Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Sagem MyX-8
Aktív témák
-
j.bravo
addikt
Szerintem nem kell semminek győzedelmeskednie

A hallás természetesen egyrészt a fiziológia, másrészt viszont a fizika törvényei szerint működik. (ki gondolta volna
)
Viszont, az átvitelnél több fizikai jelenséget illetve törvényszerűség játszik szerepet (és kell ezért szem előtt tartanunk), mint elsőre gondolnánk.
Én is értetlenkedtem, miért lehet jó a tömör kábel, amikor ugye tanultam a skin-hatásról (a freki növekedtével az elektronok egyre inkább nem a teljes keresztmetszeten, hanem csak egy ''héjon'' haladnak, azaz a freki növekedtével csökken a behatolási mélység (semmi pajzánra nem kell gondolni
) ), aminek kivédésére találták ki a sodrott kábelt (ugyanazon keresztemtszethez így nagyobb a felület).
Meg hogy ez praktikusabb is, mert jobban hajlik, meg minden.
De ez csak az egyik oldal, mert hogy a vezetőn való áthaladáskor a jel hogyan módosul, azt a vezető szerkezete is befolyásolja. Minél több a rácshiba, annál jobban. És minél többet hajlítgatom a vezetéket, annál több a rácshiba... és ez - gondolom - igaz bármilyen képlékenyalakításra, azaz a dróthúzásra is (és mivel a sodrott kábelben vékonyabb, többször húzott drótok vannak...)
Ott van persze a kapacitás is az erek között, aminek nem örülünk, meg még ez-az.
És még van sok-sokminden... -
DDL
őstag
A CAT5 specifikáció az tényleg 100Ohmot ír, de nem a kábel impedanciára. Hanem ilyen lezáró impedancián kell teljesítenie a megadott követelményeket. Ha ugyanilyen feltételeknek teszed ki a hangszórókábeleket akkor azoknak kOhmos az impedanciájuk. A hangszórókábeleknek nem 4, 8, 16 stb. Ohm az impedanciája Ez a hangdobozé. Ha a nyagyfrekis tulajdonságai egy kábelnek 100m-es hosszon is kiváló, akkor nehogy már 2-3m-es hosszban szar legyen. Fordítva annál inkább.
Én ezt a kábelt az olcsóbb speciálisnak kikiáltott hangszórókábelek alternatívájakén ajánlom alapban tized-huszad áron. Kis fonással, kínlódással akár a több 1000/m árú kábelekkel is felveszi a versenyt, szintén tized áron. Ha vékonynak tűnik akkor lehet többet is használni.
Hangosításhoz kell 3-4 kábel egy érnek, de otthoni körülmények között max 2 (8 érpár) elég, ezen 6-8 zenei A-t lazán át lehet kergetni Ez emberi számítások szerint 150-400W hangszóró impedanciától függően. Szerintem ez több mint elég. Lakás körülmények között jó esetben ha 50W-ot használ az ember...
Üdv: DDL -
DDL
őstag
1. igaz. De 1db utp kábelben a vezető felület nagysága összesen kb. 1.8mm^2. Nagytisztaságú réz. De soha nem mondtam, hogy nem lehet többet használni

2. igaz.
Nem tudom, honnan vetted a 100Ohmot. És miért hasonlítod a hangszórókábelekhez ebben a tekintetben. Hiszen mérni ilyet soha nem mérhettél UTP CAT5 kábelen, ha azonos adatokat mérsz. Ugyanis az CAT5 specifikáció 100m-es hosszban adja meg a követelményeket. És impedanciát ad meg (ami a frekitől függ mint tudjuk) nem DC ellenállást. Abban is igazad van hogy az elektronok így mozognak. Éppen ezért lényeges a kábel külső szigetelése az lenne az ideális, ha nem érne hozzá a vezető erekhez. És az UTP sok más olcsó (és nem annyira olcsó) hangszórókábeltől eltérően viszonylag laza kűlső szigeteléssel rendelkezik ezért ezeket a kilépő elektronokat kevésbé fékezi. A kábelkapacitás emeiatt (is) nagyságrenddel kisebb mint az olcsó hangszóróvezeték esetében. Ill. a vezető körül kialakuló elektromos mezőt kevésbé torzítja. Ezért is lenne ideális a vastag, szigetelés nélküli kábelezés amikor egymásttól 20-25 cm távolságban megy a két vezető ér. Az ''litze'' szerkezet a magasfrekis átvitelt javítja. stb.
Egyébként az esetleges magasabb DC ellenállás nem biztos, hogy baj egy rendszerben. Sok erősítőnek jól jön az a néhány tiszed, ne adj' isten 1 Ohm a hangszóró előtt. Ez - mint sok egyéb más - renszerfüggő. És éppen ezért lehet kábelekkel hangolni egy rendszert, mert egy kábelnek nem csak ellenálllása, hanem más tulajdonságai is vannak.
Szóval részben igazad van, de a Te által felállított követelményeknek nagyon sok sodrott (pláne olcsó) kébel sem felel meg. Ha nem csak mechanikai oldalról szemléljük a dolgot.
És annál helyesebb dolgot nem csinálhatsz, mint kipróbálod és előíteletek nélkül mondassz róla véleményt. És próbálj ki más kábeleket is!
Üdv: DDL -
DDL
őstag
Egyáltalán tudod hogy miről beszélünk? UTP CAT5 falikábel. Szar gigabit hálózatot lehet vele építeni. Nagy tisztaségú réz, kis kapacitás stb. Miben is jobb ennél az olcsó sodrott hangszórókábel? A lényegesen rosszabb nagyfrekis viselkedésében? A nagyságrenddel nagyobb kapacitásában? Hm?
Üdv: DDL
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen alaplapot vegyek?
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Samsung SyncMaster 930BF 19" 1280 x 1024 DVI!
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- RTX5070/ Ultra9 275HX/ 32GB DDR5/ 15.1' OLED/ Premium Care garancia/ bontatlan, új/ Legion 5
- NZXT Kraken Z53 RGB(fehér)+NZXT H5 Elite ATX(fehér) garancia 2026.01.31-ig
- Apple Watch Ultra, Újszerű,Dobozával, 12 hónap garanciával
- Újszerű HP 14s-dq5001nh - 14"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - Magyar - Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3588, 100% Akksi
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
) ), aminek kivédésére találták ki a sodrott kábelt (ugyanazon keresztemtszethez így nagyobb a felület).