- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Cyberpunk #7639 üzenetére
Na akkor kezdjük ott, hogy casio. Nekem is egy régi casio van, de legközelebb biztos, hogy nem ilyet veszek. Ár/érték arányban jók, és rengeteg funkció van bennük. A hangjukat én is úgy tudom, hogy sokat javították. Igazából nem rossz, de vannak szebben szóló márkák. Megjegyzem Casioból csak egy kb 300 ezres elektromos zongorát próbáltam az elmúlt években, az kifejezetten jó volt. De koncerteken még nem nagyon találkoztam a márkával. Nagy előnye, hogy ebben az árkategóriában is csinál súlyozott billentyűket. Belépő elektromos zongorája a cdp-100, de ez is 100k fölött van.
A yamaha a Mesterem nagy kedvence az utóbbi időben, így nekem is volt szerencsém játszani több ilyen készüléken. Általánosságba a yamaháknak meleg hangjuk van. Korábban volt a dgx 200-as széria 80-100k között. Ez is több oktávos (asszem 76 billentyűs) szép zongora hangja volt, és kísérőautómatikás játékra kiváló. Sajnos felment az ára, és ha csak zongorázni használnád, akkor feleslegesen fizetnél a többi funkcióért (amúgy ez még nem súlyozott billentyűs modell). Hasonló a helyzet a psr-400-as szériával, igaz ez csak 61 billentyűs. Ebből 423-ast próbáltam, de ez is inkább kíséretes játékra való, és akkor még bőven 100 alatt volt az ára is.
Az np szériát azért ajánlottam nagy hirtelen, mert abban nincs számodra sok fölös funkció, sok billentyűs, igaz nem súlyozott. A hangja viszont korrekt kell, hogy legyen. Anno az npv-80-nal szemezgettem, mivel nem csak zongorázni akartam, de végül is inkább gitárt vettem
. Ha most vennék, alighanem a dgx-640-et választanám, ennek van súlyozás, ami akár ki is kapcsolható, 88 billentyűs, gyönyörűen szól, meg minden... ehhez azonban sajnos még gyűjtögetni kell (durva, hogy USA-ban majdnem fele ennyibe kerül). Szóval én ezt az np szériát mindenképp megnézném.
Egyéb: Régen azt mondták, hogy a Roland csinálja a legjobb zongorahangot, de ennek kb. 10 éve, úgyhogy nem venném készpénznek, azóta viszont mindössze egyszer találkoztam egy ilyen készülékkel, de az high-end darab volt, úgyhogy inkább nem nagyon írnék róla semmit (na jó, az elég profi volt minden téren). Az én nagy kedvencem most a Korg. Ha elektromos zongorát vennék, az sp-170-es modellel kezdeném a nézelődést. Azt egyszer próbáltam és szerelem volt első látásra (akarom mondani hallásra). Akkor olyan 130k körül lehetett megvenni. Még egy nagyobb Korg zongorahangja sem tetszett annyira, mint az ebben lévő hangszíné, és a súlyozása is baromi jó volt (mert, hogy ebben is óriási különbségek vannak ám a típusok között).
Ezek voltak az én eddigi tapasztalataim. Néhány dolog, amit még jó ha tudsz:
Polifónia: egyszerre hány hang képes szólni. Zongoránál fontos. Főleg, ha pedált is használsz. Becsapós lehet, mert ha többszörös hangvételezéssel vannak fenn a hangszínek, akkor egy bill. lenyomása több helyet is képes felzabálni. A 32 so-so a 64 már tűrhető. A Mester szerint 128 lenne az igazi, de 64 már elmegy. (tudom, a casio wk általában 48
ebben a kategóriában az jó, pl. yamaha np31 csak 32).
Billentyűk: tapasztalat szerint kb. 5 év zongorázás környékén fogsz hivatalosan mélyebb hangok felé menni, hogy ne lenne elég a 61 bill.. Utána meg egy oktávval lehet a legtöbb hangszert transzponálni, így akkor sem lesz gond. Persze kényelmesebb a több bill., és én is ajánlom 76-ot (egy átlagos zongorán 88 van). A súlyozás inkább csak a feelinget adja, talán jobban érzed vele a gombokat. Nem rossz, ha van, de érdemes utánanézni, hogy tényleg jó-e, mert van pl. olyan, hogy elkezd "kattogni" (vagy inkább klaffogni).
Pedál: Nem egy nagy tétel 3-4k. Nekem Cherub 004-es van. Ez jó yamahához, casiohoz. Az elején nem hiszem, hogy fogod használni (tehát ha nem akarod azonnal megvenni nem kell), később hasznos cucc.
izomhod
Sajnos nem ismerem a teaching funkciót.
Neten keress mindenképp oktatóvideókat a kéztartás nagyon fontos, meg az ujjrend! -
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Cyberpunk #7538 üzenetére
Ez nem tudom miez, és linuxon most meg sem tudom nézni (igen, tudom, meg lehetne oldani
).
Az ujjrend... hagyományosan a három vastag húrt (E, A és d húrok) a hüvelykujj uralja, a g úrt a mutató, a h húrt a középső, az e' húrt pedig a gyűrűsujj.Ez persze néha megbomlik. Leggyakrabban akkor, ha egy húrt többször egymás után kell megpendíteni. Mondjuk a legvéknyabb húrt, az e'-t akarod háromszor megpengetni, akkor nem gyűrűssel kalapálsz rá hármat, hanem alternálva pengeti a gyűrűs és középső ujj, így: gyűrűs, középső, gyűrűs. Ugyanígy a többi hűrnál. Mittomén van egy rész ahol a pengetendő húrok: kettő e', kettő g, akkor az ujjrend gyűrűs, középső, mutató, középső.
De ez kényelmileg is így jön ki. Van ahol pedig (egyes embereknél) szokás megbontani a hüvelykujj uralmát is, szintén kényelmi okokból. Mittudomén A - d - g - h - A - d - g - h kényelmesebb és könnyebb hüvelyk - mutató - középső - gyűrűs - hüvelyk - mutató - középső - gyűrűs renddel, mint hüvelyk - hüvelyk - mutató - gyűrűs - hüvelyk - hüvelyk - mutató - gyűrűs renddel. (Mondjuk ez utóbbit csak óvatosan mondanám... legjobb, ha nézel minél több videót és lelesed az emberek kezéről, hogy mit is csinálnak. Vannak, akik a hüvelyk uralmát véletlen sem bontják meg...)Vannak oldalak, ahol írnak ujjrendet is. Ez az oldal ugyan inkább a fingerpickingre van kihegyezve, de van kezdő szintről fingerstyle leckesorozat is (érdemes ugrani időnként pár leckét szerintem, mert kissé egyhangú
): [link] és gyakorlódalok: [link]
Én részemről igen gyakran oldwhtman oldalát szoktam nézegetni, mert abszolút viselhető nehézségű tabok vannak fent: [link] amiket el is játszik a youtube oldalán, szóval meghallgathatók/leleshetők: [link]
Nem, nem vérprofi az öreg, de azért jól nyomjaÖmm... és persze justinguitar, alap, hogy ott körülnézünk leckékért, tekintve, hogy a legjobb gitároktató oldal netszerte, meggyőződésem szerint
Tessék, alapok: [link]
alap, kettő: [link]Ja igen, még egy jó metódus: Ha vannak dalok, amiknek tudod az akkordmenetét, akkor érdemes négyujjas bontással szétszedni őket, és pengetgetni, Sokféleképp, próbálgatni mi hogy hangzik, mit hogy jó pengetni, kísérletezni és bele fogsz jönni abszolút
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Cyberpunk #7534 üzenetére
Igen, az a fingerstyle valóban
Ömm, hogy leckék hol találhatók hozzá, azt fejből nem tudom. Én rendkívül puritán módját választotam a tanulásnak: fogtam tabokat, és nekiálltam tanulni komplett számokat. Ezt megismételtem x alkalommal, volt, amelyikbe beletört a bicskám, volt, amelyik pont megfelelő nehézségű volt - és persze egyre nehezebbek mentek - és ennyi. Semmi egyéb direkt oktatóanyag, vagy ilyesmi nem volt. De mindjárt nekiállok keresni pár értelmesebb oldalt -
Itome
tag
válasz
Cyberpunk #4477 üzenetére
Nem annyira rossz. De talán régebbi modell. Őszintén szólva nem nagyon ismerem, ezért is ajánlottam a Bossot, mivel azok tuti, hogy nagyon jók és jobban is ismerem őket. (akár Boss promoternek is elmehetnék
) Kezelhetőségre legalábbis mindenképpen jobb.
Ha 50 a keret akkor (tudom, hogy nem muszáj kihasználni a max keretet, de had ajánljak egy -szerintem- nagyon jó multit) EZ elég jó.
-
X2N
őstag
válasz
Cyberpunk #4455 üzenetére
A végerősítőknél így adják meg hogy a végfok milyen üzemosztályban dolgozik. A végfoknál be van állítva egy munkapont amin az erősítő képes a bemenő jelet erősíteni. A osztálynál a végtranzisztorok, csövek mindig nyitva vannak és így a teljes bemenő szinusz jelet képesek erősíteni, ebből az következik hogy ennek van a legjobb hangja, hátránya hogy a többihez képest alacsony a hatásfoka(kisebb mint 50%), melegedése, többet fogyaszt, egyéb sajátosság hogy csak kis teljesítményt lehet vele elérni ~10W. B osztálynál a tranzisztor, cső csak a nyitás határáig van nyitva ezért a bemenő szinusz jel félhullámát képes csak erősíteni, üresjáratban szinte nem is fogyaszt, és nagy teljesítményt lehet vele elérni, de egyébként nem kívánt torzítása van. AB osztály a fenti kettő keresztezéséből jön létre úgy hogy 2db tranzisztor vagy cső-t kötünk úgynevezett ellenütemű módba, ekkor az egyik erősítő a szinusz első félhullámát erősíti a másikat pedig a másikat. Ez a legtöbbet használt végfok, 30-100W-ig használatos. itt vannak képek és leírások: [link] , [link] A VOX-okat szokták hirdetni mint leghíresebb A osztályú erősítő, ez nem igaz mert amiben 2 vagy több végfokcső van az ellenütemű módban megy, köz nincs az A osztályhoz. Az A osztálynál a felharmónikus-tartomány dúsabban szól mint a többi üzemosztályú erősítőnél. Stúdiókban szeretik őket alkalmazni felvételre a hangjuk miatt ahol egy 100W-os marshall kihajtása amúgy is nehézkes lenne.
-
X2N
őstag
válasz
Cyberpunk #4453 üzenetére
Ha pesti vagy akkor a westend-i gitárüzletben kell megnézni én legutóbb ott láttam Cub 8,10-et. Én az effektezést úgy oldottam meg hogy vettem egy hangkártyát, és azt használom erre. Egyből a hangkártyára kötöm a gitárt ott beteszek annyi torzítópedált ami kell, ha esetleg kicsit meglökném az erősítőt, aztán ezt a jelet kikötöm az erősítőre ott végigmegy az előfokon, utána pedig megint vissza a hangkártyában ahol delay, reverb meg a többi hasonló modulációs effektet lehet beállítani, és innen vissza a végfokba. Így kiváltottam 2 effektpedált 1 hangkártyával, és nem kell vacakolni a pedálokkal meg az adapterekkel, amik amúgy is gyengítenék a jelet, vagy feleslegesen sok zajt szednének össze. Nekem Digitech RP-80-as multim van, annyira nem jó, mert zajos és kevés benne az állítási lehetőség. Ha van lehetőséged akkor ott a boltban próbáld ki lehetőleg minden funkcióját mert nem biztos h olyan használható a legtöbb, mint ami elsőre látszik, főleg a zaj-ra és a dinamikára figyelj oda, úgy tudod ezt észrevenni hogy beállítod az effektet úgy hogy ne legyen semmi bekapcsolva csak a hang menjen át rajta és miközben hallgatod, bypass-üzemmódba kell kapcsolgatni, ilyenkor nem megy át a hang a processzoron hanem egyből a kimenetre kerül a jel, és ha hallod hogy változik a hang akkor az azt jelenti hogy nem elég jó benne az effektprocesszor.
-
cucka
addikt
válasz
Cyberpunk #3633 üzenetére
Hát 150-ért semmiképp sem vennék kínai gitárt, leginkább azért, mert nagyon alacsony a presztízse, nem tartja az árát és nehéz eladni.
150 ezres magasságban lehet használtan japán Jackson-okat vagy Ibanez-eket venni, koreai PRS SE-ket is ilyen magasságban árulják, de a szintén koreai jobbfajta LTD-k is ennyiért mennek, Fenderből pedig zsírúj mexikói darabokat vehetsz. Igazából attól függ, hogy milyen zenét szeretnél játszani és melyik gitár tetszik.
Kombónál pedig szerintem jelenleg két értelmes megoldás van:
- modellezős cucc, vonalból rákötheted bármire, rugalmas, egyszerű
- minőségi csöves erősítő. Jobban szól, mint a digitális modell és kb. itt kimerültek az előnyös tulajdonságai.
-
cucka
addikt
válasz
Cyberpunk #3627 üzenetére
Igen ez elgondolkodtató akkor lehet hogy bepofátlankodok valamelyik hangszer boltba egy kis próbára
Mindenképp. Attól, mert valami fényképen jól néz ki, nem biztos, hogy élőben is tetszeni fog. Meg ugye attól is függ, hogy mire akarod használni. Például ha sokat akarsz szólózni, akkor inkább double cutaway jellegű formában gondolkozz. (tehát ahol alul-felül ki van vágva a test, mint pl. a stratocaster). Amúgy mennyit szánsz gitárvásárlásra?Hát ha nem szélesebb akkor van valami ötleted hogy mitévő legyek
Nem tudom, milyen vastagak az ujjaid. Ha bármelyik ujjaddal bármelyik húron meg tudsz fogni tisztán egy hangot, akkor akkordokat is meg kell tudj fogni, csak sokat kell gyakorolni, izommemóriát fejleszteni, stb. Amúgy lehet csináltatni vagy rendelni extra széles nyakakat, de én inkább a gyakorlást javaslom.
Jártam pár hónapot tanárhoz, ő elmondta párszor, hogy nem kifogásokat kell keresni, hanem gyakorolni. Nyilván, vannak olyan dolgok, amiket csak lapátkézzel és hosszú, vékony és nyúlós ujjakkal lehet eljátszani, de azért a dalok zöme nem ilyen.Mert az én gitáromon jelenleg a standard méret van és állítólag a vékonyabb húrok még szebb hangot is produkálnak.
A vékonyabb húroknak vékonyabb a hangja. Alapesetben standard hangoláshoz hosszú menzúrán 9-es, rövid menzúrán 10-est szokás használni, ettől nyilván el lehet térni, de a húrnyomás változni fog. -
cucka
addikt
válasz
Cyberpunk #3625 üzenetére
Mert most egy Stratocaster formájú gitárom van és ezen hiába helyezgetem az újaim sosem sikerül tisztán lefogni az akkordokat egy két egyszerűbbön kívül.
Túl nagy különbségek nincsenek szélességben, egy Les Paul nagyjából 1 mm-el szélesebb nyereggel készül, ezt oszd el 5 húrközre.
Amit kinéztem és már rég vágyok rá az a Less Paul forma hát eredeti Gibson-ra nincs pénz az Epiphone-kat is jónak tartjátok?
Les Paul forma valóban kellemes a szemnek, de mindenképp próbáld ki vásárlás előtt, mert amúgy szerintem elég kényelmetlen hangszerek. Jellemző kényelmetlenség, hogy vágja az alkarodat a test széle, vagy hogy nem tudod megfogni magas fekvésekben a hangot a bazinagy durung nyakillesztés miatt, esetleg zavaró lehet az is, hogy ezek elég nehéz gitárok.
Epiphone-okból meg a nagyon olcsók nyilván nem túl jók, a drágák pedig talán kicsit túl drágák, annyi pénzért használtan japán hangszereket is meg lehet csípni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- RITKASÁG: MSI Big Bang Z77 MPOWER
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged