- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Komoly akcióval érkezik Magyarországra a Honor Magic V5
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #20603 üzenetére
Ránézésre igen. Mondjuk a tüskesor biztosabb, ott egyértelműen jelölték.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #20601 üzenetére
Jah, a hyperterminal... Windows alatt egy kupac gebasz a soros port kezelése, így még akár működhet is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #20599 üzenetére
Mit szeretnél vele csinálni? A hardveres handshaking vezetékei nem kellenének?
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18735 üzenetére
XP natív programja, minden trükközés nélkül működnie kellene, soha nem volt vele gondom
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18733 üzenetére
milyen oprendszerrel ? nekem még Win7 x64 alatt is sikerült működésre bírnom - bár az általad leírt jelenséget produkálta először, de az admin módban indítás megoldotta...
alternatív megoldás, hogy VMWare Player-be felhúzol egy XP-t, majd annak átadod az USB eszközt, telepíted, és onnan futtatod a hyperterminal-t
-
theiron320
aktív tag
válasz
theiron320 #18732 üzenetére
Igen.Egy baj van.Minden leírásban amikor bekötik a hdd-t megnyitják a hyperterminalt.Nekik megy de nekem nem.Nem érzékeli amit nyomok a billentyűről és így 3 nap keresgéles megy kárba
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18728 üzenetére
ránézésre és leírása alapján ez a linkelt cucc valóban egy mezei RS232 sorosportot (akár alaplapi, akár USB-s) alakít TTL jelszintre - de ha már 4$ free shipping, akkor inkább rendelj 3$-ért egy olyan USB>TTL soros adaptert amit előbbre linkeltem, és azt közvetlenül használhatod drótozás nélkül, még a kábel is jár hozzá amit csak rádugsz és működik - ha a vinyó is úgy akarja
eldönteni egy elméletben USB>RS232 soros adapternek eladott cuccról hogy valóban RS232 jön e ki belőle, vagy TTL? rámértem az alaplapi portomra, és az 5<>2 vagy az 5<>3 lábak között nyugalmi állapotban -12V-ot mértem (azért nem mondok konkrétat hogy 2 v 3, mert a kábel amit a portra dugtam most nem tudom hogy kersztkötésű vagy egyenes). USB-s adapteren általában nem szokott meglenni a -12V, de ha bármi negatívat mérsz az már TTL nem lehet... a TTL jelszint 0-5V között váltogat, esetleg ha LVTTL akkor 0-3.3V között, de ez már mind1, működnie kell, ennyi tolerancia van a CMOS áramkörökben
-
And
veterán
válasz
Bocs, nem figyeltem oda. Tehát: ez valóban egy MAX232, vagyis TTL-RS232 szintkonverter. Egyébként érdekes módon a szokásos USB-UART-ok (mint a korábban emlegetett FTDI-chipek) is első körben TTL-szintű jelet adnak és fogadnak, azt egy további szintkonverterrel alakítják RS232-re, olyannal, amilyet linkeltél. Tehát egy USB-RS232 átalakítóban jó eséllyel jelen van a TTL-szint is, csak az nincs kivezetve egyik külső csatlakozópontra sem.
-
And
veterán
válasz
A képen is jól látszódik a MAX232-es, ezért biztosan nem TTL-szinteked ad. Olyan RS232-átalakítót elvileg nem árulnak, amelyik nem RS232-szinteked ad, különben nem sokra mennénk vele. Biztos meg úgy lehetsz benne, hogy a GND-hez (5-ös pin) méred a kimeneteket (3, 4 és 7), és ha azokon +/-10V körüli feszültségeket találsz, akkor az biztos nem TTL.
-
válasz
theiron320 #18697 üzenetére
Letöltöd Win-re pl.Ubuntut és felrakod pandrivre.Bebootoltatod és még telepíteni sem kell.Vagy lemezre írod (úgy egyszerűbb) és azt bootoltatod be.
-
mezis
félisten
válasz
theiron320 #18682 üzenetére
Üdv.!
Én egy ilyet ajánlok. Legalábbis színre, formára így néz ki az, amit probléma mentesen tudok használni Win7 és WinXP-vel is. (Drivert automatikusan megtalálja.)
Ezt a fekete trutyit, viszont nem ajánlom. Működik ugyan - valahogy. WinXP-hez is és Win7-hez is kész szenvedés a driverprobléma megoldása.
-
Peter789
senior tag
válasz
theiron320 #18692 üzenetére
szerintem a kollégák kissé félrevezettek a sorosporttal, mert nem sima sorosportra van szükséged ehhez. a mezei PC sorosport az +/- 5-12V-al kommunikál (+invertált jel), ami az ilyen elektronikákkal 100% hogy nem működik, sőt tönkre is teheti azt
soros TTL jelszintre van szükséged, amit a sorosportból is létre lehet hozni egy MAX232 / MAX3232 IC-s kapcsolással, de ha úgyis venni kell hozzá, akkor már egyszerűbb egy USB > soros TTL adaptert beszerezni:
ha sürgős, akkor ~2e pénzért angliából: [link] (5-10 nap szokott lenni angliából)
vagy ha ráér akkor ~650-ért kínából: [link] (ez szerencsétől függően 2-5 hét)
esetleg ez itthonról, szállítva egy ezresért: [link] - de ehhez úgynézem kell a jó forrasztópáka, mert az SMD padokra kell rácsatlakozni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18690 üzenetére
Átalakító nem kell, mivel az UART = soros port. Ha megnézed a lábkiosztás, ott vannak a neked kellő vezetékek:
Azt, hogy az hdd elektronikája is TTL szintű uartot használ-e, azt nem tudom biztosra, de valami ilyen rémlik a te kábeledről is.
-
válasz
theiron320 #18684 üzenetére
Üdv
OS X,Linux? HDD kezelésbe kicsit "okosabbak" mint a Win.
Win által "láthatatlan" flash eszközökből párat hoztam vissza a "Win-es" életbe. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18687 üzenetére
Az párhuzamos port. Ez a soros port:
-
theiron320
aktív tag
válasz
theiron320 #18686 üzenetére
Akkor gondolom egy mezei nyomtatókábel [link] sem jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18684 üzenetére
Ez nem sima csatlakozó, bele van építve egy kis IC, olyasmi, amit mondtam.
Szerezz egy ilyet, vagy szerezz egy olyan alaplapot (régebbi számítógép) / laptopot, amin van soros port (pl. egér ment rajta régen), vagy egy PCI-s bővítő kártyát, aminek van soros portja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
theiron320 #18682 üzenetére
Az USB önmagában nem alkalmas erre. Kell egy USB-UART híd, azoknak van RX, TX, CTS és RTS lába. Ilyen modulokat lehet venni készen, pl. FTDI-232 -es chippel.
Következő probléma az adatformátum, baudrate ismeretének kérdése, valamint ezek ismeretében még mindig tudni kellene, hogy mit "kell mondani" a vinyónak soros porton. Ha nincs erre valami célprogram, vagy nagyon precíz leírás, akkor nem látok rá esélyt...
Egyébként mi az, amit ilyen módon ki tudnál javítani?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Melyik tápegységet vegyem?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Tesla topik
- További aktív témák...
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 16GB RAM 512GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor 70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest