- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Speeedfire
félisten
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20663 üzenetére
Én is ilyen bufferről olvastam a csővel kapcsolatba. Ez a buffer mire jó, mit csinál? Rontja a hangot javítja? Ilyenről még sosem olvastam.
A DAC-ról ezt írta ELP:
A DAC kimenetén egy 3-ad fokú csebisev szűrő található, amit 20kHz-re és 0,1dB hullámosságra méreteztem. Az alsó határfrekvenciája 1,5Hz, a felső határfrekvenciája 22,5kHz környékén van. 3dB-t erősít is, így a vonali kimenet 0dB-nél 1,1V-ot ad le, 100 Ohm-os kimeneti impedancia mellett.
-
Speeedfire
félisten
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20631 üzenetére
Ube, jelenleg 42V lenne, bár nem találom mekkora a max fesz, amit még elbír.
Van itt valami 40V, de ha az valóban igaz, akkor el kell gondolkozni rajta, mert így bukta lenne az egész. Leégne minden.
Az Uki az fix a 7812-esnél, az 12V.Gyors guglival esetleg ez lenne helyette: TL783C
Lompos48: Európa?!
Hát nem hiszem, hogy 0.5-1A-nél többet ennének a nyákon lévő alkatrészek. 2 tranyó, pár ellenállás, 1 relé meg 1 kondi. -
válasz
CPT.Pirk #20617 üzenetére
Én is hallottam az UTP kábel felhasználásáról csak ép hangfal kábel ként.Ezek valami őskori szerverek közt használt UTP kábelek voltak amik kiskereskedelembe sosem kerültek ki.De lehet,hogy ez is csak "városi" legenda mint az általam most használt cső leírása.
-
theiron320
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #20600 üzenetére
Csak a tx és rx kell.Seagate hardba lehet igy életet lehelni.
szerk.anno a seagate hardok megdöglöttek a hibás fw miatt.vagyi nem megdöglöttek csak na, fw hiba és bios nem érzékeli.és ha rákötöm a hardra a tx és rx lábakat akkor hyperterminal megismeri és visszalehet hozni az életbe.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20572 üzenetére
Számításba kell venni, hogy a 4 diódát lesöntöli a 2 E-B átmenet (hacsak nem Daringtonok vannak a végfokban), az ellenállásokon átfolyik a diódákat polarizáló áram, de a tranzisztorok bázisárama is. Szerintem 1.46 körül folyik, vagy annál kevesebb. Szimuláld le Tina-ban.
(16V-2xVbe)/10k és a bázisáramokkal nem számoltam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20570 üzenetére
A T2, T3 mindkettő emitterkövetőként működik ebben a kapcsolásban. Tehát ha a kimeneten fél táp van, ahogy illik (akkor pedig hiányzik a kimenő kondenzátor!!!!), akkor a bázisokból kell ezt biztosítani. Ez pedig csak az R7 és R8 szimmetriájából oldható meg, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a T1 kollektorától jobbra a virtuális középfeszültség felől nézne a pnp és npn ágak egymás "tükörképei". Arról nem is beszélve, hogy a 8 ohmos galvanikusan kötött hangszóró mindent elhúz lefelé egyenáramú szempontból.
-
válasz
CPT.Pirk #20526 üzenetére
Én nem merülök ilyen mélységig a dolgokban mert az elektronika "anatómiája" annyira nem köt le.Főleg azok után amikor egy 20Hz-től 20kHz-ig működő csöves jelgenerátorra rákötöttem a scope--ot és az AKG K240 fülesemet akkor döbbentem le,hogy milyen"lyukas" a fülem.Vannak sajnos tartományok ahol már nem hallok pedig a scope mutatja,hogy a jel ott van és a felső kategóriás fülesről elhiszem,hogy ki is adja a hangot(de azért több fülessel is elvégeztem a tesztet)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20525 üzenetére
Arra kapható vagyok/leszek, hogy ha nekidurálom magam majd mérek egyet a Quad-on. Annyira még emlékszem, hogy a hőskorban négyszögimpulzussal is mértem és nem volt gond a 20kHz átvitelével. Ha gond lett volna a harmadik/ötödik harmonikussal, az meglátszott volna. Aztán - ugye - fotóm nincs róla, akkor nem volt divat
.
A légszerelést ellenben nem nagyon tudom összehozni, mert annál azért bonyolultabb egy Quad.Csak azért kötök bele ebbe az ügybe, mert nagyon szép GHz-es áramkörök születnek NYÁKra, igaz a szimulációs programok ott figyelembe veszik még a NYÁKszigetelő anyagát is. Meg azért el 100kHz-ig nem nagyon nyomnak a latban parazita kapacitások meg induktivitások.
Tehát fenntartásaim vannak.
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20425 üzenetére
Jó, de a tanárok nem a hétköznapi dolgokat vizsgálják. Anno nekem is voltak elektróból olyan feladatok, hogy csak néztem...
AC körben 2-3 generátor, több ellenállás, kondi, tekercs és akkor szuperponáld, meg még csinálj vele 4-5 dolgot 1 óra alatt....
Mondanom sem kell, hogy elég szűrő tárgy volt. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20414 üzenetére
Nem tudom.
De nem a teljesen független két csatornás, mert azoknak ha ketten vannak mindenképp függetlennek kell lenniük. Esetleg teljesen független két vízszintes eltérítésű. Igaz olyan még nem láttam/hallottam. Ugye az idő tengely általában (mindig
) az abszcissza.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #20380 üzenetére
így valamivel nagyobb puffer kondikat kell alkalmazni.
Legalább kétszer nagyobbat ugyanakkora fogyasztáshoz. Képzeld magad elé a lerajzolt hullámformákat! A nagyobb kondihoz, pedig nagyobb töltőáram is társul, amiért a diódák választására is illik figyelni.
Nekem egy ilyesmi elvű csak egyszerűbb kapcsolás kellene, ahol átlátható, hogy miként kell a két végtranzisztort beállítani.
Mit akarnál még ebből is megspórolni?
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20304 üzenetére
Hát nem tudom, én ennek a frekvenia dolognak annyira nem vagyok "híve". Ott van még a doboz is, a hallás, akkor ahogy írod a nyák. Ennyire nincs jó hallásom. Ha a 20Hz-20kHz megvan az erősítőben én már boldog vagyok.
Valóban aki csöves hangzást akar akkor építsen csövest. Csak ugye így tranyóssal olcsóbban lehet elérni hasonló hangzást.
Apropó a múltkor írta valaki, hogy ismer olyan embert aki olcsón szokott tekercselni. Megírná nekem az illető elérhetőségét?
Apropó, hogy lehet tesztelni win alatt infra portot? Vettem egy usb-s infrát, de nem tudom, hogy lehetne tesztelni. Felraktam ezt a grinder programot, de semmit sem lát. Egy teszkós thomos multi távirányítót akarok betanítani neki.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20301 üzenetére
Igen, nézegettük ezt is régebben, de ez nagyon fűt. Nem mintha a hta nem.
Igazából szerintem nagyjából egyféle lehet a hangzása, mert mind a kettőre azt írják, hogy csövesszerű a hangja. Természetesen nem lesz csöves a tranyós, csak hasonlít rá.100kHz nagyon sok, annyi teljesen felesleges. 18-20kHz felett már úgy sem lehet hallani.
-
artiny
őstag
válasz
CPT.Pirk #20289 üzenetére
En se mondanám hogy értek hozza
pedig kéne...
Nekem olyan kéne amit szabad szemmel lehet meghatározni, és nem is kell használni semilyen programot hozzá (csak Matlabos tantárgyon adják majd) Semmi féle példát nem oldottunk meg ilyenre....
Valami sinusos dologrol lenne szo,aminél konnyen megalapithato ezek. Nem is tuodm hogy mi lenne egy grafon a faziseltolas es ez...szoval azert kerdem hogy
valami peldan megmutatni hogy hol van.
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20286 üzenetére
Jelenleg ez van most nekem. Ez cserélve lesz (igaz ezt mondom már régóta, de még nem jutottam el odáig) idővel.
Egyes helyeken 88dB máshol 85dB az érzékenysége. Nem tudom melyik a valós érték. Amiket nézegetek dobozokat, azok 91-92dB-sek. Szóval a mostaninál hangosabbak leszek és szebben is fognak szólni. -
BigBlackDog
veterán
-
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20153 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy nem fogyaszt sokat, de ha már vennék bele akkor ne a venti legyen a szopóág a jövőben. Bár tény, hogy a következő konfig nem mostanában lesz, illetve ha lesz akkor az még kevesebbet fog fogyasztani.
Hát, most eléggé 2 szék között érzem magam így.
Csak, mert agyaltam egy AC F12-es ventin is, csak ott meg nem tudom, hogy mekkora fesz kell neki az induláshoz. Viszont nagyon halk 22.5dB, 74CFM, emiatt is kérdeztem a múltkor a feszültséggel való szabályozást.
dudika10: Na, mire megírtam te is ugyan ezt írtad.
Hát, lehet megálmodom mi legyen. -
Speeedfire
félisten
válasz
CPT.Pirk #20148 üzenetére
Hát, alapból ilyen volt benne.
D12SH-12 120mm 12V 2200rpm 88CFM 40dB
Gyengébbet nem szívesen raknék bele, ha már a gyártó ezt "találta ki" oda (gondolom ezt tudták olcsóbban beszerezni).Gondolkoztam "kisebben" is, 74CFM, 29dB.
A durva, hogy írtam a gyártónak (gigabyte) is, hogy mivel lehetne helyettesíteni. A válasz az volt, hogy vigyem szervizbe...
Lompos48: Hát ezt most nem nagyon értem. -
malwy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #20077 üzenetére
Én is áldom az eget, hogy 28003as Fahrenheitet vettem meg a piros helyett. Nézegettem praktikerben, a piros nagyobb teljesítményű papíron, olcsóbb.
De szerencsére a fehéret hoztam el, gondolván nem hiába drágább a fehér, illetve hőmérséklet szabályozás stb.Igazából nem tudom pontosan, miért e mellett döntöttem anno.
-
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk #19922 üzenetére
Nemrég újítottam én is egy Samsung UE37D5500RW 37_ LED TV-re. A leírás szerint hang kimenet csak a fejhallgató és az optikai SPDF. Ez így "ázsiai" megoldás, de a Samsung TV-k fórumán kaptam az ötletet, hogy próbáljam meg a SCART -ot. Onnam is kijön a hang mindig amikor a tunerjét használom. USB, DVD esetén nem. Bizonyára arra gondoltak, hogy a házimozi rendszerüket is el kell adni, dobd már ki a 30 éves sztereo HiFi-det !
(Nem merek firmware-t frissíteni, mert lehet, hogy az újabban már "kijavították" ezt a hibát !)
-
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19784 üzenetére
Érdekesek a "betörések". Kérdés, hogy ismételten jelentkeznek-e. Ha igen, jó lenne magyarázni valahogy (lásd első görbe 10kHz környékén). Ha nem, akkor esetleg átlagolni több mérésből.
Van ilyen "micropower" erősítőm, kis komplet IC, azt ki lehetne mérni. Ki kellene találni, hogyan is nézzen ki a mérő kör. Bemenetre kell egy osztó, hogy 3.3V -> vonali szint meglegyen, de mi kell a kimenetre?
Én kivennék minden szűrőt a mérőláncból. A kimenetet/bemenetet pedig egyszerűen osztanám úgy, hogy ne lőjön sehol túl a méréshatárokon, de nem annyira, hogy a pontosság róvására menjen. Ezt szkóppal mérve meg lehet(ne) állapítani. Tehát maximális amplitúdón, ahol még épp' nem lő túl.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19782 üzenetére
Így tiszta az ügy. A kondi természetes. Az ellenállás is az. Az erősítő bemenete egy egyenáramú fokozat. Ha pici is, de kell neki az az adatlapban bias current-nek nevezett valami, amit ellenállás nélkül a plusz bemenet nincs honnan megkapjon. A diódák erre nem alkalmasak, csak (
őrző-)védő szerepük van.
Ez egy nagyszerű alkalmazás, elteszem a rajzot, akkor is ha inkább didaktikus célra használható.
Még "befizetnék" egy bármennyire kicsi teljesítményű erősítő átviteli karakterisztikájára.
-
xKacsax
aktív tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19720 üzenetére
Ez összevág azzal, hogy GND-t kötve a bemenetre 0.03-0.04V feszt mér az AD.
Legalább egy dolgot megértettünk.
Egyébként az 1Mohm ellenállás beépítéséről mit gondolsz?
Ebben a fázisban igen. Majd még kísérletegetsz és hasonlítgatod az eredményeket. A magyarázatot egyelőre jegelni kéne, mert rejtélyes.
...tényleg össze kötődik a scóp bemeneti ellenállása az AD bemenetével, ezt megmértem.
Gondolom a testföldelés miatt. Én (nem tanács, csak vélemény, nem muszáj követni
) betáplálnám a szkópot föld nélkül egy mérés erejéig, hogy lássam akkor bizony mi mérhető.
Új hozzászólás Aktív témák
- Logitech Z906
- PlayStation 5
- Elvette a PCI Express 5.0-t az egyes alaplapjaitól a Gigabyte
- Raspberry Pi
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Elektromos autók - motorok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Ryzen 3 7320U/8GB DDR5/512GB NVME SSD/Radeon 610M/ Notebook.
- Samsung Galaxy Tab S9 / S10 FE + / Ultra - Wi-Fi / 5G / Bontatlan - 3 év gari
- Playstation 4 500GB + Ingyen Szállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3068
- LG UltraGear 32GQ85X-B LED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest