- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #57533 üzenetére
Újra felhoznám a Jeff Waters-es videót
Ott ül a Flying V-vel, ami ülve egy alapból baromira eltalált komfortos forma, mert pont jó szögben van a nyak, de ha hordasz mellé pántot is akkor nem kell tartanod a gitár súlyát csak a lábaiddal(ami hosszú távon fárasztó is lehet), lesz egy plusz stabilitás a hevedertől is,(fotózásnál se véletlenül mondják hogy tartsd magadhoz minél közelebb a fényképezőgépet) a lábaid kevésbé fogják mozgatni a gitárt játék közben, ha mondjuk lábbal számolod az ütemet. Nem véletlenül lett olyan amilyen a Strandberg gitár sem:
-
doc
nagyúr
válasz
FockeWulf #57522 üzenetére
Nem mondtam hogy ne probalgassa, de ha sikerelmeny helyett csak szenvedest es bosszusagot okoz, meg elveszi a kedvet a gitarozastol akkor minek eroltetni ahelyett hogy olyat jatszana ami sikerelmenyt ad es elvezi?
A transzponalas mondjuk jo otlet, de altalaban kezdokent nem ez jut az ember eszebe hogy "jo, akkor atteszem mas hangnembe"Foleg ha azt sem tudja hogy epul fel az akkord, az elmelet az egy masik (bar nagyon erdekes es fontos) tema ahhoz kepest mint hogy hogyan fogjam le az elso akkordomat.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #57484 üzenetére
Elég nyilvánvaló
Azért fogja az összes ilyen gitáros így a gitár nyakát mintha baseball ütő lenne... Normális gitártartást nem sikerült még elsajátítani
Akinek meg eleve nagyobb keze van mint sok gitárosnak ha az alsó 3 húron játszik nem biztos hogy pont középen fog a hüvelykujja a nyakon támasztani...ki fog látszani az ujja ha az alsó 3 húron játszik...
-
Goose-T
veterán
válasz
FockeWulf #57341 üzenetére
Egyébként minél vastagabb szettet használsz, annál kisebb lesz a húr kilengése azonos hangolásban. A kisebb kilengés a nagyobb feszesség miatt van, és ebből az következik, hogy a vastagabb szettet alacsonyabbra lehet engedni. Én ezért használok 10-46-os szettet standard E hangolásban.
-
consono
nagyúr
válasz
FockeWulf #57320 üzenetére
Én is hasonlóan voltam
Az első elektromosom egy Jolana Iris volt, de már azzal is zenekaroztam. Szerintem soha nem fejlődtek annyira sokat cucctól függetlenül, mint akkor. Mert megvolt a rendszeresség a heti egy vagy két fél nap próbával, meg a napi 1-2 óra otthoni pötyörgéssel. Marhára mindegy volt, hogy egy Vermona (amiből az egyik gitár meg a baszus szólt)meg egy Regent erősítő volt minden, az énekes meg valami Orion Hifi erősítőből szólt .
Zenelmélet nem volt, csak a Muszty-Dobay, meg amit egymástól ellestünk, mégis jó volt. -
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #57320 üzenetére
Én fater nylon húros gitárján kezdtem amin kb volt 4db fém húr, a test/nyak illesztése félig már elengedett, be se lehetett hangolni normálisan, viszont így lehetett tremolózni rajta..
Aztán lett egy elektromos gitárom, Ibanez GRG170DX, ami spórolt pénz+születésnapi-ból lett meg
egy kis 10W-os Ibanez kombóval.
-
cucka
addikt
válasz
FockeWulf #57255 üzenetére
Változó.
Ha egy Master of Puppets-ből vagy bármelyik Slayer számból kiveszed a gitárt, nem marad semmi.
De mondjuk egy Maiden Wasted Years-ben az énekdallam megáll a saját lábán is, igaz, a dal fő hook-ját ott is a gitár játssza.Egy Kicsi gesztenyét simán el tudnék képzelni élőben valami olyan visszafogott hangszereléssel, mint mondjuk ez a Toto dal [link] . Nyilván lényegi különbség, hogy az egyik zseniális zenekar zseniális dala, a másik meg a Tnt.
A Százszor ölelj még meg működhet bármivel, house-tól elkezdve metálig .De most csak tippelgetek, az ilyen fospermet zenéket mint a Nox meg a Tnt nem vágom annyira.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf #57255 üzenetére
Százszor ölelj még
simán mehet folkmetálnak -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf #57245 üzenetére
A rock és főleg a metál az abszolut a gitárokról szól. Metálban a gitárriff az maga a dal, ha kiveszed belőle, akkor nem marad ott semmi. Minden más zenei stílusban kísérőhangszer, igen. Vagy még az sem.
Azt ne feledd, hogy ezek profi zenészek. Ebből élnek. Van egy feladatuk a zenekarban, azt kell megcsinálni, ez a munka. Session zenészeknél ugyanez van.
És ez nem lebecsülés, mert ahhoz nagyon jól kell tudj zenélni, hogy ezt a munkát megcsináld. Lehet, hogy csak valami minimál színesítő részre van szükség, de azt el kell játszani tökéletesen, balfaszkodás nélkül, jó sound-al, jó dinamikával, jó timing-al, és lehetőleg azonnal, nem holnaputánra, otthon kigyakorolva.
És ha ez nem megy, akkor nem fognak rád várni, amíg összeszeded magad, hanem hívnak mást, aki meg tudja csinálni, te meg csomagolhatsz, és a producer összes haverja másnap tudni fogja, hogy téged nem érdemes hívni, mert balfasz vagy. -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf #57243 üzenetére
A popzenében a gitár az egy kísérő hangszer, arra nagyon jól működik, színesíti a hangzást, vagy alátámasztja a ritmust.
Egyébként ha belegondolsz, a profi zenészek többsége háttérzenész.
Minden valamire való pop produkció élő zenekarral lép fel. Musical-ben ugyanígy előfordul élő zene. Ha elmész egy menőbb kaszinóba vagy sétahajóra, ott élő zene van.
De még ha instrumentális zenéről is van szó, elmész mondjuk egy Satriani koncertre, ott is van még legalább 1-2 gitáros, egy basszusgitáros és egy dobos, akinek a nevét se jegyzed meg.És nem csak zenészeknél, énekeseknél is. Mittomén, egy Taylor Swift koncerten valószínűleg van 3-4-5 háttérénekes, akik jó eséllyel mind sokkal jobban énekelnek, mint a sztár fellépő.
-
-
-
válasz
FockeWulf #56919 üzenetére
Szerintem továbbra sem kell 2 milla, csak ha a dobozból úgy akarod kivenni, hogy 100%-os a cucc.
Az én véleményem továbbra is az, hogy akár a HB kategória is jó lehet, csak kell +50-70k hangszerészre, aki profin beállítja: ha kell, nyakat állít (szöget, nemcsak görbületet), bundot síkol, nyerget reszel / farag, kompenzál stb. A végén, ha nem volt alapvető hibája a hangszernek az elején (pl. pontatlan bundozás, rossz, nem elég merev fa), ugyanolyan pontosan játszható lesz, mint a gyárilag 1-2 millás cucc. Nem lesz ugyanaz a játékérzet, komfort (pl. kialakítás, súly), hangszedők outputja, de ugyanazt a zenét ugyanolyan pontosan lehet rajta játszani. Nyilván érzelmileg / esztétikailag / presztízsben, és értékben sem lesz azonos... -
Alexios
veterán
válasz
FockeWulf #56831 üzenetére
Már abból megmondod a különbséget ahogy végighúzod a kezed a fogólap szélén. Mondom ezt mint CV strat tulaj. Ettől még nem lesz rossz hangszer(sőt, talán ezen szoktam a legtöbbet játszani), meg nyilván lehet segíteni így úgy rajta, de teljesen egyértelműen van különbség, pont leginkább játékérzetre mint hallásra.
-
Alexios
veterán
válasz
FockeWulf #56824 üzenetére
200-250-300 ezer forintért már olyan gitárokhoz lehet hozzájutni, ami lényegében csak a logóban tér el a 3-4X annyiba kerülő daraboktól
A mondanivalód egészével amúgy nagyjából egyet értek, de szerintem ez a pont sima önámítás. Nem azért mert ennyi pénzért ne lehetne jó gitárt venni(sőt, a legtöbb egy jó beállítás után akár nagyon jó is lehet), de ne vicceljünk már hogy egy mim strat maximum logóban tér el egy american ultrától. Vagy egy epi lp standard egy gibson lp standardtól.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Én nem értem miért fáj itt több embernek azt, ha valaki drágább hangszert vesz.
nem azt mondta, hogy csak drága hangszeren lehet játszani, sőt, mondta, hogy egy seprűn is jól játszik Steve Vai. Annyit mondott, hogy ha valaki szívesen gitározik, és múló hóbortnál több nála a gitár, akkor ha megengedheti magának, akkor vegyen egy jobb hangszert. Mert azon jobb lesz vélhetően játszani.
-
Goose-T
veterán
válasz
Hol írtam én ilyet, hogy "csak és kizárólag"? Megint a fekete-fehér gondolkozás.
Gondolkozzatok inkább a pareto-elvben. Nehéz számokat meghatározni, azért is mondtam a 300 ezret, mert ott már sokkal kisebb a valószínűsége a szaroknak. A lényeg az, hogy budget kategóriában (legyen mondjuk 100 ezer alatt, de ezzel is csak a hasamra ütöttem) az újonnan kapható gitárok 80%-a szemétre való, 20%-a meg olyan, hogy vagy rögtön jó, vagy érdemes elvinni hangszerészhez.
Legyen mondjuk 300 ezer fölött a 80% használható, 20% szemét. Alatta is lehet jót találni, csak minél lentebb mész költségben, annál nehezebb kifogni. Ezért írtam a 300 ezret, mert ott már jó eséllyel jót kapsz. Ha mégsem, visszaviszed, a következővel meg talán már nem szopod meg. Ennyi.
Azért írtam az elején egyszerűen, hogy könnyen megfogható tanács legyen. Minél többet kell magyarázni, annál inkább megette a fene az egészet. Vagy elfogadjátok egy ember tanácsát, aki 25+ éve gitározik és rengeteg gitárja volt már, vagy nem.
Egyébként meg szinte ugyanezt írtam már a legelején én is, amit te, csak egyszerűsítettem az értékhatáron: "200-250-300 ezer forintért már olyan gitárokhoz lehet hozzájutni, ami lényegében csak a logóban tér el a 3-4X annyiba kerülő daraboktól. Egy ilyen gitár jól beállítva ugyanazt hozza mint a drágább, semmivel sem rosszabb". Akkor most kivel vitatkozol?
-
doc
nagyúr
válasz
FockeWulf #56745 üzenetére
Pontosan ezt mondtam en is, nincs olyan hogy bizonyos modon KELL tartani, mert az a HELYES ut.
Igen, tanarhoz el kene nezni valamikor, idonkenti "konzultacios" jelleggel, csak arra meg ido kell, abbol meg mindig keves vanDe remelem valamikor sikerul majd ra szakitani
Amugy mondom, magaval a tartassal nincs problemam, csak az izzadtsag + sok downpicking az ami ezt az elfordulast elohozza, es ahogy lattam, sokan tapasztaljak ugyanezt, tobb evtizedes gitaros multtal is. Tobbek kozott maga Hetfield is, aki pont emiatt fogja harom ujjal a pengetot, mert ugyanez volt nala is -
rustysaw
csendes tag
-
válasz
FockeWulf #56456 üzenetére
Arra ami miatt pörög a hangolásról szóló téma, a #56445-ban tette fel a kérdést Land. Ez volt a csoda link.
Az avatatlan szem nagyon gyorsan össze keverné egy ilyennel, vagy egy ilyennel.
Mi az utóbbiakról beszélünk, de a kezdő aki linkelte itt most könnyen azt hiheti, hogy arról a szarról van szó amit ő linkelt. Azaz kénytelen kelletlen, félre vezethetnénk valakit, tiszta jó indulatból.
Igazából csak erre gondoltam.
Szerintem ennél lejjebb nem érdemes menni a listán. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
FockeWulf #56453 üzenetére
Én sem lajkolom a telefonost, maceras, meg kevesbe pontos mert a kornyezeti zajok is befolyasoljak.
Noname csiptetost hasznalok, az elso noname gitarhoz adtak ket eve, meg elemet se kellett cserelni.
Van egy Korg is, de kabellel az is macera, anelkul meg nem olyan pontos.
Ha meg megy a Spark, az appban ott a tuner, azt szeretem a legjobban.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
FockeWulf #56330 üzenetére
Az, hogy nem vennél HB-t, teljesen oké. Azt, hogy egy fillért sem érnek, addig nem tudhatod, amíg nem próbáltad, és igen, nem lehet róla véleményed. Ez nem vélemény, csak egy feltételezés.
A "jáccós" gitárodnak is ellentmond az, hogy Ákos például koncertezik HB-val. Az meg egy másik kérdés, hogy őt ki szereti, ki nem, én nem ismerem igazán, de ha profi zenész használja fellépésein, akkor lehet, hogy nem csak "jáccani" jó. -
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #56342 üzenetére
Akkor én sem értem, hogy miért jelentetted ki, hogy szerinted egy fillért sem érnek, ha nem is láttál még egyet sem.
Én sem terveztem soha, mégis úgy alakult, hogy vettem kettőt, az alsókategóriás LP Goldtop valóban elég szar, talán a legrosszabb gitárom, kicsit meg is bántam, hogy pénzt adtam érte. A Fusion II viszont az egyik legjobb minőségű gitárom, hiába HB, szerintem az újkori bolti árát is megéri.
#56340 Mária. B
Erre a stílusra valamilyen nejlonhúros "klasszikus" akusztikus gitár a legjobb, lehet kapni belépőszintű tanulógitárokat már 20-30 ezerért is, de azokkal még valószínűleg küzdelmes lenne a tanulás.Sok tapasztalatom nekem nincs velük, anno egy 1986-os ukrán nejlonhúroson kezdtem gitározni, az borzalmas volt, nemrég újra próbálkoztam a nejlonnal, most kicsit magasabb kategóriás Yamaha és Ibanez van itthon, azokat merem ajánlani. Pl erre a Yamahára szívesen ránéznék, ha közelebb lenne.
Persze ha nincs, aki segítsen a használt gitárt megnézni/kipróbálni, akkor marad a hangszerbolt, most hirtelen ránéztem a kínálatra, Cort, Yamaha, Fender, van mindenféle 50-60 ezer ft környékén, azok már jók lehetnek.
Az eggyel magasabb kategória, aminek elvileg szebb hangja is van, itt a fedlap nem rétegelt lemezből, hanem tömör fából van, ez pl Cortból 71 ezernél kezdődik. -
bigrob
őstag
válasz
FockeWulf #56338 üzenetére
Kb. így annyira releváns a véleményed, mint amikor megmondják hogy az ájfon szar, pedig soha nem is használták, jobb esetben a Media Marktban nyomkodták 2 percig.
Oké, nem birtokoltad, legalább a kezeid közt járt egy darab is vagy youtube videókból származik a tudásod?
Sajnálom ha felkavartam a lelki békéteket!
-
válasz
FockeWulf #56248 üzenetére
Lásd Gary Moore, Johhny Winter, Mark Knopfler.
Amúgy a kollégám pont mindenféle nótát is játszik basszuson.Vagy ahogy consono mondja ott van pl Eric Gales esete aki pl csak átfordította a gityót. Ezzel pl csak az a gond, hogy nehezebb megtanulni ha az ember tab-ból meg a netről akar megtanulni gityózni.
re: AndyN84
Írás, az más, egér használat más. De egy gitárnál mind két kezedet használod egyszerre, ezért majdhogynem tök mindegy melyik oldalon van a gityó nyaka.
De nem mondom azt, hogy nincs igazad, vagy hogy a tapasztalataid semmisek. Ha próbáltad és neked személy szerint így jött be akkor semmi gond. Csak sokan nem próbálják meg egyáltalán. Ezért is mondtam, hogy ha még nem fogtál gitárt akkor lehet érdemes jobboson kezdeni. -
consono
nagyúr
válasz
FockeWulf #56248 üzenetére
Talán már meséltem: balkezes haverom úgy tanult meg jobbkezes gitáron játszani átfordítva, hogy nem húrozta át
Így mindenki gitárján tud játszani, bal kézzel, ahogy neki kényelmes. Csak furán néz ki az ujjrendje
Mondjuk lehet, hogy a bare akkorok úgy kényelmesebbek...
-
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #56128 üzenetére
Egy barátomnak van LP100 kb 20 éve, egészen jó hangszer, bár az ő kezében valószínűleg minden jól szólna.
De amúgy egyetértek, ha már LP, legyen ragasztott nyakú.
#56130 Redchucky
Bőven lehet 100k alatt nagyon jó gitárt venni, csak a Les Paul pont olyan műfaj, hogy a ragasztott nyakú tradicionális az igazán jó, azok meg drágábbak - kivéve, ha Harley Bentont veszel abból is, ott meg előfordulhatnak minőségbeli hiányosságok.
Nekem is van egy HB Goldtopom, kicsit megbántam, hogy megvettem, de legalább olcsó volt. -
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf #55874 üzenetére
Különben a kezdő-haladót soft resetre értettem, ne érezze úgy, hogy mindig "lekezdőzzük", miközben szorgalmasan gyakorol, és láthatóan fejlődik is.
Azt a dalt meg, akár csak azt a jó riffet az elején, tényleg egy kezdő is elsajátíthatja. Kellenek ezek, hogy az ember elégedett is legyen magával, ne csak elégedetlen.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf #55879 üzenetére
Végül is van, de ilyen bárkinek lehet, aki szokott gyakorolni.
Igazából szívatom magam rendesen bizonyos gyakorlatokkal, pl. mostanában kromatikus skálán minden negyedre triola "előre" (egymás utáni hangokkal), aztán "vissza", aztán ugyanonnan megismétlem triola "előre", aztán "vissza", utána a következő hangról indítva ugyanez...
De lehet más skálával is persze, illetve valamikor többször is megismétlem ugyanarról a hangról indítva az "előre", majd "vissza" triolákat, amíg nem hallom tökéletesnek. -
válasz
FockeWulf #55716 üzenetére
A mooert nem ismerem...
Ezt gondolom, nézted már: Leo Gibson
A hangoló macerás előhívása annyit tesz, hogy egyszerre kell lenyomni (1 másodpercre) a két jobb oldali lábkapcsolót. Nekem keskeny a lábfejem, inkább keresztben kell taposnom, hogy biztosan menjen. 45-ös lábbal simán taposható direktben
Amúgy a hangoló pontos, jól látható, jól használható. Deaktiválni is könnyű (gyors dupla kapcsolás a jobb oldalival). -
válasz
FockeWulf #55714 üzenetére
Felvételre biztosan OK, tud dry out (dry+wet is) és reamp uzemmódot is.
A felhasználóbarát részhez:
- a kütyün 3 lábkapcsoló van, a bal + középső fixen a preseteket váltja le / fel
- a jobb oldali kapcsoló vagy valamelyik effektet kapcsolja a presetben, vagy ún. scene-ek közt vált. Ez utóbbi egy jó funkció: minden presetben van (max) 3 önálló mód, amelyekben függetlenül lehet ki-be kapcsolni az egyes effekt blokkokat. Pl. Scene 1- nincs torzítás, de van chorus; Scene 2 - van torzítás és delay, de nincs chorus; Scene 3 - van torzítás és reverb, de nincs delay / chorus. A scene-ekben csak on/off jelleggel lehet kapcsolni az egyes blokkokat, nem lehet pl. két különböző paraméterezéssel használni ugyanazt a drive effektet. Ezzel együtt hasznos, mert váltáskor nem vágja le a mod / delay / reverb trail-eket, tehát transzparens módon lehet váltani, nincs hallható "mellékhatás". Lehet 2 scene-t is használni egy presetben.
- adnak hozzá gyárilag egy nagyon jó minőségű (fémházas) külön pedált A/B kapcsolókkal (TRS kábel is jár hozzá). Erre a két extra kapcsolóra is szabadon lehet programozni további funkciókat (pl. tap tempo, delay).
- az exp pedál rövid és rövid úton jár, szerintem nem a legjobb pl. wah kontrollra. Cserébe van hozzá kickdown kapcsoló, így két szabadon beállítható uzemmódban használható.
- a dobgép / looper használata nagyon körülményes, élőben sztem felejtős.
- a hangoló aktiválása is macerás, élőben jobb egy dedikált pedál erre is.
- a kütyü 3 lábkapcsolója színkódolt (3-színű) LED státusz fényeket kapott, ez is elég jó (pl. tap tempo esetén ütemre villog stb.)Összességében az exp pedál és a looper kivételével szerintem is felhasználóbarát cucc (van még pár hibája, azokkal együtt is).
Tag: nux mg 30
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #55600 üzenetére
Személyes tapasztalat sajnos nincs viszont annyi információt találtam neten a GE sorozatról hogy míg a GE300-as hibáit előszeretettel frissítették/javították addig a GE300 Lite-al nem foglalkoztak frissítés ügyileg(amit én néztem anno hogy lehet érdemes lenne megvenni). Ez egyébként egy kínai cég aki előszeretettel töri fel mások cuccait és másolja le(Electro Harmonix perelte őket). Mivel a GE 200 már több mint 6 éve piacon van én valami mást néznék inkább, pl Hotone Ampero-t, youtubos videók alapján nekem ennek jobban bejöttek a torzított hangjai, érintőképernyős, több csatlakozási lehetőség van rajta, és egy újabb cucc mint a Mooer..Ampero-hoz még idén is jöttek frissítések, a Mooer GE 200-nál már 2019-ben leálltak a frissítésekkel. Hasonló még a NUX MG30 csak ebben kevés erősítő modell van, összesen 25. Erre idén év elején jött az utolsó w frissítés, szerintem már ennek a supportnak is vége.
Ampero-ja van most Ctrl+Alt~Del-nek ő tud erről tud többet mondani. -
topikk
senior tag
válasz
FockeWulf #55576 üzenetére
Egyaltalan honnan lehet tudni, hogy ez G hangnem (most tegyuk felre hogy major vagy mix.). Miert nem valamilyen D ha mar D-vel kezdodik a dal?
Mondjuk D Dorian is kiadja az osszes akkordot (kvint formaban), az F-et is
Dm7, Dm9, Dm11
Em7
Fmaj7, Fmaj9
G7, G9, G11, G13
Am7, Am9, Am11
Bm7b5
Cmaj7, Cmaj9, Cmaj13 -
válasz
FockeWulf #55573 üzenetére
Értem, amit írsz, de nem értek egyet. Most meghallgattam ismét, szerintem nem G-mixolídben van, hanem G-dúr / E-mollban, és az F-és rész egy moduláció (vagyis abban a passzusban átmegy G-mixolíd hangzásba), de maga a dal ettől szerintem nem lesz G-mixolíd. Megnéztem egy basszus szólam videót, nálam az döntött a G-dúr / E-moll irányba, van egy nagyon jellegzetes G-F#-E lépkedés, ami mixolíd esetben G-F#-F kromatikus séta lenne.
Persze meddő vita, adott, hogy mi a dallam, mik az akkordok. Peace. -
válasz
FockeWulf #55567 üzenetére
Bocsánat, csak most jutottam hozzá. A korábbi megjegyzésem általánosságban vonatkozott a C-F helyettesítésre (IV. fokra még egy kvart). Nem ismertem annyira a dalt, most meghallgattam, nekem inkább G-dúr/E-mollnak tűnik, és ebben a sémában én is inkább a C-t tenném (hagyományos alapokon) az F helyébe, tehát szerintem is IV. fok (C) állhatna ott - az F nyilván kilóg a G-dúr/E-moll hangzásvilágból.
-
-
topikk
senior tag
válasz
FockeWulf #55560 üzenetére
Koszi mindkettotioknek, igen, a kvintes (D5/E5/C5/G5, stb) verziora gondoltam, ezt neztem: https://www.songsterr.com/a/wsa/edda-elhagyom-a-varost-tab-s33687
A "felsetalas" valoban bluesra emlekeztet, de pl. a C-Cisz-G a setanal nem ertem a logikat. Mindenesetre jol szol es az a lenyeg. -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf #55446 üzenetére
Ne keress értelmet ott, ahol nincs
.
A csávó jól láthatóan egy művész, a szó szoros értelmében. Azért ad ki sokszáz lemezt, mert éppen akkor és ott az kívánkozik ki belőle.Nyilvánvaló, hogy a fickó nem teljesen ép szellemileg, és az is, hogy ő egy zseni. Amit csinál, az teljesen ésszerűtlen, de pont ettől lesz érdekes figura.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #55446 üzenetére
Szerintem meg nem gáz azon a szinten ahol ő van, ilyen gitározás mellett... Miért lenne jó ha magával hurcolna egy teljes zenekart? Képzeld el azt az arcot amit a többi zenész vágna ha kitalálná hogy akkor most a tizedét a számoknak meg kellene tanulniuk az 500+ lemezből...állítólag a teljes Guns n' Roses diszkográfiát megtanulta 2 nap alatt amikor felvette AXL a zenekarba. Sokszor játszik együtt más zenészekkel, Brain, Travis Dickerson, a velük készült lemezek is mind zseniálisak. Az a baj h szeret zenélni? Ennyire kreatív a faszi, miért baj h felveszi és kiadja digitálisan. Olyan sok stílusban tud gitározni h elképesztő. Csináltak direkt flowchartot hogy melyik lemezét érdemes meghallgatni attól függően hogy milyen zenét szeretsz...én szeretem játszani a témáit mert önmagában is jól szól zenei kíséret nélkül nem úgy mint mondjuk egy Tool, ahol elunom magam 2 perc után mert kell mögé a zenekar, annyira érdekes gitártémák önmagukban nincsenek benne.
Kiegészíteném ezeket még a Enter the Dragon, Peppers Ghost, lemezekkel amik szintén kötelező hallani kategória szerintem.
-
válasz
FockeWulf #55283 üzenetére
Sajnálom félre értettelek. Már látom mit írtál. Azzal viszont vitatkoznék. Egy hogy oké hogy ő kint kezdő esetleg nem lát vagy hall különbséget, oké hogy ma és most. De mi lesz 5 év múlva, hogy fog kinézni akkor a hangszer. Pl az én bullet stratom a ragasztásoknál elszíneződött kb 4-5 év után. A hangolás pl atomstabil az usa specialon a cvhez képest, pedig ezen emelve floating-ra volt állítva a híd. Már szépen fekszik mert így szeretem.
Szóval azért sokkal több tényező van. Amúgy én pl hallom a különbséget és ez csak egy szar special. -
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #55068 üzenetére
Igen lehet hogy 4x ismétli a témát de mindig picit máshogy van játszva, játszik a dinamikával. Amit baromi nehéz leutánozni jól, mert ha 4x ugyanazt lejátszod pontosan akkor meg nem lesz feelingje. Ezért imádom a számait játszani. Van pár lemez(500+) amit érdemes tőle meghallgatni. Nekem ez a kedvenc.
Tool kaliberű számokat meg nem látom értelmét mutogatni gyakorlásra amikor egy kezdőnek még ACDC is nehézségeket okoz 4/4-el. Akkor mi lesz a hülye ritmikával meg 9 perc hosszú számmal...?
Csak a a Tool-t meg önmagában baromi unalmas játszani mert annyira bonyolult gitártémák meg nincsenek benne, inkább az h ezt megjegyezni...Érdekes amúgy h azt mondod unalmas a szóló, akkor mi nálad egy jó szóló? Mert én anno amikor ezt felfedeztem csak lestem
Ez a szóló se nem hosszú, se nem rövid, van benne teknika, de nincs agyon teknikázva, amit rengetek gitáros megtesz, és unalomig elnyújtva, nem unalmas pentatos skálák vannak puffogtatva,, illik a szám témájába
-
X2N
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyugaton is megjelent a Persona 5: The Phantom X
- EA Sports WRC '23
- Milyen notebookot vegyek?
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Videó stream letöltése
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged