- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szaszati
tag
Sziasztok!
Van egy kimutatásom, ami eddig annyit tudott, hogy dátum/óra/összeg oszlopokból napokra bontva készített egy összegzést, hogy adott nap óráiban hány darab és milyen összértékű eladás történt.
Mindez képletekkel volt megoldva, most azonban bejönne még egy típus oszlop, amivel szűrni kellene, hogy helyben vagy házhoz szállításra történt az eladás. Úgy gondoltam, erre legegyszerűbb a Pivot Table lenne, össze is raktam a táblát, ellenben egy funkció hiányzik a képletes megoldáshoz képest, ugyanis ott a heti összegzés végére az összegzés mellett átlagok is kerültek, a tábla aljára pedig napi átlagok is, amit sehogyan sem tudok megoldani Pivotban - ráadásul ezek az összegek/átlagok csak a hétköznapokra vonatkoztak, a hétvégéket nem vették figyelembe. Ha megoldható Pivottal, de az egész hetet figyelembe veszi, úgy is jó a megoldás.
Ezen a linken elérhető a fájl, így biztosan könnyebben érthető. Első lapon vannak a nyers adatok, a másodikon az eddig használt képletes megoldás (amit tulajdonképpen reprodukálni kéne csak az új szűréssel), a harmadikon pedig a pivot tábla abban a fázisban, ameddig eljutottam vele. 2016-os angol Excelt használok.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
-
Szaszati
tag
válasz
azopi74 #27699 üzenetére
Hmm, még mindig okvetlenkedek kicsit, bocsi
Ez még nem tökéletes mert így valóban kilistázza az összes terméket, de azoknál, ahol egy sem volt eladva, ott is beteszi az összeghez az egységárat (mert ugye a terméklistából veszi). Így meg olyan mintha minden termékből legalább egy el lett volna adva, s ez is eltolja a számokat
-
Szaszati
tag
válasz
azopi74 #27670 üzenetére
Hú, nagyköszi, ezzel már jót haladtam
Konvertálta egyből 2013-as formátumra, picit tettem-vettem benne a mezőket, és most már úgy néz ki, ahogy szeretném, csak egy bajom maradt: továbbra sem látszanak benne azok a termékek, amikből az adott időszakban nem történt eladás
Tehát a formátum, megjelenés, sorok, oszlopok és még a színezés is tökéletes, pont így kellene kinéznie, ahogy most, csak pluszban ennyi kéne, hogy megjelenjen az összes kategória, és azokon belül az összes termék, akkor is, ha éppen nulla eladás volt belőle. Ebben még tudnál/tudnátok segíteni?
Itt van a mostani változat, ami minden egyéb szempontból tökjó. Azt hiszem ez már csak 2013-as Excelben nyitható.
Köszi!
-
Szaszati
tag
válasz
azopi74 #27662 üzenetére
Jujj, bocsi, ezt nem vettem észre
Köszönöm szépen, ezt elkezdem olvasni, de addig is itt megtalálod az excel fájlt, ha belefér, meg is mutathatod, sosem használtam power pivotot, sőt pivot táblát is most először próbálgattam.
Eddig úgy történt a kimutatás, hogy egy munkalapra egy hét adatai kerültek, ebben soronként voltak a termékek (ezek subtotallal kategóriánként összesítve), míg az oszlopok a napok voltak, minden terméknél és kategóriaösszesítőnél az adott napi eladás darabszámban és összegben is. Valami ilyesmit kéne megoldani most is, csak ez képletekkel volt, és nagyon kezdett haladni a káosz felé a dolog, ráadásul időigényes is volt. Ha kell, meg tudom osztani azt is, ahogy eddig készült (ha van kedvetek szörnyülködni
)
Előre is köszi a segítséget
-
Szaszati
tag
Sziasztok!
Egy kávézó eladási statisztikáit szeretném Excelben megoldani, úgy tűnik a pivot tábla erre a legkézenfekvőbb eszköz. A probléma a következő: adott két tábla, egyikben a kávézó összes terméke, amit eladnak, mindenik külön sorban, mellette másik oszlopban, hogy milyen kategória (kávé, üdítő, szendvics, stb.), s még egy oszlopban az ára. Ez nagyjából fix adat, de persze közben jönnek be új termékek is.
Aztán másik munkalapon mindig bejönnek az aktuális havi eladások, tételesen, tehát minden egyes kávé, üdítő, satöbbi egy-egy külön sorban, mellette ára, kategória. Ebből kellene összeállítanom a pivot táblát, és az igazi probléma, hogy ez nyilván csak az, amit eladtak, de nekem szerepelnie kéne az összes terméknek, hogy látni lehessen azt is, miből nem adtak el semmit az adott időszakban.
Találtam egy ilyen megoldást, ez viszont a nem a legjobb, mert az aktuális eladási adatsor aljára külön fel kéne vinni minden terméket, amiből nem adtak el. És ahhoz ugye át kéne vizsgálni, hogy mit adtak el, és elég sok termékről van szó, így ez nem oké
Ha van valami ötletetek, hogyan lehetne "összefésülni" két munkalapot, vagy mit lehetne tenni még, akkor azt nagyon megköszönném
Egyébként Excel 2013, angol, ha ez számít bármit is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3070
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Audio-Technica ATH-M20x fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest