- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38660 üzenetére
Lehet akár magnetron hiba is.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38508 üzenetére
Csak a gyári leírás bizonyára teljesen lemerült akkura vonatkozik.
Nagyobb kellemetlenség ezeknél, hogy kétcsatornás (gondolom, 2 db LED-et látsz rajta), vagyis 2x2 akkut sorosan tölt. -dU lekapcsoló áramkört ugyan tartalmaz, de két soros akkunál ez eléggé felemás dolog.
Gyárilag elő is szokták írni, hogy ilyen töltőbe egyforma állapotú és töltöttségű akkut tegyünk, ami nem igazán garantálható. Kezdetben talán, amikor az új akkut mindig párosával használja valaki, de a későbbiekben elhasználódás miatt is borulhat az egyensúly, bizonytalan ügy.
-
sörösló
aktív tag
válasz
darvinya #38475 üzenetére
Kedves Barátom! Pár éve utaztam végig dél-németországot. A déli háztetőkön sehol se látsz piros cserepet, mindenütt a napelemek feketéje dominál. A gépszíneken, sőt még a délre néző pottyantós budik tetején is napelemfekete az uralkodó szín! Az autópályák mellett hektárokon át csak napelemet látsz, a közepén az "energiezentrale" amihez a trafó és a távvezeték csatlakozik. Az előző évben a német energiaárak majdnem negatívba fordultak. A gázos és szenes erőművek már azt is bevállalták volna, hogy ők fizetnek, csak átvegyék tőlük az energiát, hogy ne kelljen leállni. A naperőművek és a szélmotorok annyi energiát termeltek (ingyen), hogy nem nagyon tudták hova elhasználni. A francia atomerőművek csak a svájci, olasz, és a saját vízierőművek közösen működtetett hálózata közreműködése által üzemelhetnek. Ha elég az atomerőművek által termelt energia, a vízierőművek mellékágon üzemelnek, ha csúcsidő van, belépnek a vizesek is. Egyfajta akkumulátorprobléma ez, ami csak az alaperőművek (atom) és gyorsan ki-bekapcsolható termelők (pl. vizesek) együttműködése oldhat meg. Ezért kellett volna akkoriban, amikor a Paks II ütem megépítése szóba került, a Bős-Nagymaros gát és erőmű. A csúcsidőn kívül a szivattyúk Paks felesleges energiájával vizet toltak volna fel a Pilisben kialakított tározókba, a csúcsidőben meg betermeltek volna a leeresztett vízzel hajtott turbinákba. De ez a vonat már elment...
-
atesss
addikt
válasz
darvinya #38462 üzenetére
Szerintem ezeket nem lehet asztalra fogatni. Van egy nehéz talpa, aztán annyi.
Amit te mondasz, az már egy másik árkategória lehet sajnos...
A nagyítónak nem hinném hogy olyan nagy súlya lenne. Az viszont lehet, hogy a rajta lévő nagyító miatt könnyebb fellökni (nagyobb felület - könnyebben hozzáérsz véletlenül).HR elektronikában szoktam venni a szigetelt érvéghüvelyeket. Nem hinném hogy annak gond lenne a minőségével.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38438 üzenetére
A TDA2822 adatlapján 9 V táp esetére 8 Ω terhelést írnak, 6 V-nál 4Ω-ot.
Ha így nézzük, túlterhelés esetére (véletlenül feltekert hangerő) valóban nem árthat a 4 Ω-os hangszóróval sorba kötni egy ellenállást. 2,2-3,3 Ω is már elég lehet. Más kérdés, hogy ezáltal aszimmetrikus lesz a rendszer, a másik, 8 Ω-os hangszóró hangosabban fog szólni. Ezen esetleg bemeneti balanszírozással lehetne korrigálni, de eléggé tökéletlen, rossz hatásfokú megoldás.
BA5406 IC lehet csak végfokra használni?
Az egy végfok IC.
-
atesss
addikt
válasz
darvinya #38449 üzenetére
Köszi
Közben én is épp megtaláltam, igen, az Orfeusz az.
Erről van szó: [link] Szerintem ennyiért baromi jó ára van. De lehet ezt veszem: [link]Amit keresek még: Érvéghüvelyező fogó.
Olyan kellene, ami már elfogadható minőség - vagyis lehetőleg racsnis, de azért nem baromi drága (ilyen kb. 6e-nél többet nem nagyon szeretnék kiadni érte).
Van egy ilyenem: [link], lehet használni, de mivel nem racsnis mechanikájú, így baromi erősen kell nyomni, és úgy sem lesz igazán erős a krimpelése.
Van tippetek ? -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38331 üzenetére
Az a trafó véletlenül épp E és I formájú lemezekből van összerakva, vagyis EI magos. Ha a felezésnél kondi lenne, az pont megszakítaná az áramkört, de nyilván hőkioldó szokott lenni, ami eredetileg a primerre van ragasztva, esetleg egy belső üregbe teszik, hogy a hőt át tudja venni.
akkus fúrót(aksija 12V 1.2A-es)?
1,2 Ah kapacitású cellák szoktak lenni benne, soros kötésben, vagyis valóban 1,2 Ah az eredő kapacitás is, mivel soros kötésnél az nem adódik össze, csak párhuzamosnál.
Tehát az nem a motor áramfelvétele, ami több A lehet, főleg az indítás pillanatában. Szemre vékonynak saccolom hozzá a szekundert, diódából is Schottky kellene, az is bizonyára hűtéssel.
Ismerős egyébként a trafó, régi Videoton rádiókban szokott hasonló lenni, feszültségre is stimmel, saját lomtáramban is akad ilyen. De őszintén szólva, én nem nagyon kockáztatnám meg, hogy rácsatlakoztassam a gépre, soha nem lehet tudni, hogy esetleg elszállna tőle a 12 V-ra méretezett belső szabályzó.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #38331 üzenetére
Az a kis téglatest, amit kondinak gondolsz, egy egyszerű hőbiztosíték.
Sorba van kötve a primer tekerccsel, s túlmelegedés esetén megszakít.
Épp ezért a tekercs felületén van a helye.
A 19V AC-s trafó erőteljesen melegedni fog és valószínűleg igen gyorsan
le fogja égetni a graetz-hidat. (Ha tud annyi áramot szolgáltatni.)
Magyarán ezt így működtetésre nem, maximum töltésre tudod használni,
megfelelő áramkorlátozással. -
moha21
veterán
válasz
darvinya #38337 üzenetére
Rb ( robbanásbiztos ) meg Sb ( sújtólégbiztos ) szerelvények kellenek robbanásveszélyes helyekre.
Egész konkrétan decemberben szereltem egy víztoronyba Sb lámpákat, 2 hete meg gázfogadóba ugyanezeket.
"FI relébe kötsz földet."
Virágföldet?
Gondolom föld alatt az érintésvédelmi védővezetőre gondolsz, nos a jó hír, hogy ezt tilos megszakítani és felfűzni is rá dolgokat.
(#38338) sörösló: Ha egy érintésvédelmi felülvizsgáló már átveszi tőlem ( nekem nincs ilyen papírom ), azután már én mosom kezeim.
Mindenesetre jobb többször átnézni mindent.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38287 üzenetére
Ha EI magos trafó, akkor csak annyi, hogy így 110-115 V-ra is használható, olyankor a két primert párhuzamosan kell kötni.
Ha kétoszlopos trafó, akkor meg kétfelé kell osztani a primert és a szekundert is, hogy szimmetrikus legyen a vasmag gerjesztése. Neten talált kép:
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #38265 üzenetére
Az armatúra visszahatás az teljesen más ott annyi van, hogy a mágneses terek egymásra ( számunkra ) nem kívánt hatást gyakorolnak.
A negatív áramot nem tudom mihez képest érted .
Ha vektoriálisan nézem, akkor lehet a fázistényező az e^-j/(pi/2), ideális kondenzátornál, de a fenti eszközök inkább induktív jellegűek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38229 üzenetére
Noha németül nem tudok, de nyilván volt elképzelésem a rajzra írt megjegyzésről, ez egy szokványos megoldás. 33 pF rádiófrekvencián szinte rövidzárat képez, a kimenőjelet visszacsatolja az invertáló bemenetre, lényegében kioltás jön létre, a nagyfrekvenciás erősítés minimalizálódik.
A rádióvétel persze nem csak ezen múlik, de mivel úgy jön létre, hogy az AM-jel az IC-be kerülve, valamelyik félvezetőátmeneten demodulálódik, így ha csökkentjük a jel nagyságát, csökken a zavar esélye is.
Itt egyébként ezzel párhuzamosan az IC-n belül található egy ellenállás is, ami az egész jelet visszacsatolva, az erősítés nagyságát befolyásolja, a külső R1, 100 ohmmal osztót képezve. Utóbbi növelése (vagyis lényegében a negatív visszacsatolás növelése) csökkenti az erősítést a teljes sávban, ami bizonyos esetekben szintén jótékony hatású. Ha egyébként is túl sokat erősít a végfok, célszerű visszavenni belőle, a jel-zaj viszony és harmonikus torzítás is csökken ilyenkor.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38227 üzenetére
Az induktivitás még hagyján, az a tápszűrésért felelős, rövidzárral vagy például 1 ohm ellenállással is helyettesíthető, mivel itt nem olyan nagy az áramfelvétel, hogy 1 ohmon túl sok esne.
Viszont a negatív visszacsatoló körben szereplő 33 pF hiánya nagyon is okozhat gerjedést, rádióvételt. Azt direkt azért szokták beiktatni, a nagyfrekvenciás erősítést visszaveszi De minél nagyobb értékű, annál jobban beleszólhat a felső határfrekvenciába (mármint a hangfrekvenciába is), ezért túl nagy sem lehet.
-
törölt tag
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
darvinya #38179 üzenetére
Azok kimenetek.
A bemenet hátul van a potméterrel. "Kicsit" fura elrendezés, tudom... Eredetileg előerősítőnek indult, hogy a kivezérlésjelző (díszként) teljesen felfusson még telefonos jelszintről is, de közben úgy döntöttem, hogy megcsinálom normális alkatrészeből és jó lesz fejeshez is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38171 üzenetére
Talán trimmert akartál írni...
A szár léte vagy hiánya teljesen jelentéktelen. Valami egyszerre kell forgassa a másikkal, ha annak akarod ellenőrizni a pozícióját.
Most nem bosszantásból, de muszáj figyelmeztesselek, hogy a hangerőpotméter logaritmikus. Te kell eldöntsd, hogy most a mértani pozíció érdekel, vagy tényleg az osztási aránya, amit a potméter csinál tulajdonképpen. Ezt gondold alaposan végig!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38164 üzenetére
Most már végre kezdem NEM érteni, hogy mit is akarsz.
Az eredeti felveésed így szólt:Hogyan lehetne kivitelezni egy 9V-os töltetség jelzőt 5db LED-ből állót?
Vagy hangerő szabályzó állást jelzőt 5 db LED-ből állót?Akkor most melyik? Ez két teljesen különböző ügy.
Én úgy képzelem, hogy az azonos tengelyes különálló potméter a hangerő szabályzó állást jelző elektronikához lehet(ne) szükséges. Ehhez kalibrálni kellene ezt a plusz potmétert szépen, szögmérővel. Lemérni a végkitérést, ami 100%-nak felel meg, aztán kiszámolni a - mondjuk - 10, 20, 30... százalékokat, mindegyiknél lemérni az ellenállásértéket majd ezek alapján kiszámolni a komparátoros áramkör bemeneti osztóját. Ugyanakkor ezt a második potmétert valamilyen feszültségre kell kötni, hogy legyen minek a százalékait mérni. Ez teljesen független lenne a hangerőtől, audiójel nagyságátol. Egyedül mechanikus a kapcsolat és csak azt lehetne vele kijelezni, hogy hol "áll" a potméter.
Kicsit bonyolultnak tűnik, de sokkal inkább értelmetlennek.
Azt ellenben nem tudom, hogy mindennek mi köze a 9V-os töltetség jelző-höz.Az utolsó (mai) rajzodban az említett LED épp a referenciafeszültség biztosítása. Nélküle értelmetlen. Az is hibás a rajzban, hogy már a potenciométer felétől felfelé minden LED állandóan világítani fog, mert a LED nyitófeszültsége alig fele a potméterre kötött 5V-nak.
-
Peter789
senior tag
válasz
darvinya #38153 üzenetére
SMD-hez az ónpaszta való
Ellenállásoknál, kondiknál két apró pöttyöt rakok fogpiszkálóval a padra, belenyomom az alkatrészt, szintén fogpiszkálóval leszorítom majd pár pillanatra megmelegítem mindkét oldalát. Normál ón nem is kell hozzá, max súlyosabb nagyobb alkatrészekre (SMD elkó, induktivitás) szoktam rámenni normál ónnal is utána...
IC / egyéb soklábú alkatrészeknél pedig először két szélső padra teszek kis pöttyöt, belerakom az alkatrészt és megfogatom a pákával, majd fogpiszkálóval vékony csíkot kenek az alkatrész lábai elé a nyákra és a véső formájú pákaheggyel "rátolom" az anyagot a lábakra - így ritkán fordul elő hogy utólag még takarítani kell az áthúzásokat...
A problémásabb normál forrasztásokhoz valamint a kiforrasztó rézszövet "nedvesítéséhez" pedig ilyet használok
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38110 üzenetére
Ha az igényeknek megfelel a szabályzási karakterisztika, elmegy éppen.
Ez egy passzív hangszínszabályzó, ahol a kimenet terhelése is befolyásolja a karakterisztikát, ezért a 18k sem véletlenül van ott, de még az utána következő fokozat bemeneti impedanciája sem közömbös, tervezésnél az is bele van kalkulálva.
Általánosságban egy ilyen áramkör után nagyimpedanciás bemenetű erősítőt szokás beiktatni, aminek pótolnia kell a passzív hálózat veszteségét is.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38104 üzenetére
Fordítva, vagyis baloldalon a bemenet, jobbra a kimenet, a második potméter magasvágó hangszínszabályzóként funkcionál elvileg.
Régi rádiókban voltak ilyen áramkörök, az AM-adás zaját lehetett vele némileg csökkenteni. A magas hangokkal együtt, amiből AM-nél egyébként sem sok volt. De manapság egy magasvágóval nem sokra mégy, semmire nem jó lényegében.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38100 üzenetére
Nehézkes lenne Z-diódákkal beállítani a szükséges lépcsőt, az áramkör túlzottan terheli az elemet, főleg amikor mindegyik LED sötét. Szükségtelen a LED-eket rövidre záró elrendezés, lehetne a kollektorkörben is a LED. Az előző áramkörben logikai oka volt annak, hogy a készítője úgy rakta össze, ahogy.
Potméter is nyilván nem jó úgy.
Arról nem beszélve, hogy fordítva működne, vagyis a feszültség növelésének hatására aludnának ki a LED-ek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38091 üzenetére
Csak azért tudjál róla, hogy mit csinálsz:
D1 szerepe, hogy 13+0,7 V felett a piros LED kialszik.
D3 szerepe, hogy 11+0,7 V felett a zöld LED-et engedélyezi.
D4 szerepe, hogy 15+0,7 V felett a zöld LED-et letiltja....és ettől még lehetnek kisebb eltérések, mivel a Z-dióda karakterisztikája nem tökéletes Z-alakú, a tranzisztorok B-E átmenetén sem pont 0,7 V esik, vagyis csak a várható elvi értékeket írtam.
Más küszöbértékekhez más Zenereket kell beépíteni, és ne számíts arra, hogy határozott lesz a komparálás, folyamatos fényátmeneteket fogsz látni.
-
Tamy
őstag
válasz
darvinya #38091 üzenetére
Azok a Zenerek, szerintem még simán beszerezhetőek, HEStore kínálatában pl. megtaláltam. Ők a ZPD13 helyettesítőjének a BZX55C13-tírják, értelemszerűen a ZPD15 = BZX55C15... Szerintem bármi jó, ami feszültésgben stimmel, és teljesítményben is legalább akkora (A ZPD utáni szám a feszültségértéket jelöli).
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38087 üzenetére
UAA170 vagy UAA180 IC-vel is találhatsz rajzokat, egyik pontot világít, másik sávot. Csak ezek mára elavultnak számító IC-k, beszerezhetőség korlátozott, vagy nem is kapható.
De mérésre ma már ilyenek is olcsón kaphatók: [link]
2,5-30V között, ha nem is műszerpontosságú, az adott célra bőven jó, a rajta lévő trimmerrel még pontosítani is lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38087 üzenetére
ICnek használható az LM324. Az elenállásokat újra kell számolni a feszültség és a szükséges komparálási szintek függvényében. Bővíthető tetszés szerint.
Vagy hangerő szabályzó állást jelző...
Ahhoz a hangerő potenciométerrel párhuzamosan kellene kötni egy másik potmétert, amin fészültséget lehetne mérni, mint rezisztív osztón, akár az előzőhöz hasonló áramkörrel
Ellenben gondolom, hogy inkább kivezérlésmérőre gondoltál. VU Meter-re keresve kismillió rajzot találni. Pl. ez itt, ami szűkíthető, bővíthető szükség szerint, ugyancsak az ellenállások újraszamolásával.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38063 üzenetére
Na igen, legfeljebb a topik többi olvasója nem tudja / érti, a "kódolásnak" volt egy előzménye is, másik topikban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38037 üzenetére
...az egyik bemenetet az erősítőn nem kötöttem be....
Mint említém: "...Ha a gyakorlati megvalósítás megegyezik a rajzzal..."
Szűrés/stabilizátor szerepét C12/13 kondik hiánya mennyire befolyásolja a kimeneti tisztaságot?
Nem befolyásolja. Ki merném jelenteni, hogy feleslegesek.
...és 2db 470Ω ellenállással lett bal-jobb oldalra osztva a torzítás csökkentésért.
Sok köze a torzításhoz nincs, csak abban az esetben, ha túl van vezérelve és az ellenállásokkal osztódik a jel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #37924 üzenetére
Hasonló kínai kacatot én is kaptam egy szomszédtól ajándékba, kettőt is, de egyik sem tökéletes. Így néz ki, itt még rajz is van hozzá: [link]
Ezzel szemben van egy multiméterem, amit még a 90-es évek közepén rendeltem, amikor még telefonon mentek a rendelések, postán küldött reklámanyagok alapján, a Sini vagy HQ Nedistől.
Munkára volt használva, de a mai napig hibátlan. Ez így néz ki, csak más típusszám van rajta:
Tranzisztort persze ebbe sem egyszerű dugdosni (arra van másik műszerem), a kapacitásmérő érintkezőket viszont kiforrasztottam, beraktam helyette 1-1 rézdrótot, a pillanatpáka hegyének anyagából, U-alakban hajlítva, valahogy így:
Így a könnyen hozzá tudom érinteni a kondikat, a tetejéhez, vagy beleakasztva. Vagy még hajlítani is tudok a dróton, közelebb vagy távolabb, a kondenzátor méretétől függően.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #37924 üzenetére
szétszedtem projekt :-) itt látható, hogy az elsődleges szempont a költséghatékonyság ezeknél a műszereknél.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #37907 üzenetére
Kapacitások mérése mindenképp csak egy kompromisszumos megoldás az ilyen kéziműszereknél. Nagyobb értékeknél csak megközelítő, elektrolitkondiknál teljesen helytelen a mérés polarizáló feszültség nélkül, pici értékeknél jobb és ott éppen a foglalatos mérés a pontosabb.
Tranzisztorok mérése ugyancsak orientatív, majdnem blöff. Az egy bonyolultabb ügy ennél.
Utoljára: hányszor akadtál meg amiatt, hogy nem volt mivel mérned egyenfeszültséget a 600V...1000V intervallumban?
Többre értékelem a 20uADC mérősávot, mint minden állítólagos "előnyét" a másiknak együtt. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #37880 üzenetére
Van egy SYG DT-9205A készülék és ahhoz viszonyítva.
Tedd egymás mellé a 2 műszer paraméterlistáját és hasonlítsd össze!
Ez nem kell nekem, mert közvetlenül a fülhallgatón állítom a hangerőt.
Mivel nem akarok, csak úgy kiiktatni a potmétert.Pedig! Egyszerűen át kell hidalni.
A sztereót néha használnám, de legtöbbször Mono jack lesz bemeneten, és nem akarok féloldalt szóljon a fülhallgató, vagy torzuljon a test és jobb ág zárás miatt a Mono jack-nek köszönhetően.
Ennek a legegyszerűbb megoldása egy pici kapcsoló beépítése az erősítő dobozába, mert a konstrukció/forma miatt a mono jeck mindenképp rövidre zárja az egyik bemenetet.
-
hNp88
aktív tag
válasz
darvinya #37876 üzenetére
hehh, egy ilyen van nekem is, bár váltakozóáram-mérésen kívül másra nagyon nem használom, arra biztosan jó
neked jobb áron sikerült, én 500Ft-ért bírtam begyűjteni
Lompos48 : azért adják ezt ilyen olcsón, mert gyakorlatilag teszkós, noname kategória, még kirakodóvásárban is szoktam látni (igaz ott borsos, 2000Ft-s áron)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #37877 üzenetére
Ezt vettem ma 365Ft-ért, kivéve a mérő vezetéket az volt itthon.
Egy villamosjegy áránál biztos többet ér.
Elvileg rossz??
Elvileg jó. Gyakorlatilag kérdés, hogy miért adták ilyen olcsón.
De pontosabb eddig mint a SYG.
Ami lemaradt ez egy STRONGER DT-9250BEzeket nem tudom értelmezni.
Jól gondolom, hogy a 10kΩ-os potit potolhatom pl: 3.36kΩ-mal fix bemeneti ellenállásként?
Ez is értelmetlen, mint ahogy a sztereo/mono fejtegetés is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #37871 üzenetére
Tehát egy 16V-os elkót DC 9V-ra töltöttél, jelentéktelen AC-terhelés mellett, amitől az rögtön púposodni kezdett.
Gyakorlatilag kijelenthető, hogy ilyen (gyári hiba) nincs. Más több évtizedes barkács- és szervizmunka során nem találkozik ilyennel, de neked azért sikerült. Így aztán fogadni mernék, hogy elszúrtál valamit, csak egyszerűen nem is tudsz róla. Pedig egyébként az elektronikában előbb-utóbb mindig rá lehet jönni egy probléma kiváltó okára, még a kezdetben rejtélyesnek tűnő ügyek is letisztulnak egyszer.
De azt neked is be kell látni, hogy sokszor a fórumon is olyan képtelenségeket fogalmazol meg, ami nem épp azt jelzi, hogy annyira topon lennél a témában. Így simán követhetsz el ballépéseket a gyakorlatban is, de nincs abban semmi, mással is előfordul.
Nemrég én is eldurrantottam egy kondit, pedig teljesen jól raktam be. Egy TV vertikális végfokában volt a tápkondi kilyukadva. Mivel helyszínen akartam volna megjavítani, a probléma mélyebb feltárása helyett gondoltam, először is kicserélem a kondit, abból azért baj nem szokott lenni.
Általában nem is. De itt először szokatlan, sziszegő hangot hallottam, utána majdnem a pofámba durrant a kondi. Pedig nem volt rajta túlfeszültség, így aztán csak néztem, hogy mi van? Ez egy +/- tápos végfok volt, ahol mint kiderült, az IC már zárlatos volt, emiatt a pozitív ágban megszakadt egy védőellenállás, a negatívon nem. Így a zárlatos IC a pozitív kondit is "áthúzta" a negatív oldalra, vagyis átfordította rajta a feszültséget, amitől az rögtön fel is forrt. Így előzőleg hiába mértem a kondin feszültséget (mivel volt, ezért nem is kerestem táplálási hibát), csak valamiért átsiklottam azon az "apró" körülményen, hogy az már át volt fordulva negatívba.
Tehát ilyen előfordulhat, végül mégis el kellett vinni a TV-t a műhelyembe, mert IC-t is rendelni kellett + alaposabb vizsgálat.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #37871 üzenetére
Talán jobban sikerült a gyártása, és így minősítik.
Egy alkatrészt paraméterekkel írnak le/jellemeznek. A gyártási "siker" azt jelenti, hogy biztosítja/tudja az adatlapban megadott paramétereket. Ha nem, akkor az egy más (gyengébb) típus vagy egyszerűen selejt.
Stabilabb szűrés pedig egyetlen adatlapban sem szerepel paraméterként.Minősítést pedig nemzetközi standardok alapján komoly laboratóriumok ad(hat)nak, amilyen például az Underwriters Laboratories is:
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #37868 üzenetére
Az is lehet, hogy korábban túlfeszültséget kapott, mondjuk üresjárásban feljebb szökött a feszültség. Vagy már előzőleg volt fordítva bekötve. Mindkét esetben károsodhat, amitől utána melegedni fog, normál használaton is.
De pusztán attól nem szokott melegedni, hogy például olcsóbb fajta, legalábbis ilyen alkalmazásnál. Az sem probléma, ha például egy 16V-os elkót 16V-ra töltesz. Tervezésnél persze kötelező túlméretezni, de kísérletezés közben simán mehet rá a névleges feszültség is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #37863 üzenetére
Ha fordítva rakod be, nagyon hamar képes felpúposodni, egyébként normális esetben kizárt.
Teljes képtelenség, hogy ilyen alacsony frekvencián és ilyen alacsony terhelésen melegedne a puffer, akár 80, akár 105°-os. 100 Hz-en egyáltalán nem is szokott melegedni. Hacsak nem egy komolyabb erősítőben, full terhelésen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #37824 üzenetére
Lehet valami zengető / késleltető / visszhangosító / alkatrész / szerkezet, ami bizonyára leszűrhető a rajzhoz mellékelt leírásból, vagy a kapcsolás céljából, ami bizonyára van neki, csak elfelejtetted ideírni.
Egyébként olyan 8 lábú végfok IC szokott lenni a kisteljesítményű PC-hangszórókban, ami akár komplett kiépíthető, potméter, Jack-aljzat is szokott lenni rajta.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #37796 üzenetére
A fogyasztás mA nagyságrendű. Ez kikövetkeztethető egy egyszerű verzió rajzából.
L78L09 feszültség stabilizátor IC, +9V, 100mA, TO-92 tokozás.
79L09 feszültség stabilizátor IC, -9V, 100mA, TO-92 tokozás.(ez nem hiszem, hogy jó -9V miatt)Mindkettőt simán használhatod. A negatív változatnál figyelsz arra, hogy a kimenet polaritása helyesen legyen bekötve a torzítóra. A plusz direkt érkezik a hídról, a negatív (a rajzon a test) pedig a stabilizáló IC kimenetéről. Semmi problémát nem jelent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xbox Series X|S
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- BestBuy topik
- VR topik
- További aktív témák...
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged