- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- iPhone topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
5-10 perc?
Mettől meddig? Gombnyomástól Windowsig? Ez borzalmasan sok, Raptorral nem lehetne több 2 percnél, kb 1,5 perc lenne normális.
Szerintem próbáld ki először a minimummal. Csak alaplap, proci, 1 RAM modul, és nézd meg hogy mennyi idő alatt jut el a BOOT lemezes hibaüzenetig. Ha ez megvan hamar akkor növeld a RAM mennyiségét, modulonként csinálj egy próbát. Ha így is jó akkor mehet bele egy VGA, aztán a másik. Ha így sincs gond akkor jöhet csak a rendszerlemez, aztán végül a többi is. Így ki lehet szűrni ha valamelyik hardver okozza a hibát.
-
Pista0001
addikt
Az a bibi hogy nem tudom lejjebb venni. Akármit állítok be a BIOS-ban az aktuális érték mezőjében mindig 1000 MHz-et mutat. Ha fix a turbo értéke és erre rájön akkor az már 1150, ez már sok lehet alapfeszültségen. Hétvégéig elvagyok így, aztán ha minden igaz visszakerül a gépbe a DFI az i5-el és akkor lesz időm/lehetőségem kísérletezni a Gigával. Tudom hogy a proci is lehet ludas de nem tudom kipróbálni másik alaplapban. Sajnos nem ismerek egy számítógépbuzit sem a környéken. Még nem néztem utána a garis ügyintézésnek sem, ha nem számítanak fel a bevizsgálásért súlyos eurókat akkor együtt visszaküldöm mindkettőt.
-
Pista0001
addikt
MSI-k nem szimpatikusak? Nem emlékszek már hogy konkrétan hogyan is volt a ventivezérlés, de jól működött azt tudom. 785G chipsetes mATX AM3 lap volt, csak a prociventit tudta szabályozni, a másikat fix fordulatra lehetett beállítani (100%, 75% és 50% biztos volt, 25%-ra nem emlékszek), de annak idején abban a kategóriában ez is nagy szó volt.
Nem hiszem hogy ha egy gyártót dicsérnek egy másikat meg lehúznak az az alapvető működőképességről szólna. Sokkal inkább az apróságokról, a funkciókról, azok működésének mikéntjéről (tehát nem arról van szó hogy működik-e, hanem hogy hogyan) szól ez a dolog. Jelen tapasztalataim alapján az ASRock és a Gigabyte sem preferált alaplap nálam. Előbbi AM2+ korszakban bukott el, adtam egy esélyt a gyártónak, asszem 250 MHz körüli alapfrekvenciánál véget ért, az MSI 265-öt tudott ugyanazzal a procival és RAM-mal (egy kategória volt, az MSI kicsit jobban volt extrázva és kb 1500 forinttal volt drágább). A Gigának most adtam meg a lehetőséget (korábban baráti körben volt, nem tetszett) mert sokkal olcsóbb és emellett jobb felszereltségű mint a konkurencia. Na jó, az Asus-nál nem jobb a felszereltsége, csak fele annyiba kerül, az MSI árban a kettő között van félúton és csatlakozókban például alapvetően rosszabb (kivétel az eSATA ami nekem jól jönne, de a Gigán nincs). A vége viszont ugyanúgy csalódás mint annó az ASRock-al, működik, de nem az igazi (ventivezérlés), illetve teljesen nem is működik mert a Sandy Celeron IGP-jével nem akar működni (elméletem szerint túlhajtja, amit az nem bír).
Ja, a konklúzió: Kommersz márkából részemről az MSI a nyerő, valamint kicsit egzotikusabb márkákban még nem csalódtam. Itt mondjuk a többes szám egyelőre túlzás, eddig csak DFI volt, de az kettő is, mindkettő tökéletes a maga nemében. Tervbe van véve egy EVGA Z77 Stinger jelen Gigabyte helyett, meglátjuk mi sül ki belőle.
-
Pista0001
addikt
Dettó, azt el is felejtettem írni hogy 3 tűs ventivel nem tud mit kezdeni. Nekem a sysfan aljzatra (ami szintén pwm-es) dugott 200-as ventit tekeri 900-on, gondolom nem kell kifejteni hogy milyen... Ventivezérlőből (mármint előlapliból) nincs még pwm-es, erre a Giga azt gondolta hogy minden venti a világon már 4 tűs. Fura
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #681 üzenetére
Lassan kettétöröm a térdemen amúgy... Bevizeztem a PCH-t mert az AIDA szerint 70°C körül volt, utána nem akart indulni. Úgy tűnik csak egy kis kábel hiba volt (szétcsúszott egy toldás), de azért a BIOS-t leresetelte, a ventiket csak akkor veszi vissza ha elindítom az ET6-ot, és az AIDA-ból eltűnt a hőmérsékletek közül a PCH.
Ja, és az IGP-vel még mindig nem akar működni. Az a gyanúm hogy azért mert túlhajtja az IGP-t. Gyárilag 850 MHz az órajele, ezt 1000 MHz-re tudja húzni dinamikusan. A BIOS-ban akármit állítok 1000 MHz-en hajtja. Nem hiszem hogy a BIOS miatt menne a boost, arra gyanakszok hogy az alaplap 1000-en hajtja és amikor a Windows induló animációja indul akkor kifagy. Mivel a magok nincsenek terhelve szerintem ráadja a max boost-ot (ami így ha jól számolok 1150 MHz) és ezt nem bírja.
-
Pista0001
addikt
A programban azt lehet beállítani amit a BIOS-ból hiányolok (a DFI tudta ezt). Mindegyik ventihez be lehet állítani egy kezdő hőfok/PWM megy egy végső hőfok/PWM értéket, így már jobb a helyzet. Csak azt nem értem hogy ehhez miért kell egy plusz programnak futnia, miért nem írták bele a BIOS-ba. Vagy esetleg ha ebben beállítok valamit azt oda elmenti és nem kell utána futtatnom a progit?
Na ezt gyorsan kipróbálom.
Szerk.: Kipróbáltam, menti a BIOS-ba, így csak a beállításhoz kell a szoftver, nem kell mindig futnia. Ez kicsit köszörül a csorbán.
-
Pista0001
addikt
Azt nem tudom, ez az első Giga lapom, semmi utility-t nem tettem fel hozzá.
Szerk.: Nekem az előző lapom DFI volt, azelőtt MSI, azelőtt meg első generációs Q-Fan-es Asus, tehát nálam alapelvárás a jó ventivezérlés. Nem szeretem ha Windows-os programok turkálnak a BIOS-ban.
-
-
Pista0001
addikt
Ha a boot logo be van kapcsolva akkor hol mutatja hol nem, ha le van tiltva akkor néha egy bazi nagy Ami logó megjelenik, mintha a felbontást nem tudná eltalálni, de általában eddig se jut el, folyamatosan újraindul. Ha nyomok egy del-t akkor viszont gond nélkül belép a bios-ba és tudok mindent állítgatni.
egyéb információk: 2*4 gb g skill 1333 cl7 1,35 v (alapbeállításon is próbáltam, cl9, 1,5 v), IGP, DVI.
-
Pista0001
addikt
Üdv. Vettem egy Z77-es ITX alaplapot, egyelőre egy Sandy Celeron van benne. Nem akaródzik neki elindulni, a POST-ig sem jut el, viszont a BIOS-ba be tudok lépni, az működik. Van valami ötlete valakinek hogy mi a baj? Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged