- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
válasz
Dilikutya #260 üzenetére
Az első videókártyám, amit én vettem magamnak saját gépbe egy Trident 8900D kártya volt. Valamikor a 80-as évek vége fele talán még az árára is emlékszem 5-6000 forint körül volt akkori áron. Már nem volt tisztán 2D kártya csirákban kezdett megjelenni benne totál primitív szinten a 3D gyorsítás alapjai. Nagyjából mintha űrhajó röppályát kellett számolni valakinek és már nem abacust adtak hozzá, hanem kapott egy elektronikus zsebszámoló gépet.
-
Kansas
addikt
válasz
Dilikutya #260 üzenetére
"Pláne hogy anno azt mondták, az emberi szem 24fps fölött nem érzékeli a különbséget."
Nem igazán ezt mondták, hanem hogy kb. 24 képkocka/s sebességgel lejátszott állóképek sorozatát a szem mozgóképnek érzékeli.(sőt, igazából már 10-12-t)
Az nem rémlik, hogy olyant mondtak volna, hogy e felett nem érzékelhető a különbség...
Azért van némi különbség a két kijelentés közt.#272 Francia91 Majd akinek lesz ideje, meg kedve, tán meg is ijed...
-
nkmedve
őstag
válasz
Dilikutya #260 üzenetére
"Ilyet ne mondj, hogy 25 fps már jó, mert szétcincálnak a 100fps alatt nincs élet és 240Hz-es fanok.
"
Én is úgy nőttem fel, hogy örültem ha 20 FPS-em volt a komolyabb játékokban (sőt, a 90-es években nem is tudtuk mi az FPS, csak azt láttok, hogy sok helyen diavetítés van
). Ettől eltekintve, fejlődik a világ és manapság már a 60 a minimum és az is inkább csak ha stabilan megvan (ideálisan 100+). Amúgy nem csak a képek megjelenítése szempontjából fontos a magas FPS, ami talán még fontosabb az az input lag. 30-40 FPS mellett katasztrófa az input lag, jóformán élvezhetetlen irányítani egy kicsit pörgősebb játékot. Ezért nem igazán jó a DLSS3, mert az bár vizuálisan be tud szúrni új képeket, de az input lag-en nem javít. Ha már alapból jó FPS-ed van és a DLSS3-at csak arra használod, hogy még több legyen, akkor nyilván nem lesz gond, de ha valaki azért kapcsol DLSS3-at hogy valahogy kijöjjön legalább 60 FPS, akkor ott a játékélmény nem lesz túl jó.
"Pláne hogy anno azt mondták, az emberi szem 24fps fölött nem érzékeli a különbséget.
"
Ez már anno is ostobaság volt.
A 24 FPS a filmes szakmából jött át (ami teljesen más, mint a játékok megjelenítése), és ott is csak azért terjedt el ez, mert olcsóbb volt így filmezni és megfelelő zársebesség mellett már élvezhető mozgóképet eredményez. Szóval filmes közegben is a 24 FPS inkább csak az abszolut minimum, szó sincs arról, hogy az emberi szem ne tudna ennél sokkal többet érzékelni. Nyilván egy adott szint fölött már egyre nehezebb érzékelni a különbséget, de legtöbb embernél azért ez a szint jóval 100 FPS fölött van.
-
válasz
Dilikutya #260 üzenetére
Pláne hogy anno azt mondták, az emberi szem 24fps fölött nem érzékeli a különbséget
És mekkora marhaságot mondtak
De amúgy természetesen lehet 20-25 FPS-sel is játszani, anno a Doommal még annyi sem volt talán a 386-oson, mégis ment éjjel-nappal. Na jó, csak éjjel, nappal az egyetemista alszik
-
carl18
addikt
válasz
Dilikutya #260 üzenetére
Nekem a első gépem 2005 körül egy HP 550 mhz pentium 3 volt, 128mb rammal és Matrox MGA 200-as videókártyával (8mb)
640X480X32 bitItt volt 15-25 fps környékén de valahogy akkor sokkal jobban lekötött.
Most mindegy milyen játék alatt van 1440P 75 fps ha nem úgy kött le. -
-
válasz
Dilikutya #225 üzenetére
Igen, én is azt mondom, hogy ha valaki nagyon akar, akkor lehet, csak azt nem értem, miért akar valaki annyira nagyon, amikor egy i3-10100-zal vagy egy ryzen 5 3600-zal (mindkettő 3+ éves) sokkal jobb eredményt lehet elérni kevesebb fájdalom árán. De, ahogy mondtam, ymmv.
Ha nagyon ingadozik a framerate, az tönkreteszi a folyamatosság érzetét. -
válasz
Dilikutya #219 üzenetére
Az FX41xx induláskor nem volt sokkal rosszabb játékra, mint a 81xx - ma már nyilván nagyon más a helyzet. A 83xx eggyel későbbi generáció, kapott némi IPC-javítást, de nagyon fel kellett húzni, hogy bármi értelmes kijöjjön belőle - én azzal sem kínlódnék, de ymmv.
De, a "golyózik tőle a szemem" az pont azt jelenti, hogy játszhatatlan. Tapasztalatból mondod amúgy, hogy játszható? Sztem ha a procidon letiltasz 4 magot a 6-ból, és kikapcsolod a HT-t, akkor valami hasonló eredményt fogsz kapni. -
válasz
Dilikutya #211 üzenetére
A 40 FPS egyes játékokban valóban jól játszható, ha a videokártya limitációja miatt 40. Ha a CPU miatt, az sokkal kellemetlenebb, ránézésre is idegesebb lesz a megjelenítés, mert a 40-es átlag mellett sokkal rosszabb lesz a konzisztencia (faék példa: VGA limit esetén 35 és 45 között mozog az FPS, míg CPU-limit esetén 30 és 50 között).
Ráadásul egy olyan játékban, ami nagyon premizálja az egyszálas teljesítményt, az FX instant hulla.
Elméletben lehet mondani, hogy az FX a kiinduláshoz képest jobban öregedett, mint pl. egy 2C4T intel, de a gyakorlatban akkor is, most is érdemes messze elkerülni játék célra. Lehet vele játszani - ahogy sajtreszelővel is lehet... szóval tudod. -
Sinesol
veterán
válasz
Dilikutya #205 üzenetére
Dehogy jó, már egy 2600-as Ryzen is eléggé bottleneck, miközben a top Bulldozer fele olyan erős sincs. Láttam teszteket anno, valami 50-70 fps-t hoz az emlitett Ryzenhez képest, miközben már az sem túl erős. Vicc, de már egy 5600-800 is bottleneck 4K mellett, szal erős vga-t nem lehet melléé rakni, alacsonyabb felbontásoon meg mégjobban kijön a cpu limit.
Nagy divat volt egy időben mosdatni az AMD botrányosan gyenge generációját, de az azért furcsa, hogy még ma is műveli valaki. -
tasiadam
veterán
válasz
Dilikutya #205 üzenetére
Csak hiaba a papiron ooooo 4 eges es 4 fel, vagy 8 int es 4 float mag, ha nagyon nem konzisztens a felhasznalasa ennek, mert nehol az 8, nehol 4 magos. Egyebkent en siman beraknam szerverbe is az FX-et 2ghz-n akarmennyi maggal, csak nem enne keveset es lassu is lenne azon a frekin. De van aki epit belole render cluatert siman.
-
Sinesol
veterán
válasz
Dilikutya #188 üzenetére
Mi az a csúcsjáték? Ha lehet ne valami optimalizálatlan bloatware legyen a példa, ami ugy néz ki mint egy 6 éves konzol játék, /khmm Remnant /mert ott nagyon nem a vga-val van gond.
Plusz van egy olyan erzesem, hogy kenyelmesen megfeledkezel a DLSS3 framegeneraciorol is, miközben az is resze a kartyanak..
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Dilikutya #168 üzenetére
Ebben is van valami, viszont ha az inflációt is hozzászámolod az USD-ben megadott ajánlott árhoz az tovább árnyalja a képet: RTX 3050 $249 USD vs. RTX 4060 $299 USD. (a forintot meg a világbajnok ÁFÁ-nkat már nem is említem)
#169 Kansas: Teljesen egyetértek, viszont ez a 15-20% majdnem pont annyi mint amennyivel a jómagyar fabatka évről évre kevesebbet ér, szóval attól tartok hogy ez megint egy jó kis hungarikum, csak nekünk speciálba'. -
Lokii
aktív tag
válasz
Dilikutya #36 üzenetére
Igen lol Rx560ról én se váltanék R7600ra, 6700XTre lehet igen de ahhoz már Be Quiet! straight Power 10 500 w nem lenne elég... R2600al talán , de ha 58003dx et rakok be akkor végképp nem... Vagy R5600X mert R2600 utódja, R5600 csak OEM elvileg
Szóval Rx6600tol 6700ig játszik és 3060-3060 ti, 4000resbol 4070 meg TI, 6400 érdekes lenne mert RX570 teljesítményt nyújt de hát ez 2023ban nem sok még ha keveset is fogyaszt
Talán Battlemage hoz valami változást, mert táp csere nélkül még tudnék benyelni plusz fogyasztást, R2600-RX560, 2 SATA , 1 nvme meghajtó és 3 Venti nem fekteti meg a tápot túlságosan , szóval pár plusz venti és meghajtó, nagyobb fogyasztású proci és videokártya belefér valameddig
-
cucka
addikt
válasz
Dilikutya #95 üzenetére
Persze, nekem se élet-halál kérdése, hogy a legújabb hardverem legyen, és nem is szoktam a legújabb játékokkal játszani.
De most pont lesz pár megjelenés, ami nagyon érdekel, szóval ennek kapcsán merült fel, hogy jó lenne lecserélni a 4 éves 1660ti-t. Szóval innen nézve tökmindegy, hogy mennyivel olcsóbb lehetne a 4060-as kártya, mert ennyibe kerül.
(Bár ki tudja, mondjuk egy Starfield nagyon igéretesnek tűnik, de senki se tud semmit a gépigényéről. Meg ugye Bethesda termék, lehet, hogy az év játéka lesz, és az is lehet, hogy egy rakás szar, belőlük bármelyik esetet kinézem)
-
arabus
addikt
válasz
Dilikutya #97 üzenetére
Irhatnák oda azt is hogy szegény ember fps-e de nem hangzana túl jól.
A lényeg hogy van ilyen opció.
Az fsr3 viszont elmaradt,nincs.
És gondolom nem is lesz belátható időn belül.
Személy szerint várom,de azt hiszem nagy gondok vannak amd háza táján.
Ahogy hirlik Navi4-ből már nem készül csúcs kategória.
Valami polaris szerü megoldás lesz.
Valószinüleg több most a kiadás mint a bevétel. -
tasiadam
veterán
válasz
Dilikutya #95 üzenetére
Most ugye szét van este az alsó, közép és csúcskat. A csúcs a 4k, a közép, papíron a 2k és az alsó a 1080p. Csúcskategóriás FPS-t kaphatsz egy 1080p monitoron egy középkat kártyától. Ha ezt nézed, akkor jó a középkat is és megéri a pénzét. Alsó kategóriába belőtték a 4060at és a ti-t, ami ha azt nézzük, 1080p-re oké. A 4090 egyértelműen 4k kártya. Az összes többi maradék pedig 2K. A memóriát tekintve ez süt is róla. Évek óta nincs alsó kategória. A 1630, 1650, 3050 meg alapból egy meme volt, főleg a 1630. 3050 meg egy 1070 erejével büszkélkedhet. Mivel az iGPU-k tudnak dekódolni és enkódolni, meg akár alap dolgokra, járékokra is elég jók, nincs értelme ezek alá célozni. Legalábbis nekem ez a meglátásom. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha egy régi, de PCIe alaplapod van, bszódj meg az AMD és nvidia szerint is, mert egy 1030 többe kerül, mint a géped, az AMD pedig a 6400 kivételével nem ad VP9/AV1 képes kártyát, low profile/olcsó kártyát.
-
cucka
addikt
válasz
Dilikutya #69 üzenetére
A kenyeret is árulhatnák olcsóbban. Meg az A6-os Audikat is árulhatnák A4-es néven, olcsóbban.
Nekem egy 1660ti kártyám van, amit szép lassan időszerű lenne cserélni. Nincs vele semmi baj, nem vagyok über gamer, de a köv. pár hónapban lesz pár játékmegjelenés, ami nagyon érdekel.
Szóval ha új kártyát akarok, garanciával, akkor mit vegyek? Sokat nem költenék rá, tápot nem akarok cserélni, fontos a halk működés, így ez a 4060 egy jó választásnak tűnik.
És hát hiába mondom a boltnak, hogy szerintem ez a kártya olcsóbb kéne legyen, attól még nem fogják olcsóbban ideadni.
De persze vehetek AMD kártyát is, de azzal se vagyok kinn a vízből, nem fogok értelmes összeget spórolni. Ugyanennyi pénzért raszterizációban nyerek pár %-ot, viszont nem lesz dlss-em meg frame generation-öm.
Vagy léphetnék feljebb, hogy "jövőálló" legyek, de a következő szint teljesítményben az másfélszer-kétszer több pénz, ennyit nem akarok játékra költeni.Szóval ezért fasság ezen filózni. Igen, ha olcsóbb lenne akkor jobban megérné. Ezt mindenre el lehet mondani. De aki videókártyát szeretne venni, az pont kenheti a hajára ezt a gondolatmenetet, mert nem lesz tőle olcsóbb.
Nekem se tetszik, hogy az nvidia jól lehúzza pénzzel a játékosokat. De hát az AMD is jól lehúz pénzzel. Szóval akkor mi a megoldás? Mert akármennyit panaszkodok az interneten, a kártyák nem lesznek olcsóbbak, a 1660ti meg nem fogja jobban vinni az ősszel megjelenő címeket, amik érdekelnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Fujifilm X
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Futás, futópályák
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- EAFC 25
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hegesztés topic