- Mindenki Z Fold7-et akar
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Melorin #173211 üzenetére
Valószínűleg komoly akusztikai problémád is van. Rakhatsz be akármilyen szubot, valószínűleg nem lesz az igazi a kiemelések miatt. 40e körül van egy miniDSP (ha pc a forrás, akkor megspórolod), 40 körül van egy mikrofon. Utóbbi is megspórolható ha van aki kölcsönadja vagy segít.
Ezzel is számolj...
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #173171 üzenetére
Engem nem győztél meg.
De nem is ez a cél.
Bevallom nem értek minden összefüggést tökéletesen, hogy hogy is alakulnak ezek a valós dB-ek, meg mikor látjuk a tényleg valósat.... mert ugye még a Winben a mikrofon jelszint csúszkája is eltolja. Mértem én is közelről hangszórót és tudom, hogy a semmivel is lazán be lehet klippeltetni ha úgy van beállítva.
Aztán ebből valós tartalékra következtetni...
Na mindegy. Ettől függetlenül persze még zenére elég lehet ha teljesíti azt amire igény van. Mindenestre azt tartom, hogy az alsó freki így még igencsak karcsú szerintem. De legalább nem került sokba. -
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #173168 üzenetére
Ahhoz hogy az alját támogasd meg a JBL-nek, ahhoz karcsúnak tűnik nekem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #173161 üzenetére
Értem. Ez esetben viszont igencsak fentre van hangolva.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #173156 üzenetére
De miért van vágva 80Hz-en a mélynyomó? Vagy nem azt mutatja az SPL?
-
Tamoo
nagyúr
válasz
alphamooncam #173154 üzenetére
Hogy mérted, hol mérted, honnan mérted? Milyen hangnyomással?
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Skyner #173119 üzenetére
"Ki fogom próbálni Tamoo 1-2ms állítgatós majd visszamérős módszerét, de azt időrablóbbnak érzem, mintha használnám a REW funkcióját."
Szerintem időrablóbb a szimulációs zsákutca mint negyedóra alatt végigpróbálgatni mindent és a valós eredményeket összehasonlítani.
Én is az alignment tool-al kínlódtam egy csomót, de ha olyan a szoba mint pl. nálam, hogy 20cm-el arréb már fordul a fázis, akkor szimulágathatsz akárhogy.
Ha cavernes crossovert használsz, az nagyon meredeken vág, ezért is csak egy szűkebb tartományban látod a hatását a crossover pontnál és nem lesz akkora difi mint amit a szimuláció mutathat. De nem vagyok már képben, hogy annál vágási meredekséget tudsz-e állítani rew-ben, én már jó ideje elengedtem, hogy azzal próbáljam meg belőni.Ezek nyers, EQ nélküli mérések. Nyilván ha időzítéssel javíthatnék rajta, a Cavern EQ jobb munkát tudna végezni.
Ezt pl. nem teljesen értem. Full range mérsz a cavern-el mindent, így tökmindegy milyen időzítésed van, attól ugyanaz az EQ készül."a Cavern a txt-ben miért ír nullát a sub késleltetéséhez, a többi hangfalhoz pedig 17,3ms-17,5ms értéket állapít meg?"
Az egész relatív. Nem maga az érték számít, hanem az egymáshoz képesti eltolás. Amihez késleltetni kell, azt veszi nullának. Minek vigyen plusz késleltetést a rendszerbe. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Skyner #173114 üzenetére
Ha mérsz pl. center + sub-ot, az időzítésnek ott lesz hatása a crossover pont környékén.
Ha pl. csak szubot mérsz különböző időzítéssel, akkor annak milyen hatása lenne a hangnyomásgörbére? Semmilyen. Csak eltoltad időben.
Legalábbis csak gondolom, hogy erről lehet szó. Másik opció, hogy nincs érvényben az EQ APO a kimeneten.Az nem baj ha az AVR-en beálíltva maradnak késleltetések. (Abban az esetben ha úgy mérted be cavernnel és utána is úgy használod.)
Alignment tool helyett nekem sokkal jobban bevált a manuális próbálgatás. 1ms-es tologatás, mérés.Ehhez nem kell miniDSP, az EQ APO-ban kiválóan beállítható.
-
Tamoo
nagyúr
Szerintem onnan jönnek ezek a lassabb a reflex vélemények, hogy ~35Hz alatt annyi hangnyomás előnye van a refinek, hogy az akusztikai hibák miatt (+room gain) a legtöbb esetben terjengősebb lesz miatta. Amíg nem kap egy jó EQ-t.
Legalábbis nekem ez a saját tapasztalatom. Korábban én is mindig azt mondtam lassabb a refi meg túl sok nekem az előző kis szobába stb. De ott is csak jól be kellett volna lőni...Az a fájó igazság, hogy lyukas garast nem érnek az addigi szubos "tesztjeim", véleményeim.
-
Tamoo
nagyúr
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Skyner #172986 üzenetére
"Az az igazság, hogy max +5.99 dB-ig manuálisan belenyúlok (igaz, nagyon babra munka) a Cavern által létrehozott EQ-ba, mert több beszakadást is ki tudtam vele húzni (persze van amit nem)."
Még az elején én is eljátszottam egyszer, de nem érdemes. Egyrészről tényleg sok kraftot elvisz, másrészről meg nálam pl. azért eléggé odavert a torzításnak is.
Valley Correctiont: Én nem használom. Esetemben úgyhagyott olyan részeket is, amit én inkább szívesebben nézegetek "egyenesnek".
Az hogy ez jó vagy nem jó... azt hagyjuk. Tudom kicsit ellentmondásos az első bekezdésben írtakkal.
-
Tamoo
nagyúr
Nálam is hülyén néz ki az R-115SW ... de nem izgat.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ada19 #172923 üzenetére
"EQ APO-ban a peak gain minden csatornára -8 dB körüli, ha jelent valamit."
Ha valóban így van még LFE-n is, akkor azt jelenti, hogy nyugodtan hozzáadhatnál minden csatornához 8dB-t.
#172918 Dorian:
Crossovert utólag is hozzárakhatsz, nem muszáj minden alkalommal Cavernből exportálni.
Én úgy csinálom, hogy a crossover mindig megvan fixen, azt nem piszkálom, csak a mérés alatt kapcsolom ki...
Sőt, már a clipping protectiont se szoktam benyomni, úgyis mindig korrigálom utólag manuálisan.
Amikor apo-ba berakom az aktuális cavern EQ-t, akkor megnézem LFE-n mennyivel ugrik a peak gain nulla fölé, aztán azt az értéket levonom minden csatornán és kész is.Ha egyszer lenne már végre időm, felvenném videóra elejétől a végéig ahogy én szoktam végigzongorázni a dolgot.
#172926 denesdr: Az a baj manuálisan macerás APO-ban hozzányúlni. Megoldható, csak amikor csatornánként van vagy 150 paraméter, könnyű elbarmolni egy-két félrekattintással. Cavernben amúgy ezt a célt szolgálja a valley correction opció. Ilyenkor nem próbálja felhúzni amivel fölösleges küzdeni.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
I'am Dony #172855 üzenetére
Érdekes dolog. Amióta a T.AMP van, többször jártam úgy, hogy bemérés után eltolódott balra a tér. Sztereónál figyeltem meg. Eleinte hangerővel próbáltam meg, aztán leesett, hogy a késleltetés. Azóta ha valami miatt mérnem kell, mindig manuálisan korrigálom, hogy a két front közt ugyanannyi legyen a különbség ami egyszer bevált. Minimális különbségekről van szó, nem is gondoltam, hogy ilyen "tér eltolódást" okoz. Az a baj nem tudom most fejből mekkora, de nyilván nagyobb volt, mint 0.01ms.
Igen, a mikrofont is próbálom mindig ugyanúgy rakni. Szubnál is ha pl. 90 fok környékén van a fázis, egymástol 10cm-re lévő mikrofon pozíció tud hozni 20ms különbséget két mérés közt a szubra. Ki kellett ezeket ismerni a saját szobámban, meg hogy melyik a használható érték.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Rp526 #172782 üzenetére
Igen, wasapi, asio kikerüli. Ha EQ-t akarsz, DS-ot kell használni foobarban is.
APO-ban rakhatsz külön EQ-t arra a kimenetre is ami a külső dac-odhoz tartozik. Van egy device válaztó filter ami használható arra, hogy az utána következő paraméterek melyik kimenethez tartozzanak.
Nem használtam még ezt így, de elvileg működnie kell. -
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #172594 üzenetére
APO tudja kezelni. De kíváncsi leszek hogy állítod be!
Viszont ahogy Void írta, kell a Voicemeeter. Mégpedig arra, hogy az egyik hangkártyát "áttükrözd" a másikra, vagy nem tudom hogy fogalmazzak. Az APO nem tudja egyik hangkártyáról a másikra küldeni a tartalmat. APO-ban annyit tudsz, hogy váltogatsz a két hangkártya közt, hogy egy-egy filter melyik hangkártya melyik csatornájára vonatkozzon. Próbáltam érthetően fogalmazni. (Tévedés jogát fenntartom, én úgy tudom, hogy így műküdik és ezt futólag próbáltam is Xonar és alaplapi közt.) -
Tamoo
nagyúr
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #172490 üzenetére
Nem típusonként van kalibrációs fájl hanem van több és amelyik közelítőleg megfelel a mikrofonodhoz azt kapod. Tudtommal.
XTZ-nél ugyanaz az egy fájl van minden mikrofonhoz, nincs egyedi. Dayton nem tudom, hogy hogy csinálja.
A hangkártyán semmi nem múlik szerintem egy umik1 és xtz összehasonlítás esetén. Vagy nem tudom mire gondolsz.
XTZ és UMIK1 90fokos beállításnál 8k-20k közt 2-4dB difi van a kettő eredménye esetén az én vizsgálatom szerint (csak emiatt vettem egy UMIK1-et, hogy összehasoníltsam). Azt XTZ magasnál érzéketlenebb. Meg nem is adnak kétféle fájlt...Ha engem kérdez valaki, akkor azt mondom vegyen UMIK1-et.
-
Tamoo
nagyúr
Nagyon függ attól, hogy milyen szubok vannak a rendszerben, hogy lehet őket elhelyezni stb.
De házimozis szinten én is úgy látom, hogy nem kell erőltetni a dolgot. Én nagyon kíváncsi voltam rá, ki akartam próbálni, ennyi. Jó volt, tetszett ... de maradok a hagyományos házimozis beállításnál. Az nálam "hatásosabbnak" tűnt.#172472 ctrlaltdel13: Igen.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #172465 üzenetére
Nálam az egy crossover egy LFE szubbal az volt a konklúzió, hogy "kevés".
Van hogy amúgy a crossover tartalom hangsúlyosabb mint maga az LFE (főleg nálam a 100Hz-es crossoverrel). Próbálgattam ezt jópár jelenetnél.
Talán tisztább volt a mély így ketté szeparálva, de odab@@z élmény szempontjából meg jobb volt ha mindkettő tolt mindent.
Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy akkor érdemes szeparációval játszani ha már megvan a kellő kraft a rendszerben. 4 fenevaddal már jó lehet. -
Tamoo
nagyúr
válasz
BIGi75 #172397 üzenetére
Igen, ez így korrekt, így van.
Viszont egy hangolt basszuscsapdát elkészíteni, hogy az ott és úgy működjön ahogy kell, az elég nehéz feladat. Én úgy vettem észre, hogy akinek megvan a megfelelő tudása hozzá, még az sem erőlteti a dolgot.Ha kicsit is félremegy a dolog, akkor lehet barkácsolni újra stb.
Igen, áll az "ajánlatom", tartani szoktam magam ahhoz amit megígérek. Időpontot ezért is nem ígértem.
-
Tamoo
nagyúr
Maradjunk a témánál, sorry hogy én indítottam el az OFF-ot.
#172378 BIGi75: Nézz utána alaposan kitől akarsz vásárolni... és akkor ezt itt le is zárhatjuk.
A szobát nem sokan szokták ilyen szinten telepakolni. Utózengési időt érdemes valamilyen szinten gatyábarázni, de ahhoz általában nem kell nagy mennyiség. Hibák maradnak az alsó tartományban szinte minden esetben, de azokkal nem feltétlenül érdemes szélmalomharcot vívni és ott nagy segítség és sokkal költséghatékonyabb az EQ. Egy egyszerű mérés után már sok minden látszik.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dudee #172241 üzenetére
A 0.9 szerintem csak arra az esetre van ha valami extrém gyenge jelszintű forrásod van. Lehet rajta elmélkedni, hogy hol mennyi. Emelheted a forrásét, emelheted a miniDSP kimenőjét stb. Én mindenesetre nem raknám át 0.9-re az érzékenységet.
Ha érdekel a téma gain structure néven keress rá! -
Tamoo
nagyúr
válasz
I'am Dony #172235 üzenetére
Azt szokták mondani, hogy nem érdemes többszörösen EQ-zni. Egy filterezett frekimenetre nem tud ugyanúgy kalkulálni az algoritmus vagy legalábbis félreviszi. Én így értelmeztem, de ha nem így van vagy rosszul fogalmazok majd javítsatok ki! Az YPAO meg Audyssey gondolom nem rak sok paramétert a mélytartományra, így sok vizet nem zavar gondolom. De még nincs ezekkel igazán tapasztalatom, mostanában nincs szabadidőm kísérletezni.
Ami méregetős videókat néztem, ott is lehúzták a proci korrekcióját arról a tartományról ahol a miniDSP dolgozik.Jelenleg nekem is be van kötve a HD, de lustaságból annyi történt, hogy beállítottam vele a késleltetést, de nem EQ-ztam hanem utána küldtem rá a cavernt. De jó lett így. Mondjuk ehhez kicsit luxus egy HD-t venni (mármint hogy csak késleltessek).
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #172206 üzenetére
Á, a meglévő kettővel próbálkoztam csak, hogy mégis mire számíthatnék.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dorian #172200 üzenetére
Nekem is 2-3 hónap volt mire rászántam ezt a két délutánt. Az elmúlt egy hónapban ezenkívül annyit ment a mozi, hogy összesen megnéztem egy 6 részes sorozatot, meg kis zene.
Ezt nem büszkén írom, mert egyébként örülnék ha több időt tudnék erre szánni.#172201ctrlaltdel13
Oldalt-hátul az Ulti látványosan elfogyott 35Hz alatt ahol nem kapta azt a room gaint mint elől. Az egy ideális pozíció neki. Grafikonokat tudok berakni ha érdekel valakit.
Jelenetekkel úgy teszteltem, hogy a különböző durvább effekteknél mit mutat, milyen érzetre. Egyikre sem tudom azt mondani, hogy na igen, ezt keresem, ez kell. Volt amiben itt jobban hozzátett mint elől, volt amiben kevésbé. De nem tudom ezt megfogalmazni, érezni-hallani kellene, csak ezeket is nehéz emlékezetből összehasonlítani. Csapongva érzések alapján meg már igyekszem nem formálni véleményt itt a fórumon.Többen kérdezték már a Klipsch - Ultimax összehasonlítást is. Ez még mindig zajlik, mert otthagytam a Klipsch-et az Ultimax helyén és most párszor magában fogom hallgatni, úgy lőttem be a rendszert. De ez is nehezebb mint gondolná az ember ha ugyanazon a helyen 99%-ban ugyanazt a frekimenetet hozzák EQ-zva és emlékezetből kellene őket így összemérni. Meg az is hozzátartozik, hogy nem akarok elhamarkodottan írni semmit, tesztelni meg nincs időm meg sokszor kedvem se. Mindkettő hozza a megfelelő szintet számomra. A Klipsch baromi jó vétel akciós áron.
-
Tamoo
nagyúr
-
-
Tamoo
nagyúr
válasz
rudi77 #172129 üzenetére
A hangnyomáson kívül mitől lehet annak a mélye fülbántóbb ha kb. ugyanolyanra van EQ-zva?
(Nem kötözködésből kérdezem, hanem érdekel, mert nincs ötletem.)#172121 denesdr: Az ultit csak próbaképp raktam a kanapé mellé, nem maradhat mert útban van.
Ide max méretre lehetne csinálni valami kisebb mélységűt.
---------------
Egyébként így 11ms-et kellett késleltetnem egymáshoz képest, itt a sima miniDSP már bukta is lett volna. Viszont lusta voltam és a sub EQ-t a cavern csinálta.A miniDSP-vel csak késleltettem. Ahhoz kicsit mondjuk luxus.
-
Tamoo
nagyúr
Rég raktam be grafikont. Ki akartam próbálni a szubot máshol.
Klipsch elől a jobb front-center közt, Ultimax a kanapé bal oldalán oldalt.A kettő együtt:
Piros nyersen, kék időzítés beállítva egymáshoz, a zöld pedig az EQ-zott.
Fülre nem volt ordító különbség, viszont egy harmadik szubot el tudnék képzelni ebben a pozícióban úgy hol elől is maradna a kettő. -
Tamoo
nagyúr
válasz
spiky03 #172070 üzenetére
Ha én hétvégén bekapcsolom a mozit, akkor filmezni fogok.
Már több mint egy hónapja itt van és még nem próbáltam ki. De nem tartom valószínűnek, hogy elég lesz a sima verzió a Crownhoz. Ránéztem az AVX-esre, ennyiért vettem Soundimportsról én is (pár nap alatt ideér). Szóval ennyiért kb. bármikor megveheted. Igaz nekem ingyen volt a szállítás, mert nem csak azt vettem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
BBéci #172010 üzenetére
Valószínűleg két olcsóbb reflexeset meg egy miniDSP-t.
Ha Wharfedale SW-15 nem is, de SW-12 beleférne. Nem tudom milyen lehet, megéri-e, meg kellene hallgatnom. Hirtelen csak azért jutott ez az eszembe, mert van valaki (talán olvassa a topikot) aki ilyenre fejlesztett és korábban 2db SB4000-t is használt. -
Tamoo
nagyúr
Akusztikai panel téma:
[link] Ezek az elnyelési értékek valósak lehetnek?Nekem sci-fi kategóriának tűnik.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Mikisys #171754 üzenetére
Utózengést több ponton is meg szokták mérni, mivel az a szoba sajátja, így nagyjából hasonló eredményeket kell kapni.
Abban igazad van, hogy lakószobában hifi rendszerrel nem szokás RT60-at mérni, mivel azért ahhoz jó nagy dinamikatartomány kell, ezért is van REW-ben T20-ból és T30-ból kalkulálva ez az érték és a szoba módusai miatt nincs is értelme 100Hz alatt vizsgálni ahogy pár hsz-al előbb szó volt róla.Fapaci mérte neki, gondolom elvileg Behringer ECM8000-el, korábban azt mondta az a hurcolós mikrofonja. A képeket nézve pedig REW-et használt.
-
Tamoo
nagyúr
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dudee #171722 üzenetére
Igen, ha pozitív EQ van ahhoz kell energia. "Szerencsés" eset amikor csak kiemelés van. Max 5-6dB-t szokás pozitív irányba is húzni ha van értelme.
Amire nem gondoltál. Mondjuk egy átlag szobában van 15dB-es kiemelési csúcs amivel megvan az elvárt hangnyomás beméréskor. Ha az eltűnik, mindjárt hangosabbra kell venni a szubot. Nem is kicsit. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Dudee #171683 üzenetére
Ki hozta ki a PB1000-t jobbnak?
A 25Hz ne zavarjon.
Először én is lefikáztam ezt a telefonos témát, de lehet nem hülyeség alap szinten (ha valahogy így működik [link] )
De ha manuálisan is tudod állítani a paramétereket (UMIK1-es mérés után) az is tök jó. Akkor nem kell hozzá miniDSP. Nem néztem utána.#171684 mettek: Viszont akkor még gondolom nem mértél, EQ-ztál amikor reflexed volt.
Mivel magyarázod, hogy "a reflex jobban ráül a hangképre" mint a zárt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3057, 95% Akkumulátor
- PS4 + VR szemüveg / Számla / Garancia /
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest