Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple Watch
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
dr_strange
senior tag
időjáráshoz legjobb a Forecastfox FF-hez - mindig szem előtt van, a desktopot meg olyan ritkán látom csupaszon

-
Sipi
addikt
Kijött a KDE 3.5-ös. Még maszkolva van a /usr/portage/profiles/package.mask-ban.
Unmaszkhoz:cat package.mask | grep ''>=kde-base/'' >> /etc/portage/package.unmask
A Kopete rengeteget fejlődött, már csak emiatt is érdemes váltani.
Csak úgy, hogy itt is meglegyen.
Sipi -
escie
őstag
[link]
[hup.hu]
csak úgy...
legyen itt is nyoma. -
Sytex
tag
válasz
tierbatyo
üzenetére
Tehát ha jól értelmezem akkor
/dev/hda1 windows system
/dev/hda2 windows adat
/dev/hda3 itt a maradék üres részt kell 5-ös típusnak megadni
/dev/hda4 boot
/dev/hda5 /
/dev/hda6 swap
Tehát extendednek meg kell adni azt a részt (hda3) amit utána több részre szét akarok bontani (hda4,5,6)???
Még egy: jelenleg ha bebutolok gentoo istall cs-röl akkor a következős látom fdisk-ben:
/dev/hda1 windows system
/dev/hda3 windows adat
És hova tünt a hda2?
Szerk: Mondjuk annyira nem zavar, mert jövő 7en újrahúzom rajta a wint.
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
Windows alól is csinálhatod PQ Magic-kel a partíciókat, ekkor így néz ki a partíciós tábla:
Device Boot Start End #cyls #blocks Id System
/dev/sda1 * 0+ 2307 2308- 18538978+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 2308 14592 12285 98679262+ f W95 Ext'd (LBA)
start: (c,h,s) expected (1023,254,63) found (1023,0,1)
/dev/sda3 0 - 0 0 0 Empty
/dev/sda4 0 - 0 0 0 Empty
/dev/sda5 2308+ 13160 10853- 87176691 7 HPFS/NTFS
start: (c,h,s) expected (1023,254,63) found (1023,1,1)
/dev/sda6 13161+ 13733 573- 4602591 83 Linux
start: (c,h,s) expected (1023,254,63) found (1023,1,1)
/dev/sda7 13734+ 14525 792- 6361708+ 83 Linux
/dev/sda8 14526+ 14592 67- 538146 82 Linux swap / Solaris
Ha fdisk-el csinálod, akkor így néz ki:
Device Boot Start End #cyls #blocks Id System
/dev/hda1 * 0+ 11 12- 96389+ fd Linux raid autodetect
/dev/hda2 13 76 64 514080 fd Linux raid autodetect
/dev/hda3 0 - 0 0 0 Empty
/dev/hda4 77 9727 9651 77521657+ 5 Extended
/dev/hda5 77+ 140 64- 514079+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda6 141+ 793 653- 5245222 fd Linux raid autodetect
/dev/hda7 794+ 1184 391- 3140707 fd Linux raid autodetect
/dev/hda8 1185+ 1575 391- 3140707 fd Linux raid autodetect
/dev/hda9 1576+ 5811 4236- 34025669+ fd Linux raid autodetect
/dev/hda10 5812+ 9727 3916- 31455269+ fd Linux raid autodetect
Ez utóbbinál csináltam két primary-t, a harmadikat üresen hagytam, a negyediket Extended-nek adtam meg. Ez a lényeg, ekkor lehet további partíciókat csinálni. Nézegesd az fdisk/sfdisk manualját. Az Etendednél a type (Id) 5-ös. sfdisk -T ezzel megnézheted a type-okat. -
Sytex
tag
Ismét tanácsért fordulok a nagy Gentoo-s társadalomhoz. Adott az új notebookom. Van rajta 2 partició. Egy amin a windows van, és egy amin a windowsos adatok vannak. Primary partiticióbol csak ugye 4-et lehet csinálni, de nekem még 3ra lenne szükségem. (boot,/,swap). Ezt hogy oldanátok meg?
-
escie
őstag
valaki, légyszi egy amd64-hez való make.conf-ot...

letöröltem a sajátom.
-
Sipi
addikt
login error: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-366499.html
Asszem, a pam vagy valami loginb cucc frissülése után van ez, megváltozott a program alaposan, új konfig szintaktika lett.
libtool: nem tudom... nekem fent van lazán. próbáld meg eggyel régebbit, hátha az megy. (emerge =libtool-1.5.20)
gkrellm: nem láttam benne időjárást... A sensord gyújti a szenzorok jelzéseit, syslogba vagy adatbázisba, és riaszt, ha gáz van. De ugyanezt elérheted a gkrellmmel, vagy egyéb szenzormérővel is - ez egy nem grafikus cucc, sima démon. ha más riasztót használsz, nincs rá szüksége - ezért is lehet kikapcsolni emergénél.
FONTOS: minden emerge után frissítsd a konfigfile-okat az etc-update paranccsal, mert különben ilyesmi hibáid lesznek! De csak józanul, amit kézzel jócskán átírtál, ne írd felül vakon (pl. postfix konfigja), mert elvész minden beállításod! Azt érdemes megnézni, változott-e az új konfigban valami a régihez képest.
Sipi
[Szerkesztve] -
hroleez
tag
Köszi! Megpróbálom a USE flaggel újraforgatni. De minek kell a sensord?
Egyébként meg pipecül hasít a gkrellm
IceWM-mel használom. Hoppá, létezik ez alá olyan időjárásos alk. desktopra?
De lett megint bajságom.
Csináltam egy emerge syc; emerge system; emerge world trióst és valami ilyen lett az eredménye:
...
login: root
configuration error - unknown item 'FAILLOG_ENAB' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'LASTLOG_ENAB' (notify administrator)
..
és még vagy 5 ilyen hasonló hiba bejelentkezéskor... Mitől lett ez?
A másik, meg a repedt hintalónak sem akar lefordulni a libtool-1.5.20
ezt adja:
....
PS_CHECK_HEADER
/usr/share/aclocal/path_dps.m4:440: warning: underquoted definition of AC_PATH_DPS_CHECK
/usr/share/aclocal/path_dps.m4:450: warning: underquoted definition of AC_PATH_DPS
/usr/share/aclocal/path_dps.m4:525: warning: underquoted definition of AC_CHECK_DPS_NXAGENT
/usr/share/aclocal/path_dps.m4:558: warning: underquoted definition of AC_PATH_DPSET
/usr/share/aclocal/path_dps.m4:579: warning: underquoted definition of AC_PROG_PSWRAP
/usr/share/aclocal/path_dps.m4:172: file `path_dps.m4' does not exist
!!! ERROR: sys-devel/libtool-1.5.20-r1 failed.
!!! Function src_unpack, Line 126, Exitcode 1
!!! aclocal
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.
Sipi! Asszem neked 1x2x elment magánba is, sorry...
Üdv és köszi,
Roland
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
A kernelben csak a különböző típusú érzékelők driverei, valamint az i2c kommunikációs busz meghajtói vannak. Az lmsensors csomagban már csak a binárisok vannak (a 2.4-es kernelben nincsenek driverek, ahhoz van egy külön lmsensdriver csomag).
Az lmsensors binárisai végzik a kernel drivereiből történő adatgyűjtést, esetleges riasztást.
Sipi -
escie
őstag
miért praktikus külön csinálni ezt a szenzoros dolgot?
nekem ''kernelből'' megy. -
Yom
aktív tag
válasz
dr_strange
üzenetére
koszi
-
Yom
aktív tag
gentoo.org-on volt 1 leiras a make.conf rol, csak nem talalom
valaki nem tudja, hogy milyen neven volt a doksik kozott?
-
Yom
aktív tag
linux ala letezik olyan progi, amivel az egeret tudom programonkent configolni?
pl.: firefox: oldalso gombok: vissza-elore; gimp: oldalso gombok: kivag, masol stb..
az mitol van, hogy firefox alatt nem mukodik a gorgo az egeren? -
Yom
aktív tag
np

nalam is mukodik mar. group-ban volt cdrw, ill cdrom.
mikor cdrw tagja voltam, akkor nem ment. mikor cdrom tagja, akkor ment. ezt nem ertem
, mert nem cdrw kell a cd irashoz, hanem cdrom?
Neked is azt irja, hogy cdrao nem root jogokkal fut?
kozosbe: miert van group- file az etc-ben? annak van szerepe? vagy csak vmi etc-update-kor megmaradt? -
Yom
aktív tag
válasz
dr_strange
üzenetére
Na vegre ujra a gentoo-m kozeleben

xorg-bol xorg-x11-6.8.2-r4 van fenn. xorg, ill. kernel nem frissult. ezzel a xorg-gal, es ati-drivers-8.14.13-r5 -el (upgradeltem, majd miutan nem ment az ujjal az opengl, visszaraktam ezt a verziot) es vanilla-sources-2.6.12.5 kernellel minden jo volt az emerge -Du world-ig. -
Sipi
addikt
emerge lm_sensors
sensors-detect futtatása, szenzorok vagy berakódnak a /etc/init.d/lm_sensors file-ba, vagy be kell írni kézzel a kapott adatokat
rc-update add l_sensors default
rc-update add sensord default
És a /etc/init.d/l_sensors start, illetve /etc/init.d/sensord start paranccsal el is indíthatod.
Sipi -
Sipi
addikt
Egy általános célú monitorozó program X alá. Levélellenőrzés, rádió, szenzor, netkapcsolat, meg egy csomó más. Skinezhető, ém valami papír nevűt használok, az ugyanis ''átlátszó'', így olyan, mintha csak a kiírt adatok lennének a desktopon.
Hasonló célú dolog a superkaramba KDE alá, és a gdesklets Gnome alá. Mindegyiknek van egy tonna pluginje a media-plugins könyvtárban, a Portage-fában. (Feltéve, hogy Gentoo-t használsz.
)
Sipi -
Sipi
addikt
A kernelbe az i2c modulokat és a sensors modulokat kell tenni, emerge lm_sensors. Kapsz egy lm_sensors és sensord daemont. A sensorsüdetec scripttel megnézed, milyen modulokat kell betölteni a gépen, asszem, ez el is készíti a megfelelő /etc/conf.d/lm_sensors file-t, ha nem, a végén kiírt modulokat kell megadni benne MODULE_0=i2c-isa, új sor, MODULE_1=i2c-i801, stb alakban.
Ezután rc-update add lm_sensors meg sensord default. Így futni fog a háttérben az adatgyűjtő daemon - pl. a gkrellm programmal kukkolni tudod, mi mennyit mutat. Ne lepődj meg, sokszor mindenféle hülyeséget is mutat, pl. nemlétező ventillátort.
Sipi -
hroleez
tag
Sziasztok,
Milyen programmal tudom megcsinálni, azt, hogy az asztali gépem hardverhiba esetén (hőfokok, venti leállás, stb.) jelezzen és normálisan álljon le?
Gép: ABIT NF7-S, 256M, Athlon XP 1500+
Köszi,
Roland -
asturel
őstag
ja,csak az ati.com-rol nem lehet igy kilinkelni, neztem en, de nem tartottam fontosnak, gondoltam joaz ami a gentooba van alapbol ;>, akkor lenne jo ha captive lefordulna, vagy valami ntfs irasra alkalmas stuff lenne a kezeim alatt
//csavarhuzon kivul//
tierbatyo: en 2.6.14 kernelel hasznalom a 0.73 udevet es nincs baja, tudtommal a shm csak annyit vesz el amennyit hasznalsz, ergo tokmind1 mekkora
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
2.6.13-as Gentoo kernellel mar nincs baj, de 2.6.14 gentoo source neha meg kuldi a hibat. Egyebkent egy Debian alol atmasolt udev.conf-beli sor volt a hiba. tmpfs_size=10M. Apropo: hogyan tudom beallitani, hogy mekkora legyen a /dev merete? Most 512M-ra mountolja fel, de kb. 1%-ot hasznal ebbol. Ezt az 512-t egyebkent leveszi tenylegesen a /-bol?
-
asturel
őstag
nemtom, nekem ez igy volt benne
, en nem nyultam hozza meg 
amugy valaki hasznal 4.0 gcc-t? man nagyon fel akarnam rakni, de elobb ujabb glibct kerne, de valahogy nincs kedvem eloszor egy uj glibct forditani, aztan gcc, es megin glibc
ha eloszor gcc-t rakom fel es utana forditok egy glibct azis ok ? -
asturel
őstag
leirom mar, hogy sikerult megoldani a problemat, hatha valakinek szuksege lesz meg ra, vagjunk is bele
az en fstab-omba alapbol igy nezki a posfix shared memory resz:
shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
ha igy felvan mountolva az shm, nekem x olyan szepen elszall caught signalal hogy na
viszont ahogy ati irta:
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
igy tokeletesen mukodik, igaz valamiert hotra lagos az ogl most nekem, de lehet a legujabb ati driverben rontottak el valamit, nincs mar idegzetem tesztelgetni
-
Sipi
addikt
Nem hülye kérdés...

[link]
I recently reinstalled Gentoo on my HP nx7000 notebook. I used GCC 3.4 from the start, which supports pentium-m as architecture.
I really have the impression, that it is faster than it was before.
I use the following CFLAGS:
Code:
-O2 -march=pentium-m -pipe -fomit-frame-pointer -mfpmath=sse -funroll-loops
Olvasd át a topikot, mert nem írtad, pontosan milyen a proci, ebben benne van sok okosság.
A Gentoo-ban remélem, a 2005.1-es profilt használod, és ne feledkezz meg arról, hogy 3.4.4-es gcc-t használj, az natívban támogatja az M-es pentiumokat.
A 2.6.13-as kernelben pedig van Pentium M, Pentium 4M proci is külön.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
tierbatyo
üzenetére
Nekem valami frissítés után kicsit megdőlt a rendszer, de úgy-ahogy megy. Az udevre gyanakszom, de downgrade után sem jó.
Az nvidia kernel modul nem megy többé, a hálózat is hibával indul, az ALSA-nak is baja lettek... A legújabb, 2.6.14-es kernellel a qingy a DirectFB-n olyan lassú, hogy nem lehet belépni (mindkettő újramergelve)...
De gőzöm sincs, mi a gond.
Sipi -
Sytex
tag
Hello!
Megint én a hülye kérdéseimmel.
Szitu: Tegnap eladtam a gépemet (fájó szivvel formatáltam a második vinyómat reiserfs-ről NTFS-re, a vevő az vevő).
A héten veszek egy notebookot és szeretnék abban is egy kis 10gigányi particiót Gentoo-nak szánni.
Tapasztalatokat szeretnék gentoo notira való telepítéséről. Egy Pentium M 740-es procinak melyik szubarchitektúra felel meg?
A CFLAGS-ba a -march után mit célszerű írni egy ilyen procinál?
Köszönöm... -
escie
őstag
turbopascalt(turbópacal
) kéne belőnöm, mit ajánlotok, dosbox, dosemu, vagy valami más megoldás?
(legrosszabb esetben qemu+win
, de erre nem nagyon vágyom.)
a freepascal sem lenne a legjobb, mert én ugyan tudok (nagyjából) keresztplatformosan gondolkodni, elvonatkoztatni a TP-től, de kezdő júzernek kéne...
és sajna nem is találom a portage-ban. -
subaru
csendes tag
válasz
dr_strange
üzenetére
A megoldás a problémámra végülis az lett amit mondtál, az /etc/group -ot szerkesztettem, a cdrom sorban beirtam magamat is. Azóta minden gond nélkül automatikusan felismeri a K3b a cdrom-ot.
Köszi a tippet.
ui
om ha te még ezt nem próbáltad, akkor nézd meg mert nekem bejött. 
-
tierbatyo
senior tag
Használ valaki udev-ből 072 v. 073-t. Nekem úgy elszáll boot-kor udevstart-nál, hogy öröm nézni.
Még odáig sem jut el, hogy valami kernel panic szöveget kiírjon. -
asturel
őstag
2.6.14 kernel ;>
ati driver meg: +ati-drivers-8.18.8-r1.ebuild: New ebuild with linux 2.6.14 and modular X support ;>
de meg regebbi driverrel is u.e. produlta, szoval valahogy rakene jonni h miert szall el az X mikor ogl-es cucc indulna userkent, es felvan mountolva a tmpfs, sajna xorg log nem igazan bovelkedik infoba ;>
hameg rootkent futtatom pl. q4-et akkor tokeletesen megy (mas wm-el is probaltam mar hatha e17 bugzik de nem) -
GD
őstag
köszi a válaszokat, hétfőn meglesz az új vas, nemtudom a dolgos hétköznapok mellett hogy lesz majd időm, de előkerülök majd a lámakérdésekkel

-
escie
őstag
meg kéne nézned, bele van-e forgatva a kernelbe ez a ''posix shared memory''...
ennyit ír az ati üfsz:
''If /dev/shm fails to mount, then this feature may not be turned on in your Linux kernel. In this case we recommend upgrading to a more recent Linux kernel, or contacting your Linux Distribution vendor for more information on enabling this feature.'' -
asturel
őstag
udv ujra;>
remelem van valameik ati-snak 5lete, hogy az miert van hogy userkent kb ilyeneket kapok ogl-es jatekoknal (legalabbis q4, meg cs-nel igen)
__FGLTexMgrCreateObject: __FGLTexMgrSHMmalloc failed!!!
fglX11AllocateManagedSurface: __FGLTexMgrCreateObject failed!!
FGLTexMgr: open of shared memory object failed (Permission denied)
__FGLTexMgrCreateObject: __FGLTexMgrSHMmalloc failed!!!
fglX11AllocateManagedSurface: __FGLTexMgrCreateObject failed!!
fstabban ha a ''tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 '' sor bennevan, es felmountolom akkor caught signalal elszall x, amirol logban sincs bovebb info, ha a /dev/shm jogait modositom akkor is ugyanez a helyzet, viszont rootkent tokeletes megy a cucc, ha nincs a tmpfs mountolva, es fstabban sincs benne
van valakinek valami 5lete? kerestem gentoo forumon de megoldast nem talaltam, csak a hibat ;> (ugyebar atinak (is?) kell a /dev/shm support)
[Szerkesztve] -
escie
őstag
üdv a fedélzeten!
úgy rémlik, én innen telepítettem, ebben megtalálod a választ arra is, hogy mit kell leszedned.
[link]
és megabites DSL-eddel meg ne nyafogj, mert balhét csinálok...
a rendszert magad fogod a helyére pakolni, készülj fel, semmi csillogó villogó telepítő, de nem vészes, csak olvasd a doksit. javaslom, ne nagyon ugord át egyik részét sem az eleje felé, hacsak nem kér erre a doksi. és szánj rá egy kellemes délutánt a telepítés beindítására, mert el lehet vele szöszölni. a telepítés hosszú része, az már a gép dolga, eltart egy ideig, készíts elő egy könyvet is.
én is az universal cd-t ajánlom, volt gondom a minimal cd-vel, már nem emlékszem, mi, de a végén leszedtem az universalt, és minden klappolt.
eleinte elég munkás egy Gentoo belövés, de ha egyszer felment, nem vészes. csak azért mondom, nehogy eltántorítson a telepítés procedúrája.
milyen ablakozó javasolt? semmilyen, pontosabban nincs javaslat. amelyiket szeretnéd, azt tedd fel. persze érdemes úgy, hogy a friss rendszerre felteszel egy kicsi ablakkezelő, plédául blackbox, hogy tudj min netezni, míg fordul a kde, gnome, ha ilyen durvább desktopot akarsz..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
mint szépreményű Bendegúz a bakterházból csatlakozom a fórumhoz

kezdő botorkáláshoz a64-hez ismerkednék gentoo-val
1. milyen lemezek kellenek nekem? net van de nem ipari sebesség, 1M dsl, szal inkább leszedem nem minimal install
2. magyar nyelvű telepítési doksi vagy leírás, szájbarágós- honnét?
3. ha nincs angol is megteszi
4. milyen grafikus felület a javasolt és jólbevált gentoo-hoz?
ötletek, javaslatok stb.. mindent szivesen fogadok
más disztribet használok, de csak mint zöldfülű, messze nem vagyok guru, de nem is első linux telepítésem -
Yom
aktív tag
most nezem, h nincs opengl X alatt. lehet ez is az uj dbus-tol? probaltam emergelni a legujabb ati-drivert is, de azzal el sem indult az X. most a regi driver van fenn, amivel emerge -Du world elott meg volt opengl.
-
Yom
aktív tag
válasz
dr_strange
üzenetére
megneztem a csoportokat, es van cdrom, ill cdrw csoport. viszont csak a haldaemon a tagja. sztem hal-ban kell vmit beallitani. de egyenlore nem talaltam semmit

szerk: nezegettem a hal-device -t. a regi hal is kezelte az alsa-t? mert ebben az ujban talaltam mar alsa-t. lehet, h emiatt nem talal hangkarit a gentoo?
[Szerkesztve] -
subaru
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy K3b-vel userként csak problémásan tudok CD-t írni. Ez alatt azt értem, hogy a K3b progi elindítása után, nem talál CD írót. A CD olvasása, nem okoz gondot, egyszerűen a Settings/Configure K3b.../Devices alatt nem látja az írót.
Az: Add Device-nál ezt a hibaüznetet kapom:
Could not find an additional device at /dev/cdrom
Az fstabom:
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 users,ro 0 0
Cdrecorddal:
# cdrecord -scanbus dev=/dev/cdrom
Cdrecord-Clone 2.01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2004 Jörg Schilling
cdrecord: Warning: Running on Linux-2.6.11.10
cdrecord: There are unsettled issues with Linux-2.5 and newer.
cdrecord: If you have unexpected problems, please try Linux-2.4 or Solaris.
scsidev: '/dev/cdrom'
devname: '/dev/cdrom'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Open by 'devname' is unintentional and not supported.
Linux sg driver version: 3.5.27
Using libscg version 'schily-0.8'.
scsibus0:
0,0,0 0) 'SAMSUNG ' 'CD-R/RW SW-252B ' 'R701' Removable CD-ROM
0,1,0 1) *
0,2,0 2) *
0,3,0 3) *
0,4,0 4) *
0,5,0 5) *
0,6,0 6) *
0,7,0 7) *
#k3b -v
Qt: 3.3.4
KDE: 3.4.1
K3b: 0.12.4a
Eddig minden jól működött ezekkel a beállításokkal, csak most vagyok túl egy emerge -u world -ön és azóta ez a probléma fennáll. Ideiglenesen úgy oldottam meg, hogy:
#chmod 777 /dev/hdc
Ezután már látja a K3b a CD írót, és minden OK. Ez azonban sajna csak a legközelebbi újraindításig tart. Tudom, nem sok ez az egy sor amit be kell írnom, hogy jó legyen, de eddig ez sem kellett...
Néztem már a fórumokat, de igazából ott sem lettem okosabb.
Van vkinek vmi ötlete? -
escie
őstag
dr_strange
kösz, már a kezembe akadt, de átolvasom majd újra, hátha új fényben tűnnek fel dolgok belőle...
--
én most elérem a magentát, úgylátszik helyreállt a rend.
ha lehet egy építő ötletem...
tök jó lenne az oldalnak valami kis favicon, mert ez a drupal-os elég snassz. ha nem lenne botkezem, meg is csinálnám szívesen...
mondjuk valami gentoo logó, vagy ''M''-betű... -
dr_strange
senior tag
SZOLG. KÖZL: valami elizélődött a linuxforum szerveren, ezért a MaGenTa pár napja nem elérhető. Mindenkitől elnézést kérek, Csaba már vizsgálja a dolgot.
-
dr_strange
senior tag
lehet, hogy segítség lehet néhányatoknak:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-378008.html -
tierbatyo
senior tag
Ez nekem is volt. Ez azzal van kapcsolatban, hogy a legújabb dbus, hal más verziójú 'so' file-okat tesz fel, mint az előző. Nálam pl. a gnome-volume-manager, miatt csinálta ezt, mert annak a xxx-so.0 kellett és xxx-so.1 mellett nem is akart lefordulni. Tehát emerge -pvuD-re egyrészt szeretné frissíteni a legújabbra, meg is csinálja. A következő emerge -pvuD-re észreveszi, hogy pl. a gnome-volume-manager stabil és annak a xxx-so.0 kell, ezért downgradeli. Én úgy oldottam meg, hogy frissítettem a legújabb dbus, hal párosra. Ezután revdep-rebuild. Kiírta, hogy miket kell reemergelni. pl.: gnome-volume-manager. Persze ez az emerge elszállt error-ral, mertt xxx-so.0 kellene neki. Megoldás: át kellett állni ~x86-os gnome-volume-managerrre. Ekkor viszont ennek voltak további ~x86-os függőségei, annak megint függőségei... Persze előbb utóbb a végére értem. kb. 1-1.5 órába tellett az egész.
Szerk.: A másik problémádnál úgy tűnik, hogy nem találja a hangkártyádat.
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Tiszteletem!
Mitől van, hogy egy idő után az 'emerge --sync' úgy 50% környékén rengeteget időzik?
Köszi! -
Yom
aktív tag
az mitol van, hogy a dbus-t, hal-t downgradelni akarja az emerge -pvDu world ?
ivman-t hasznalok, de abbol is a legujabb van fenn.
mod: jah es lenne +1 gondom
updateltem a rendszert, es azota ezt irja bootolaskor:
* Restoring Mixer Levels ...
/usr/sbin/alsactl: load_state:1250: Cannot find soundcard '0'...
* Errors while restoring defaults, ignoring [ ok ]
googlen csak 1 oldalt talaltam debianhoz. ott ezt irtak: alsactl -f /etc/asound.state restore 0
kiadtam:
# alsactl -f /etc/asound.state restore 0
alsactl: load_state:1250: Cannot find soundcard '0'...
ez mi lehet?
[Szerkesztve] -
Yom
aktív tag
Vettem uj monitort, es be akartam allitani a felbontast 1280x1024@768 ra. A monitor azt irja, hogy nem optimalis felbontas 1280x1024 60Hz (Digital). A monitor DVI-n van, es biztos, hogy elbirja a 75Hz-et.
Ezeket en csinaltam a gtf-fel:
# 1280x1024 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 80.17 kHz; pclk: 138.54 MHz
Modeline ''1280x1024@75'' 138.54 1280 1368 1504 1728 1024 1025 1028 1069 -HSync +Vsync
# 1280x1024 @ 70.00 Hz (GTF) hsync: 74.62 kHz; pclk: 128.94 MHz
Modeline ''1280x1024_70.00'' 128.94 1280 1368 1504 1728 1024 1025 1028 1066 -HSync +Vsync
# 1280x1024 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 63.60 kHz; pclk: 108.88 MHz
Modeline ''1280x1024_60.00'' 108.88 1280 1360 1496 1712 1024 1025 1028 1060 -HSync +Vsync
Mindre uazt a hibat irja a monitor, majd atvalt 1024x768-ra. Ez mitol lehet? -
escie
őstag
hmm, úgy látom, stabilizálták composite-ot végre.
mostmár csak a sebességét kéne kicsit növelni valahogy, mert így nagyon lassú, pedig gyönyörű...
megyek megnezem a ''nagy'' gépen mit produkál...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
na, kipróbáltam xfce alatt az ivmant. debug bekapcsolva, nem fork-ol.
bedugom a pendrive-ot, és sok sor után arra jut az ivman, hogy pmoutol.
pmount -u 022 /dev/sda1 USB DISK
erre is a pmount help szövege jön, az ivman kimenetén, és ennyi a mountolás.
viszont ha a pmount -u 022 /dev/sda1 parancsot adom ki, rendesen mountolja /media/sda1 alá. (userként, nem rootként! tehát szvsz nem jogosultsági probléma van.) látszólag a parancs végén lévő ''USB DISK'' hibádzik, mivel anélkül bemountolja
amúgy az ivman hagy időt más programoknak, hogy mountolják az eszközt, kimenete szerint.
Yom,
a dbus szerintem átadja a dolgokat, mivel az ivman a kimenetén említi az drive-ot, mint bedugom. nálam szerintem ez jó.
[Szerkesztve] -
Yom
aktív tag
felraktam a legujabb dbus-hal-ivmant. es hasonlo a gondom. cd tokeletes, viszont a pendriveval semmit se csinal.
a gond a dbus-sal van. ha ragudok 1 pendrivet, akkor a dbus nem jelez semmit. Nalad biztos, hogy nem a dbus-nal van a gond?
egyenlore meg nem sikerult rajonnom, hogy mi a hiba, de rajta vagyok
-
escie
őstag
na tegnap frissült az ivman(nem használom), de van egyéb fejleményem is automount ügyben.
egy másik pendrive-ot minden gond nélkül felismer, viszont a kde az nem tudom mit csinál, hol mountol, hol nem.
mivel úgysejtem a kde is pmountot használ, mindjárt rebootolok, és megcsinálom azt a debug dolgot. (baselayout frissült)
a pmount-hal pmount-ként linkelését már kipróbáltam, nem jó.
tovább próbálgatva a pendrive-ot, rá kellett jönnöm arra, hogy egyszer be tudom montolni, ha kihúzom, utána már többet nem mountolja be.
mindegy, reboot, tiszta lap.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone XR 64GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Sandisk Extreme Portable SSD 2TB!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4070 Ti Super 16GB Zalman T3 Plus 750W
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

//csavarhuzon kivul//
, de erre nem nagyon vágyom.)
ez akart lenni: Yom