- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- A karcsúság ára
- iPhone topik
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- LG Wing - szárnyas fejvadász
Új hozzászólás Aktív témák
-
M4T4D0R
tag
Egyébként ha figyeltél volna arra, hogy mit írtam láthattad volna, hogy már elismertem a tudatlanságomat így tökre nem értem minek magyarázod meg azt ami már nyilvánvaló.
"Amiket meg megpróbáltál elmagyarázni, azok olyan nyilvánvaló dolgok, hogy azt egy csecsemő is tudja álmából felkelve. :)"
Ha számodra meg egyértelmű amit írok igazából csak belekötöttél, hogy éreztesd te is itt vagy és nehogy ma' megmondja nekem egy ilyen.
Én részemről elengedtem a témát és lezártnak tekintem. Neked is javaslom ugyan ezt!
-
Yutani
nagyúr
Pedig látod, az AMD foglalkozik az AM4-gyel, mert a fele eladásukat az teszi ki. Megy még a 7nm gyártósor, fillérekben van a gyártás már, a piac felveszi a legyártott terméket, ezen mi nem érthető? Az AMD egyébként is óvatosan bánik a TSMC kapacitás foglalással (ha olvasgatod a fórumot, tudod), olyan nincs, hogy az elején befoglal egy óriási mennyiséget, aztán a legyártott chipeket használgatja fel évekig. Egyszerűen nem így működik a félvezetőgyártás, ezt kellene megérteni.
Amiket meg megpróbáltál elmagyarázni, azok olyan nyilvánvaló dolgok, hogy azt egy csecsemő is tudja álmából felkelve.
-
M4T4D0R
tag
Igen általában így van. A régebbi termékekkel nem szoktak foglalkozni a gyártók mert tudnak csinálni sokkal jobbat és nem éri meg gyártani a régi lassab procikat(4+ éves technológiánál pl.).
Illetve a gyengébben sikerült modelleket mindig eladják kisebb teljesítménybe, pl amik csak 4-6 magosak meg nem tudnak annyi dzsidzsahercet. Nem igazán értem, hogy ebbe miféle rossz indulat lenne. 20 éve így csinálják.De feltételezem, hogy a többiek már elég jól elmagyarázták azt amit én nem tudtam.
-
Yutani
nagyúr
Mert szerinted egy terméket csak az első 1-2 évben gyártanak, aztán további 2-3 évig az előre legyártott készletből megy az értékesítés? Viccnek is gyenge...
A másik meg, hogy selejt? A full featured Cezanne a 8 magos/16 szálas, Vega8 iGP-vel rendelkező APU, ami alapvetően az 5700G volt, és ebből volt vágott 6c/12t/Vega7 és 4c/8t/Vega6 változat. Most kiadtak ugyanilyen konfigurációjú új procikat emelt órajellel vagy gyárilag csökkentett TDP-vel. Mi ebben a selejt?
-
válasz
ggbuffon1897 #2 üzenetére
Ilyen szempontból mindegyik gyárt selejtet.
Nvidiánál a 4090-es is selejt tekintve hogy 18176 helyett csak 16384 aktív feldolgozója van. 10%-a kuka annak a kártyának...
Vagy mondjuk Intelnél ugyan így a hasonló nagyobb modellből vágott kicsi modellek is selejtek.
Nevezhetjük selejtnek csak eléggé furcsán hangzik, főleg úgy hogy a gamer/asztali piac nagyrészt válogatott selejtből áll. Az enterprise/server cuccok kapnak top chippeket de azok sem mindíg 100%-osak, nem is lehetne mert többféle igény van és felesleges lenne annyi félét gyártani, egyszerűbb tiltogatni.
Hozzáteszem nem tudom hogy AMD-nél hogyan válogatják a procikat. -
Yutani
nagyúr
válasz
Ez egy buta, rosszindulatú, AMD hater megnyilvánulás. És mint ilyen, teljesen felesleges.
-
Glaz-dozfhut
őstag
Vajon az alaplapok gyártása megmaradt e hasonló ütemben abban a generációban? Régebben is savallottam, hogy a tökéletesen működő processzorokhoz alig fellelhető új alaplap.
-
Valamivagyok
tag
Ebben semmi új nincs. Kijött még egy sor Zen3-as laptop CPU kicsit esetleg más órajelekkel, betokozva AM4-re. Selejt biztos van benne, laptopra válogatják a jobbakat a többi megy G-s procinak. Amiben az IGP rossz az meg 5700/5500-nak. 5600G van itthon amúgy jó kis proci, keveset eszik alapból és van benne szufla, mi is boldogok vagyunk
-
Kristof93
senior tag
Még most is nagyon jó az AM4, komolyabb játék gépbe is. Intel-nek azóta sincs kompetens válasza az 5700x3d/5800x3d-re, és 1440p fölött egy 4090-t is sem korlátoznak. Jó, hogy még mindig van támogatás.
-
Le a kalappal, lassan egy évtizedes lesz az AM4 és akkor jönnek ilyen meglepik.
-
hokuszpk
nagyúr
hát. ha még mindig annyisok AM4 cuccost adnak el, azért látnám értelmét.
amugymeg gondolom a Zen4 -ben lévő Fabric fejlesztesenel a harmasbol indultak ki ; csak picit visszafele kellene fejleszteni ; tippre laborban prototipus formajaban letezett is Zen4 mag + "öregfabric cpu. -
-
-KP-
addikt
válasz
MasterDeeJay #9 üzenetére
Mivel minden Ryzen unlockolt, mi akadályoz meg abban, hogy bármit lejjebb vegyél? Konkrétan semmi.
-
ha kalapálnának egy Zen4 procit az AM4 -be, az már na. Venném.
Túl sok kalapálás kellene ahhoz, hogy a Zen4 / Zen4c / Zen5 CCD-t összeházasítsák az DDR4 kompatibilis IOD-vel, vagy a Zen4 / Zen4c / Zen5 CCX-et összepárosítsák a megfelelő Infinity Fabric vezérlővel, szóval ez nem üzlet az AMD-nek.
A kulcs tehát a DDR4 / DDR5 és vele az AMD IF váltás itt...
A többi már finomhangolás lehetne csak (feszültségek, frekik, stb.), és nincs köze a platformhoz alapvetően, hiszen a Promontory19 alaplapi chipset (AM4 B550) az AM5 deszkákban is megtalálható (A620A deszkák).Tehát technikailag össze lehetne hozni talán, de mit nyernének vele?
Ha Zen4-et vagy Zen5-öt szeretnél, végy AM5-öt... -
hokuszpk
nagyúr
azért ezek a +100-200 Mhzek nem valami nagy fejlesztések ; ha kalapálnának egy Zen4 procit az AM4 -be, az már na. Venném.
mondjuk az egyik szomszed a mai napig 3 magos Athlon II -vel tolja -- a minap hivott fel, hogy nezzem mar meg, mivan ezzel a geppel... -- neki az AM4 is jelentos ugras lenne...@Kalacskepu : az 5700G -m PBOval lazan megy 4.85 -ig es az istenert sem tudtam 115W fölé kergetni, pedig próbálkoztam mindennel is. Lehet vissza is kerem a keresztlanyomtól ; kap helyette egy 5705G -t
-
-
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #7 üzenetére
Egy másik itteni topikban írta valaki, hogy az AMD-nél, ma is még jó pár % CPU eladás AM4-re megy. Szóval jól teszik, hogy nem engedik el ezt a vonalat.
-
hokuszpk
nagyúr
csak két tévedésem volt.
1. 35W -re korlatoltam.
2. az APU topicban van. -
DraXoN
addikt
MSI B450 Tomahawk lapjában volt ECO mód, de cTDP-vel jobban "testreszabható" volt a kívánt érték nem csak "alap", 45W, 65W értékek (akár 25W-ra is le lehetett venni vagy alá, de 25 alatt már alulfeszelve is erősen visszaesett a teljesítmény... igaz, 25nél se volt "rózsás" egy 5700X, de még működött emészhető sebességgel és HWInfó szerint tényleg beérte a beállított értékkel (cserébe 2,5Ghz felé se ment nagyon a cpu).
Lehet hivatalosan csak 5xx sorozatban jött az eco mod, és lehet hivatalosan A sorozatos (A320 és A520) lapokban nincs TDP állítás, de a gyakorlatban a gyártók sokszor sz*rnak bele és nem készítenek teljesen külön biost a gyengébb lapokhoz (nem éri meg a plusz tesztelés) és majdnem ugyan azt a biost adják ki a kisebb lapokhoz is más driverekkel ellátva.. De a felület konfiguráció sokszor (lehet szándékosan?) hibás így nem kapcsolnak ki minden lehetőséget. Viszont mivel ez nem hivatalos működés, bármikor egy új bios kiadással kikerülhet a funkció (amire volt is példa), vagy nem működik teljesen megfelelően.
Ez olyan mint, hogy főleg kiadáskor sok B550 és A520 alaplap is kezelte az első és második generációs ryzen cpu-kat is (elindultak velük), majd idővel egy pár bios kiadás után kikerültek azon cpu-k listájából amikkel elindul a lap (de nem lehetetten visszatenni őket, csak módosítani kell a biost a megfelelő mikrokódrészt visszarakva). -
hokuszpk
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #9 üzenetére
"Azért ennél szabadabbra gondoltam, menet közben állítani ahogy igény van rá."
nemcsak eco modba lehet allitani ; ctdp -vel lejjebb is lehet menni ; de meglepő módon a pboval se csak felfele lehet állítgatni a ppt -t.
@#16 Axbattler : már a B350 lapokon is volt ctdp allitasi lehetoseg ; az R7 1700 -as procival probalkoztam is.
-
villamos
őstag
Érdekes. Ugyanez a cikk már tegnap délután is fennt volt az oldalon, majd estére eltűnt. Erre ma ismét (emlékeim szerint) azonos tartalommal ismét felkerült. Mi volt ennek az oka?
Másrészt, ezek a GE verziók közül valamelyik még nem is jönne rosszul ha lehetne netán kapni, csak félő hogy a minigépembe mégse lesznek jók a megegyező foglalat ellenére. Mert hiába tudom belerakni, megfelelő bios nélkül nyekk...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #5 üzenetére
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
tivike1986 #1 üzenetére
"Őszintén érdekelne, hogy egy 35w Ryzen, hogy fog majd muzsikálni a 65w testvérével szemben."
elég jól ; annó Oliverda kérésére csináltam az 5700G -t 45W -re visszafogva cinebench tesztet az egyszalas tempója nemnagyon csökkent ; ha jólemléxem a többszálas meg kb. egy hatmagos 65W -re allitott 5600G -vel volt pariban.
Zen3 topicban megtalálod. -
válasz
Az am5 mar tobb mint 2 eve a piacon van.
Olyan árcédulával ami messze meghaladja - még itt a ph-n is - a vásárlók ingerküszöbét.
-
Buky87
tag
válasz
AxBattler #16 üzenetére
Igen őket nem vettem számításba mert már nem igazán lehet kapni.
Akkor helyesbítek B*50/x*70-es lapok privilégiuma emlékem szerint, hogy lehet TDP-t állítani, OC-zni..... Viszont az általam írt ECO mod ha jól tudom csak 500-as chip készlet és 5000-es Ryzennel működik. Viszon az nemrémlik, hogy A*20-as lapokba bármit is lehetne konfigurálni a CPU-n.
Aztán majd javítotok ha nem így van. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Aprósólyom #15 üzenetére
Pl.: Gigabyte A520M H
-> XFR Enhancement
forrás: https://youtu.be/pqx2cydjOjA?t=205Ui.: Ami nekem van: B550+5600X. Én nem azt csinálom, mint amit a tipikus online tutorialok csinálnak, hogy minden unlimitre vagy maxra rakok. Az én véleményem, hogy ezek a limitek azért vannak, hogy megvédjék a szilicium lapkát, de akár lehet használni telejsítmény korlátra vagy energiaoptimalizálásra is. Nálam pl. a PPT 90W-ra van állítva, mert a tipikus felhasználásomat ez kielégíti egy kis felső mozgástérrel. Ha ráküldök egy multi-thread stressz tesztet, akkor pedig szépen tartja is. 1-1 rövid pillanatra legfeljebb 1-2 Wattal lépi túl. EDC/TDC szintén, de a max hőmérsékleti korlát is hasonlóan jól működik. Ott viszont mintha kicsit lazább lenne a limitáció, nem annyira hard wall, hanem néha mintha túlmenne 2-3 fokkal.
-
Aprósólyom
addikt
AZ ECO mód egy külön opció, de az is csak a PPT- teljesítményt és az TDC & EDC maximális áramkorlátokat állítja. Ezen utóbbiakat viszont be lehet állítani manuálisan is, legalább is a B550 alaplapomon biztosan.
Sok-sok undervolt videót láttam már, de szerintem ezeket a teljesítmény és áramkorlátokat a az A*** lapok is tudják. Amit nem tudnak, hogy overclockold a gyári PBO beállításokat, de az all-core/per core undervoltot azok is tudják emlékeim szerint. -
tivike1986
csendes tag
válasz
-
Oliverda
félisten
válasz
Attól, hogy önmagadat ismételgeted, még nem lesz igaz amit leírsz.
-
Balty04
lelkes újonc
válasz
Miert a selejtet? Most ha be akarsz ruhazni egy AM5 platformra (7700X, B650E alaplap, 32GB 6000Mhz ram) akkor keszits el 700Eurot (magam is lepni akarok am4 rol , de meg draga, annyit nem adok erte), mig 1 uj AM4 platform ki jon 200-220Eurobol (CPU 6mag-12szal, B550 -MB, 32GB RAM) Na most nem mindegy ha ma rak ossze valaki gepet, es nem mindenaron akar csucs GAMER gepet hogy 700Eur vagy 200Eur az alap....
-
zetor2000
őstag
Átlaggépbe szerintem teljesen oké az AM4 paltform, és a DDR4 végett olcsóbb is lehet az összköltség. Ha nem hiányzik a DDR5 (nekem pl nem hiányzik), akkor bőven elég egy random gép belsejébe egy AM4es proci is.
-
Gergello
addikt
5705G IGP frekvencia 200 MHz-el több mint az 5700G.
-
Elég szomorú hogy már lefelé sem lehet egy procit húzni csak a drágább lapoknál. Intelnél ez laptól chipsettől független állítható lefelé. Legalábbis 10 gen-ig biztosan az újakat nem ismerem. AM4-em nem volt még.
solfilo
Azért ennél szabadabbra gondoltam, menet közben állítani ahogy igény van rá. -
válasz
Elvileg biosban le lehet venni a TDP-t 45W-re a 65W-os példányokon.
mod: elkéstem
#7 ggbuffon1897
Amíg mennek az eladások, hülyék lennének nem foglalkozni az AM4-gyel. 5705G pl mitől lenne selet? Ez a teljes lapka, órajelei is egyeznek az 5700G-vel.It's been almost three years since AMD launched the AM5 chipset alongside Ryzen 7000 CPUs. But according to a company executive, global sales of AM5 and the previous-gen AM4 are split 50/50, illustrating how the socket that supports Zen 1 through to Zen 3 remains popular.
forrás -
Buky87
tag
válasz
B550/X570-es lapokba van erre lehetőség. ECO mod beállítás viszont az olcsób A520-as lapoknak a biosa nem támogatja ezt a funkciót.
-
válasz
tivike1986 #1 üzenetére
Lehet hülyeség de nem lehet levenni simán biosból(vagy quickcpuval) a TDP-t és alulfeszelni mint Intelnél?
-
szasanyi
félisten
válasz
tivike1986 #1 üzenetére
Ez engem is érdekelne egy pici ITX konfigba. De egyelőre csak hír, sem ár sem teljesítmény nem ismert.
-
kukulec
őstag
válasz
túl azon, hogy ezek az előző platformra jönnek, mi ezen a sok selejt?
-
ggbuffon1897
őstag
Eladjak a sok selejtet
-
tivike1986
csendes tag
Őszintén érdekelne, hogy egy 35w Ryzen, hogy fog majd muzsikálni a 65w testvérével szemben. Nagyon szeretem a passzív gépeket. Szívesen tennék egyet össze egy ilyennel meg egy 3050 kalmx-xel.
Persze, ha bírná a cpu....
Új hozzászólás Aktív témák
ph Valójában azonban csak három új Ryzenről beszélhetünk.
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Tesla topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Apple iPhone 11 / 64 GB / 85% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest