Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- OnePlus 15 - van plusz energia
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iOS alkalmazások
Új hozzászólás Aktív témák
-
tierbatyo
senior tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Már csak keyword masked. Akkor írok egy scriptet az emerge -pv gnome kimenetéből, ami megcsinálja a package.keywords file-t.
-
dr_strange
senior tag
válasz
tierbatyo
üzenetére
a 2.12 már csak keyword masked vagy még hard masked? Utóbbi esetben én a package.maskból szépen átmásolom a megfelelő fájlokat a /etc/portage/packages.unmask-ba
amúgy azt hiszem, nincs egyszerű megoldás, be kell írogatni a csomagokat egyenként (pl. átkopizni a gnome meta-ebuildből a dependencyk listáját?) -
tierbatyo
senior tag
Szeretnék átállni 2.12-es Gnome-ra, ami testing. Ha beteszem a gnome-base/gnome-t a packages.keywords-be, az nem elég, mert ez meta package és egyenként kéri, hogy tegyem be a gnome csomagjait is ide. Van valami egyszerű megoldás erre, vagy írhatok valami scriptet erre?
-
Sipi
addikt
Uhh, nem igazán tudom, a revdep miért is kellett, de amit itt látsz, azzal semmi gond.
Felmérte, mely csomagokat kell újrahúzni, és alapban PONTOS verziót akar emergelni. Ha túl régi egy csomag, elképzelhető, hogy már nincs a Portage-ban, ergo le fog állni hibával, mert nem létezik az a csomag.
Ki is írta, hogy nem található k3b-0.11.20. A home-ban létrejön egy csomó .revdep-*** file, az order nevűben van benne, mely csomagokat, milyen sorrendben akarja telepíteni. Kézzel add ki az emerge-t, de ne pontos csomagnévre, így, ha újabb van azokból a csomagokból, egyben frissíti is.
Sipi -
Sipi
addikt
Igen, kb. ennyi. Persze, MINDEN kde* csomagot unmergelni kell. Utána vagy emerge kde-meta (ez minden csomagot feltesz), vagy a kdemultimedia, kdeadmin, stb. csomagok -meta vátlozatait teszed fel. (kdemultimedia-meta, stb.) Vagy nekiállsz egyesével feltenni a pár száz csomagot.

A media manager pl. akkor indul el, ha a dekstopon beéllítod, hogy a rendszereszközök ikonjai jelenjenek meg. De a control cenrterben, valahol a rendszerkomponenseknél van egy pont ehhez. Az egész csak akkor működik, ha monolit esetén a kdebase-t, split esetén a kdebase-kioslaves-t a hal flaggel fordítod.
Nekem az eth érdekes módon megjavult, ráadásul átálltam a parallel startupra, ami meglepően gyors és jó.
Sipi -
brazso
tag
Rászántam magam végre, hogy lecseréljem a monolitikus kde-t (v3.5) a gépemen, a szétdarabolt-ra. Ugye csak annyi a dolgom, hogy unmerge-elem a kde elemeit, pl. emerge --unmerge kdebase, és utána kiadok egy emerge kdebase-meta parancsot?
Más. Nálatok nem jelentkezik a 3.5 felrakása után a kde desktop bejelentkezése, azaz login után, a kde mediamanager service is not running hibaüzenet? Ez a mediamanager service nem indítható kézzel a control center-ből sem. Nézegettem a gentoos fórumot, több dolgot is javasoltak, de egyik sem tűnt túl meggyőzőnek. Valószínűleg vmi inkompatibilitás, várhatjuk a kde javítást?
Sipi> végül visszaállítottam 1.11.14-es baselayout-ot, sehogy sem sikerült rendbehoznom a boot-ot azzal, hogy a net.eth0-t átraktam boot level-re a default helyett. Így most nem a háttérben megy az internetre csatlakozás, azaz nincs gond azzal, hogy a későbbi processzek még nem jutnak ki.
[Szerkesztve] -
escie
őstag
megtörve a nagy kockulást...

nemrég találtam ezt a képet,
ez most a hátterem.
[link] -
Yom
aktív tag
meg en se csinaltam ilyet, viszont nekem mar veszett el a world file. regen-world utan ujra generalta a file-t, es az emerge -Du world re feltett mindent ami benne volt (persze amibol jott ki uj verzio...)
uh sztem, ha a world filet visszamasolod, emerge world re felrak mindent. -
hroleez
tag
válasz
tierbatyo
üzenetére
Szóval idekopizva (elnézést a hossza miatt!):
padlas1 ~ # revdep-rebuild
Configuring search environment for revdep-rebuild
Environment mismatch from previous run, deleting temporary files...
Checking reverse dependencies...
Packages containing binaries and libraries broken by a package update
will be emerged.
Collecting system binaries and libraries... done.
(/root/.revdep-rebuild.1_files)
Collecting complete LD_LIBRARY_PATH... done.
(/root/.revdep-rebuild.2_ldpath)
Checking dynamic linking consistency...
broken /usr/bin/gnuplot (requires libpdf.so.2)
broken /usr/bin/kino (requires libraw1394.so.5)
broken /usr/bin/lav2wav (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/lav2yuv (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/lavaddwav (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/lavinfo (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/lavplay (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/lavrec (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/lavtrans (requires libdv.so.2)
broken /usr/bin/mkvmerge (requires libFLAC.so.4)
broken /usr/bin/openjade (requires libosp.so.3)
broken /usr/bin/playsound (requires libFLAC.so.6)
broken /usr/bin/yuv2lav (requires libdv.so.2)
broken /usr/lib/kde3/libk3bflacdecoder.so (requires libFLAC++.so.2 libFLAC.so.4)
broken /usr/lib/libSDL_sound-1.0.so.1.0.0 (requires libFLAC.so.6)
broken /usr/lib/liblavfile-1.6.so.0.2.2 (requires libdv.so.2)
broken /usr/lib/openoffice/program/python-core-2.3.4/lib/lib-dynload/_bsddb.so (requires libdb-3.1.so)
broken /usr/lib/openoffice/program/python-core-2.3.4/lib/lib-dynload/_tkinter.so (requires libtcl8.3.so libtk8.3.so)
broken /usr/lib/openoffice/program/python-core-2.3.4/lib/lib-dynload/bz2.so (requires libbz2.so.0)
broken /usr/lib/openoffice/program/python-core-2.3.4/lib/lib-dynload/mpz.so (requires libgmp.so.3)
broken /usr/lib/xine/plugins/1.0.0/xineplug_flac.so (requires libFLAC.so.4)
broken /usr/lib/xine/plugins/1.0.0/xineplug_inp_vcd.so (requires libvcd.so.0)
done.
(/root/.revdep-rebuild.3_rebuild)
Assigning files to ebuilds... done.
(/root/.revdep-rebuild.4_ebuilds)
Evaluating package order...
Warning: Failed to resolve package order.
Will merge in ''random'' order!
Possible reasons:
- An ebuild is no longer in the portage tree.
- An ebuild is masked, use /etc/portage/packages.keyword
and/or /etc/portage/package.unmask to unmask it
..... done.
(/root/.revdep-rebuild.5_order)
All prepared. Starting rebuild...
emerge --oneshot =app-cdr/k3b-0.11.20 =app-office/openoffice-bin-2.0.1 =app-text/openjade-1.3.2-r1 =media-gfx/gnuplot-3.8j =media-libs/sdl-sound-1.0.1-r1 =media-libs/xine-lib-1.0 =media-video/kino-0.7.5-r1 =media-video/mjpegtools-1.6.2-r3 =media-video/mkvtoolnix-1.0
..........
Calculating dependencies
emerge: there are no ebuilds to satisfy ''=app-cdr/k3b-0.11.20''.
revdep-rebuild failed to emerge all packages
you have the following choices:
- if emerge failed during the build, fix the problems and re-run revdep-rebuild
or
- use -X or --package-names as first argument (trys to rebuild package, not exact
ebuild)
or
- set ACCEPT_KEYWORDS=''~<your platform>'' and/or /etc/portage/package.unmask
(and remove /root/.revdep-rebuild.5_order to be evaluated again)
or
- modify the above emerge command and run it manually
or
- compile or unmerge unsatisfied packages manually, remove temporary files and
try again (you can edit package/ebuild list first)
To remove temporary files, please run:
rm /root/.revdep-rebuild*.?_*
padlas1 ~ #
ACCEPT_KEYWORDS beállítva.
Szóval ezt adta.
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
Létetik valamilyen srcipt, amivel gyakorlatilag egy pillanatképet csinálok a rendszer mindennemű beállításáról, és pl. akármi hiba megjelenése után ebből fel tudom építeni újra a rendszert? Vagy máshogy megkérdezve, mit mentsek ehhez?
Köszi, R. -
tierbatyo
senior tag
emerge sync és emerge -uD world volt már? Lehet egy két dolog már régi ehhez a kernelhez.
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Nem sokban térünk el, amin próbálom egy Athlon XP 1500+, x86. gentoo-sources-2.6.14-gento-r5.
-
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Nekem ezt adja, ha be akarom tölteni a configod:
...
arch/i386/defconfig:287: trying to assign nonexistent symbol BLK_DEV_ADMA
arch/i386/defconfig:360: trying to assign nonexistent symbol SCSI_MEGARAID
arch/i386/defconfig:401: trying to assign nonexistent symbol SCSI_QLA6322
arch/i386/defconfig:472: trying to assign nonexistent symbol NETLINK_DEV
arch/i386/defconfig:564: trying to assign nonexistent symbol NET_FASTROUTE
arch/i386/defconfig:565: trying to assign nonexistent symbol NET_HW_FLOWCONTROL
arch/i386/defconfig:715: trying to assign nonexistent symbol SOUND_GAMEPORT
arch/i386/defconfig:771: trying to assign nonexistent symbol QIC02_TAPE
arch/i386/defconfig:807: trying to assign nonexistent symbol DRM_GAMMA
arch/i386/defconfig:993: trying to assign nonexistent symbol USB_STORAGE_HP8200e
arch/i386/defconfig:1019: trying to assign nonexistent symbol USB_HPUSBSCSI
arch/i386/defconfig:1054: trying to assign nonexistent symbol USB_TIGL
arch/i386/defconfig:1112: trying to assign nonexistent symbol DEVFS_FS
arch/i386/defconfig:1113: trying to assign nonexistent symbol DEVPTS_FS_XATTR
arch/i386/defconfig:1241: trying to assign nonexistent symbol X86_STD_RESOURCES
' invalid for INIT_ENV_ARG_LIMIT
make[1]: *** [menuconfig] Error 1
make: *** [menuconfig] Error 2
a kernel 2.6.14-gentoo-r4 -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Most néztem, az usb pendrive-nak sem jön létre eszköz!

Amit látok dmesg-gel:
ohci_hcd 0000:00:02.0: wakeup
usb 2-3: new full speed USB device using ohci_hcd and address 2
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usb-storage: device found at 2
usb-storage: waiting for device to settle before scanning
Vendor: Generic Model: USB Flash Disk Rev: 7.77
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi generic sg0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0, type 0
usb-storage: device scan complete
usb 2-3: USB disconnect, address 2
De /dev/sda sehol...
Elküldenéd a .config-od? -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Megcsináltam, kézi fordítással, az eredmény teljesen ugyanaz
Miért nem jön létre a hangeszköz??? ALSA szegény betölti a modulokat, de a mixer már keresi az eszközt...
Most néztem a 2.6.15-ös kernelt a portage fában, érdemes lenne azzal próbálnom?
R.
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
Na, mosr pukkadtam ki..

Eddig simán fordult a kernel, most meg busybox source tarball kell neki... Bruhhhahhha...
Keményít a dolog rendesen. -
hroleez
tag
-
Sipi
addikt
Nem működne.

Gondoltam, sikerült valahogy modulba tenned az udevet.
Az udevnek userspace része is van, a sys-fs/udev. Jelenleg 079-es a legújabb (instabil).
A coldplug az indításnál megkukkolja a gépet, és a talált hardverekhez betölti a megfelelő modulokat. A hotplug ugyanez, csak menet közben (pl. USB-re dugott kamera moduljának automatikus betöltésére). Maga a hotplug script semmit sem csinál, csak az esetleges dependency miatt van, a tényleges hotplug a kernelben zajlik, meg az udev végzi a piszkos munkát.
Itt esetleg arra tudok gondolni, hogy nem udevre van állítva a rendszer, hanem pl. devfs-t akarna használni, ami nincs.
Sipi -
hroleez
tag
Ha nem lenne udev a kernelben, akkor az udevstart működne? És minden jel arra mutat ám, hogy bele van forgatva!
Lehet, hogy userspace udev csak? 
A hotplug ill. coldplug mit csinál pontosan?
Egyébként megvolt az emerge és hozzá vannak adva a default runlevelhez.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Nem hiszem, mert a kernelben csak annyit tudsz megadni, hogy kell-e modul vagy sem. Esetleg kihagytad belőle az udev-támogatást.

General setup - Support for htopluggable devices, loadable module support, enable, unloading, auto unload, filesystems - pseudo - /proc, /proc/kore, /dev/pts, pts extended, pts security, virtual memory, tmpfs extended, tmpfs sec, nálam ezek vannak.
Ha a modul betöltődik, a kernel udev, a userspace udevvel együtt, a szabályoknak megfelelően, elkészíti az eszközt.
emerge hotplug-base hotplug coldplug megvolt? Hozzáadtad a hotplugot és coldplugot a default runlevelhez?
Hanyas kernel? A boot folyamán látod azokat a kiírásokat, hogy populating /dev with device nodes, starting udev, meg hasonlók? Ha nem, akkor nem indul el az udev, akkor /etc/conf.d/rc-ben RC_DEVICES átállítása.
Gőzöm sincs, mi a gond, az udevnek el kell indulnia, hacsak direkt le nem tiltottad. Annak a működéséhez semmi szükség sem hotplugra, sem coldplugra...
Sipi -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Lehet, bár a wikis leírások alapján csináltam, ami nem modulban van eszköz, az szépen létre is jön. Elvileg csak kernelbeállításokkal lehet baj, nem?
-
hroleez
tag
A coldplug-ot próbáld meg, Sipi ajánlotta nekem is! Úgy csináltam eddig, hogy ugye betölti a modulokat, eszköz nincs. Belépek root-ként (vagy su) és kiadom az udevstart paracsot, így létrejönnek az eszközök, majd alsamixer-rel újraállítom a hangerőket...
és mindezt 2006-ban kedvenc oprendszeremen...
Roland -
hroleez
tag
Feltettem simán emergével a skype-ot, nálam megfelelő a hang, jól csörög, csak annyi, hogy minden beszélgetés után ki kell lépni és újraindítani. Konferenciabeszélgetés is bármilyen partnerrel jól megy.
Nem lehet winfosos skype-ot használni wine alatt? Mondjuk még a bétát is webkamerával..?
[Szerkesztve] -
Yom
aktív tag
nalam is uezt csinalja. marmint, h mixert nem tudja visszaallitani, es utana nincs eszkoz.
mit csinalsz utana pontosan? udev-vel mit csinalsz?
en most az uj udevben bizok, majd februarban forditok is uj kernelt, es meg is probalom vele. mostanival sajnos nem m1 a legujabb udev
-
Yom
aktív tag
a skype az elegge kezdetleges meg linux alatt. probald meg a legujabbat hasznalni. ha legujabb van, akkor vmi regebbit.
Batmannel sokat kuzkodtunk vele, mire sikerult eletre kelteni. nalam pl nem csorgott, Batmannel meg halk volt a hang. 1ik haverja is beszallt a beszelgetesbe es nem hallotta a linuxos skypesokat, csak a windosokat, viszont a linuxosok hallottak ot. majd vmit allitott, es mukodott. sztem eleg nehez jol beloni a skypet, mert minden gepen mas hibat produkal
szerk: jelenleg most ugy mukodik (ha mukodik meg
), hogy csak 1et csorren, majd elhallgat a csorges... a beallitasok persze uazok, amivel regebben ment, csak kozben volt update (skypet nem updateltem, abbol maradt, ami mukodott
) es azota megint rossz.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Ööö, elnézést, nem igazán összeszedettek a hozzászólásaim. Mentségemre legyen mondva, még kissé csumarészeg vagyok.

Sipi -
Sipi
addikt
A hotplugot nézd meg... Nem csinál semmit.
Csak egy kamu szkript. Esetleg próbáld meg a coldplugot is hozzáadni boothoz, vagy ha ott nem megy, a defaulthoz. Ez beránt mindent, amit felfedez a gépben.
De nem hiszem, hogy ilyen gond van, mivel ha a modul betöltődik, az eszköznek is léteznie kell...
Sipi -
hroleez
tag
Én sem értem. Gyakorlatilag már a bootolás közbeni alsasound indítása is kudarcba fullad, ugyanis betöltődnek a modulok, de a mixer nem tudja visszaírni a régi értékeket - mivel nincs eszköz! Ergo defaultol -> mindent újra állíthatok, ha hangot szeretnék. Persze egy jól irányzott udevstart után... A boot folyamatkor kiírja, ha elindul a hotplug? mert nekem benne van a default runlevelbe, de semmi jelzés nincs, hogy elindult-é...
Köszi,
R.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Án ezt az udevet nem értem. Soha semmit sem volna szabad csinálnod vele, lévén teljesen automatikus. hotplugot tedd default runlevelbe!
/etc/conf.d/rc-ben RC_DEVICES=''udev'' legyen. (auto is jó lenne, de fő a biztonság.)
Ez alapján a boot során el KELL indulnia minden udev-cuccnak. Meg is nézheted, a kernel üzenetei után látnod kell olyat, hogy starting udev, populating device nodes, stb.
Sipi -
hroleez
tag
-
Sipi
addikt
Számítanak pl. ilyenek, mint ''Kizárólag digitális kimenet'', ''Fejhallgatót lökd ki a Centerre'' és hasonlók. Ha ezeket bekapcsolod, egy kukkot sem fogsz az analóg fronton hallani.

Sipi -
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange
üzenetére
itt az ominózus topik: http://magenta.linuxforum.hu/index.php?q=node/758
-
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Köszönöm, kipróbálom. Most minden 100-on van...
-
hroleez
tag
Felment a howto szerint csont nélkül az ALSA, bár az eszközök mindig csak egy udevstart után jönnek létre... Mind1, simán az alsasound betölti a bt87x és intel8x0 modulokat, alsamixerrel felnyomva minden 100-ra, mplayer lejátsza a muzsikát, de hang egy szál sem... A /dev-ben minden eszköz, mixer, sequencer, létrejön. Hmmm. A hangrendszer egy fejhallgató, hardveresen működik.
Mi lehet ez? Tutti valami bagatel dolgot nem csináltam.. de mit?
(más: a videoeszközöket meggyógyítottam.)
R.
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Jajj, hamu a fejemre! most ijedtem meg! Bassszus 5-ös nyelvtan érettségi nesze nekem...

Tutti elírás....
Roland
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
A bttv megvolt a modulba, a hangra ilyedtem meg egy picit, de már így ok. Ilyen régen volt a bttv külön csomag?
Mióta a kernel része?
A párhuzamos portra kapcsolódó eszköz egy speciális dolog lenne, konkrétan egy AVR programozó külyü. Bár éjjel alvás mellett gondolkodtam, lehet, hogy usb-s alapon megoldható a dolog. Mindenesetre érdekelne a párh. portos megoldás.
Aztán sikerült az udev-es felállás!
És az ACPI is!
Az új kernellel kapcsolatban azért van némi kérdésem (lehet nem kernelfüggő némelyik, de ennél vettem észre):
- /linuxrc-t azonnal bootolás után keresi. Hol a manóba kell ez kikapcsolni (legalább azt, hogy ne várjon, ill. írja ki)?
- bttv (ismét...), usb-s webcam modulbetöltés után hol vannak az eszközeik? /dev/video?
- a hotplug-ot rc-update-val hozzáadtam defaultra. Ez pontosan hogy megy? Felismeri a rádugott eszközt a pc-re és csinál neki egy /dev/.. bejegyzést? A szükséges modulokat is betölti hozzájuk?
- megfigyeltem, hogy a vesafb-tng-vel mielőtt nem fut az X, gyors a scrollozás, listázás, de amint futott az X (indítás, kilépés) utána pl egy dmesg lelassul 8-10 mp-re... Normális ez?
- próbáltam az udevinfo -a -p `udevinfo -q path -n /dev/sda` parancsot a pendrive csatlakoztatása és modulbetöltés után, azt írta nincs ilyen eszköz. Pedig a dmesg-ben írja, hogy van.
Roland
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Hogyan? Ezt most nem értem.
A kernelben a multimedia, video4linux alatt bttv modulba. Ha a kerneles ALSA-t használod, akkor bekapcsolod azt is, ha nem, akkor emerge alsa-driver, az az összes hangkártya-drivert felteszi. (Ha nem akarod ezt kivárni, pl. a /etc/make.conf-ba beírhatod a végére, hogy ALSA_CARDS=''bt87x emu10k1'', illetve a kártyád moduljának a nevét. Akkor csak ezeket emergeli.
A bttv-t nem tudod emergelni, mert nincs ilyen csomag.
Ez a kernel része.
Ez a párhuzamos portos felismerés mi lenne? Mit kell felismerni? Mi lenne az általad elvárt működés?
Sipi
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
MOst forgatom a kernelt, és ''észrevettem'', hogy a bttv hangmodulja kimarad, ha nem forgatom be az ALSA-t, utána ezt a bttv emergelésével megoldhatom?
Hogyan lehet egy párhuzamos portra dugott eszközt felismerni? (ala dbus?)
Roland -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Nálam sem ugrik fel dugás után semmilyen ablak!
Ez amolyan humán feature? 
Sorry, de nem lehetett kihagyni, ahogy neked sem! -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange
üzenetére
Mert te gnome(-os) vagy.

Nekem az jelenik meg, amit akarok. Csak nő nincs hozzá.
Sipi
[Szerkesztve] -
-
Sipi
addikt
Nem bonyolult. Wiki is, guide is, külön fórumtéma is van hozzá. Valamint az itten fórumon is jópárszor lett kitárgyalva (ne ilyesszen el, hogy kezdetben senkinek sem működött
).
Pár hsz-szel ezelőtt írtam le, nekem miért nem ment rendesen, ez könnyen orvosolható (igaz, pár hetem ment el rá). A digikam viszont tök egyszerűen csatolható. Ha programot is akarsz mellé indítani, akkor javaslom a KDE-t, a 3.5-ös olyan, mint a Windows: dugás után felugrik egy menü, hogy mit akarsz csinálni, és ez a menü a Control Centerben bővíthető is, saját programokkal.
Sipi -
hroleez
tag
Köszönöm!
Nagyon bonyolult az automatikus eszközfelismerés után a mount egyben? Az kell a feleségem gépére, ha benyomja a digitális kamerát (usb mass storage-vel megy), egyből induljon a gthumb neki.
Már elkezdtem összeírni a kavarjaim.. Az a baj, hogy én is Slackware, és Suse dolgokból jöttem, bár 96-ban csak Slaki volt amit megszerezhettem...
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Az ACPI-t viszont ne modulba tedd.

A dmix for OSS jól jöhet, de csak akkor kell, ha valami program a régi, vacak OSS szabványt használja (mert az új ALSA OSS-t is emulál). Ha ilyen programot használsz, akkor az automatikusan lefogja a hangrendszert (mert az OSS csak egyetlen egy hangot tud egyszerre kiadni). Ehhez kellhet ez. De úgy tudom, rohadt nehéz működésre bírni.
Írd össze a kavarokat. A Gentoo tök jól megérthető rendszer, tapasztalatom alapján akkor kavarodik el az ember, ha megpróbálja pl. Windows-alapokon értelmezni, vagy korábbi, hibbant disztrók alapján megismerni (pl. a SuSe szöveges registry-je...).
Sipi -
hroleez
tag
Köszi! Akkor csak az ACPI-t beleforgatom. Az ALSA-s howto-ban van egy ''set up dmix for OSS'' rész is, azzal ne foglalkozzak?
Én sem értettem az nforce-audio guide-ot, és nem is működött..
Ti tartjátok bennem a gentoo-s lelket!
Viszont kavarodás még sok van bennem ...
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
ACPI-vel semmit sem kell csinálnod. Az egy szabvány, ha ACPI-t rendesen ismeri az alaplap, akkor kikapcsol.
udev: kicsit más névvel csinálja az eszközöket, átláthatóbban. Előfordulhat, hogy nem találod meg a régi eszközeidet - valszeg más néven kreálja őket.
/etc/conf.d/rc - itt az RC_DEVICES adja meg, milyet használsz. Alapban auto, vagyis ha unmergelted a devfs-t és emergelted az udevet, menni fog. Vagy pedig állítsd itt udevre.
nforce-audio: felejtsd el. Az a guide, ahogy néztem, egyébként sem normális, kvázi egy kukkot nem értettem belőle. Az nforce-audio OSS driver, csak a szívás lesz vele. Az ALSA-s is jó, egyetlen egy hátránya van: hardveres keverést nem tud, vagyis alapban egyszerre egy hang (zene, játék) szól. De erre az ALSA kitalálta a szoftveres mixert (dmix), amit az új alsa-driver csomag automatikusan be is kapcsol.
Sipi -
hroleez
tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Mi az a minimális bonyodalom?
Köszi, megpróbálom este. Tegyem be a grub.conf-ba a gentoo=nodevfs bejegyzést?
Az nforce-audio-ra ez nem jó a legújabb kernellel: [link] ?
Roland
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Javaslom inkább az alsa-driver csomagot feltenni, a kernelben csak a Sound Supoort kell modulba. Igen, méáshogy szólnak. Az nforce-audio eleve nforce-oshoz van, de régi OSS hangrendszerhez, elég vacak. Az ALSA-s driver általánosabb, több mindenhez való.
ACPI és APM együtt elég nemjó. Egyszerre nem létezhet, bootnál valamelyiket ki fogja a kernel kapcsolni. ACPI legyen, az APM meghaladott szabvány mára.
Az udev nem bonyolult! Lényegében ugyanaz, mint a devfs, csak még programozható is. És sokkal egyszerűbben hozza létre az eszközöket.
Itt az a gond, hogy az udev (vagyis kernel) által létrehozott eszközök tulajdonosát és jogait login esetén felülírja a PAM biztonsági alrendszer, majd a hal, majd az esetleges automount is.
Sipi -
hroleez
tag
Köszi, muzsikál a dolog végre...!
Kernelbeli alsa driverrel. Az lehet, hogy az nvidias driver hangja szebb?? Ez amolyan szubjektív, de máshogy szól...
Lassan azért pipálom ki a kernelfordítási ''hibáim''!
De most meg nem kapcsol ki a halt parancsra... Pedig van ACPI és APM is beleforgatva.
Most hasonlítgatom a régi kernelem configját az újjal...
Közben van egy CANYON szuperolcsó webkamerám, beizgítottam, ha valakit érdekel leírom.
Bruhhhaha, ez az udev-es dolog még nem fért teljesen a fejembe... Meg ahogy olvasom az itt leírt tapasztalatokat.. Hááát. Minek kell bonyolítani az udev-vel? Bocs, ha amatőr kérdés..
Roland -
Yom
aktív tag
Hat azt ugy ertettem, h nem m1, h miota feltettem a 0.50-est, azota a cd-n kivul semmit se mountol. en cd-t nem tudtam irni, az uj dbus-sal, de miutan beraktam a user-t a cdrom csoportba, ment minden jol. mondjuk, mar azt sem ertettem, h miert nem a cdrw csoportba kellett tennem?!
lehet h az usb-vel is csak hasonlo gondok vannak, csak meg nem volt idom foglalkozni vele. bar sztem ez nem normalis igy. regi verzioval, az tudta elerni a cd-t (iras, olvasas), stb..., aki a disk csoportban volt.
ezert gondolom, hogy a hangkartyat is ez kapcsolta ki. betolti jol a hangkartya modulokat, de mikor a mixer jon, kiirja, hogy nincs hangkartya. es ez eleg furcsa
bar az erdekes az, hogy a modulokat meg a dbus inditasa elott tolti be, es adja a hibat. uh lehet h udev? v vmi mas lehet a hiba? igazabol nemtom
mielott hazajottem nyomtam 1 emerge syncet, majd emerge -pvDu world t, nezegettem a csomagokat es vagy az uj udev-nel, vagy dbus-nal (nem emlexem pontsan) nalam ott volt, hogy kell uj kernel, mert a mostani nem jo hozza. -
Sipi
addikt
Az mit jelent, hogy nem megy a dbus? Nekem 2.6.13-as gentoo kernel és a 0.50-es sorozatú dbus van fent. Ez a verzió alapjaiban tér el (állítólag) a régebbiektől.
Nekem egy gondom volt, sokiág vadásztam a hiba okát, s végül is nem pont a dbus okozta.
A cd/dvd eszközök akkor jönnek létre igazán, amikor egy user belép., Ekkor automatikusan a cdrom csoporthoz és az aktuális userhez rendelődik, viszont csak a usernek lesz rá rw joga, senki másnak semmi! Emiatt viszont a teljes automount rendszer fejreáll, mert a démonok nem tudják olvasni a drive-ot, ergo csatolni sem.
A /etc/security/console.perms-ben írtam át a <cdrom> sort:<console> 0660 <cdrom> 0660 root.cdrom
Itt az első szám adja meg, login után mi legyen a joga, az utolsó bejegyzések pedig a fallback-ek, vagyis logout után ilyenné vált vissza. Az első 0660 eredetileg 0600 volt. Ja, és ez a PAM beállítása.
Sipi -
Yom
aktív tag
Boldog uj evet mindenkinek!
-
Yom
aktív tag
mi a gondod pontosan?tudtommal az nforce-audio csak regebbi kernelekhez kell. a mostaniakhoz, mar nem kell, benne van a kernelben a driver. itt az alsa howto: [link]. probald ez alapjan megcsinalni. a legjobb ha a drivert nem a kernelbe teszed, hanem kulon emergeled (emerge alsa-driver).
jelen pill nekem talan a 12-es kernel lehet fenn (vagy 11es). tokeletesen mukodott, amig 0.23.4-r1 dbus volt fenn. 0.50-r1 dbus-sal most nem mukodik. nem biztos, hogy a dbus fektette meg, de en arra tippelek. meg nem volt idom foglalkozni vele
, mert vizsgaidoszak van. majd februarban forditok uj kernelt, es megkeresem, h mi miatt nem mukodik.
sztem probald meg a legujabb kernellel a howto szerint. -
escie
őstag
ez nem jött be(egyelőre). lekoppintottam a blackbox indítóját, adtam neki futási jogot, de nem jelent meg a menüben. a jogait nem néztem meg, lehet, hogy ez volt a probléma.
majd jövőre.
--
ezúton is megint köszi az egész bandának a segítségért, a kezdő lökésekért, amiktől elégedett Gentoo júzer lettem.
jó szórakozást ma estére, boldog újévet!
(jahh, Sipi-t külön köszönet illeti a GBK-buli megrendezéséért!
)
és most,emerge masnapossag

-
Sipi
addikt
Gyerekek, most már ne kockuljatok, egy utolsó emerge sync és emerge -pvuD world, aztán buli!

Boldog új évet!
Sipi -
escie
őstag
nem bírok rájönni...

hogy lehet új bejegyzést felvenni a kdm sessions menüjébe? azt szeretném, hogy tudja indítani kde-t, blackbox-ot, akármit, mint rendesen, de legyen egy olyan menüpont is, ami egy pucér Xorg-ot indít egy bizonyos programmal.
a .xinitrc-vel már sikerült, de nekem a kdm menü kéne.
előre is köszi...
-
hroleez
tag
Azért maradt némi üröm első körben az örömben:
- nforce-audio felmegy, de modulbetöltésnél: fatalis dolog, ismeretlen paraméter: ''spdif_status''
- indulánál keresi ill. vár a /linuxrc-re. Miért? Eddig nem volt erre szükség.
- udev ill. devfs ajánlgatás
- 1280x1024-32@75 vesafb-tng-vel nem megy, csak 60Hz-ben. radeonfb-vel ezzel simán ment. Semmit nem állítottam itt, csak a radeonfb lett vesafb-tng-re.
Üdv,
Roland -
hroleez
tag
Szóval a klibc-s hibám ez: [link]
A klibc pkg fenn van a genkernel megfelelő helyén.
Másnak símán gnekernelezi a 2.6.14-es forrást?
R. -
hroleez
tag
Sima (genkerneles) kernel fordításnál is kell a klibc? Hogy tegyem fel az emerge klibc-n kívül?
R. -
hroleez
tag
Próbálom a 2.6.14-essel. Majd leírom az eredményeket.
Viszont, gondolván, ha már fordítok, megcsinálom ezt is (fbsplash):
[link]
A genkerneles változatát. Felteszi a splashutist rendesen az emerge, majd amikor a genkernel --menuconfig --gensplash=emergence all a modulokat fordítja, hibával elszáll, hogy nem találja a klibc-t packaget. Ami értehetlen, mert fenn van.
Mitől lehet ez?
R.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Azért megpróbálhatod, a topikot nézve mindig csak én szívok az újdonságokkal.

Az Ati a legrosszabb Linux alatt... Az nVidia pedig nagyon klasszul muzsikál, egyetlen egy dolog van, amit a README-ben is írnak, hogy szinte tuti fagyás, ergo alapban nincs is bekapcsolva, de tapasztalatom szerint valamivel gyorsabb OpenGL alatt, mint Windows alatt a régi GeForce2 GTS-em.
Ha sikerül belőni az Ati-t, az is jó lesz, csak akadni tud a kernellel, Xorggal, framebufferrel, valamint a leírás alapján NEM kell neki DRM, de van, akinek csak DRM-mel működik, van, akinek anélkül.
A hibakeresés a borzalmas, mert túl sok komponens okozhat nála hibát.
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4239, 100% Akksi
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER és EBIKE 2/3 ár alatt, CSERE IS!!! a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- Dell XPS 9720 - i7 12th gen 27% ÁFÁS!
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Lehet, hogy userspace udev csak?

És az ACPI is!