- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eastman
addikt
A netes rendelés eléggé szívás, mostmár legalább van a topicban ilyen tapasztalat is, remélem legalább másnak segít, anno mikor érdeklődtem engem senki nem beszélt le róla, most már legalább lesz egy ilyen véleményező is a személyemben... Duh, csak próbálom a jó oldalát nézni.
-
Printszkrín
senior tag
Ha netes rendelés volt, akkor elvileg visszapostázhatod az ő költségükre.
Ilyenkor ők intézik a garanciális problémákat.Szerk: Sajna náluk nem így van, saját költségedre kell megoldani az oda juttatást.
Viszont ha még nem telt el 8 munkanap a vásárlás óta, akkor vissza is kérheted a pénzed.- Az elállás joga:
- Megrendelése során Ön élhet a 17/1999. Kormányrendeletben részletesen rögzített feltétel nélküli elállási jogával. Ön a szerződéstől az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat. Ebben az esetben az Eladó köteles a Vevő által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást és az áru visszaszolgáltatását követő harminc napon belül visszatéríteni. Figyelem! A Vevő viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. Az Eladó követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését -
Szten Márs
nagyúr
A boltban, ahol vetted nincs hangszerész? Akkor az lenne az első, hogy visszaviszed hozzájuk, hogy ilyen, meg ilyen gondjaid vannak vele, csináljanak vele valamit. Mivel garanciális, ezért ha kellően jófejek, megcsinálják neked szó nélkül és ingyen.
A karcok a boltban a gitárt próbálgató vevőjelöltektől származhatnak... gondolom nem mindegyikük törődött túlzottan a hangszer épségének megőrzésével, elvégre nem az övék volt, csak leültek elé...
Ja igen, húrkeménység... a 12-es húr egy dolog. Az én Cortomon jóval kényelmesebbek a 12-es húrok, mint egy Staggon a 10-esek, egy Furch gitáron pedig még a Cortnál is jóval kisebb erőfeszítéssel lehet matatni a 12-es húrokon. Szóval nem csak ezen múlik a dolog
(Persze adott - egyforma - beállítások mellett számít a húrok keménysége.)
-
Szten Márs
nagyúr
Szerintem kevered valamivel
Ebben a ketegóriában a dreadnought-ok szinte kivétel nélkül lucfenyő feldappal készülnek, méghozzá sitka-lucfenyővel. Készülhetett volna engelmann-lucfenyőből is, de az egy drábább alapanyag (és nem feltétlen jobb, csak más karakterű), vlószínűtlen, hogy abból lenne. A gyári specifikáció a lucfenyő pontos(abb) fajtáját meg sem említi egyébként. Szóval valószínűleg ezt benézted, és jó 95%-ot teszek rá, hogy "sitka spruce" fedlapos gitárod van. Tömörnek tömör lesz, az szinte biztos, de egyébként ha a hanglyuk (belső - nyilván mást nem tudsz
) oldalát megnézed, akkor láthatod is, hogy tömör-e vagy laminált. (Bár el lehet ott fedni a lamináltság nyomait, ha a gyártó úgy akarja, de nyugodj meg, tömör feldapos a gitárod
)
Megnéztem az upgrade includes-t. Egy része biztos, hogy a te gitárodon is megvan, méghozzá:
"Features scalloped X bracing, 20-fret rosewood fingerboard, dual-action truss rod, and die-cast tuners.". Ezek ott vannak a tiéden is. A többi meg csak design. Másféle berakás, másféle logo meg koptató. Semmi jelentőségük nincs.(Az Unique Features-t is megnéztem, azt inkább nem is kommentálnám
Azt mondja unique feature szerintük a dual action truss rod
Szóval az ott a kabaré helye max
)
A linkedet kicsit később elolvasom majd
-
Eastman
addikt
Azt se' feledd, hogy a mély és magas E húrnál nem ugyan azt látod, be is csaphatja a szemed, ha sokat nézegeted. Nem is kell ugyan azt látnod, hiszen az egyik vastag a másik meg vékony.
...kevés embert ismerek személyesen aki gyári Fender húrt használ vagy azt vásárol. Ernie Ball, Dunlop, D'Addario, Elixir.
Szten az embered, ő rutinos az akusztikus húrok terén. Én villanygitárt pöngetek (a felsorolásom is kb. ezt tükrözi).
-
Szten Márs
nagyúr
Így hirtelen egy videó: [link]
Annyit még hozzátennék Eastman leírásához, hogy lehet szálfa egyenes is a nyak, meg lehet igen enyhén görbült, gitározási stílustól függ, hogy melyik a nyerőbb
Egy szinten túl mindenesetre a görbültség semmiképp nem oké, függetlenül a stílusunktól. A csavarodás meg más kérdés, persze.
-
Eastman
addikt
Fej felöl, test felöl belenézel. Végignézed a magas és mély E húr mentén. De tudd, hogy egy kicsit íves még a jól beállított gitár is, olyan mintha egy nagyon feszes íj húrját néznéd. A szemöldök és a húrláb között egy nagyon nagy átmérőjű kör szelete a nyak íve. Persze ez nem ilyen egyszerű, de kb, így tudom Neked érzékeltetni. Görbülni görbülhet, csak oldal irányba ne csavarodjon.
De azt is tudd, hogy a gitár anyaga, a húr anyaga reagál a hőmérséklet és páratartalom változásra! Tehát változó paraméterekkel rendelkezik, semmiképpen nem mondható, hogy állandó. Magyarul és röviden: ne parázz!
...egy 50 ezres Fender akusztikus gitártól. Jó az, hidd el! -
Eastman
addikt
Csigalom és nyugavér!
Feleslegesen stresszeled magad. Örülj a gityónak és vidd el beállítattni egy szakemberhez! Ha ferde lenne egy hangyaf@sznyit a nyak azt avatatlan szem úgy sem látja. Bocs.
...amúgy is csak úgy derül ki a legpontosabban, ha 12 darab húszezrest egyenként négybehajtasz és a húrok alá végigtömködöd.
-
Szten Márs
nagyúr
Amúgy Eastman-nál a pont: meg kell tanulni optimális erőkifejtéssel lenyomni a húrokat... ne legyen túl sok, de túl kevés se... idővel megy
A pénzérmés mérésre kíváncsi leszek. Amúgy a nyak egyenes?atidzsiforc, Eastman: Jaja, igazatok van, meg már megjött a megfejtés is. Én voltam a hunyó egyébként, mert a "ne érjenek"-et "ne érjek"-nek olvastam
-
Eastman
addikt
Irány egy hangszerész! ...pl. a Fender Márkaszervíz.
Szten Márs
Ezt viszont nem értem... hogy a túróba tudnál hozzáérni a lefogottnál lentebb lévő bundokhoz?
Szerintem arra gondolt, hogy ha erősebben nyomja a húrt a bund felett, jobban meghajlik az átmenő húr, magasabb lesz és nem rezeg be a következő bundnál. Ez tény.
sti10p
...ezt kiegészítve az is tény, hogy ha erősebben fogsz egy akkordot, kvázi jobban nyomod a húrt, nem lesz tiszta a lefogott hang(ok), akkord. A tiszta hangnál egy picit magasabb hang lesz. Így hamis a játék, a dal.
-
Szten Márs
nagyúr
Először is gratulálok a gitárodhoz
A témához: elektromoson ritkán játszom, nekem magamnak nincs is elektromos gitárom (és beszerezni is először még több akusztikusat tervezek
) viszont azért időről időre odajutok egyhez-egyhez, haverok, miegymás révén. Azt kell mondjam, hogy amikor elektromos kerül a kezembe, olyan érzésem van, hogy éppen csak hozzáérek a húrhoz és már le is van fogva. Olyan extrém módon így van ez, hogy néha egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy csak ennyi, odaérintettem az ujjam hegyét és kész, le van fogva... néha már-már zavaró. Szóval igen, elég más a kettőt lenyomni. Ugyanakkor jó lenne megnézni, hogy az első és a 12. bund felett milyen magasan vannak a húrok. Én ezt pénzérmékkombinálásával szoktam megoldani, úgy lehet leginkább mérni, és ezen a honlapon találhatod a különböző pénzérmék vastagságát, ebből tudsz kvöetkeztetni
Légyszíves mérd meg nekünk, ha az első bundál nem is megy pontosan, de legalább, hogy a 12. bund felett milyen magasan van a vastag E húr
"de elég nagy erőt kell kifelytenem, hogy normálisan le tudjam fogni a felső húrokat (E-A, de főleg az E), úgy hogy ne érjenek hozzá a lefogottnál lentebb lévő buntokhoz "
Ezt viszont nem értem... hogy a túróba tudnál hozzáérni a lefogottnál lentebb lévő bundokhoz?
Nem húrt akartál írni? Mondjuk úgy sem értem teljesen a dolgod, de bunddal végképp nem
(Ja és bund d-vel, nem bunt
)
-
Kicsit félve merek beleszólni a dolgokba, mivel nem tudok gitározni, de korábban én is nézelődtem gitárok között, ezért merem leírni a tapasztalataimat.
Átgondolandó, hogyl kezdésnek bőven jó lehet egy olcsó gitár (azok is elég jól szólnak), hátha később abbahagyod, ha meg nem, akkor később úgy is egy nagyon jót fogsz venni, és akkor a kicsiből lehet utazós gitár.
Én amúgy inkább vennék elsőre is jót pont amiatt, amiket Szten is írt.
A márkákról/típusokról:
Ibanez: haveromnak ilyen van (talán v72). Laminált, de elég szépen szól. Én azt hallottam, hogy az Ibanez minőségi anyagból dolgozik a laminált esetében is. Az általad írt típust amúgy nem ismerem.
Epiphone: DR-200S-t próbáltam (elvileg uaz, mint a 220, csak az egész fényes lakkozású), hallgattam. Nem volt rossz, de a hangja nem volt semmi extra, és maga a hangszer is valahogy olyan idegen érzetet keltett. Szóval nem rossz, de nekem nem jött be (az Aj-100 az alsó kategóriában viszont kifejezetten tetszett).
Yamaha: Közvetlen az epiphone után néztem az FG700MS-t. Valami csodálatos volt, a hangja gyönyörű, kivitelezés tökéletes. Sajnos nekem magyar árakon kicsit drága, így nem akartam ezt első gitárnak (USA-ban 200 dollár). Keress rá neten, nagyon sokan dicsérik. Én alighanem ezt venném. Megjegyzem nekem a yamaha f-370 (laminált) gitár hangja is jobban tetszett, mint az epiphone 200s-é.
Fender: egyszer távolról hallottam egy cd60-ast (hello kitty kiadásban) nekem akkor ott nem tűnt rossznak, de azóta sokan mondták, hogy alsó kategóriás fendert ne vegyek, mert a márkát kell megfizetni, így abban az árban van jobb minőség is.
Cort: nem véletlenül hagytam a végére. Elvileg az egyik legnagyobb (akusztikus) gitárgyártó cég. Többek között a fendernek is több terméket gyártanak. Állítólag elég jól összerakják a hangszereket. Nekem a matt gitárjaik hangja nem annyira jön be, de a fényes változatokat érdemes lehet megnézni, mert másabb a hangjuk.
Remélem tudtam segíteni!
The Choice Is Yours! -
Szten Márs
nagyúr
Hát ezek közül akkor már a Fender... Az akusztikus Ibanezekről sok helyen hallottam, hogy csak arra mennek, hogy szép, csili-vili legyen és kb. ennyi. Én magam is próbáltam egy drágább (90 ezer körüli, ha jól emlékszem, de itt valamikor írtam is róla) Ibanezt, finoman fogalmazva nem voltam elájulva tőle, nagy csalódás volt. A Yamaha a maga nato oldalával/hátával szintén nem egy meggyőző jelenség, az Epiphone-t mondjuk viszont szerintem érdemes megnézni.
Egyébként nem tudom lennének-e ezek a gitárok akkor épp a mezzofortéban, de hívd fel őket, vagy dobj nekik egy e-mailt, és kiderül
Azért nézd meg az Earth 70-et, ha már ott jársz, sőt, az Earth 100-ak közül azt, amelyik van. Vagy a hangszerkerbe érdemes elnézni, ott szoktak lenni Earth 100-ak. Ja és, hogy tegyek rá még egy lapáttal: a Cort az újabb gyártású Earth 100-aknál már valódi csont nyerget és szemöldököt használ, ellentétben az összes többi itt felsorolt gitárral, ahol bizony műanyag van - pedig egy árkategória
-
Szten Márs
nagyúr
A gyártó honlapja szerint lakkozott a CD 140, és azért, mert egy-két fotón hülyén esik rá a fény, ne tegyél le róla, természetesen nem foltos a gitár
A CD-280-al viszont óvatosan. Az akusztikus fémhúros gitárokat többféle nyakszélességgel gyártják. A leggyakoribb a 1 11/16" (a felső húrvezetőél értve), ilyen a Cort Earth sorozat, vagy a Fender CD 60, CD 140, és úgy egyáltalán a legtöbb idehaza kapható akusztikus gitár. Szintén elég népszerű az 1 3/4"-es (azaz 1 12/16"-os) nyakszélesség, csak fejből most hirtelen ilyen a legtöbb Taylor gitár nyaka, Furch gitárok is szép számmal vannak ilyen nyakkal, de pl a Cort L900P is 1 12/16"-os. Vannak 1 13/16"-os nyakszélességű akusztikus gitárok is, pl a dreadnought szériát leszámítva a Lakewood gitárok ilyenek. Ezen kívül, bár fejből most nem tudok mondani példát, googlezni meg lusta vagyok (
), de vannak 1 7/8"-os, azaz 1 14/16"-os nyakkal rendelkező gitárok is.
Az én fémhúrosom ugye 1 11/16"-os, viszont nekem ez a húrtávolság nem túlzottan kényelmes, pedig bőven lett volna időm megszokni. Olyan hatalmas ujjaim sincsenek (bár kicsik sem, de tényleg nem mondanám őket túlzottan nagynak sem), szóval erre sem foghatom, bár azért az 1 11/16" még viselhető. Amikor 1 12/16"-os gitár (konkrétan egy Furch) került a kezembe, akkor viszont egészen fantasztikus érzés volt a nagyobb húrtávokon matatni, fingerstyle, akkordsika, minden könnyebben ment. Mindegy, ez csak én vagyok, ez abszolút egyéni preferencia kérdése, mindenesetre az talán jelent valamit, hogy a nagyobb húrszélességek tipikusan a komolyabb gyártók kínálatában jelennek meg, na meg az is, hogy 1 11/16"-nál nagyobb nyakszélességű modellek vannak raklapszámra, ennél keskenyebb nyakat viszont én még csak egyetlen gyártónál láttam: a Fendernél. A CD-280 nyaka konkrétan nem hogy az 1 11/16"-nál, de még az 1 10/16"-nál is kisebb valamivel. Ugyan még nem volt a kezembe, de tapasztaltam, hogy 1/16" differencia érzetre mekkora különbséget tud jelenteni, és ez a nyakszélesség (nekem) elriasztóan kicsi... baromi keskeny nyaka van...
Ja, és egyébként a Fender nem igazán akusztikus gitár vonalon mozog. Ami azt illeti, a nevéhez képest teljesen komolytalan az akusztikus kínálata. Nézd csak meg a nagy (elektromos) rivális, a Gibson akusztikus kínálatát: annak ott kezdődik a legalja, ami a Fendernél a csúcs... A Fender az elektromosok világában a legnagyobb nevek között van, a top 3 elektromos gyártó között, de akusztikus téren köze nincs a top 3-hoz (ellenben az említett Gibson akusztikus téren is ott van). A Fendert nem igazán érdekli az akusztikus gitárgyártás... ezt mindenképp vedd hozzá, mielőtt csak a márkanév miatt választod a Fendert....
-
Szten Márs
nagyúr
"bár azon is gondolkodok egyelőre, hogy kell e nekem mindjárt egy 50e-es gitár, vagy újrakezdéshez nem e elég az a 30e-es "
Szerintem, ha az ember megteheti, vegyen hosszú távra gitárt, minden téren jobban megéri, mint venni egy kevésbé jobbat és később, pár hónap, vagy akár pár év múlva lecserélni egy jobbra. De persze neked kell tudni. Ha szívesebben veszed a kezedbe a gitárt azért, mert az van ráírva, hogy Fender (és semmi rossz, vagy akár furcsa nincs abban, ha esetleg így van), akkor vedd azt. A gitározás nem csak arról szól, hogy hogyan rezeg a fedlap, hanem arról, hogy inspiráljon a hangszerünk, már akkor is, ha ránézünk, örömmel fogjuk meg és játszunk rajta... ez néha többön vagy csak simán máson (is) múlik, mint a puszta hang
-
Szten Márs
nagyúr
Volt a kezemben Fender C60 és Fender C60 CE is. Ugyanazt tudja, mint bármelyik gitár ebben az árkategóriában, akár egy Epiphone AJ-100, akár egy Cort AD-810. Igen, ez a három (négy lenne, de a CE-hez máskor volt szerencsém) gitár egyszerre (pontosabban értelemszerűen egymás után) volt a kezembe, szóval nem az idő homályosította el az érzékeimet
Nincs igazán egetverő, vagy akár úgy legalább valamennyire kihallható különbség köztük, teljesen egy szinten vannak. Nem csoda, mindegyik full rétegelt lemezből készült (igen, a Fender is, jól emlékeztél és jó, hogy utánanéztél), ugyanazon anyagokból, valószínűleg ugyanolyan merevítéssel, ugyanolyan formára. Ebben a kategóriában a kidolgozá minősége, lekiismeretessége is kb. tökegyforma, a betanított munkások ugyanúgy robotolnak mindegyik előtt...
És kb 20 másodperccel ezek után, mintegy referenciaként belepengettem azért egy Cort Earth 70-be is. Igen, itt már van különbség, jól hallható, egyszerűen komplexebb hang jön belőle. A tömör fedlap egyértelműen egy kategórialépés felfelé (bár fontos megjegyezni: nem mindig! Vannak tömör fedlapos gitárok, amiknél bőven jobbak a fent felsorolt lamináltak...). Ami azt illeti, utána kb 100 ezres kategóriáig megint nem hallani (legalábbis én nem hallottam) markáns fejlődést, épp ezért az említett Cortok a maguk 40k körüli árával elképesztően jó ár/érték arányt képviselnek. Plusz a tömör fedlapos gitárok hangja az idővel alakul, nyílik, javul, egy full rétegeltnél ilyen nincs. Szóval idővel még markánsabbá válik a különbség.
Egy történet: amikor én vettem a saját Cortomat, akkor egy Fender CD60-ast akartam eredetileg. Bementem a Mezzoforte üzletbe (ami egyébként azóta is az egyik kedvenc hangszerüzletem, rendkívül korrektek és jófejek, bár ez nem a reklám helye
), vázoltam a szituációt (ennyiért és ennyiért szeretnék gitárt, ezt néztem ki előzőleg), az eladó meghallgatott, majd azt mondta, hoy oké, szívesen adja a Fendert, de előbb itt van ez a Cort (egy AD akárhanyas full laminált volt, már nem emlékszem melyik modell), nézzem meg, mert szerinte jobb vétel. Mondtam neki, hoyg erről a márkáról még életemben nem hallottam, mit kell róla tudni. Azt válaszolta, hogy nagyon jók, még mindenki elégedett volt velük. Hümmögtem egy sort, azért a Fender mégiscsak jól hangzik, ez meg... nem is tudom, hazamentem, majd erőteljesebben ráfeküdtem a google-ra, és végül úgy döntöttem, hogy inkább szánok erre az egészre még egy kis pénzt és veszek egy tömör fedlaposat, méghozzá egy Cort Earth 70-et. Szeritnem jobb döntést nem tudtam volna hozni, de ez az én egyedi meggyőződésem, ezzel a történettel inkább azt szerettem volna példázni, hogy bolti eladók mennyire máshogy vélekednek. Téged a Cortról beszéltek le és egy Fenderre akartak rábeszélni (aminek még a specifikációival sincsenek tisztában ehhe..), én egy Fenderért mentem és egy Cortra akartak rábeszélni helyette
Egyébként Lee DeWyze-nak pl megfelel a márka akusztikus kínálata, szóval annyira szar nem lehet a márka, hogy egy Cort akusztikus eladása a szar eladásával legyen egyenértékű
-
sti10p
senior tag
Ja igen és akkor (a gyanítom már csak költői) kérdés: megéri e nekem a 29.000 Ft-os Fender CD-60-as a 49000 Ft-os Cort Earth Grand-al szemben, ha csak a hangját nézem?!
Ennyit számítana a tömör fedlap?(Ja igen, és még azt is mondták hogy a Fender olcsóbb gitárjai is lekörözik a más gyártók 100e-es kategóriájú gitárjait is.)
-
atidzsiforc
őstag
Ez is cuki, meg ugyanannyiba is kerulnek; en Snarkot hasznalok, baromi pontos, piszok gyorsan reagal, tud mindent ami kell, alapfrekit alligatni flat mode etc, csak nem lehet konkretan gitarhangolonak allitani, csak kromatikus. Ja es tobb, mint fel eve a boltban kapott elem van benne, nem kellett cserelnem. Volt, hogy jammeles utan spanomnal hagytam a gitart, az meg babralta a hangolot, es 2 napig bekapcsolva volt hagyva a tokban
. Annyi nyugje van, hogy a gumitalpa konnyen lejon, de ahogy latom annak, amit te linkeltel jobb csipesze van.
-
atidzsiforc
őstag
Rezgeserzekelos hangolo, racsipteted a fejre es have fun.
-
Szten Márs
nagyúr
Ha gondolod hívd fel őket, hogy a kinézett gitárok vannak-e raktáron... Egyébként a két kiválasztottnál jobb hangszert ennyi pénzért nem kapsz, az szinte biztos
Főleg a linkelt bolt kínálatában nem látok semmit, ami akár nyomokban konkurens lehetne.
Érdekes amúgy a Cort Earth Grand menzúrájához itt is 579mm van írva
A gyártó honlapja szerint mindenesetre normál menzúrájú. Van most előttem egy Cort prospektus, abban sincs említve, hgy rövid menzúrájú lenne.
-
atidzsiforc
őstag
Bizony, Laar Andras(KFT) is hasznal Ibanez gityot! 'Oszt az se epp motaaal.
-
Eastman
addikt
Szia!
Anno itt összefoglaltam a véleményem a dologról (meg másról), ki tudod mazsolázni a lényeget.
Üdv: E.
Szerk: ...közben Womb beelőzött és röviden összefoglalta.
-
Szten Márs
nagyúr
Szabad megkérdezni, hogy melyik gitárt választottad ki?
Szerk: gyorsan átfutottam Eastman linkjét, ami az alattam lévő hsz-ben van. Nos, igen, persze, a gitár fából van. A fának, mint szép nagy darab élőlénynek, az a tulajdonsága, hogy nincs két teljesen egyforma közöttük, így amikor átváltoznak hangszerré, akkor sem lesz két egyforma belőlük. Ugyanakkor azonos típuson belül a kialakítás, megmunkálás, összeszerelés, a felhasznált fa minőségi szintje, annak a fának a szárítása, előzetes kezelése azért megegyezik. Épp ezért igen, minden darab egyedi, de nem lesz szignifikáns különbség közöttük. Ilyesmivel inkább a jóval drágább kategóriában érdemes foglalkozni, ahol minden fa külön válogatott és igen sok mindent, pl merevítést egyedileg pöckölgetnek a helyére és állítgatnak. Ott tényleg igaz, hogy minden darab valóban különbözik.
Ez persze csak az én személyes véleményem. -
Szten Márs
nagyúr
Igen, itt nincs natúr. Nyilván itt a szín teszi, de egyébként?
Mondom továbbra sem tudom értelmezni a női gitár kifejezést. Egyetlen értelme lehet, a díszítések és szín kialakítása. Ahol ez nem áll, ott egyszerűen nem tud másban ez megnyilvánulni. De szerintem erre feleslegesen sok szót fecséreltünk. Felőlem írhatják/mondhatják tetszőlegesen sok helyen ezt, attól még (legalábbis számomra és a kinézett modellre nézve) értelmetlen marad
-
Szten Márs
nagyúr
Nyilván elírás ez a menzúrahossz. A kérdés csak az, hogy a Cort honlapján írták-e el, vagy a boltokén... igen-igen erősen valószínűsítem, hogy a Cort honlapján szerepel a helyes adat, mindenesetre egy emailt megér esetleg, hogy utánaérdeklődj.
Azt továbbra sem értem, hogy attól, hogy kapni lányos színekben is, a natúr színű változat miért lesz nőibb gitár, mint bármelyik másik. Mindenesetre a Jade egy kisebb testű gitár - a Cort honlap is írja - és úgy vettem ki a szavaidból, hogy neked nem kisebb testű gitár kéne. (Nem, a kisebb testtől sem lesz női egy gitár, pl. egy parlor testformájú gitárra sem mondja senki, hogy női... )
-
Szten Márs
nagyúr
A Cort saját honlapja szerint az Earth Grand-nak pont ugyanakkora a menzúrája, mint az összes többi Cort Earthé és kb. a standarddal egyezik meg...
A nőknek való gitár kifejezést meg nem tudom értelmezni... őszintén elképzelni nem tudom, hogy egy natúr színű gitár mitől lehetne férfi vagy női. (Nyilván a natúr színűt vennéd gondolom....) -
Szten Márs
nagyúr
Naszóval... a hátlap kialakítása befolyással van a gitár hangjára, a(z enyhén) domborított hát, ha jól emlékszem, mintha a hangerőt növelné, de most nem esküszöm meg rá... Mindenesetre ezeknek nincs olyan domború hátuk, mint mittudomén egy Ovation-nak.
Az Epiphone pedig pont olyan gitárokat gyárt, mint bármelyik kevésbé neves gyártó, semmivel sem jobbakat
LTD még nem volt a kezemben, szóval nem tudok nyilatkozni, de nagyon meglepődnék, ha más lenne a helyzet ott. Igazából tipikusan a kisebb nevű gyártók azok, akik jobban igyekeznek jó gitárokat gyártani már az olcsóbb szegmensben is, lsd: Samick, Ashton, Cort... simán ezeket venném inkább, mint az Epiphone, Fender, Ibanez akusztikusokat
Sokkal olcsóbb kategóriákba már behozzák a tömör anyagokat, Ashton esetében pedig a csont nyergeket és ébenfa fogólapot is - mivel ezeket a gitárokat csak a név miatt nem fogják venni, ellentétben pár nagy márka gitárjával, valamit kell villantaniuk, így, ha ütőképesek akarnak maradni a piacon, muszáj többet nyújtaniuk, mint a nagyon márkás társaiknak. Persze vannak gyártók, akikre ez nem igaz, olcsók is, névtelek is, de cserében még gagyik is. Mittudomén, Stagg, Harley Benton, Vorson és társaik.
-
sti10p
senior tag
-
Szten Márs
nagyúr
"bár kicsit beleborzongok a gondolatba milyen lehet egy igazi ESP/LTD-n játszani"
"Igazi" ESP/LTD-n kb ugyanolyan, mint egy Squier-en, vagy Epiphone-on
Az LTD az ESP-nek a jóárasított márkája, olcsóbb anyagok, olcsóbb munkaerő és hasonlók... pont annyira igazi ESP egy LTD, mint amennyire egy Squier vagy Epiphone igazi Fender, vagy Gibson. Szóval ha így nézzük a dolgokat vehetsz Epiphone akusztikust is, de nem lesz tőle Gibson érzésed. (A Fendernél akusztikus téren kicsit más a helyzet, a Fender a Gibsonnal ellentétben nem fektet túl nagy (vagy inkább semmilyen) hangsúlyt az akusztikusaira és a low end szegmensbe is kaphatók saját márkajelzéssel is, minden ízében rétegelt faanyagból... )
Az ESP-t (LTD-t) szintén nem az akusztikusairól ismerjük... most nem néztem utána, fejből meg nem tudom biztosra, de nem ugrik be, hogy az ESP komolyan foglalkozna akusztikus gitárokkal... Lényeg a lényeg: erre ne ugorj rá, feleslegesAmúgy rétegeltek lesznek ezek az LTD-k, ami nem rétegelt, oda kiírják, hogy tömör, ebben biztos lehetsz - elég nagy marketingértéke van, szóval erősen érdekük kiírni. Amúgy a most linkelt Cort (mint ahogy az eddigiek is) tömör tetejű
-
Szten Márs
nagyúr
Sokkal jobb, ha élőben látod/hallod a gitárodat. Vagy legalább egy hasonló stílusút. Egyébként ha ugyanaz a gitár más színben van, akkor le tudod tesztelni, hogy mennyire kényelmes neked, na meg a hangját is. Nagyon egyszerű a képlet, meghallgatod akkor nálatok ezeket a gitárokat és ha tetszik, megrendeled a neked megfelelő színben, szóval ha ez a helyzet, akkor nem kell ezért feljönni Pestre. (Igen, mivel a gitár fából készül, az a tulajdonsága, hogy nincs két teljesen egyforma darab hangra, még ha ugyanazon márka ugyanazon modelljeit nézzük is - de mivel ez esetben azonos minőségű faanyagot azonos minőségben dolgoznak ki azonos metódus szerint, nyugodtan mondhatjuk, hogy szignifikáns - vagy akár csak ténylegesen hallható - különbségekre nem kell számítanunk, így nyugodtan megveheted az adott márka azonos modelljét "vakon" is, rendeléssel.)
A cutaway gitárok egyáltalán nem kényelmetlenek ülve sem (miért lennének azok, a kis görbület, amibe beleül a láb, hiány nélkül megvan), sőt, ami azt illeti nekem egy cutaway-es SFX sokkal kényelmesebben, természetesebben fekszik a lábamra, mint egy dreadnought, tehát mint pl egy Cort Earth. A dreadnought formának nem annyira kifejezett és erős a görbülete az alsó és felső testfél között, ezért érzem pl. az SFX-et kényelmesebbnek, de ez maximálisan szubjektív dolog, ezért is érdemes személyesen kipróbálni.
-
Szten Márs
nagyúr
Valószínűleg az SFX-L az magasfényű lakkozást kapott. Amit én linkeltem, az ugye selyemfényű. Mondjuk én a selyemfényűt abszolút szubjektíven jobban szeretem. Objektíven meg azt lehet mondani, hogy bizonyos kategóriáig a minél kevesebb lakkréteg a nyerőbb, szabadabban engedi rezegni a fát, szóval ebből a szempontból is a selyemfényű nyert. (Olyan hatalmas jelentősége egyébként nincs.)
Az SFX-L NAT-ot ettől teljesen függetlenül nem ajánlom. Ahol a fedlapnál az van írva, hogy "fenyő", az rétegelt fát jelent... ami nem rétegelt azt kiemelik, lsd a másiknál: "tömör fenyő". És ugyanazon gyártó ugyanolyan szériájánál biztos lehetsz benne, hogy a tömör tetős lesz a jobb, meg amúgy is, hosszú távra szerintem alap, hogy tömör tetős akusztikust vegyünk.
Netes rendelés? Akár... az biztos, hogy korrektek lesznek, legalábbis a mezzofortéról nekem is csak jó tapasztalatom van, és csak jókat olvasok mindenfelé. Ugyanakkor maximálisan azt tanácsolom, hogy ha lehet, akkor menj el hozzájuk (bár nem tudom merre laksz, de egy napot talán érdemes rászánni felutazni, ha nem a világ végén Budapesthez képest
). Sőt a legjobb az lenne, ha végigjárnál minél több hangszerboltot Pesten (ha gondolod adok egy listát, melyikeket érdemes végigjárni). Ha nincs is egy-egy kiszemelt gitár a boltokban (amire nagy az esély), legalább abból a szériából valamilyen lesz, ami ugyanúgy néz ki, mint a kiszemelt, csak más anyagokból, így ha mást nem, a formákat meg tudod nézni, hogy melyik tetszik, melyik kényelmes. A C profilos nyakú dreadnaught Earth sorozat és a cutawayes, akármilyen testformájú V nyakprofilú SFX között azért lesz különbség kapásból kényelemre, fogásra is, és hogy melyik jobb neked, azt kizárólag élőben tudnád eldönteni, neten keresztül nem. Ha meg megtetszik egy gitár, vagy lesz a kiszemeltből, kapásból meg is tudod venni és nem kell futárra bízni.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, ezt megértem, nekem sem tetszenek a koptatók túlságosan
Viszont nem, nem nagyobb a menzúrahossza, sőt, a mezzoforte honlapja szerint még rövidebb is a normálisnál, viszont szinte biztosan elírás. A Cort saját honlapja szerint a Grand OP-nak teljesen normális menzúrahossza van. A kemény húroktól ne tarts, az általában attól van, hogy baromi magasan vannak a húrok, a Cortokkal ilyen gond nincs, ha jól be van állítva a nyakuk.A Jade2-nél nem látom hol írnák, hogy kisebb teste van. Sajnos Cort Jade-t még személyesen pont nem fogtam, de így ránézésre ez egy OM testű/felépítésű gitár. Az OM valóban kisebb forma, mint a dreadnought, de azért nem kell bonsai-gitárra gondolni, a menzúrája ennek is normális. Mindenesetre ha szép nagy testű gitárt akarsz, akkor maradj az Earth sorozatnál. Esetleg még ajánlhatom ezt a gitárt: [link].
Amúgy nem, a kivágásos, asszimetrikus gitárok nem betegek, igen sok nagyon jó és komoly gitáros játszik (többek között) ilyeneken (is). A kivágásnak az az értelme, hogy könnyebben elérjed a magasabb bundokat is.
-
Szten Márs
nagyúr
Csak szerintem gyanússá tette, hogy eddig mindenhol úgy írtad
Amúgy ha világos színű gitárt szeretnél a sitka fenyő tető nem biztos, hogy a legjobb választás, mert bár relative elég világos, nem a legvilágosabb fenyőfajta, amiből gitártetőt készítenek, plusz idővel, ahogy érik, szépen elkezd sárgulni.
Ha javasolhatok még egy gitárt megfontolásra, és ha eddig felmennél árban: Ashton OM-35. Engelmann fenyő teteje van, ami a legvilágosabb fájú fenyőféle, ráadásul ez nem is egy dreadnought gitár, hanem egy OM formájú - ami közelebb áll a klasszikus gitárok kinézetéhez, valamint ezen sincs koptató. A fogólap nem rózsafa, hanem ébenfa, ami sötétebb, mint a rózsafa fogólap a Corton. A hát és oldal pedig indiai rózsafa, ami kissé szintén sötétebb, mint a mahagóni, amiből a Cort háta és oldala készül. Szóval csak a tető lesz világosabb, hogy ez mennyire tetszik, ízlés kérdése. Úgy összességében a forma és a felhasznált fafajták miatt ujjal pengetésre jobb gitár, mint a Cort, sikálásra meg talán a Cortot javasolnám inkább.
Én meggondolnám, mert ez egy remek gitár, ami tuti megéri az árát - bár gyárilag 12-es húrok vannak rajta, de azt hiszem az a legkevesebb. -
Szten Márs
nagyúr
Nabasszus, most látom az utolsó mondatodat. Nem, a Fender akusztikusoknak nem, hogy jobb hangja nem lesz ebben az árkategóriában, de rosszabb lesz. A húrok rezgéseit a tetőnek át kell vennie, a gitár tetejének rezegnie kell, ez döntő fontosságú a hang szempontjából. A Fender ebben az árkategóriában csak rétegelt tetejű gitárokat gyárt, a Cort pedig tömör tetejű, ami sokkal kedvezőbb a rezgések átvétele szempontjából, szabadabban tud rezegni stb stb, és ahogy mondtam ez igencsak meghatározza a gitárok hangját.
Alapvető követelmény(nek kéne lennie) egy akusztikus gitárnál, hogy a fedlap legalább tömör fából legyen, de sajnos igen sok rétegelt tetejű gitár kapható mindenfelé - sőt, a nagyobb neveknél - pl. Ibanez, Fender - még olyan árkategóriában is sokszor rétegelt az akusztikus gitárok fedlapja, ahol már más, kevésbé neves, de egyébként teljesen korrekt gyártók tömör fából csinálják.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, szerintem is a koptatóra gondolhatsz - mondjuk nekem sem tetszenek, ráadásul döntően ujjal pengetek, így funkcionálisan is feleslegesek, de a legtöbb gitáron ott vannak. Amúgy western gitár minden akusztikus fémhúros, szóval ez a Cort is, akkor is, ha nincs rajta koptató.
Ja igen, írtam, hogy 10-es húrok feltevésével teheted könnyebben játszhatóvá a gitárt, de van egy másik mód is: felteszel egy kápót az első bundra, és úgy engeded le a húrokat, hogy ugyanúgy a standard E-a-d-g-h-e' hangokat adják az üresen, lefogás nélkül pengetett húrok. Ekkor rövidül a rezgésbe hozandó húrhossz, ez csökkenti a húrfeszültséget, könnyebben lenyomhatóak lesznek a húrok. Persze ez egy relative nyakatekert megoldás, meg minden pozíciójelző mást fog így jelenteni, mint alapból (mondjuk gondolatban mindössze egyet kell őket csúsztatni), szóval csak akkor ajánlatos, ha még mindig túl keménynek tartod a húrokat.
Amúgy, ahogy írták előttem, meg fogja szokni az ujjad a húrokat. Én 11-es húrokkal tanultam, olyan húrmagasság mellett, ami a Mount Everesttel vetekedett, fájt is piszkosul, de hozzászokott az ujjam, most 12-es húrokat használok (normákisabb gitáron) és abszolút kényelmes.
-
Eastman
addikt
Szerintem a koptatóra gondolsz...
A felsőn (klasszikus gitár) nincs, az alsón ("western" gitár) van koptató. Ez pusztán kényelmi szempont. Pengetővel nem karcolod meg a második összeállításban a gitár-testet, ennyi.
A "pick-up védő" ált. elektromos gitáron a hangszedők műanyag vagy fém "tokja", a testen a húrok alatt helyezkedik el.
-
Szten Márs
nagyúr
Az előző két gitárodnak mi volt a márkája/típusa?
Amúgy a Cort Grand OP teljesen western stílusú. Mondjuk a western gitár csak annyit jelent, hogy fémhúros akusztikus, de ha nem jönnek be a szokásos fémhúros formák, mint a dreadnought, a jumbo és hasonlók, akkor egy OM, vagy parlor formájú fémhúros talán neked való - ezek inkább hasonlítanak a klasszikus gitárokra, főleg a parlor. A Cort Grand OP konkrétan egy dreadnought gitár, azaz pont olyan formájú, mint az összes belépőszintű fémhúros gitár. De legalább tömör tetős és aligha lesz gondod a kidolgozás minőségével.
Ja igen, az olcsó gitároknak sokszor baromi magasan fekszenek a húrjaik, ezért is nehéz lefogni őket, ezen kívül 11-es, néha 12-es húrokat raknak fel gyárilag. A Corton 11-es D'Addario-ok lesznek, ezeket cseréld 10-esre, ha gondolod, érezhetően könnyebb lesz utána lefogni őket. (Bár személy szerint azt mondanám, hogy amint hozzászokik a húrokhoz a kezed, válts vastagabbra, mert csak-csak jobban átadják a rezgést a testnek és jobb hangja lesz a gitárnak - de ez csak személyes vélemény)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged