- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- iPhone topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
válasz
mikoljan #1101 üzenetére
amelyik mellett a jelölést szeretnéd (pl. B1-től):
=if(isnumber(match(A1;<másiktábla vonalkódos oszlopa>);''ez megvan'';''ez nincs'')
vagy magyarusul:
=ha(szám(hol.van(A1;<másiktábla vonalkódos oszlopa>);''ez megvan'';''ez nincs'')
Gh0sT: bibí enyémnél nem kell a sorrend
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
válasz
matekmatika #1088 üzenetére
az előzőre válaszolva szerintem egyszerűen nem jó a formátum a cellának vagy nem elég széles.
másrészt ugyebár célszerű kihagyni a cellába írogatást, tehát activeworkbook.saveas.... datenow & ''.xls''
és nem véletlenül folynak össze, csak igyekszem kerülni a pöttyöket a fájlnevekben. leginkább úgyis csak arra használom, hogy mindig egyedi legyen a fájlnév. persze az alulvonásos téma kultúráltabb ha olvasgatni akarja az ember és feltételeztem, hogy megoldod -
lapa
veterán
#1071:
1. ha több táblával kell vacakolnom, általában elrakom valahová a nevüket mikor először aktívak:
elsotabla = activewindow.caption
utána már csak workbooks(elsotabla).sheets(... és aktiválgatni sem kell őket (nem is szabad mert processzoridő...)
2. dátumokat dateparttal szoktam csinálni, pl.
datenow = DatePart(''yyyy'', Date) & Right(''0'' & DatePart(''m'', Date), 2) & Right(''0'' & DatePart(''d'', Date), 2) & Right(''0'' & DatePart(''h'', Time), 2) & Right(''0'' & DatePart(''n'', Time), 2)
ezzel Gh0sT kérdése is megválaszolásra került gondolom. legalábbis módszernek ez is módszer, talán format -tal is lehet 00 formátumra hozni de favágás rulez.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
két dolgot próbálnék meg a helyedben:
1. copy-pastelni a kérdéses adatokat, hátha megeszi, csak nemtom mikor / hogyan frissít.
2. adatok --> weblekérdezés (ezt én még nem néztem, de ha jól rémlik van benne vmi frissítési gyakoriság meg ilyenek. az már majdnem real-time...)
ha jutottál valamire benyöghetnéd hogy sikerült. -
lapa
veterán
lehet azért nem érted, mert nekem is
ha kicsit körvonalaznád hogy nézett ki a dolog a tévében talán okosabbat tudnék mondani...
ha véletlenszerűen kéne 1-21-ig vmi számot bütykölni, én elsőre így csinálnám:
=ROUNDUP(RAND()*21;0)
aztán lehet a logika rossz, ezen a random dolgon elcsúszok néha.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
én anno barkácsoltam...
=HA(HÓNAP(A30+1)<>HÓNAP(A30);'''';A30+1)
a fentiek csak a 28 feletti cellákba kellenek, utánanéztem és az első huszonakárhány nap mindig ugyanolyan sorrendben van.... a képlet annyit néz, hogy az előző naphoz egy napot hozzáadva még ugyanaz-e a hónap. ha igen, akkor odaírja a következő napot...
nemtom ez volt-e amit szeretnél látni. -
lapa
veterán
azt csak eventtel lehet megoldani (asszem sheetchange), mert az megkapja target cellként az éppen módosult cellát. azzal lehetne ügyködni, hogy ez a cella benne van-e a kívánt tartományban. ha gombozni akarsz:
Option Explicit
Sub feltetlenmashogy()
Dim tartomany As Range, x As Long
Set tartomany = Range(Cells(1, 1), Cells(20, 1))
For x = 1 To tartomany.Cells.Count
If Cells(x, 1) <> '''' Then
tartomany.Interior.ColorIndex = x
Cells(x, 1).Interior.ColorIndex = x + 1
Else
End If
Next x
End Sub
ez attól függően színezi be, hogy melyik az uccsó nem üres cella. ''Erre aztán fölkiáltanak: ''Ó, milyen szép!'''' -
lapa
veterán
válasz
parandroid #901 üzenetére
esetleg nézz be #817-től, ott vannak trükkök. hátha így ki tudod logikázni. a feltételes formázás 3 lehetőségének bekövetkezését gyakorlatilag bármilyen logikai feltételhez kötheted képlettel. viszont a max. 3 féle formázási kötöttséged megmarad.
-
lapa
veterán
válasz
parandroid #901 üzenetére
-
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
első körben sztem #132. dobj egy mailt isapeti-re hátha neki még megvan a tábla amit korábban linkeltem, azt nem szívesen csinálnám újra de nem találom. ha megvan elküldhetnéd nekem is...
ott ugyan nincs csekkbox vezérlő, de az már rongyrázós kategória. mindenesetre az a tábla lenne a legjobb kiindulási alap. -
lapa
veterán
pár gondolatot osztanék meg útravalónak:
-a programot gizikének írod, aki véletlenszerűen megpróbálja majd meghekkelni.
-egyedül létezik a gizike, merhogy egy fájl van. nincs többjúzer üzemmód.
-sztem az egyetlen haszon amit elérhetsz az a struktúra (táblák, mezők, kapcsolatok) és a hozzá tartozó workflow kialakítása, rendes rendszer sose lesz.
-evés közben sztem megjön majd az étvágyad és látni fogod mennyire sok minden kéne, ami csak barkáccsal oldható meg.
-talán jobban hangzana az excel egy frontendként pl. mysql adatbázishoz. abban ugyanúgy megvan a kihívás és legalább működne a végén.
-ha elkezdeném, én először fülecskéket (pl. címek, megrendelések, cikkszámok, készlet, számlázás) meg mezőneveket (pl. címeknél: pk, név1, név2, utca, irsz, város, ország, áruátvétel kezdete, vége, pénteki áruátvétel, kapcsolattartó, telefon, fax, email, km, adószám, bonitás stb.) határoznék meg. -
lapa
veterán
na ez olyan fini volt előbb, hogy el kell mesélnem. adott egy 2004-es, egy 2005-ös és egy 2006-os tábla. a 2004-es megtekintés elleni jelszóval védve, a többi erről másolva (a jelszó megmaradt).
tegnap este küzdöttem velük, töltögettem össze-vissza. a gép azóta nem volt kikapcsolva, de az excel igen (taskmanagerben épp nem néztem).
ma megnyitom intézőben a 2005-ös táblát, erre bevillan a 2004-es tábla és kéri a jelszót miközben az inputbox mögött ott röhög a nyitott 2004-es tábla.
brávó. -
lapa
veterán
jobb oldalon nics véletlenül a topik a kedvencek között? ha igen, akkor látsz mellette egy kukát meg egy borítékot. ha a borítékra kattintasz ''sikeres kedvenc módosítás'' következik be és elmúlik a mailáradat.
persze ezzel automatikusan felkerülsz a ''renitensek, akiknek derogál az excel-totyik'' listára...
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
-
lapa
veterán
1. jelöld ki azokat, amiket engedsz módosítani (ctrl-t nyomizva egymástól függetleneket is lehet)
2. valahol a kijelölt tartományban jobb gomb
3. jobboldali fülecske (zárolás talán) --> pipa kivesz --> ok
4. eszközök tools --> védelem protection --> lapvédelem... protect sheet
5. opcionálisan jelszó megadása + holnapig nemelfelejtése
6. mentés
meg el is rejtheted az oszlopokat (mielőtt levéded), de arra már keress rá a súgóban.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
na ja ilyet én is tudok csinálni... ahogy néztem talán nem ram, mert nekem rettentő 512-vel is dobott ilyet. nekem olyankor szereti csinálni, amikor pl. makróból elemailezném a táblát. pedig asse nagy. mondjuk teszteljétek minden mást bezárva (inkluzíve explorer.exe ha van ''futtatás'' a taskmanagerben) hátha elhiszi.
vagy esetleg meg lehet próbálni elmenteni a táblát régebbi verzióra, majd vissza. -
lapa
veterán
válasz
SPDeluxe1.0 #779 üzenetére
vagy kicsit ráfejlesztve:
1. ellenőrizendő oszlop első cella kijelöl (jelen esetben A2, feltételezzük a fejlécet)
2. adatok --> adatellenőrzés vagymi (data validation)
3. egyéni --> képlet: =DARABTELI($A$2:$A2;A2)=1
4. esetleg eljáccunk kusztom hibaüzikkel
5. cellát lehúzzuk ameddig szükséges
6. örülünk.
ménem tudtak egy k***a ''egyedi'' feltételt varázsolni abba a validálós izébe ne kelljen küzdeni...
ja: COUNTIF = DARABTELI[Szerkesztve]
-
lapa
veterán
válasz
Apollo17hu #761 üzenetére
jelenlegi formájában inkább látványos mint jó. de ha ennyire tetszett bedobom ezt is, bár talán ez annyira nem hasznos... [link] aztán ezzel ki is fújt a repertoár.
-
lapa
veterán
öregecske is, butácska is de megteszi remélem. [link]
-
lapa
veterán
a hónapokkal kapcsolatban küzdöttem egy kört, de szerintem segédoszlop nélkül nem lehet megoldani. bepróbálkoztam a pivot számított mezőcsinálóval de az butatök, nem nagyon vágja a standard excel függvényeket. szal marad új oszlopban a =HÓNAP(dátum)...
meg emlékeztem egy ilyenre korábbról, pivot varázsolás nélkül. [link] -
lapa
veterán
válasz
cortez25 #716 üzenetére
oké asszem összeraktam. ha jól sejtem vmi adatlekérdezéssel dolgozol. nem csináltam ilyet, de feltételezem megeszi ha frissítéskor adat változik.
1. tábla kinyit
2. alt+f11
3. baloldalt this workbook duplaklikk --> jobboldalt fehér
4. ezt bepastel:
Private Sub Workbook_SheetChange(ByVal ActiveSheet As Object, _
ByVal Source As Range)
'A oszlop utolsó feltöltött sorára ugrik
Cells(1, 1).End(xlDown).Select
'ha nem mindenoké akkor jelez mint az őrkutya
If ActiveCell.Value <> ''mindenoké'' Then
MsgBox ''hoppá bibi van.'', vbOKOnly + vbCritical, ''hiba''
Else
End If
End Sub
5. tesztel
ez ráugrik a tábla aktív fülében az A oszlop utolsó feltöltött cellájára (gondolom egymás alá mennek a dolgok), és ha nem ''mindenoké'' van beírva szól. a fenti cucc a tábla minden változásánál lefut. -
lapa
veterán
válasz
cortez25 #701 üzenetére
csinálsz egy új táblát, amiben minden olyan cella, amit frissíteni szeretnél a másik tábla ugyanolyan cellájára mutat. tehát pl. új tábla a1 cellájában: ='C:\valahol\[eredetitabla.xls]Munka1'!A1
ezt huzigálva (lefelé és jobbra kitöltve a szomszéd cellákat) kvázi kópiát csinálsz minden egyes celláról. persze elég favágós megoldás, meg ha nagy mennyiségű cellát töltesz fel így akkor a kópia lassú lehet meg persze hatalmas méretű is. próba szerencse. maga az elv ahogy nézem műxik. -
lapa
veterán
válasz
cortez25 #699 üzenetére
szerintem ebben a formában sehogy de ne legyen igazam. ha jól sejtem úgy tudnád megoldani, hogyha az a bizonyos progi nem ebbe a táblába mentene. szóval ha a megnyitott tábla csak egy kópiája lenne annak amibe a program ír. ezt úgy lehet megoldani, hogy a megnyitott tábla összes cellája a program által töltött tábla megfelelő cellájával egyenlő.
persze fogalmam nincs tud-e úgy frissíteni abból a táblából hogy közben azt vmi progi macerálja. feltételezem igen. ha meg igen, akkor F9-re újraszámol meg frissít is ha nem tévedek...
upd: előtte azért próbáld meg simán F9-et hátha megeszi. vagy lehet makrót írni, ami bezárja és újra megnyitja a táblát, akkor nem kell duplikátumot csinálni...
[Szerkesztve] -
-
lapa
veterán
bocs most néztem csak be. na figyu: szal megcsinálhatod azt, hogy összehasonlítod a két táblát. legyen cég1 az egyik tábla oszlopa, cég2, név2, tel2 a másik tábla oszlopai. tehát cég1 pl. a tábla TELJES oszlopa ( A : A ).
1. cég2 melletti oszlop első cellájába beírod: =index(cég1;hol.van(cég2 első cellája;cég1;0))
(tehát ha cég1 pl. Munka1 A oszlopában van, cég2 meg Munka2 A oszlopában és mindkettőnek van egy egysoros fejléce akkor:
=index(Munka1!A:A;hol.van(A2;Munka1!A:A;0))
2. ha ezt a képletet lehúzod, minden olyan sor mellé kiírja a cégnevet, ami a cég1 listában is szerepel. többiben #hiányzik lesz.
3. analóg ugyanezt megcsinálod fordítva is, hogy kiderüljön mi van benne cég2 listában cég1 elemei közül.
4. az így kreált oszlopokon célszerű egy másolás --> irányított beillesztés --> érték műveletet végrehajtani, utána szépen sorrendezhetők.
a hol.van angolul match, egyébként meg az egészet fkeres fügvénnyel kéne csinálni ha szakszerűek vagyunk, kábé ugyanez az eredmény. de én nem vagyok szakszerű...
a felajánlott testrészeket meg küldd át mailen.
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
ezt már kérdezted, választ is kaptál
de bővebben: egy új táblába egymás alá másolod a két listát, az első sorban mindenképp legyen pl. ''cégnév'', az összes többi oszlopnak is adj egyedi fejlécet.
utána futtasd az adatok --> kimutatás és blabla --> tartománynak megadod a listát --> utána csak behúzod a cégnév mezőt a mezőválasztóból a ''sor mező'' kockájába. a többi adatot a tőle jobbra lévő kockába húzod.
összegek eltüntetéséhez jobb gomb a mezőfejlécen --> mezőtulajd --> részösszegek --> nincs
az egyéb cégadatok egymás mellettivé varázslásához odébb kell húzni valamelyik jobb felső szürke fejlécet ha jólemlékszem.
utána amit kaptál kijelöl --> jobb gomb --> irányított beilleszt --> értékek
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
ha ezt írja ki akkor valahol a sorrendezni kívánt tartományon belül vannak egyesített cellák. arról ismerszenek meg, hogy vagy a függőleges, vagy pedig a vízszintes cellarács hiányzik közülük.
ha mindet el akarod tüntetni (előtte inkább mentsd el más néven), akkor bal felső sarokban klikk a szürke oszlop-sor fejlécre (=mindent kijelöl) utána meg eszköztárban megkeresed azt a gombot, ami legjobban hasonlít erre: |<--a-->| (cellák egyesítése). ha ráklikkelsz eltünteti az összes cellaegyesítést. -
lapa
veterán
jó kérdés. esetleg a területi beállításokban változtassátok meg a tizedeselválasztót, ez a dátumos téma nekem se szokott összejönni. most megnéztem a beállításokat a 2003-ban de ott nem találtam semmi jót.
meg lehet talán próbálni deaktiválni az automatikus számolást is, hátha. utána már ki tudod cserélni a pöttyöt vesszőre. -
lapa
veterán
akkor gondolom nem a számok végén volt, hanem az volt az ezres elválasztó, nem? gondoltam kitérek rá de azt írtad a végén van.
de ha már itt tartunk hasznos lehet megemlíteni, hogy ilyen esetben célszerű kikpoizni a szóköznek látszó tárgyat és azt bepastelni a csere ablakba... -
lapa
veterán
ha jólértem:
1. mindkét tábla megnyit
2. a 2. tábla 3. oszlopába elkezded írni: =if(isnumber(
3. másik fájlt aktivál
4. kívánt cellát kijelöl (szerkesztőlécben kábé =if(isnumber(másikfájl másikfájlfül A1
5. továbbír =if(isnumber(másikfájl másikfájlfül A1);round(
6. másik fájlt aktivál
7. kívánt cellát kijelöl - szerkesztőlécben =if(isnumber(másikfájl másikfájlfül A1);round(másikfájl másikfájlfül A1
8. továbbír: =if(isnumber(másikfájl másikfájlfül A1);round(másikfájl másikfájlfül A1;-3);''NEMVAN'')
9. entert nyom
10. örül
a 2. tábla minden indításakor megkérdi akarod-e frissíteni az adatokat. olyankor lenézi az 1. tábla utoljára elmentett állapotát és kidobja az eredményt. megszívható a dolog csúnyán, ha nem gondolod jól át a könyvtárszerkezetet ésvagy fájlnevet előre.
round(;) matekos kerekítés, roundup(;) felfelé, rounddown(;) lefelé kerekít. magyarul kerekítés(;), kerek.fel(;), kerek.le(;). az if(;;) magyarul ha(;;) és isnumber() talán szám()
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
fogadjunk nem tudnád lerajzolni mi a cél
csak találgatni tudok mit szeretnél, de ebben az univerzumban csak olyasmit tudnék ajánlani, hogy 3 egymás melletti oszlopban vannak az adatok, és ezek egy grafikonon, 3 egymással takarásban lévő vagy egymásra összegszerűen reáhelyezkedő vonallal vannak megjelenítve. ha ilyenre gondolsz akkor hirtelen nem ugrik be hogyan kell a 3 oszlop esetlegesen különböző mértékegységeit belőni az y tengelyen. gyanítom nem fog menni...
mod: persze olyat lehet, hogy >|< alakban a 4 vízszintes tengely mást és mást jelölnek. legalábbis rémlik vmi ilyen formájú grafikon-template...
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
eszközök --> beállítások --> számolás --> kézi pl.
ilyenkor ha valamit számolna megjelenik a státuszbárban vmi jelzés nem is tudom hirtelen micsoda. F9 számol ilyenkor meg úgy általában is. csak figyelj oda nagyon, csúnyákat lehet szívni ha elfelejted miért nem kapsz értéket valamire...
egyébként olyankor szokott belassulni, ha már számolt cellák eredményétől teszel függővé más cellákat újra meg újra. próbáld meg zanzásítani a képleteket szvsz. vagy dobd be ide, hátha tud vki erőforráskímélőbb megoldásokat.
jó ötlet lehet az is, ha a már ''kész'' (későbbiekben nem változó) képleteket kijelölöd --> másolás --> irányított beillesztés --> értéket. ekkor kicseréli a képletet a cellákban az eredményre és ezeket már nem kell újraszámolgatnia. -
lapa
veterán
nemtom hogyan érdemes, nekem szerencsére volt és van elég megoldandó feladatom ahhoz, hogy mindig legyen mit tanulnom. szerintem ez fontosabb, mint az, hogy könyvet, súgót vagy internetet használ az ember. a könyvet személy szerint mondjuk pont emiatt hanyagolom, nehezebb keresni benne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Diablo IV
- LEGO klub
- Gyúrósok ide!
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest