- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Légies iPhone halvány színei
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xperia 1 VII csereprogramot hirdetett a Sony
- MuziX blog: Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sztem ezt gondold újra. 40-50 dollárért egy komplett alaplapot kapsz, nagyon meglepne, ha egy 120W-os videokártya teljes PCB-je többe lenne 20 dollárnál. Ebből azért nehéz 40-50-et megspórolni - különösen, hogy a 8 sáv elhagyásától nem lesz jóval egyszerűbb a PCB designja, merthogy a 16 sávhoz szimplán egy dupla széles cső kell a GPU-hoz a csatitól.
A GPU-n talán tényleg meg lehet spórolni valamit, de ugyanúgy minimálisat - az IO-logika megnyerhető, de az ilyenkor potenciálisan felmerülő kerületi limitáció a 128-bites busz miatt szinte biztos, hogy nem játszik. -
Ha egy 3.0 16-al elmegy egy 3080 is, akkor a joval gyengébb 4060-nak nem lenne elég a fele?
Azért, mert a sokkal gyorsabb videokártya nem kap sokkal több adatot a PCI-E buszon keresztül. Az assetek mennyisége ugyanannyi (hacsak lejjebb nem veszed a textúrafelbontást), és ha pl. a 3080-nal azonos sebesség mellett magasabb minőséggel játszol, akkor draw call is ugyanannyi megy át. A PCIE 3.0 x8 okoz több játékban is jól látható gondot a 4060-nak, bár jelenleg nem sokban.
a 3.0 nem lehet elvárni, hogy 2 generációval ezelőtti csatlakozókat is szem előtt tartsanak egy uj hardver fejlesztésekor...
Ez meg szerecsenmosdatás, nem a 3.0 műszaki figyelembe-nem-vétele a probléma (ami amúgy 5 éve még mainstream volt), hanem az értelmetlen szarrágás. Mennyit spórolnak azzal, hogy 8 sávot kap a kártya? 2 USD-t? 3-at? Ez szimplán a vásárlók sz**atása, hadd ne legyek már megértő...
-
-
A 115W már nagyon kevés, az kb. fele a rendes fogyasztásnak. Cca. 65-70%-ig lemenni jelentősebb teljesítményvesztés nélkül ezekkel a chipekkel, a 6700XT esetében 140-150W közé. Egy arcot láttam, aki konkrétumot postolt: 60W-ot spórolt 10% teljesítményvesztés mellett, szóval a 140-150W fogyasztással kb. egálban lenne a 4060-nal raszterben.
Fentiek természetesen erősen becsült értékek. -
válasz
Dilikutya #260 üzenetére
Pláne hogy anno azt mondták, az emberi szem 24fps fölött nem érzékeli a különbséget
És mekkora marhaságot mondtak
De amúgy természetesen lehet 20-25 FPS-sel is játszani, anno a Doommal még annyi sem volt talán a 386-oson, mégis ment éjjel-nappal. Na jó, csak éjjel, nappal az egyetemista alszik
-
válasz
Dilikutya #225 üzenetére
Igen, én is azt mondom, hogy ha valaki nagyon akar, akkor lehet, csak azt nem értem, miért akar valaki annyira nagyon, amikor egy i3-10100-zal vagy egy ryzen 5 3600-zal (mindkettő 3+ éves) sokkal jobb eredményt lehet elérni kevesebb fájdalom árán. De, ahogy mondtam, ymmv.
Ha nagyon ingadozik a framerate, az tönkreteszi a folyamatosság érzetét. -
válasz
Dilikutya #219 üzenetére
Az FX41xx induláskor nem volt sokkal rosszabb játékra, mint a 81xx - ma már nyilván nagyon más a helyzet. A 83xx eggyel későbbi generáció, kapott némi IPC-javítást, de nagyon fel kellett húzni, hogy bármi értelmes kijöjjön belőle - én azzal sem kínlódnék, de ymmv.
De, a "golyózik tőle a szemem" az pont azt jelenti, hogy játszhatatlan. Tapasztalatból mondod amúgy, hogy játszható? Sztem ha a procidon letiltasz 4 magot a 6-ból, és kikapcsolod a HT-t, akkor valami hasonló eredményt fogsz kapni. -
Hát... egészségedre. Nem vagyunk egyformák
FX 41xx volt nálam igen rövid ideig. Valami nagyon prosztó i3 lett helyette.
#215 Dilikutya: itt is csak azt tudom mondani, nem vagyunk egyformák. Egy 30-50 FPS között ingadozó megjelenítés nekem játszhatatlan, golyózik tőle a szemem - annál még a fix 30 is jobb.
-
válasz
Dilikutya #211 üzenetére
A 40 FPS egyes játékokban valóban jól játszható, ha a videokártya limitációja miatt 40. Ha a CPU miatt, az sokkal kellemetlenebb, ránézésre is idegesebb lesz a megjelenítés, mert a 40-es átlag mellett sokkal rosszabb lesz a konzisztencia (faék példa: VGA limit esetén 35 és 45 között mozog az FPS, míg CPU-limit esetén 30 és 50 között).
Ráadásul egy olyan játékban, ami nagyon premizálja az egyszálas teljesítményt, az FX instant hulla.
Elméletben lehet mondani, hogy az FX a kiinduláshoz képest jobban öregedett, mint pl. egy 2C4T intel, de a gyakorlatban akkor is, most is érdemes messze elkerülni játék célra. Lehet vele játszani - ahogy sajtreszelővel is lehet... szóval tudod. -
Nem kell semmit optimalizálni, szimplán csak nem kellene filléres dolgok megspórolásával sz**atni a közönséget. Annyira nem régiek a 3.0-s platformok, ugyanis a 4.0 nem túl sok generációban volt. Kicsit olyan érzésem van ettől a sztoritól, mintha a következő párbeszéd zajlott volna le 1-2 éve:
"Lisa: Nálunk kitalálták a srácok, hogy a 16x buszt lecsökkentjük 8x-ra. És képzeld, így is megveszik!
Jensen: Egy 300 dolláros kártyát... nagy kunszt...
Lisa: Ja, mert Ti majd 500 dollárért is ezt adjátok, nem?
Jensen: Na fogd meg a söröm!" -
Nem jó, csak akkor legalább őszintén ki van mondva, hogy belépőkategóriát kapsz 130-ért, kell / nem kell? Lehet, túlzásba viszem a tudatosságot
, de én az ilyen átb***ásokat nem szeretem. "100-as" papírzsebkendő, amiben 80db van - merthogy a "100-as" a termék fantázianeve...
#98 bartos96: igen, ha van kedved szórakozni a kártyával egy kicsit, akkor az AMD-k (meg amúgy a 3000-es NVIDIA-k) fogyasztásbeli hátrányát lehet jelentősen csökkenteni vagy akár megszüntetni. Ha ez megvan, meg nem akarsz RT-t használni, akkor egyértelműen jobb vétel a 6650XT a 4060-nál. Viszont azért ez két elég nagy "ha", rendesen leszűkíted vele a potenciális vásárlókat.
-
-
Sztem nem teljesen érted a problémát. Analógia:
- Normál tojás: 50 FT
- Nagy tojás: 60 FT
- Extra nagy tojás: 70 FTAz NVIDIA a 4060-nal normál tojást árul 60 FT-ért, "nagy tojás" címkével.
Ha azt mondanák, hogy drága a normál tojás, 60-ért adjuk, mertkapzsik vagyunkilyenek a piaci körülmények, az lenne az a helyzet, amiről írsz. -
Én nagyon ambivalens vagyok ezzel a 8GB VRAM kérdéssel. Egyrészt a k**** anyját az NVIDIA-nak, hogy egy középkategóriás(nak hazudott) kártyára 8GB memóriát tesz. Másrészt személy szerint egy olyan helyzetben, ahol 8GB kevés, 10-12GB meg elég, a legnagyobb lelki nyugalommal kapcsolok lejjebb 1-2 beállítást, és akkor a 8GB is elég lesz.
A 4070 most a középkategória - most mindenre jó nem túl elszállt igények mellett, és várhatóan pár évig még elketyeg nagyobb kompromisszumok nélkül. Épp csak az ára duplája a középkategóriának.#41 Apollyon: a 6700 XT pár hónapja nagyon jó vétel volt (tavaly tavasszal már nem emlékszem), viszont most hirtelen elment mellette a vonat. Ha már megvette valaki, akkor nincs vele gond, de újonnan már igencsak fenntartásokkal ajánlható - szerintem.
#47 Dilikutya: na ja, de én lehetőség szerint új generációs cuccot veszek, ha veszek valamit. A GPU-k még mindig hoznak komolyabb fejlődést generációnként, pl. egy 2060 és egy 4060 között jelentős különbségek vannak.
És nekem amúgy vannak fenntartásaim azzal, hogy a modern architektúrák máshogy működnek, és elég az a 8GB rajtuk sokáig.
Ne legyenek fenntartásaid - ezt már most is meg tudom mondani, hogy marhaság -
"Nem szabad venni" - ez ilyen szokásos pH!-s barokkos túlzás. A 6700XT-nek a 12GB VRAM az előnye, meg a teljes szélességű PCIE busz, azokon érdemes elgondolkodni. Raszterben annyival gyorsabb a Radeon, amennyivel drágább - ezzel szemben a 4060 meg RT-vel gyorsabb alacsonyabb ár mellett, és jóval kevesebbet fogyaszt. A 6650XT meg valamivel többel olcsóbb, mint amennyivel lassabb raszter mellett, cserébe sokkal éhesebb.
Három meglehetősen szar vételről beszélünk, amik közül a felhasználói preferenciák döntenek, nem egy univerzális megmondás.Mint az RX 7600, mind a 4060 úgy lett összerakva, hogy éppenhogycsak érdemes legyen őket az előző generációval szemben venni. Legalábbis újonnan - a használt piac egy másik kérdés.
A tesztet köszönjük
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook x360 830 G8 Stílus, Erő, Rugalmasság egyben!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest