Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Nemir Ombe

    addikt

    válasz Downsampling #32737 üzenetére

    Az MDF/HDF és a rétegelt lemez (az utolsót korábban kihagytam) a kevert anyagösszetétel és/vagy anyagszerkezet miatt jobb rezgéselnyelő/csillapíó, mint a tömör fa. Tömör fából egzotikus/különleges fajtákra és több, különböző tulajdonságura lenne szükség, hogy ua. legyen az eredmény, mint a korábban felsorolt anyagoknál, ami sokkal drágább és lényegesen macerásabb. De persze lehet pl. betonból, gránitból, üvegből vagy öntöttvasból is dobozt összerakni csak az egy "más sportág", mint amit (jól) bárki otthoni (DIY) körülmények között el tud készíteni.

    Nem tudom a példák minek, de pl. a Canton már jó ideje rétegelt lemezt használ a drága fobozaihoz (mondjuk a hajlíthatóság miatt is).... a legutóbbi 2 amivel találkoztam, pl. a Focal Kanta eleje kb. 5cm vastag v.milyen polimer-keverék, ill. az Elac Concentro is speciális "műanyagból" van, pedig amennyibe kerül, akár 1db fából is kifaraghatnák indonéz gyerekmunkások kiskanállal.... de több gyártó használ még szénszál/kevlár-műgyanta keveréket, ellenben a tömörfa dobozok ritkák ....

    A másik hsz-edhez: hangfalépítésbe általában 2 csoport szokott fogni; az 1. aki olcsón akarja megúszni, ami működhet csak a kapott hang lesz olyan-amilyen, a 2. aki egyedit/különlegeset szeretne, ahhoz viszont jó nagy pénztárca kell .... szerintem a gyártók kb. 1M-os dobozai alatt nem igazán érdemes házilag "barkácsolni", mert olcsóbb/jobb/egyszerűbb venni egy kész szettet, felette azonban már érdemes egyedi (és profi készítőre bízott) dobozokban gondolkodni .... ;)

    Hmm ....

Új hozzászólás Aktív témák