- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #55377 üzenetére
Kösz a részletes leírást, a végén lehet tényleg csak 4,1V ig töltöm a cellákat legalább kímélem is őket.
Egyébként ha már otthonra akarnék egy mini labor tápot akkor már érdemesebb lenne kicsivel többet rákölteni és venni egy ilyet? [link]
Egy 24V 3A laptop táppal hajtanám meg, egy kis műanyag dobozba építve egy ilyen kijelzővel. [link], illetve a potmétereket kicserélve rendes kézzel tekerhetőre. Valahogy így valósítanám meg. [link]
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #55405 üzenetére
A zenére kialvó led egy része az áramkörnek, mellette lesz még három csatorna, amik zenére villognak. Pontosabban a kimeneten később fet lesz, azon lesznek a ledek, de egyszer simán a kimeneten villogjon megfelelően a led, azzal már lehet vezérelni a fetet.
A 11V kondenzátorral akkor volt, ha ic nélkül csináltam a féltápot, simán két ellenállás+ a kondenzátor, ahogy a Te korábbi rajzodon is. Ha rendesen ic-vel csinálom, akkor beáll a 6V féltáp, de a többi része ugyanaz, mint az előbb.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #55395 üzenetére
Igen, azon a rajzon az összes visszacsatolás rosszul van. Viszont ha invertáló kapcsolásban használnám, az úgy nem lenne használhatóbb/egyszerűbb? Mivel ott nincs féltáp, nem kell a kimenetre kondi+dióda sem.
Feszültségek: ha bent hagyom a 100nF-os kondenzátort (C15), akkor közel 11V-ra elmászik a féltáp (12V a bemenő), ha kiveszem, akkor kb. beáll: 5,8-at mértem a gnd-hez viszonyítva, 5,7-et a + táphoz képest. A kimeneten a kondi előtt (IC1D 14-es lába) +6V van. Zenére semmi változás.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #55387 üzenetére
Nos ez így semmit nem csinál. A felső részt csináltam meg, a led fel se villan. Ha a tranzisztor helyére kötöm a ledet, amikor rádugom egy nagyon halványat pislanik (gondolom a kondi szép lassan valami minimálisan feltöltődik), aztán utána semmi.
Korábban ez alapján kötöttem én is a neminvertáló bemenetet egy ellenálláson keresztül a gnd-re (igaz ő az invertálót köti) csak később az ellenállást is elhagytam. Így működött, de ezzel a féltápos megoldással nem akar összejönni.
-
-
-
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #55352 üzenetére
Köszönöm, nálam is szimpla táp van, próbáltam korábban feszültségosztóval féltápot adni a neminvertáló bemenetekre, de úgy nem működött, csak ha a gnd-re kötöttem őket. Majd kipróbálom újra.
A diódákat akkor benne hagyom. Viszont nálad a második fokozat nem használ visszacsatolást, ha komparálni akarok, akkor nem használhatok? Csak mert így kevés lesz az erősítés, az első fokozaton is azért kellett az 1MOhm-os visszacsatoló ellenállás. A bemenetre kb. vonalszintű jel megy (most egy régi telefon fülhallgató kimenetéről hajtom).
A tranzisztoros megoldást ismertem, csak szerettem volna megúszni, gondoltam valamiképp megoldható a másik műveleti erősítő segítségével, ami úgyis adott az LM358-ban.
Kicsit ez a rajz volt az alapötlet, de máshonnét is ollóztam hozzá:
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #55292 üzenetére
Most gondolkodtam el rajta én is, hogy vajon minek kellett a tranziszor az egészbe...
Egyébként (megkésve bár, de törve nem) válaszolva a kérdésedre (az adatvonalról veszi a jelet?): nem.
A vcc+gnd lábakat használom.Mi lenne, ha az 5V-os relét nyersen (tranyó nélkül) használnám? Milyen káros mellékhatásoktól akarta az eredeti alkotó megvédeni magát?
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #55335 üzenetére
Kipróbáltam a 2. képeden látható kapcsolást is, az ic kimenete és a gnd közé kötve a ledet az folyamatosan világít, független attól, hogy a neminvertáló bemenetet a + tápra, a gnd-re, az első fokozat kimenetére, vagy akár a levegőben lógva hagyom. A diódák után kötve meg így értelemszerűen sötét marad a led.
Ha le tudnád írni, hogy az általam vázolt kapcsolással mi is a baj, akkor azt megváltoztatnám. Saját tapasztalatom az, hogy így működik, csak a hangerőt teljesen fel kell tekerni neki (és az erősítést is mindenhol), kevésbé érzékeny, mint a fényorgona többi része, amik az LM324 maradék három műv.erősítőjét használják. Persze azok érzékenységét tudom csökkenteni, de jó lenne inkább ezét növelni. Ráadásul ott a kimenet és a gnd közé van kötve a led, praktikusabb lenne, ha itt is úgy lenne.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #55335 üzenetére
Köszönöm a válaszod, próbálkoztam az LM339-el is, és a 741-est is néztem, de ott még ennyit sem sikerült elérnem.
"az IC2-nek nincs egy betervezett komparálási szintje"
Ezt egy kicsit kifejtenéd részletesebben? Pontosan min kellene változtatnom?
A diódás megoldást kipróbálom.
-
válasz
Kernel #55311 üzenetére
Töltés közbeni hőfok a nyári hőségben, autóban történő töltésnél mondjuk téma - bár lehet rá klímát kapcsolni + a kanóc elég hosszú ahhoz, hogy ne kelljen a napra tenni a pakkot.
Még egy pici feszmérőt sztem beletenszek a csomagba, h nagyjából tudjam, merre jár a töltöttség.
-
válasz
Kernel #55304 üzenetére
Még egy kérdés, hogy a 12V-os léptetőmotorok vajon kisebb áramerősséget vesznek fel, ha 12 helyett 15V-ot kapnak?
Konkrétan egy távcső-mechanikát kellene tápolni a cuccal, ami alapból autós 12V-ból táplálkozik, azaz kicsi többletfeszültség nem szabad, hogy problémát jelentsen.
A gyakorlatban így 10-es helyett 3db 4-es pakkal fűtenék be nekik, ilyenek készen kaphatók.
-
válasz
Kernel #55304 üzenetére
Köszi, megtaláltam ami leginkább érint (AAA), brutál, 1A-rel is lehet húzni ezeket a picikéket
Már csak egy kompaktabb 10db-os AAA-tartót kell vadászni hozzá, de lehet magam összedobom. (12V-ot kellene kiszolgálni vele - tudom, a 8db-os pakkokat is 12V-on marketingelik, de az ebből a valóságban kinyerhető ~10.5V sztem nekem soványka lenne).
-
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #55292 üzenetére
Nem én csináltam a kapcsolást, csak kaptam, mert panaszkodtam, hogy mindig úgy maradnak a dolgok (bekapcsolva éjjelre). Az indok pedig az 5V-os megoldásra az, hogy régebben ez egy monitor usb portjához volt csatlakoztatva, bontatlan (garanciavesztés) gépnél, tehát nem volt megoldható a közvetlen 12V-os relé.
De most, hogy mondod, lehet megoldom a te módszereddel, elvégre iparibb, minőségibb (és több fajta) 12V-os relét lehet venni, mint normális 5V-ost. (cáfoljatok meg, ha tévedek)
Az én gépem nyitva (még a ház fala sincs rajta), tehát megoldható a közvetlen vezérlés, de itt az elektronikai analfabétizmusom szól közbe: Nem kell semmi a relé és a táp közé? Nem lesz semmi gebasz a kikapcsolásnál?
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #55272 üzenetére
Szekunder kör elvileg rendben van,mert a dióda katódjár? adott feszültséggel működik a monitor,a háttérvilágításhoz kellene a táp. Csak kísérletezgetek vele,egy szakinak gondolom pár perces rutinmunka lenne
[link]Ez az a táp,működik a háttérvilágítás is,csak letilt.Ha a primer oldal működne,kész is lenne a monitor
Nem tudom hány volt kell az inverternek,12 szerintem kevés volt neki.
-
draco31
veterán
válasz
Kernel #55237 üzenetére
A Graetz-hidat kivettem, a jobb oldali volt benne. A két középső lábát nézve zárlat, egyik középső és negatív ág szintén zárlatot jelez. A másik kettőnél nincs ilyen. Gondolom akkor ez halott. A másik kettő azért van mellette, mert ez a kettő van csak a fiókomban. Lehet az egyikükkel helyettesíteni? Ha nem akkor majd veszek ilyet.
A nagy pufferrel 100 helyett 80mF-et mértem csak, kicseréltem egy másikra, amin 92mF-ot mértem.
Folytatom tovább az alkatrészek vizsgálatát közben. -
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #55244 üzenetére
Köszönöm a választ, de szerencsére találtam elfekvőben egy 4,5Ω-os 25W os potmétert, amivel már be tudtam lőni ~2,3Ω-ot amivel az li-ion teszter ~1-1,7A rel meríti. A csodás kínai minőségű 7Ω-os ellenállás amit a teszterhez küldtek csak kicsit csal 9Ω a valóságban.
Bár ugyan 25W van ráírva de ettől a kb 7W terheléstől is érzésre kb 70fokos a poti.
-
draco31
veterán
válasz
Kernel #55226 üzenetére
Közben okosítom magam netről is. Annyit csináltam, hogy pár alkatrészt kivettem, és az ESR mérővel megnéztem. Ezeket bekarikáztam. Rendben voltak. A dióda hídban nem vagyok biztos, most arra tippelek. Nincs kiforrasztva, úgy néztem. A két bemenetre ha oda rakom a multit, akkor sípol, ha az egyik bemenetre, és a + kimenetre rakom, szintén sípol a multi. Van 3db más tulajdonságú hidam is, nincsenek panelban benne, 2 kombinációban mutat értéket a multi, de nem sípol be zárlatra. De lehet hülyeséget beszélek, mint mondtam, kezdő vagyok még. Holnap folytatom a keresgélést.
-
vmk
tag
válasz
Kernel #55051 üzenetére
Visszatértem mert valami nem oké.
Első körben amikor teszteltem, minden rendben működött. Sajnos a rádiót önmagában nem teszteltem, csak 1-2 percig, mert alapból abban a módban kapcsol be a fejegység.A problémám a következő: ha rádió módban van pár perc után elkezd recsegni a jobb oldani hangszóró (első és hátsó egyaránt).
Ismét szétszedtem, kiróbáltam másik hangszórókkal, de ugyan az. Vissza állítottam az eredeti állapotot, tehát kiforrasztottam az AUX kábelt, de ez sem hozz megoldást.
Átnéztem a nyákot és volt egy IC(961) (bár nem azon a környéken ahol dolgoztam rajta), aminek a forrasztása sok lábánál elengedett, újraforrasztottam. Más szemmel látható hibát nem találtam.
Ha CD-re kapcsolok akkor ott minden rendben van, tehát CD-ről is jó a hang és az AUX kábelről is jó a hang. Csak a tuner részen rosszalkodik. Nagyon hangosan recseg, olyasmi mintha össze érintgetném a hangszóró kábelét.Valami ötlet, hogy mi okozhatja ezt?
Köszönöm.
-
Reneolus
tag
válasz
Kernel #55199 üzenetére
Köszönöm!
Akkor, ha jól értem, akkor pont az a két vezeték lesz a lényeg, amikben 0V -ot mértem. Az egyik az INC a másik az U/D. Mérésnél melyik láb lesz a föld? 4-es és a 7-es is lehet az? Mit kellene mérnem az 1. és 2. lábon, 0-5V közötti értékeket?Találtam egy másik rajzot:
-
Reneolus
tag
válasz
Kernel #55196 üzenetére
Szerencsére az erősítő eltárolja az utolsó beállított értéket
The EA 490-200 will always store the last "Sub Level" adjustment in an EPROM
chip. Therefore it is also possible to make one specific "Sub Level" setting
after the installation of the system and then disconnect the control panel from
the amplifier.Akkor a feladat az, hogy a 12V -ot le kell redukálni 5V-ra? Ellenállással, milyen értékűvel? Illetve az RJ11 -es kábel 4 eréből csak 2- őt kell bekötni? A 12V és a testet? Ennyi?
El tudnád magyarázni nekem, nagyon egyszerűen? Teljesen kezdő vagyok
-
Reneolus
tag
válasz
Kernel #55191 üzenetére
RJ11-es kábelt kötöttem be az erősítőbe, a kábel másik végének ereit mérem ki. Megnézettem egy ismerőssel, aki valamit konyít is az elektronikához, ő mondta, hogy melyik lábon mit mért ki, de ő is arra tippel, hogy a távirányító egy aktív eszköz lehet, mert a 12V (sárga ér) vs. 5V neki sem világos. Egyébként így néz ki az eszköz, UP és DOWN gombok vannak rajta:
Viszont akkor a távban még meg van bonyolítva, mert két gomb nem úgy működik, hogy az egyik up/down a másik pedig a szabályzó gomb, jól értem? Itt lesz a kutya elásva?
-
Reneolus
tag
válasz
Kernel #55072 üzenetére
Úgy néz ki, hogy borul az eddigi elmélet, mert digitális hangerő szabályzásról lehet szó. Az RJ11-es port egy X9313WP típusú IC -be van bekötve, ami maga egy digitális potméter.
Kép az IC-ről:
Addig sikerült csak eljutni, hogy az U/D láb a sárga vezeték (12V), a VSS és a VL láb a zöld vezeték (test).
Most teljesen meg vagyok lőve, tudsz segíteni a továbblépésben? -
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #55155 üzenetére
Általában a javítás közben kiderül a hiba oka, például miért pukkant el a primer meghajtás, mondjuk volt ott egy kapacitásszegény kondenzátor.
Mivel az egy teljesen független hiba, gyakorlatilag nincs olyan véletlen, hogy pont akkor öregedett el a fénycső, tehát feltételezhető, hogy annak nincs problémája.
De elméletben lehetne arra is gondolni, hogy mielőtt tönkrement a táp, kicsit túlpörgette magát, emiatt valamilyen kár keletkezett az inverterben, míg az alaplap megúszta, ilyen előfordul.
Volt már olyan, hogy az inverterben kettő közül az egyik kapcsoló FET zárlatos lett, az is épp így viselkedett, rövid időre bekapcsolt a fény. Méghozzá szintén kétcsöves kis LCD TV volt, csodálkoztam is, hogy zárlatos FET-tel egyáltalán elindult az inverter. (Tehát nem soktrafós, sok FET-es, aminek lehet részleges hibája.)
De attól még tény, hogy zárlatos volt, csere után megjavult. Azt viszont villámlás okozta.
-
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #55121 üzenetére
Hali Mester
Addig eljutottam hogy ajánlásod apalján Pc tápról adtam 5V-ot a scalernek,de a diódák után,hogy ne legyen veszteség! (előttük csak villan a powerled) A monitor reagál a power gombra,és
lámpával megvilágítva 1-2 mp-ig látszódik a Benq felirat! Kikapcsolás-bekapcsolás,ugyan ez!
Innet már egyenesben vagyok,vagy kell még valamit csinálnom? Nincs még háttérvilágítás megoldva.
Kell még valamit bütykölnöm,vagy ennyi? -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #55121 üzenetére
Tudom hülye kérdes, kollégámnak van egy 8as sorozatu samsungja, 6-7éves. A lánya meglocsolta a virágot és a tv-t is. Mondta, hogy pár napot szárította, valami két csík volt halványan függőlegesen, ahogy bekapcsolta, sejtette, hogy nem lesz jó, aztán szétszedte, kiszárította, valami papírszerű szalagkábelről magyarázott, meg a csatlakozójáról, hogy vizes, meg, hogy mostmár két kék csík van függőlegesen.
Így látatlanba szerinted érdemes lenne megcsináltatnia? -
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #55093 üzenetére
Úgy nézem a trafót ölte le, a szekunder részen már nem tudok áramot mérni rajta.
Egyébként szétszedtem magát a töltő részt is. Ennek sincs bonyolult elektronikája, pár ellenállás, 2 dióda, 1 kondi, 2p4m tirisztor, meg egy tranzisztor. Az ellenállások, diódák multiméter alapján nem rosszak, fogalmam sincs hogyan tudja megölni a tápot.
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #55101 üzenetére
Köszi hogy válaszra méltattál,nincs ez mindenhol így
A tápja elszállt,nagyfesz kondi,fet,meg még néhány alkatrész...
A szekunder oldal jó,arról akarom táplálni. A trafó után kötött feszültség eljut a scalerhez,és a 3,3v-os low drop IC is teszi a dolgát. Ha igy bekötöm egyből indulni fog,vagy kell a power gomb? Ha az elcédé ad képet
az már nekem tökéletes lenne,háttérvilágítást stb megoldom. A gépről 5v jó ötletezt a monitor ledesítést beraktad valamelyik fórumba?
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #55091 üzenetére
Pontosan ilyen mint a képen, holnap a munkahelyen kicsit leméregetem, de mivel "hibás" így kidobásra kerül azaz hozzám.
Szóval holnap a töltő részét szétszedem és megnézem mi lapul benne.
Egyébként csak tippelek, de valószínű valami rövid zár lehet a töltő részében. De nagyon fura, hogy mindkét adapter úgy halt meg, hogy ~2,5-6V ot tudott már csak kiadni, így az akkut is csak 2,5V ig töltötte. És így jöttem rá, hogy az adapter a rossz.
A trafón a diódákat lemértem, a dióda mérővel, semmi rendelleneset nem tapasztaltam, a kondikat sajnos nem tudom lemérni műszer híján. A trafót mivel/hogyan mérjem le.
-
Reneolus
tag
válasz
Kernel #55072 üzenetére
Köszi!
Ha jól következtetek, akkor az a lényeg, hogy a GND pontosan legyen beazonosítva, és jó helyre legyen bekötve. A ki- és bemenet felcserélesése csak a szabályzás irányában van jelentősége. A GND elvileg megvan, de azért az említett a zárlat mérést még megcsinálnám, nehogy kárt tegyek az erősítőben egy rossz bekötés miatt.
Segítesz a zárlat méréssel kapcsolatban, hogy hogyan kell elvégezni?Köszi
-
vmk
tag
válasz
Kernel #55047 üzenetére
Igen, bementet szeretnék varázsolni.
Igen, az a CD-tár csatlakozója, de a készüléken nincs ilyen csatlakozó egyáltalán és (gondolom ezért) nem is tudok átkapcsolni arra a bemenetre.Tehát elvileg ha 1-1 kondival kötöm rá a 16-17-es lábra, akkor az működőképes lehet?
Olyan megoldás létezik, hogy a CD része is működőképes marad? -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #55042 üzenetére
Volt egy kollégám, rendkívül tapasztaltnak vallotta magát. Még tanuló voltam egyébként, tehát nem sok közöm volt még a dolgokhoz.
Ő úgy oldotta meg a zárlatkeresést, hogy a 3, 15A es bizti helyett, berakott egy 15(16?)amperest, aztán ahol füstöl az a rossz. Ezzel megoldotta, és kiküldte a műszerészeknek. És verte a mellét, hogy tudja, hol a rossz a panel. Persze egy smd greatzet már nem tudott kicseréni.Na persze olyat is hallottam, hogy pár naponta kiverte a biztit valami, a szerelő meg berakta a csavarhúzóját. Hát kiderült, hogy hol a gond.
-
draco31
veterán
-
draco31
veterán
válasz
Kernel #55039 üzenetére
Kaptam ezt a monitort, ki volt menve a biztije, én meg összekötöttem a bizti két lábát, vagyis áthidaltam a biztit, arra reagálta ezt. Van egy másik monitor tápom, abban biztosan az inverter van kimenve, mert kép van, de háttér világítása nincs. Ez a tekercs viszont nem ugyan az ha jól látom, mert gondolom olyan nincs, hogy egyforma, de más a felirat rajta. Ami eldurrant: 1J 42028.031 ZT 1050
Ami van: LF-002500 LITAI 0537 -
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #55035 üzenetére
Kösz a segítséget, akkor szerintem berendelem ezt, meg a CC/CV konvertert aztán össze dobom. Én is szívesen adnék neki 16V ot, de sajnos az akku házában nem nagyon van már hely , bár +2db akku lehet még beleférne.
Egyébként ez a CC/CV modul, egy sima szabályozható táp? Vagy tud valami funkciót ami a töltéshez nélkülözhetetlen? Gondolom ez is ugyan olyan úgy jó lesz mint amit te is linkeltél. [link]
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #55027 üzenetére
Na valahogy én is így akarom mint te. Egyébiránt lemértem az akkun lévő egyik pólus kábelét, és 2 mm2 kábel, ami max 20A bír el kb, szóval nyilván a gyártó is túlbiztosít, én se hiszem, hogy 10-15A több terhelés lenne.
Én úgy csináltam, hogy 2x3db cellát sorba kötöttem, majd az így létrejövő két akkupakkot párhuzamosítottam. Vagy érdemes úgy ahogy te, hogy kettessével párhuzamosíok 2x3db ot majd a létrejövő 3 "cellát" sorba kötöm.
Én is mértem a cellákat, nekem kb 1V ot esett a feszültség maximális fordulaton.
Egyébként, te hogy töltöd? Külön külön minden egyes cellát egyesesével?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #54995 üzenetére
Basszus tényleg, az lesz. Ez a hülye jel van rajta [link], nem ismertem eddig. Köszönöm.
Egyébként semmi extra, jobbra a +24, balra egy reed érzékelő..
A tápra párhuzamos. A led meg sorba van kötve.ribi&mezis, nyilván nem tudom, azért kérdezem.
Műszer meg fölösleges, ott a led, de nem a működése volt kérdéses.
Pár reed csövet már láttam, de a led+ érzékelőn kívül más nem szokott benne lenni. A gyártó alapján pedig nem tudtam beazonosítani. -
válasz
Kernel #54973 üzenetére
Jaj de jó
Akkor marad a 6csatornás verzió, vagy 2×4csatornás ha rápillantásra akarok mindent látni vagy csökkenteni a ventilátorok számát, hogy egy 4csatornás vezérlő elég legyen és akkor át is lehet emelni a mostani változatot az új házba mert az újabbak valamiért nem olyan szépek
-
válasz
Kernel #54949 üzenetére
Na majd meglátjuk, mert ez esetben a vezérlés az ami fontos - a vezérlő érzékeli a megfelelő ventilátor fordulatszámát és az alapján tudjuk a tekerővel állítani a kívánt értékre. Kettő esetén gondolom kikötés a két tök egyforma ventilátor, mert ha csak 1db mehetne egy ágra az már komoly 12wattos ventilátor lenne...
Remélem működik majd a dolog. Nincs hely második vezérlőnek, 6csatornásnál meg csak 2csatorna adatát mutatja egyszerre nekem meg az összes kéne...
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #54952 üzenetére
Nem fagy le a box, és nem pörget fel semmit.
Úgy marad az energia takarékos módban USB tár.
SW-nek kellene mód kapcsolást végrehajtatni adat jelen és indítást kérni az USB tárnál, nem 5V-al, mert az ott van.
Mivel ott van az 5V a sima USB tár lehúzás okoz újraindulást a box-nál. -
darvinya
titán
válasz
Kernel #54949 üzenetére
Ez kifejezetten USB tár, aminél csak Hub/másik USB fejen lehet táp.
Nem beolvasással van a gond, hanem mikor nincs használatba (olvasás/írás), akkor energia takarékos módba lép.
Azaz csak fejléc látszik(első beolvasáskor lévő mappák/file-ok), de maga lemezek nem pörögnek.
Ez látszik is, mivel ekkor visszajelző LED sem világít.Nem nagyon értem, menet közben fontos ki/be kapcsolgatni, vagy mi a gond...
Egyszerűen ilyenkor újrakapcsolja be USB tárat, mert fenti helyzetből csak így hozható ki.
Mert tárat leválasztani box-on nem lehet, lehúzni róla viszont újraindulást okoz, ami érthető is, mivel fejléc van. -
válasz
Kernel #54937 üzenetére
Traktorban a szivar direkt módon kapcsolódik, quadban elemezni kell, autó ami teljesen saját az még nincs. Traktorba viszont már egy ideje van egy ilyen, induláskor mindig jól jön az akkufeszültség ismerete. Meg menet közben is... hőfokok is jól jönnek na meg az óra, nehogy véletlen többet dolgozzak a kelleténél
Quadra viszont csak nem tenném mert nem vízálló, ezért gondoltam a 3LED-es CTEK variánsra ahol egyértelműek a teendők egy ellenőrzésnél: lemerült és tölteni, lemerülőben tölteni vagy haladni, feltöltve.
Na mind1 akkor ez a verzió még egy pár alvás kérdése a lényeg hogy töltő kiválasztásra került és beszerzés alatt.
-
válasz
Kernel #54925 üzenetére
Értem köszi, akkor megindul a beruházás. Megpróbálom a csajt is belealkudni valahogy
A szivargyújtó kiegészítővel szivargyújtón keresztül is mehet a töltés igaz? Indulás előtti gyors ellenőrzésre viszont praktikusabb volna ez, remélem beszerzik... ezen keresztül is mehet a töltés igaz?
Használati útmutatásban van egy ilyen: "Egyes járművek pozitív földelésű akkumulátorral rendelkeznek" - ilyen ma már nincs, csak a nagyon régi járműveknél ugye?
-
válasz
Kernel #54895 üzenetére
Na körülnéztem CTEK témakörben. Gyártónál egyszerre szűrtem quad, autó, terepjáró, és traktor területet, amire a végén már csak az MXS 5.0 jött ki. Ha ez megfelel a célnak (piktogramok alapján is jónak tűnik) akkor ez volna a beszerzési hely mert egyszerűen megoldható lenne a csúszásgátló bevonat és a szivargyújtó kiegészítő is egy fuvarral. Gondolom a szivaros kiegészítő által a szivargyújtón keresztül is képes tölteni az akkut ami borzasztó előny lenne.
A quadban lévő akku 12V-os és "charging method 1.8A 5-10hr" feliratot sikerült kivenni rajta - nem szereltem ki csak emiatt. Ezek alapján a töltő képes ilyen kis akkut is kezelni, mert annál 1.2Ah - 110Ah tartomány van feltüntetve. Jól gondolom?
-
-
-
-
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #54839 üzenetére
Köszönöm
Nemrégiben kért fórumtárs segítséget Chromecast HDMI dugója javításban, mert letörték.
Ezt újraépítettem (mert más nem volt).
Lábak a helyén, minden stimmel, de kép nincs.
Tv érzékeli, hogy van porton valami, de „Nincs jel” felirat van csak.
Ezért kezdtem méregetni mi lehet a gondja, mert minden más működik. -
vizimento
senior tag
válasz
Kernel #54844 üzenetére
És PWM-el vajon mekkora max fesszel próbálkozhatok?
(#54843) SchumiBácsi
Nyilván nem autóban üzemel, hisz akkor minek kisérleteznék a feszültséggel, az ott adott, ahogy te is írod, a töltőfesz (ami max 14,4V ha emlékeim nem csalnak)...Az ablaktörlő rudazat helyén egy hajócsavar szerű kihajtás van, sűrű folyadékot/masszát kever egy hordóban. Elindulásnál kell a nyomaték, de utána ha az egész anyag kering már, nyilván sokkal kevesebb kell a keringés fenntartásához.
Akkus fúró/csavarozót próbáltam gyárilag 18V-ost, de én 12V-al tápláltam, mégis túl nagy volt a fordulat (kb 200/perc) és zavaróan hangos volt.
Aztán jött ez az ablakmosó, szintén 12V-al, hangja sokkal elviselhetőbb, de a fordulata meg túl alacsonynak bizonyult (kb 60/perc)
Valahol 100-120/perc körül lenne szerintem ideális a keverés sebessége, a kérdés hogy hogy érjem el.
Lehet megpróbálkozok egy kis akkus csavarbehajtóval... Arra 200/perc van írva üresjáratban, nem tudom hogy terheléssel mennyi lesz... Illetve az 3,7V-ról üzemel, nem tudom azt honnan fogok szerezni fixen (lehet bepróbálkozok az 5V-al, nem tudom bírni fogja-e). Meg persze kérdéses, hogy elég nyomatéka lesz-e!
Ezért lenne jó inkább az ablaktörlő motor fordulatán emelni valahogy...
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #54809 üzenetére
A találatok új KamAZ-ok, amik félig Rábák.
4310/5511-es volt katonai/fél.katonai szériás nagy tételben, és azokon 3db akku, vagy 2db tégla nagy akku volt.
Rádiós KamAZ-on 6db 24V-os tégla akku van.De annyiféle variánsa van, hogy biztosat a konkrét autóról lehet megállapítani mi van benne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Macbook Air M2 8/256 100% akku
- Iphone 14 Pro fehér-ezüst 128GB nagyon szép
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 64Gb Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest