- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #20603 üzenetére
Ránézésre igen. Mondjuk a tüskesor biztosabb, ott egyértelműen jelölték.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #20601 üzenetére
Jah, a hyperterminal... Windows alatt egy kupac gebasz a soros port kezelése, így még akár működhet is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #20599 üzenetére
Mit szeretnél vele csinálni? A hardveres handshaking vezetékei nem kellenének?
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18735 üzenetére
XP natív programja, minden trükközés nélkül működnie kellene, soha nem volt vele gondom
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18733 üzenetére
milyen oprendszerrel ? nekem még Win7 x64 alatt is sikerült működésre bírnom - bár az általad leírt jelenséget produkálta először, de az admin módban indítás megoldotta...
alternatív megoldás, hogy VMWare Player-be felhúzol egy XP-t, majd annak átadod az USB eszközt, telepíted, és onnan futtatod a hyperterminal-t
-
theiron320
aktív tag
válasz
theiron320 #18732 üzenetére
Igen.Egy baj van.Minden leírásban amikor bekötik a hdd-t megnyitják a hyperterminalt.Nekik megy de nekem nem.Nem érzékeli amit nyomok a billentyűről és így 3 nap keresgéles megy kárba
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18728 üzenetére
ránézésre és leírása alapján ez a linkelt cucc valóban egy mezei RS232 sorosportot (akár alaplapi, akár USB-s) alakít TTL jelszintre - de ha már 4$ free shipping, akkor inkább rendelj 3$-ért egy olyan USB>TTL soros adaptert amit előbbre linkeltem, és azt közvetlenül használhatod drótozás nélkül, még a kábel is jár hozzá amit csak rádugsz és működik - ha a vinyó is úgy akarja
eldönteni egy elméletben USB>RS232 soros adapternek eladott cuccról hogy valóban RS232 jön e ki belőle, vagy TTL? rámértem az alaplapi portomra, és az 5<>2 vagy az 5<>3 lábak között nyugalmi állapotban -12V-ot mértem (azért nem mondok konkrétat hogy 2 v 3, mert a kábel amit a portra dugtam most nem tudom hogy kersztkötésű vagy egyenes). USB-s adapteren általában nem szokott meglenni a -12V, de ha bármi negatívat mérsz az már TTL nem lehet... a TTL jelszint 0-5V között váltogat, esetleg ha LVTTL akkor 0-3.3V között, de ez már mind1, működnie kell, ennyi tolerancia van a CMOS áramkörökben
-
And
veterán
válasz
Bocs, nem figyeltem oda. Tehát: ez valóban egy MAX232, vagyis TTL-RS232 szintkonverter. Egyébként érdekes módon a szokásos USB-UART-ok (mint a korábban emlegetett FTDI-chipek) is első körben TTL-szintű jelet adnak és fogadnak, azt egy további szintkonverterrel alakítják RS232-re, olyannal, amilyet linkeltél. Tehát egy USB-RS232 átalakítóban jó eséllyel jelen van a TTL-szint is, csak az nincs kivezetve egyik külső csatlakozópontra sem.
-
And
veterán
válasz
A képen is jól látszódik a MAX232-es, ezért biztosan nem TTL-szinteked ad. Olyan RS232-átalakítót elvileg nem árulnak, amelyik nem RS232-szinteked ad, különben nem sokra mennénk vele. Biztos meg úgy lehetsz benne, hogy a GND-hez (5-ös pin) méred a kimeneteket (3, 4 és 7), és ha azokon +/-10V körüli feszültségeket találsz, akkor az biztos nem TTL.
-
válasz
theiron320 #18697 üzenetére
Letöltöd Win-re pl.Ubuntut és felrakod pandrivre.Bebootoltatod és még telepíteni sem kell.Vagy lemezre írod (úgy egyszerűbb) és azt bootoltatod be.
-
mezis
félisten
válasz
theiron320 #18682 üzenetére
Üdv.!
Én egy ilyet ajánlok. Legalábbis színre, formára így néz ki az, amit probléma mentesen tudok használni Win7 és WinXP-vel is. (Drivert automatikusan megtalálja.)
Ezt a fekete trutyit, viszont nem ajánlom. Működik ugyan - valahogy. WinXP-hez is és Win7-hez is kész szenvedés a driverprobléma megoldása.
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18692 üzenetére
szerintem a kollégák kissé félrevezettek a sorosporttal, mert nem sima sorosportra van szükséged ehhez. a mezei PC sorosport az +/- 5-12V-al kommunikál (+invertált jel), ami az ilyen elektronikákkal 100% hogy nem működik, sőt tönkre is teheti azt
soros TTL jelszintre van szükséged, amit a sorosportból is létre lehet hozni egy MAX232 / MAX3232 IC-s kapcsolással, de ha úgyis venni kell hozzá, akkor már egyszerűbb egy USB > soros TTL adaptert beszerezni:
ha sürgős, akkor ~2e pénzért angliából: [link] (5-10 nap szokott lenni angliából)
vagy ha ráér akkor ~650-ért kínából: [link] (ez szerencsétől függően 2-5 hét)
esetleg ez itthonról, szállítva egy ezresért: [link] - de ehhez úgynézem kell a jó forrasztópáka, mert az SMD padokra kell rácsatlakozni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18690 üzenetére
Átalakító nem kell, mivel az UART = soros port. Ha megnézed a lábkiosztás, ott vannak a neked kellő vezetékek:
Azt, hogy az hdd elektronikája is TTL szintű uartot használ-e, azt nem tudom biztosra, de valami ilyen rémlik a te kábeledről is.
-
válasz
theiron320 #18684 üzenetére
Üdv
OS X,Linux? HDD kezelésbe kicsit "okosabbak" mint a Win.
Win által "láthatatlan" flash eszközökből párat hoztam vissza a "Win-es" életbe. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18687 üzenetére
Az párhuzamos port. Ez a soros port:
-
theiron320
aktív tag
válasz
theiron320 #18686 üzenetére
Akkor gondolom egy mezei nyomtatókábel [link] sem jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18684 üzenetére
Ez nem sima csatlakozó, bele van építve egy kis IC, olyasmi, amit mondtam.
Szerezz egy ilyet, vagy szerezz egy olyan alaplapot (régebbi számítógép) / laptopot, amin van soros port (pl. egér ment rajta régen), vagy egy PCI-s bővítő kártyát, aminek van soros portja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18682 üzenetére
Az USB önmagában nem alkalmas erre. Kell egy USB-UART híd, azoknak van RX, TX, CTS és RTS lába. Ilyen modulokat lehet venni készen, pl. FTDI-232 -es chippel.
Következő probléma az adatformátum, baudrate ismeretének kérdése, valamint ezek ismeretében még mindig tudni kellene, hogy mit "kell mondani" a vinyónak soros porton. Ha nincs erre valami célprogram, vagy nagyon precíz leírás, akkor nem látok rá esélyt...
Egyébként mi az, amit ilyen módon ki tudnál javítani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Windows 11
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Spórolós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest