni? A kondikat kiméregetni nem tudom, mert nincs hozzá mérőm. -
kjani18
őstag
válasz
moha21 #34470 üzenetére
Nekem 5 éve meg van patkolva...
Az a bizti valamiért kiment, meg kell patkolni, és megnézni hol húz át.
A magnetron bemeneténél, az antennánál, a csillámon, a kondinál, stb.
Rosszabb nem lesz, föl nem robban, kigyulladni nem tud nem sok minden éghető van benne...
Érintésvédelem, ÉLETVESZÉLY!
Próbánál kellő távolságról szemlélni a tüzijátékot!!!Szerk
Bekapcsolás előtt tegyél bele egy pohár vizet! Ez fontos! -
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #34278 üzenetére
Nem mindegy, pontosan miről van szó, mert például a hagyományos, hosszú fénycsőnél a gyújtó zárlata okozhat ilyet, legyen az elektronikus gyújtó vagy bimetál.
Vagy van a másik megoldás, amikor kidobják belőle a gyújtót, fojtót, fázisjavítót és 1 db elektronikus előtét veszi át mindezek helyét, de ott az izzószál nem is kerül felfűtésre (rövidre van zárva, akár szakadt is lehet), simán feszültséggel ütik át a gázt:
Vagy van a kompakt fénycsőre egy példa, ahol a képen látható 15 nF kondi vagy a PTC zárlata okozhatna ilyen izzást:
-
PHM
addikt
válasz
moha21 #34205 üzenetére
A led szalagnál feszültséggenerátoros táplálás esetén nem gond,
ha megszakad valamelyik ág, hiszen minden egyes ág 12V-os
táphoz van méretezve.
Áramgenerátoros táplálás esetén, ha 1, vagy több ág megszakad,
ugyanaz az áram kevesebb ágra oszlik, ezáltal a ledek több
áramot kénytelenek elviselni. -
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #34202 üzenetére
Azt én nagyon jól láttam, LED-szalagról volt szó, amire (tévesen) javasolták az áramgenerátoros táplálást. Erre írtad:
LED-nek aműgy is áramgenerátoros táplálás kell vagy nem?
Erre én pedig írtam, hogy LED-szalagnál ez nem játszik. De még nem is említettem pár "apróságot", egyúttal most pótolnám:
– Ha üzem közben meghibásodik egy LED, vagy megszakad valahol a szalag, áramgenerátoros tápnál a kapocsfeszültség felfelé megy, a többi LED ezután emiatt mehet tönkre.
– Ha beállítok meleg nyári időben egy indulóáramot a teljes szalagra, amivel a 12 V-ot szépen belövöm, később egy hideg reggelen bekapcsolva, vajon mennyi lesz a kapocsfeszültség? De már beállítás után is valószínűleg változik a helyzet, ahogy melegszik a szalag.
Mindezek után kiderül, hogy valaki csak jót akart a LED-szalag szakszerűtlen áramgenerátoros táplálásával, azután mégis kárt okozott, vagy jobb esetben csak problémákat. Holott a LED-szalagban már be van állítva az optimális áram, illetve áramgenerátoros jelleg, az integrált ellenállásokkal.
Ami persze nem zárja ki, hogy a 12 V tápfeszültséget lejjebb szabályozzuk, analóg módon, vagy négyszögjelként.
-
Kernel
nagyúr
válasz
moha21 #34174 üzenetére
LED-szalagnál a külső áramgenerátor nem nagyon játszik, mert már bele van építve, ellenállások formájában.
Minden 3 db LED sorosan van egy ellenállással, így mennek a 12 V-ra párhuzamosan, a hármas csoportok. Ezután a szabályzás a 12 V-os feszültség szabályzásával történhet.
Az 5050-es RGB LED 6 db kivezetése 3 db integrált LED-hez tartozik, itt szintén minden soros három LED-hez tartozik egy ellenállás:
-
Hujikolp
őstag
válasz
moha21 #34174 üzenetére
Ilyen körülmények között igen. Ahol erős táp van, ott mehet feszültségre is, mert van előtét ellenállás. A táp meg nagy valószínűséggel tudni fogja tartani a 12V-ot, így ha melegszik a LED és nőne rajta az áram, akkor sem lesz gond. Egyébként igen, nagy áramoknál illik áramgenerátort használni. (pláne power LED-ek éss barátai)
-
gyenesmartin
őstag
válasz
moha21 #34069 üzenetére
0,75-ös nem valami sok 50A-hez. Nálam egy aksis fúró megy pc tápról. De fél méter 0,35-ös kábelnél teljes terhelésnél esik vagy 2-3V-ot is a feszültség.
De szerintem az a közel 11x-es erősítés nagyon sok egy fejhallgató erősítőhöz. Nálam a TPA6120 csak 2x-esen megy, igaz plusz opa nélkül. -
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #34020 üzenetére
Én a visszacsatolásról beszélek
Igaz ott 10k - 100k van és mondjuk az elkó 10kHz-en tanusítótt nagyobb ESR-je a fóliához képest alig 4-5% eltérés (Nem low ESR elkó - egyszer kiszámoltam táblázatok alapján mivel én is csináltam már egy ilyet.) és ez a 10k-100k mellett elég kevéske de mégis ha tudom hogy jobb eredményt kapok akkor miért ne? (Ok az ára miatt hát persze !)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #33857 üzenetére
Az 5.7...6.3V között van definiálva. Nem lehet (annyira) pontosan válogatni, azaz nem érdemes. Adatlapot és nem a kereskedelmi oldalt KELL nézni.
Legközelebb teoretikusan egy 6.8V-os Zenerrel meg egy soros szabályzóval lehetne jutni, de annak a diódának is van szórása a VZ értéknél. Az alkalmazás ellenben nem annyira szigorú. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
moha21 #33445 üzenetére
APC Smart 1500VA van alatta, úgy is próbáltam, hogy akkuról menjen. Semmit nem változott a hangja a tápnak.
Egyértelműen a táp ciripel, szerintem a PFC áramköre (merőlegesen van a táp alaplapjára az oldalánál).
Tápot cserélni emiatt nem akarok, mert hűvös darab. Lehet egy alaplap csere még lesz pár hónap múlva és az megoldja a dolgot. Az egy komolyabb lap lesz több energia gazdálkodási opcióval.totya694: valahogy így néz ki belülről a táp: [link]
Ezen a képen lent található 90fokban szerelt NYÁK felől jön a ciripelés.Alaplap pedig ilyen: [link] onnan semmi hangot nem hallok.
-
válasz
moha21 #32882 üzenetére
Le a kalappal előttetek!
3.-4. hozzászólása után már kezdtem kaparni a falat.. (pláne, amikor már a szájába lett rágva, hogy mi van ha párhuzamosan, mi van ha sorosan kapcsol..)
Elektroműszerész sulit végeztem még '96-ban, sajna soha nem melóztam a szakmában, fakulnak nagyon a tanultak, csak olvasgatok itt néha.. de ez.. ha nem tanultam volna is megértettem volna...Nah mindegy.. nem akarok offolást indítani, csak ez totál kéééééééész! "Nem az a baj ha nem tud, hanem a hozzáállás"
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #32802 üzenetére
Miért szerinted csak úgy kipattant a semmiből és egyből forgott.
Nézd valódi képet a földről, látszik rajta, hogy még ellipszisnek sem nevezhető.
Ez csak statikus állapotban lehet létrehozni, mert ha forgott volna kezdetek óta.
Akkor szép szabályos gömb alakú lenne.
Pont mind az eszterga padon lévő anyag.
Azt is nem véletlenül pörgetik vagy a megmunkáló pörög. -
törölt tag
válasz
moha21 #32744 üzenetére
Miért van az, hogy angílus nyelvterületen sokkal érthetőbben magyaráznak el valamit, mint Mo.-on?
Az előző kérdésnél a biztonság kedvéért ránéztem, hogy jól emlékszem-e a kapacitások soros kapcsolására. Naná hogy az elsők közt ott virít egy 300 soros, akadémiai szintű agymenés (magyarul).Érdekes, hogy a videó(k)ban nem használnak hozzá "kiegyenlítő" ellenállásokat.
Ilyen pár farádos értékekhez mekkora dukálna egyébként? -
wmati
addikt
válasz
moha21 #32409 üzenetére
Így néz ki a kondenzátor is is mennyire tűri hogy napközben 35-40 fokos este pedig lehűl 20 fok köré. Egyáltalán nem kell féltenem ? Nem fog idő előtt kiszáradni ettől ?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #32375 üzenetére
Ellenállásmikroponthegesztőben a wolfrám nem ólcsó téma mivel nagyon precízen formára kell előkészíteni és nem az ólcsó wolfrámot kell használni.
Ultrahang hegesztésre gondoltam.
Nem ilyen vékony dolgokhoz nem elég egy migatronic valami "esab" ide egy vagy duplaimpulzust tudó kifejezetten olyan gép kell amire a gyártó válallja az 5-25A közti stabil áramot. (microTIG)Nem beszéltem pozícióról
Nyilván van necces pozíció 1szerű anyaggal, meg necces anyag 1szerű pozíció.
Azért tényleg több komponensű hegesztett kötések kézi kivitelezése klasszisokkal nehezebb feladat mint bármilyen 1komponensű hegesztés.
Kjani kérdésére:
Igen ilyenkor mondhatjuk, hogy hatérrétegen ötvözet lesz de a dolog ennél sokkal bonyolultabb. Pl Ha nagy olvadási hőmérséklet különbség van (Al - Ti) akkor kvázi forrasztásról beszélhetünk még akkor is ha a titán felső 100-150um vastagsága meg is olvad. De pl Cu-Al-nél tonnányi intermetalikus réteg jön létre és ott nem igazán beötvözödik, hanem úgy lehet fogalmazni, hogy a krisztalitok vegyülnek, de krisztalit határon belül majdnem homogén anyagot kapunk. -
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #32366 üzenetére
Khm mikro ellenállásponthegesztőbe cserélted ?
ű
Ja van microtig hegesztő (ok nem írtam ki a micro-t) 5-25A körül 1mm-es pontra köszörült wolfrám 0.5mm-es anyag hegesztésére is alkalmas...
Ultrahang nem való sokmindenre... FŐleg nem ilyenre...
Ide nem kell hozanyag.
Egy ilyen dupla impulzust és kisáramot stabilan tudó tig gép alaphangon 500 pénz de még így is ólcsóbb mint egy mikroellenállásgép.
Lánggal hegesztettetem anno 0.75mm-es réz lemezt nem lehetetlen.
De minősített hegesztői vizsgám van és mikrohegesztés a kutatási területem biztos nem tudom jól -
And
veterán
válasz
moha21 #32026 üzenetére
Itt is minden a nagyságrendeken múlik: egy 10..100kΩ-on NTC egészen más célra való, mint mondjuk ezek: [link]. A #32016-ban említett karakterisztikájú típust nyilván nem szokás nagyobb áramú kapcsolásban a táppal sorosan kötni, viszont amit linkeltem, azok kifejezetten ilyen célra valók. Az alap, 25°C-on mérhető ellenállásuk induláskor 1..10Ω-os nagyságrendű, az üzemi maximum áramot - ami sok amperes értékű lehet - elérve pedig a töredékére, ezen típusok esetén nagyságrendileg a nyugalmi ellenállás 1/20 részére csökken.
-
ffodi
veterán
válasz
moha21 #31990 üzenetére
Kicsit visszaolvastam, rákerestem az adott problémára a topicban (most volt rá időm
), és látom APC RS 800-asa van a kollégának.
Itt szinte 100% hogy 24 V-os rendszerrel van dolgunk. A gyári akkupakk RBC32 névre hallgat. Gyorsan rákerestem, itt egy videó, hogyan is épül fel a telep. Tisztán látszik, hogy sorba vannak kötve az akksik, ergo névlegesen 24 V van a telep kimenetén.
Szerk.: Továbbá az is látszik valamennyire a videón, hogy a sárga és piros vezetékek, melyek a csatiban megtalálhatók lényegében közösítve vannak. Így ez valószínű valamiféle "sense" jelet szolgáltathat.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #31963 üzenetére
Felévonás nem volt. De miért csak szinuszos? Bármilyen teljesítmény rendszerben meddő Q Valós P az hogy nem a Q-t vagy P-t hogy számítjuk már az más tészta
De a képlet érvényes marad. Vagy tévedek?
Bevallom energetikából kicsit sűgér vagyok azzal valahogy nehezen barátkoztam meg anno... -
sketchifun
senior tag
válasz
moha21 #31963 üzenetére
Nem, azért annyira nem vagyok kezdő.
Teljesen feldolgozható volt az előző változat is. De azért köszönöm.
Már most agyalok, milyen nyákot tervezzek.
Más:
Van ugye az LM350-es IC. Ez ugye elvileg 3A-t tud elviselni. De a kimenete változtatható. Akkor ez most 5V-on és 35V-on is 3A-t tud? Illetve, egy ilyen IC 3A-t tud. Akkor ha többet alkalmazok egy kapcsolásban, nagyobb teljesítményt is elérhetek? (például sorbakötéssel, ami tudom, hogy nem lehetséges, de hogy értsétek, miről magyarázok.)
-
bandy13
aktív tag
válasz
moha21 #31871 üzenetére
Igen 5 akku van a képen.
4+1 = 5
Van az alap 4db akku és van az 1 akku ami a reléknek a frekvencia állításához kell (2. ábra. A relék vezérlése.). -
tornas
őstag
válasz
moha21 #31793 üzenetére
Az biztos...
Meg aztán ilyenkor jobban is melegszik a 3 fázisú motor 1 fázison.
Még annyit, hogy csillagba kötve az ilyen motor 230 V-ról gyengébben megy, mint ha deltában adom rá a 230 V-ot. Nekem legalábbis így viselkedett. Meg aztán csillagba kötve a 230 V két tekercsre oszlik el, deltában meg csak egyre. A kondival meg a másik két tekercsre is jut szufla, csak ha jól tudom, akkor 90 fok késéssel.
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #31760 üzenetére
Szia!
Gondolom a motorod 380 V (csillag) / 220 V-os (háromszög). Egyszer én úgy próbáltam ki, hogy a csillagot átkötöttem deltába, majd két pólusra ment az egy fázisú 230 V, valamint a harmadik pólusra a kondi egyik drótja ment, a másik drót meg a fázisra. Nekem működött... Asszem a kondi itt is 16 mikrós volt.
-
törölt tag
válasz
moha21 #31555 üzenetére
Cicereghetnek a kockák is, meg a két db 1R0 feliatú 1uHy-s tekercsek is. Egy "kvázi-gramofonnal" esetleg kiderítheted: egy lemezre/kartonra ráforrasztasz/ragasztasz egy gombostűt és végiglépkedsz vele az alkatrészeken. Ahol erősebben ciripel, valszeg az a zajforrásod.
mondjuk a kép alapján (#31544) szerintem egyik sem kiönhető érdemben otthoni körülmények közt, inkább csere, ha találsz olyat, ami belevaló (esetleg bontásra szánt kártyáról).
-
törölt tag
válasz
moha21 #31549 üzenetére
Epoxigyantába keverhetsz alu-oxid port, nagyban segít a hővezetésen. Nem is drága, ha máshoz is felhasználod. De vákuum nélkül kérdéses az eredmény. Esetleg meg lehet próbálni, hogy sütőben 70-80 fokra felmelgíted, úgy sokkal jobban folyik a gyanta és a kondik sem pusztulnak meg az alatt a fél-egy óra alatt
-
-
válasz
moha21 #31524 üzenetére
Üdv
Sok-sok VGA-t teszteltem már és vannak bizonyos VGA-k amik terhelés alatt jobban "nyöszörögnek,nyavajognak" mint egy igás ló.Főleg 8800GT,9600GT ezek képesek túlzajogni a komplett PC hangját.Sok mit nem tudsz velük kezdeni.Lehet csak 1-1db 1 menetes ferrit házba lévő tekercs ami nincs jól kiöntve és az okozza a hangot.Régebben a 775-ös alaplapokon is a procik mellett csak egyszerű tekercsek voltak amikkel nem is volt gond amíg egy nagy fogyasztású procit nem kapott az alaplap.Terhelés alatt azok is "énekeltek"
Ha a VGA egyéb ként hibátlanul működik akkor használni kell és kész.
Az ilyen tekercsek tudtak szépen cincogni mint ezen a lapon viszont ezek már ki vannak öntve gyantával -
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #31247 üzenetére
Elő a jó öreg analóg műszert (ha van). Amit az mutat, az az igaz.
"Jobb híján egy porszívóval folytattam a kísérletezést, mert az van ami viszonylag nagyobb terhelés, szabályozható és szinuszos."
Ha szabályozható akkor fázishasítás esete forog fenn! Ez meg szerintem kutyára nem szinusz.
Akassz rá egy ohmos terhelést (pl. bolylerfűtőszál) és azzal mérigélj. Sajna a digiműszerek jórészt hazudoznak, megesznek minden hálózati zavart, rádióadást stb. Tapasztalatból mondom, vitás vagy kétséges esetben csak a jó öreg analóg technika segít. Vagy olyan minőségű digitech, ami amatőr szinten megfizethetetlen! Ez van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest