Aktív témák
-
Csaba_20_
őstag
Unalmamban beleolvastam a témába, egy dolgon megakadt azért a szemem:
DDL írta:
A CAT5 specifikáció az tényleg 100Ohmot ír, de nem a kábel impedanciára. Hanem ilyen lezáró impedancián kell teljesítenie a megadott követelményeket.
Ha még jól emlékszem a tanultakra, akkor az ún. pí tag esetén - amit a vezeték és a két lezáró ellenállás alkot - akkor lehet láthatatlannak tekinteni az átvitel szempontjából a pí tetjét(kábel), ha az megegyezik a két szárának impedanciájával. Tehát a kábel impedanciájának is 100 Ohmnak kell lennie. Ha emlékeim nem csalnak ez a téma a négypólusok átviteli karakterisztikájánál volt tárgyalva. Ezt azért írtam le, ha valakit jobban érdekel, akkor ebbe az irányba kezdjen el keresgélni. -
Jagresz
csendes tag
Na, kozben megkerdeztem hozzaertot, es azt mondta, hogy a kapcsolo ele kell bekotni egy 630 V / 100 nF -os stiroflex kondenzatort. Namost ez nekem kinai, de van egy ismerosom, aki bele tudja rakni, aztan majd megirom, hogy milyen?
Masnal nem csinalja? A masik forumban mintha azt olvastam volna..
Amugy vettem hangfalszivacsot, azt beleraktam, tenyleg jobbak a melyek, gyantazninem kellett, mert gyarilag jol meg volt csinalva.
[Szerkesztve] -
I_Am
veterán
Én soha nem állítottam, hogy az olcsó a jó, hanem azt mondtam, hogy maradok a jól bevált csavart réznél.
Igazad van abban, hogy rosszul fogalmaztam és ellenállást írtam, de mindketten tisztában vagyunk, hogy impedanciáról van szó. Nézz utána a CAT5 specifikációknak és látni fogod, hogy 100 Ohm. Ez azonban a hangfalkábelekkel szemben (melyek általában 4,8,16 Ohm-osak) sok. Ugye azt is tudni, hogy a frekvencia nem szól bele a kábel elektromos tulajdonságaiba jelen esetben (nem 100MHz-ig van rá szükségünk, mint az Ethernet vagy Gigabit hálóknál), tehát a nagyfrekvenciás viselkedés jelen esetben megint csak nem befolyásoló tényező.
De nemsokára kipróbálom. Viszont egy dologtól tartok, mégpedig, hogy a nagyobb teljesítmént mennyire fogja bírni. Ha esetleg ezzel kapcsolatban van valami konkrét tapasztalatod, akkor azt légy oly kedves és oszd meg, mert nem egy régi beag-al fogom kipróbálni. (az tuti bírná, mert 300 Ohm-ig terhelhető a kimenete)
-
I_Am
veterán
Na itt vagyok.
Mi a két meghatározó dolog hangfalkábelnél?
1. a vezető keresztmetszete, mely az ellenállás miatt fontos. Mert minél nagyobb a vezető keresztmetszete annál kisebb az ellenállása ugye ahogy a tanultak alapján és mérések alapján tudjuk.
2. a vezető hossza, amelynek növekedésével nő az ellenállás, melyet a vezető keresztmetszetével lehet ugye kis mértékben csökkenteni, de van egy bizonyos méret mely fölé nem jó menni. Miért is nem jó, mert nem tudod a csatlakozóra forrasztani vagy más módon rögzíteni vagy túl nagy ellenállás esetén ugye visszaterheli a végfokot is mely megint a nemkívánt dolgok közé tartozik, mert többek között romlik a csillapítási tényezője a végfoknak stb.
Na most a Te esetedben lehet, hogy egy igen jó vezetőről beszélünk, de egy nagy hibája van, a magas ellenállása (100Ohm) mely az impedanciaillesztés miatt nem kicsit befolyásoló tényező.
A másik pedig ugye a kevés érpár. Mert ugye az elektronok a vezető keresztmetszetén haladnak és néhányuk ki is lép. Ekkor a csavart kábel esetében ugye a mellette elhelyezkedő ér ''felszedi azt'' és azon halad tovább. Ez rajzban ábrázolva - biztos Te is láttad már -, hogy egy spirális alakot hoz létre. Itt sem veszteségmentes az átvitel, de kisebb a jelentős veszteségnek az esélye, mint a mindössze 4 érpárral rendelkező utp kábel esetében. (eltekintve az ellenállástól, ami megint csak az utp ellen szól).
Én ennyit hoznék fel az utp ellen, de ígérem Neked most már annyira foglalkoztat a dolog, hogy kipróbálom. Mind a teljesítménybírását, mind a hangzáskülönbséget és leírom a tapasztaltakat. -
quinlan
tag
''ezermillió sebből vérző géniusz''
Nos, erre annyit mondanék, hogy a mai napig nem találtam még 60-ért, sőt 70-ért sem olyan 5.1-es hangszettet, ami ilyen tisztán, dinamikusan szólna. Arról nem is beszélve, hogy a Genius mellett amit ma kapsz 40k-ért azok általában csak nevetséges kis műanyag _hangszórók_ nem pedig _hangfalak_. Mert számomra ez is elég döntő volt a vásárláskor, hogy ennek legalább hangfal kinézete van...
Csak ismételni tudom magam, én nem használtam semmilyen csillapító anyagot...Két fő módosítást végeztem el, de ezek egyike sem volt (lehetett) bármilyen hatással a kamra légmozgására:
1. Réstömítés (csak a szükséges helyeken, a kamra belsejében nem)
2. A gyári szivacs megtoldása
A gyári szivacsot pedig hidd el, hogy lespórolták, ha látnád szétszedve a dobozt, te is észrevennéd, hogy az egyik oldalon rövidebb, míg a másikon hosszabb helyen hagyták meg...Szóval én csak pótoltam az apró hiányt, és biztos vagyok benne hogy ezzel nem befolyásoltam semmi lényeges dolgot. (A mélnyomó hangereje, dinamikája legalábbis nem változott)
Az a mellékes körülményt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a belső részek hűtése is a reflexnyíléson keresztül történik. Ha nagyon lecsillapítod, akkor nem mozog eléggé a levegő a dobozban
Hol írtam én ilyen hogy a reflexnylást lecsillapítottam? Ennyire hülye azért nem vagyok, tisztában vagyok a léghűtéssel, és a reflexnyílás szerepével...
Vattát el kell felejteni, túlságosan könnyű akusztikailag.
Ismétlem: vattát nem használtam hangszigetelésre, akusztikai jellemzők befolyásolására. Erre a célra csak és kizárólag a gyári szivacs toldását végeztem el, normális MNC hangfalszivaccsal.
Az oldalapok közötti ragasztóhiányt én nem pótolnám, hanem a sarkokba az élek mentén egy 2x2cm-es saroklécet ragasztanék, hogy merevebb legyen.
Ezen is látszik, hogy még nem láttad a mélnyomót belülről, ugyanis mindenhol vannak gyárilag saroklécek
[Szerkesztve] -
TitiRii
senior tag
cat 5 utp?
azért ne keverjük már a dolgokat
ott a szálak egyenként vannak szigetelve.
Hangfalhoz minél vastagabb minnél több vékony minnél tisztább fimből készült kábel a jó(ideális lenne aranybol de kinek van arra pénze)
szvsz 3-4mm vastag réz kábel már jó, pl hálozati kábel.
tömör kábelt meg sürgösen felejtsétek el hangfalakhoz.
Közben igéretemhez híven már készül az általam épitett hangfal szett leírása és teszttye, és ha sikerül haveromat rávenni akkor egy öszsehasonlitás is lesz a geniusal.
Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Gyűjtögeti a Xiaomi 16 az engedélyeket
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 5 8400F/9600X +RX 9060XT/9070/9070XT + Új 16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- XPS 9530 15.6" 3.5K OLED i9-13900H RTX 4070 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- RTX 4090, I9-14990 PC Eladó!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 9600X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 8400F / RX 9060XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest