Keresés

Aktív témák

• j.bravo

addikt

válasz I_Am #110 üzenetére

Szerintem nem kell semminek győzedelmeskednie :))

A hallás természetesen egyrészt a fiziológia, másrészt viszont a fizika törvényei szerint működik. (ki gondolta volna:DD )

Viszont, az átvitelnél több fizikai jelenséget illetve törvényszerűség játszik szerepet (és kell ezért szem előtt tartanunk), mint elsőre gondolnánk.

Én is értetlenkedtem, miért lehet jó a tömör kábel, amikor ugye tanultam a skin-hatásról (a freki növekedtével az elektronok egyre inkább nem a teljes keresztmetszeten, hanem csak egy ''héjon'' haladnak, azaz a freki növekedtével csökken a behatolási mélység (semmi pajzánra nem kell gondolni :B) ), aminek kivédésére találták ki a sodrott kábelt (ugyanazon keresztemtszethez így nagyobb a felület).
    Meg hogy ez praktikusabb is, mert jobban hajlik, meg minden.
    De ez csak az egyik oldal, mert hogy a vezetőn való áthaladáskor a jel hogyan módosul, azt a vezető szerkezete is befolyásolja. Minél több a rácshiba, annál jobban. És minél többet hajlítgatom a vezetéket, annál több a rácshiba... és ez - gondolom - igaz bármilyen képlékenyalakításra, azaz a dróthúzásra is (és mivel a sodrott kábelben vékonyabb, többször húzott drótok vannak...)

Ott van persze a kapacitás is az erek között, aminek nem örülünk, meg még ez-az.

És még van sok-sokminden...

• DDL

őstag

válasz I_Am #123 üzenetére

A CAT5 specifikáció az tényleg 100Ohmot ír, de nem a kábel impedanciára. Hanem ilyen lezáró impedancián kell teljesítenie a megadott követelményeket. Ha ugyanilyen feltételeknek teszed ki a hangszórókábeleket akkor azoknak kOhmos az impedanciájuk. A hangszórókábeleknek nem 4, 8, 16 stb. Ohm az impedanciája Ez a hangdobozé. Ha a nyagyfrekis tulajdonságai egy kábelnek 100m-es hosszon is kiváló, akkor nehogy már 2-3m-es hosszban szar legyen. Fordítva annál inkább.

Én ezt a kábelt az olcsóbb speciálisnak kikiáltott hangszórókábelek alternatívájakén ajánlom alapban tized-huszad áron. Kis fonással, kínlódással akár a több 1000/m árú kábelekkel is felveszi a versenyt, szintén tized áron. Ha vékonynak tűnik akkor lehet többet is használni.

Hangosításhoz kell 3-4 kábel egy érnek, de otthoni körülmények között max 2 (8 érpár) elég, ezen 6-8 zenei A-t lazán át lehet kergetni Ez emberi számítások szerint 150-400W hangszóró impedanciától függően. Szerintem ez több mint elég. Lakás körülmények között jó esetben ha 50W-ot használ az ember...

Üdv: DDL

• DDL

őstag

válasz I_Am #121 üzenetére

1. igaz. De 1db utp kábelben a vezető felület nagysága összesen kb. 1.8mm^2. Nagytisztaságú réz. De soha nem mondtam, hogy nem lehet többet használni :D

2. igaz.

Nem tudom, honnan vetted a 100Ohmot. És miért hasonlítod a hangszórókábelekhez ebben a tekintetben. Hiszen mérni ilyet soha nem mérhettél UTP CAT5 kábelen, ha azonos adatokat mérsz. Ugyanis az CAT5 specifikáció 100m-es hosszban adja meg a követelményeket. És impedanciát ad meg (ami a frekitől függ mint tudjuk) nem DC ellenállást. Abban is igazad van hogy az elektronok így mozognak. Éppen ezért lényeges a kábel külső szigetelése az lenne az ideális, ha nem érne hozzá a vezető erekhez. És az UTP sok más olcsó (és nem annyira olcsó) hangszórókábeltől eltérően viszonylag laza kűlső szigeteléssel rendelkezik ezért ezeket a kilépő elektronokat kevésbé fékezi. A kábelkapacitás emeiatt (is) nagyságrenddel kisebb mint az olcsó hangszóróvezeték esetében. Ill. a vezető körül kialakuló elektromos mezőt kevésbé torzítja. Ezért is lenne ideális a vastag, szigetelés nélküli kábelezés amikor egymásttól 20-25 cm távolságban megy a két vezető ér. Az ''litze'' szerkezet a magasfrekis átvitelt javítja. stb.

Egyébként az esetleges magasabb DC ellenállás nem biztos, hogy baj egy rendszerben. Sok erősítőnek jól jön az a néhány tiszed, ne adj' isten 1 Ohm a hangszóró előtt. Ez - mint sok egyéb más - renszerfüggő. És éppen ezért lehet kábelekkel hangolni egy rendszert, mert egy kábelnek nem csak ellenálllása, hanem más tulajdonságai is vannak.

Szóval részben igazad van, de a Te által felállított követelményeknek nagyon sok sodrott (pláne olcsó) kébel sem felel meg. Ha nem csak mechanikai oldalról szemléljük a dolgot.

És annál helyesebb dolgot nem csinálhatsz, mint kipróbálod és előíteletek nélkül mondassz róla véleményt. És próbálj ki más kábeleket is!

• DDL

őstag

válasz I_Am #118 üzenetére

Na erre kíváncsi vagyok.

[Szerkesztve]

• DDL

őstag

válasz I_Am #116 üzenetére

Egyáltalán tudod hogy miről beszélünk? UTP CAT5 falikábel. Szar gigabit hálózatot lehet vele építeni. Nagy tisztaségú réz, kis kapacitás stb. Miben is jobb ennél az olcsó sodrott hangszórókábel? A lényegesen rosszabb nagyfrekis viselkedésében? A nagyságrenddel nagyobb kapacitásában? Hm?

• DDL

őstag

válasz I_Am #114 üzenetére

Az kevés. Akkor nem mondanál ilyet. Elektromos paramétereiben messze túlszárnyalja az UTP az olcsó sodrott kábeleket.

• DDL

őstag

válasz I_Am #112 üzenetére

Akkor mire alapozod a kijelentésed??????? (Ettől ugrik fel az agyvizem a csillagos egekig) :((( :(( :F

• DDL

őstag

válasz I_Am #110 üzenetére

De. Komolyan gondoltam. Bár lehet, hogy félreértitek. Nem egy kábelen belöl megy a + és a -. Ha nem 1-1 kábelen legalább. Egyébként lennél szíves megmagyarázni miért nem lehet jó?

Melesleg Te próbáltad már??

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés