- Magisk
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
MeszarosB. #4241 üzenetére
Boltok:
[link], [link], [link], [link]De szerintem, ha 25 a max, akkor csak és kizárólag használtat, újonnan aligha lehet értelmeset kapni ennyiért. Egy ilyen 25 ezres árkategóriájú kölcsöngitárral kezdtem tanulni, azóta lett saját természetesen, az sem sokkal drágább, egy 40 ezres, de amikor meghallom az enyém után a másikat, akkor mindig seggreülök, annyira döbbenetesen gagyi. Fedett, lapos, rossz. Csak ismételni tudnám, amit az előző (előtti) hsz-emben is írtam.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
MeszarosB. #4237 üzenetére
Pár videó, hogy a klasszikus meg a fémhúros gitárok hangját össze tudd hasonlítani.
Klasszikus:
[link],
[link],
[link],
[link],
[link]
[link]hogy sorba vegyük a klasszikus gitározást, a spanyol gitározást, meg pár klasszikussá vált rock számot is, meg egy könnyedebb izét is.
Fémhúros:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]Itt most hírtelen fejből kevesebbet tudtam. És tudom, elég más zenék (legalább az utolsó ugyanaz), de akinek jó füle van, simán kihallja, hogy mi is a különbség a két gitárfajta között. A fémhúrosnak élesebb, fényesebb a hangja.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Nem, nem csak a formától függ, hogy mennyire lapos a hangzás. Ahogy egyre több gitárt próbálgatok az idők során, kezdek rájönni, hogy a full laminált csodákat miért is szokás uszadékfának hívni. Általában olyan lapos hangzásuk van, mintha agyonütötték volna őket. Ha hangszervásárlásba adod a fejed, akkor szerintem legyen alap, hogy legalább a gitár fedlapja tömör fa. Különben csalódás lesz a vége igen nagy valószínűséggel. (Én úgy vagyok vele, hogy egy ideig inkább nem veszek semmit és gyűjtögetek, mint hogy olyat vegyek, ami nagy valószínűséggel egy idő után csak pénzkidobásnak bizonyul.)
A formától is függ sok minden, persze, de szerintem az árkategóriában fémhúrosból dreadnoughton kívül sajnos semmit nem kapni. Nem mintha hangra az rossz lenne, csak nekem pl. baromi kényelmetlen forma.
A klasszikus nylonhúrosnak teljesen más hangja van, mint egy fémhúrosnak, mindjárt gyűjtök egy csokor linket, de nem is összehasonlítható. Azt csak te tudod majd eldönteni, hogy melyik tetszik neked. Ha klasszikust nézel, egyértelmű, hogy használtat keress. Jó régit, több évtizedest, mert olcsón (az azt jelenti, hogy 30 ezer környékén) igen jókat lehet találni. Egy gitár amúgy korral nemesedik, mint a bor. Ahogy szárad a fa, gazdagodik egy gitár hangja így egy régi gitár gyakorta jobb, mint egy vadiúj.
Fémhúrosnál nehéz a helyzet, mert én spec. kevés jó használtat láttam - igaz, nem is kerestem túlzottan. A legolcsóbb tömör fedlapos gitár a Cort Earth 70, őt követi az Epiphone 200-as sorozata: [link]. Tudom, nem ilyen árra godnoltál, de ismétlem: nem látom értelmét az olcsóbb gitárnak.
-
Daweee
őstag
válasz
Igen, alapvetően a test, a nyak, stb állapotát érdemes megnézni - lehetőleg hozzáértő segítségével - amúgy meg van erről is cikk a gitártanfolyamon. Hogy nylon vagy fém, az leginkább attól függ hogy mit szeretnél játszani, a nylon klasszikus darabokra való, az akusztikus pedig könnyűzenére - persze a végletekig egyszerűsítve a képletet
egyébként játszhatsz mindkettővel amit akarsz, azt válaszd amelyiknek a hangzása jobban tetszik. a nylonnak tompább hangja van, a fémnek csilingelőbb. Valamivel talán nehezebb fizikailag a fémhúroson játszani, de ha azon megy, de úgyis be kell edzeni az ujjakat, szóval a kényelem, könnyűség eleinte nem lehet szempont, készülj fel, hogy az ujjaid fájni fognak az első napokban, de ha eleget gyakorolsz, hamar megkeményedik a bőr, és nem fog zavarni. Konkrét típust nem tudok mondani, a Cort-okat dícsérik sokan, azzal nem nyúlhatsz mellé. Hogy a hangja milyen, az pedig csak személyes próba után lehet megmondani.
-
Daweee
őstag
válasz
MeszarosB. #4235 üzenetére
Helo
Ha nincs lehetőség tanárra, ajánlom a gitartanfolyam.hu-t, én is innen kezdtem, elég részletesen leírja az alapokat. Pozitívum hogy szintiztél, legalább (gondolom) van némi elméleti ismereted, már csak át kell ültetni gitárra
Hangszervásárlás ügyben pedig szerintem a legjobb, ha elmész közeli hangszerboltokba, és kipróbálod sorban a dolgokat, hogy mi tetszik, mire futja, stb. de egyébként akusztikust vagy klasszikust már lehet kapni ebben az árkategóriában, az elektromos kicsit többe van, 25-30 egy alap, és akkor ahhoz még erősítő meg minden kéne, 50 alatt nehéz megállni sajnosJó SG-szerűséget pedig olyan 70 körül lehet találni, (Vintage, Epiphone) de ez még nagyon a jövő zenéje
Egyébként szétnézhetsz a használt piacon is, olcsóbbak mint újonnan, és ha megkímélt, jó állapotú a gitár, akkor még a hangja is szebb, érettebb lesz mivel a fa szárad, beáll, stb. Most így hirtelen ennyi, ha bármi további kérdésed van, írj nyugodtan
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2540P - i5-540M I 4GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook S761 - i7-2GEN I 8GB I 320GB I 13,3" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest