Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz arcitec #51874 üzenetére

Túlzottan leegyszerűsíted, ez nem gordiuszi csomó, ellenben nem látod a fától az erdőt.
    Az én 4 pcie slotos gépemben egyébként valóban legalulra került a fő M.2 SSD slot.
    De minden mm távolsággal veszítesz az átviteli sebességből.
    Ellenben ahol most van az meg a 3 slot alatti terület, ahova a második VGA-t kellene beraknom amint megérkezik, de nem fogom tudni ha rajta hagyom a megfelelő minőségű bordát.
    Nálad ahol most van ott legalább borda jobban elfér, amit egy topflow cpu venti rendesen meg is mozgat.

Aztán az M.2 SSD-k másképp működnek mint a saták, ne hasonlítsunk össze csipkebogyót almával.
    Az M.2-nek alapjáraton szüksége is van a vezérlőnek a magasabb idle hűmérsékletre, tehát a 35 fokoddal még lehet hogy túl is hűtöd a vezérlőt.

És még egy rakás adalék info van, amikbe ne menjünk bele, inkább olvass utána neten, mert nem kéne szétfloodolni a totyikot.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

• PROTRON

addikt

válasz Arm_64 #51872 üzenetére

Én nem olvasok róla sok infót és nem kívánok kísérleti nyúl lenni.
    Ellenben örömmel olvasnám mások tapasztalatait.
    Értem a 2TB változattal lehet spórolni 5-7k-t egy bevált típushoz képest, de nem tartom korrektnek hogy gen 4 vezérlőt kapott (és ki is hangsúlyozzák hogy gen4x4) miközben az írási sebessége egyértelműen gen 3 bevált példányoknál gyengébb...

DE szívesen várjuk tegnapra az 1 éves folyamatos használati tapasztalatokat. :)
    Köztük a melegedéssel kapcsolatosakat is.

szerk.: most nézem csak hogy szeptemberbern még 30k körül is lehetett kapni most meg 40-45be is belekóstol, ez már azért durva, ennyire nem jók a paraméterei.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

• PROTRON

addikt

válasz modflow #51850 üzenetére

Ahogy azt írtuk korábban is, a másik fajta Silicon Power SSD-vel példálózni nem mérvadó, itt a válaszod, erre értettem a másik totyikban, hogy gen 3-as sebességű SSD-t gen 4 vezérlővel ellátni aztán gen 4x4 reklámozni marketing bullshit és tiszteletlenség. Mert a gen4 vezérlők melegebbek a gen3-nál, de az olcsóbb típus esetén a gen 4 mögött álló pozitívumokat sem kapod meg.

Az alaplapi lap, az nem lesz automatikusan "borda" csak azért mert a gyártó annak hívja, mert a gyártók dizájnra mennek.
    Ezért írtuk hogy ha komolyabb másolást végzel jobb szeretjük 65 fok alatt tartani, mert nyáron még jobban felmelegedhet, vagy bármikor jöhet valami egyéb ami miatt az a pár extra fok már problémásabb lehet.

Szóval az alaplapi hőelterítő lapka szerintem kevés ehhez a trípushoz, mivel az SSD vezérlők terén mind1 hogy 100-al vagy 7000-el írsz rá, akkor is felfog melegedni mert számolgat.
    A gen 3 is felmelegszik, csak alacsonyabb hőfokra mint a gen4-esek. Valódi írási sebességtől függetlenül.

Egy lapot akkor hívunk bordának, ha azon hosszanti, vagy keresztirányú rendes 2-5mm magasságú és vékony "bordázás" található(nem vagyok irodalom tanár, sem szinoníma szótár, nem tudom ennél jobban kifejezni).
    Attól még mert az alaplap gyártója bordának hívja, ha nem teljesíti a feltételeket, az csak hőelvezető-hőelterítő lap, nem borda.
    És itt a gond, mert közepes gen 3 példányok esetén a házhűtőventi légáramával együtt még éppen hogy elegendőek lehetnek, de melegedő gen 4-es vezérlések esetén nem mindig.
    Mivel a bordának a működése hogy a vékonyabb bordázott részeken a levegő rendesen körbejárja és le tudja adni a hőt.
    Egy hőelvezető lap esetében nem tudja rendesen körbejárni a levegő, jóval kisebb a levegőnek átadott hőmennyiség, mert a lap egyfajta hőpajzsként működik.
    A hő egy része állandó jelleggel bennreked, elraktározódik amit átvett az SSD-től.

• PROTRON

addikt

Látom frissült kicsit a totyik név és a rögzített totyik leírás is, szóval a Milyen SSD-t vegyek totyikból már másik névre kell majd átirányítani az embereket.

• PROTRON

addikt

#77446 ubyegon2
    Felmerült némi felhasználási kérdés a server SSD-kkel kapcsolatban, gondoltam legyen nyilvános érvelgetés.

Az én értelmezésemben egy server SSD-t arra fejlesztenek, hogy 24/7 bekapcsolva teljesítsen szolgálatot 10-20 évig, mely során akár folyamatos írást is el kell viseljen, de ugyanígy ezen időszakban írás mennyiségtől függetlenül, a legfontosabb hogy az adatok ne degradálódjanak. Ebből a szempontból szerintem mind1 hogy folyamatosan írnak rá, vagy havonta csak 1x kapcsolják be, az én értelmezésemben mind a két esetben biztonságos a felhasználás, de a jobb írástűrés miatti adatbiztonságból számomra az következik hogy csak a polcon tartva is tovább kéne kitartania az adat biztonságot.

Ugye régebben a pendriveokat ha 1-2 évig a polcon hagytad, már nem volt minden bit ugyanolyan kezdeti, emiatt állományok megnyitása problémássá válhatott.
    Erre kérdeznek rá az emberek mert én is jártam így pendriveal, hogy 3 év után már nem tudtam elindítani a rajta tárolt videó fájlt, helyreállítani se sikerült maradéktalanul, jó pár másodperc elveszett.

Tehát akik csak keveset használnák az SSD-t, mondjuk havonta 1x rámentenek 100GB biztonsági mentést 1 db képfájl formájában, amikből mondjuk 6-8at tárolnak egy időben rajta, mit ajánlunk ami biztosabb mint a HDD, 5-10 év távlatában?

Ugye ha kocsival szállítod a HDD-vel lehetnek meglepetések ha elfelejtkezel róla. :D

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Kelvin #51710 üzenetére

Köszönjük a visszajelzést.
    CPU hűtőkről is azt tartja a tapasztalat hogy kell 1-2 hét mire a paszta beáll az üzemi állapotra...
    A drive 1-re írja továbbra is a 78 fok stress test alatti maxot?
    A gap pad milyet felületre tud átadni?
    Milyen jellegű a gap pad, 1 vastag lap, vagy amit 1-2x linkeltünk kicsi kockákból álló?

• PROTRON

addikt

válasz crysis88 #51707 üzenetére

Egyébként sem volt szerintem felesleges, ehhez ugyanis nem kellett kábelezned, kevesebb a meghibásodási kötési pont lehetőség.
    Az aprófájl műveletekben lehet hogy gyorsabb a sata3-nál(már ha tényleg 3-as és nem 2-es volt a tényleges sata meghajtó), ez egy nagyon kicsivel "smoothabbá" teszi a winfos élményt, bár tény hogy nem nagyon lehet észrevenni.
    Főként munkaállomás szintű, pl videó-fotós munkáknál jönne ki a sebesség.

A gigabites etherneteden nem tud gyorsabban jönni az adat gigabitnél, ami kb 160-190MB/sec.
    A sata meghajtó megint csak megszabja a sebességet---sata.
    ugyanígy az USB 3 is.
    Nem néztem meg, de ha van rajta 10G USB-c, akkor arról másolva adatot gyorsabb lesz.

Annyi előny azért mindenképp van, hogy amikor sata-ről másolsz, marad még szabad átviteli sebesség kapacitás más honnan másolni is, pl usb-ről tehát párhuzamos műveletek esetén is jobb. Azért is mert elvileg direktbe a CPU-hoz és RAMokhoz csatlakozik a PCIe sínen keresztül, ami azt is jelenti hogy ha sok kisebb fájlt másolsz, akkor az egyes fájl átmenetekkor a ram elérése gyorsabb.

Tehát apróságokban erősebb, de mindennapokban még a gen 3 foglalat esetén is alig vennéd észre.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz ubyegon2 #51702 üzenetére

Átmentél offensebe!

Szerintem fuss neki még1x(vagy többször) az általad is belinkelt hszem-nek, mert olyan dolgokra is rákérdezel, amiket már tényleg 100%-ban egyértelműen beleírtam. Fel sem merült bennem hogy ezekre kérdezel, nem vagyok gondolatolvasó, nem így kérdezted előtte. Akkor egyértelműen visszairányítottalak volna oda, hogy olvasd el még1x, a belinkelt tartalmakkal együtt.

Pl az "1TB új revízió típusszáma: MZVL21T0HBLU"---ez van az SSD-re ragasztott címkén a "PN" számnál, part number.
    Beleírtam az általad beidézett hszembe a linket a reddit folyamra(nem fogom megismételni), amiben csak le kellett volna nyitnod a "TLDR" alatti read more-t és ott van az újság cikkre link(!), amivel elindult az egész hír.
    Az eredeti cikkben is egyértelműen ezt a számot találták a dobozt felnyitva, magán az SSD-n lévő címkén mint PART NUMBER.------> nem én találtam ki ezeket a számokat, amit 2 kattintással Te is beláthattál volna--->ezért jelöltem offensenek a hszed.

A reddit folyamban pedig csak le kellett volna nyitnod a commenteket és ott megtalálod a a 2TB-hez tartozó part numbert, csak türelmesen végig kell olvasni a témát, feltételeztem hogy magadtól már utánajártál és nem olyan dologra kérdezel, ami meg lett válaszolva.

Valamint van hogy a Samsung part number nevezék tanában a fenti karakterek után még folytatódik pl kötőjel után 1-2 karakter, szóval ennek is még újra utána kéne nézned.
    Ezt nem minden honlapon/újság cikkben/saját gyári honlapon jelzik megfelelően, ezért is lehet összekeverni azt amit.

Pl az én régi(nem a mostani vásárlás, hanem 2 éves, ne keverjük össze) PM981a típusom esetében: MZVLB1T0HBLR után még folytatódik: -000L7 karakterekkel.
    Valszeg az általad felnagyított helyzet is ilyen.

A többi ezzel kapcsolatos észrevételedet, tehát hogy miért a más part numberek kerültek 970 evo plus-okra ahelyett hogy az eredeti szám végére biggyesztettek volna egy "V2" jelzést, beszéld meg a Samsunggal, nem én vagyok a logisztikusuk.
    Ahogyan azt is, hogy ha már úgyis megváltoztatták a doboz kinézetét 2021-ben, akkor a lényegi változást is jelezhetnék kívülről, kíváncsian várom hogy mit válaszolnak az aggódó leveledre a Samsung központból hivatalosan. :)

Beírtam egyértelműen, hogy csak a dobozt felnyitva, az SSD-n lévő címkén van a jelölés, ahogy azt is beírtam hogy 1-2 weblapot leszámítva sehol sem írják ki a part numbert, de ahol kiírták ott is végül másik példányt kapott a felhasználó--->még ott sem lehetett hinni a weebshopnak.
    Nem értem hogy akkor miért engem kérdezel hogy hogyan tudják kideríteni az emberek vásárlás előtt, ha egyszer egyértelműen leírtam, hogy nincsen mód egyértelműen kideríteni, zsákbamacska.

A feltételezésem személyesen, hogy csak átmeneti volt a csip hiány miatti kényszer csere, viszont azóta visszatértek az eredeti specifikációhoz. Hiszen ha a 970 evo plus és a 980 pro között ennyire elvékonyodik a teljesítmény, akkor az ilyen totyikokban érdeklődők mind az olcsóbbat fogják venni az újabb helyett. Ezért nem kapott új verzió számot, mert nem terveztek vele hosszútávon.
    De ez csak feltételezés.
    Így valószínű hogy mindenki az eredeti speckó szerinti verzióból fog kapni.

De megint csak nem értem, hogyha egyszer világosan beleírtam az eredeti hszembe hogy mások tesztelték, akkor miért rajtam kéred számon hogy a "sebesség konfigurációtól is függ", miért nem az adott újságírótól kérded, vagy a reddit folyamban?
    BTW azthittem hogy számodra egyértelmű, hogy adott konfigon belüli sebesség különbségről írok.

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51698 üzenetére

Elsőre már majdnem azthittem hogy mielőtt ilyet írsz, előtte megnézed hogy jelenleg mi a helyzet annál a boltnál amit példaként hozol, mondom magamnak, biztos ekkora bakit nem követne el, nem nézem meg....aztán csak erőt vett rajtam a kisértés:

miért írsz ilyeneket? 2 percbe került volna kikeresni...itt egyáltalán nem íría hogy ha náluk veszed akkor nem kell kifizetni, hisz munkaidőben munkát végez 1 ember...

az hogy régebben mi volt csak kis mértékben számít, mert én meg arra emlékszem hogy amikor az apám 2006-ban vett gépet, igen is elkértek a win xp pro telepítésért + díjat a gépösszerakáson felül...

2 kattintásért durva dolog 1990, vagy más boltok esetén 6990-et elkérni, szóval teljesen reális azaz elvárás, hogy ha abból a 2 kattintásból egyik a UEFI-ben az ellenőrzés, akkor legalább azt ne rontsák el...mármint sose rontsák el.

Még az is durva ha kiderül hogy be regisztráltak neki egy mikrofos fiókot, ahelyett hogy fiók regisztráció nélküli verzióban telepítették volna...az az egyetlen dolog a folyamatban aminek hozzáadott értéke is van, mert a mikrofos egyre inkább igyekszik el lehetetleníteni hogy fiók nélkül tudjál winfost telepíteni...

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51696 üzenetére

Bocs hogy az álomvilágba bele kell rondítsak de a : "'de nem feláras" dolog miért kerül az általad említett bolt esetében 6990 forintba a jobb alsó szélen? :D

Ennyit a dádáról(filmes idézet), meg arról hogy, téged idézve:
    "
    amikor leírtad, hogy a telepítésért ....stb...... fizettél, sütött róla, hogy PCX
    "
    :D
    Szeretem amikor valaki sorban áll a f..rt, ahogy a BME-n oktatók mondják arra, aki az 1-es vizsgaeredményével reklámálni akar pár pontért, hátha ki tud dumálni egy kegyelem 2-est. :D

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51693 üzenetére

Mire a desszert ideért, én Iponra gondoltam, náluk is fizetős. :)

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz kovakoss #51689 üzenetére

Naja, valszeg miután összerakták a gépet, arra a 10-20 percre amíg normál SSD esetén felkúszik a winfos, átugrottak xoutube kommentszekción csekkolni a pusziszkodást ami eltartott másfél órát, így nem vették észre hogy a winfos telepítés is addig tartott a HDD-re. :D

Amúgy sejtésem szerint a másik totyikban ahonnan ide irányítottak fel sem merült másokban hogy ilyet bakizzanak egy fizetős gépösszerakás során.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51684 üzenetére

Mert az első esetben a cég örül az ingyen reklámnak, a második esetben meg neked eshetnek ügyvéddel hogy hogyan mered

Nem az a lényeg hogy igazad van-e, hanem hogy van-e pénzed és elég időd hogy bíróságon bizonyítsd az egyébként nálad lévő bizonyítékokkal...sajnos ilyen jogászkodó világban élünk. :)

Ugye ilyenkor általában a lassú gép miatt először a bolttal veszik fel a kapcsolatot az ügyfelek, akik sunnyogva kijavítják a hibájukat.
    De egy valódi ügyfél orientált cég nem sértődne meg azon hogy nem velük vetted fel a kapcsolatot, hanem neten kiírod a hibájukat, nem örülne, de simán felajánlaná a soron kívüli helyszíni kiszállással történő javítást, megspékelve jóvátételi kuponnal...
    De már nyugaton is kihalt a valódi piac kultúra, ott se csinálják már ezt a korrekt hozzáállást és csak a jogászkodás megy.
    Továbbá 400k huf ma már gamer PC-k terán semmi. :D

• PROTRON

addikt

válasz kovakoss #51680 üzenetére

Amúgy fura, de rengeteg alaplap esetében a SATA csatlakozók még mindig elsőbbséget élveznek az M.2-vel szemben UEFI oldalról (nyilván van neki oka, csak nem érdekel), amit win install előtt ellenőriznie illik még egy olyan embernek is aki már "3 hónapja szerelek PC-ket a boltban és a futószalagon már 500-at összeraktam, tuti nem ba..om el" mentalitású.

Nyilván a cég teljes nevét nem illik leírni, mert hitelrontásért beperelhetnek, de némi súgást kérhetünk?
    Nyugi, nem nagyon merek már összeszerelést kérni semelyik PC boltban sem, amilyen tapasztalataim vannak.."khmmm tele a bolt fala kingston A400-okkal, mellette a marketing bulshittel....khmm....khmmm...sok víz lefolyt már a Dunán mire megtanulja az ember a leckéket"

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz ubyegon2 #51655 üzenetére

Az előző ezzel kapcsolatos hsz-em lehet kicsit zavaros, megpróbálom egyszerűsíteni.

A COVID alatt a csiphiány miatt 2021 nyarán a Samu elkezdte a 980 pro vezérlőjével és más NAND-al gyártani a 970 EVO Plus-nak 1-1 szériáját.
    De azt a vezérlőt a 980 PRo fedélzetére tervezték, aminek kissé más a további alkatrászei, ezért nem mindenben lesz tőle erősebb a 970 evo plus.

És akkor a hsz végében leírtam hogy azon kívül, hogy melegebb a vezérlő mi a pro és mi a kontra különbség a 2 specifikáció között:
    1: az újabb vezérlő és NAND-al megnőtt a DRAMon kívüli SLC Cache, ami miatt a kezdeti nagyobb sebességet tovább tudja tartani.
    Azonban ezzel a NAND-al az SLC cache elfogyása után a sebesség csökkenés jóval drasztikusabb, 800-ra esik le.
    A régivel hamarabb elfogy az SLC cache, de utána még mindig 1200-1500 körül írsz adatot rá.
    Ugye ezzel egyébként más gond is van, az SLC cache a maradék szabad kapacitás függvényében változik, tehát amikor már sok adat van a meghajtón, hamar kifogy belőle és új adatok másolásakor hamarabb eléri a sebesség csökkenést.
    Ezért mindenki elkezdett rinyálni mint egy óvodás, hogy:
    "g..i Samsung, direkt csökkenti a teljesítményt".

Holott a teljes képhez hozzá tartozik hogy a 980 pro vezérlőjéről van szó, amivel el is érkeztünk a 2-es ponthoz:
    még gen 3.-ra korlátozva is a rendszer szempontjából hasznos sebesség kategóriák terén(pl fájl elérés sebessége) erősebb a 980 pro vezérlője mint az eredetileg a 970 evo plushoz tervezett, hisz volt x évük fejleszteni.
    Tehát munkaállomás felhasználásban, ahol 1-2 nagyobb fájl másolását követően az idő nagy részében a windowsban futó programokkal dolgozol, elvileg smoothabb élményt kell hogy kapjál.
    Persze emiatt melegebb a vezérlő még gen 3.-ban is.

Tehát aki munkához használja és nem fontos neki a 30GBnál nagyobb fájlok másolási sebessége, annak egyértelműen jobb az új specifikáció.
    Ahol a melegedés gondot jelent, ott jobb a régi. Meg persze aki napi szinten több száz GB-t mozgat munka mellett, ott lehet hogy jó.

Az 500-asról nem nagyon találni neten újabb gyári számú példányokról személyes tapasztalatokat, a 2TB-ről is csak keveset, így elképzelhető hogy eleve csak az 1TB-ket érintette akkora számban a dolog hogy sok emberhez eljusson...

• PROTRON

addikt

válasz victorhun7 #51651 üzenetére

Semmi gond a Te részedről, mivel értelmezhető totyikok közti szürkezónának a kérdésed...
    A többiek szájkaratéja ami már kikerült a szakmai mezőről véleményem szerint.

• PROTRON

addikt

Hogy a sok külsőházas offtopik hsz után (van nekik saját totyikjuk) amik már kezdenek átmenni kocsmai hangulatba, ontotyik legyek:
    Céges gépbe most szereztem 970 Evo Plus 500GB-t (tudom ha már sebesség b..i vagyok miért nem 1TB-t, azért mert ez is már 480k IOPS-ot tud, ami excell-TERC-hez elegendő).
    Az eredeti típus szám szerepelt rajta, szal elvileg az eredeti hűvösebb vezérlőjű specifikáció szerint gyártották idén áprilisban, remélem a gyári intel cpu hűtő által 50%-ra letekerve (1000rpm) keltett szél pont elég lesz hogy 30GB másolások során nem fog felmelegedni 65 fok fölé külön hűtő nélkül se. UEFI alatt elvileg nincs terhelve, szal még nem tudom...

Valaki próbálta félig szellősnek tekinthető házban csak intel cpu hűtővel és elég volt? Nem kellett további venti hozzá?
    Csak mert hőkamera szerint a Gigalány H470m csipszar bordája 60 fokos UEFI alatt... :D
    Szerencsére nem az SSD alatt van, hanem jóval arrébb, de azért nyugtalanít.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz ubyegon2 #51641 üzenetére

Az oké hogy az általad linkelt honlapon milyen infot találni vagy sem.
    A gond azzal van, hogy márkán belül sem általánosítunk, mert minden típus más.
    Az adott típushoz az adott típussal kapcsolatos adatok tartoznak és kész.

Az meg hogy nem írtad bele az első, feleslegesen általánosító hsz-edbe hogy nálad, másik típust használva linuxon nem látszódnak az adatok, az megint egy olyan dolog hogy a másik, jószándékú, segítőkész forumozónak honnan kéne emlékeznie hogy adott típust mivel használod?

Én sose nézem elsőre a avatart, mindig csak a hsz-t. :D

De még ekkor is lehetett volna cooperatív a hsz-ed, ha mint felvetés felveted, hogy linux alatt másik típust használva ez és az van, az teljesen oké.

• PROTRON

addikt

válasz ddoki #51616 üzenetére

Előszöris nem nekem kell most a segítség, hanem zsolt1129-nak, nem engem kell kioktatnod, pláne azért nem mert ha valóban az ubánus legendák megakadályozása lenne a célod, akkor értenéd, hogy ha nekem szegezel egy lekezelő választ, nem biztos hogy az Új keresgélőhöz is el fog jutni.

Amikor keresgéltem neten még 2020-ban, sehogyse találtam arra megoldást, hogy a másik ismerősnek a 3 TB HDD-n már rajta volt 2 TB adat, amikor realizálta hogy a maradék részt nem látja és nem értette miért, mert nem mindenkinek kell mindenhez értenie.
    A válasz mert MBR csak 2TB-ig kezelt a 3TB HDD-ket.

A fentebbi hsz-emben említett linuxos haver meg elég korrekt, hogy feltételeztem ha 4 napig nem talált rá windows alól tényleg működő és egyszerű parancsot, ami NEM törli a lemez tartalmát, akkor nem csak én voltam helikopáter hogy nem találtam rá az 1klikkes megoldásra.

De ha tényleg működik a parancs és megmaradnak az adatok az adott lemezen, csak elérhetővé válik a 2TB feletti rész is, akkor mea culpa.

Egyébként simán eltudom azt is fogadni, hogy rátalált az általad írt megoldásra, csak valami windows telepítési hiba miatt nem működött.
    És akkor Neked is igazad volt, meg neki is. És végső soron én se tévedtem akkorát.

"Nemár, olyan hogy win telepítésben félrecsússzon valami nemlétezik, olyan sz..s nincs, tessék végig keresni a szaktopikot..."
    BTW még mielőtt megint leharapnád a fejem, cégnél van egy HDD-ről SSD-re klónozott rendszer, aminél az eredeti win10 már sérült lehetett, mert jelenleg nem működik semmilyen gomb/kapcsoló ami nyomtatókkal kapcsolatban van a beállítások menüben, rendszergazdai fiókkal. Se hozzáadni, se módosítani, se törölni nyomtatókat...az új nyomtató saját telepítője hibával meg is áll.
    Szerencsére mivel hálózaton nyomtatunk, így nem okoz gondot napi szinten, csak egyes alfunkciók nem érhetőek el, mert kellene a saját teljesértékű telepítője.

Persze keresgélhetnék napokat az adott totyikban, hogy mit hogyan kell beletúrkálni a winbe, de inkább reinstall lesz, mert amikor már ilyen zűrös egy rendszer, ott mélyebben is vannak problemek, nincs kedvem egyesével mindent átrágni akkor amikor épp előkerülnek.

Kis cég, kis foci, mielőtt kérded, 5 windows PC-n meg egy NAS-on annyira kevés problem fordul elő hogy nem éri meg szakmailag felkészült, megbízható rendszergazdit kifizetni.
    Nyomtatni tud, tehát nincs "nagy problem".

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz zsolt1129 #51610 üzenetére

Sajnos ezt utólag annyira sz..pás megváltoztatni, hogy nem éri meg az energiát.
    Egy linuxal behatóan foglalkozó haveromnak 4 teljes napjába telt megoldást találnia hogy linux alól hogyan lehet egy már feltelepült win7-10 esetén ezt megváltoztatni, mert windows keretein belül lehetetlen.
    Mivel én inkább újra telepítek ilyen helyzetben(3TB HDD-ről volt szó, az csak 2 óra), nem kérdeztem meg a megoldásról.
    De elmondása szerint még akkor is sz..pás amikor már tudta mit kell csinálni.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Bici #51608 üzenetére

A hibát először az adott eszköz gyári adatlapjánál keresném...hogy kiderüljön, a készülék a hibás, vagy csak kevés volt az info==a hiba a felhasználói feltételezésben van.
    Az adatlapon elvileg írniuk kéne hogy mekkora átmeneti tárolóval, tehát mennyit tud a maximális sebességen másolni, ami ha megtelik belassul. Ha a gyártó nem is, reviewerek biztos összeírták hogy adott típustól mi az elvárható viselkedés.

Ha linux alól kezeled a PC-t, jogos a feltételezés hogy valamennyit konyítasz hozzá, tehát elvileg angolul is elég jól tudsz a review-ok értelmezéséhez?

• PROTRON

addikt

válasz Brekkk #51594 üzenetére

Az ilyen gyári adatokat mindig a gyártói honlapról igyekszem beszerezni, nehogy egy vadidegen fals info terjedés miatt én szívjam meg. :D

Persze ha felkutatva világ összes internetekét sem találom a megoldást, akkor jogos hogy megkérdezek olyat akinek konkrétan be van szerelve, hogy hány gombóc fagyiért nyúlkál bele a gépébe méricskélni. :)

• PROTRON

addikt

válasz Brekkk #51586 üzenetére

Persze a csere is egy opció, az hogy a Te alaplkapodban mi fér el mi nem azt nem tudhatjuk 100%-it, de egyébként a sok "menőnek" szánt alaplapon van egy 3-8 mm közötti vastagságú heatsink a VGA alatti M.2 sloton.
    Vannak alacsonyabb heatsinkek is, pl ez a réz kockás, amiből Amazon.de-n több magasságú is van, direkt laptopok miatt: [link]
    Ez azért jó, mert így a VGA ventiről érkező huzat át tudja járni. Persze egy quiet üzemmódra kapcsolt VGA venti nem kelt huzatot akkor amikor épp nem játszik, de másolsz ami miatt csak kémény hatás van, ezért csak kevéske a légáramlás...de van.

• PROTRON

addikt

válasz NTomszi #51583 üzenetére

Milyen procival használod?

• PROTRON

addikt

válasz Fr@nkieWilde #51549 üzenetére

Az a bolt híres arról hogy az ügyintézői rengetegszer 2-3 éve elavult infokkal sáfárkodnak...arra jók hogy odaadják amit rendeltél, de ma már csak csak kevés szaki dolgozik náluk.

Legközelebb ha ugyanő lesz, akkor nyugodtan tartsd fel a sort és együtt okostelefonon keressétek már meg hogy szerinte hol van leírva mit kell beállítani...aztán nyugodtan lehet fenyegetőzni panaszkönyvvel is. :D

Meg kell tanulni a boltok politikájához hasonlóan ilyen esetekben annyit ismételgetni:
    "rendeltetés szerűen használtam, mégse működik a gyártó által megfogalmazottak szerint, érvényesítem a jogos garanciát"

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Rowon #51541 üzenetére

Vicces a forum ítélete a hszedről. :D
    Persze tévedni emberi dolog...

• PROTRON

addikt

válasz Atish19 #51530 üzenetére

Szerintem a legtutibb ha az alaplapi M.2 portokat használod a klónozás idejére.
    Bármi más metódus bele lehet futni helyzetekbe, vannak érdekes dolgok amiket sokszor a gyártók sem értenek, mégis a hiba nélkül lefutott klónozás után mégse műxik 100%osan a rendszer...én egy AIO gépben klónoztam úgy hogy a dvd helyére raktam a meghajtót, most meg telepíthetem újra az egész rendszert mert bár műxik, de nem 100%os, a beállítások egy részét nem képes megnyitni...nem hibázik, kattintok és nem történik semmi, pl nyomtató beállítások...

Feljebb a clonezillát is ajánlották, amivel windowsba lépés nélkül tudsz klónozni.

• PROTRON

addikt

válasz Rowon #51520 üzenetére

A CPU hűtő miatt nem fér el az egyik ssd a gyári helyen?

Mert akkor szerintem is mehet a kettő közé egy termal pad, és köréjük valami hogy az alsó se essen rá az alaplapra...

• PROTRON

addikt

válasz Rowon #51513 üzenetére

Szerintem azért jobb lenne a kettő közé legalább egy termal padot(akár kétoldalast) rakni, de elektromos zavar elvileg nem kéne hogy legyen.
    Azért megnézheted hogy DIY RPI NASoknál mennyi helyet szoktak hagyni.
    pl ezt [link] itt látható mennyi helyet hagytak [link]
    vagy ezt [link], ennél több helyet hagytak hogy 2,5 HDD is beleférjen...

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Brekkk #51508 üzenetére

Bocsi, elsőre félreértettelek.

Hmm elgondolkodtató, ha akarsz teszt nyúl lenni, szívesen olvasom a tapasztalatokat, ahogy írják alaponként eltérő hogy mivel járhatsz jobban, mi működik egyáltalán.

És szerintem a 4k teljesítmény a legfontosabb, az ottani főként írási, de még az olvasási is, szerintem ez határozza meg leginkább a reccenés mentes felhasználói élményt.

• PROTRON

addikt

válasz isti732712 #51505 üzenetére

Elírtam 981a-t akartam írni, tehát a brand gépekbe szánt 970 evo plus.

980-hoz miért akarod a 970 drivert felrakni? olvastál valahol valami előnyt? nem tudom, elvileg fel lehet, de hogy előnyös-e azt nem tudom.

• PROTRON

addikt

válasz Brekkk #51503 üzenetére

Imádjuk a win10 kötelező én frissítem a drivereid hozzállását..ja várj nem is..rohadjon meg aki ezt így kitalálta.

Én biztonsági alapon maradnék az azonos gyártónál.
    Pl Samu pm986A-hoz simán felraktam a 970 evo plus driverért.

Simán lehet hogy adott gyártó 1-2 apróságot másképp csinált és téglázod a másik gyártó firmwarejével az eszközöd.
    De én biztonságra játszom.

• PROTRON

addikt

válasz Pyttawrx #51500 üzenetére

Köszi.
    Akkor viszont nem értem a korábbi sírásokat amikor egyesek beírták hogy nálunk túlmelegszik ez a típus. :D

• PROTRON

addikt

válasz Raymond #51496 üzenetére

Oksa, köszi.

Tehát ahogy én értem, a NANDokat 50 fok felett érdemes tartani, míg a kontrollert ami a közelében van meg 65 alatt így van egy sweet spot 52-70 a nandoknak és 50-65 között a controllernek. :)

Tehát a legjobb lenne ha minden 55-64 között mozogna...

• PROTRON

addikt

válasz Raymond #51494 üzenetére

Köszi, amikor még régebben kérdeztem hogy a 3-as mire vonatkozik, akkoriban nem kaptam választ, oké.
    A NAND-ok esetén egyébként mik a határ hőmérsékletek?
    Nekem most bordával 61 fok maxra melegszik fel a 970 evo plus esetén a 2-es, ami ezek szerint a vezérlő. A 3-as meg 68-ra, ami így már 7 fok különbség.

A 3-as borda nélkül 80 fokra is felment, én mindig a 3-ast néztem az elmúlt 1 évben. :D

• PROTRON

addikt

válasz Pyttawrx #51480 üzenetére

Srácok aki Samu SSD-ket használ és HWinfoval monitorozza a hőfokot, az melyik értéket nézi?
    Mert én a "lemez hőmérséklet 3"-at, mivel szerintem az van a legforróbb ponton, míg a HDS által is kiolvasott "1" vagy "2" szerintem nem a tényleges hotspotra vonatkozik, hanem egy átlagosan nem hideg pontra.

Ezt csak azért kérdezem mert szerintem ez a 3-as legforróbb pont is tud már igazából lassulást okozni, nem csak az hogy ha a leghidegebb szenzor eléri a 110 fokot. :D

• PROTRON

addikt

válasz evitiguF #51466 üzenetére

A renszer meghajtónak az M2_3, míg a második meghajtónak vagy a _1 vagy a _2, amelyik szimpibb, pl szellőztető bordázás okán...

• PROTRON

addikt

válasz peugeotmate #51434 üzenetére

Az itteni totyik összefoglalóban ott egy link a forum külső házas totyikhoz, az a biztosabb ha ott is lenyitod az összefoglalót, valszeg pontosabb választ kapsz.

• PROTRON

addikt

válasz evitiguF #51428 üzenetére

Meglehetősen sz.r a leírás, mert felesleges sz.okkal oldalakon át foglalkozik, meg feleselegesen van 2x benne a támogatott SSD-lista, de az igazán fontos dolgokat meg le se sz..ja...furcsa, mert Taichi-től nem ezt szoktam meg. Elvileg az M2_1 és M2_2 mind az alaplapi csipsetről kapja a kommunikációt.

Egyetértek másik kollegával, M2_3-ba kéne rakni és rátelepíteni az oprendszert, 250-300GB partícióval (ráklónozod a rendszert, újra indítasz, majd megnöveled a méretét és a maradékon létrehozol új partíciót), a többi meg mehet adat partíciónak.
    A 120-ast ki lehet venni, felesleges rendszernek külön, sata-s egységet ekkora méretben tartani. Oké most nincs kontaktus hiba, de bármikor lehet, nálam simán 3. napon 1 hajszálnyit meglazult és beesett a felére a sebesség.
    A 480-ról mindent átmásolni az adat partícióra és azt eladni...pohár alátétnek még jó lehet.
    Elhiszem neked hogy épp olyan évjáratot vettél ami probléma mentes, de inkább nem próbálgatnék, amíg biztosan elérhetőek az adatok addig kell lementeni erről a típusról. esetleg új játékokhoz STEAM mappaként még használható, elvégre a telepítő fájlokat bármikor újra letudod húzni a Steam központból ha elszáll az SSD.

Oké, ha a 480as kikerült, akkor a 120-ast meg lehet tartani adatnak amíg le nem cseréled nagyobb méretűre, így több a nyereség az új egységen.

Oké, elsőre csúnyán hangzik hogy vettél egy névleg 2 TB egységet(ami a valóságban csak kb 1850GB, tehát ténylegesen csak 1,82TB) és végül alig 1TB-val növekszik az újonnan tárolható adat mennyiség mert a régebbi fájlok elfoglalnak egy adagot, de az én véleményem hogy hosszú távon ez jobb megoldás.

A túlmelegedést meg HWinfoval tudod ellenőrzini, nagyobb 100GB adatok másolásakor ne legyen tartósan 65 fok felett.
    Ha még is, majd ráérsz akkor agyalni hogy milyen bordát rakj rá, mekkora fér el, vagy másik slotba áthelyezni.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Tangkuban #51413 üzenetére

Több adat kéne a gépről és az SSD típusáról is, mármint a képet ne kelljen bogarászni, hsz-be kéne beleírni.

• PROTRON

addikt

Nu most hogy áttelepültem a PM981a 1TBrol rendes 970Evo Plud 2 TBre, számomra fura hogy az alaplapi heatsink, ami venti nélkül azért 68 fok alatt tartotta a 981a, a 970est siman 72-78ig felengedi...
    Azért is fura, mert klónozáskor a pcie slotba dugva, elég volt simán csak egyik oldalára borda, es 56 alatt maradt, igaz ott alulrol jobban átjárta a levegő.

Most kapott egy ventis légáramot oldalról, de 600as fordulatnál es az apacerhez kapott bordaval is felmegy 68-71 fokra.

Mégis volt oka annak hogy a 981a szánták laptopokba? XD

Milyen progival szoktátok kiolvasni a vezérlő típusát?

• PROTRON

addikt

válasz Pyttawrx #51393 üzenetére

Köszi a tippet.
    A gondom hogy igyekeztem volna előre minden percet megtakarítani.
    Azt tudtam hogy a macriumos klónozás során időtartam szerint nem mind1 hogy 400 vagy 750 GB partíciót kell klónozni.

Mert hiába mind a két meghajtó Samsung 970 EVO Plus, hiába van mind a kettő segge alatt dedikált gen3 x4 sávszélességű slotok direktben vezetékezve, hiába van a gépben 32 GB ram, hiába van 14 fizikai proci mag...
    Ha egyszer maga a program csak 1 proci szálat használ, csak 200MB-al dolgozik egyidőben a ramból és csak 180 MB/S-el írja az adatot a cél meghajtóra, akkor azért számít hogy mennyi adatot kell pontosan megírni.

Ja és persze egyiken az alaplapi heatsink, másikon külön borda, rá van irányítva a célterületre egy 600-on pörgő venti, de azért így is mind a kettő 60 fokra felmelegedett...

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

Na én meg belefutottam a következőbe:
    az 1 TB egyben partícionált meghajtómat szeretném csökkenteni mondjuk 700GB-re és úgy klónozni az új SSD-re.
    Ehhez le is töröltem róla elegendő adatot hogy legyen rajta 310GB szabad hely, de a windows kezelő egyelőre nem engedi a kötet zsugorítását, mondván azt csak addig a mértékig engedi, "ahol anem áthelyezhető fájlok találhatók".
    Az oké hogy van 100Gb pagefile.sys a maradék 700-ből, meg 15GB hibernációs file, de a most felszabadított 300 GB-ot mikor engedi majd zsugorítani? Mennyi idő kell mire windows megoldja hogy ott már nincs adat?

Nem merem lefuttatni a ccleaner 1x-es wipeját a szabad területen, vagy nyugodtan?

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51390 üzenetére

Oké, csak különbség van aközött hogy 2TB-ből partícionálsz 250-et rendszernek, meg aközött hogy eleve lassabb 250-est veszel rendszernek és külön meghajtóra mentesz...én az előbbi híve vagyok, mert ha az egész drive hal meg, ugyanúgy meghalhat a külön drive is, tehát eleve több helyen példányban kell lementeni mindent, az a biztos.

• PROTRON

addikt

válasz ubyegon2 #51381 üzenetére

Már 2 éve próbálom a "Milyen SSD totyikban" lebeszélni az embereket erről a régi berögződésről, de régebben sokszor a totyiklakók is rábeszélték erre az embereket, hogy jó az a 250-es rendszernek, nyugodtan szedje szét hogy legyen külön meghajtó a fileokhoz, ne partíció...

• PROTRON

addikt

válasz PROTRON #51386 üzenetére

Sadpanda.

Ahogy beleolvastam ebbe a folyamba, nem olvastam itt a totyikban ezzel kapcsolatban de ha elkerülte a figyelmem, akkor mea culpa, azért beírom: [link]

Szerk.: közben visszakeresve látom hogy foglalkoztatok a témával, de a sebesség változással nem, csak a médiasusogással.

A 2TB esetében az SSD-re ragasztott azonosítók így alakulnak, ezt csak a csomag kibontása után tudod meg, mivel semelyik honlap nem jelzi ki, mert valszeg a nagykereskedők nem adják át az infot a kisboltoknak, volt hogy adott angol webshop azt hitte régi revíziót árul.
    -eredeti revízió: MZVLB2T0HALB
    -új revízió: MZVL22T0HBLB

Az eredeti revízió Phoenix controllerrel és V5 nand-al van szerelve.
    Az újabb reívzió Elpis controllerrel van szerelve, ami gyorsabb adatelérést, "smothabb" élményt produkál, mivel ugyanez van a 980 Pro-ban.
    V6 nand-al van szerelve ( ez nem tudom pontosabb mit jelent pontosan), gondolom a controllerrel együtt fejti ki a sebesség "növekedést".
    A DRAM cache ugyanannyi, ilyen téren nincs változás.
    Az eredeti revízióban 42 GB fix SLC cache van, ami ha elfogy, onnantól kezdve fixen 1500 MB/s-el írsz rá.
    Az új revízióban 6GB fix, + 115GB DINAMIKUS van, tehát ha írás közben elfogy a dinamikus (mert ugye ez a szabad terület alapján változik) akkor nem 1500-ra, hanem 800MB/s-re esik le a sebesség.
    Tehát egy 75%-ra telepakolt SSD esetén már kisebb a dinamikus cache mint az eredeti változatban és leesik a másolási sebesség.

Mintha valaki korábban ezzel kapcsolatban írt volna itt a forumon, na itt a mélyebb válasz.

Viszont az új controller+nand jobban melegszik, hűtés nélkül a régi 82 fokig ment fel, az új 97 fokig felmelegedhet a standard nem túl levegős teszt környezetben ahol kínozták.

Tehát összefoglalva:
    Az új revízió akkor jó ha tudsz rá hűtést tenni, munkához használod, egyszerre nem másolsz 80GB-nél több adatot.
    A régi meg akkor jobb mint az új, ha nem tudsz hűtést tenni rá pl laptopba kerül, nem zavar munka közben a sebesség és sokszor 80GB-nél több adatot másolsz.

Csak a doboz kinyitásakor, az SSD-re ragasztott cetli alapján tudod meg melyiket kaptad.

Nekem az újabb jobb lenne...de valszeg a régebbi verziót gyártották és küldték be magyarországra a azonosító alapján 2023 05 07-én.

BTW ugyanígy az 1 TB-ből is munkához, hűtéssel jobb az új revízió aminek a száma:
    MZVL21T0HBLU --- tehát ez melegedősebb, mint az eredeti revízió

Ettől még a régi ajánlás megállja a helyét az original verzió esetén is, csak ha már lúd lehetne kövérebb.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

Engem most az érdekelne hogy kinek van pénze és kísérletező kedve kideríteni hogy melyik típussal szállítják ezt az Apacer AS2280Q4U-t?
    Nekem megcsappant a bizalmam az Apacerrel szemben.

Ez a verzió DRAM-al szerelt, de az adatlap szerinti fontos értékek felében gyengébb mint a 970 EVO Plus, pl program time nagyobb, ami szememben azt jelzi hogy lassabban tudja feldolgozni a kéréseket. De írásban gyorsabb. [link]

Míg ez a változat meg Dram nélküli és nem volt alkalmuk rendesen tesztelni, így nincsenek pontos mérési adataik, de a Flash channels: 4x2400MT/S önmagában jobb adatnak tűnik: [link]

Itt meg az evo plus adatai [link]

Már csak azt kéne kiderítenem hogy amit vettem ma 970 EVO Plus 2TB az vajon a 2021-es második revíziójú, tehát Elpis vezérlővel szerelt, ahogy a linkelt adatlapon van, vagy valami régen polcról beragadt 2019-es, első revízió, ami 1/3-al lassabb...

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Pyttawrx #51378 üzenetére

Nagyon köszi a tapasztalatot, mert az utóbbi időben többen is érdeklődnek hogy laposba milyen SSD-t vegyenek, így csak az adott laptopban lévő hűtést kell összehasonlítani a tiedében lévővel.

Milyen vastag termal padot ajánlasz?
    Nálad van rés az SSD és a hátlap között?
    Esetleg tudsz 1-2 közeli fotót csinálni, hogy mit milyen irányból ellenőrizzenek a kérdezők a saját gépeik esetében?
    Egy újszülöttnek minden vicc új, kell nekik a segítség. :)

• PROTRON

addikt

válasz Fr@nkieWilde #51370 üzenetére

"nem ajánlott, de jó áron"

Akkor ez jó tanulópénz volt Neked is, hogy ez a fajta hozzállás sose volt jó ötlet, de mindig is rossz ötlet volt...nyugodtan idézheted amikor legközelebb Te vagy valaki más akarna így vásárolni.
    Nem értem, ha ott állsz egy lepukkadt kispolski előtt, aminek két oldalra szétállnak a kerekei, fordítva fordul mint amerre a kormányt forgatod és még az üvegek is ki vannak törve, pusztán azért hazaviszed az udvarra, mert csak 50k forintot kellett fizetni egy "autó" kategóriájú tárgyért?
    Naná hogy nem mert attól mert 4 kereke van és lejtőn lefele gurul attól még nem lesz autó... :D

• PROTRON

addikt

válasz ktommy91 #51364 üzenetére

Hmmm....kipróbáltam közben...segáz...Aqua-ban olcsóbb volt a zselés csuklótámasz amit kollegina kért, szóval akkor már az SSD is onnan lett berendelve...azért érdekes, eddig végig 1 ezressel drágább volt az Alza a konkurenciánál, most meg hirtelen ugyanannyi. :D

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

Kicsit off:
    nem tudjátok-e, még mindig működik Alza-nal a GVH kuponkód? :D

• PROTRON

addikt

válasz sid.:Rc211v #51357 üzenetére

Biztos hogy a második NVME is teljesértékű x4-es sávszélességet kap?
    Illetve az már tuti az alaplapi csipszeten keresztül kap, szóval könnyen lehet hogy egyéb dolgok foglalják a sávszélességet, pl USB, LAN alkatrészek.

A hőfok ellen mivel véded? Nem sokat, de azért jó lenne 65 alatt tartani.
    Ha nincs rajta borda, akkor szerezz egy 3-4 ezer hufba kerülő bordázott bordát, a VGA venti által keltett légmozgás lehet már elegendő arra hogy elvonja a hőt.

Valamint maga a PC ház rendesen keresztül van szellőztetve ház ventivel?

• PROTRON

addikt

válasz Interceptor #51355 üzenetére

Nem írod a proci hűtődet, de szerintem próbáld ki abban a slotban, terheld meg valami szaftos 200GB másolással, ahol már percekig elszöszöl és közben nézd hogy a HWinfo szerint az aktuális érték mennyi. Az hogy 1-1 pillanatra felugrik 70 fokra nem mérvadó, csak ha perceken át. Akkor kell először borda cserében gondolkodni, rendesen bordázott bordára. 3-4 ezer hufért már kapni rendeset.
    Jobb ha a CPU-val közvetlen összeköttetésben van az NVME SSD.

• PROTRON

addikt

válasz SRII #51351 üzenetére

Akkor íme a konkrét segítség:
    1: letörölsz mindent róla,
    2: visszaviszed a boltba az SSD-t,
    3: az asztalra csapsz, nem baj ha az asztal és a kezed között van az SSD.
    4: nyomatékosan jelzed hogy azonnal vegyék vissza a szart amit vettek, teljes visszatérítést kérsz mert nem az általad elmondott paramétereket teljesítette a bolt az ajánlással-lévén probléma mentes típust akartál venni.
    kvázi átverés történt ami ugyanúgy szerződés szegés tehát nem élnek rá a bolti vásárlásra vonatkozó megkötések (ugye bolti vásárlás esetén elvileg nem él az elállási jog, mert volt lehetőséged a helyszínen "megtudni" mit veszel).
    Aztán ezzel párhuzamosan az alaplapod alapján berendelsz az alábbi SSD-kből:
    Ha régebbi, pl 8-10 éves alaplap, akkor Cricial MX500 típus,
    Ha van üres M.2 slot akkor meg Samsung 980 sima.
    Méretileg inkább javallott az 1TB változat. 5 év távlatában nincs nagy anyagi haszon ha fele akkorát veszel, ellenben flash technológia sajátosságai miatt az 1TB gyorsabb, a 2TB már nem gyorsul tovább.
    A M.2 NVME Samsung 980-ra lehet hogy kell majd bordázott hűtőborda, de az csak 3-4 ezer forint és függ a konkrét PC környezettől. De még anélkül is gyorsabb lesz mint a jelenlegi helyzeted, még ha épp túlmelegszik akkor is.

• PROTRON

addikt

válasz isti732712 #51328 üzenetére

Biztos hogy az alaplap biosával kapcsolatban minden rendben? Ha már második SSD-nél tapasztalsz ilyet, meg írod hogy volt egy harmadik SSD is aminél még furcsább jelenség voltak.
    Nem lenne érdemes rákeresni az adott alaplap típusával kapcsolatban hibajelenségekre? Tudom én nekem se sikerül minden angol írást rendesen kiértékelnem, de hátha.

• PROTRON

addikt

válasz isti732712 #51326 üzenetére

Az alaplap és processzor, ramok továbbra is ugyanazok?

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz isti732712 #51323 üzenetére

Ez rossz jel, kíváncsian várom a fejleményeket...egyre kevésbé örülök hogy egy itteni forum társ rábeszélt erre a típusra. :D

• PROTRON

addikt

válasz Bici #51313 üzenetére

Adott márkát nem ismerem, de nem hangzik valami nagy névnek, ellenben simán lehet hogy rosszul konfigolták fel a belső ellenörző scripteket és mondjuk egyszerre fog leugrani 20%-ot amikor épp eléri.
    De nem írtál pontos típust, azért márkán belül is lehetnek eltérések, ha épp megvették valakitől a bevált szabadalmat...

Amúgy ez a wear lvl dolog csak elméleti számok, megadták a gyárban hogy mondjuk 600TB, de ezt csak úgy beírták, semmi nem ellenőrzi hogy van-e degradáció vagy sem.
    Egyszerű matematika szerint vonja lefele a %-ot, hogy a garanciális ügyintézést egyszerűsíteni lehessen.

Tehát amikor eléri a 0%-ot, az csak egy "időzítő" volt, egyáltalán nem jelenti hogy ténylegesen lenullázódott. Ahogyan az hogy 100% az sem jelenti hogy hibátlan. :D

• PROTRON

addikt

válasz axlfsi #51283 üzenetére

Én nem vagyok biztos benne hogy a BX500 az TLC, de az biztos hogy belépő szint, ezért az összegért már inkább hozzáraknék kicsit.
    Inkább kockáztatnék egy 870 EVO-val :D

• PROTRON

addikt

válasz pluto1969 #51277 üzenetére

Hát szerintem 16-ot nem ér meg QLC-ként, de Te tudod.

• PROTRON

addikt

válasz Danecay #51263 üzenetére

Igen, erre írtam azt hogy rá tudsz keresni itt a totyikban hogy mennyit szívtak ezzel a típussal mások, illetve milyen "kevés sikerrel kecsegtető, de létező megoldásokat találtak". :)
    Az a biztos ha az "A400"-ra rákeresel, az a leggyorsabb, mert akkor látod az "evolúciót" is.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

Milyen SSD-t vegyek totyikból áthoztam a kérdést:
    #76709 pappesz

Azért jó lenne különbséget tenni mielőtt némi kavar keletkezik:
    Amennyire tudom a SMART adatok egy közvetett mérés, mely alapvetően a garanciális ügyintézést hivatott egyszerűsíteni.
    Nem lehet ténylegesen mérni "degradációt" az SSD-k esetében ezen a szoftveres mérés szinten, csak jóval később, más módszerekkel.
    A SMART adat során, amiből a program kiszámolja hogy "hány % a kondíció" csak az írott-olvasott adat mennyiségből és a gyárilag beállított értékekből kalkulál valamit.
    De az csak tájékoztató adat, nem komoly technológiai mérés eredménye.
    Ahogy a totyikban többször le lett írva, simán 10 éves SSD-knél a kondíció már rég leesett 0-ra, sőt a gyárilag vállalt TBW érték sokszorosáig kibírta az adott SSD.

De tény hogy ijesztő a leesett kondítció, valamint hogy a gyár csak addig vállalja a garanciális ügyintézést, amíg a gari idő alatt a megfelelően volt használva.

De ez nagyon nem ugyanaz a probléma, mint amikor a hibás firmware miatt röcög a felhasználói élmény, vagy 1 éve telepített rendszernél normál használat és szabad kapacitás mellett beesik a sebesség HDD tempóra (wd blue 2020 második felében jelzett probléma, teljes format és újratelepítés kell azon évjáratoknál), vagy elérhetetlenné válnak az adatok egy része.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Danecay #51260 üzenetére

Jól értem, hogy AOMEI-el elvileg a legfontsabb adatokat lementetted, csak kéne egy SSD-amire feltöltöd a mentést?

Rákereshetsz a totyikban hogy mennyire sz...ul jártál azzal a típus tervezett hibájával, ha tényleg minden adat le van mentve akkor poháralátétnek még jó lehet, vagy esetleg izomból falhoz vágni...próbálkozhatsz vele ha tényleg megnyerted az ötös lottót és ami időt mások jachtozással töltenek, azt te elpocsékolhatod, nyugodtan, a Te döntésed.

Vagy elkönyveled a buktát és veszel jobbat, nagyon beestek az SSD árak.
    12k körül már megbízhatóbb 500 GB SATA-sat kapsz, 20k-ért már 1 terrát...
    Vagy ha a "MIlyen SSD-t vegyek?" totyikban kitöltöd a pontos kérdez-feleleket, kaphatsz pontosabb ajánlást, a kövi 5-10 évre vonatkozóan.

• PROTRON

addikt

válasz KaiotEch #51256 üzenetére

Akkor kezdjük elölről:
    1: Az A2000 egyáltalán nem igényli a bordát, most nyugodtan leveheted róla ( ha nem hiszed teszteld anélkül, 60 fokig semmi gond nincs).
    2: Az A2000 is egy teljesen okés SSD rendszer alá átlagos használat mentén, de a SN770 még gen 3-as slotban használva is gyorsabb, mert aprófájl műveletek terén gyorsabb nála. Ha már nálad van, miért ne használnád?
    3: ha rajta a borda, meleg lesz (mondjuk állandó 60 fok körül lesz bordával), de nem fog throttlingolni, tehát mindenképp gyorsabb lesz az A2000-nél.

Tehát az A2000 borda nélkül 60 fokra melegszik, míg az SN 770-en meg bordával együtt fog 60 fokra melegedni, de attól még nem fog röcögni.

• PROTRON

addikt

válasz KaiotEch #51254 üzenetére

De engem a WD SN770 példányodon lévő borda érdekelt, arra sikerült valamit rakni?
    Mert ha nincs rajta borda akkor rakd át az A2000-ről, az igazából nem igényli.
    Már ha fizikailag elfér ott ahol az SN770 van. Mivel ez nem csak hogy gen 4.-es, de még csak nem is a legalja kategória, így melegebb lesz mint a korábbi gen3-as középkategóriás, közepes sebességű A2000, tehát az SN770-re feltétlen kell hűtés. Míg az A2000 nem igazán igényelte, de legalább most már háznál van, nem kell boltba menni a bordáért.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz KaiotEch #51252 üzenetére

A nagy különbség természetes.
    De a 89 fok max érték az tényleg nem.
    Milyen hűtéssel tudtad ellátni a házban?

• PROTRON

addikt

válasz janos666 #51243 üzenetére

Ahogy írod, Intel esetén rengeteg még felsőkategóriás alaplapnál is lazán megjátszották hogy a második nvme SSD-t csak és kizárólag úgy tudod installálni hogy a fő x16 slot átviteli sebessége x8-ra vált.
    Tehát van az alaplapon 3-5 M.2 slot, még is a huzalozás terén ilyen bal...ok.
    Mert hogy "úgy is csak felsőkategóriás VGA-nál és csak végeselem, meg mesterséges intelligencia számításoknál van kihasználva a VGA gen 4.0 x8 sebesség feletti tartomány, alatta nincs különbség a felhasználó szemszőgéből."
    Tehát ebből vezetik le, hogy akkor tuti mindenki telepakolja nvme SSD-kkel a gépét, amiket egyszerre fog folyamatosan maxon járatni...mert az már nem érdekli őket hogy egyébként SSD kapacitást sem használják ki...

• PROTRON

addikt

válasz glaci #51239 üzenetére

De egyelőre csak 1 db nvme-t raktak rá a VGA.ra
    BTW lehet kapni M.2 to PCIe x4, nyitott végű riser adaptert, itt a totyikban ajánlották a márkát, tényleg megbízható.

• PROTRON

addikt

Kicsit vitaindító poszt:
    Asus kísérletezik azzal, hogy azon VGA-k amik technológia miatt x16 hosszú slotot igényelnek, de egyébként csak x8 sávszéleségen pörögnek ( pl 4060TI), ott a maradék x8 elpazarolt sávszélességre M.2 NVME SSD slotot raknak a VGA hátuljára, a hátsó venti hűtési területére, így amikor a VGA venti forog, hűti az SSD-t is.

Szerintetek mennyire abnormális? Szerintem még csak simán vicces. :D

• PROTRON

addikt

válasz ricsip #51201 üzenetére

Amennyire tudom a PM981 az a sima 970 EVO-nak az olcsósított változata, míg a PM981a, ami nekem is van, az meg az EVO PLUS-nak.
    Mind a ketten sebességben elmaradnak a consumer változatoktól, mert ugye ha nincs számonkérve, akkor a parasztnak jó lesz az is.
    De elvileg mivel munkaállomásokba vannak szánva, így a QA teszteken jobban odafigyeltek rájuk, még az átlagos Samuhoz képest is, tehát a sebességért cserébe hosszabb biztonságosabb üzemelést kap a felhasználó, már ha van különbség. Aztán hogy ebből mennyi igaz, azt nem tudni.

• PROTRON

addikt

válasz szabeska #51183 üzenetére

Szerintem első körben maradhat rajta, mert van hogy olyan erős termál ragasztóval van odaragasztva, hogy félő letéphetsz vele fontos alkatrészt is.
    Legalább szétteríti a hőt a borda számára, aztán ha így is 65 fok fölé melegszik, majd utána sebézkedsz.

• PROTRON

addikt

válasz szabeska #51180 üzenetére

Nem írod hogy van-e rajta borda.
    Általánosságban igaz hogy ha egy SSD-nek 3000 feletti az írási és olvasási tempója, akkor borda kell rá.
    Van 2-4 k hufért már olyan ami rendesen bordázott borda.
    Ezen kívül kell még légáramlat, tehát a borda passzívon nem mindig elég, kell hogy egy venti direktbe elfújja a meleget róla.

• PROTRON

addikt

válasz pluto1969 #51178 üzenetére

Az enyémben amit év elején vettem még szerencsére az a vezérlő van, tehát valszeg az eredeti jobbik specifikációval van dolgom.

• PROTRON

addikt

válasz Taci #51174 üzenetére

Sajnos kevesen jönnek vissza tapasztalatokkal.
    Ki lehet fogni hibásat is, továbbra is a teljes védelemhez érdemes a legfontosabb adatokat több példányban megőrizni.
    Előfordulhat hogy épp Te leszel az 1000-ből az 1.
    Én szerintem a WD black SN 770 vállalható, de azért időről időre csekkolni érdemes, hogy minden rendben van-e.
    A 970 EVO Plusnál is nemrég egy kollega beleszaladt az 1000-ből 1 db hibás esetbe...

De köszi a cikket, csak megerősített az egyel fentebbi kirohanás szintű eszmefuttatásomban.

Az is vicces hogy régebben a win xp szoftveres b...omságai miatt kellett 1 évente formázni és újratelepíteni a PC-ket, mostanában az SSD-k firmware-es baromságok miatt válhat fontossá a régi ajánlás...pláne ha valaki még xxx oldalakat is látogat...amit persze senki sem csinál. :D

Tényleg valaki nem akarná 1 éven át tesztelni a Seagate Barracuda SSD-ket, aztán időgéppel visszajönni és holnap elárulni a tapasztalatait? :D

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51172 üzenetére

Oké, csak a példád mellé egy adag kötekedés is társult ez a "miért van az A2000 piedesztálra emelve"---kérdéssel.
    Szóval vissza a kályhához.
    Ugye ami 3,2k felett teker, vagy gen 4.0-ás, az melegszik. Ellenben jelenleg átlag használat során nincs igazi ár-érték haszon azon ha valami 2 helyett 4k körül teker, inkább egyéb paraméterek számítanak.
    De a jelenlegi piacon a nem OEM SSD-k közül, amelyik 2k-s, azok mind alsó polcosak, nincs igazából közép kategória, mert hogy a felső kategória ára beesett, amik a sebességük okán melegszenek.
    Tehát nem nagyon tudunk igazából olyat ajánlani középkategóriában, ami nem melegszik, megbízható, ellenben tényleg nincs hátulütője az átlagos használat során, azaz semmi fontos területen nem lassul be és eléri a 2k-s sebességet.
    Az A2000 ilyen. Tudom hogy ilyen, mert irodai munkaállomásba még ebből vettünk 500-ast, teljesen megállja a helyét.
    Csak ugye jelenleg anyagilag jelenleg nem éri meg.

A WD folyton elcse...i az alkatrészeket, a BLUE SATA verzióról rendszeressé váltak az olyan panaszok, hogy fél évente teljes format kell neki különben belassul állandóra HDD sebessége alá.
    Aztán már a 2k körül tekerő NVME verzióról is szivárogtak ilyen infók.
    Majd SN550-nél nagyon durván elcs..ték az alkatrész cserét az újabb revízió során, a panaszáradat elől "újabb évjáratba" menekültek---> SN570 meg már kilépett a hűvös kategóriából, ellenben már nincs benne DRAM, tehát a rövidebb burstök terén lassabb a lehetőségeknél. És a gyártó életútja alapján nem tudni mikor cserél ki olyan főelemet, amivel bajt csinál mi meg nem tudunk időben róla aztán meg jönnek a panaszok.

Ami 2k körül teker az tudna hűvös maradni, de azokból a jelenlegi kínálatban nem találok olyat amire azt mondom megbízhatóan ajánlhatom. Tehát hogy nem lesz utána röccesnés a felhasználói élményben. Ehhez DRAM chache kellene ezekbe a példányokba.

Intel P660, Patriot, Crucial, Seagate ebben az árkategóriában ugye QLC-sek, Gigabyte, MSI nem SSD gyártók, nem bízom bennük, a WD-ben nem bízunk, de a green drágább mint a felső kategóriások...Adata-val van tapasztalatom, nem ajánlom, csak a legfelsőbb kategóriában...most meg középről beszélgetünk.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz tasiadam #51160 üzenetére

Mit nem értesz azon hogy az megbízható, DRAM-al szerelt SSD volt, ami a mindennapi átlagos használathoz megbízhatóan szolgáltatta az értékeket(mostanáig is bőven elegendő a sebessége), olyan összegért, ami összegért hasonló teljesítményt és megbízhatóságot más gyártók nem adtak.
    Aztán túl népszerű lett és hiánygazdaságban elszabadult az ára...

A PM981 akkoriban nem volt nagyon külön kapható, csak a előszerelve lehetett laptopokban kapni. Tehát akinek nem volt a laptopjában alapból mint a Te bartnődében, nem tudott ezzel számolni új egységként.
    Aztán egy idő után ha valaki kérte a boltban a nagyobb háttértár cserét, akkor a boltos kiszedte és eladta. (extraprofit)

De az elején az A2000 olcsóbb volt mint a PM981.

Persze használt piacon lehetett szerezni, de sokan csak újat akartak venni.

• PROTRON

addikt

válasz ubyegon2 #51157 üzenetére

Bakker...akkor nálam már el is bukott...nem igaz hogy a WD nem képes ebben az árkategóriában odafigyelni a termékeire...olyan nagy kérés egy megbízható, Gen 3.0 max sebességű SSD--->tehát "belépő", ami nem melegszik túl?
    Azt nem értem hogy az A2000-et miért nem árulják már idehaza...

• PROTRON

addikt

Hmm biztos vaksi vagyok, mióta van kint a WD Blue SN580?
    Tudtok linkelni megbízható tesztet? Hátha sikerül nálam is visszakerülnie az ajánlási listába. :D Persze ahhoz kell vagy félév hiba nélkül...

Ugye az SN550 bakija (NAND flash csere lassabb teljesítményre) óta nem bízom a blue szériában, de ez azért bíztató kezdet, jelenleg jónak tűnik amíg nem jön az olcsójánoskalapács... [link]

Ugye továbbra is dramless...csak HMB van.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz pluto1969 #51135 üzenetére

Azt nem értem hogy a jelenlegi áreséseket igazából senki sem kérte, persze jól esik ha bezuhan a 2terrás SSD ára 20k hufra, de ha ennek az az ára hogy cserébe szarabb minőség lesz, akkor viszont nem.
    Ezt miért nem értik meg?
    Van szar kategória van használható, meg van jó....értjük a különbségeket és kitejeljük az árat...akkor minek csinálják??

• PROTRON

addikt

válasz axlfsi #51116 üzenetére

Nálad van amúgy a példány?
    Csak mert nekem az Adata a korábbi SSD-hez mellékelt hasonló alu lapot külön hogy ha fel akarom rakni, az én döntésem.
    Csakhogy olyan erős termal ragasztót raktak rá, hogy utána már nem lehetett eltávolítani róla, attól tartottam hogy letépem a csippeket is... :D

• PROTRON

addikt

válasz A.Winston #51111 üzenetére

Első kérdés:

A mérési eredményről (az ablak fejlécet benne a program verziószámmal belefoglalva) beraksz egy screenshotot, megírva hogy az egyes beállítható pontoknál mit mire állítottál?
    Meg még egy mérést az A2000-esre is kellene...

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz Pyttawrx #51094 üzenetére

Ez is egyfajta BIOS túrás hogy az adott alaplap adott proci esetén nem kapcsolja be az "M2P" jelzésű M.2-es slotot, tehát csak a csipszeten keresztüli"M2A" jelű M.2-es slotot tudja használni CPU cseréig. : O

• PROTRON

addikt

válasz maroni #51091 üzenetére

1 próbát megérne, hogy kiveszed a rendszer ssd-det az M2A slotból és berakni az újat, hogy BIOS mit lát belőle.
    Ha látja, akkor mehet a tervezett felállás, csak biost kell túrni(pár hónapja mint ha lett volna itt más valaki hasonló gonddal)...ha meg nem...

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz TechN7ne #51086 üzenetére

AZ axagon bordán nem volt gyári thermal pad? Vagy ennyire silány minőségű?
    Mert ha eleve nem volt rajta, az megmagyaráz minden anomáliát. :D

• PROTRON

addikt

válasz TechN7ne #51083 üzenetére

Ez alaplap függő, nagyon.

Van amelyiknél a 4-5 slotból 2 db-hoz is inkább a CPU-ból közvetlenül húznak bele 4-4 PCIe sávot, amivel intel CPU esetén seggberúgják a VGA-t, mert az meg ugye 8 vagy 16-ot kaphat az összesen 20-ből.
    Ilyenkor át kell rakni olyan M.2-es slotba ami a csipszetről kapja a sávokat, ezt a manuálé leírja melyik melyik.

De sok alaplap esetében a 2. 3. M.2-es slot eleve az alaplapi csipsetről van kivezetékezve és csak 1 db van a prociról.

AMD vonalon már régóta épp ezért 24 sávosak az alap CPU-k is.

Az alaplapi csipset esetén ugye azért "csökkenhet" az elérhető maximális átviteli sebesség, mert a csipset összesen 4 sávon kommunikál a CPU-val és a ramokkal. Így az SSD osztozik az USB-Audio-Lan csatikkal.

De az egész számítást felborítja ha a csipset vagy a VGA gen 4.-es pcie sávokat kapott.
    Szóval kell az alaplap típusa is, hogy melyik sorszámú slotban vannak az SSD-k, meg a VGA, mert lehet csak érzetre van csökkenés, de a gyengébb 3xxx 4xxx-es RTX VGA-k igazából nem használnak pcie gen 4.0 x8-nál többet, mert nem igénylik.
    Csak a csúcs VGA kártyák igénylik a PCIe gen 3.0 x16, vagy a gen 4.0 x8-nál több sávot.

• PROTRON

addikt

válasz Pyttawrx #51077 üzenetére

Arra gondolsz, hogy noha x2 mellett még mindig 2000 MB /S elméleti max mellett előfordul, hogy a win10 szarul kezeli az aktuális sebességet, emiatt lehet hogy valójában a másolás elején nem a valós sebességet jelzi ki, hanem később éri be magát a kijelzéssel, de valójában végig az x2-höz méltó tempóval másol, tehát összességében nincs veszteség?
    najó, lehet én agyalom túl... :D

• PROTRON

addikt

válasz mcs #51071 üzenetére

És mennyi a szabad kapacitás az egyes SSD-ken?
    Csak mert idézem:
    "
    Samsung's EVO Plus has both a default TurboWrite cache capacity, which doesn't change regardless of conditions, and an Intelligent TurboWrite region that varies in size depending on the model and the amount of free space on the drive.
    "
    Ez azt jelenti, hogy az első 4 GB fix turbowrite után, van még 9 GB dinamikus cache (összesen tehát 13 GB), ami a szabad kapacitás alapján változik, ha fogy a szabadhely, kisebb lesz az összes chache.

Az egyben nagy fájlok másolásakor (vagy egyfolyamatban indított sok apró file másolásakor) ha elfogy a turbowrite, akkor beesik az általad mért sebességre, ami természetes.

Ha fel van töltve az SSD, nincs rajta 15% szabad terület, akkor a 4 GB alap writechache ugye 2-3 sec alatt elfogy.

Ugye hibát keresünk, először a legvalószínűbb helyzetből indulunk ki. :)

• PROTRON

addikt

válasz mcs #51069 üzenetére

Első kérdés: mekkora volt a file amit másolni akartál?
    Második kérdés: mekkora az SSD mérete?
    Harmadik kérdés: megnézted az adott SSD-hez tartozó reviewokat, hogy mennyi ideig milyen sebességet tud tartani?

• PROTRON

addikt

válasz TechN7ne #51058 üzenetére

Köszönjük az őszinte bemutatót.

Az én helyzetértékelésem:
    Meg is van a hardverkörnyezetből fakadó jelenséged, legalább is a fotó alapján.
    A VGA ventijeidnek kéne elszívnia az SSD bordái körül megrekedő és magától csak nagyon lassal távozó meleg levegőt (hiszen ott egy "fal" a VGA felette, valamint az is melegszik alapjáraton is), de a fotó alapján fél passzív módban használod a VGA-t.
    Tehát csak akkor szívják el az SSD meleg levegőjét nagy sebességgel, ha meghajtod a VGA-t, de akkor meg a saját közeli hősugárzása visszafogja a hatékony hőelvonást. Tehát ha felpörgeted a VGA-t, pl Furmark-al, majd leterheled az SSD-t nagy fájl másolással, akkor is magasabb lesz a hőfok mint 50 fok, a hardverkörnyezet miatt.

Az A2000-el is ez a helyzet, az is csak akkor kapna a VGA kipuffogásából kellő légáramot ha meg van hajtva, csak az ugye kevesebb meleget fejleszt maga körül.
    Bár azért ott legalább a CPU hűtő ventije képes valamennyire megmozgatni maga körül a levegőt, de azért eléggé holttérben van az a slot is. De az is csak a "kémény" hatás miatt működik, a legjobb lenne egy felülről lefele fújó CPU venti az SSD szempontjából.

Tehát a lényeg:
    A fentebb írt, túl kevés közvetlen légáramod miatt melegszik fel az alsó slotban az SSD-d. Többször le lett írva, hogy aktív légáramnak kell odajutnia, a ház eleje túl messze van.
    Én is ilyen környezetben használom, muszáj voltam az oldallara felkötni egy ventit, amivel oldalról, jóval közelebbről küldök rá légáramot, mint ami az előlap irányából érkezne.
    A fújt levegő ereje sokkalta gyorsabban elveszik mint azt egyesek gondolják, ezért kell közelebbről, mert nincs "zárt légcsatorna" az SSD-ig, így hiába emeled fel a az előlapi venti fordulatszámát, oldalirányba szépen elterül légmennyiség.

Visszatérve a 980 vitára, én továbbra is elképzelhetőnek tartom, hogy a fenti szituáció miatt az is felmelegszik 70 fokra, ami egyébként csak 60-ig melegedne, mert benn reked a meleg levegő.

Jó lett volna úgy tesztelni, hogy oldalról egy legalább 80 mm-es ventit járatsz és úgy is teszteled terhelés alatt a 2 példányt, akkor valóban látnánk mi földi halandók is hogy kinél van a süti.

De mindenképp köszi a visszajelzést, hogy a fenti környezetben nem csak nálam, másnál is szükség lehet oldalsó ventire a kellő hatékonyságú légáram érdekében, már a 980 esetén is, ezt mindenképp érdemes belevenni a jövőbeni ajánlásokba.
    Már ha valaki nem csak átlagos felhasználásra használja a gépet, hanem rendszeresen nagyobb méretű fájlokat másolgat, naponta többször.

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz TechN7ne #51053 üzenetére

Lehet hogy korábban már beírtad, vagy másik topikban, de megtennéd a nyers összehasonlítás érdekében hogy még1x beírod, esetleg be is fotózod az adott PC belső kialakítást?

Nekem PM981a van, ennél tudom hogy gond ha nem megfelelő a légáram. Ez picivel lassabb az EVO Plusnál, mert OEM laptopokba szánt változat...nagyon filózom egy 2 TB 970 EVO plus beszerzésén, csak idén már vettem egy apacer 1 TB-t...nem kellett volna, inkább kivártam volna...

• PROTRON

addikt

válasz apszi #50933 üzenetére

Neten kint vannak a leírások hogy rendes kikapcsolás.

Amúgy miért okozna problémát hogy hibernált PCt áramtalanítasz? Én mindennap hibernálom a PCm majd a hosszabbítót lekapcsolom, monitorral együtt, nincs komoly gond.
    De ott a win10 totyik, ezeket ott kéne kérdezgetni.

• PROTRON

addikt

válasz apszi #50931 üzenetére

Lehet előbb a win10 topicban kéne érdeklődnöd, lehet valami beállítás véletlen elállítódott tőled függetlenül.
    Pl én szándékosan átkapcsoltam, hogy ha ki akarom kapcsolni akkor rendesen kikapcsolja a gépet és ne ilyen "fél hibernálást" csináljon mint amit alapból csinál, a gyors bekapcsolás érdekében. Ennek eredményeképp lassabban kapcsol ki.
    Alapbeállításként a "normál kikapcsolás" nem lő le minden folyamatot, van amit hibernációban eltárol, hogy legközelebb hamarabb betudjon kapcsolni. Az újraindítás lő le mindent, hogy szoftver telepítéskor jobb legyen.
    De ez csak egy tipp, ne vedd készpénznek, mondják meg az okosok a win10 totyikban.

• PROTRON

addikt

válasz Callmaster #50878 üzenetére

Én is alsó befúvó ventivel használom a gépet, mert az alaplaphoz kapott hőelvezető lap mellett simán 65 fokig felmelegedett, de már 1 alacsony fordulaton járatott ventivel is kordában van tartva, a többi venti mellett nem is hallani.

• PROTRON

addikt

válasz ubyegon2 #50873 üzenetére

A forumon több olyan vita is volt, ami alapján egy laikus simán eltéved, pláne amikor szakinak tűnő sdzereplő áll a kis pénztárca mellé, mondván "jól van az úgy, minek költsön dram-ra, meg minőségibb ssd-re"...persze nehéz jól értelmezni 5000 hsz-t.

• PROTRON

addikt

válasz yusukee #50869 üzenetére

És ekkor egyesek eljátszák a vakot és óbégatják hogy:
    "dehát egy régi notebook életben tartásához, vagy csak böngészőhöz-youtube-facebookhoz használt leggyengébb PC esetén felesleges még wd greenre is költeni, vegye csak a laikus a legolcsóbbat amelyiket szeretné és kitelik a pénzéből, méret is mind1, nyugodtan vegye csak a 128-ast..."
    .
    .
    .
    Én meg fogom a fejem és asztalba verem. :D

• PROTRON

addikt

válasz TechN7ne #50853 üzenetére

Hidd el, nüansznyi helyzetet nagyítasz fel, nem a valós élethelyzeteken alapuló tanácsot adsz.
    Nekem sose jelentkezett olyan probléma a VGA beszívó venti alatt lévő, melegedős SSD-mmel kapcsolatban. Ténylegesen talán 0.3 fokkal lett melegebb a GPU és a VRAM, ami így is összesen meg maradt 68-70 fok közötti tartományban, ami VGA esetén bőven jó.

Nem látok fotót a PC-d belsejéről kiemelve hogy melyik slot hol van és hogyan milyen ventilátor tud oda légáramot juttatni.

Ha a túlmelegedős M.2 SSD ennyire problémát okoz, akkor ott sokkalta nagyobb elvi bajok vannak a komplett PC esetén minden alkatrész terén, mint hogy ez számítson.

Ha meg már felelőtlen mutogatást akarunk, én is tudok, a Samu 860 EVO SSD-m beszerelést követő 2 hétten belassult írásban.
    Oka: 1 milimétert elmozdult a sata csati, nem érintkezett rendesen a kábel az SSD-hez.(Nem volt mozgatva a PC.)
    Úgy hogy most én is olyan vehemenciával írok mint te:
    SOHA SENKI NE VEGYEN SAMU 2,5 SSD-t, mert mindnél el fog mozdulni az alaplaphoz kapott sata kábel!!!!44!4!!!négynégy!négy!!

[ Szerkesztve ]

• PROTRON

addikt

válasz mdraco #50844 üzenetére

Ha tényleg csak 120GB adatot kell backupolni, akkor szerintem a legtutibb ha mind a kettőre backupolsz...aztán kosarazhatsz akármelyikkel, megfelelő magasságból mind a kettő törik. :D

• PROTRON

addikt

válasz Ajándékok #50660 üzenetére

Ezért írtam meg a konkrét típusokat, rátudsz keresni magad hogy melyik gyártmány, melyik méretű példánya mit tud, mivel a harapófogó amivel 1-esével lehet kihúzni belőled a felhasználói igényeket az fizetős, itt meg mindenki ingyen igyekszik segíteni, de nincs végtelen időnk se másnak, se nekem.

Mégegyszer:
    az MX300 nem ismert méretű példányához képest vannak jobb SSD-k, amik tovább fenn tudják tartani a 200 / sec tempót? a válasz igen, tehát van értelme tájékozódnod.
    Adott gyártmányok minden egyes mérete esetén eltérő hogy hány GB-nyi egy időpontban történő forgalom mellett mennyi ideig tartja fent? válasz igen, tehát van értelme elkezdened magad kiszámolni hogy mekkora tárhelyre van szükséged, mekkora azok a fájl méretek amiket napi vagy heti rendszerességgel mozgatsz és ha meg van ez a 2 kritérium adat, akkor megkeresni a fentebb megírt 3 típus esetén a review-kat, hogy 500, 1TB, 2TB példányokra rákeresve melyiknél mennyi ideig tartja a magas sebességet és hogy a tényleges mért eredmény Neked megfelel-e.
    Senki nem fogja Neked ezeket az értékeket 80 példányra összeírni ingyen, mert ha egyik nem tettszik keressünk másikat.
    Én nem szoktam napi szinten 50GB-nál nagyobb adatokat mozgatni, azt meg a felsőkategóriás 970 evo plus M.2-es SSD 1TB változata lazán végig tolja legalább 1500/sec felett.
    Azt meg pont magasról le...om hogy az 50GB adat felmásolása során az elején 3000-el indít a maradékot meg "csak" 1500-al tolja, mert a valóságban pár másodpercről beszélünk tényleges különbség terén a 8 órás munkaidőből.
    A lényeg hogy mindnenképp gyorsabb mint 200.

A crucial MX300 anno közép kategória volt, de ha megnézed a teszteket, nagyon nem mind1 hogy 525 vagy kisebb méretű, vagy inkább 1TB-t vettél belőle. Mert az 525 vagy kisebbek valóban beestek 125 / sec-re, de az 1TB az már 280-ra "esik" le, de azt is csak az átlagnál nagyobb méretű fájlok vagy mixed workload esetén.
    Tehát meg kell értened hogy nem csak az számít hogy mekkora a fájl mérete, hanem hogy pl tömörített fájl esetén, az archvíum mennyire apró fájlokból áll össze, mert 1 db nagy 200GB mpeg-et más tempóval másolnak mint 200GB .rar-t.
    Jelenleg ennek egy fejlesztett, az MX500 változata kapható.
    De ehhez REVIEW-kat kell átböngészned.

• PROTRON

addikt

válasz Ajándékok #50658 üzenetére

A fentebb felsorolt típusok még "lassulás" során is gyorsabbak a HDD-nél, feltéve hogy legalább 15% szabad tárhelyet meghagysz. Mondjuk HDD-n is alapkövetelmény a szabad terület.
    Meg a HDD-d nem csak elméletben tud 200-at? Csak mert nekem a gyakorlati tapasztalatom hogy inkább csak 120-160 körüli az átlagos maximum.

• PROTRON

addikt

válasz Ajándékok #50655 üzenetére

De még mindig nem írtad meg hogy melyik típusokat nézted ki.
    Mert a megbízható típusok terén én nem látom hol találtál ilyen különbséget. Ne a legcsúcsmodel M.2-vel akard a belépő SATA-t összehasonlítani.

A steamről történő letöltésbe azt is beleszámoltad hogy csak első telepítéskor számít és amúgy is az internet letöltési sebességed lesz a szűk keresztmetszet, márpedig az 1 Gbit / sec, alig 110 mbyte / sec, amit amúgy se tud végig tartani a new yorki központtal?
    Tehát pusztán a játékok másolgatása, telepítése valójában nem mérvadó, pusztán emiatt ne vegyél HDD-t.
    A HDD-t ma már akkor éri meg tartani, ha van több terrányi régi fotó és videó, amiket csak évente 1x veszel elő, na akkor azokhoz megéri.

Játékok és rendszer alá érdemes egy 1 TB Samsung 980ast venni, vagy 2TB-ből 970 EVO plus, vagy pl WD black SN770-et...

Sata-ból egyébként Crucial MX500 az egyik best seller, ár-értékben. De persze ha ebből a 2TB váltózatra neki állsz 500GB fájlt másolni, akkor már persze hogy egy idő után be fog lassulni de még mindig sokáig HDD tempó fölött marad.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák