- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #39497 üzenetére
Csak az LCD-s Varta vezérlőprocesszort is tartalmaz a -dU lekapcsoláshoz, feszültséget észreveszi, fordított polaritást is. Van egyébként ilyen elven működő Ansmann töltőm, csak LCD nélkül, annál meg tudtam oldani, hogy először is lerajzoltam az áramkörét egy papírra, utána abból "kisütöttem", hogy van benne egy feszültségosztó (felező), ami az IC-t lényegében 2x 2,4V üzembe állítja, belső referenciát leosztja, vagy ilyesmi, már nem emlékszem.
Osztó alsó tagjánál simán átvágtam, onnan kezdve lett egy 2x 1,2V-os töltőm, független cellakezeléssel. A soros slotok egyikét ehhez természetesen ki kellett iktatni, rövidre zárni.
A Varta LCD-vel kapcsolatban vannak kétségeim, hogy azon a 4 db kijelzésből kettő lehet azonos, csak úgy poénból, vagyis szemfényvesztés céljából. Ha szétszeded, és a soros cellabekötésnél azt tapasztalod, hogy a közös pont sehová nem vezet, csupán a két slotot köti össze, akkor szó sem lehet kiegyenlítő áramkör létezéséről. Ilyen töltőknél nem is szokás ez.
Más a helyzet az egyszerűbb, kisáramú (200 mA körül) 16 órás időzítővel ellátott töltőknél, ahol ellenállások állítják be a két soros cella töltőáramát. Itt az egyik cella helye rövidre zárható, ettől valamivel nő az áram is (LED erősebben világít). Fordított berakás "érzékelése" ezeknél annyiban merül ki, hogy a pozitív oldalon egy műanyag vállat képeznek ki, ami fordítva megakadályozza az érintkezést.
További részleteket kifejtettem nemrég az akkus topikban, ezt már nem ismételném: [link]
-
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #39476 üzenetére
A probléma ott volt, hogy túl nagy a drop.
Valamiért ugyanazon trafó másik lábán lévő shunt reg 6.8V-ot mutat a puffer kondin.
Vagyis ebből tudok gazdálkodni. Arduinonak kellene a táp, 7V minimumot adtak meg. Mint megnéztem a nyákot, még azon is van 1 dióda, de azt átkötöm és akkor nyerek 0,6-0,7Vot. És akkor már a nyákon lévő regulátor is bőven el lesz 1.8V + fesszel. Lehet hogy átkötés nélkül is menne, de igen a határon mozogna a reg. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39471 üzenetére
A RATE-DEPTH rendszerben puffogó hang az elko hibára utal?
Nem. Hibás elkókkal nem puffogna, mert a két integrátor (IC4a,b) nem tenné a dolgát.
Főleg a RATE nőveléskor egyre gyorsul.
Ez nekem éppen normálisnak tűnik, mert a RATE pont az ütemet jelenti.
Tovább nem boncolgatom, mert a gitáreffektusok meg és teljesen "divergensek" vagyunk.
A másik amit nem értem mi lehet a hiba, az Q8-Q9 flip-flop rendszer.
Nehezen tud átkapcsolni, 4-6× kell zárni mire átkapcsol mindkét irányba.
Hol vagy mi okozhatja a hibát?Az egy teljesen különálló egység és a legmezítlábasabb bistabil áramkör, aminek működnie kell. Leválasztva a Q9 kollektoráról elmenő szálat, a gomb nyomogatásával a LEDnek ki-be kell kapcsolódnia. Lehet kísérletezni az R36 és C17 változtatásával.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39461 üzenetére
Ott van a legelején a leírásban:
"Each type employs internal current limiting, thermal shut-down, and safe operating area protection."
Az áramkorlátozás logikusan zárlatot is jelent, nem?Igen. Az a dióda semmi mást nem csinál, mint azt, hogy megemeli a kimeneti feszültséget 9.7V-ra.
-
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #39461 üzenetére
Kb az a 45x25x8cm méretek, és viszonylag normálisan nézzen ki.
Szinte mindenhol ez a doboz van.
Ennél valami normálisabb kellene. De nincs. Csak ebayről, de az meg többe kerül idehozni mint maga a doboz.
Azért kérdezzem, hogy akinek kellett már esetleg valamilyen hifi kütyüs doboz az csináltatott, vagy vett valahol vagy mi. Mondjuk ilyesmi. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39456 üzenetére
Viszont a test lábhoz berakok egy diódát, ha zárlat van ne tegye tönkre.
Értelmetlen. Ha anóddal "felfelé" kötöd, akkor megemelkedik a kimeneti feszültség egy diódányival (kb. 0.7V). Zárlat ellen nem tud védeni, sőt az egyébként létező védelmet is semlegesítheted, mert ha a megemelt feszültséget a testre teszed, akkor az IC parazita szubsztrát diódáját nyitod meg, ami annyi áramot fog szopni, amennyit az egyenirányító képes leadni.
Ha fordítva, akkor nem lesz stabilizált kimeneti feszültséged, a kimenet lebegni fog, mert a referenciaágban a dióda nem enged áramot csordogálni. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #39450 üzenetére
Rövidzárvédett, legfeljebb akkor tudna károsodni, ha közben tartósan túlforrósodik. Ilyen IC-k TV stb. készülékekben is csak ritkán mennek tönkre, pedig ott is jó magas hőmérsékletre szokták beállítani, többnyire. De ami mégis kikészül, az csak több év tartós "izzás" után.
Középső lábához képest mérd a bemenő és a kimenő feszültséget, hátha megtéveszt valami. Persze, egy dolog a feszültség, más dolog a jelalak. De az is biztos, hogy 10 V egy ilyennél irreális érték, elég pontosak szoktak lenni.
-
-
-
-
válasz
darvinya #39416 üzenetére
Közben találtam egy robbantott ábrát a 250-esről, bár lehetne nagyobb is a rajz...
A képen a 8-as alkatrész, amit nem tudok kiszedni a műanyag házból.
A rudazat végén van egy műanyag kupak, az lejött viszonylag könnyen (lehet, hogy annak nem szabadna alapesetben), de maga a 8-as alkatrész nem mozdul. Nem tudom forgatni sem, és ki-be sem mozdul.
-
-
-
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #39388 üzenetére
A stabilizátorhoz minél közelebb, akár a lábaira forrasztva
1-1 100 nanós kondival hidegítsd a bemenetet és a kimenetet is.
A kimenetre fölösleges akkora pufferelkót kötni, oda elég 10uF.
Az 1 mF-os kondit tedd az egyenirányítóhoz.
Mérj feszültséget a pufferelkón.
Ha az nincs legalább 12-13V, kicsi a trafód kimenő feszültsége.
Az is érdekes, hogy kis terhelésnél vajon mitől melegszik annyira a trafó. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #39383 üzenetére
Kisáramú alkalmazásnál a puffert hiába növeled, valószínűleg más okozza a brummot. 7809 esetében +3 vagyis 12 V bemenőfeszültség felett a stabilizátor kiszabályozza még a pufferen előálló hullámokat is, gyakorlatilag.
Sok más oka lehet a zajnak, trafó mágneses szórása például, vagy huzalozási problémák is. Általában a pufferről kell levenni az IC felé menő tápot, mert ha például az IC 2-es lábát közvetlenül a diódánál kötnéd be, a vezetékben haladó áramimpulzusok (amit a puffer generál), a vezeték ellenállásán keresztül becsatolódna a kimenő tápba. Tehát ez csak egy példa, a gyakorlatban akármi lehet, amit így fórumon keresztül lehetetlen kitalálni. Búgó hang jellege is lehet többféle, néha az is árulkodó.
Bizonyos esetben a puffer növelése még árthat is (nagyobb töltőimpulzusok, amit a vezeték antennaként kisugározhat, vagy egyéb úton csatolás jön létre a panelon), de ez is függ több körülménytől.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #39370 üzenetére
Csodák nincsenek. Ha C33-on még van jel, akkor, ha nem hibás
egyik alkatrész sem, JK2-n is kell jelnek lennie.
Ha csak fel nem cserélted az R61-R62-t.
Szerintem ennél azért egyszerűbb áramkörökkel kellene kezdeni,
s közben nem ártana az elméleti alapokat is kicsit megerősíteni. -
PHM
addikt
válasz
darvinya #39366 üzenetére
JK2-re C33-R62 útvonalon jut a jel.
Ha a C32-n van jel, akkor az említett 2 alkatrész valamelyike,
vagy JK2 csatlakozó a hibás.
(Vagy te, de ez már volt említve. Kb kismillió a hibalehetőség.)
De egyszerűen, a rajz alapján végig kell követni a jelutakat,
egyúttal ellenőrizve a kapcsolást, megfelel-e a rajznak.
Ehhez bemenetnek egy zsebrádiót, vagy MP3 lejátszót, míg
ellenőrző műszernek egy LM386-os erősítőt javaslok fülhallgatóval.
Nincs mese, ezt neked kell megcsinálni, mi innen a távolból ezt
nem tudjuk helyetted megtenni. -
szabifotos
senior tag
-
atesss
addikt
válasz
darvinya #39206 üzenetére
Az egy kicsit gyors lenne, nem ?
7200rpm...Egyáltalán nem kell lemezjátszó motornak lennie, csak úgy nézzen ki hogy kb. el lehessen hinni róla, a sebessége alapján.
Vagyis kb. olyan sebességen forogjon, hogy az átlagemberek el tudják hinni róla, hogy ez egy nagyon régi (elvileg századfordulói, de akkor nem is tudom létezett-e már lemezjátszó - szerintem amúgy nem) lemezjátszó.Amúgy egy filmes kellék volt ez az "állemezjátszó" amibe be lenne építve, tölcséres hangadóval (ezt amúgy hogy hívják ?), de motor nélkül.
-
lufiember
csendes tag
válasz
darvinya #39176 üzenetére
Köszi szépen!
Jack dugaszt már megvettem, habár nem fér bele a vezeték. (Sima 3,5 sztereó jack, de a dugó házát képtelenség ráhúzni a vezetékre. Gondolom rosszul kértem, van külön vastag kábelhez is?
) Ez a Fuzz nagyon tetszik, pont ilyenekre gondoltam köszi szépen. Hamarosan aktuális lesz a páka megvétele, addig is szívesen fogadok még tippeket, ajánlásokat a többiektől is.
Köszi. Üdv.!
-
törölt tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39045 üzenetére
Kérdésem, hogy befolyásolhatja a Q5 rossz behelyéze(bár kétlem, hiszen az egy kapcsoló).
Azért hagyjuk meg neki a JFET mivoltát, még ha analóg kapcsoló szerepét is tölti be. És egy kapcsolónál se cserélgetheted fel a kontaktusokat a kapcsolószárral.
Tekints úgy rá, mint egy "rossz" kapcsolóra, ami nem tud rövidre zárni, hanem csak egy párszáz ohmos kontaktusra képes. De azt sem szabad keverni a vezérlőelektródával.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #39030 üzenetére
...amint a használom a kapcsolást, alig van hangja a kikapcsolt torzító nem működik.
A Q3 emitterében jel nélkül egy 3.8-3.9V-os egyenszint kell legyen, mert az R12 így hat rá, ha a 4.5V-os táp él. Jellel pedig a bázisra, a Q5-től vagy Q10-től érkező jelet ismétli kis DC eltolással, ami itt nem fontos. Ebből ennyi. Más nincs.
...a negatív polusra tervezet dióda+ellenállás polaritás védelem beiktatása hangzás változást okoz kis mértékben.
Nem tudom mit nevezel védelemnek. A két bemenet (input és AC adaptor) elég furcsán van ott bekötve. Őszintén nem is értem egészen. Az AC adaptor-nál nem lehet AC-t rákötni, esetleg ott is DC-ról lehet szó, amit tényleg egy hálózati adapter állít elő. Azt sem értem, hogy mit keres az elem a bemenet egyik jelkontaktusára kötve, mert szerintem az egy sztereo jack fogadására való.
Tény, hogy ez a táplálás becsületesen a hónapokkal korábbanbogarászott boss CH-1 kapcsolási rajzában volt becsületesen megoldva. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38971 üzenetére
A Q3-as rész nem tud rosszul működni, ha helyesen van összeállítva. Neki annyi dolga van, hogy továbbadja (kövesse) a C7-en keresztül érkező jelet. Teljesen mindegy, hogy az, a Q8-Q9 bistabil állapotától függően a Q5-ről vagy Q10-ről érkezik. Nem tud(hat)ja és nem is "érdekli". Ő csak egy emitterkövető, ami követi a bázisra érkező jelet egy p-n átmenetnyi DC eltolással, ugyanakkor egy nagy impedanciát mutatva az érkező jel felé.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38964 üzenetére
A két színes rajz között, ha a forrasztások azonosak, akkor csak az említett C-B van felcserélve. Az, hogy "működik", annak tudható be, hogy azokkal a polaritásokkal (jobboldali kézi rajz) a tranzisztor annyira nyitva van, mint amikor a vízcsőről leveszed a csapot. Megy rajta keresztül, mint egy szegen. Ugyanakkor ott az emitterkövetőnek szerepe van: az előtte való áramkör nagy bemeneti ellenállást kellene lásson, ami így nem teljesül. A baloldali rajz pedig lerajzolva helyes, működnie kellene. A labda nálad van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38948 üzenetére
Egyszerűen azért mert a C-B fel vannak cserélve az áramkörben. Így a kapcsolásnak van "igaza" azzal, hogy nem akar működni.
Ha véletlenül a C-E cseréről lett volna szó, akár még működhetett volna, mert legtöbb tranzisztor ezzel a cserével is képes egy pár egységnyi hFE tényezőt produkálni, feltéve hogy az E-B átmenet elviseli a rákerülő feszültséget. A te átamkörödben pedig emitterkövetőként szerepel a tranzisztor, tehát... mint fennebb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38932 üzenetére
BC182-nél középső a bázis, egyik szélső lába kicsit hosszabb a többinél, az az emitter.
A másik, hogy a 10kΩ-os poti nem tudja levenni teljesen a hangot.
Lehet kevés?Normális esetben ez kizárt dolog, mivel letekerve test felé záródik a csúszka, vagyis teljesen lezáródik a bemenet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38890 üzenetére
JFETre érvéyes
Műszer dióda állásban.
D-S mindkét irányban ellenállást mutat, aminek az értéke a mért típus Rds ellenállásától függ. Ráadásul, ha mérés közben ujjal érinted a Gate-et, az ellenálás értéke változni fog.
D-G és S-G hasonlóan mutat, mint egy dióda, vagy bipoláris tranzisztor p-n átmenete.De mint én is rosszul tettem fel a ”helyettesíthető” kérdést és rossz eredmény született. pl: 1S188FM ≠1N4003
Újabb bizonytalan megközelítés eredménye(megerősíttéssel) ≈OA1160Talán igen, bár nem tudom, hogy az OA1160 elég gyors-e, mert az 1S188FM esetében az adatlap nagysebességű diódának titulálja azt. Valószínűleg hangfrekvencián nem ront a dolgokon.
Ilyen tudást sem lehet a könyvből megtanulni.
Onnan is meglehet, de jobb gyakorlattal kiegésíteni.
-
Lompos48
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #38870 üzenetére
Az a baj, hogy ez gyártó függő.
Én is szaladtam bele ilyenbe, hogy másik gyártó ugyanolyan tipusú termékének 2 lába meg volt cserélve. "szerencsére" a 2 szélső így csak meg kellett fordítani. A randa sárga multiméterünkön van hozzá mérő.
Addig sose tudtam minek is van rajta -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #38870 üzenetére
Lehet az gond, hogy 2SK30a-y Idss-e 1.2-3mA míg 2SK30a-o Idss-e 0.6-1.4mA?
Nem valószínű. Egyszerűen dupla nagyságú csatornaellenállást jelent.
Jól értelmezem, hogy TO92 tokozás kivétel?
Szerintem a képen helyesen van. Ellenben műszerrel is mérhető: D-S között a műszer ellenállást mér, ha pedig az ujjaddal a G-hez érsz mérés közben, az ellenállás mértéke változik (csökken).
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #38708 üzenetére
Pedig tudomásom szerint törvény kötelezi a közszolgáltatót hulladékudvarok üzemeltetésére, ahol a háztartási veszélyes hulladék is leadható, legfeljebb ennek bizonyos mennyiségi határt is szabhatnak, önkormányzati rendelet függvényében.
De én itt nem látok mennyiségi határt sem: [link]
-
sörösló
aktív tag
válasz
darvinya #38697 üzenetére
"Köszi nézegettem, de 10eFt-ot nem adok érte.
16-18eFt között jobb mikrot veszek és biztosan megy.Úgy, úgy! Sajna ezeket a herkentyűket nem úgy építik és forgalmazzák, hogy egyszerűen "javíthatók" legyenek, az alkatrészárakat meg pláne úgy állapítják meg, hogy elvegyék a még esetlegesen makacskodó: -Úgyis megcsinálom ha a fene fenét eszik is! - tipusú barkácsolók kedvét . Lehet ezzel izmozni egy-egy saját készülék okán a műszaki fejlődés kedvéért, csak sajna nem éri meg. Pedig mennyi ilyen herkentyűt meg lehetne menteni a szemétteleptől! De ma a fő irányzat: - Használd, és ha bedöglött dobd el.
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #38688 üzenetére
Nem feltétlenül a problémáddal kapcsolatban egy apróság:
Ha netalán tesztelnem kellene a mikró trafóját és a nagyfeszkört, akkor én ilyenkor MINDIG 230 V / 24 V-os trafót kötök a primerre és a magnetron NINCS bekötve ilyenkor sem. Ezzel a módszerrel pl. a nagyfesz diódát is megtudom nézni illetve, hogy a teljes szekunder kör rendben van-e. A primer kört is lehet ilyenkor méricskélni nagyobb biztonsággal. Tized akkora feszt könnyebb mérni...
mezis: izzók helyett gyorsabban és biztonságosabban megy a feljebb írt módszerrel, szerintem...
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #38682 üzenetére
Az előfűtést is ugyanaz a trafó adja, ugyanis két szekundere van. Az egyik a nagyfesz (sok menetes), a másik a fűtés (pár menetes és legtöbbször pirosan szigetelt vastagabb huzal, 4 - 5 V körüli fesszel).
Az a kondi egy nagyfesz diódával együtt egy feszkétszerező kapcsolást ad. Az az 1000 V felirat nekem hirtelen kevésnek tűnik, mert legtöbbször 2000 V szokott lenni a trafó szekundere és az kétszerezve megy a magnetronra. De ha 1000 V, akkor legyen 1000 V... Az a kerámiacső nem lehet, hogy a nagyfesz bizti akar lenni (5 kV és 500 - 750 mA)?
Hol helyezkedik el az a hőkioldó pontosan?
-
mezis
félisten
válasz
darvinya #38682 üzenetére
Külön trafóról kapta a fűtést a magnetron a két bevezetésen.
A második hibája az lett, hogy a kb 2000 V-os nagy fesz "simító" kondenzátora lett testzárlatos. (Nem elkó.)
Ezután már bontás lett a sorsa, mert arra a helyre nem tudtam bezsúfolni 1 µF /3000 V-os kondenzátort. -
mezis
félisten
válasz
darvinya #38678 üzenetére
A fűtő feszültség azonos ? (Az orosz mikróm magnetronjának a fűtőtrafója üresjáratban talán 40 V-ot is leadott.
(Üzem közben nem mértem. Valahogy nem volt kedvem a 2000 V körüli feszültség környékén méricskélni. Egyébként csak annyi hibája lett, hogy a fűtőköri egyik átvezető zavarszűrő kondenzátor "zárlatos" lett. 100 Ohm a testhez. Végül kiiktattam és még sokáig működött. Igaz valamelyik TV csatornán láttam, amikor melegítette a kaját.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nintendo Switch
- Iqos cigaretta
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Amazon Kindle
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest