- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14875 üzenetére
Maximum 150W-ra tervezném. Soha nem lesz egyszerre minden csatornán maximális a fogyasztás.
Anno azt tanultam, hogy ezeket alaposan (legalább 2.5x) túl kell méretezni, mert ellenkező esetben toroid volta ellenére még nagyobb szórt tere lesz, mint egy hagyományos trafónak.
Miért? Egyedül a vasmag mágneses telítettsége az, ami jelentkezhet. Az meg nem tudja, hogy toroid vagy nem. Anyag- és nem formafüggő.
-
válasz
CPT.Pirk #14875 üzenetére
A trafókhoz én sem mondhatnám,hogy értek és az első csövesemnél(GU50SE) ez meg is bosszulta magát.Egy 800W-os szünetmentes táp (nem kicsi) trafóját tekertettem meg 2x300V 0,6A-re és 2x6,3V 5A-re.Csővel akartam megoldani az egyenirányítást és az első indításnál az EZ80 belsejében egy kisebb háború zajlott le a mp tört része alatt.Végül egy orosz 5C9S került bele ez már kibírta a táptrafó kis impedanciáját amit a "vastag" huzal eredményezett.Tehát csöves egyenirányításra nem igazán jó a túlméretezett trafó(de már régebben beszéltünk róla,hogy nem is azzal akarod)
-
-
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #14758 üzenetére
Lényegében (egyszerűsítéssel, ha a fajlagos ohmos ellenállást figyelmen kívül hagyjuk) a kábel hosszegységre eső induktivitása és kapacitása hányadosának négyzetgyökeként számítható ellenállás dimenziójú mennyiség, amely frekvenciafüggetlen, csak anyagi és méretbeli jellemzők befolyásolják. Google: [link], [link]. Ez az a karakterisztikus impedancia, amely ha nem egyezik meg a generátor és a fogyasztó forrás- illetve terhelőimpedanciájával, akkor a kábelen állóhullámok alakulnak ki, plusz átviteli veszteséget okozva. 802.11b/g wifinél például azért kell 50Ω-os koax, mert az adó- és a vevőfokozat, valamint az antenna is 50Ω-ra illesztett 2450 MHz környékén.
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #14756 üzenetére
Az semmi, a wifi-nél leggyakrabban alkalmazott SMA vagy RP-SMA csatlakozók mindenféle trükk nélkül 18 GHz-ig alkalmazhatók nagyon alacsony beiktatási csillapítás mellett. Ennyi még az ősrégi böszme nagy N-csatlakozóra is igaz, ez nem kunszt. Míg a BNC-t például 0,5..1 GHz felett abszolút nem szokás / ajánlott használni.
Mod.: maradjunk annyiban, hogy csatlakozóknál a hullámimpedancia ugyanúgy független a felső frekvenciahatártól, mint a koaxkábelek esetén. -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #14751 üzenetére
"A frekvencia a különbség, amit a kábel és a csatlakozója át tud vinni."
Ez teljesen alaptalan. A csatlakozóknak van határfrekvenciája, amely felett nem szokás azokat használni, de az 50 / 75Ω-os kábelek által értelmes körülmények között átvihető jel frekvenciájának semmi köze a hullámimpedanciához. A fajlagos csillapításnak sokkal inkább, az pedig mindkét verziónál lehet nagyon jó és csapnivalóan rossz is.
Mod. #14754: Na ezzel szokás szerint elkéstem. Ebben a topikban újabban lehetetlen gyorsnak lenni.
szabifotos: miért kell ugyanazt a kérdést több topikban is feltenni? Reagálni meg nem szoktál.. -
-
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #14751 üzenetére
Üdv. !
A század meg az ezred rész már túlzás. Negyede, tizede van közelebb az analóghoz:
MHz Név
147,25 STORY4
161,25 Viasat3
168,25 Duna II. Autonómia
175,25 m1
182,25 m2
189,25 Duna Televízió
196,25 Debreceni Városi TV
203,25 TV2
210,25 Hír TV
217,25 RTL Klub
224,25 Magyar ATV
238,25 Eurosport
245,25 CNN
252,25 FEM3
259,25 AXN
266,25 Comedy Central
273,25 Sport M
471,25 VIVA
495,25 Filmmúzeum
503,25 Spektrum
519,25 Zone Romantica
551,25 MTV Europe
607,25 Film+
639,25 Minimax/Animax
663,25 SPORT 1
671,25 National Geographic Channel
679,25 Alföld TV
695,25 Discovery Channel
711,25 SPORT 2
719,25 Cool TV
727,25 Cartoon Network / TCM -
_ATi_1
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14734 üzenetére
Bár még tiszta volt a lötty maratás szempontjából, de már elég régóta állt a flakonban. Lehet, hogy ez miatt volt hosszú a maratás, meg talán mert tél volt és hideg
Ekkor volt, hogy 1 óra után meguntam és felmelegítettem kb 40-50 fokra. Onnan már csak 10 perc kellett neki.
Akkor is csak kényszerből használtam, mert nem volt hidrogénperoxidom. -
_ATi_1
senior tag
-
malwy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14729 üzenetére
Külföldi oldalakat meg hobbielektronikát olvasgatva az jön le, hogy a kémiai ónozó jó dolog, csak nem a szar magyar tn 160as.
Nagy különbség akkor nincs, mivel az eddigi maratás->akril->ültetés helyett akrilt kicserélem plastikkal.
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv: ÁkosUI: Bár nem hagy nyugodni az ónozósdi
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14603 üzenetére
Ez tényleg az, de kutyául bonyolult és anyagigényes. Manapság már találhatók kaszkádba kapcsolható (stackable) flash komparátor áramkörök, amikkel sokkal egyszerűbben éred el ugyanazt. Ennek akkor lehet értelme, ha a hatalmas kijelzőt valamilyen pontos céllal (mérés?) használod. DDR (keletnémet négyszeres(?) BiFET erősítőkkel (?) van megoldva, az egész konstrukció valami komoly stúdióberendezésnek néz ki.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14597 üzenetére
Klassz képek! Pár éve kidobtam egy Tertát, mert effektíve csak a port fogta. A sok digitális szemét miatt már nem volt képes semmit fogni L,M,S sávokban. Most már sajnálom, bár helye most se lenne.
És "profi" a rádió/lemezjátszó-erősítő kapcsolója. Érdemes közelebbről is megszemlélni.
Ami a kapcsolás érdekessége, hogy míg általában egy készülékben minden csövet azonos feszültségről fűtöttek (egyetlen fűtőfesz.-szekunder a trafón) ebben 2 féle van. Az E széria 6.3V~ míg az A az 4V~.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14591 üzenetére
nem megy a varázsszem
Anno sok varázsszemet láttam apránként elhalványulni, majd kihunyni. Van benne az a floureszcens réteg (ernyő), ami "elfogy".
miért van a C-R-C tag a föld helyett kettő ellenálláson át a földre kötve?
Rácspolarizációt állítanak elő, ha jól látom. Azért nem lehetett egyszerű dolog egy heptódát megfelelő feszültségekkel ellátni.
Izgalmas az az AZ1-es egyenirányító. Érdemes megnézni a foglalat megoldását. Ha jól emlékszem "körmös". Hogy miket kellett valamikor a mérnököknek kitalálni!
-
válasz
CPT.Pirk #14544 üzenetére
Engem először anód fesz rázott meg.Utána volt egy benzines ZIL teherautó gyújtás aminek az elektronikája 220V-os is elő állított(mert gondoltak az oroszok ilyesmire is
)
Gyerek koromba feszültség alatt berheltem egy Moscvics csöves rádiót gondolván,hogy aksiról nem ráz.... de rázott amire hamar rá is jöttem.
-
válasz
CPT.Pirk #14542 üzenetére
Ha még elektroncső is van benne
raver: Majd,hogy nem talán első körben "átépítést" javasolnék.Gyakorlásnak megteszi pl. egy PC hangfalpárat szét bombázol és a cuccaiból újra összerakod.Leköveted mi hova megy mi miért van benne,keresel az IC-hez kapcsolást és leköveted úgy van-e megépítve az az erősítő mint a rajzon.
A KIT-ek jó dolgok de "nem" minden esetben érik meg.Pl. ha egy speciális műszert KIT-ben is árulnak 100$-ért és a gyártó által megépítve 200$-ért árulnak akkor érdemes megvenni és megépíteni a KIT-et.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14496 üzenetére
Kételyeim továbbra is fennállnak. Egy lassú dióda (vagy híd) tudomásom szerint képtelen átvinni gyors frontokat, tüskéket, azokat szépen legyalulja usec nagyságrendű kapcsolási idejei (forward főleg, de reverse recovery time is).miatt. Ez logikusan akkor fordítva kellene legyen. De nem vitatkozok, inkább majd eccccer meglátogatlak Déldunántúúúúlon és tartasz egy bemutatót.
-
válasz
CPT.Pirk #14483 üzenetére
A 32 ohmos fülesel viszont hatalmasat fogsz csalódni mert minden "esetleges" ici-pici zajt ki fogsz hallani(táp,mikrofónia stb-stb) és az erősítőt se tudod vele csak alapjáraton használni.(vagy a füled bánja a hangerőt ha oda tekesz egy kicsit)
Van jó pár fülesem(igaz egy része darabokba/hiányosan) de többel is meghallgattam 600 ohmnál kezdődik a jó hangzás.32 ohmál az is meghallod ha a paksi erőműbe tüsszent valaki -
válasz
CPT.Pirk #14475 üzenetére
Jól teszed mert nagyon szép hangja(1-2 kísérletem volt de a többi a szekrény mélyén végezte a gyenge hang minőség miatt) de ez nagyon bevált.
Egy barátomnak építettem egy ilyet és azt mondta,hogy ha az Ő fülesén(AKG K240 sextett) is olyan jól szól mit az én Revox-omon akkor ad egy 5000-est a vétel áron felül(és megkaptam az 5k-t)Szerinted?
Ahogy meghallgatta ezt a csövest egyből meghirdette a 200$-os DAC-ját.A 2000 Ohm-os Sennheiser fülesemet is meghajtja tökéletesen. -
PH-User
addikt
válasz
CPT.Pirk #14467 üzenetére
Sajnos nem tudok szekundert mondani, mert nincs eszközöm amivel megmérhetném.
Tudomásom szerint kV körül érték van rajta, mikrohullámú sütőben volt.
Típusa alapján nem találok róla semmit a Googleben.Közben aludtam rá egyet, s elvetettem az ötletet, mert egyrészt nagy, másrészt hegesztve van mindkét oldalán. Igaz egy oldalról, de hegesztve van.
Köszönöm a tanácsokat Lompos, de erről, le kell, hogy tegyek, kell valami kisebb helyette.
totya694 - Hirdettem már, nincs ki megvegye, fillérekért se kell senkinek, mert nehéz, macerás a postázása stb. Szóval valami szünetmentesből kellene trafót néznem.
Hmm.. Kicsit később szét is nézek pár helyen, hátha, köszi! -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14450 üzenetére
miért terveztél áteresztő stabilizátort a tápba? Nem egyszerűbb megfelelő trafót szerezni?
Nem terveztem, csak leírtam a személyes preferenciámat. Említettem, hogy sokan esküsznek egyszerű egyenirányításra egy hatalmas szűréssel. Nem szeretem amikor egy basszusgitár pendülésére vagy dobra esik az erősítő tápja. Én stabilizátorral szeretem és már elég régóta.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14421 üzenetére
Kicsit mesélgetnék:
- Újításnak számítottak a vakuumdiódák után. Nem igényeltek fűtőáramkört, hatásfokuk 85%-kal verte a csövek 60%-át.
- Könnyebb volt nagyobb áramokat elérni velük, mert kb. 100mA/cm2 áramsűrűséget voltak képesek biztosítani.
- Nyitóirányú feszültségük 1V körül mozgott (közel napjaink diódáihoz), sajnos az alacsony záróirányú feszültségük miatt (max. 25V) alkalmazásoktól függően többet kellett belőlük sorbakötni, ami a nyitóirányt is befolyásolta. Azért gond kiváltani régi egyenirányítókban szilíciumdiódákkal mert túl nagy lehet a szekunderfeszültség, amit a VF különbségekből "nyerünk" a cserével.
- A 20*20-as cella bizony kiszámolva képes a 40A átvitelére. Hátrány a méret, de a cellák maguk is hűtőbordaként viselkednek, nyugogtan rájuk engedhető direktbe a ventillátor szele.
- totya694-val annyiban nem értek egyet, hogy - pedig- éppenséggel nagyonis ellenállóak zárlattal szemben, akár órákig is bírhatják, igaz részleges sérüléssel. Ez azt jelenti, hogy a cella felülete itt-ott "felfő", hólyagosodik, csökken az aktív felülete (tehát a max. áram), de romlik a soros ellenállása is. Több zárlatból leégett trafót láttam (anno), mint szelénhidat.
- Egyik csúcsperformansza a szeléndiódáknak a TV15, TV18-as típusú egyenirányítók voltak (15, 18kV-ra), amiket a régi fekete-fehér csöves TV-kben alkalmaztak. -
válasz
CPT.Pirk #14421 üzenetére
Több féle kivitelbe/méretbe gyártották őket.Visszaemlékezve gyerek koromra amikor még használták a szelén hidakat(főleg aksi töltőkbe) szinte mindig a szelén híd szált el bennük.
Persze kivétel amikor a barkácsolni vágyó tulaj a biztosítékokat ki nem cserélte csavarra,szegre,4mm-es alu huzal darabra stb. -
válasz
CPT.Pirk #14418 üzenetére
Igen ez már csak "volt" egyenirányító.
Régen pl. a Pannónia motorkerékpár lámpa fejébe volt egy szelén lap és az volt az egyenirányítás az akku töltésére.
Így nézett ki
Nekem van még pár db komplett szelén híd elrakva de,hogy valaha fogm-e használni az már nem biztos -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14418 üzenetére
Igen 260V-os 80mA-es híd szeléncellákból összerakva. Nagyon izgalmas volt annakidején ezzel leváltani az EZ80-at. Fényesen bírták akár a zárlatot is, amikor EZ80 már rég tönkrement.
Lehet, hogy a rádió 1960-ban készült, de akkor a híd később került bele (valszín az EZ80 helyett, lásd fent
), mert azt '69-ben gyártották.
-
válasz
CPT.Pirk #14370 üzenetére
Még ha minden rendbe van(rádió,riasztó,egyéb rejtett fogyasztók) akkor is van áramfelvétel...
Batman2: A PC táp az arra jó amire tervezték de a mínuszos részével nem lehet mit kezdeni az " csak"annyit tud.Ha annyira kísérletezni akarsz akkor a P1-es tápok(amiket még 230-as kapcsolóval kapcsoltál) jobb alapot biztosítanak de ott meg az áram leadási képesség kisebb.200-230W-osak.
Én pl. egyszer P1-es tápról hajtottam vagy fél évig egy 19"-os LCD monitort ami külső tápos volt gyárilag és nem volt meg a 12V 5A-es tápja. -
válasz
CPT.Pirk #14366 üzenetére
Igen gyárilag.De amúgy is ha egy autónál leveszed az akku sarut és bekötsz egy A mérőt akkor magad is láthatod az áram felvételeket.(érdemes 20A-es állásra rakni a műszert)
Amíg az elektronikákba lévő elkók töltődnek addig több A-ig is felszaladhat.
A mért áram erősségből gyorsba ki lehet számítani,hogy hány napig hadra fogható a kocsi... -
DarkByte
addikt
válasz
CPT.Pirk #14303 üzenetére
Időközben ennek a pontosabb nevét is megtaláltam:
2.5 Turns High Precision Variable Coil (48 - 59nH) 16 AWG
A kérdés már csak az hogy RET katalógusban ilyet milyen formában találok. -
válasz
CPT.Pirk #14263 üzenetére
Köszi
Közben azért én is találok ezt azt és volt egy amit megépítettem de ez egy hatalmas csalódás volt. -
válasz
CPT.Pirk #14240 üzenetére
A lányomnak akarok valami "kis" erősítőt összehozni mert fel tudom kapni a vizet amikor szólok neki és nem válaszol(persze azért mert még tanulás közbe is a fülébe van bogyó)
Valami kis egyszerűt akarok összerakni az amúgy sem nagy íróasztalára amire rá tudja kötni az Mp3-at és "normálisan" tudja hallgatni azt ami abból jön.PHM: Meglehet mert amikor keresgéltem infót mint ha én is találkoztam volna a TDA2822M-el.
Az elébb néztem bele egy SpeedLink Medusa nevű fejhallgató erősítőbe és abba viszont 3db TDA2822M van(5V-ról mennek).Amúgy 5.1-es -
ABnormal
őstag
válasz
CPT.Pirk #14222 üzenetére
5600uF 80V 35x45 RM10.0 20% 85° SNAP-IN 2000h (LUX) RoHS 70 db raktáron 428.00 Ft
ezt a lomexben találtam,csak a gyártó nem tetszik... teapo / g-luxon
totya : köszi szépen,de sajnos méretbeli megkötés is van, az eredeti úgy néz ki,hogy 2db 35mm átmérőjű 70V-os fog közre egy 40mm átmérőjű 80V-ost, mindezt 60mm magassággal...
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14194 üzenetére
Ez OK, bár az anód (egyen)feszültségét még mindig nem tudjuk/tudom. Csak azért "pozitron"-oztam, mert úgy tűnt, hogy a katód meg rács jóval pozitívabbak az anódnál. Ugyanakkor mit jelent az rms az értékek mellett (amiknek a különbsége a 7.4V), nem azt hogy azok váltóáramú szimulációs értékek? Mert akkor még mindig zavaros számomra,
nem érdekes a földhöz képesti feszültség
Persze, hogy nem, de kell valamihez képest mérni.
-
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #14148 üzenetére
Máshol nagyjából iyen kapcsolást használnak:
Ami nekem gyanús:
Mit mutat a Tina, mekkora a jobboldali trióda rács- és katódfeszültsége? Nekem erősen úgy tűnik, hogy a rács pozitívabb jóval, innen pedig rácsáram meg egyebek következnek...A baloldalival szerintem minden ok.
-
válasz
CPT.Pirk #14148 üzenetére
A bal oldali bekarikázásnál szerintem rendbe van minden.
Ha Tina-ba van a létező összes kapcsolás akkor jogosan beleszólhat/felülbírálhat egy általad készített rajzot de ha csak félre akar vezetni akkor akkor a programok módosítása,eltávolítása rész ajánlom.(ez csak vicc volt)
Én egyszer kihagytam egy füles erősítőnél a rács ellenállást(mert a rajba nem szerepelt) és hamar rájöttem,hogy úgy sz..... volt az egész.Végül is ha úgy vesszük akkor volt mert maga a bemenet szabályzó poti töltötte be ezt a szerepet csak változott a rács ellenállás értéke.... -
Atos23
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14082 üzenetére
Volt egy adovevom anno, SE-600, Nixie csovekkel.
Valoban szep volt, de mokas volt, hogy a telen 5-10 fokos adoszobaban addig nem volt kijelzese a csonek, mig be nem melegedett az egesz keszulek belseje 10-15 fokosra
Persze ez nem a cso hibaja volt, de ennyi emlekem maradt meg roluk
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #14066 üzenetére
Ja, az elején írt jópár márkát. Mondjuk a dollár 2 dollár értékű ellenállásokon hasaltam egyet!
A bordák terén mekkora kellene? Kis p3-p4 borda tranyónként elég lehet? Hogy kellene ezt kiszámolni, hogy mekkora kell? A trafó ugye 60W, szóval ennél többre nagyon nem kell számolni.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #14054 üzenetére
Kiolvasva az Ágoston féle Audiofil erősítő építése c. könyvet, mégiscsak a JLH féle lesz megépítve. Ha ~300 oldalra csak ezt a tranyósat volt érdemes megépíteni, akkor ezt kell nekem is megépíteni. Azt írja a szerző, hogy a hangja ennek a tranyósnak áll a legközelebb a csövesekhez.
A héten megveszek mintent amit tudok, aztán kimarom a nyákot. Talán hétvégére meg is csinálom. Bár azért olvasgatok még, hogy melyik tranyókkal jobb a hangja, meg ki mit ajánl hozzá.
A 2000-res verziót fogom megépíteni szerintem. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #14025 üzenetére
Igen, én is láttam ugyan az a lábkiosztása...
A jövő heten még rászánom a rajzok kutatására, de a legtöbb oldalon a tranyósokat istenítik, ic-s erősítőket nem nagyon látok (amiket eddig nézegettem, aztán annyi)...
Elég ígéretesek ezek a Nelson Pass erősítők is.
Lassan elhiszem, hogy a kábelezés nem urban legen, a lap alja. Minden kábelnek más volt a jele...
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- PlayStation 5
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest