- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Jobb hajlítható kijelzőt gyárt a Samsung
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
varmi2 #14909 üzenetére
Ha egyetlen nagy MBR particio lesz, akkor csak az alapértelmezett 4k-val (vagy kisebbel) formázhatod, mert a BIOS-os bootloader ezt követeli, csak ezt fogadja el a telepítő.
Ha MBR-en lesz egy külön kis boot partició a boot loader-nel (ilyenkor azt hiszem van egy minimális méret, 100 vagy 200Mb, amit elfogad a telepítő), akkor elég azt 4k-val formázni, a mellette lévő nagyobb particio már tetszés szerinti (4k-tól nagyobb is lehet --- kisebb bármelyik bármikor).
Ilyenkor (MBR) alapvetően mindennek NTFS-nek kell lenni (ha van külön boot particio, akkor talán az lehet FAT is, de nem hiszem, mert épp a bootloader kényes arra, hogy 512 byte és 4k közt legyen az NTFS unit size, ne legyen nagyobb, szóval gondolom az NFTS is kötött, de még nem próbáltam).Ha GPT particio lesz (én Win8.1 alá UEFI-s alaplappal ezt javaslom), akkor mindenképp kell egy kis EFI partició (ez kisebb is lehet, mint az MBR-es boot particio, nem nézi olyan szigorúan, csak férjen el rajta a bootloader) a nagyobb particio mellé, viszont mindkettőt olyan allocation unit-al formázod, amilyennek csak szeretnéd (illetve amit megenged az adott filerendszer adott partitio méret mellé).
Ilyenkor az EFI mindenképp FAT (FAT=FAT16 vagy FAT32), a rendszer pedig NTFS (még a Win10 TP sem települ ReFS-re, a FAT pedig amúgy se lenne ajánlott a nagy particióra, még akkor sem, ha elfogadná a telepítő és boot-olna róla a rendszer, de szerintem nem is fogadja el).A fenti kötöttségek mellett a unit size-ról te döntesz saját belátásod szerint. A kisebbnek és a nagyobb mögé is lehet érveket felsorakoztatni.
Én legutóbb így particionáltam:
diskpart
list disk
select disk 0 (értelem szerint a listából 0-x az SSD-d száma, pl. méret alapján)
clean (!->ez töröl mindent, szóval előbb ments le bármit, amit szeretnél<-!)
convert gpt
create partition efi size=32 offset=1024
select partition 1
format quick fs=fat unit=8192
create partition primary
select partition 2
format quick fs=ntfs unit=8192
exitDe nem igazán vettem észre előnyét a 8k-nak.
Olyan szempontból, hogy a filerendszerben üres AU-k alatti LBA-kat TRIM-eli a Windows, jobb a kisebb AU. Ilyen oldalról az 512 byte lenne ideális (1 AU = 1 LBA), ugyanakkor a 4k alatti AU méretnek már érdembeli negatív hatása van. A magasabb inkább a szekvenciális műveletekhez jobb, illetve nálam a 8k az pont passzol a NAND flash Page Size-hoz, viszont nem vettem észre érdembeli javulást 4k-ról 8k-ra lépve.Szóval... legközelebb szerintem visszatérek majd 8k-ról 4k-ra.
De a többi működik (32Mb-os EFI particio FAT-al + maradék nagy particio NTFS-es, csak az AU-t cserélném ki 4k-ra, ha ma megint telepítenék).
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte AORUS 2TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Xbox Ultimate előfizetések
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest