- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- iOS alkalmazások
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #136550 üzenetére
Amúgy a mozit én sem feltétlen szeretném túllihegni, meglepően élvezetesek a filmek egy klassz 2.0-n (2.1-en) is.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Na elsősorban ez járult hozzá ahhoz, hogy olcsóbbra cseréltem a mozim.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
mondjuk tapasztalatból jó surround még csak-csak akad (de ez is filmfüggő), rendes atmos/dts:x keverés mutatóban.
vannak kivételek, pl a Decision to Leavenek eszméletlen hangkeverése van, pedig egy koreai dráma, ahol főleg csak ambient irányokkal játszanak. Vagy ott a Whiplash és a Tár.
dgyuri0123: ja.
mondjuk nekem eleve kell 2 HDMI kimenet (meg 4-5 bement), NADok itt kiestek jellemzően. plusz rendes atmoshoz kell a 9.x sáv.
ez mainstream gyártóknál is alsó hangon újonnan a Denon x3800h
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
tranceplanet #136539 üzenetére
Nem vettem, mert eléggé felment az áruk. Egyelőre maradt a Primare i22 és a NODE (nem a power).
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Dißnäëß #136537 üzenetére
Mára odáig jutottam, hogy talán minden olyan filmet láttam, amik nekem számítottak/számítanak. Ezért is mondtam, hogy számomra (már) nem létezik az a film, ami miatt szükségem lenne egy sokcsatornás kombájnra. Sztereóval legalább annyira élvezek egy jó filmet. Ami meg rossz, (abból van a több) arra aztán végképp felesleges.
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985 #136542 üzenetére
Fene se tudja, még erősen filózás, billegés, mit is akarok.
Jó ez a D osztály mindaddig, míg
1. vagy könnyen javítod
2. vagy könnyen (és főleg kedvező áron) cseréled 1:1 ugyanolyanra
ha megfő valami rajta.Ebben a keményen integrált ligában a szervizelhetőség már nagyon kérdőjeles.
Persze fog a fene fűteni 7 csatornás AB osztály végfokokkal, de pont ezért mennék kommersz-de-jó TPA szériával inkább.@tranceplanet: mozira meg M28. Csak ha valami makkan, akkor gariztasd le. Ezek szerintem örülhetünk, ha 10 évet elmennek problémamentesen, de ne legyen igazam.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet #136541 üzenetére
A Niagara 7000-ben az erősítő a High Current (nagy áramú) aljzatok egyikébe csatlakoztatva nyújtotta a legjobb eredményt, így szélesebb és mélyebb színpadot, dinamikusabb hangzást kaptunk.
Az erősítő bejáratása után
Alakul, alakul.
Az első linked is Eigentakt amúgy.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #136537 üzenetére
Tonewinner AT-300 pl?
van HDMI in, van 8 csatornás analóg in. 13.3 csatorna, szóval 7.X.6os kiosztásra elég.
árban kb 1500 euro: drága, de tudásra elég speciális
VoidXs: ja, az emberi tényező (és percepció) néha okoz fura dolgokat.
mi volt az oka egyébként?
azt tudom, hogy minél kevésbé torzít a rendszer, annál kevésbé érződik hangosnak (akkor is, ha az).
-
tranceplanet
addikt
válasz
dgyuri0123 #136535 üzenetére
Visszaváltottam sztereóra és azóta sokkal nyugodtabb az életem. Nem problémamentes, de "nyugodtabb".
Végül vettél Topping végfok(okat) ?
Powernode zenél még? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
NAD 758nál mondjuk tippre az összes felsorolt jobb volt [link]
Nem tudom, hogy sikerült egy ennyire rossz eredményt összehozniuk.
Nekem az volt a tapasztalatom, hogy hasonló korú erősítők között (Denon, Onkyo, Yamaha) árban a középkategóriában (600-1000eur MSRP) nagyon hatalmas különbségek nem voltak. Egy időben családban több AVR is járt körbe.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #136536 üzenetére
Hmm köszi, Denon X2000 rokon ismerősnél zenél pont, az annyira nem egy hűde... de ő sem vájtfülű.. ezt vette... nekem nagyon életidegen az egész, beállítások, táv, hang, minden.
Én még billegek, hogy vagy kellene valami mozis "pre", amivel nyerek csomó Dolby / DTS dekódot és DV-t, de vesztek precíz EQ-t (pl. egy PC-hez képest), vagy hm vas jobbféle. De a procis út azért lehet talán jobb, mert mögé tehetek egy DIY D osztály modulokkal megpakolt saját erősítő eszközt, lényegében buta végfokok valami minőségibb TPA-val függőlegesen egymás mellett, L alakú konzolokra rátéve, kis hőmérsékletfigyelő elektronika egy ventivel mellé (ami alapból áll), 1 vagy több meanwell melléjük és kész is vagyunk és epic jól hajtanak.
Még filózás erősen. Meglátjuk. Ráérek..
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Ja, nem írtam, hogy a két utolsó helyezett mennyire rosszul szólt sztereóban. Semmi kedvem nem volt hallgatni őket.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Dißnäëß #136533 üzenetére
Van egy saját rangsorom mozivassal kapcsolatban. Természetesen a sajátjaim voltak..ezért merészelek röpke véleményt formálni róluk.
6. Denon X2000. borzalom...
5. Yamaha RXV 773 alig/picivel jobb annál a Denonnál.
4. Yamaha RX V1300, sokkal jobb az előző kettőnél.
3. NAD T 758
2. NAD T 737
1. NAD T 747 a többiekhez képest (számomra) ő szólt a legjobban. A sokkal drágább 758-nál is jobban.
Elmehettem volna "milliós" nagyvasak irányába, de nekem egy film sem ér annyit.
Itt aztán fel is hagytam a mozivasak kergetésével... de ez csak az én példám.Visszaváltottam sztereóra és azóta sokkal nyugodtabb az életem. Nem problémamentes, de "nyugodtabb".
-
válasz
lezso6 #126523 üzenetére
Megint rendeltem a Thomanntól. Csak szeretnék szólni itt valami nem kerek, megint elég szar állapotban kaptam a csomagom, habár szerencsére sérült benne semmi. Ugye DHL plusz magyar posta együttműködéssel küldenek, tippre az utóbbiak nem képesek normálisan kezelni a csomagokat. Pedig elvileg elérhető lenne a DHL-en túl meg UPS meg UPS Express is, de nem találom hol. Valakinek esetleg itt ebben van tapasztalata?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
proci985 #136530 üzenetére
A szélmalomharcban mindig volt új lépcső. Drága a rendszered? Oké, de tuti nem játszottál hangszeren. Játszottál? Oké, de koncertre tuti nem jársz. Jársz? Oké, de végzettséged tuti nincs. Van? Oké, de saját terméked csak nincs. Van? Oké, de nem hullajtott neked az unikornis szőrszálat a főzeteidbe. Mindezt úgy, hogy már a legelső lépcsőkön buknak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #136520 üzenetére
(köszi, hogy végigolvastad, visszanézve elég durván TL;DR lett)
Ja igen a boltosok. nekem is megvolt az életem első diszkrét 5.1 setjénél, hogy néztem az Onkyo HT-R340et és az eladó közölte, hogy az Onkyo inkább zenére jó és nem filmezni. Ránéztem, hogy figy már, ez egy 5.1es setup.
Utána itt a fórumon néztem, hogy miről beszél mindenki gyártói hangzásról, amikor az XFIről. Az ott egy Fatal1ty pro volt, kb a legdrágább verziójuk előlap nélkül, mai szemmel az ott elérhető top-of-the-line dedikált consumer surround PCs DAC. Az erősítőt digitálisan és analógon hajtva alig volt különbség hangban. Mondjuk én ott kezdtem EQzni a pozíciókra. Itt a fórumon is ezen a ponton lyukadtam ki, mert egy ponton elkezdtem a hajam tépni a Creative szoftveres limitációitól. Persze ott még nem volt rendes basszus, de egy Citadellához vagy Pachához képest es nem volt meglepő. Meg ott még a füles láncom (AKG K518) érezhetően jobb volt, mint a surroundom. Plusz ott a flac egyértelműen jobb volt, mint az MP3.
Azok a pici JBLek meg meglepően jól szólnak. Egyébként a Sony telefonom hangszórója is elfogadható hangerő mellett kb jobb, mint anno a bögresetek.
#136527VoidXs: Akár 5 éve is az előző hozzászólásom után flamewar lett volna. 10 éve biztosan.
És egész biztosan jött volna valaki kioktatni, hogy "olcsó a rendszered" / "nem hallottál még jót" / "süket vagy" / "nem érdekel a zene szeretete".
"Olcsó a rendszered"del még utóbbi években is bepróbáltak néha itt a fórumon. Ja, végülis diszkrét 9.4 atmos / dts:x hybrid mozis setup mércével tényleg az.
kukulec: aktív használatban mobil fülesek kábeles időben se bírtak többet.
Mai szemmel azért egy Beyerdynamics DT, egy AudioTechnica vagy egy Philips Fidelio kibír ~5000 órát otthon használva, a jelenlegi covid elején vett Fidelio X3mam tippre valahol 10ezer óránál kezd szétmállani (főleg a padok és a bőr pánt), bár funkcionálisan oké. Mindenesetre itt van a polcon az utódja fél éve, mert olcsóbban találtam egyet black fridaykor, mint kicserélni a kopó részeit.
-
kukulec
őstag
válasz
tranceplanet #136518 üzenetére
semmi meglepő nincs. az online zenehallgatás korában a népek inkább a mobil zajkeltőket preferálják és kevéssé a túlárazott szörnyeket. jól szituált barátaimnak már egy sima sztereo rendszer előnyeit és élvezeti értékét is nehéz elmagyarázni. a legtöbb vesz a tv alá egy soundbar-t és probléma letudva. az is biztos, hogy voltak olyan cimbik ahol parkoltattam a másodrendszerem és amikor elhoztam és visszaváltottak valami tejfölösdobozra, akkor nagyon sajnálták és értették h azért ebben a hobbiban van dög. de a többség még ha hallja is, tesz magasról a hangminőségbeli különbségre, mert egyszerűen nem ez van fókuszban. az már sokkal inkább, hogy hanyas ájfon van.
+ az átb*sz*s továbbra is eléggé működik. két sennheiser momentumot vettem 5 éven belül és kettő pusztult meg teljesen. 600 eurot adtam értük. nem vagyok egyedül ezzel. ami világos, hogy a különböző audio termékek elérhetőbbek lettek, de iszonyatosan sprólós anyagminőséggel kerülnek ki sokszor. a kis jbl-ek mondjuk pont elég tartósra lettek tervezve és nagyon babán szólnak. de a blutooth-os fülesek és fejesek kb fogyóeszközök. gondolom iszonyat kasza lehet rajtuk a hatalmas mennyiségből adódóan. ami a sztereot illeti a választékot tekintve ez mégiscsak valahol az aranykor. használtan elképesztő erősítőket és hangfalakat lehet vásárolni, aki meg akar rengeteg új cuccot tud főleg elektronika terén olcsón beszerezni. néhány elvetemült alakot még meg lehet győzni pár ezer euro elköltéséről, de a sok tízezer/százezer euros eszközök már nagyon nehezen indokolhatóak otthoni környezetbe. nem baj, ha konszolidálódik a piac. -
vadkörte
addikt
válasz
Dißnäëß #136520 üzenetére
Ez szerintem jó (a zene szeretete miatt), de ez nagyban le is egyszerűsítette a dolgokat, nem lehet már snake oil komponenseket hülyére árazva árulni,...
Azt Te csak hiszed! Abban az akolban is pontosan olyan birkák laknak, mint a szobahifi nevűben.
#136523 tranceplanet
Vagy mások a prioritásaik.
#136524 VoidXs
Tehát a snakeoil hívő nem vész el csak átalakul. -
tranceplanet
addikt
válasz
VoidXs #136524 üzenetére
Valóban, elég mocskos ez a HiFi biznisz. Disznész elég sok mindent leírt ezzel kapcsolatban.
Én Gedeon videóit is kezdetben örömmel néztem.
Mostanra őt is beszippantotta a kőgazdagok igényeit kiszolgáló drága játékszerek lila ködje. Választékosan tud beszélni egy hangfalról, megvan a rutinja ebben, de engem személy szerint már inkább untat. Mondjuk az piros pont neki, hogy a boltjában belépő cuccok is vannak, ha valaki azt vinné. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
tranceplanet #136523 üzenetére
Csak ők ezt nem úgy hívják, hogy palira vehető, hanem hogy érdeklődő az igazi hangminőség iránt. Sajnos sokuk teljesen komolyan is gondolja.
-
tranceplanet
addikt
Köszönöm, hogy hozzásszóltatok a témához!
Én is így látom a dolgokat.
Azért is dobtam be ezt a videót, mert engem is eléggé elgondolkodtatott. Már a rengeteget költő vér hifisták is látják, hogy az új generáció már nem biztos, hogy palira vehető. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
Javítanám annyival az idézett eszmefuttatást, hogy már jó minőségű az oktatás, és kevésbé hatékony a csalás a fiatalabb generációk körében. Így már helytálló.
-
fererencz89
őstag
válasz
Audio BS csoportból ismerős a figura, viszonylag gyakran megjelenik, de negatív vonatkozásban. Sokat elmond, ha már az "ilyen típusú" emberek is így nyilatkoznak.
Ávéikszen utóbb már inkább csak olvasgatni szoktam, de én azt veszem észre, hogy a "racionális antihifisták" helyett már inkább házon belül, gyártói-, kereskedői érdekek és személyek feszülnek egymásnak. Biztos fogy a végtelennek gondolt ízi mani. Sok a horgász, kevés a hal.
Hal.
János, a halászlegény: [link] -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985 #136519 üzenetére
Megnéztem én is a vidit, háááát értem az ember "aggodalmát" és siralmát, hogy hal ki a szakma, de ezt a kapzsiság nevében köszönheti magának minden nagy név szerintem.
De sok gondolatot triggerelt ez bennem... nem hiszem, hogy értelmesen össze tudom szedni... random 1-2 ... :Sosem felejtem el, hogy mennyire megvetettek, lenéztek, de látványosan (!!) azok a nálam érettebb, idősebb emberek, kőkemény hifisták, akik tudták, hogy vagy nincs rendszerem, vagy nem valami méregdrága 1M Ft környéki (2000-es évek előttről és ottankörül beszélünk).
Volt egy-két nagyon jó arc srác, köztük az egyik bevitt egy normálisabb közegbe is, ahol tök kultúr emberek voltak audiofülik, itt hallottam először értelmes csövit, dac-ot, nakát, satöbbi, persze kábel, tej-vaj az volt bőven, meg szélessávú Jericho horn meg minden, de már nem szóltak le. Sőt, a tulaj maga kérdezte mosolyogva, hogy ugye a Substitute for Love-nak az alja nincs meg ? Mondom aha, az kicsit vékonyabb mint kéne ott, de a többi rendben van.
Na hát itt tartottak anno a "nagyok" is.
De legalább nem azok az arcok voltak, mint a Visaton boltban egy kretén, amikor mentem két selyem dómért és a pénztárnál könyökölve rámnézett a másik vevő, aki épp ott járt, hogy
- Neked milyen váltószűrőd van ?
Nyelek egyet... mitakarez ...
- Saját, három utas.
- Mekkora ?
- Fejből nem tudom, de a mélyek tekercsei úgy 1.27mH azt hiszem...
- Nem így. Kilóra.
Nyeltem még egyet: ez most szivat ?? Itt állunk ketten egy hifi boltban, vélhetően ő is valami kicsit is értő hozzá, vagy jobban, mindegy is, de kilóra, mivaaaaan???
- Hát .. úgy .. mittomén.. fél kiló.
- Haha ! Az enyém 20kg, oldalanként.
És kacsint, amolyan élet császára módon és érezzem magam most megszégyenülve és elkezdte utána mesélni, mennyire ultragodlike ..."Lófasz a váltószűrőd, Kicsi!"
(Bocs, muszáj volt.. nem hangzott el amúgy)..
Szóval én ezek után undorodtam meg az egésztől, elmentek Ti a p*ba ahogy vagytok és bíztam magam a BME-s sokat épített faterom tanácsaira, utána pedig kezdtem bújni az amcsi fórumokat és nyílt a csipa rendesen, akkor már rég tele volt az internet nagyon komoly tesztekkel, debunking-ek is voltak, meg már valahogy ráleltem egy józanabb vonalra hálistennek, nem ez a snake oil kivagyiság...
Szerintem ez óriási kárt okozott az egész közösségben (hifi közösség, aminek tagjának éreztem-érzem magam) és kisebb arccal, de ugyanígy megnyilvánult nyugaton is, mint rögmagyar kishazánkban. A HiFi valahol ugyanúgy, mint az autó, a medencés ház, státusszimbólummá vált és locsolták bele észnélkül a pénzt azok, akiknek volt miből (márpedig volt), amivel így szárazon önmagában nincs baj, a baj az, hogy eltorzította mind a high-end kézműves gyártók értékítéletét (ha lehet még ilyenről beszélni), mind az ő cuccaikat vevők értékítéletét és megszült egy olyan közeget, ami büdös hányinger kb. Hányinger, ahogy átvernek, hányinger, ahogy lehúznak, sokminden hányinger...
... de kicsit olyan ez, tegnap olvastam pont, mint a márkatulaj Gucci freud-i elszólása egy belsős meetingen ... állítólag megtörtént ... hogy "amíg veszik az emberek ezeket a szarokat, mi örömmel gyártjuk nekik".Namost félreértés ne essék, én nem mondom, hogy egy Krell vagy bármi szar. Nem ez a mondandóm lényege, hanem hogy teljesen elvette a "komolyan hifizők" józan eszét a pénz és erre a kivagyiságra a mai fiatalabb korosztály nagyon nem vevő, azt látom (más témában, más közegben). Igazuk van amúgy...
Szóval van itt egy öregedő X de főleg boomer generáció, akik azt hiszik, ők szarták a spanyol viaszt és csak az ő high-end-jük létezik (elnézést az esetleges jóarc, normális boomer-ektől), miközben az alázat szikrája sincs meg bennük, hogy szerényebb büdzsével rendelkező senki nyikhaj fiatalokhoz szóljanak, tanítsák őket kicsit (ne hülyeséggel ha lehet), stb.
És akkor a szakbarbár lapokat nem is említem, a részrehajlást, a ki kinek mennyit fizetett egy fasza review-ért és a millió fűalatti mocsokságot, ami ment audio-ban, amiről nem beszélt senki sem nyíltan, mert azonnal elítélték-megítélték, miközben valahol a kevésbé elvakultak közül tudták többen, hogy bizony így megy ez, már régen is lehetett venni jó értékelést, ahogy ma is minden bizonnyal..
Fremer is lebegteti egyik YT vidijében az LP-jét, számomra ez nem szólna másról, mint hogy "fancy a cucc, tetszik, hogy sárga és nem piros, mint a többi" - semmi gond. De hogy tényleg, egy fiatalnak azt a képet mutassuk a hegy csúcsának (és még csak nem is a csúcsa), hogy csak mondokegyet 30M magyar Forintot kell ölni egy mágnesesen levitáló LP-be ahhoz, hogy a világ egyik legjobb hangzását megkapja ? Húb*meg, géppuskáznám a Dunába, egy CD megeszi reggelire, digiznénk tisztességes ADC-vel az LP-je kimenetét aztán a flac-ot játszanánk le neki csájna DAC-okkal és csájna TPA-n, szerintem úgy bukná a vakot mint a kisangyal.
Mondom ezt úgy, hogy sajnálom amúgy az ipsét, mert alapvetően aki tart otthon egy családi ház pincét csurig töltő mennyiségű LP-t a plafonig rakva, az zeneszerető ember és rossz ember nem lehet, de meggyőződésem, hogy ha most a teljes láncát eladná, abból kijönne ott kint az USA-ban is 1-2 családi ház, nemhogy itthon. (Az LP kollekciója meg megint más téma, én nem tudnék akkora készletre szert tenni, mert sokkal több zenét tartok értékelhetetlen szemétnek, mint ő, benne pl. az övéinek is alsóhangon kétharmada).
Így mire nézzen a mai fiatal ? (Tekintettel az eredeti vidire, legyen amerikai vagy nyugat-európai fiatal.. de pláne a magyar).
Aztán jön egy JBL kis henger, megyünk a strandra és jó lesz az a fűbe pokrócra lerakott kis pittyputty.. otthon is ez megy, jól szól, jó a mélye, csak töltögetni kell ...
Csodálkozunk, hogy oda jutott a hifi, ahova ?
Nem mondom, hogy nagy Gedeon fanatic vagyok, de ő legalább kicsit ezt az Y-Z-gen réteget szólítja már, aki lehúzott pár évet melóban és
talán van párszázezre egy normális sztereóraja nem, megeszi az infláció és nem csak a reálbércsökkenés, de a saját ingatlan elérhetetlensége is - utóbbi nyugaton már jó ideje zajló jelenség (housing crisis), nem csak itthon, de mára beütött itt is.Ilyen értelemben ez a fórum is sokat ad hozzá szerintem ahhoz, hogy egy tisztességes, igen jól szóló sztereót lehessen ajánlani bárkinek, akinek van egy szerényebbnek mondható (sajnos) pénzmagja, csak mire ide elkeveredik az illető.. meg egyáltalán, ahány emberben ez az igény megszületik ...
A szobahifi mint olyan, full niché lett.
A napokban néztünk bnőm fiának lakást, meg is vette, bútorostul mindenestül, horror pénzen (örökölt), hát egy sima sztereót nem tudok lerakni, annyira nem vették számításba a bútorzatot.. tv bal oldalán elfér egy monitor.. jobb oldalán egyből jön le a bútor a földre, a körbeszekrény egyik része. Meg sem fordult a bútort megrendelő vagy készítő fejében, hogy egy TV két oldalára jó lenne 1-1 legalább karcsú valamit elhelyezni, akár álló magasabbat, akár állványos vagy falra/polcra fúrható kisebbet. Én meg itthon kábelezem az Atmost és minden cimbi aki itt jár kérdezi, ezek mik, pedig eléggé nyilvánvaló. Hja, csak réteg lettem, nekik sem fordul meg a fejében már ... SENKINEK.Újabb faktor a szobahifi ellen: nagy divatja lett a fej-fül-mindenféle hallgatóknak. Ami a fejeden vagy benne van, mindegy is. Anno ez volt a niché, nem épp mainstream dolog volt még fiatalok körében sem a Bomfunk MC's Freestyler-jében látott hatalmas fejes ... most meg kb. minden ötödik ember füléből lóg ki a kis fehér bizbasz, vagy van beledugva, vagy akár nagy fejes is a fején, felszáll az ember metróra, villamosra, eléggé elterjedt. Ez szerintem jó (a zene szeretete miatt), de ez nagyban le is egyszerűsítette a dolgokat, nem lehet már snake oil komponenseket hülyére árazva árulni, pláne nem egy normálisabb telóval/DAP-al, ahol kis korrekcióval egy belépő fejes is tud klasszul szólni. Egy Hifiman-t amúgysem vinnék villamosra, egy "eldobható üthető koszolható örökéletű" zárt Beyer-t bármikor, bár tavaly Cipruson a napernyő alatt a tengertől 3 méterre nyomattam a Tidal-ből a kedvenc chillout zenéimet és a bilikék 10e Ft-os EQ-zott Sony IEM-em úgy hozott mindent, hogy belekönnyeztem a feelingbe és megköszöntem az égieknek, hogy ezt megélhetem.
Kényelem. A bakelit nehéz, cipelni nehéz, költözni vele nehéz, és nagy a helyigénye. Nem fog seamless átváltani a másik eszközre.
Még folyamatos lejátszást sem tud, beteszek egy Vangelis - 1492-t, vagy JMJ - Equinoxe-ot és nem tudok belemeditálni egy jó órácskára egy eszméletlen jó fotelben, mert oda kell menni és megfordítani. Tudom volt 1-2 elvetemült, erre képes LP, de a zöme nem ilyen volt, míg kazettánál semmi különös nem volt, hogy egy félkomoly deck a végén megfordítja a fejet és elkezdi a B oldalt játszani, ergo 90-es szalagnál fordításmentesen megvolt a 90 perc.
Csöves erősítő arra jó, ha tényleg imádod a torzítást a hallható dinamikatartományban.
Meg arra, ha kihívást keresel, az alapokat meg szeretnéd tanulni (mert miért ne, ugye, a gumicukor is szar, mégis eszik sokan), esetleg még kifejezetten be is jön a hangzásvilága, de nem utolsó sorban könnyen szervizelhető és built-like-a-tank örök életű, pláne ha csak végfok (a mai modern DAC-ok korában), így se kopó poti, se semmi integrált-csövesekre jellemző egyéb nincs rajtuk, pl. input választó gombok (amik 20 év múlva recsegni fognak), poti, egyéb.Előtte-utána meg az egésszel amúgy egyetértek, ja..
Van még gondolat, csak ennem kéne. Hozzátok. Valszeg én már kaja után kihagyom
<rage off> -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Félmillió dollárért házat (vagy minimum, belvárosi lakást) venne az a generáció.
Nézd, audiofil stereo gyártók egy része 20 év alatt ölték meg magukat, a communityjükkel együtt.
Ahogy én (szubjektíve, fórumozóként) látom több oka is volt:
Reviewek. Részben más platformokról tájékozódunk és máshogy, mint 20 éve. Digitális átállás második fázisában nagyon hamar kiderült, hogy ki valójában reviewer, és ki nem. HDMI kábel bitperfect, szóval ahol bármilyen különbséget hallott valaki két kábel között (mármint az evidens nincs jel / van jel kivételével), az eleve diszkreditálta magát. Az a gyártó, amelyik audiofil HDMI kábelt ad el, szintén diszkreditálja magát. Ettől még hosszabb kábeleknél 100 euro lehet olcsó és 200 euro vállalható egy megfelelően specifikált és validált 2.1 sávszélességű HDMI kábelért. A két fázisú digitális átmenet azért volt fontos, mert az audio CD és az adat (CD) jele másképp működik továbbítás szempontból. Tehát aki hangjelről beszél egy PCs/streaming USB DACnál, az nem ért a témához. Gyártónál pedig aki audiofil routert akar neked eladni, ott érdemes megnézni az ODMet, és megvenni azt, töredékáron.
Bakelit elitizmus: Igen, drága, mert analóg. Nem, hangminőségre sose volt jobb (basszusnál fizikai limitációi vannak). Kopik. Nem tűri a hőingadozást, a napfényt és mellesleg isten mentsen, ha elkezd belőle szivárogni az anyag, mert mérgező. Igen, szeánszként hallgatva hangulata van és gyönyörű bekeretezve.
Kényelem. A bakelit nehéz, cipelni nehéz, költözni vele nehéz, és nagy a helyigénye. Nem fog seamless átváltani a másik eszközre.
Technológia. Ki lehet fizetni egy 20kilós szálcsiszolt alutömbért csomó pénzt, de attól az még nem biztos jobban szól, mint valami, aminek nem kell 20 kilós (btw a célra a felépítése miatt valamennyire alkalmatlan, ezért egekbe skálázott) alutömb, hogy ugyanolyan szinten hajtsa meg a hangszórókat. Szobakorrekcióról a gyártók egy része hallani se akar, pedig azzal tényleg lehet sokat nyerni utolsó lépésként, igaz egyben eszközt is ad visszajelezni, ha teljesen feleslegesen cserélt valaki egy komponenst. Csöves erősítő arra jó, ha tényleg imádod a torzítást a hallható dinamikatartományban.
Élmények: Mai korai millenial generáció (úgy 40ig) otthon emlékszik a PCs bögresetekre, de azért ma azoknál kb a 100 euros hordozható cuccok is jobban szólnak. Szóval nincs meg az, hogy a méregdrága setup annyival jobban fog szólni, mint mondjuk a gyári beépített egy Volvoban. Élőben viszont koncerten jó eséllyel rendesen kalibrált arrayt hallott, szóval tudja, hogy kéne szólnia. Nem, az "ízes, márkára jellemző" hang nem jó, max azt jelenti, hogy nem sikerült jól belőni az EQt.
Lehúzás: "cseréld ki a tápkábelt, mert jobb lesz". "cseréld ki a hangszórókábelt, 2.5mm másfél méterre biamppal nem elég". "cseréld ki a PCs tápot, csak a házi audiofil táp a PCbe az igazi" (audiofil == szó szerint valami dzsunka táp, fórumon volt ilyenre példa, egy passzív seasonic árának a duplájáért, nevetséges minőségben). "cseréld ki az opampot, mert jobb lesz". (méréssel igazolva nem számított). "ó dehát azért nem hallod mert rossz a füled / a rendszer többi komponense gyenge". "több (filléres) switch javít a hangminőségen sorbakötve". Ismerős, ugye?
----
Ja igen: nem a hangminőség ellen vagyok, félreértés ne essen. Láttam párszáz (párezer?) koncertet élőben és a stereo DAC topikban is úgy kötöttem ki, hogy a házimozis setup (az elején) nem szólt jól, és főleg nem egyenletesen a több üléspozícióban. Most sem, de az egyik sarkot elengedtem.
Tetejében nekem fél óra után fehér zajt okoz a fülemben, ha nincs megfelelően kalibrálva a rendszer, relatíve alacsony hangerőnél is (magasnál meg szinte azonnal). Hála égnek ez ma már sokkal ritkább, mint 20 éve.
-
tranceplanet
addikt
Hmm: [link]
A Krell márkáról nem is tudtam mi történt" 63 éves vagyok, és életem nagy részében sztereó rendszerem volt. A fiam és a lányom, 24 és 30 évesek, nem tudják racionalizálni, hogy miért költenek 5000 dollárnál többet egy kábelre, 10 000 dollárnál többet egy lemezjátszóra, 10 000 dollárnál többet egy hangszóróra, 5000 dollárnál többet plusz a hangszedőre stb. stb. A gyártók a kihalás szélére sodorják magukat. Ahogy öregszenek, egyre kevesebb a tehetős vállalkozó, aki fizet ezekért a játékokért... a rendelkezésre álló jövedelem is csökken, ahogy nyugdíjba vonulnak. A hobbi, a zene iránti szenvedély nem öröklődött át a fiatalabb generációra... mert nem engedhetik meg maguknak. Nincs igény a mega-drága audioeszközökre. Szerintem félmillió dollár egy sztereóért... ez egyszerűen nem logikus a lakosság 90%-ának. "
-
fererencz89
őstag
válasz
gabber01 #136516 üzenetére
Telefonnal, az appon keresztül lehet korrekciózni. Felsőbb kategóriás telefonok pontosabb eredményt adnak. Vagy mérést készítesz, telefonnal, de lehetőleg egy mérőmikrofonnal (10-20-ezerFt, ha csak szobakorrekcióra kell, hangfalra már kalibráltat érdemes, az drágább).
Hasznos videó: [link]
PC + REW + mikrofon segítségével lehet még korrekciót csinálni, esetleg Cavern?
-
gabber01
addikt
válasz
Z.É.T. #136514 üzenetére
Uh, pont ilyen P6-od is volt?
Most már bánom kicsit, hogy elsiettem a rendelést, de már úton van "sajnos" az AXR85, bár netes rendelés, lehet beszélek velük, hogy ha visszaviszem, akkor benne lennének-e cserében.
A szobakorrekció jól hangzik, de azt hogy csinálja? Van hozzá valami mikrofon? -
Z.É.T.
őstag
válasz
gabber01 #136505 üzenetére
Egészen biztosan a Wiim Amp Pro-t választanám. A szobakorrekciós EQ-val nagyot megy, ráadásul említetted, hogy az akusztika nem oké.
Ha SOKKAL olcsóbb lenne a másik, akkor is ezt választanám.
(néhány hónapja használom, volt előtte ugyanezzel a hangsugárzóval 7-8 erősítőm és egyikre se mennék vissza) -
VoidXs
Topikgazda
válasz
zoltanz #136503 üzenetére
Ezt például árulják mono verzióban. Mind megy 12 V-on, csak feleződik a teljesítmény, ez például 25-30 W lesz.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gabber01 #136510 üzenetére
Wiim paletta.. ultra a csúcs és van sub kimenete, eq, minden, erősítője nincs, az meg lehet a cambridge.
Igen, ezek a Texas Instruments alapú egybetokozott D osztályok spórolósak is, jók is. A körítés, amit köré pakolnak, sokat tud rontani rajtuk, vagy megőrizni maga a chip képességeit, hangminőségét. A Wiim ebben jó, pedig vannak ellenpéldák is (Aliexpress-en nagy a szórás, melyik TPA3255 milyen alkatrészekkel és nyákkal jön).
A Wiim Amp Ultra-nál és a Vibelink Ampnál 2 modult tartalmaz a kütyü, oldalanként egy dedikáltat, így tudnak nagyobb teljesítményt, de szvsz overkill ezekhez. Egy nagyobbacska PA szettel viszont azok is bezengenek nagyobb teret.
-
gabber01
addikt
válasz
Dißnäëß #136507 üzenetére
Most még jobban elvizonytalanodtam.
De most már lehet megnézem mit mutatnak a P6-ok egy "rendes" angol erősítővel. Max felokosítom később valami streamer ketyerével. Esetleg arra van ajánlás?Mondjuk az sem utolsó, hogy a D osztályú Wiim lényegesen kevesebb áramot zabál és mégis tud mindent ami kell. Eh, bonyolult az élet.
-
gabber01
addikt
válasz
fererencz89 #136506 üzenetére
Egyáltalán nem a mániám
, csak néha egyszerűbb csak benyomni a tunert és szól valami kb.
Meg az akkor is működik ha nincs net valamiért, ennyi előnye van. -
Dißnäëß
nagyúr
A hétvégén megnéztük a Hogyan tudnék élni Nélküled-et egy kertmoziban itt a szomszédunkban.
Balról jött mono-ban, csúnyán sávhatároltan, de igyekeztem nem erre figyelni a fűben heverve és vittünk Irsait is.
Aztán ... aztán hazajöttem, és "Demjénes lettem".
Jobb később, mint soha.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gabber01 #136505 üzenetére
Kolléga megelőzött
(és +1)
Wiim-en ott a Tune-In app, azzal BÁRMI elérhető nagyon jó minőségben, világrádió kb.
TV-re ott a HDMI (és tud CEC-et, ki-be kapcsolni). ARC/eARC képes portba kell dugni, de ezek ma már adottak.
Az Amp Pro Dolby Digital-t is képes dekódolni, bár én a TV-n állítottam be PCM-re a kimenetet filmekhez, mindenhez is, az a biztos.
Az összes forrásra tehető EQ, grafikus vagy 10-sávos parametrikus.. marha ügyes készülék.
Lévén D osztályú, abból is a legjobb fajták egyike, szerintem említett jelenséget nem tapasztalnád, NAGYON életre tud kelteni mindenféle hangszórót.
Ezeknek az a "karaktere", hogy olyan jó megfogott minden mély, neutrális középtartomány és nagyon tiszta, szintén neutrális magastartomány. A legközelebb egy ilyennel lehetsz ahhoz, amit beleküldesz egy erősítőbe, magyarul a hangmérnök által megkreált forrásanyaghoz. Már így magában is (az erősítő részével), egy jó szobaakusztikával és jól belőtt, hasznos korrekcióval pedig pláne, abszolút killer hang.
Nem tudok-akarok tanácsot adni így kanapéból, mit tegyél a Cambridge-el. Szép eszköz nagyon, letisztult, nekem tetszik, de a speckók alapján nem ugyanazon a játszótéren játszanak. Ez nem jelenti azt, hogy nem ugorja meg a nagyonjó szubjektív minőségi szintet, hisz a fülünknek gyakran az is elég, ami közepesre vagy akár kissé gyengére is mérődik. De az adataiból kiindulva (és a kicsi méretéből és beletett ventillátorból) ez egy AB osztály, ettől a Wiim nagyon eltérő lesz (szubjektíven is, mérve is), még nyersen is, nemhogy korrekciókkal. A Cambridge-ről ilyet olvasni, hogy testes, meleg hangú. A Wiim nem ilyen (de hangolható ilyenre EQ-val, de sosem lesz olyan "lusta" mélyekben, mint ami nem fejlett D osztály). Viszont ízlések és pofonok !!!
Nos, használtam egy rakás szubjektív kifejezést, amit lehet nem kellett volna (az elmúlt hetek ezen történő lamentálásaira értve), de ha Te érted-sejted, mit akartam itt mondani, annyi elég.
-
gabber01
addikt
válasz
Dißnäëß #136502 üzenetére
Ah, nem küldöm neki mindig nagyon, de korábban azt vettem észre, hogy gyengébb vagy nem olyan minőségi erősítőkkel vékonyabb volt a P6-ok hangja, és alacsonyabb hangerőn is fakóbbak voltak.
Más P6 tulajok is javasolták, hogy attól függetlenül, hogy papíron mi van, azért kell nekik a kraft.Ez a Wiim cucc nagyon jónak tűnik, csak kevés rajta a bemenet nekem. Bár talán csak a tunert nem tudnám rákötni, a TV mehetne optikain a PC-nek meg ott az RCA.
Viszont hirtelen felindulásból már berendeltem egy Cambridge Audio AXR85öt, amiről sok jót írnak, de messze nem olyan okos mint a kis Wiim.
Szerinted lemondjam a rendelést és inkább a Wiim legyen?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gabber01 #136497 üzenetére
Gyengusznak
tűnnek: mekkora térben kell ? Nagyon küldöd őket mindig ? A B&W-k érzékenysége 90dB adatlap szerint, de ha kioltós helyen vagy + sub-oznál is, még felesleges is hajtani a legmélyebb frekikkel őket, szűrje le előtte az erősítő pre fokozata, ezzel egyetértek. De szerintem ezek a linkelt kütyük általi 40 körüli Wattok bőségesek kell hogy legyenek kis-közepes szobában, nagy nappaliban meg eleve nem ilyen bolti állókkal mennék.Említett két erősítő sztem a célnak megfelelne. Adatlapjaik alapján a Marantz AKM DAC-os, a Denon PCM5141. Bár a hivatalos mantra az, hogy két jó DAC között nem hallunk különbséget, ha engem kérdezel, akkor a szubjektív pszichoakusztika sűrű erdejéből azt üvöltöm Neked hangosan, hogy ákáemm.
(És szebb is a Marantz, bár ez ízlés dolga).
Viszont kihagytál egy kegyetlen jó versenyzőt és kiindulva abból, hogy Neked a mélyekre is van füled, most nem csak sub tartomány, hanem egyáltalán, illetve nagyon meleg lesz az idei nyár
, illetve van DSP/EQ és streamer funkció és aktív fejlesztés rajta szuper közösséggel + még kicsi is + nagyon természetes, nagyon precíz hangzás, szerintem az optikától eltekintve (bár nem csúnya) a Wiim Amp Pro-nál nemigen találsz jobbat, én BIZTOS, hogy ezt venném.
Ha kell a Wiim Amp Pro mindene, de még több erő kellene (+kijelzőt is kapsz), Wiim Amp Ultra, de ez már kereten erősen túlmutat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest